آویشن شیرازی
اسلاید 1: موضوع : آويشن شيرازي زیر نظر استاد ارجمند: جناب آقاي شهسوارتهیه و تنظیم: طيبه عسكريزمستان 87
اسلاید 2: معرفی و گیا هشناسیآویشن T.vulgaris گیاهی است بومی نواحی شرقی مدیترانه با عدد کروموزومی 30= ۲n ، گیاهی چند ساله با بوته های متراکم و پر شاخه ، ریشه ی مستقیم و کم و بیش چوبی با انشعابات فراوان ، ساقه ی مستقیم و چهار گوش دارد که ارتفاع بوته معمولاً بین 20 تا سانتی متر است. 50پائین ساقه چوبی است در حالی که قسمت های فوقانی آن سبز رنگ بوده و انشعابات فراوانی دارد. برگ ها کوچک ، متقابل و کم و بیش نیزه ای شکل و بدون دمبرگ هستند. میوه فندقه ( شیز و کارپ چهار فندقه ) به رنگ قهوه ای تیره به طول 2-1 میلی متر است که داخل میوه چهار بذر به رنگ قهوه ای تیره وجود دارد.
اسلاید 3: مشخصات عموميگياهي است با نام علمي Thymus vulgaris و از خانواده (نعنائيان) Lamiaceaeو به اسم آزربه نيز ناميده مي شود. ريشه مستقيم، چوبي و با انشعابات فراوان، برگها کوچک و پوشيده از کرکهاي خاکستري وحاوي اسانس است. اسانس اصلي آويشن تـماست که از دو نوع فنلايزومر به نامهاي تيمول و کارواکرول تشکيل شده است. تم مايعي زرد رنگ که بوي مطبوع مخصوص و معطر و پايداري دارد و در مجاورت نور فاسد مي شود.اسانس 2% است که از گل و برگهاي آن گرفته مي شود و قوي و تند مزه است.
اسلاید 4: مواد و عناصر غذایی :به زمینهای تهی از مواد و عناصر غذایی در فصل پاییز ( هنگام اماده ساختن زمین )20 تا 30 تن در هکتار کودهای حیوانی کاملاً پوسیده اضافه می شود . فصل بهار قبل از کشت گیاه نیز 50تا 80 کیلو گرم د رهکتار اکسید قسقر و همین مقدار پتاس به همراه 40 تا 60 کیلو گرم در هکتار ازت باید در اختیار گیاه قرار گیرد . از سال دوم رویش ، همه ساله در فصل بهار 30 تا 50 کیلو گرم در هکتار ازت در اختیار گیاهان قرار می دهند . به طور کلی در افزون کودهای شیمیایی به خاک هایی که آویشن در آن می روید باید دقت کرد . زیرا زیادی مواد غذلیی یا کمبود آن مناسب نبوده و هر دو حالت سبب کاهش عملکرد پیکر رویشی می شود .
اسلاید 5:
اسلاید 6: نیازهای اكولوژیكی آویشن گیاهی است بومی مناطق مدیترانه ای و در طول رویش به چهوای گرم و نور کافی نیاز دارد. این گیاه خشکی دوست بوده و به سهولت قادر به تحمل کم آبی و خشکی است.
اسلاید 7: آماده سازی خاک :پس از برداشت گیاهانی که با آویشنبه تناوب کشت شده اند ( در فصل پاییز ) کودهای حیوانی مورد نیاز به خاک اضافه شده و سپس با شخم مناسبی به عمق 20تا 25 سانتی متری خاک فرستاده می شود . اوایل بهار پس از شکستن سله ها و خرد کردن کلوخه ها ، زمین را بایدبرای کشت کاملاً تسطیح کرد .
اسلاید 8: كاشت، داشت، برداشتکشت آویشن از طریق بذر یا از طریق رویشي امکان پذیر است. کاشت بذر به صورت مستقیم و غیر مستقیم صورت می گیرد. زمان مناسب برای کشت مستقیم بذر ، فروردین ماه است. کشت غیر مستقیم بذر در نیمه ی دوّم اسفند ماه در خزانه ی هوای آزاد صورت می گیرد. تکثیر رویشی آویشن از طریق تقسیم بوته است.
اسلاید 9: به این صورت که پس از خارج کردن بوته های دو ساله و سالم و عاری از هر گونه آلودگی قارچی ، آنها را به 2 یا 3 قسمت تقسیم می کنند و در زمین اصلی کشت می کنند. فصل پائیز یا بهار زمان مناسبی برای این کار است. در سال اوّل رویش فقط یک بار محصول را می توان برداشت کرد. در حالی که از سال دوّم رویش به بعد، 2تا 3 بار می توان اقدام به برداشت پیکر رویشی آویشن کرد.
اسلاید 10:
اسلاید 11: برداشت :در سال اول رویش فقط یکبار محصول را می توان برداشت کرد . در حالی که از سال دوم رویش به بعد ، دو و یا حتی سه مرتبه می توان اقدام به برداشت پیکر رویشی آویشن نمود . اولین برداشت هم زمان با آغاز گلدهی ( اواسط بهار ) ، دومین برداشت در آغاز دومین مرحله گادهی ( اواسط تابستان ) و سومین و آخرین برداشت نیز در اواسط پاییز ( آبان ) انجام می گیرد . گیاهان از فاصله 10 تا 15 سانتی متری از شطح زمین باید برداشت شوند . تحقیقات نشان می دهد اگر پیکر رویشی آویشن در ظهر ( هنگام تابش آفتاب ) برداشت شوند ( نسبت به برداشت آنها در روزهای غیر آفتابی ) دارای اسانس بیشتری خواهند بود .
اسلاید 12: تکثیر رویشی :تکثیر رویشی آویشن از طریق تقسیم بوته انجام می گیرد . به این صورت که پس از خارج کردن بوته های دو ساله سالم و عاری از هر گونه آلودگی قارچی آنها را به چند قسمت تقسیم کرده و در زمین اصلی کشت می نمایند . فصل پاییز یا اوایل بهار ( قبل از رویش گیاهان ) زمان مناسبی برای تکثیر رویشی آویشن است . بوته ها باید در ردیف هایی به فاصله 50 سانتی متر ( فاصله دو بوته در طول ردیف 25 سانتی متر ) کشت شوند .
اسلاید 13: مراقبت و نگهداری :آبیاری منظم و وجین علفهای هرز سطح خزانه ضرورت دارد . از آنجائیکه تهویه خاک نقش عمده ای در افزایش عملکرد پیکر رویشی گیاهان دارد توصیه می شود در طول رویشی چند بار خاک بین ردیفها توسط کولتیواتر برگردان شود . اویشی گیاهی مقاوم است و تا کنون آفت و یا بیماری خاصی برای این گیاه گزارش نشده است .
اسلاید 14: فرآوری اسانس آویشن از گیاه تازه و به روش تقطیر با آب استخراج می شود . اسانس آویشن که به اسانس تیم ( Thyme ) معروف است دارای فنل هایی مثل تیمول و کارواکرول ( 40 درصد ) و دارای سیمن ، لینا لول ، پینن و .... است .
اسلاید 15: خواص و کاربردآویشن دارای اثرات ضد قارچی و ضد باکتریایی قوی است و این خاصیت به دلیل وجود تیمول و کارواکرول در اسانس آویشن است. مشخص شده است که اسانس آویشن دارای اثرات ضد اسپاسم ، ضد سرفه و خلط آور است . پماد حاصل از اسانس آویشن برای درمان برخی بیماری های پوستی کاربرد دارد .
اسلاید 16: خواص دارويي1 - از گياهان ادويه اي قديمي است و در عهد باستان در جوامع پيشرفته به عنوان بخورهاي معطر و تصفيه کننده در معابد به کار مي رفته و در اروپاي عهد باستان نيز به عنوان سمبل شجاعت در مجامع روم و يونان و بين شواليه ها کاربرد داشته است.2 - اسانس آويشن در تهيه خميردندانها، صابونها، پمادها، کرموه و لوسيونها کاربرد دارد.3 - روغن تيمول يا تيمين منشأ اصل خواص ضدعفوني کننده آزربه است و از طريق مخاط جذب مي شود و از راه ادرار دفع مي گردد و رنگ ادرار را تيره مي سازد.
اسلاید 17: 4 - خاصيت ضدميکروب و ضد قارچ و ضد انگل تيمول در طب جديد نيز مورد توجه است به طوري که از جوشانده آن براي ضدعفوني کردن پانسمان و شستوشوي زخمها به نحو موثري استفاده مي گردد و آويشن را به همين علت آنتي بيوتيک فقرا ناميده اند.5 - در مواقعي که در منزل سرما خوردگي وجود دارد با آويزان کردن يک دسته آويشن مي توان محيط را ضدعفوني کرد.6 -همچنين خيس کردن يک دسته آويشن در وان حمام و استحمام با آن باعث شادابي پوست و دفع ميکروبها و قارچهاي احتمالي مي گردد. 7 - در محل گزيدگي حشرات نيز مي توان از آن استفاده کرد.
اسلاید 18: 8 - در داروسازي براي تهيه محلولهاي غرغره ضدعفوني حلق و قطره هاي ضد سرفه و در دندانپزشکي براي تهيه محلولهاي شستشوي دهان کاربرد دارد.9 - از نظر خواص، گرم کننده قوي، مدر بول و حيض و عرق و شير مي باشد.10 - تسهيل کنندخ خروج جنين، بازکننده معده ، طحال و کليه و همچنين براي تحليل آماس و خون منجمد شده در اثر سموم نباتي و حيواني مفيد است.11 - براي بند آوردن خون از سينه و کشتن و خارج کردن انگلهاي معده بسيار مفيد است.
اسلاید 19: 12- برگها و سرشاخه هاي گلدار آن اختصاصاٌ اثر مقوي معده، نيرو دهنده، رفع بيماريهاي مختلف دستگاه تنفسي، ضد تشنج و قاعده آور است و به علت بدي طعم دم کرده آن بهتر است با گياهاني که اثر مشابهي دارند مصرف شود.13 - مصرف اين گياه در رفع ضعف عمل دستگاه هاضمه، ضعف عمومي، سکسکه، نفخ، خرد کردن سنگ مثانه، سرفه و سياه سرفه و تسکين درد رحم و تاخير وقوع حالت قاعدگي در زنان جوان، رفع ترشحات زنانگي با منشأ عصبي و دردهاي قاعدگي است.14 - همچنين حمام آويشن براي تسکين درد مفاصل و کوفتگي عضلات، ايجاد فرح و تازه شدن و رفع خمودگي بسيار مفيد مي باشد
اسلاید 20:
اسلاید 21: تركيبات موجود در آويشن:ماده موثره عمدهي آويشن تيمول است كه از اسانسآن استخراج ميشود، اين گياه همچنين حاوي پنتوزانها، تانن به مقدار 10% و حتي بيشتر، يك ماده تلخ، رزين و يك ساپونين ميباشد.
اسلاید 22: اسانس آويشن:مايعي است زرد يا قهوهاي مايل به قرمز تيره با بوي مطبوع قوي و طعم تند و پايدار و خنككننده، از تقطير برگها و سرشاخههاي گلدار آويشن و انواع ديگر تيموس و انواع اوريگانوم از تيره نعناع حاصل ميشود. حاوي بيش از 40% حجم به حجم فنولها (تيمول و كارواكرول)، سيمن و لينالول (به مقدار كم) ميباشد. Cymene در اسانس كشور فرانسه مقدار درصد تيمول به 24 تا 25 درصد ميرسد.
اسلاید 23: نگهداري:در جاي خنك و در ظرفهاي كاملاً سربسته و دور از نور نگهداري شود.مصارف: آويشن بسته به ميزان اسانسهاي فرار موجود اثرات ضدنفخ دارد.در طب سنتی از این گیاه به عنوان ضد اسپاسم، درمان سیاه سرفه، برونشیت، عفونت ریه، سرماخوردگی، آنفلوآنزا و برای درمان نفخ و گرفتگیهای عضلانی استفاده میشود.
اسلاید 24: استفاده امروزی و ثابت شده گیاه آویشن برای درمان آسم، سرفههای خشک مکرر، آمفیزم و برونشیت است. چای دم کرده آن را نیز برای درمان عفونت گوش میانی، نفخ و تهوع استفاده میکنند، عصاره آویشن حاوی مادهای به نام «تیمول» است که برای بیماری آسم مفید است. حمام آویشن برای مبتلایان به دردهای عضلانی، مفصلی و روماتیسمی مفید است. ضماد آویشن برای نیش و گزیدگی حشرات موثر است. در حاملگی مصرف این گیاه ممنوع است اما در دوران شیردهی منعی ندارد. مايع استخراجي از آن يكي از مواد سازنده شربتهاي غليظ ضد سرفه Cough linctuses ميباشد كه بعنوان ماده طعم دهنده نيز مورد استفاده قرار ميگيرد.
اسلاید 25: اسانس آويشن فرآوردههاي ضد اسپاسم، ضد نفخ و اثر ضدعفوني كننده قوي داشته، در عين حال كمي سمي است. اين سميت مربوط به ماده موثره آن تيمول است كه در اسانس به مقدار نسبتاً زياد وجود دارد. از اين اسانس به صورت محلولهاي الكلي، گاهي در رفع بعضي سوء تفاهمها، اسهالهاي ساده و دفع كرم استفاده ميشود. ولي در مواقع مصرف آن همواره به سميتي كه دارد بايد توجه گردد زيرا مقدار كم تيمول حتي در بعضي اشخاص ايجاد عوارض ناراحت كننده مينمايد و موجب آزردگي غده تيروئيد ميشود. پماد حاصل از اين اسانس در بعضي از بيماريهاي جلدي مخصوصاً زونا اثر مفيد ظاهر ميكند.
اسلاید 26: در بيماريهاي جلدي گاهي از آن محلولهايي به صورت حمامهاي موضعي تهيه ميشود كه بكار بردن آن موجب قوي شدن اعمال پوست و رفع ناراحتيهاي جلدي ميگردد، زيرا تجارب مكرر نشان داده كه حمام اسانس مذكور اثر قرمز كننده پوست بدن داردو ميتوان آن را به مقدار 1 تا 2 گرم مخلوط در مقدار آب، براي رفع عوارض رماتيسمهاي مزمن و سياتيكهاي مقاوم به كار برد، بخصوص كه محلولهاي رقيق آن اثر تحريك كننده بر روي مخاط چشم و پوست صورت ندارد. تيمول به علت دارا بودن اثر ضدعفوني، ميتواند در بيماريهاي روده يا ضدعفوني كردن آن در مسموميتهاي ناشي از عفونت روده ديسانتري و وبا (بعنوان پيشگري) اثر مفيد ظاهر كند
اسلاید 27: ولي مصرف آن از اين لحاظ كمتر از معمول است، در عوض از آن به علت دارا بودن اثر ضد كرم براي دفع كرمهاي تريكوسفال، كرم كدو و كرمك و آنكيلوسترم استفاده بعمل ميآيد.در استعمال خارجي از تيمول بعنوان يك ماده ضدعفوني كننده قوي استفاده بعمل ميآيد. تيمول در فرمول خميردندانها، و محلولهاي غرغره و دهانشويه، وارد ميشود. در بيماريهاي دستگاه تنفسي مانند برونشيت مزمن، سل و سرفه، به صورت استنشاق و يا به حالت محلول جهت پانسمان زخمها به كار ميرود، زيرا اثر ميكروبكشي آن بر فنل ترجيح دارد.
اسلاید 28:
اسلاید 29: منابع : http://ir-agri.com/index.php?optionhttp://images.google.com/imgreshttp://images.google.com/imgres?imgurl
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.