صفحه 1:
گندزدایی آب
تهیه و تنظیم: رحیم دواني
کارشناس آزمایشگاه آب و فاضلاب مرکز بهداشت شهرستان شیراز
صفحه 2:
گند زدایی آب
قرن ها است که گند زدایی آب آشامیدنی انجام می شود.
زدایی لب در آمده و اين فرایند مهمترین کشف در زمینه
تصفیه آب به شمار میرود.
گندزدایی آب آشامیدنی یک مرحله تصفیه اختصاصی
برای تخریب يا حذف ارگانیزم هاي بیماری زا است.
پس نباید با استریل کردن که تخریب يا حذف همه
ارگانیزم هاي زنده است اشتباه شود.
هدف رسیدن به مقدار صفر 1م6022 در هر (0000)ميلى
لیتر آب برروی تمام منابع آبى است.
صفحه 3:
گندزدائی
شرایط لازم برای ورود آب به مرحله اصلی گندزدائی
یک گندزدای خوب فقط هنگامی موثر واقع می شود که
برای آبی با کیفیت خوب مصرف شود .
میزان مواد نامحلول باید در آب تا حد امکان کم و ترجیحا
از 6 میلی گرم در لیتر بیشتر؛ نباشد . ۱
کدورت آب نیز )واحد()۳/() باشد وحد مطلوب آن
9 واحد است.
00 آب(ک لمواد آلوک رب بنی) در لحظه ورود بسه
مرحله پیشکار. زنیک متر از 0 میلیگرم در لیتر
باشد . نا تشكيلترىظإمتانه کمتر از حد ماكزيمم
باشد
صفحه 4:
شرایط لازم برای پذیرش یک گندزدا
گندزدائی که برای آب انتخاب می شود باید دارای دو اثر متفاوت باشد
اثر ضد باکتریائی : که به قدرت میکروب کشی عامل گندزدا بستگی دارد .
اثر ابقانی : اثر ابقائی که به قابلیت
توزیع بستگی داشته و تضمین
مصرف می باشد .
واینکه بعد از سالم سازی آب باقیمانده آن طعم وبوی قابل اعتراض بوجود
نیاورد.
فرآورده جانبی خطرناک بوجود نیاورد و کیفیت شیمیائی آب را تنزل
ندهد .
تولید ءحمل ونقل ءذخیره سازی آن خطرناک نبوده » ومقرون به صرفه
باشد
کیفیت باکتریولوژیکی آب در نقطه
دس
صفحه 5:
فرضیه های اصلی در انتخاب فرایند گند زدایی عبارتند از:
A
9
OO BO
“Pe
وجود موجودات زنده در منبع آب شرب
عملی بودن استفاده از روش گند زدایی غیر فعال
سازی ٩6/0 معادل py كيست زيارد ياء يا غير
فعال سازی 00/00 معادل )| ویروسی
cet WS (cmt) ALL
تشکیل محصولات جانبی گند زدا و میزان آن ها در
کمترین حد ممکن
کیفیت آب فرایندی
مشکلات ناشی از گندزدايي ها (وارد نکردن سمیت
و طعم و بو و رنگ در آب گند زدایی شده)
هزینه هر یک از گند زدا ها
صفحه 6:
تحلیل عوامل موثر بر عمل ضد عفونی کننده ها
برخی از عواملی که کارایی گندزدایی را تحت
تأثیر قرار می دهند عبارتند از:
0 نوع و غلظت میکرو اورگانیزم
©. نوع و غلظت گند زدا
9. زمان تماس گند زدا
“6. کیفیت شیمیایی و دمايي آب
9 ,60 و کدورتلب
صفحه 7:
مکالیزم های ضد عفونی کننده ها
چهار نوع مکانیزی که برای تشریح نحوه عمل ضد عفونی کننده ها پیشنهاد
شده است عبارتند از:
41 آسیب دیدن دیواره سلولی
آسیب یا تخریب دیوار سلولی منجر به متلاشی شدن و مرگ سلولی می شود
برخی از عواملي مانند پني سیلین از سنتز وترمیم دیواره سلولی باکتری
ها جلوگیری میکند.
0 تغییرتراوایی سلولی
بعضی عواملبی مانند ترکیبات فنلي و شوینده ها » تراوایی غشانی سیتوپلاسم
را تغيير مى دهند و باعث می شوند عوامل مغذي مانند فسفر وازث از"
سلول خارج شوند.
© تغييرات ماهيت كلوئيدي يرتويلاسم
كرما و تابش و عوامل اسيدى و قليايى خاصيت كلوئيدى برتويلاسم را تغيير
می دهند و تأثیرمرگ باری بر سلول دارند» مانند كرما كه يروتئين ها
را لخته و اسید و فلیاها که پروتئین را تجزیه میکنند.
P ممانعت از فعالیت های آنزیمی
عوامل اکساینده چون کلر می تواند آرایش آنزیم ها را تغییر دهد و آن ها را
غير فعال سارد . 0
صفحه 8:
روش های ضد عفونی شامل استفاده از روش های زیر است:
عوامل فيزيكي
عوامل شیمیایی
روش هاي مکانیکی
تابش
عوامل فیزیکی شامل روش دمایی و روش اشعه 20 یا ماورای بنفش است .
+ گرمادادن آب تا نقطه جوش اکثر باکتری های بیماری زا را که تشکیل
هاگ نمی دهند از بین می برد.
۰ جوشاندن لب به مدت © تا 00 دقیقه اغلب باکتری ها و ويروس هارا
از بين مى برند.
+ جوشاندن آب به مدت (0© دقيقه موجب از بين رفتن كليه موجودات زنده
در آب مى شود.
٠ء كارايى راندمان عمل كند زدايى لب بعد از © دقيقه جوشاندن به MOO
درصد مى رسد
روش كند زدايى با اشعه 260) جداگانه توضیح داده می شود.
دس
صفحه 9:
گندزدایی به روش شیمیایی
کلر و ترکیبات آنن » برم بد» ازن ۰ هیدروژن پراکسید
پرمنگنات و پتاسیم که در. کل عوامل اکسید کننده نامیده
میشوند. _
همچنین از آب بسیار. اسیدی یا قلیایی نیز می توان برای از
بين بردن باکتری ها ی بیماری زا استفاده کرد.
زیرا آب با ,۳1۷) بيش از 00 يا 1/) كمتر از © براي
اكثر باكترى ها نسبتأ سمي مى شود.
عوامل شيميايى بسيارى وجود دارد كه در اين جا مطرح
نمىشوند.
عمل گند زدایی مکانیکی : شامل روش های انعقاد- لخته
سازی- ته تشینی و غشاها است که روش های بالا تا 60
درصد میکروب های آب را کاهش می دهند.
عوامل تابش: استفاده از انرژی پر قدرت که درتصفیه لب
رایج نی ۲ سس
صفحه 10:
dal se اکسید کننده در گندزایی آب
توانایی عوامل اکسید کننده با پتانسیل هاي متفاوت در
کشتن یا غیر فعال کردن پاتوژن ها فریق می کنند.
دس
صفحه 11:
Prtectal oF Oortous Reacproty بسن
سین
دس
صفحه 12:
مراحل چند گانه برای حذف پاتوژن ها
6 - گندزدائی اولیه < هدف نابودی یا غیر فعال سازی
موجودات بیماریزای موجود در منبع آب می باشد .
كلر آزیاد . دی اکسید کلر و ازن بعنوان مناسب ترین
عوامل گند زدائی اولیه معرفی می شوند .
معیار 0*۲ برای گندزدائی آب
مقادیر *() تحت تأثیر عواملی نظیر دما و عام
ميباشد .
براى غالب ميكرواركانيسم ها با افزايش دما سرعت نابود
سازى بيشتر مى شود .
در مورد تغیبرات pk بايد كفت با افزايش عإم نابودى
ميكروب ها كاهش مى يابد .
صفحه 13:
گندزداتی موثر
گندزدائی موثر مستلزم رعایت زمان تماس و مصرف میزان مناسب از عامل
ندزدا می باشد .
پرای نابود سازی در صد معینی از هر ارگانیسم خاص 2*۳) باید برای هر
گندزدا در حد معین تنظیم شود.
برای هر یک گندزدای واحد مقدار *) لازم برای ارگانیسم های مختلف
متفاوت است .
پرای نابود سازی درصد معینی از یک ارگانیسم خاص نیز مقدار *0) برای
گندزداهای مختلف تفاوت خواهد داشت .
در اين رابطه كندزدائى» موفق تر و قدرتمند تر خواهد بود » که با 6*0
کمتر» عمل گندزدانی را بهتر به انجام رساند .
© -مثلا ازن بسیار سریع تر از کلر ودی اکسید کلر امس () رااز بین می برد .
a6 یا اينکه جهت نایود سازی 00/0 در صد از پلی ویروس ها میزان
۲ برلیک ار باید بيشتر از رقم مربوط به ادج.©) باشد .
دس
صفحه 14:
گند زدائی ثانویه آب
0 سمهمترین اهداف گندزدائی ثانویه آب عبارتند از ممانعت از رشد میکروب ها
در سیستم های توزیع و ایجاد حفاظت در برابر بروز آلودگی های مربوط به
اتصالات ناجون می باشد
- مسئله رشد مجدد میکروبی مربوط به اين واقعیت است که تعدادی از
باکتری ها و میکروب ها می توانند در سیستم های توزیع آب ایجاد كلنى به
8 - برخی از اين میکروب ها می توانند در شرایط مساعد به عوامل
بیماریزای فرصت طلب تبدیل شوند .
< - مهمترین باکتر ی های اين گروه عبارتند از لژیونلا ؛ سودوموناس ؛
مایکوباکتریوم ۰ آثرومونا س » باسیلوس سوبتلیس فلاووباکتریوم است .
+ قارچ ها با میزان ees م در لیتر کلر كاملا در آب بر طرف می
شوند و گاهی وقت ها تا ۵ میلی گرم در لیتر کلر نیاز است .
0 - لژیونلا مهمترین باکتری از نظر رشد مجدد در شبکه آب می باشد.
2 - تجمع باکتری لژیونلا در سیستم توزیع ولوله کشی به ویژه در قسمت هائی
که رسوبات جمع شده اند دیده می شود .
دس
صفحه 15:
روش های گندزداتی ثانویه آب
|( - گندزدانی ثانویه آب بطور سنتی به منظور ایجاد یک باقیمانده از گندزدا وبا
هدف جلوگیری از بروز پدیده رشد بیولوژیکی انجام می شود .
© - گندزدای مورد مصرف کلر ۰ کلر آمین » گاهی دی اکسید کلر می باشد
© - در سیستم توزیع پخش هانی که دارای نقاط کور يا سرعت کم آب
باشند » .موجب اتلاف گندزدا شده و قابلیت رشد مجدد میکروب ها را بالا مى برند
& - ناصافی بوجود آمده از خوردگی لوله ها از جمله شرایطی است که با انجام
شستشو بر طرف نمی شود .
©- ناصافی ها به منزله محل حفاظت میکروب ها در مقابل گندزدا می شود .
0- کلنی های لژیونلا بعد از تشکیل در برابر کلر مقاومت نشان میدهد »برای
کنترل معمولا به 6۴ تا 6 را اب کلر نیاز دارند .
© - تصفیه حرارتی و شوک کلر از روشهای مبارزه با لژیونلا در خطوط لوله آب
است
0 - انجام هیپوکلریناسیون اضافى كه مشتمل بر نصب وراه اندازى كلريناتور در
محل ساختمان است »روش ديكرى براى ايجاد حفاظت است . اين عمل براى محل
هاى كار و منازل و ساختمان های بزرگ وکارخانه ها لازم محسوب می شود .
- گزارش شده که درزگیرها و واشر های لاستیکی موجب ایجاد حفاظت برای
لژیونلا ها در برابر کلر و حرارت هستفدیس
صفحه 16:
گندزادیی با کل
#کلر ماده شیمیایی است که غالباً در گند زدایی آب آشامیدنی
استفاه می شود.
"اولين مورد کاربرد کلر در تصفیه آب آشامیدنی با مصرف
کنترل طعم و بو بوده است.
"در حال حاضر کلر به عنوان ماده گندزدای اصلی
درتصفیه آب آشامیدنی استفاده می شود.
*سایر کاربردهای کلر شامل کنترل طعم و بو کنترل جلبک
ها حذف آهن و منگنز حذف سولفید هیدروژین و حذف رنگ
است.
#کلر به اشکال را) ترکیبات جامد هیپو کلربت سدیم و
پتاسیم و دی اکسید کلر گازی در صنعت آب موجود است.
صفحه 17:
شیمی کلر
"خواص زياد كلر اين ماده را به عنوان يك كند زداى ايده آل مطرح
ue آب بسيار محلول است لذا كاربرد آن آسان است.
*کلر به آسانی اندازه گیری و کنترل می شود.
*کلر بشکل باقیمانده پایدار در آب با قي مي ماند
"در مقايسه با ساير كند زدایی ها کلر ارزان تر است.
*وقتی کلر در لب حل شود تبدیل به اسید هیپو کلرو ,1,6 و بون
هیپو کلر و رل(6() می شود
*را(),1 لکسید کننده بمسیار قووترینسبتب هرا() لست
#قدرت میکروب کشي کلر وابسته به ,۳0۷) است و افزایش ,6۳/۷
قدرت میکروب کشی کلر را کاهش می دهد .
#در رل/<) حدود 9 کلر آزاد باقیمانده به دلیل بالا بودن غلضت یون
هیپو کلرو ()رال)» قدرت گند زدایی کمی دارد.
"استفاده از گاز کلر سبب می شود که GI PTL كاهش دهد.
*استفاده از هیپو کلریت سدیم یا کلسیم باعث افزایش را) لب می
شود.
دس
صفحه 18:
گندزدائی آب با کلر
شيمي كلر: خواص زياد كلر اين ماده را به عنوان يك كندزداي ايده آل مطرح مي
كلر باقيمانده
هنكاميكه كلر وارد آب مي شود به سرعت با تركيبات موجود در آب وارد واكنش
مي شود. كلر با ترکیبات آلي موجود در آب واکنش داده و تريهالومتائها را توليد
مي كند. همجنين با مواد احیاء کننده مانند سولفید هیدروژن؛ يون هاي آهن. يوذ
هاي منكنزو نيتريت وارد واكنش مي شود.
به عنوان مثال» در واكنش كلر با سولفيد هيدروزن دو واكنش متفاوت زير رخ مي
دهد.
Ayrton OP + م0 + مس + ی6 لمسسطات) - ما مرول + عمببیا0 oor
یره + 6 +- 05 + یال + قينا + OF
عبط0 + 6 سار + ctor باوخ9 ج- 0
کی + 60 +f 1,0 > 1,60, + © LO!
دس
صفحه 19:
بعد از اين واكنش ها
وقتي كلر در آب حل مي شود طبق معادله زير هيدروليز شده و تشكيل اسيد هيبو كلرو ميدهد
Outer > Lypockbrous Orid + Wydrockbric @rtd + عبطل!0
Ob, +‘L,0 > LOO! + LO}
WOO! ی کلسید ضمیفاسکهب رویز فازاش یش مه هی وهی گارپبصدیل
ميشود. 1
مها اما + مج وبا ب لو عموامسمرا
L* + OOF ب LOO!
. مانده مي نامند Bb als] 1, OOL 5 WOOL ggeree
غلظت هاي نسبي 1/0001 5 PW OOL دما . و غلظت كلر موجود در محلول تغيير
مین ١
را(06)با1" اکسید کننده بسیر قویتر نسبتسه 060) لست با060, در © عبااکم
و 0 در 2/۵ دبلاكم
ترکیب غالب است . لذا قدرت گندزدايي کلم با افزایش ما۳ کاهش مي یابد .
صفحه 20:
در رااع حدود 9 کلر آزادبا قیمانده به دلیل بالا بودن غلظت یون هیپو کلریت قدرت گندزدايي
کمي دارد .
کلر آزاد به شکل نمک هاي هیپو کلریت نیز به آب اضافه مي شود . واکنش هاي واپاشي هیپو
کلریت هاي کلسیم وسدیم به شکل زیر است
Cubano kypockbrie + Oxter سجن + لا ساسا Lickontte
Ox(OO), + 6 1,0 — © LOO! + Oa(OL)
Oday hypochlorite + Outer سوق + لا ساسا ideo
MOO! + 1,0 > LOO! + OL
همان گونه که از اين واكنش ها بر مي آيد كاز كلر /7آب راکاهش مي دهد.
در صورتي كه هيبو كلريت ها مااجآب را بالا مي برند .
لذا در یک مقدار مساوي کلر اضافه شده به آب داراي ظرفيت بافري كم ٠ كارابي كندزدايي كاز
كلر بالاتراز هيبو كلريت ها است .
دس
صفحه 21:
کلر تركيبي باقیمانده
کلر بلا فاصله با آمونیاک واکنش داده و تشکیل کلرآمین که کلر ترکیبی باقیمانده نامیده مي
شود میدهد 7
طبق معادلات زیر کلر در این شکل گندزداي ضعيفي است و باقیمانده پایدار در شبکه توزیع
ایجاد مي کند .
Wypockbros Bor! —> Orurchbrncie + Ocier + ددصب 9
OW, + LOO! O,01+ 1,0
منوکلروآمین سپس با اسید هیپوکلرو واکنش داده و دي کلرو آمین تشکیل مي گردد.
وت + Wypockbrow ®rtd > Dichbrawia + عمط
LOO! OLOL, + 1,0 + 01,01
در نهایت دی کلروآمین با اسید هیپوکلرو واکنش داده و تري کلرو آمین تولید مي شود.
Outer + ام و۳۷٩ > Ovkorawke + Wypockbros ®rtd
OUOL + LOO! OO} + 1,0
دس
صفحه 22:
درصورت حضور آمونیاک در آب کلر با آمونیاک ترکیب شده و ترکیبات موسوم به
کلروآمین ها تولید مي کند که مي تولند به سه صورت مو نو کلروآمین و دي
کلروآمین ویا تري کلروآمین باشد در صنعت به کلر آزاد و اسید هیپوکلریت و یون
هیپو کلرو مجموعا کلر آزاد موجود مي گویند . در حللي که کلر به صورت
کلرو آمین ها را کلر ترگيبي موجود مي نامند
اینکه کدامیک از کلروآمین ها تولید مي شود بستگي به نسبت کلر و نیتروژن
آمونيكي, مقدار کلر مصرفی, دماء ما۳۳ و قلیائیت دارد :
یترون تري کلراید عامل اصلي ایجاد سوزش و تحریک چشم در آبهاي کلرزده
استخر های شنا است
واکنش هاي فوق در شرايطي ممکن است منجر به تولید تركيباتي شود که فاقد
aaa 0101+,0 =
= 80r+ 00,490
© + يا0 ©
*POL, + OW, + 9
صفحه 23:
نقطه شکست کلرزني
وقتي کلر به آب زده شود. در وهله اول صرف اكسيد كردن انواع
مختلف ترکیبات موجود در آب مي گردد . تا زماني که نیاز اولیه به کلر
بر طرف نشود هیچ کلر قابل اندازه گيري موجود نیست .
سپس کلر با آمونیاک واکنش داده و کلر ترکیبی باقیمانده تولید شود .
با افزودن مقادیر بیشتر کلر غلظت کلر تركيبي باقیمانده به حداکثر
مقدار . افزایش مي یابد وافزودن بیش از حد کلر باعث کاهش کلر
تركيبي مي شود . اين وضعیت را نقطه شکست کلرزني مي نامند . در
اين نقطه كلرآمين ها به اكسيد نيتروزن يا ساير كاز ها اكسيد مي
صفحه 24:
نمودار زیر گوياي اين موضوع است
Q@reckport Choricatioa
0
cHLoRoRGanics |
AND CHLORAMINES:
PARTLY
DESTROYED
FORMATION OF
CHLORORGANICS:
AND CHLORAMINES
FREE AVAILABLE
RESIDUAL FORMED
{SOME CHLORORGANICS:
REMAIN)
FREE
AVAILABLE
RESIDUAL
COMBINED RESIOUAL
دس
وس ۸۵060 ۱08۱۷6
CHLORINE RESIDUAL سس
صفحه 25:
مقدارکلر تزريقي در فاصله ) تا 6 صرف اکسیداسیون موادي چون ۶<)
يا 91/,۵) مي شود .
در فاصله نقطه 6 تا 0 کلر تزريقي با آمونیاک ترکیب مي شود و انواع
كلر آمين ها را تولید مي كند
در فاصله © تا *6 كلر تزريقي صرف اكسيداسيون كلر آمين ها مي شود
به طوري که با تولید ترکیبات بدون خاصیت باكتري كشي چون ,() یا
40 تري اکسید ازت و اسید کلرئیدریک مي شود . و عملا ارزش ضد
عفوني كنندگي خود را از دست مي دهد .
در فاصله نقطه 6 به بعد کلر تزريقي به آب تماما خاصیت ضد عفوني
كنندگي داد . و در اثر هیدرولیز به اسید هیپو کلریت و یا یون هیپو کلریت
تبدیل مي شود . نقطه ۴ را نقطه شکست مي گویند ودر عمل سعي مي
شود غلظت کلر بعد از نقطه شکست Ox 6/) تا ) (۳)۳) باشد .
دس
صفحه 26:
دوزاژ کلر
دوزاژکلر به مقدار کلر اضافه شده به آب برای تولید یک مقدار باقیمانده مشخص
در انتهاي یک زمان تماس معین است . ۱ ۱
دوزاژ منهاي نیاز اولیه کلر ایجاد شده به وسیله ترکیبات و مواد آلي موجود در آب
باقیمانده کلر را مشخص مي کند ۱
دوزاژکلر با کیفیت آب خام .دما . و سایر شرایط آب و هوايي تغییر مي کند .
معمولا دوزاژکلر در گستره 0/2 تا 4 ميلي گرم در لیتر قرار دارد ۰
معمولا کلر تركيبي باقيمانده بايد بين 0/6 تا 1 ميلي كرم در نقاط دور شبکه
توزیع باشد . ۱
بسته به ۳/۷ و دما و سایر مشخصات آب . ممکن است مقادیر بیشتر کلر
باقیمانده نیز لازم باشد .
كلر باقيمانده براي زمان تماس مشخص. باید گندزدایی موثر در تصفیه خانه و
حفاظت در برابر رشد مجدد اركانيزم هاي نا مطلوب را تامين كند .
دنس
صفحه 27:
جدول تخمین کارایی انواع کلر باقی مانده در آب
نوع
اسید هیپو کلرو
يون هييو كلرو
دى كلر آمين
منو كلر آمين
كارايى تخمينى در مقايسه با
وال60
0
یکتم
یک هشتادم
then ey يتجاح
دس
صفحه 28:
صفحه 29:
رابطه کلر با ,/۳) و چگونگی تولید اسید هیپو کلرو
OCL WOOL PW
oO ۳000 9
9 96-97 موه
99-۶ 69-7S 4
99-668 600-0۳۴ ۳/9
90-00 ۴00-499 PIS
86-97 959-96 9
6۵9 وه 9
دس
صفحه 30:
كاز كلر
”كاز كلر براى مصارف تجارتى از الكتروليز نمك طعام
تهيه مى شود.
درون سیلندر فولادی فشرده با درجه خلوص 66/6
تهیه میشود.
"در درجه حرارت اتاق سبز متمایل به زرد است.
”© تا 6/0 برابر از هوا سنگین تر است.
۷در کپسول های 60 - 0000 تا 06000 کیلوگرمی
تهیه میشود.
“هنكام کار ایمنی كامل بايد رعایت شود.
”حمل و نقل أن بايد با احتياط كامل صورت كيرد.
”تأثير كاز كلر بهتر از بقيه اشكال كلر مى باشد. زيرا
ناخالصی آن خیلی کم است, van
صفحه 31:
طراحى سيستم كلرزنى ١
یک سیستم كلر زنى براى كندزدائى آب متشكل از شش بخش جداكانه
است
Sand © ذخيره وجا بحائى 2 اقدامات
ایمنی
-تزریق کلر 0 انتشار اختلاط وتماس © سيستم
کنترل
0 تامین کلر :کلر معمولا به صورت گاز متراکم مایع تحت فشار
تامین میشود و در ظروف ویا سیلندر کوچک ویا بزرگ تهیه می شود
2 ذخیره وجا بجائی : یک سیستم ذخیره وجا بجائی باید بر اساس
ملاحظات ایمنی طراحی شوند زیرا کلر بسیار سمی و خطرناک است.
2 اقدامات ایمنی : ملاحظات مهم ایمنی در طراحی سیستم کلر زن
شامل حدود مواجه کارکنان بهره برداری» تهویه اطفاء حریق» تحو
وتخلیه بار» ذخیره و انتقال است.
دس
صفحه 32:
“6- تزریق : سیستم تزریق کلر اساسا متشکل از اجزای
زیر است
برداشت کلر تبخیر کننده کلید خودکار رگولاتور
انژکتور
©- اختلاط وتماس : اختلاط سريع محلول كلر با آب و به
دنبال آن ايجاد زمان تماس براى كندزدائى موثر ضرورى
cul
0 - سیستم کنترل :سیستم کلرزنی باید به گونه ای
طراحی شود تا در انتهای زمان تماس مشخص؛ مقداری
کل باقیمانده در آب وجود داشته باشد .
صفحه 33:
کلسیم هیپو کلریت SOP(OLO)
مخلوط خشک و نسبتا پایداری از کلر است با نسبت کلر 9۵۵60 و کلسیم WO
و اکسیژن 96۵6 ۱
به صورت دانه توده يا قرص می باشد که معمولا با خلوص ۵00 تا ٩0/۵۵
تولید می شود.
تهیه کلسیم هیپو کلریت احتیاج به زمان بیشتری نسبت به گازکلر دارد.
گرانول های پر کلرین باید در ظرف پلاستیکی با لب مخلوط شده و بعد مصرف
می شود.
سدیم هیپو کلریت 0۵069
پا سفید کننده خانگی در غلظت بالاً بعنوان ضبد عفونی کننده به کار می رود.
سفید کننده خانگی 0 تا 0/6 درصد کلر فعال دارد.
سفیدکننده صنعتی 6 تا 100) درصد کلر فعال دارد.
آب ژاول بر خلاف پر کلرین رسوب ایجاد نمی کند.
آب ژاول یا سدیم هیپو کلریت بسیار نا پایدار است.
گرما- رطوبت نور و خورشید سبب از بین رفتن سدیم هیپو کلریت می شود.
عمر مفید سدیم هیپو کلریت 000 تا 90 روز است.
سدیم هیپو کلریت گران تر از کلسیم هیپو کلریت است.
دس
صفحه 34:
دس
صفحه 35:
سیستم های هیپو کلریت
در این روش کلر آزاد به شکل مایع از یک منبع جامد تامین می شود این روش
نسبت به کلر گازی کم خطر تر بوده است
در طراحی و بهره برداری از سیستم های تزریق هیپو کلریت توجه به موارد
زیر ضروری است
»- خوردگی < هیپوکلریت ها می توانندموجبات خوردگی را فراهم آورند .
0 افت کیفیت < هیپوکلریت ها در اثر گذشت زمان تجزیه شده واز قدرت
محلول کم می شود .
0 ناخالصیی های موجود در محلول < تجزیه هیپوکلریت ها با حضور
ناخالصی های معین نظیر ذرات آهن مس نیکل تسریع می شود .
<4 - زمان نگه داری < توصیه می شود که حداکثر مدت نگه داری محلول
هیپو کلریت سدیم 000 تا 600 روز باشد چرا که بعد از آن تجزیه می شود .
لاسا سينا
صفحه 36:
٩ - تابش مستقیم آفتاب < عمر مفید محلول هیپو کلریت که در یک دوره
موی مب معرض نور خورشید واشعه (0() ناشی از آن قرار می
گیرند کاهش چشمگیری می یابد .
-O خلظت محلول < هیپو کلریت سدیم را میتوان در غلظت های مختلف تهیه
کرد معمولا در غلظت های 46 تا 6 درصد و هیپو کلریت کلسیم را در
غلظت های 4 تا 6 درصد می سازند .
م2 ا = پایداری محلول هیپو کلریت وقتی که کمتر از 10) برسدکاهش
بنابراین حفظ محدوده ,[/۳) جهت پایداری بسیار لازم است .
© دا با افزایش دما سرعت تجزیه محلول های هیپو کلریت افزایش
وپایداری آن کاهش می یابد.
احتمال احتراق در عملیات ذخبره سازی محلول هیپو
اب ناپذیر است
اکنش های شیمپایی خطرناک 2 در صورتیکه محلول هیپوکلریت
لازم را داشته باشد كلر أزاد به صورت هييو كلريت (يون ) كه ماده ای
نسبتا بى خطر است تبديل مى شود . ودر ,11) _كمتر از 2" کلر آزاد به اسید
هيبو كلرو تبديل مى شود كه قادر است مولكول كلر را توليد نمايد وبدين ترتيب
بصورت كاز خارج شده وخطراتى را به همراه دارد .
nearer
صفحه 37:
موارد برد کلر
0 - کلرزن ساده نله ام
زمانی که آب به تصفیه خاصی احتیاج ندارد . مانند آب چشمه » چاه
6 - پیش کر زنی. ماه 7۳
یا کلر زنی مقدماتی برای آبهایی که کیفیت بیولوژیکی متغیر دارند
ار می رود .
اهداف این کار : از بین بردن در صدی از میکروارگانیسم ها -
کاهش مصرف مواد منعقد کننده - کاهش طعم وبوی آب - کاهش بار
آلودگی ناشی از باکتری ها و جلبک ها
9 - کلر زنی نهایی متسه بوصم
در این روش آب را بعد از عملیات تصفیه گندردایی می کنند .
- کلر زنی مجدد. مواطاه تال
أب را قبل از ورود به صافى وبعد از خروج از صافى کلر زنی می
دس
صفحه 38:
6 - سوپر کلر زنی .باه جد
بیش از اندازه ومورد نیاز به
آب؛ كلر تزريق مى شود . بطورى كه بعد از كلرزنى در آب تا حدود م>مم©
كلر باقيمائده داريم .
0 شرک کلریناسیون ماه shork
به منظور حفظ یک باقیمانده زیاد ویا دوام از کلر با هدف کنترل رشد ونمو بیولوژیکی در
اسیسات و جلو گیری از ایجاد آلودگی روی سطح فیلتر ها دزاژ نسبتا بالایی از کلر به آب
می شود ,حدود “Sot OO میلی گرم در آیتر
> دوزاژ کلر - مقدار کلر اضافه شده به آب برای تولید یک مقدار باقیمانده در انتهای یک
زمان تماس معین است . دوزاژکلر با کیفیت آب خام - دما وسایر شرایط آب وهوایی تغییر می
کند . ومعمولا دوزاژ
کلر در گستره 0/0 تا 6 میلی گرم در لیتر قرار دارد
معمولا كلر تركيبى باقيمائد بايد 0/0 تا 4 میلی گرم در لیتر در نقاط دور شیکه توزیع
ath
دس
صفحه 39:
پمپ کلرزن می تواند مجهز به اجزاء زیر باشد :
- همزن با شفت و پروانه ضد لسید - مخازن ضد اسید 00000 تا
6000 لیتری
- اسکلت با پوشش مناسب P - تابلو برق مکانیکی یا ساده
شرایط اتاقک دستگاه کلرزن :
0 دستگاه را از باران وتابش مستقیم خورشید ؛ سرما و كرما محاف
نماید .
©. دارای تهویه مناسب ۰ روشنایی کافی ۰ کفشور (حهت شستشوو
دستگاه ) و برق (برحسب نوع دستگاه برق تک و یا سه فاز) باشد
Ks مکان تزریق کلر و در صورت ممکن بر روی لوله آب
ساخته شود .
طریقه استفاده از دستگاه :
مخزن همزن را تا بیست سانتی متری دهانه » لز آب پر نمایید .
©. به مقدار لازم پودر کلر را در داخل آن بریزید .
9. همزن را روشن کرده اجازه دهید 0 الی (10) دقيقه محلول همزده
شود سپس همزن را خاموش تمایید .
حداقل ده دقيقه اجازه دهید تا آهک تشکیل شده رسوب نماید .
GS در دستگاههای تک مخزنه محلول آماده تزریق می باشد .
©. در دستكاههاى دو مخزنه با باز كردن شير واسط ؛ محلول در مخزن
تزريق ير شده و قابل استفاده مى باشد .
دس
صفحه 40:
صفحه 41:
Electro Chlorination
(تهیه كلر در محل جيسك
بطور خلاصه تکنولوژٍی ساده و عملی تبدیل نمک پا آب
شور به هیپوکلریت سدیم درجه یک در نقطه مصرف را
11160110 كويند.
صفحه 42:
دی اکسید کلر 0,06
سال ها است که دی اکسید کلر برای سفید کردن آرد- کاغذ- پارچه
استفاده می شود.
به کار بردن این ماده در تصفیه آب اساسا به کنترل طعم و بو محدود
می شود.
مزایا و کاربرد دی اکسید کلر عبارتند:
*باکتری کش و ویروس کش قوی
*عدم واكنش با نيتروزن آمونیاکی
*عدم واكنش با تركيبات آ لى و تشكيل 11,075
تخریب و تجزیه 000 تا 6*0 درصد پیش سازی های ePID
عدم تحت تأثیر قرار گرفتن به کارایی گند زدایی در BO Ge PA 40
معایب
ءهزینه بالای ماده شیمیایی (تقریباً 5 برابر کلر)
»بايد در محل توليد شوا
*امکان خطرات بهداشتی ناشی از فرآوردهای جانبی تولید.
*ایجاد طعم فلزی در آب تصفیه شده در دوزاژ بالا
دس
صفحه 43:
خواص دی اکسید
دی اکسید کلر یک گاز متمایل به سبز با بوی شدید نا
مطبوع بوده که از بوی کلر قوی تر است.
#در صورت استنشاق دی اکسید کلر برای انسان سمی است.
بوی آن در غلظت /() (۳6(6) قابل تشخیص است.
میک گاز نا پایدار بوده و در غلظت Be dD GIL Gls
حجمي در هوا باعث انفجار می شود.
*دی اکسید کلر به دلیل نا پایدار بودن همیشه در محل توليد و
بلا فاصله مصرف می شود.
*گند زدایی قوی تر از کلر است با وجود اين که پتانسیل
کمتری از کلر دارد.
*اگر کلر آزاد اضافی وجود داشته باشد اسید هیپو کلرو و
تركيبات برم دار را توليد.مى كند.
صفحه 44:
4 18
"ید در حالت آزاد به شکل جامد و به رنگ آبی متمایل به سیاه وجود دارد.
"در حالت آزاد حلالیت کم در اب دارد. بنابراین یدور پتاسیم که در آب خیلی
محلول است به جای ید مصرف می شود.
#ید آزاد به محض ازاد شدن با آب ترکیب شده و ایجاد اسید هیپوآیو دوس را
می نماید .که یک اسید ضعیف ویک ضد عفونی کننده خوب است.
لابه طور كلى يد در مقابل جلبك ها بي اثر است.
استفاده از یبد برای گند زدایی آسب برای خانم های حامله » افراد دچار
بیماری های تيروئيدي توصیه نمی شود. مگر این که از ییک سیستم تصفیه
نهانی حذف موثر ید» مثل کربن کرانوله استفاده شود.
۷معمولاً میزان ید در آب باید بالای ) میلی گرم در لیتر است.
”عمل گند زدایی آب با ءید» پس از نیم ساعت کامل می شود.
#ید از کلر گران تر است.
دس
صفحه 45:
يد
اولين استفادهاز ید در تصفیه آب به جنگ جهانی اول مربوط مى شود
زمانی که آنرا به عنوان استریل کننده فوری آب برای سربازان پیشنهاد دادند.
درسال 966 استفاده از © ميلى ليتر از محلول © در صد تنتور يد را
برای تصفیه حدود 6*60 لیتر آب
ها تاکز 62۳ قطوه او محلو ل تتقوويد. نإائةاهق ليتق آنب,ردز یکت /زمتان
تماس IG دقیقه پیشنهاد دادند .
در فاصله جنگ حهانی دوم دانشگاه هاوارد قرص های گلوبالین جهت گندزدائی
منابع کوچک ابداع کرد هر قرص © > يد را به هر ليتر اضافه مى كند
استفاده از يد بعنوان یک گندزدابرای تصفیه آب مدت مدیدی است که مورد تایید
قرار گرفته است . اما نمی توند جاگزین کلر شود.
عمده مصرف استفاده از اشکال قرص یا تنتورید برای تصفیه فوری منبع
کوچک نظیر قمقمه سربازان شایع است .
دس
صفحه 46:
* ید می تواند اثرات فیزویولوژیکی, نامطلوبی را در غلظت
تا 0 میلی گرم در لیتربر سلامتی ایجاد نماید .
براساس رهنمود سرویس بهداشت عمومی امریکا مصرف
© قطره محلول تنتورید 0 درصد در مدت زمان 600
دقيقه براى تصفیه آب پاک و 0 قطره برای گندزدایی
آب كدر توصیه می شود
۶ 9 قطره محلول 0 درصد در یک لیتر و 60 قطره محلول
© درصد در گرم درلیتربعد از 06 دقيقه توسط سازمان
حهانی بهداشت در شرایط اضطراری پیشنهاد شده است.
صفحه 47:
اثرات ضد میکروبی ید
۰ و 1۷/1 اسید هیپویدو وید دو عامل مهم گندزدائی در میان گونه های
مختلف ترکیبات ید می باشند .
مقادیر نسبی 16 واسید هیپو یدو به ,۷/*) وقدرت محلول و دما بستگی دارد
۵ تا ه برلیر بیشاز 0 میتوند لسپور هارا نابود سازد .
در نابودیک بستآنتامبا هستولیتیکا ©تا © برلبر بیشاز ماك
موثر لست
اما اثر ضد ویروسی اسید هیپو یدو بیش از 16 است.
٩۷۸ تا 4 برلبر ببیشاز 16 میتولند ax |) Curis HS
سازد .
دس
صفحه 48:
برم
برم در درجه حرارت اتاق به صورت مایع قرمز رنگ یا
قرمز قهوه ای بوده و سه بار از آب سنگین تر است.
آماده سازی آن فوق العاده خطرناک است و سطح پوست را
می سوزاند.
مزایا:
کمتر از کلر چشم را تحریک می US
اکسید کننده- ضد عفونی کننده- جلبک کش قوی بوده است و
محلول است.
معایب
*قابلیت انفجار دارد.
۰ ر0<) آب را کاهش می دهد.
*بوی تندی دارد.
* آب را می تواند به رنگ سبز در بیاورد.
*برم از كلر (00 برابر كران تر است.
صفحه 49:
قوی است. و به طور گسترده برای کنترل طعم و
اسیم یک گند زدا ضعیف است. بنابراین براي گندزدايي به زمان و غلظت
هتيار زيل aM gual
سبرای گند زدایی با باقيمائده ميلي گرم در لیتر به زمان cele OP نیاز دارد .
ae دلیل گفته شده کاربرد پرمنگنات پتاسیم در تصفیه آب بسیار محدود است
-پرمنگنات پتاسیم نمک کریستالی بنفش رنگ است.
ساين ماده از واکتش کلر با تاسیم تولید می شود.
سوفتی پزمنگنات بتامنیم به اب اضافد می شود حضوزش با ایجاد که رگ ange
کمک چشم قابل تشخیص است.
مزایای پرمنگنات پتاسیم به عنوان یک گند زدا
به علت ایجاد رنگ بنفش تشخیص آن آسان است.
جا به جايى و حمل آن به صورت جامد آسان است.
خطر تزریق بیش از حد با تزریق ماده جامد و دیدن رنگ بنفش در محلول کاهش
he
معایب
تزریق ان باعث رنگی کردن اطراف می شود.
کاربرد تزریق ماده جامد بیش از محلول آن است.
زمان تماس مورد نیاز طولانی است
دس
صفحه 50:
پرمنگنات پتاسیم یک عامل شیمیانی واکسید کننده پر مصرف در صنعت آب می باشد .
می تولن از اين ماده بعنوان جایگزینی برای کلر یا دیگر گندزدا ها در نقاطی از تصفیه خانه
که اکسیداسیون شیمیالی هدف اصلی اولیه بوده است »استفاده نمود .
پرمنگنات پتاسیم اول بار در سال (OOS بعنوان یک عامل گندزدا معرفی گردید .
ماده در کنترل اپیدمی های وبا مشخص گردید .
معرفی پرمنگنات نه تنها در بیمارستان ها و مراکز مشابه بلکه در منازل یک گندزدای رايج
ده است
فر hea coe ل مصرى پردنگات نی یه عنوان يك اكسيد کننده قوی وبا هدف کنترل
طعم وبو ورنگ زدانی و گنترل رشد بیولوژیکی وکاهش میزان آهن ومنگنز رو به فزایش
از همان ابتدا کارانی ۱
نقش ثانویه پرمنگنات پتاسیم در تصفیه خانه آب
کل 1005 از طریق اکسیداسیون مواد پیش ساز و کاستن از میزان نیاز به گندزداهای
دیگر است .
دس
صفحه 51:
خواص فیزیکی
پرمنگنات پتاسیم به شکل بلور های ار غوانی تیره »تقریبا سیاه رنگ
است که در معرض نور یک درخشندگی متالیک از خود نشان
میدهد .
حلالیت پرمنگنات پتاسیم شدیدا به میزان دما وابستگی دارد . بعلاوه
میزان انحلال به اندازه ذرات» شدت اختلاط و غلظت سایر املاح
موجود در آب بستگی دارد .
پرمنگنات پتاسیم خالص جاذب الرطوبه نمی باشد. اما وقتی با درجه
خلوص صنعتی و مشابه عرضه می شود در شرایط مرطوب بلور
های آن به هم می چسبند
دس
صفحه 52:
نعوآعن تتیمجاتن
پرمنگنات پتاسیم در حالت مایم شدیدا فعال است و تقریبا
تمامي واکنش های شیمیانی آن گرمازیا است كلا
پرمنگنات پناسیم در شرایط اسيدى يا قليائى تبديل به بی
أكسيد منگنز می شود .
در دامنه “© ,41 تا © ٠» پرمنگنات پتاسیم تعداد زیادی از
مواد آلى و معدنى را اكسيد مى US .البته اكسيداسيون در
شرائط قلیائی بهتر صورت می گیرد .
غالب آلایندهائی نظیر فنل ها وجلبک ها که موجد طعم وبو
هستند به سهولت بوسیله پرمنگنات تجزیه می شوند cal.
ومنگنز آب نیز اکسید شده ورسوب میکند . حتی می توان
با بالا بردن ,۳) سرعت اکسیداسیون را بیشتر نمود و
انعقاد دی اکسید منگنز. را بهبود بخشید .
صفحه 53:
اثرات ضد حیاتی
اثرات ضد حیاتی پرمنگنات پتاسیم عمدا بعلت تجزیه شدن اکسایشی
پرمنگنات بر کثیری از میکروارگانیسم ها باکتری | »قارچ
ها «ویروس ها وجلبک ها موثر است .
» اثر بستگی داردبه غلظت پرمنگنات »زمان تماس » دما Gad
,إا“) حضور سایر مواد قابل اکسید شدن وحساسیت اختصاصی
هر میکروارگانیسم نسبت به پرمنگنات پتاسیم +عموما پرمنگنات در
ی
قدرت اکسیداسیون این ماده در شرایط فلیائی معمولا بیشتر
شرایط اسیدی است .
قدرت باکتری ساید پرمنگنات در Saal fies Gamal Gla PAL
غلظت پرمنگنات اسيم لازم برای گندزدائی کلی فرم ها حدود
“اميلى كرم در یار اعلام شده است . عوامل اکسید کننده معمولا در
ردیف موثرترین عوامل غیر فعال ساز ویروس ها محسوب می شود
دس
صفحه 54:
مصارف غیر گندزدائی پرمنگنات پتاسیم در تصفیه آب
این مصارف شامل حذف آهن »کنترل طعم وبو در منابع
آبهای سطحی وکنترل جلبک ها در مخازن آب خام و صافی
های تصفیه خانه است
چون زمان ماند لازم برای کنترل طعم وبو از چند دقیقه تا
چند ساعت ممکن است طول بکشد معمولا پرمنگنات را در
محل آبگیر اضافه می کنند. تا زمان مورد نیاز برای
اکسیداسیون تامین شود .
دوزاژمورد نیاز 4 تا 0 میلی گرم در لیتر است .
به منظور حذف آهن و منگنز زمان ماند ودوزاژکوتاهتر
است .
صفحه 55:
رابطه زمان و غلظت ماده گند زدایی باقیمانده 0*7
دو عامل بسیار مهم گند زدایی عبارتند از غلظت ماده
گند زدای باقیمانده و زمال تماس است.
اين رابطه به شکل زیر بیان می شود.
عدد ثابت < 6*۲
که 0 غلظت گند زدایی باقی مانده الب , 4 زمان
تماس بر حسب دقیقه است.
نکته خیلی مهم این است که اثر ماده گند زدای کم
غلظت با زمان تماس طولانی تقریباً مساوی با غلظت
ماده گند زدای غلیظ با زمان تماس کوتاه مي باشد ..
صفحه 56:
مقایسه مقادیر 7 برای غبر فعال سازی ویروس ها توسط مهمترین
كندزداهاى رايج
كندزدا واحد غير فعال سازى
ادولكاريتم | سه لكاريتم
کلر mg.min/L ۳ 1
کر آمین uy mg. min/L ۱۷۲
دی اکسید کلر VA ay mg.min/L
آزن f? mg. min/L ۰/4
ماورای بنفش mv.s/em* 1 ۳
۱ مقادیر برای دما ۱۰ دامنه ۳11 ۲ تا ٩ وکر بافیمانده ۰/۲ تا95/.
میلی گرم در لبتر
۲ مقادیر برای شر ایطی است که دم ۱۰درجه و ۳17 مساوی ۸ باشد
۳ مقادیر برای شر اطی است که تسلتبارهریچه و دامنه PH 5 تا ٩ باشد
صفحه 57:
مقایسه مقادیر 7۲) برای خبر فعال سازی کیست های زیاردیا توسط مهمترین
گندزدا ها
گندزدا غير فعال سازی
يك لكاريتم awe] Sey
Vee 58 ۳5 =
کلر آمین ۰ ۱۳۳۰ ۱۸۵۰
دی اکسید کلر | ۷/۷ yo ۲۳
ازن ۹۸ مول yer
۱ حقادیر برای شرایطی است که کلر باقی مانده کمتر یا مساوی ۰/4 میلی گرم
درلیتر دما ۱۰ درجه و ۳77 ۷ باشد
صفحه 58:
مقادیر ۲۲) برای غبر فعال سازی کیست های ژیار دیا در شر ابط مختلف از ميزان
کلر و پی هاش آب در ۲۵ درجه
کلر بافیمانده از اد
Mg/L
oft
ye
۳۰
۳۱
۳۱
۳۳
yo
۳
۷/5
oY
دس
PH
۸/5
53١
uw
4°
1۹
۷8
۷۷
صفحه 59:
مقادير CT براى غير فعال سازى ویروس ها به وسیله کر
میزان خبر فعال ساز ی
Lo دو لگاریتم سه لگاریتم چهار لگاریتم
PH= 1-4 PH=1-4 حورم
x 7 5
۱۰ ۳ 1 5
۲ ۱ ۲ ۳
١ ۱ ۱ yo
دس
صفحه 60:
مقادير 1 براى غير فعال سازى كيست زياديا به وسيله كلر أمين در دامنه بى
هاش 5 91
ميز ان ير فعال سار ىب
os)
log
4
log
75 15 8
Yo. 15 ۳۹
5 ve vey
you we. ores
مقادیر 6۲7۲ براى غير فعال سازى وبروس ها به وسيله كلر آمين
ميزان غير فعال سارى_دما
log?
Plog
re vy ۱:۳
جات سس
صفحه 61:
مقايسه ويزكى هلى تكنيكى - اقتصادى مهمترين روش های گندزدائی
ویژگی ها
باكترى كشى
ويروس كشى
أمكان رشد مجدد
سميبت بافيمائده كُندزدا
فراورده جانبى
هزينه سرمايه كُدارى
+ کر
ارد
+(
H+
جد
+
+
ake
د -ح متوسط
دس
a نت
3
اولثر افيلتر
+ 44/5
صفحه 62:
اثرات حاد کلر
كلر مايع به شدت در هر قسمتی از بدن اثر گذار بوده
وجود کلر به ميزان بيشتر از © ممم در هوا » بينى
و جشم هارا مى سوزاند.
O.F تا
0.9 آستانه بو و بدون خطر
۳۳94 مرحله ضعيف همراه با سوزش مجارى تنفسى تا يك ساعت
09-6 ممم مرحله متوسط همراه با سوزش شدید تر مجاری تنفس
۳۳ همراه با درد سريع سينه- استفراغ و سرفه
prow FO مسمومیت شدید
تاه ‘
on oe pew FOO
صفحه 63:
فرآوردهای جانبی کلر و ترکیبات کلر
پس از افزودن کلروترکیبات آنن به آسب موادی در اب
یافت شدند که به آن ها تری ها لومتان ها می گویند:
اين محصولات شامل
”7 ترى ها لومتان ها
” هالواستو نیتریل ها
” هالو استیک ها
”7 هالو کتون ها
” آلدئيدها
” كلروفئل
ترى ها لومتان ها را مى توان به عنوان شاخصى براى
حضور ساير فرآورده هاى كلى كلر زنى به لب به
كار برد.
دس
صفحه 64:
تری ها لومتان چیست؟ ترکیبا تی هالوژن دار با یک اتم منفرد با فرمول
۳ که در بين فرمول ممکن است فلوئور- کلر- برم- ید با ترکیبی از
1
bo
چهار نوع از آن هااهميت زیادی دارند. شامل برومسو فرم. دی برو
ومتان- بر و مودی کلرو متان و کلرو فرم است.
کلر و فرم متداول ترین آن ها می باشد.
در طی ضد عفونی کردن آب با کلر و ترکیبات آن مواد بالا تشکیل میشود.
چه فاکتورهایی در تشکیل تری هالومتال ها مژثر است.
ABs shold oly lid ae هو PWS
#کلر هر چه میزان کلر در آب بیشتر باشد هالومتان های بیشتری تشکیل می
شود.
**رنك هر جه ميزان رنك در لب بيشتر باشد هالومتان های بیشتری تشکیل
مى شود.
#کدورت هر چه میزان کدورت در آب بیشتر باشد هالومتان های بیشتری
تشکیل می شود.
#*مواد آلی- هر چه میزان مواد آللی در آب بیشتر باشد هالومتان های بیشتری
تشکیل می شود.
دس
صفحه 65:
نرخ تشکیل و غلظت تری هالومتان ها به شش عامل بستگی دارد.
مقدار مواد آلی اولیه
مقدار کلر آراد باقی مانده
دمای آب
۶ لب
غلظت برم در آب
زمان تماس کلر
مقدار مواد آلى اوليه
در صورتی که مواد اولیه در آب وجود نداشته باشد هیچ گونه تري هالومتانی
نمی شود.
مقدار کلر آزاد باقیمانده به طور مستقیم در تشکیل تری هالومتان
تفای آب
دمای آسب به طور مستقیم در تشکیل تری هالومتان تأثیر دارد. دمای زیاد
سرعت تشکیل تری هالومتان را افزایش می دهند و بر
باام> رام زیاد و قلیایی واکنش و مقدار تری هالومتان را افزایش می دهد.
زمان تماس: ميزان تری هالومتان تابع مدت زمان تماس کلر است زمان تماس
طولانى سيب ا هالومتان با غلظت زياد مى شود.
غلظت برم: سرعت واكنش بين برم و مولکول های اولیه سریع تر از كلر و
مواد اوليه است و ترى هالومتان بيشترى توليد مى شود.
استفاده از ازن و كربن فعال دانه اى يك روش مؤثر براى كنترل ميزان ترى
هالومتان ها است.
ثیر دارد.
دس
صفحه 66:
اثرات بهداشتی
-کلروفرم روی سیستم اعصاب مرکزی اثر گذاشته و اختلاتی را
ایجاد می کند.
سکلروفرم روی کید تا ثیر سوء دارد.
سبین سرطان مثانه و کلر و فرم ارتباط موجود است.
سدر آب خام تری هالومتان موجود نمی باشد.
ساومان حفاظت محيط وست امريكا»تركيبات ترى مالوهتن را
به عنوان مواد سرطان را معرفى كرده است.
-سازمان جهانى بهداشت نيز ترى هالومتان را به عنوان مواد
سرطان زا معرفى كرده است.
gs olin BRO هللمتازرا 00© ميكرو كرم در ليتر و
لتحاد بسه اروپا میزانآسنرا 0000 ميكرو كرم در لیتسر و
لستاندارد لیرانمیزانآسنرا (0000 میکرو گرم در لیتراعلام
نمودملند.
دس
صفحه 67:
مازير كن ی کین کی
سطوح بتني هیپو کلریت ميلي گرم در لیتر PPO
سطوح بتني ٩000 0 oe
بيو فيلم 8« SOO - 000
نوار نقاله 0 900- SOO
کنترل بو "os 00 900
سطوح متخلخل ۶ 900
استيل زدك نزن ٠» » 900
سطوح تفلون ب 00 900
سطوح ايوكسي > » 00“ 900
سطوح كاشي 8 #8 00 SOO
کلرینه کردن آب به منظور سالم سازي آن براي کاربرد در سیستم هاي 046
در اين مورد کلر باقیمانده نباید کمتر از 6 تا 0" ميلي گرم در لیتر باشد .
اي این منظور کلر باقيمانده آزاد بس از ختم عمل كلريناسيون بايد حدود 40 تا 600
0 باشد
دس
صفحه 68:
روش هاي اندازه گيري کلر :
4 روش اورتوتولیدین
روش 000 (دي متیل ) و فنيلين دي آمونيم) دیسك رنگي
کمپراتور - کیت رنگ سنجي دستي
-~O روش الكترودي
روش فتومتري
9 روش تیتراسیون
دس
صفحه 69:
منابع
لب آشامیدنی کتاب رهنمودهایی در خصوص آب آشامیدنی سازمان جهاني بهداشت های ترجمه
مهندس محمد سپهر
اصول تصفیه آب تألیف مهندس مرتضی حسینیان
تصفیه آب دکتر محوی و مصطفی لیلی
اصول تصفیه آب دکتر چالکش امیری
©. مبانی تصفیه آب دکتر محمد پیکری- دکتر ارجمند مهربانی
0 طراحی وراه بری جامع سیستم تصفیه آب سوسوکاوامور!
©. مهندسی آب- برنامه ریزی و طراحی - بهره برداری ترجمه دکتر غلامرضا موسوی
6 . اصول رعایت بهداشت در واحد هاي صنایع غذايي : دکتر مظاهري - دکتر حبيبي
9 اصول تصفیه آب و فاضلاب : دکتر شریعت پناهي
0 تصفیه آب و کنترل پاتوژن ها : از اتشارات (0,6) ترجمه مصطفي ليلي » محمد انصاري
زاده
0مقررات گندزدانی آب و بهره برداری از گندزداها تالیف دکتر فروغ واعظی خواند
کتاب بخصوص توصیه می شود.
0),سایت مهندسی بهداشت محیط ایران - .تاو رسب
اين