Symbian
اسلاید 1: سيستم عامل سیمبین
اسلاید 2: سیمبیان یک سیستم عامل کوچک برای دستگاه های موبایل و کامپیوتر های جیبی است. امروزه اکثر گوشی های شرکت نوکیا از این سیستم عامل در گوشی های خود استفاده میکنند . این سیستم عامل با زبان ++ C نوشته شده و بهمین دلیل برنامه هایی که شما تحت آن مینویسید اگر با ++ C باشند بهترین کارایی را خواهند داشت. در ابتدا تلفنهای همراه دارای ساختار پیچیدهای نبودند. سختافزار محدود نیاز به نرمافزارهای پیچیده نداشت، تا اینکه شرکتهای مطرح ساخت گوشیهای تلفن همراه نسلهای دوم و سوم گوشیهای خود را عرضه کردند. این گوشیها دارای امکانات سختافزاری بیشتری بودند که شامل پردازنده، حافظه و دیسک سخت بوده و تقریباً به صورت یک رایانه کوچک طراحی شدند. در این زمان بود که این شرکتها به اهمیت نرمافزار در این گوشیها پی برده و رقابت نرمافزاری در کنار رقابت سختافزاری شروع شد. مایکروسافت یکی از شرکتهایی بود که قبلا روی سیستمعامل رایانههای جیبی خود کار کرده بود و ویندوز سیای را به همین منظور طراحی کرده بود. این ویندوز قابلیت این را داشت که روی موبایلها نیز نصب شود. بعد از رسمیت یافتن موبایلهای نسل جدید شرکتهای مطرح در این صنعت که به مشکلات بی شمار ویندوز سیای پی برده بودند و نمیخواستند نرمافزار این صنعت را در انحصار یک شرکت نگه دارند با همکاری هم سیستمعامل جدیدی برای موبایلها به وجود آوردند که سیمبیان نام گرفت.Symbian چیست؟
اسلاید 3: داستان بوجود آمدن Symbian نیز در نوع خود جالب است . داستان ما از شرکت کوچک انگلیسی-کانادائی با نام Psion آغاز می شود که در سال ۱۹۸۰ با هدف تولید نرمافزارهای سرگرمی که عمدتاً بازیهای مبتنی بر کامپیوترهای اولیه ZX۸۱ بود ، بوجود آمد (نام Psion برگرفته از Potter Scientific Instruments Or Nothing). در سال ۱۹۸۳ شرکت همکار Psion با نام Sinclair به آن پیشنهاد تولید نرمافزاری کاربردی نظیر Office امروزی را داد که نتیجه آن تولید پکیجی با نام QL شد که دارای نرمافزارهای Quill (پردازنده متن)، Archive (بانک اطلاعاتی)، Abacus (برنامه مشابه Excel) و Easel (برنامه گرافیکی مدیریت) بود که این مجموعه بعدها با نام PC-Four یا Xchange وارد سیستمعامل MS-DOS نیز شد. علاوه بر آن در سال ۱۹۸۴ شرکت Psion با ارائه Psion Organiser، که در حقیقت نسخه ابتدائی PDAهای امروزی ست، پا در عرصه سختافزاری نیز گذاشت که شباهت زیادی به یک ماشین حساب بسیار بزرگ داشت.در سال ۱۹۸۶ شرکت Psion با اعمال تغییرات و اصلاحیههای فراوان Psion Organiser II را معرفی نمود که شرکت Psion را به آینده روشن PDA و سیستمعامل پرتاب کرد و تمرکز اصلی شرکت را بروی این مقوله متمرکز نمود. در سال ۱۹۸۷ شرکت Psion با ارائه محصولات جدید خود بر پایه پلاتفرم جدید آن شرکت با نام SIBO، سیستمعامل جدید مخصوص به محصولات خود را نیز معرفی کرد سیستمعاملی با نام EPOC (Electronic Piece Of Cheese). پیدایش و حیات سیمبیان
اسلاید 4: اولین نسخه این سیستمعامل جدید بر پایه تکنولوژی ۱۶ بیتی ارائه شد و بر همین اساس EPOC ۱۶ نام گرفت و زبان برنامه نویسی که در ساختار آن به کار گرفته شده بود زبان اسمبلی و C بود. تا ارائه نسل جدید این سیتم عامل سالهای نسبتاً زیادی گذشت تا اینکه در سال ۱۹۹۷ نخستین نمونه از سیستمعامل جدید با نام EPOC ۳۲ در جدیدترین PDA شرکت به نمایش گذاشته شد. در حقیقت تنها وجه تشابه میان این دو سیستمعامل بدون شک نامهای نسبتاً مشابه آنها بود جائیکه سیسم عامل جدید (که اینک به اختصار تنها EPOC نامیده میشد) با زبان برنامه نویسی قدرتمند C++ و ساختار جدید کد نویسی خود کاملاً از رقیب کهنسال خود بالاتر و سریع تر بود. یکی از نکات مهم در ساختار این سیتم عامل این بود که EPOC تنها برای پردازندههای ARM نوشته و بهینه شده بود. در همین اثنا بود که Psion تصمیم گرفت امتیاز تولیدمحصولات بر پایه این سیستمعامل را با شرکت دیگری شریک شود، اولین شرکت در این میان شرکت کوچکی بود با نام Geofox که تنها با تولید چیزی نزدیک به ۱۰۰۰ عدد از محصولات Psion کناره گیری خود را اعلام کرد. سپس شرکت بزرگ Ericsson و چندین نام کوچکتر در این میان مطرح گردیدند . تا اینکه در سال ۱۹۹۸ شرکت Psion با شراکت با بزرگان دنیای موبایل یعنی Ericsson، Motorola و Nokia به کل متحول گردید و سیستمعامل EPOC از ویرایش ششم به بعد با نام Symbian خوانده شد.
اسلاید 5: شرکتهای به وجود آورنده۱۴ شرکت اصلی و چند شرکت فرعی از به وجود آوردندگان این محصول بودند، بعضی از این شرکتها در زمینه نرمافزار و بعضی از آنها در زمینه سختافزار به رشد این سیستمعامل و موبایلهای آن کمک کردهاند. در این زمینه نوکیا با ۴۷.۹% پیشتاز است و پس از آن Ericsson با ۱۵.۶% ، SonyEricsson با ۱۳.۱%، پاناسونیک با ۱۰.۵% ، Siemens با ۸.۴% و سامسونگ با ۴.۵% قرار دارند
اسلاید 6: ویژگیهای سیمبیان Symbian سیستمعاملی ست برای وسایل دستی و همراه پس می بایست قدرت ارائه بالاترین کارائی در پائینترین امکانات سختافزاری را داشته باشد بنابراین و با در نظر گرفتن این ویژگی بسیار کم پیش میآید که در این سیستمعامل با موضوع کمبود حافظه روبرو شویم . یکی دیگر از ویژگیهایی که Symbian را از سیستمعاملهای دیگر نظیر دسکتاپها متمایز میکند این است که ممکن است این سیستمعامل برای ماهها و شاید سالها روشن و مشغول به کار باقی بماند بنابراین قدرت پایداری این سیستم می بایست در سطح بسیار بالائی باشد. از دیگر ویژگیهای Symbian ویژگی است با نام Active Objects که در آن در لحظاتی که از CPU استفاده نمیشود بطور کلی آن را خاموش میکند و به این ترتیب در مصرف باتری بسیار صرفه جوئی میگردد. زبان برنامه نویسی اصلی Symbian همانگونه که اشاره شد C++ میباشد که البته این بدان معنی نیست که نمیتوان برنامههای دیگر را در ساختار آن استفاده کرد . در حقیقت میتوان توسط زبانهای برنامه نویسی دیگری نظیر Python، ویژوال بیسک و یا حتی Perl و جاوا نیز برای Symbian برنامه نوشت. از لحاظ ساختاری در پائینترین لایه، هسته یا کرنل سیستمعامل بهمراه کتابخانه توابع قرار دارد که به توسط آن برنامههای اجرا شده توسط کاربران اجازه مییابند که به این توابع کتابخانهای دسترسی پیدا کنند.
اسلاید 7: در حقیقت هسته اصلی Symbian بر پایه معماری میکرو کرنل (MicroKernel Architecture) بنا شده است بدین معنی که در ساختار آن کمترین رجوع و استفاده از کرنل توسط سیستمعامل انجام میشود و کلا این هسته شامل دو عنصر مدیریت حافظه و زمانبند میباشد و در آن خبری از پشتیبانی از فایلهای سیستمی و یا عناصر شبکه وجود ندارد و در حقیقت اینگونه وظایف به عهده سرورهای خارج از کرنل واگذار شده است تا با محدود کردن وظایف کرنل سیستمعامل کند و سنگین نگردد.
اسلاید 8: ورژنهای مختلف سیستم عامل سیمبیان نسخه 1 تا 5 از این سیستم عامل -پیش از تغییر نام- با نام EPOC منتشر میشد.ورژن 6.0 : اولین نسخه سیمبیان ! از نسخه 6 نام این سیستم عامل به SYMBIAN تغییر یافت. در این نسخه امکان بلوتوث هم اضافه شد. همچنین بنیاد سیمبیان تصمیم گرفت رابط های کاربری مختلفی را برای دستگاه های مختلف روی سیستم عامل سیمبیان ارائه دهد. ورژن 7.0: در سال 2003 ارائه شد. از پیشرفت های این نسخه ارائه شدن ورژن های جاوایی بود که روی موبایل های سیمبیان نصب میشد. گوشی 6600 از این نسخه ی سیستم عامل سیمبیان استفاده می کرد.ورژن 8.0 : در سال 2004 منتشر شد.این نسخه بر روی دو کرنل مختلف قابل پیاده سازی بود که برخی کمپانی ها را بسوی کرنل EKA1 و برخی را بسوی کرنل EKA2 سوق داد. نسخه 9.0 در سال 2004 منتشر شد و کارهای اساسی بر روی کد سیمبیان برای بالابردن امنیت سیستم عامل اجرا شد. این نسخه به دلیل تغییرات زیربنایی در سورس کد سیمبیان ارائه شد.نسخه 9.1 در سال 2005 منتشر شد و بازهم تاکید بر روی بالا رفتن امنیت سیستم عامل بود. همچنین پشتیبانی از تکنولوژی بلوتوث 2.0 اضافه شد. رابط کاربری S60 نسخه سوم با این سیستم عامل ارائه میشد.
اسلاید 9: نسخه 9.2 :در سال 2006 منتشر شد و گوشی های Nokia E71, Nokia E90, Nokia N95, Nokia N82, Nokia N81 , Nokia 5700 با این سیستم عامل ارائه شدند.نسخه 9.3 در نیمه دوم سال 2006 ارائه شد و پشتیبانی از wifi به هسته سیستم عامل اضافه شد. گوشی های Nokia E72, Nokia 5730 XpressMusic, Nokia N79, Nokia N96, Nokia E52, Nokia E75, Nokia 5320 XpressMusic, Sony Ericsson P1 از این سیستم عامل بهره می برند.نسخه 9.4 :در سال 2007 منتشر شد و ادعا میکند که برنامه ها تا 75% سریعتر از قبل اجرا می شوند. نسخه AnnA و بعد مدت کوتاهی Belle در سال 2011 منتشر شدند و به روز رسانی ای بر اساس نسخه 9.5 هستند. در این دو نسخه از سیمبیان، هسته سیستم عامل همان نسخه 9.5 است، اما امکانات جدیدی به آن اضافه شده.امکانات اضافه شده در نسخه آنا : طراحی آیکون های جدید، یک مرورگر وب جدید، نرم افزار نقشه جدید(با قابلیت ذخیره نقشه ی یک کشور بر روی حافظه گوشی از طریق اتصال به WIFI) و پشتیبانی از java Runtime 2.2 به سیستم عامل سیمبیان نسخه 9.5 اضافه شد.
اسلاید 10: معرفی سیستمعامل سیمبین آنا”سیستمعامل جدید سیمبین با نام سیمبین آنا همراه با دو گوشی نوکیا X7 و نوکیا E6 عرضه میشود.این نسخه که سابقا با نام PR2 شناخته میشد، Symbian Anna نام دارد. Symbian Anna مرورگر سریعتری دارد، تایپ متن در آن بسیار بهتر شده و از آیکونهای جدیدتری برخوردار است. در این نسخه سیستمعامل سیمبین از آخرین و جدیدترین نسخه Ovi Maps استفاده شده است. بارزترین و نمایانترین ویژگی Symbian Anna آیکونهای جدید آن است.تایپ متن هم بهتر شده است; یک صفحهکلید QWERTY افقی عالی نیز برای این کار تعبیه شده و صفحهنمایش به گونهای طراحی شده است که هنگام تایپ متن در صفحات وب، امکان مشاهده برنامههای کاربردی نیز وجود دارد. بنابراین هیچ چیز از چشم کاربر پنهان نمیشود. مرورگر نیز کارایی سریعتری دارد و استفاده از آن راحتتر است.استفاده از گالری عکس نیز بهتر شده است.
اسلاید 11: رابط کاربری S60 سیستم عامل سیمبیان بر روی رابط کاربری های متفاوتی ارائه میشود. تاکنون دو رابط کاربری برای سیمبیان نوشته شده است. اولین و محبوب ترین رابط کاربری سیمبیان، S60 نام دارد (نام پیشین: Series 60) و توسط نوکیا ایجاد شده است. این رابط کاربری دارای نسخههای 1 و 2 و 3 و 5 است. در میان این نگارشها نیز هر از چند گاهی اصلاحیههایی با نام Feature Packها ارائه میگردد. مشخصه عمده گوشیهای دارای رابط کاربری S۶۰ این است که در آنها میتوان از برنامههای مبتنی بر Java MIDP، C++ و Python نیز استفاده نمود.رابط کاربری UIQ رابط کاربری دیگر سیمبیان با نام UIQ به وجود آمد که دارای امکان استفاده از صفحه ی لمسی با قلم بود. رابط کاربری UIQ بر مبنای زبان برنامه نویسی C++ شکل گرفته است و در آن میتوان از برنامههای Java نیز استفاده کرد (خبری از پشتیبانی از Python در آن نیست). UIQ دارای سه نسخه اصلی و چند ریزنسخه است.
اسلاید 12: JavaScriptجاوا اسکریپت اکثرا برای بررسی درستی ورودی کاربر استفاده میشود .Cاین زبان بطور نرمال برای نوشتن برنامههای جدید سیمبیان استفاده نمیشه، اما میتونه یک انتخاب برای شما باشه هنگامی که میخواهید کد C را به سیمبیان تبدیل کنید . برای این هدف سیمبیان شامل یک جعبه ابزار از کتابخانه استاندارد C میباشد.OPLیک زبان مانند بیسیک است که روی PDAها فعال شده بود . Assemblerسیمبیان در موارد خاص که بیشترین کارایی مطرح است از اسمبلر استفاده میکند مانند برنامههای زمانبند.زبانهای برنامه نویسی سیمبین
اسلاید 13: ++Cسیستمعامل symbian با زبان ++c نوشته شده و بهمین دلیل این زبان بهعنوان زبان اولیه برای برنامه نویسی در آن انتخاب شده است .++c بیشترین امکان دسترسی را فراهم میکند و بهترین کارکرد در حافظه و سرعت اجرا را داراست. JAVAجاوا اکثرا بهعنوان زبان برادر ++c و جایگزین آن در سیمبیان کاربرد دارد. سیستمعامل symbian یک MIDP (Mobile Information Device Profile)را فراهم کرده است. Pythonزبان پایتون و برنامه نویسی اپن سورس جدیدا وارد دنیای سیمبیان و برنامه نویسی موبایل شده است . هم اکنون برنامههای نوشته شده با پایتون بخوبی بر روی سری ۶۰ نوکیا اجرا میگردند .
اسلاید 14: قابلیت های سیمبینSymbian شبیه دیگر سیستم عامل های مدرن و امروزی که برای PC ها وجود دارند ، به وجود آمده است . بنابراین دارای امکانات خوبی مثل Multitasking ، همچنین مدیریت حافظه می باشد . در طراحی اولیه مبنای کار را بر روی این موضوع بنا نهاده اند که این سیستم عامل می بایست روی امکانات سخت افزاری بسیار کم ( مثل 4 مگابایت رم ) کارایی فوق العاده ای داشته باشد . به همین دلیل این سیستم عامل می تواند روی موبایل های امروزی فوق العاده سریع کار کرده و حداقل مشکل را داشته باشد . مبنای کار این سیستم عامل بر اساس رویدادها بنا نهاده شده است ( شبیه دیگر سیستم عامل های امروزی مثل ویندوز ) و سی پی یو طوری مورد استفاده قرار می گیرد که کمترین میزان بار روی موبایل قرار گیرد . هم اکنون با اینکه نسخه هشتم Symbian عرضه شده است اما نسخه 7 این سیستم عامل روی موبایل ها قرار می گیرد و تا به حال نسخه های مختلفی از آن بدون اینکه به صورت کامل استفاده شوند به فراموشی سپرده شده اند .
اسلاید 15: 1- زبان برنامه نویسی:Symbian زبان اصلی برنامه نویسی برای Symbian زبان C++ است اما زبانهای مختلفی برای برنامه نویسی در این سیستم عامل به وجود آمده اند . از جمله مهمترین زبانها می توان به OPL ، Python ، Visual Basic ، Perl و Personal Java اشاره کرد.2- رابط های کاربری: هم اکنون دو رابط اصلی کاربری برای Symbian به وجود آمده است . اولین رابط که بیشترین استفاده را در موبایل ها دارد توسط نوکیا نوشته شده است . این رابط دارای نسخه های مختلفی است اما Series 60 نسخه اصلی این رابط است که بسیار مورد استقبال قرار گرفته است . رابط کاربری دوم با نام UIQ به وجود آمده است که دارای امکانات بسیار خوبی است و رفته رفته در حال باز کردن جای خود در بین شرکت های تولید کننده موبایل است . هر دوی این رابط ها به صورت کاملا گرافیکی و شبیه به هم طراحی شده اند و کار با آنها بسیار راحت است . 3- بازی بر روی :Symbian خوشبختانه سیستم عامل Symbian یکی از غنی ترین سیستم عامل ها برای بازی کردن است . به خصوص بعد از تولید N-gage اولین کنسول بازی موبایلی توسط نوکیا که بر اساس Symbian و رابط کاربری Series60 به وجود آمد ، سیل بازیهای مختلف و حرفه ای به سوی این موبایل و در کنار آن این سیستم عامل سرازیر شد . حتی شرکت های مطرح بازی سازی هم اکنون به صورت حرفه ای روی این سیتم عامل و موبایل های دارای این سیستم عامل سرمایه گذاری می کنند . مجوز استفاده از سيمبيان برخلاف بلكبري شركت RIM يا Mac OS X شركت اپل، ميتواند در اختيار هر شركتي قرار بگيرد.
اسلاید 16: مزایا: کار کردن با این سیستم عامل راحت است و اکثر افراد کار کردن با آنرا به خوبی یاد دارند. سیمبیان سبک است و با اکثر سختافزارها کنار میآید. مصرف انرژی کمی دارد که یکی از دلائل اصلی آن، استفاده از اسکریپ Active Object است؛ این اسکریپ زمانی که برنامهی فراخوان شدهای در حافظهی در حال اجرا نباشد، عملا پردازنده را خاموش میکند. مدیریت رایانامهی قوی، امکانات وب گردی مناسب، قابلیتهای متنوع چندرسانهای و وجود نرمافزارهای بسیار.زیاد برای آن از جمله مزایای این سیستم عامل است. معایب: به این سیستم عامل ایرادهای جزئی وارد میشود؛ از جمله اتصال آن به اینترنت کمی دشوار است و همچنین راحتی کار با آن مثل مکینتاش و بلکبری نیست.
اسلاید 17: با سپاس از استاد محترم سجاد جوادی
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.