دیابت
اسلاید 1: دیابت
اسلاید 2: یک گروه از بیماریهای متابولیک است که مشخصه ی آنها افزایش مزمن قند خون و اختلال متابولیسم کربوهیدرات ، چربی و پروتئین می باشد.بیماری ناشی از ترشح انسولین، عمل انسولین یا هردوDM شایعترین بیماری کلیوی مرحله ی نهایی، موارد جدید نابینایی و قطع اندام تحتانی غیر ترومایی است.علت عمده ی مرگ مربوط به دیابت، بیماری قلبی عروقی است. ( 2-4 برابر افراد غیر دیابتیک)ریسک سکته قلبی در افراد دیابتیک بیشتراست.
اسلاید 3: تشخیصDMI(دیابت ملیتوس تیپ یک): علائم کلاسیک هیپر گلسیمی: پرنوشی، پر ادراری ، کاهش وزن و به میزان کمتر پرخوری ، تاری دید و خارش در 25% مبتلایان علامت بروز بیماری برای اولین بار ( کتو اسیدوز دیابتی) است. 4بار یا بیشتر پایش قند خون
اسلاید 4: تشخیصDMII (دیابت ملیتوس تیپ دو): خستگی، اختلال رشد، معمولا“ چندین سال ( 4-7 سال ) قبل از تشخیص بیماری علائم دارند.
اسلاید 5: درماناهداف درمان:کوتاه مدت؛ برای درمان سریع و بهبود علائم و یا عفونت حادمیان مدت؛ برای برگرداندن بیمار به حالت فیزیولوژیک و زندگی اجتماعی حتی المقدور طبیعیطولانی مدت ؛ به منظور پیشگیری از ایجاد عوارض دیابت یا تاخیر در پیشرفت عوارض ایجاد شده ( حالت روانی )
اسلاید 6: نقاط شاخص در مجموعه ی درمان بیماران ؛ آموزش ، تغذیه ی سالم ، کنترل وزن ، فعالیت فیزیکی ،پایش قند خون توسط خود بیمار و در صورت لزوم استفاده از عوامل دارویی کاهنده ی قند خون
اسلاید 7: اندازه گلوکز خون به عنوان اهداف در کنترل قند در بیماران دیابتی
اسلاید 8: انواع انسولین انسانی *انسولین کوتاه اثر انسولین رگولار: شروع اثر: 60-30 دقیقه اوج اثر: 5-2 ساعت طول مدت اثر: 5تا 8 ساعت2) انسولین متوسط الاثر انسولین NPH شروع اثر: 2-1 ساعت اوج اثر: 12-4 ساعت طول مدت اثر: تا 24-18 ساعت *http://diabetes.webmd.com/diabetes-types-insulin
اسلاید 9: انواع انسولین انسانی انسولین مخلوط/7030 لانسولین شروع اثر:30 دقیقه اوج اثر: 8-2 ساعت طول مدت اثر: تا 24 ساعت **http://diabetes.webmd.com/diabetes-types-insulin
اسلاید 10: درمان طبی تغذیه ای : درمان طبی تغذیه ای برای هر فرد متناسب با شیوه زندگی ،ورزش ،توانایی اقتصادی ،عادات غذایی و فرهنگ فرد توصیه می شود. توصیه عمومی: رژیم غذایی سالم و متعادل شامل:10 -20 درصد پروتئین ،30 درصد چربی ،50-60 درصد کربو هیدرات فیبر های محلول
اسلاید 11: كربوهيدراتها و فيبركربوهيدرات هاي موجود در رژيم دو نوع هستند : 1) كربوهيدات هاي قابل دسترس كه هضم و جذب مي شوند و در بدن، مورد استفاده قرارمي گيرند (مونوساكاريدهاي مثل گلوكز و فروكتوز , دي ساكار يدها مثل سوكروز , لاكتوز, مالتوز, پلي ساكاريدها مثل نشاسته, دكسترين و گليكوژن 2) كربوهيدرات هاي غيرقابل دسترس (مثل فيبر غذايي).
اسلاید 12: كربوهيدرات هاي غيرقابل دسترس , بويژه فيبر , باعث حجيم شدن غذا و كمك به هضم مي شوند . فيبرها نمونه اي از انواع گوناگون پلي ساكاريدها , عمدتاً تركيبات ساختماني سلول هاي گياهي شامل سلولز , همي سلولز ,پكتين و ليگنين هستند . اگرچه نياز متابوليكي روشني به فيبر رژيمي وجود ندارد , اما به نظر مي رسد كه شيوع بيماري هايي مثل بيماري هاي قلبي عروقي , ديورتيكولوز, سرطان كولون و ديابت با مصرف فيبر رژيمي رابطه معكوس دارد.
اسلاید 13: شيرين كننده هاشيرين كننده هايي مثل فروكتوز , شربت ذرت , ملاس, آبميوه يا عصاره تغليظ شده ميوه , مالتوز, مانيتول,سوربيتول, گزيلتول و نشاسته هيدرو ليز شده فوايد عمده اي نسبت به ساكارز ندارند . سوربيتول, مانيتول و گزيلتول ,قندهاي الكلي هستند كه پاسخ گليسميك كمتري نسبت به سوكروز و ساير كربوهيدرات ها ايجاد مي كنند , اما مصرف مقدار زياد آن ها مي تواند موجب اسهال شود.شيرين كننده هاي غير تغذيه اي مثل ساخارين ،آسپارتام, آسه سولفام
اسلاید 14: انرژیبر اساس سن ، جنس ،وضعیت بیمار ،داروی مصرفی ، میزان فعالیت تنظیم میشود.از کاتابولیسم پروتئین جلوگیری شود توجه به ارزش بیولوژیک پروتئینمصرف سویا و کاهش احتمال بروز نفروپاتیمقدار کربوهیدرات مهمتر از نمایه گلیسمیکربوهیدرات مصرفی حداقل 130 گرم در صورت بروز هیپوگلیسمی 15 گرم کربوهیدرات
اسلاید 15: نمایه گلیسمیمواد غذایی تازهسرخ کردنینوع نشاسته روش پخت غذااندازه ذراتشکل غذا (مایع –جامد)مقدار کربوهیدراتقند خون ناشتا
اسلاید 16: چربی: 10درصد و کمتر چربی اشباع ، کلسترول 300 میلی گرم ، MUFA بیش از 20 درصد انرژی روزانه و PUFA کمتر از 10 درصدW3 =4 گرم بصورت کپسول روغن ماهیفیبر 25 گرمسدیم ، پتاسیم فسفر
اسلاید 17: روش درمانی کنترل وزنچاقی یک ریسک فاکتور عمده برای دیابت تیپ 2 و بیماری قلبی عروقی می باشد. ارتباط محکمی بین خطر دیابت تیپ 2 و افزایش BMI وجود دارد. در بیماران با BMI بیش از 25 کاهش وزن 5-10 درصدی در آنها موجب :کاهش خطر دیابت ، افزایش حساسیت به انسولین ، بهبود کنترل قند ، بهبود قابل توجه در اختلال چربی خون و فشار خون ،افزایش طول عمر
اسلاید 18: ورزش درمانیورزش به همراه تنظیم وزن و تغذیه ، بعنوان درمان اختصاصی فواید ورزش : احساس سلامت ، ثبات قلبی عروقی ، کنترل فشار خون ، حساسیت به انسولین ، کنترل وضعیت چربی ، کاهش وزن و حفظ آن و کنتل قند خونفعالیت فیزیکی منظم و متعادل حد اقل 30 دقیقه در روزدر بیمار دیابتیک باید قبل از ورزش گلوکز خون اندازه گیری شود. در ورزشهای بیش از 30-40 دقیقه باید هر 30 دقیقه یکبار پایش قند خون توسط خود بیمار انجام شود .
اسلاید 19: گلوکز بالای 250 یا کمتر از 100 ورزش ممنوعبروز هیپو گلیسمی مصرف 15 گرم کربوهیدراتورزش روزانه سبب کاهش دوز انسولین 15-20%به ازای هر 60-30 دقیقه فعالیت بدنی 10 گرم CHO توصیه می شود
اسلاید 20: درمان دیابت ملیتوس تیپ 2درمان دارویی فوریت ندارد ( حداقل یک ماه رژیم غذایی، ورزش و کنترل وزن )در صورت عدم کنترل با روشهای فوق ، شروع درمان با داروهای خوراکی ضد قند و یا انسولیندر بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 و علامت دار با 250 : شروع با انسولین و بعد از کنترل قند جایگزینی با داروی خوراکی
اسلاید 21: دیابت حاملگی: به حالتی گفته می شود که عدم تحمل گلوکز در دوران حاملگی ایجاد شود و بعد از زایمان به حالت طبیعی باز گردد ( در 2%-5% کل حاملگیها اتفاق می افتد.)عدم تشخیص و درمان به موقع ، عواقب سختی جهت مادر و جنین به همراه دارد.تمام زنان بالای 25 سال و زنان جوانتر از 25 سال( با معیارهای الف تا د بند 2)باید در هفته ی 24 -28 حاملگی آزمایش قند بدهند.زنان در معرض خطر باید در اولین ویزیت دوره ی حاملگی از نظر دیابت آزمایش شوند.مادران باردار مبتلا به دیابت حاملگی باید 6 هفته بعد از زایمان از نظر دیابت آشکار بررسی شوند.
اسلاید 22: رژیم غذایی در دیابت حاملگی 5-7 وعده غذامیان وعده عصر برای پیشگیری از کتوز شبانه استدر صبحانه 30 گرم کربوهیدرات و مابقی انرژی از پروتئینحداقل روزانه 175 گرم کربوهیدرات
اسلاید 23: اهداف قند پلاسماقند خون آزموندیابت قبل بارداری دیابت حین بارداریناشتا100-6595-651ساعته145>140>2ساعته135>120>
اسلاید 24: DKA : در اغلب مبتلایان به DMI و همچنین در حین بیماری حاد درDMII دیده می شود.کمبود مطلق یا نسبی انسولین در بیمار است که با معیارهای زیر همراه است: 1- هیپر گلیسمی : سطح گلوکز پلاسما بیش ازmg/dl 250 2- کتوز : کتونمی متوسط تا شدید و کتونوری متوسط 3- اسیدوز : 63PH ≤ و یا بیکربنات mEq/l 15 یا کمتراختلالات متابولیک و پلاسمایی همراه : دهیدراسیون ، افزایش اسمولالیتی کمتر ازmosm/Kg 320 ، افزایش آنیون گپ بیشتر ازmEq/l 12 ، افزایش آمیلاز سرم ، بالارفتن تعداد WBC و افزایش Serum TG
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.