anvae_saghf

در نمایش آنلاین پاورپوینت، ممکن است بعضی علائم، اعداد و حتی فونت‌ها به خوبی نمایش داده نشود. این مشکل در فایل اصلی پاورپوینت وجود ندارد.






  • جزئیات
  • امتیاز و نظرات
  • متن پاورپوینت

امتیاز

درحال ارسال
امتیاز کاربر [0 رای]

نقد و بررسی ها

هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که نظری می نویسد “انواع سقف”

انواع سقف

اسلاید 1: فهرست مطالبمقدمهانواع سقف هامنابع

اسلاید 2: مقدمهسقف ساختمان ها را به دلايل مختلف و با توجه به نوع كاربري با چند نوع مصالح و روش هاي خاص ، اجرا مي كنند كه در اين پروژه به انواع آن ها و مصالح تشكيل دهنده و نحوه اجراي آن ها بطور كامل اشاره مي كنيم.

اسلاید 3: انواع سقف ها1- سقف چوبی2- سقف طاق ضربی3- سقف تیرچه بتني و بلوک 4- سقف تیرچه فلزي و بلوک5- سقف پوسته بتنی6- دال ها7- سقف کاذب8- سقف کرمیت9- سقف نيازيت 10- سقف سياك11- سقف های مجوف بادکنکی 12- سقف روفيكس13- سقف کامپوزیت

اسلاید 4: 1- سقف چوبیعلل رویکرد و روی آوری به سقف چوبی :امروزه این نوع سقف کمتر جایی کاربرد دارد. هنوز هم این قبیل سقف ها در مناطق کویری ایران و روستا ها بر اساس یک سنت کاربرد دارد. متأسفانه این سقف ها در برابر خطرات ناشی از زلزله هیچ گونه مقاومتی از خود نشان نداده و فرو می ریزد.مصالح بکار رفته در سقف های چوبی از لایه بالا به لایه پایین : کاه گل خاک رس کوبیده شده شیره انگور شفته آهکی یا رس کوبیده شده گل رس حصیر یا سقط (تشکیل شده از: توفال – شاخ وبرگ – حصیر – نی)

اسلاید 5: روش اجرا سقف های چوبی :اگر زیر سقف چوبی اندود شود از چوب های کوچکی استفاده می گردد. چون چوب های کوچکی که با اره بریده نشده اند و به وسیله تیشه به چوب های نازک تر تبدیل شده اند دارای سطوح ناصاف می باشند اندود بخوبی به آن گیرش می یابد.طول چوب ها تقریبا 30 الی 40 سانتی متر می باشد. فاصله چوب ها از یکدیگر برای نگهداری اندود قابل اهمیت است. اندود در این فواصل نفوذ و سبب گیرایی اندود به توفال می گردد.به منظور عدم ترک خوردگی اندود چند تیر چوبی از وسط بریده شده و پایین تر از تیرهای اصلی نصب می شود زیرا این تیرهای چوبی به تیر های نازک تری که از وسط بریده شده اند نصب می شوند.

اسلاید 6: در این حالت توفال ها به لایه های مزبور میخ می شوند. در این روش ، اندود ترک نخورده و فضای خالی بین سقف و اندود از نقطه نظر عایق حرارتی، عایق بسیار خوبی برای جلوگیری از سرما و گرمــا مـی باشد و ســطح اندود کاری صاف اجرا می شود. قابل توجه اینکه در مواردی به منظور جلوگیری از عدم ترک خوردگی اندود به آن موی بز نیز اضافه می شود.

اسلاید 7: نکاتی در رابطه با تیرهای چوبی : چوب مورد استفاده کاملا خشک باشد تیرهای چوبی هم قطر باشند حداکثر فاصله دو تیر پوشش 50 سانتی متر بوده و با قیر یا روغن ایزوله می شوند.در طرفین دیوار ابتدا و انتهای تیر قرار داده شده و پس از کشیدن ریسمان در زیر تیر به موازات دیوار حمال عمل تیر ریزی را شروع می کنند.

اسلاید 8: سقط گذاری بر روی تیرها (پراز کوبی)، شفته ریزی : کلیه دیوارها به موازات دیوار حمال شروع به پرواز کوبی می گردند. پس از سقط گذاری حصیر بافته شده را چند ساعت جهت نرمی در داخل آب قرار می دهند .هر حصیر حداقل 10 سانتی متر روی حصیر بعدی را پوشش می دهد. به منظور آنکه حصیرها جابجا نشوند مقدار کمی شفته روی حصیرها پهن و آنگاه شیب بندی از روی این مبنا تا پایان کار ادامه می یابد. شیب بندی بصورت کرم بندی شده به سمت ناودانی با مقدار شیب لازم که مرد نیاز است زیر ریسمان با کمک شمشه پر می شود.در بعضی مواقع روی پوشش نهایی به هنگام ور دادن به کاه گل نمک اضافه شده و همزمان غلطک زده می شود تا از رشد گیاهان جلوگیری شود.اگر این مهم صورت نگیرد تخم یا بذر موجود در شفته به مرور زمان سبب رشد گیاهان شده و ریشه گیاه به صورت شکاف از زیر سقف نمایان می شود.

اسلاید 9: 2- سقف طاق ضربیبه دلایل زیر از این نوع سقف بیشتر استقبال می شود زیرا : سرعت عمل بالا در دسترس بودن مصالح مورد نیاز نیاز به تخصص اجرای خاص نبودتیر آهن و طاق ضربی بیش از سایر سقف ها در ایران ساخته می شد و هنوز نیز در برخی نقاط از این سقف استفاده می شود. خیز داخلی طاق های ضربی بین تیر آهن ها با اندود آستر پر می شود. پس از خشک شدن اندود آستر نازک کاری در دو قشر گچ زنده و گچ کشته انجام می گیرد.

اسلاید 10: باید توجه داشت که تیر آهن ها قبل از پوشش با تور سیمی پوشیده شده و قبلا با ضد زنگ عمل سرنج زنی روی آنها صورت پذیرد.بهترین فاصله بین دو تیر آهن 90 سانتی متر می باشد بهتر است قسمت زیرین تیر آهن ها توری گالوانیزه با چشمه های ریز پوشیده شوند. بعد از اتمام طاق زنی، روی طاق از گچ پرمایه استفاده می گردد تا تمامی درز های بندها گرفته و مسدود شوند. بهترین خیز قابل قبول طاق 3 سانتی متر است که اگر از این مقدار کمتر گردد احتمال ریزش طاق افزایش خواهد یافت. خود این خیز باعث اتصالات رج به رج طاق آجری خواهد بود. اگر مقدار این خیز زیاد شود ملات زیادی به منظور اندود کاری نیاز خواهد بود و این امر غیر اقتصادی است.

اسلاید 11: روش اجرا سقف طاق ضربی : استفاده از آجرهای جوش و یا خام باعث ریزش طاق خواهد شد.آجرهای مطلوب آجرهای پخت متعادل وسط کوره می باشند. حتی الامکان تمام دهانه ها یک جا و بطور مساوی شروع می شوند تا در اثر پر شدن یک یا دو دهانه فشار نامطلوبی به قسمت های پر نشده وارد نشود. میزان و مقدار قوس مناسب در تمام دهانه ها رعایت می گردد چون قوس زیاد باعث هدر رفتن اندود زیاد به منظور پر نمودن خواهد شد. ملات مصرفی در اجرای طاق ضربی ملات خاک کچ به نسبت یک به دو می باشد. طبق آیین نامه 2800ایران تیر آهن به وسیله میلگرد و یا تسمه فولادی بصورت ضربدری به یکدیگر بسته می شوند به صورتی که اولا طول مستطیل ضربدری شده بیش از 5/1 برابر عرض آن نباشد و ثانیا مساحت تحت پوشش هر ضبدری از 25 متر مربع تجاوز نکند. حداقل سطح مقطع میلگرد و یا تسمه که برای مهاربندی ضربدری تیرآهن سقف آخرین دهانه بکار می رود میلگرد 14 میلیمتر و یا تسمه معادل آن است .

اسلاید 12: مصالح اجرای سقف طاق ضربی:مصالح اجرایی درسقف طاق ضربی از لایه پایین به بالا در طبقات ساختمان عبارت است از:اندود رویه ( سفید کاری )اندود گچ و خاک 1 سانتی مترتا 2سانتی مترسقف طاق ضربیپوکه معدنی 10 سانتی مترملات ماسه سیمان 2 سانتی مترموزاییک یا سنگ 2سانتی متر

اسلاید 13: روش اجرای سقف طبقه آخر، شیب بندی وقیرگونی بام : به منظور اجرای گام به گام سقف در سقف طبقه آخر مراحل زیر انجام می گیرد : پس از اتمام طاق ضربی اگر هوا ابری باشد یعنی احتمال این که شب بارندگی خواهد شد روی طاق دوغاب غلیظ گچ ریخته نخواهد شد. اما اگر هوا مناسب باشد سرتا سر سقف دوغاب غلیظ گچ پخش خواهد شد تا تمام روزنه ها و درز ها پر شوند. اگر احتمال بارندگی داده شود اکیدا دوغاب ریزی انجام نخواهد شد زیرا در اثر حجم آب جذب شده طاق خیس و پایین خواهد آمد اقدام به دور چینی بام به ضخامت 10 سانتی متر و ارتفاع حدود 40 سانتی متر می گردد. این مقدار ارتفاع به دلیل آن است که در زمستان به علت بارش برف و باران و زمانی که برف آب می شود در اکثر نماهای آجر سه سانت خسارت وارد شده و در سطح نما سبب ایجاد سفیدک و شوره خواهد شد.اگر ارتفاع دور چینی بام کمتر از مقدار فوق باشد به نما آسیب رسانده و ضرر و زیان مالی فراوان به نمای ساختمان تحمیل می شود.

اسلاید 14: پس از دور چینی بام اقدام به کرم بندی بسته به نوع شهر محل اجرا متغیر است ولی اصولا این شیب بین1درصد تا 5/1 درصد اجرا می گردد. توجه اینکه اگر فاصله بلندترین نقطه شیب تا محل آبرو زیاد باشد بهترین شیب 1 درصد و اگر فاصله کم باشد بهترین شیب 5/1 درصد است . داخل کرم بندی ها از مخلوط پوکه معدنی و سیمان پر می شود. این مخلوط همزمان آب پاشی شده و غلطک کوبی صورت می گیرد تا پوکه ها در محل مورد نظر فشرده شده و جاسازی شود . پس از طی مراحل ذکر شده و چند مرحله دیگر مثل قیر پاشی و ........ اقدام به انجام عایق بندی نهایی (قیر گونی) می کنیم.

اسلاید 15: 3- سقف تیرچه بتني و بلوک :این نوع سقف امروزه یکی از متداول ترین سقف های اجرایی در ساختمان ها می باشند . فن تیرچه و بلوک ، تلفیق دو روش پیش ساختگی و بتن ریزی در محل است که در آن ، قالب تحتانی به کلی حذف می شود. در این روش ، فولادهای کششی و برشی ( عرضی ) و پوشش بتنی فولادهای اصلی ، بصورت تیرچه های پیش ساخته در کارخانه تولید می شوند. در کارگاه ، پس از قرار دادن تیرچه ها به فاصله های معین و شمع بندی زیر تیرچه ها ، بلوکها را بین دو تیرچه مجاور قرار داده و سپس آرماتورهای حرارتی را نصب و بتن ریزی می نمایند ؛ به طوری که حداقل ضخامت بتن در روی بلوک ، پنج سانتیمتر باشد. پیش از حصول مقاومت بتن پوششی ، وزن بلوک ها و بتن توسط تکیه گاههای موقت تحمل می شود و پس از حصول مقاومت بتن پوششی ، تیرهای T شکل چسبیده و مجاور هم لنگر خمشی حاصل از بارهای قائم سقف را تحمل ، و به تیرهای اصلی منتقل می کنند.

اسلاید 16: مزایای سقف تیرچه بلوک: در زیر مهمترین ویژگیهای این نوع سقف در مقایسه با سقف تیرآهن – طاق ضربی و دال بتنی یکپارچه آمده است . (1) به علت مصرف بلوک تو خالی و حذف بتن ناحیه کششی در مصرف بتن صرفه جویی می شود . (2) به علت تولید تیرچه و بلوک در کارخانه نیروی انسانی کمتری مورد نیاز است . (3) وزن تیرچه ها کم است به طوریکه توسط کارگران قابل نصب است و در طبقات کم نیاز به جرثقیل نیست . (4) به علت پیش ساخته بودن تیرچه و بلوک نصب سقف بسیار آسان و سریع خواهد بود . (5) قالب بندی زیر سقف فقط به شمع بندی و نصب چهار تراش در فاصله های معین جهت تامین تکیه گاههای موقت تیرچه ها محدود میشود .

اسلاید 17: (6) به طور یکپارچه بتن ریزی می شود و بتن کمتری نسبت به سقفهای بتن آرمه معمولی مورد نیاز است . (7) مقاومت سقف اجرا شده با تیرچه بلوک در برابر نیروهای افقی ( باد – زلزله ) بسیار خوب است . (8) به علت تو خالی بودن بلوک سقف عایق حرارتی و صوتی خوبی است . (9) به علت مسطح بودن زیر سقف در مقایسه با طاق ضربی ضخامت نازک کاری به حداقل می رسد و بار مرده سقف کمتر می شود .

اسلاید 18: اجزای اصلی تشکیل دهنده سقف تیرچه بتني و بلوک:سقف اجرا شده با تیرچه و بلوک از انواع سقف های با پشت بند( تیرک دار) بتنی است که تحمل فشار به بتن بالایی با ضخامت حداقل پنج سانتیمتر واگذار می گردد وکشش توسط میلگردهای کششی تیرچه(میلگردهای تحتانی تیرچه) تحمل می شود. بتن بالایی همچنین ، همانند یک دال نازک با دهانه ای برابر فاصله دو تیرچه ، خمش موضعی را در محل بین دو تیرچه تحمل می کند. در این نوع سقف ، تیرچه ها به فاصله حداکثر 70 سانتیمتر ( محور تا محور) کنار هم و در امتداد دهانه کوتاهتر سقف قرار می گیرند و با بتن پوششی که در محل ریخته می شود و ضخامت آن حداقل پنج سانتیمتر است ، تیرهای T شکل چسبیده و مجاور هم را تشکیل می دهند. برای پرکردن فاصله تیرچه ها ، از عناصر گوناگون ، مانند آجرهای توخالی ، بلوکهای بتنی و حتی پلاستیک و چیزهای دیگر استفاده می شود. این عناصر پرکننده در سقف تحمل نیرو نمی کنند.

اسلاید 19: بنابراین ، سقف تیرچه و بلوک از اجزای اصلی ، به شرح زیر تشکیل می شود: 1-     تیرچه 2-     بلوک 3-     میلگرد حرارتی و افت و میلگرد منفی 4-     بتن پوششی ( درجا ) که نقش هریک از این اجزا در مراحل دو گانه باربری ، یعنی مرحله حمل و نقل تیرچه و اجرای سقف و مرحله بهره برداری را ، به ترتیب زیر می آوریم :

اسلاید 20: تیرچه : عضو پیش ساخته ای است ، متشکل از بتن و فولاد به مقطع تقریبی T ، که در دو نوع تیرچه خرپایی و تیرچه پیش تنیده ، تولید می شود و مانند همه قطعه های پیش ساخته در دو مرحله تحت اثر نیرو قرار می گیرد. این دو مرحله به علت اهمیت آنها باید به دقت مورد ملاحظه قرار گیرند :

اسلاید 21: الف) مرحله اول باربری : در این مرحله باید تیرچه به تنهایی قادر به تحمل بار ناشی از وزن خود در هنگام حمل و نقل بوده و همچنین قادر به تحمل وزن مرده سقف( وزن تیرچه ، بلوک و بتن پوششی ) بین تکیه گاههای موقت ( شمع بندی ها ) در زمان اجرای سقف باشد. ب) مرحله دوم باربری : این ملرحله در تیرچه پس از حصول مقاومت بتن پوششی فرا می رسد که تکیه گاههای موقت اجرایی برداشته شده و تیرچه به عنوان عضو کششی مقطع تیرT تحمل نیرو می نماید.

اسلاید 22: ویژگی ها ومشخصات فنی تیرچه پیش ساخته خرپاییپاره ای از محدودیت ها و ویژگیهای فنی سقف تیرچه و بلوک شامل تیرچه پیش ساخته نیز می شود. در زیر ویژگیهای مهم اجزای تشکیل دهنده خود تیرچه ، مورد بحث قرار می گیرد. تیرچه پیش ساخته از قسمت های زیر تشکیل می یابد : 1-1  عضو کششی 1-2  میلگردهای عرضی1-3  میلگرد بالائی1-4  بتن پاشنه

اسلاید 23: 1-1  عضو کششی حداقل تعداد میلگرد کششی دو عدد بوده و سطح مقطع میلگردهای کششی از طریق محاسبه تعیین می شود . در هر صورت ، سطح مقطع میلگرد کششی برای فولاد نرم ، از 0.0025 ، و برای فولاد نیم سخت و سخت ، از 0.0015 برابر سطح مقطع جان تیر نباید کمتر باشد . توصیه می شود قطر میلگرد کششی از 8 میلیمتر کمتر و از 16 میلیمتر بیشتر نباشد. در مورد تیرچه هایی که ضخامت بتن پاشنه آنها 5.5 سانتیمتر یا بیشتر باشد ، می توان حداکثر قطر میلگرد کششی را به 20 میلیمتر افزایش داد. برای صرفه جویی در مصرف فولاد و پیوستگی بهتر آن با بتن ، معمولا از میلگرد آجدار ، به عنوان عضو کششی استفاده می شود. حداکثر سطح مقطع میلگردهای کششی ، بستگی به نوع فولاد و بتن مصرفی دارد و نباید از مقادیر مندرج در جدول زیر بیشتر باشد. مقادیر بالا بر حسب درصد سطح مقطع جان تیر است.  

اسلاید 24: در صورت استفاده از میلگردهای کششی به تعداد بیش از دو عدد ، دو میلگرد طولی باید در سرتاسر طول تیرچه ادامه یابند ، ولی طول مورد نیاز بقیه میلگردها را می توان با توجه به نمودار لنگر خمشی محاسبه و در مقطعی که مورد نیاز نیست ، قطع نمود. فاصله آزاد بین میلگردهای کششی نباید از قطر بزرگترین دانه شن بتن مورد مصرف در پاشنه تیرچه به اضافه 5 میلیمتر کمتر باشد. فاصله میلگرد کششی از لبه جانبی بتن پاشنه تیرچه ، به شرط وجود بلوک ، نباید از 10 میلیمتر کمتر باشد و فاصله آزاد میلگرد کششی از سطح پائین تیرچه ( پوشش بتنی روی میلگرد ) نباید از 15 میلیمتر کمتر باشد . در صورتی که از کفشک ( قالب سفالی ) استفاده شود ، فاصله آزاد میلگرد کششی از قسمت بالائی کفشک نباید از 10 میلیمتر کمتر باشد. پوشش روی میلگردها که در بالا شرح داده شد ، مربوط به تیرچه های مورد استفاده برای فضاهای داخلی ساختمانهاست. در صورتی که این تیرچه ها در محیط های باز ، مانند بالکن یا در فضاهایی که دارای مواد زیان آور برای بتن می باشند ، ادامه یابند ، اجرای یک لایه اندود ماسه سیمان پر مایه به ضخامت حداقل 15 میلیمتر در زیر پوشش ، ضروری است. در ساختمانهائی که خورندگی فراگیر است یا در اقلیمهای خورنده باید حداقل ضخامت پوشش بتنی روی میلگردها رابه 30 میلیمتر افزایش داد.

اسلاید 25: 1-2 میلگردهای عرضیاین میلگردها جهت منظورهای زیر در تیرچه منظور می شوند:1. تامین اینرسی (=لختی ) لازم جهت مقاومت تیرچه در هنگام حکل و نقل.2. تامین مقاومت لازم جهت تحمل بار بلوک و بتن پوششی در بین تکیه گاه های موقت ، پیش از به مقاومت رسیدن بتن.3. جهت تامین پیوستگی لازم بین تیرچه و بتن پوششی ( درجا )4. تامین مقاومت برشی مورد نیاز تیرچه. برای میلگردهای عرضی از نوع فولاد نرم و نیم سخت استفاده می شود که بصورت مضاعف یا منفرد تولید می شوند.

اسلاید 26: سطح مقطع میلگردهای عرضی نباید از 0.0015bw.t کمتر اختیار شود که bw عرض جان مقطع و t فاصله دو میلگرد عرضی متوالی است.قطر میلگردهای عرضی از 5 میلیمتر تا 10 میلیمتر تغییر می کند ، و در هر حال ، حداقل قطر برای خرپای با میلگردهای عرضی مضاعف 5 میلیمتر ، و برای خرپای با میلگرد عرضی منفرد، 6 میلیمتر است. در مورد خرپای ماشینی ، میلگردهای عرضی به طور مضاعف و از نوع نیم سخت می باشند. قطر میلگردهای عرضی این نوع خرپاها بین 4 الی 6 میلیمتر تغییر می کند. حداقل زاویه میلگرد عرضی نسبت به خط افق ، 30 درجه است و معمولا از 45 درجه کمتر نیست. ارتفاع خرپای تیرچه معمولا با توجه به ضخامت سقف ، که خود تابعی از دهانه مورد پوشش است ، تعیین می شود. فاصله میلگردهای عرضی متوالی در تیرچه ها ، حداکثر 20 سانتیمتر است. در بعضی از انواع تیرچه ها ، به جای میلگرد عرضی ، از ورق خم کاری شده با تسمه استفاده می شود.

اسلاید 27: 1-3 میلگرد بالائی از میلگرد بالائی ( میلگرد ساده یا آجدار ) به منظور تحمل نیروی فشاری خرپا در مرحله اول باربری تیرچه استفاده می شود و قطر آن با توجه به نوع میلگرد و طول دهانه ، فاصله تیرچه ها ، ارتفاع خرپای تیرچه و ضخامت بتن پوششی ، همچنین فاصله های جوشکاری عرضی ، از 6 تا 12 میلیمتر متفاوت است .در بعضی از انواع تیرچه ها ، از تسمه یا ورق به جای میلگرد بالایی استفاده می شود. جدول زیر به عنوان راهنمای تعیین میلگرد بالائی تیرچه های غیر ماشینی توصیه می شود:

اسلاید 28: میلگرد کمکی اتصال : این میلگرد ، به منظور مهار کردن میلگردهای کششی و امکان استقرار بیش از دو میلگرد کششی در ناحیه پاشنه تیرچه ، به کار برده می شود.قطر میلگردهای کمکی اتصال ، 6 میلیمتر و طول آنها در حدود فاصله میلگردهای کششی است. میلگردهای کمکی اتصال در فواصل 40 تا 100 سانتیمتری از یکدیگر نصب می گردند. در بعضی از کارخانه های تولید تیرچه که جهت قالب بتن پاشنه از ناودانی استفاده می شود ، معمولا بتن پاشنه تا انتهای میلگرد کششی ادامه می یابند. در این موارد ، بهتر است میلگرد کمکی در فاصله 12 سانتیمتری از دو انتهای میلگرد کششی نصب شود تا هنگام اجرای سقف ، و در صورت شکستن دو سر تیرچه جهت نمایان شدن میلگردهای کششی ، خرپا صدمه نبیند.

اسلاید 29: جوشکاری : اتصال میلگردهای عرضی و اعضای بالایی و زیرین خرپای تیرچه ، معمولا توسط نقطه جوش تامین می گردد. البته می توان از هر نوع عمل جوشکاری مناسب ، جهت اتصال اعضای خرپا استفاده کرد ، مشروط بر آنکه در مرحله جوشکاری ، از سطح مقطع اعضای خرپای تیرچه کاسته نشود ، مشخصات مربوط به جوشکاری باید مطابق آئین نامه های معتبر داخلی یا خارجی باشد.

اسلاید 30: 1-4 بتن پاشنه:حداقل عرض بتن پاشنه 10 سانتیمتر است و نباید از ( 3.5/1 ) برابر ضخامت سقف کمتر باشد. ارتفاع بتن پاشنه باید به میزانی باشد که قابل بتن ریزی بوده و پوشش بتن روی میلگرد را جهت ایجاد مقاومت در برابر آتش سوزی تأمین نماید و همچنین پس از قرار گرفتن بلوک با سطح زیری تیرچه همسطح گردد. معمولا ضخامت بتن پاشنه 4.5 تا 5.5 سانتیمتر و عرض آن 10 تا 16 سانتیمتر است.پاشنه پس از جاگذاری خرپا در قالب فلزی یا در قالب دایمی سفالی ( کفشک ) بتن ریزی می گردد. بتن پاشنه نقش بسیار مهمی در نحوه اجرای سقف دارد. چنانچه سطوح افقی و عمودی تیرچه ، در امتداد طولی انحنا داشته باشند ، جاگذاری بلوکها با مشکلاتی مواجه خواهد گشت. نشمینگاه بلوک باید صاف و یکنواخت باشد تا بلوکها به طور یکنواخت در محل خود قرار گیرند و سطح زیرین سقف برای نازک کاری بعدی مناسب گردد.حداقل تاب فشاری بتن پاشنه ، 250 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. مواد تشکیل دهنده مخلوط بتن برای یک متر مکعب بتن پاشنه تیرچه به شرح زیر توصیه می شود : شن و ماسه تا 12 ( تا 12 میلیمتر ) 1200 لیترسیمان 300- 400 کیلوگرم

اسلاید 31: 2- بلوک : برای پرکردن محلهای خالی بین تیرچه ها ، از بلوکهای توخالی استفاده می شود که جنس آنها از سفال یا بتن و حتی پلاستیک و یونولیت است. بلوکها علاوه بر خاصیت پرکنندگی فضای خالی ، در حکم قالب بتن پوششی نیز هستند. بلوکها در سقفهای اجرا شده با تیرچه و بلوک ، تحمل نیرو نمی کنند و فقط خاصیت پرکنندگی دارند. برخی از انواع بلوکهای بتنی و سفالی :

اسلاید 32: از بلوک به عنوان قالب همیشگی یا قالبی که پس از اجرا باقی می ماند ، برای قالب بندی بغل گونه جان تیرهای T و همچنین بتن پوششی درجا استفاده می شود. قسمت زیرین بلوک ، جهت تامین سطحی مسطح برای انجام نازک کاری و قسمتهای تیغه داخلی بلوک به منظور تقویت مقطع تعبیه می گردند. بلوکها در محاسبات مقاومت سقف به حساب نمی آیند و اساسا به منزله قالبهایی هستند که باید نیروهای اجرایی پیش از بتن ریزی سقف را تحمل نمایند. مثلا در روی سقف ، پیش از بتن ریزی ، تحمل نیروی حاصل از رد شدن چرخ فرغون را داشته باشد و همچنین باید مقاومت کافی برای تحمل نیروهای حاصل از حمل و نقل و دپو نمودن را داشته باشد. شکل بلوک با توجه به موارد یاد شده طراحی می شود

اسلاید 33: بلوک توخالی معمولا از مواد مختلف تولید می شود. مانند : 1- بتن با مصالح سنگی معمولی 2- بتن با مصالح سبک وزن 3- سفال 4- مصالح چوبی یا مقوایی 5- یونولیت و مشابه یا نی مواد تشکیل دهنده بلوک نباید روی بتن درجا اثر شیمیایی داشته باشند. ارتفاع و طول بلوک ، تابع ضخامت کل سقف و فاصله تیرچه ها از همدیگر می باشد.عرض بلوک ، معمولا 20 تا 25 سانتیمتر است. وزن بلوک باید طوری باشد که به آسانی با دست در روی سقف جا به جا گردد. بلوکهای سفالی باید عاری از ترک و دانه های آهکی باشند ، و رنگ آنها کاملا یکنواخت بوده و به طور یکسان پخته شده باشند.سطوح بلوک سفالی باید صاف و عاری از انحنا و خمیدگی و دارای لبه های تیز و مستقیم بوده و بافت ریز و متراکم داشته باشند. سطح خارجی بلوک ، به جهت ایجاد چسبندگی لازم به بتن بالایی و همچنین به نازک کاری زیر سقف شیاردار می باشد.

اسلاید 34: 3- میلگردهای افت حرارتی : جهت مقابله با تنشهای متفرقه در بتن پوششی و به منظور جذب تنشهای ناشی از افت و تغییر حرارت ، میلگردهایی در دو جهت عمود برهم و در قسمت بالایی تیر نواری T و روی بلوکها نصب می گردند ، که میلگرد افت و حرارتی نامیده می شوند.در صورتی که ارتفاع تیرچه خرپایی به حدی باشد که میلگرد نصب ( بالایی ) در محل تعبیه میلگرد افت قرار گیرد ، می توان از میلگرد مزبور به عنوان میلگرد افت و حرارتی در جهت طولی تیرچه استفاده کرد.قطر میلگرد افت حرارتی بر ای میلگرد ساده ، دست کم 5 میلیمتر ، و برای میلگرد با مقاومت بالا 4 میلیمتر و حداکثر فاصله بین دو میلگرد افت حرارتی 25 سانتیمتر است.

اسلاید 35: 4- بتن پوششی ( بتن درجا ) : بتن پوششی ، قسمتی از تیر مرکب است که در محل کارگاه پس از جاگذاری تیرچه ها و بلوکها بتن ریزی می گردد و پس از حصول مقاومت لازم به کمک عضو کششی بار وارد بر سقف را تحمل می کند.

اسلاید 36: اجرای سقف تیرچه بلوک ابتدا باید تیرچه‌ها روی پلهای اصلی، ( تیرهای فلزی )، در ترازهای موردنظر كارگذاری شوند. فاصله بین تیرچه‌ها با بلوكهای مجوف پر شده و پس از نصب میلگردهای حرارتی و میلگردهای تكمیلی بر اساس نقشه‌های اجرایی، بتن دال سقف ریخته می‌شود. آرماتورهای اصلی تیرچه باید به طول 15-10 سانتی متر با تیرهای اصلی درگیر شوند و به هیچوجه نباید این آرماتورها را به تیرهای فلزی جوش داد. نظر به اینكه تیرچه‌ها به استثنای تیرچه‌های با جان باز قبل از یكپارچه شدن سقف قادر به تحمل بار سقف نیستند، باید توسط تعدادی چارتراش و پایه (جک ها یا شمعها) به نحو مناسب و مطمئنی نگهداری شوند. در موقع اجرا باید خیز مناسبی به طرف بالا به تیرچه‌ها داد تا پس از اجرا و یكپارچه شدن سقف و وارد شدن بارهای وارده این خیز حذف شود. مقدار خیز در كارگاه با تجربه به دست می‌اید، معمولاً به ازای هر متر طول دهانه 2 میلیمتر خیز در نظر گرفته می‌شود. در مورد زمان برچیدن پایه‌ها و پایه‌های اطمینان، باید مندرجات ایین‌نامه بتن ایران مراعات گردد. برای آشنایی با اجرای سقفهای تیرچه بلوک توجه نکات زیر را مد نظر داشته باشید تا از سقفی که بالای سرتان قرار خواهد گرفت مطمئن باشید.

اسلاید 37: جکهایی که در زیر سقفهای تیرچه بلوک برای تحمل وزن بتن تازه تا رسیدن به مقاومت اولیه آن استفاده میشود حداقل 10 روز باید بدون تغییر باقی بمانند. شکل: استفاده از جک ها (شمع ها) ی نگهدارنده تیرچه ها برای بتن ریزی. این جکها را می توان طوری اجرا نمود که به ازای هر دو متر طول تیرچه حدود 2 میلیمتر وسط تیرچه را بالاتر نگهدارد تا بعد از بتن ریزی این خیز حذف شود.

اسلاید 38: دقت نمایید تا سر تیرچه ها از بال تیرآهن جدا نشده باشد. گاهی بر اثر بی دقتی در نصب جکهای زیر سقف تیرچه ها از روی بال تیرآهن جدا شده و بالاتر قرار میگیرد. این جکها باید به نحوی اجرا شود که میلگردهای دو سر تیرچه روی بال تیرآهن قرارگیرد.. شکل: سر تیرچه که از روی بال تیرآهن بلند شده است. شکل: سر تیرچه که از روی بال تیرآهن بلند شده است.

اسلاید 39: 3- در صورتی که تیرچه به یک تیرآهن منتهی میگردد میبایست با استفاده از میلگرد ممان(لنگر) منفی، تیرچه به تیرآهن مهار شود تا در زمان زلزله دچار گسیختگی نگردد. شکل: نمونه میلگرد ممان منفی و نحوه اجرای آن.

اسلاید 40: 4- در شکل زیر میلگردهای ممان منفی نشان داده شده است، این میلگردها موجب میشود تا سقف شما به صورت یکپارچه عمل کرده و ایمنی آن بسیار بالا رود. توجه داشته باشید که هر تیرچه باید توسط این میلگردها به تیرآهن باربر خود متصل گردد. در محل هایی که دو تیرچه در امتداد هم مطابق شکل بعدی به یک تیرآهن متصل میگردند باید بوسیله میلگردهای ممان منفی تیرچه ها را به تیرآهن متصل نمائیم :شکل: میلگرد ممان منفی بین تیرچه­های دو طرف یک تیرآهن

اسلاید 41: 5- ضخامت بتن بر روی سقف باید حداقل 5 سانتی متر باشد. برای آنکه بتوانید این ضخامت را به دست آورید کافی است حدود 4 قطعه نیمه آجر را بر روی 4 نقطه مختلف از بلوک های سقفی بگذارید ، بتن میبایست پس از اجرا لبالب آجرها گردد. 6- میلگردهای حرارتی بر روی سقف باید به صورت شبکه ایی با اضلاع 25 سانتی متر اجرا گردد. شبکه ای که در شکلهای بعدی می­بینید با اضلاع 25 سانتی متر میباشد.

اسلاید 42: شکل: شبکه میلگرد­های سقف با فاصله­های 25 سانتی متر در دوجهت. تذکر: میلگردهای مصرفی میبایست کاملاً صاف باشد. شکل: نمونه شبکه آرماتورهای منظم و صاف.

اسلاید 43: شکل: نمونه شبکه آرماتورهای نامنظم و ناصاف. 7- بتن مصرفی بر روی سقف حتما میبایست به صورت یکپارچه اجرا شود و نباید بین بتن ریزی فاصله ایی ایجاد گردد. شکل: بتن ریخته شده و رها شده که سفت شده است و هنگام ریختن بتن سقف باعث ازبین رفتن مقاومت این قسمت می شود

اسلاید 44: شکل: بتن­ریزی نباید در چند مرحله با فاصله زمانی زیاد انجام شود. ریختن قسمتی از بتن و گذشت زمان طولانی (بیش از چند ساعت) باعث خرابی عملکرد سقف و کاهش مقاومت آن می شود. 8- قبل از بتن ریزی باید سقف از هرگونه آلودگی همچون بتن خشک شده، شن و ماسه و یا خرده های سفال در مقاطع حساس همچون محل اتصال تیرچه به سقف پاک شود.

اسلاید 45: شکل: 1: محل بتن ریزی که مملو از آلودگی و مواد زاید می­باشد. این مواد زاید باعث ناپیوستگی بتن و از بین رفتن مقاومت می­شود. 2: وجود آشغال در روی بال تیر آهن باعث می شود در لرزش­های زلزله سقف از تیرآهن جدا شود. 3: مهندس ناظر نباید اجازه بتن­ریزی قبل از تمییز کردن محل را به پیمانکار بدهد .بیاموزیم: برای شیب بندی سقف تنها از پوکه معدنی یا خرده آجرهای سفالی که سبک هستند استفاده نمایید. سقف هرچه سبک تر باشد ایمنی آن بالاتر است.

اسلاید 46: محدودیت‏ها و‏‏ویژگی‏های‏فنی‏سقف‏تیرچه و‏بلوک واجزای‏آن  1) فاصله محور تا محور تیرچه ها نباید از 70 سانتیمتر بیشتر باشد . 2) بتن پوششی قسمت بالائی تیر ( بتن روی بلوک ) نباید از 5 سانتیمتر ، یا 12/1 فاصله محور به محور تیرچه ها کمتر باشد . 3) عرض تیرچه ها نباید از 10 سانتیمتر کوچکتر باشد و همچنین نباید از 3.5/1 برابر ضخامت کل سقف کمتر باشد . 4) حداقل فاصله دو بلوک دو طرف یک تیرچه ، پس از نصب نباید کمتر از 6.5 سانتیمتر باشد. 5) ضخامت سقف برای تیرهای با تکیه گاه ساده نباید از 20/1 دهانه کمتر باشد . در مورد تیرهای یکسره ( تکیه گاه های گیردار ) نسبت ضخامت به دهانه ، به 26/1 کاهش می یابد . در سقف هایی که مسئله خیز مطرح نباشد ، این مقدار تا 35/1 دهانه نیز کاهش می یابد . 6) حداکثر دهانه مورد پوشش سقف ( در جهت طول تیرچه پیش ساخته خرپایی ) یا تیرچه های منفرد ، نباید از 8 متر بیشتر شود برای اطمینان بیشتر ، دهانه مورد پوشش ، بیشتر از 7 متر نباشد و در صورت وجود سربارهای زیاد ، و یا دهانه بیش از 7 متر ، از تیرچه مضاعف استفاده شود.

اسلاید 47: 4- سقف تیرچه فلزي و بلوکدراين سيستم سقف از تيرچه های فولادی با جان باز در ترکيب بـا بتن استفاده مـی شود . درساخت تيرچه های مذکور از يک تسمه، نبشی و يا چند ميلگرد در بال فوقانی و يک تسمه در بال تحتانی ونيز يک ميلگرد خم شده در جان استفاده می شود. برای پر کردن فضای خالی بين تيرچه ها از قـالب های ثابت مـانند بلوکهای سيمانی، سفالی و طاق ضربی يا قالبهای موقت فولادی و چوبی استفاده می شود.فـواصل تيرچه هـا بسته بـه نـوع قالب از ۷۲ سانتيمتـر تـا ۱۰۰ سانتيمتر متغير است و روی سقف نــيز بـا ۴ تـا ۱۰ سانتيمتر بتن پوشيده می شود. تيرچه ها از نوع خود ايستا بوده و به همين علت هيچ نوع شمع بندی در زير سقف مورد نياز نمی باشد. تيرچه ها به نحوی طراحی می شوند کـه بتوانند وزن بتن خيس، قالبها و عـوامل اجرايی سقف را به تنهايی تحمل کنند. پس از اينکه بتن بـه ۷۵٪ مقاومت مشخصه خـود ميرسد ، تير چه های فولادی و بتن بـه صورت يک مقطع مختلط وارد عمل شده و بارهای مرده و زنده سقف را تحمل ميکنند.

اسلاید 48: عدم نیاز به شمع بندی طراحی سقف با اين فرض انجام می شود که تيرچه ها به تنهايی ( قبل از گرفتن بتن ) توانايی تحمل وزن خود ، بلوک، بتن خيس و عوامل اجرايی را داشته باشند. بنابراين ، اين سقف نـيازی بـه شـمع بندی در هيچ يک از مراحل عمليات اجرايی ندارد. سرعت و سهولت اجرا در اين سيستم ، اجرای سقف نسبت به سيستمهای مشابه آسان تر بوده و با سرعت بيشتری انجام می شود. ۴۸ ساعت پس از بتن ريزی ، روی سقف قابل رفت و آمد و بارگذاری سبک بوده ، ميتوان عمليات ساختمانی را ادامه داد که اين مزيت موجب کاهش زمان در روند عمليات ساخت می گردد. امکان اجرای هم زمان چند سقف با توجه به اين که در سيستم ايـن سقف هيچ گونه شمع بندی وجود ندارد ، عملا می توان چنـد سقف را بـرای بتن ريزی آماده کرد و همزمان عمليات بتن ريزی را بـر روی سقفها انجام داد. ايـن کـار برای ساختمانهای با طبقات زياد و با زير بنـای کـم بسيار مقرون بـه صـرفه و مناسب می باشد.

اسلاید 49: یکپارچگی سقف و اسکلت : بـه عـلت جوش شـدن تيرچه هـا بـه اسکلت ، پس از گرفتن بتن ، سـقف و اسکلت يکپارچه شده و ميتواند مانند يک ديافراگم صلب عمل کند . در اسکلتهای بتنی نيز با در نظر گرفتن قلابهای مخصوصی ، امکان يکپارچگی بيشتری ايجاد ميشود. امکان حذف کش ها: با توجه به يکپارچگی سقف و اسکلت ، ميتوان کش ها (اعضای غير باربر) را حذف کـرد . حذف کش ها علاوه بر صرفه جويی در مصرف فولاد باعث يکنواختی بيشتر زيـر سقف شـده و عمليات نازک کاری را به حداقل ميرساند. امروزه از مفهوم ديافراگم صلب در آناليز و طراحی اغلب ساختمانها استفاده ميشود. در اين سازه ها نيروی القايی زلزله ، از طـريق يک دال صلب بتنی بـه سيستمهای مقاوم در مقابـل نيروی جانبی ، مـثل بادبندها و ديـوارهای برشی منتقل مـيشود . در سقفهای تـيرچه بلوک معمولی به علت عدم امکان اتصال مکانيکی بين تيرچه های بتنی و پلهای فلزی ، فرض بر ايـن است که هماهنگی تـغيير مـکان جانبی قـابها بوسيله کش ها تامين ميگردد .

اسلاید 50: ايـن نـوع سقفها در مقايسه با سقفهای تيرچه و بلـوک معمولـی دارای دو وجـه تمايز عمده هستند: ۱.  تيرچـه هـا فـلزی بـوده و به اسکلت جـوش ميـشوند و تـغيير مکان جانبی قابها را کاملا هماهنگ ميسازند. ۲.  پس از گرفتن بـتن و تشکيـل مـقطع مرکب تنش فشاری بتن ، به طور قابل ملاحظه ای از تـنش مجاز کمتر است و ميتوان روی اين ظـرفيت اضافی در ظرفيت باربری نهايی سقف حساب کرد. بنابراين شبکه به هم پيوسته پل ها و تيرچه های اين سقف ميتواند دال بتنی سقف را در مقابل نيروهای درون صفحه ای مسلح کند .

اسلاید 51: اين سقف بخوبی مانند يک ديافراگم صلب عمل می کند و ديگر نيازی به استفادها از کش ها نيست بررسی امکان حذف کشها در این سقف برای انجام اين کار ابتدا مروری بر وظايف و عملکرد کشها در ساختمانها انجام ميدهيم . از عمده عملکرد کشها ميتوان سه مورد زير را نام برد : ۱.  بکار گيری در هنگام نصب اسکلت برای شاقول کردن ستونها . ۲.  بعنوان عضوی از ديافراگم سقف برای تحمل کشش در مقابل نيروهای زلزله . ۳.  بعنوان تکيه گاه جانبی برای ستونها و نهايتاً تعريف کردن طول کمانش آنها . برای حذف اين عضو از سيستم سقف بايد برای کليه موارد فوق جايگزينی مناسب تعبيه نمود -  در خصوص بند يک ميتوان با استفاده از نصب اعضای موقت ، ستونها را شاقول نموده و پس ازانجام عمليات اجرای سقف اعضای فوق را در قسمتهای ديگر ساختمان استفاده نمود . -  در مـورد بنـد دو ، بـررسی کفايت مقطع ديـافراگم سقف يکبار بـدون حذف کشها و يکبار بـا حذف کشها و جـايگزينی بـال تحتانی تيرچه هـا در فواصـل ۷۵ cm نشان ميدهد کـه ظرفيت بـاربری مقطع ديـافراگم بـا جايگزينی تيرچه های فلزی و جوش دادن آنها به پلها بيشتر از حالتی است که تنها کشها را در

اسلاید 52: محاسبات منظور مينماييم ضمناً اين نکته نيز قابل توجه ميباشد که مقطع کشها هنگامی ميتوانند بعنوان عضو کشش در ديافراگم عمل نمايند که طول جوش و تکيه گاه مناسب داشته باشند در صورتيکه دراين سقف بـا توجه به اينکه سطح مقطع بال تحتانی تيرچه ها محدود و تعداد آنها قابل توجه ميباشد ، هميشه طول جوش تکيه گاه بـرای عملکرد بال تحتانی در کشش کفايت ميکند . -  در مورد بند سوم از آنجايي که نيروی لازم برای مقابله با کمانش جانبی ستونها بسيار نـاچيز ميباشد ( در حـدود يک در صد نيروی فشاری ستون ) و با استناد به آيين نامه های معتبر ميتوان خود سقف را بعنوان تکيه گاه جانبی ستونها منظور نمود . ( دال بتنی با ضخامت حداقل ۵ cm )

اسلاید 53: از دلايل ديگر برای حذف کشها ميتوان مـوارد زير را ذکر نمود : -  عدم عملکرد کامپوزيت کشها : از آنجايي که معمولاً بر روی کشها برشگير نصب نميشود ، بتن روی آن بـا تير پيوستگی نـدارد و امـکان عملکرد بصورت مختلط با بتن وجود ندارد . -  حذف کشها در سقف باعث يکنواختی زير سقف ميگردد . -  کشها بدليل بر هم زدن نظم تيرچه ها باعث ميگردند تا بتن غير سازه ای نسبتاً زيادی در اطراف آنها مصرف شود . در پايان بايد دقت نمود ، اعضايی که برای تحمل بار فشاری ( اعضای زير بادبندها ) ، اعضـای باندری ( تيرهـای محيطی ) ، تيرهای قاب خمشی يا بطور کلی هر عضوی که برای تحمل بارهای ثقلی يا جانبی طراحی گرديده اند ، کش نمي باشند و نبايد آنها را از سقف حذف نمود ضمناً در سقفهايی که دارای باز شوهای بزرگ ميباشند بايـد حذف کشها با کنترل عملکرد ديافراگم انجام پذيرد . امکان طراحی و اجرای سقف با دهانه و باربری ویژه دراين سيستم امکان طراحی و اجرای سقف با دهانه های بلند و بارهای سنگين وجود دارد. تـا کـنون سقف بـا دهانه ۱۲ متر و همچنين سقف با شدت بار ۷ تن بر متر مربع اجـرا شده کـه در هـر دو مـورد ، آزمـايشهای بارگذاری ايمنی سقف را تاييد کرده اند.

اسلاید 54: کاهش مصرف بتن و وزن کمتر سقف به علت فاصله زيـاد تيرچه ها ( حـدود ۷۵ سانتيمتر محور به محور ) از مـصرف بتن در حـدود ۲۰٪ نسبت به تيرچه و بلوک معمولی کـاسته شـده و نهـايتا وزن سـقف سبکتر ميـگردد. استفاده از بلوکهای پوکه ای يا پلاستوفومی نيز در کاهش وزن سقف موثر است.  

اسلاید 55: 0.05 x 2300 = 115 Kg/m2 وزن دال بتنی (0.11x 0.18 x 2300) / 0.75 = 61 Kg/m2وزن چاله بتن 6.7 x 15 = 100 Kg/m2وزن بلوک سيمانی 9 Kg/m2وزن تيرچه ............................................................................................ 285 Kg/m2 وزن سقف وزن فوق برای دهانه های معمولی تا حدود ۶ متر صادق است.

اسلاید 56: پایین بودن تنش در بتن: به علت خود ايستا بودن تيرچه ها ( تيرچه قبل از گرفتن بتن ميتواند وزن بلوک ، بتن خيس و عـوامل اجـرايی را به تنهايی تحمل کند ) تنش ايجـاد شـده در بتن بـسيار پايين است . آزمـايشهای بارگذاری روی ايـن نوع سقفها کـه مقاومت مشخصه بتن آنها کمتر از مقدار مورد نظر بوده ، نشان داده که بتن با مقاومت پايين به ظرفيت باربری سقف لطمه ای وارد نمی کند. مقاومت نهایی و شکل پذیری بالا: مـحاسبات و آزمايش های بـارگذاری روی سقف نشان ميدهد که گسيختگی ايـن سيستم پـس ازتغيير شکـل های بسيـار‏زيـاد اتفاق مـی افتد( گسيختگی نرم ) و اين رفتار سقف از نظر ايمنی مطلوب‏است.

اسلاید 57: حذف رد فولاد در زیر سقف: اثر و يا داغ تيرآهن در سقفهای ضربی به صورت خط تيره ای روی گـچ مشاهده ميشود. ولـی در اين سقف به علت پايين بـودن سطح بلوک از تيرچه ها ، پوشش گـچ و خاک در زيـر تير چـه ها نسبت بـه بقيه نقاط سقف بيشتر است و همين امـر سبب کـاهش جـذب ذرات معلق می شود . بنابـراين سايه فولاد بال تحتانی تيرچه ها مشاهده نمی گردد. يکنواختی زير سقف از مصرف گچ و خاک ميکاهد. امکان اجرای داکت یا بازشو: به علت فاصله زياد تيرچه ها ( ۷۲ تا ۷۶ سانتيمتر محور تا محور ) ايجاد داکت در سقف جهت عبور لوله های تاسيساتی ، نصب دودکـش موتورخانه و نصب شومينه ، نصب توالت ايرانی و يـا عبور کانال کولر به راحتی امکان پذير است و نياز به قطع کردن تيرچه ها نمی باشد.

اسلاید 58: 5- سقف پوسته بتنیسقف پوسته بتني عبارت است از پوشش گسترده با ضخامت نازك كاري ، يعني نسبت ضخامت به طول و دهانه كم باشد .به عبارت ديگر هر چه نسبت ضخامت به ابعاد سقف كمتر باشد در يك سطح گسترده بهآن پوسته اطلاق مي شود . از مهم ترين مزاياي اين نوع سقف مي توان به : شكل پذيري ، گستردگي ، سرعت وراحتي اجرا اشاره نمود و به هر فرم و هر نوع آلترناتيو پيشنهادي از نقطه نظر كمپزيسيون معماري به آن شكل هندسي لازم داده مي شود و قابليت اجرايي دارد.بنابرين طراح از نقطه نظر معماري حجم هايي كه خواستار رسيدن به آن بوده انتخاب و طراحي مي نمايد حجم هايي نظير كره ، منشور ، بيضي و قوس هايي با اشكال مختلف به راحتي قابل طراحي و اجرا مي باشند.سقف هاي پوسته اي به علت پوشش بتن در برگيرنده ي عايق حرارتي مناسب براي فولاد مي باشند كه در مواقع آتش سوزي همين بتن كارساز است . امروزه در معماري پست مدرن از طرح هاي معماري زيبا ، در به وجود آوردن طرح زيبا و ايده آل با المان هاي پيشنهادي شخص طراح شكل مي گيرد.

اسلاید 59: 6- دال هاوظيفه دال ها در يك سازه بتن مسلح ايجاد يك سطح تخت مي باشد دال بتن مسلح غالبا داراي ضخامت ثابتي است و ميتواند روي تيرهاي بتن مسلح، فولادي، ديوارهاي بتن مسلح و غير مسلح و بنايي، ستون هاي بتن مسلح و فولادي و يا روي زمين نيز اجرا شود. انواع دال ها : دال يكطرفه دال دوطرفه دال تخت دال تخت قارچي دال تخت مجوف

اسلاید 60: دال يكطرفه دال ها مكن ايت فقط روي دو لبه مقابل تكيه داشته باشند كه در اينصورت رفتار سازه اي دال يكطرفه اطلاق مي شود در اين حالت بارهاي وارد بر دال در امتدادي عمود بر تيرهاي تكيه گاهي تحمل مي شوند دال دوطرفه اگر هر چهار طرف دال تير وجود داشته باشد رفتار دال دوطرفه خواهد بود به عبارت ديگر بارهاي وارد بر دال توسط دو گروه از نوارهاي عمود بر هم تحمل مي شود. اين بارها بطور مساوي به چهار طرف انتقال مي يابند. در بعضي مواقع در طراحي دال ها از تيرهاي مياني نيز استفاده مي شود. دال تخت دال هاي بتن مسلح در مواقعي بدون استفاده از تير مستقيما روي ستون اجرا مي شوند به اين دال ها، دال تخت اطلاق مي گرددموارد كاربرد اين دال زماني است كه دهانه خيلي بزرگ و بارگذاري سنگين نباشد

اسلاید 61: دال تخت قارچي: از آنجا كه در دال هاي تخت و در مجاورت ستون ها ، لنگرهاي منفي تكيه گاه ها بشدت افزايش يافته و برش ماكزيمم مي باشد گاهي سر ستون ها را به شكل مخروطي اجرا مي نمايند. ناحيه مخروطي ستون، سر ستون و به ناحيه برجسته دال كتيبه و دال فوق دال تخت قارجي نام دارد. دال تخت مجوف: رفتار اين دال شباهت زيادي به دال تخت يا دال تخت قارچي دارد. در دال مجوف بار مرده سقف تا حدود قابل ملاحظه اي كاسته مي شود. به سبب بالا بودن مقاومت برشي دال را در اطراف ستون ها به صورت تو پر اجرا مي نمايند. امروزه با استفاده از تكنيك و فن آوري پيشرفته مي توان قالب سقف هاي مقعر بتني را با شكل هاي زيبا در زمان كوتاه به وجود آورد.اين قالب ها يا فلزي يا از نوع فايبرگلاس است كه نوع دوم آن به علت شكل پذيري بتن بيشتر در پروژها كاربرد دارد.

اسلاید 62: 7- سقف کاذب : به سقف هايي اطلاق مي شود كه : بر حسب ظاهر شبيه سف هاي معمولي بوده اما وظايف يك سقف را كه تحمل نيروها و بارهاي مرده و زنده و انتقال آن به ستون ها و ديوار ها يا تيرهاي حمال است را انجام نمي دهند. معمولا حدود 30 تا 50 سانتي متر پايين تر از سقف اصلي قرار داشته و به منظور پوشاندن لوله هاي آب و فاضلاب و كانال هاي كولر و تاسيسات و نظاير آن ساخته مي شوند .

اسلاید 63: زیر سازی در سقف کاذب مهمترين بخش اجراء سقف كاذب زير سازي آن مي باشد . كه تمامي عمليات برآورد اوليه ، مهار متريال پوششي سقف كاذب ، آريش چراغها (نور پردازي ) و مهار كردن ديگر عوامل الكتريكي و الكترونيكي ، نحوه و چگونگي عبور تاسيسات اصلي ساختمان از پشت سقف كاذب ، اختلاف سطح و دكوراتيوبودن پوششي اصلي در نوع و ابعاد اجرايي زير سازي تاثير گذار است . تمامي عوامل نامبرده يك به يك ويا بطورجمعي اين تاثير را باعث مي شود . موارد ذكر شده براي طراحي سقف كاذب اهميت خاصي دارد ، چرا كه از هر كدام از حالات مي توان به خوبي در طرح اجرايي استفاده چشمگيري داشت .

اسلاید 64: نوع زيرسازي مي تواند پروفيل آهني ، پروفيلهاي رول فرم شده از جنس گالوانيزه و آويزها ( تسمه اي ويامفتول ) ودر بعضي مواقع چوب هم باشد . نوع جغرافيا منطقه اجرايي ( دما ، ميزان رطوبت و... ) در انتخاب زير سازي و تهويه درست پشت سقف كاذب و اتصال خوب به سقف اصلي ساختمان مهمترين بخش اين بحث است. اتصال زير سازي به سقف اصلي ساختمان به چند روش انجام مي‏گيرد. زير سازي اگر پروفيل آهن با شد به خود اسكلت ساختمان جوش مي شود ولي اگر سقف كاذب آويزاني باشد . به وسيله تسمه يا مفتول با روش پيچ و رولپلاك و يا ميخ فولادي كه به وسيله تفنگ مخصوص اين كار شليك مي شود انجام مي گيرد (درمورد پروفيل هاي رول فرم شده هم همينطور).

اسلاید 65: چيد مان زير سازي و نوع آريش آن همانطور كه در ابتداء عنوان شد بستگي به ابعاد متريال پوششي و متعلقات تحميلي به سقف كاذب دارد ( چراغ ، بلند گو ، اعلام حريق ، .... ) ودر مواردي هم در اختلاف سطح و شكستها . اتصال متريال پوششي سقف كاذب به زير سازي به چند صورت امكان پذير است : پيچ ، پرچ و در سقف هاي آويزاني ( دامپا ، لوكسآلون ...) بصورت نگهداشتن درسازه مختص به خود سقف مورد نظر ست انجام مي گردد. نقشه اجرايي زير سازي سقف كاذب در مورد هر نوع از سقف كاذب متفاوت است ، اما نقاط مشتركي در تمامي زير سازي ها وجود دارد . معمولا طراح سقف كاذب متريال پوششي را در يك پلان مشخص ارائه ميدهد ودر نقشه جزء تر به چند برش عرضي ويا طولي از همان پلان اكتفا مي كند ، البته در اين برشها مقاطع سازه ها كاملا مشخص مي شود . ولي نقشه اجرايي زيرسازي از طرف مهندس طراح ارئه نمي شود

اسلاید 66: اين بخش را خود مجري به عهده مي گيرد ، بدين صورت كه نسبت به طرح اوليه كه فقط پلان وبرشهاي در طول وعرض است . زيرسازي را انجام مي دهد كه همانطور در ابتدا عرض شد بر حسب سازه هاي غير سقف كاذب ( چراغ ،دريچه كانال ، ....) و شكسته ها و اختلاف سطح و يا در مواردي شيب اجراء مي گردد. در كل هدف از زيرسازي سقف كاذب نگهداشتن سازه هاي پوششي سقف كاذب در زير سقف اصلي ساختمان است با رعايت كردن استانداردهاي اجرايي سقف كاذب مورد نظرو موارد اجراء شده در ساختمان (تاسيسات ، ديوارهاي جدا كننده ، دكوراتيو ، و كارهاي ابتكاري در ساختمان ) است.

اسلاید 67: چند نمونه سقف كاذب :سقف کاذب اسپیس فریم سقف كاذب تايل سقف کاذب گریلیوم سقف کاذب ترکیبی

اسلاید 68: سقف کاذب اسپیس فریم شاید نام دیگر این سقف کاذب ، سازه فضایی دکوراتیو باشد . فرم و طرح این سقف هرمی شکل است که مقطع چهار گوش آن به طرف بالا و نوک هرم به طرف پائین است

اسلاید 69: کل سطح را همین هرم ها در کنار همدیگر پوشش می دهند و در ضمن این قابلیت را دارا هستند که در چند طبقه رویهم کار شوند ، ضلع این هرم لوله آلومینیومی است که دو سر آن طوری ساخته می شود که بتوان روی هم پیچ شوند . سقف کاذب اسپیس فریم از نوع سقفهای پوششی و دکوراتیو است ، زیبای خاصی این نوع سقف دارا است و جلوه خاصی به محیط می دهد . معمولا این نوع سقف را در مکانهای نصب میکنند که با دیگر مصالح بکار رفته در ساختمان یک جور هارمونی خاصی را داشته باشد .چون پوشش این نوع سقف به طور کامل نیست به طوری که همه عوامل پشت سقف دیده می شود (البته برای استتار عوامل پشت سقف راه های وجود دارد) در نظر اول برای بینده وجود این چنین سقفی بی دلیل است . می توان با نوعی دیگر سقف را پوشش داد که تمامی عوامل انتخابی برای کارفرما را ( سلیقه ای ) دارا باشد. سقف کاذب اسپیس فریم هم به این منظور کار میشود . از این فرم سازه در پوشش سقف سوله ها استفاده می گردد که با لوله های فولادی و قطعات اتصال دهنده که به وسیله ماشینکاری تولید می شود اجراء می گردد . که دیگر دکوراتیو نمی شود

اسلاید 70: سقف كاذب تايليكي از بهترين نوع پوشش براي سقف كاذب است . انواع آن هم بستگي به نگهدارنده وجنس پوششي آن است . قطعات (تايل و نگهدارنده ) از بيش تعين شده با ابعاد معين ، به نام مشبك و آرمسترانگي و مينرال وبطور صحيح آن كليك ناميده مي شود . در موارد ديگر آن مشبك صحيحتر است .

اسلاید 71: تايل و نگهدارنده معين ، جنس واردتي است و از نظر قيمتي هم ارزان است . و اجراء آن سريعتر از موارد ديگر است . نگهدارنده تايل مقطع تي ( T ) شكل دارد و از جنس گالوانيزه است و به صورت رول فرم ساخته مي شود . ودر ابعاد 60سانتي و 120 سانتي و 360 و در مواردي هم 3 متري توليد مي شود . سازه اي كه تراز سطح را مشخص مي كند بنام نبشي است كه سازه نگهدارنده بر روي آن قرار مي گيرد . بر روي بدنه سازه نگهدارنده كه به سپري ناميده مي شود شيار ودر دو سر انتهايي آن زبانه هاي طراحي و ساخته شده است . كه حين اجراء در داخل هم چفت مي شود (زبانه در داخل شيار) و صداي خفيفي مي دهد ، كه شايد به اين خاطر اين نوع سقف كاذب كليك ناميده مي شود. متريال پوششي در اين نوع سقف كاذب بايد مضربي از طول و عرض شصت سانتي متري باشد و نوع جنس آن به سفارش كارفرما است . مانند : الياف فشرده و پلاكسي گلاس ( طلق ) و گچي و چوبي و آلومينيومي و يا موارد پيشنهادي ديگر باشد .

اسلاید 72: اين نوع سقف كاذب بصورت آويزاني اجراء ميگردد . كه بهترين آويز مفتول گالوانيزه است . نگهدارنده آلومينيومي هم بهمين ترتيب اجرا ء ميگردد ولي با اندكي تفاوت كه بدين صورت مي توان بيان كرد كه بر روي بدنه آن هيچ گونه شيار وزبانه وجود ندارد ، سپري ( نگهدارنده ) در طول معين توليد شده و بعداز رنگ شدن در طول شش وپنج ويا حتي كمتر به محل اجراء آورده مي شود . و آن وقت به طول معين طراحي شده برش مي خورد و نصب ميگردد . تنوع رنگ در سپري آلومينيومي بيشتر است و تنوع در توليد شكل ظاهري آن است، كه اين مورد مزيت در اين نوع سقف كاذب است . نحوه قرار گرفتن تايل در نگهدارنده بدون هيچ گونه بست يا پيچ ويا اتصال موقت ديگري است . و فقط طوري قرار مي گيرد كه پائين نيايد ولي بالا مي رود . ديگر مزيت نگهدارنده آلومينييومي اجراء آن در اندازه هاي متفاوت است و زواياي مختلف ( اندازه متفاوت منظور مربع و مستطيل كوچك و بزرگ مانند 30*30و 60*60 مي باشد)

اسلاید 73: اين نوع سقف كاذب را در ارتفاع ، بهتر است با زير سازي آهني ( پروفيل ) اجرء گردد. اين شرايط بستگي به محيط ومساحت اجرايي دارد . مانند ارتفاع از كف ، بلندي پشت سقف كاذب تا سقف اصلي ( براي بيش از دو متر ) و .... تعين چراغ براي اين سقف به طور معمول فعلي : سيلندري و يا فلورسنت است . چراغ سيلندري در وسط پركننده به اندازه خود چراغ بريده مي شود و حتي بلند گو و اعلام حريق هم مانند چراغ سيلندري قابل اجراء است . در كل نصب مكانيكي هر گونه متعلقات غير سقف كاذب مانند چراغ ، بلند گو ، اعلام حريق ، و ... كه وزن آن بطوري باشد كه نگهدارنده وپركننده به تواند تحمل كند قابل اجراء است . ولي در موارد اجسام سنگين تر اجراء آن محتاج به زير سازي جدا است. اين سقف كاذب در حال حاضر از رايج ترين نوع سقف كاذب در داخل كشور است .

اسلاید 74: سقف کاذب گریلیومسقف کاذب گریلیوم در رده سقف های دکوراتیواست و در بین آنها از ویژگیهای فراوانی برخوردار است این سقف از آلومینیوم وآهن و ورقهای آلیاژی ( این مورد گران است) تولید میشود .

اسلاید 75: سقف گریلیوم سقف باز هم نامیده می شود ( البته از نظر بعضی ها) جمله سقف باز کمی در خواننده یا شنونده باعث تعجب می شود . ولی شاید بهتر از این نتوان جمله معادل در فارسی پیدا کرد .( در اصطلاحات فنی کلمه و یا جملاتی وجود دارد که معادل فارسی آن بی معنی و یا خنده دار و ...... موارد دیگر می شود) حال چرا به سقف گریلیوم ، سقف باز هم گفته می شود . جواب آن در کار تمام شده است . بعد از اینکه سقف نصب شد چیزی که رویت می شود اینست ، خانه های مربع و مستطیل شکلی که پیوسته در کنار هم قرار گرفته است . که هیچ پوششی در داخل و یا پشت آن وجود ندارد و پشت سقف و تاسیساتی که کار شده است به خوبی دیده می شود. (شاید این توضیح مختصر کافی باشد) از نحوه تولید هم بگوئیم ، سقف کاذب گریلیوم از ورق به قطر 4/0 الی 1 میلیمتر ( امکان قطر بیشتر نیز وجود دارد در صورتی که مدولها بزرگتر شود) ابتدا ورق را به عرض وطول مشخص در می آورند . که این اندازه طول و عرض بستگی به مدول مربع و مستطیل سقف گریلیوم دارد که از کمترین مدول سه در سه سانتی شروع می شود . برای مدولهای بزرگتر طول وعرض نام برده شده و هم ضخامت ورق بزرگتر می شود، بعد از اینکه ورق را بصورت مستطیل برش دادند نوبت به پرس کاری برروی آن بصورت فاق و زبانه می رسد و سپس از وسط مستطیل آنرا بصورت یو انگلیسی در می آورند که خود این کار در یک دوره ماشین کاری انجام می گیرد .

اسلاید 76: گریلیوم تولید شده رنک می شود ، رنگ بصورت مایع و یا پودری ویا غیره می باشد ، که در هر صورت به کوره می رود تا خشک شود . در هنگام نصب قطعات تولید شده روی هم مونتاژ می شود و سپس در کاریرهای که هم شکل با قطعات هستند ولی با اندازه دو برابر قرار می گیرند ودر سطح طراز اجراء می شوند.مزیت سقف کاذب گریلیوم در نمای آخر اینطور است که هیچ گونه متعلقات سقف ( بجز چراغ ) دیده نمی شود،چون می توان د پشت سقف آن را کار کرد، مثل در یچه ها ، کانال ها ، دتکتورها و...... و دیگر موارد.معمولا سقف کاذب گریلیوم را بصورت منفرد و یا ترکیبی با سقف های دیگر اجراء می کنند ( در مورد آخر زیبا تر جلوه می کند) این نوع سقف را بصورت پره ای و یا بافل نیز می توان اجراء کرد ، زیر سازی سقف گریلیوم مانند سقف های دیگر بصورت آویزانی است ، که با سیم مفتول ویا زنجیر این کار انجام می گردد.بهترین رنگی که برای سقف کاذب گریلیوم می توان انتخاب کرد به نظر من رنگ قرمز است ( که ماندگارتر وحس مربع ومستطیل را القا می کند) چون سه رنگ اصلی در هنر وجود دارد که بدین ترتیب است : قرمز ، آبی ، زرد که این سه رنگ همراه با شکل هندسی خود می آیند . قرمز با مربع که حس پایداری و ثبات را دارد و آبی شکل هندسی آن دایره است حس آسمان و کره زمین را دارد و زرد شکل هندسی آن مثلث است که حس نا متعادل و فرو ریختن و خطر ! را به همراه دارد . حال می شود در رنگ آمیزی سقفهای کاذب از این سه رنگ اصلی کمک گرفت ویا از مشتقات آنها که به این رنگها نزدیک است .

اسلاید 77: سقف کاذب ترکیبی اجراء چند نوع سقف کاذب درکنار همدیگر ودر غالب یک طرح هندسی منظم و یا غیر منظم به همراه شکست و اختلاف سطح مختلف را سقف کاذب ترکیبی گویند .

اسلاید 78: برای اجراء چنین سقفی ، طرحی مناسب با سازه های سقف کاذب الزامی است. یعنی طراح باید ازاندازه و زوایای زیر سازی و خود سقف کاذب اطلاعات کافی داشته باشد. اجراء این گونه از سقف کاذب بسیار نمای زیبای را به وجود می آورد و رنگ بندی ( بازی با رنگ ) در سطوح مختلف و شکسته ها بسیار چشمگیر می شود. دیگر نکته ای که دراین سقف وجود دارد ، استفاده از نورپردازی و گونه های مختلف از چراغهای توکار است، که جلوه خاصی به طرحهای هندسی و رنگ آمیزی سقف کاذب ترکیبی میدهد. معمولا برای اجرا ء این سقف زیر سازی مناسبی را بوجود می آورند ، که با آهنکشی ویا بدون آهنکشی است. که در هر صورت باید محاسبه فنی لازمه لحاظ گردد. بدین صورت که برای یک سوله با ارتفاع حداقل چهار متر ، آهنکشی با آویزهای میله گردی( ترجیحا میله گرد آج دار) انجام می گیرد ، وشکل و فرم طرح مورد نظرباید با پرفیل انجام گیرد و در نهایت به آویزها متصل شود.

اسلاید 79: در مورد زیر سازی بدون آهنکشی ( که به ندرت این مورد پیش میآید) ، هم با آویز گرفتن ( تسمه ویا سیم مفتول) از سقف اصلی و هم سازه های گالوانیزه که رول فرم شده است می توان انجام داد. نمونه های متفافتی از سقف کاذب ترکیبی در ایستگاه های مختلف مترو در تهران اجراء شده است ، که مجریان آن شرکتهای مختلفی هستند . نمونه های دیگری هم در مکانهای مختلف در تمامی کشور وجود دارد یکی از مجریان معروف این نوع سقف شرکت کد کن می باشد (اولین مجری این سقف نیز می باشد) . معمولا این نوع سقف با قیمت بیشتری نسبت به سقفهای دیگر قابل اجراء است . بنا به عواملی که ذکر خواهم کرد ، مثل سازه و زیرسازی بیشتری را طلب میکند سازه های آهنی و سازه مربوط به خود سقف مورد نظر در هنگام اجراء باعث اتلاف وقت بیشتری می شود . که از نظر زما نبندی در اجراء با سقفهای دیگر متفاوت است .

اسلاید 80: سقف کاذب ترکیبی را معمولا در مساحتهای بزرگ ( که مساحت مورد نظر یکجا باشد و پراکندگی نداشته باشد یعنی دیوار و دیگر عوامل جدا کننده فضا وجود نداشته باشد ) اجرء میشود چون زیبای بهتری را جلوه گرمی نمائید . در مساحت کمتر که مجاور همان فضا ذکر شد ه است فابل اجراء است. در موارد دیگر معمولا بدون آهنکشی پشت سقف ( البته در مساحتی کم ) انجام میگردد، مثل سرویسها ، کارایی بیشتری دارد . در سقف کاذب ترکیبی بدون آهنکشی باید از سازه های مربوط به همان سقف مورد نظر بیشتر استفاده کرد و تعداد آویزهم نیز بیشتر ، در اجراء سقف کاذب ترکیبی بدون آهنکشی از عوامل اتصالات موقت و نیمه موقت ، مثل انواع پیچ و پرچ و فنرهای نگهدارنده و سیم مفتول گالوانیزه و .... استفاده فراوان میکنیم . ( تا استحکام مورد نظر وقابل قبول را داشته باشیم ) درسقف کاذب ترکیبی بعد از اتمام و یا قبل از شروع پروفیل آهنی را ضد زنگ میزنیم که خوردگی سازه آهنی را کمتر کنیم ، در موارد آب و هوایی رطوبتی از سند بلاست هم استفاده می کنند و بعد رنگ انجام می شود . معمولا خود من بعد از اجراء زیرسازی آهنی ، پرفیل را رنگ میزنم چون اگر اینکاررا قبل انجام دهم در هنگام کار عمل جوشکاری به سختی عمل میکند .

اسلاید 81: در بعضی موارد کاری ، در سقف کاذب ترکیبی پشت سقف باید طوری کار شود که شخصی بتواند حرکت کند یعنی برای بازدید و سرکشی از عوامل تاسیساتی و یا تعمیرات آن در پشت سقف رفت و آمد کند . در پشت سقف کاذب مسیرهای باریک تعبیه می شود که همان شخص مورد نظر بتواند حرکت کند حال بصورت دولا دولا ویا ایستاده ، اصطلاح این مسیر را گربه رو می‏گویند. سقف کاذب ترکیبی در اختلاف سطح اگر اجراء شود ، زیبای خاصی را دارد که با رنگی متفاوت و قرینه نسبت به دیگر سطوح ( همان مساحت اجرایی) جلوه خاصی را دارا می شود . اختلاف سطح در سقف کاذب ترکیبی میتواند با زاویه های مختلف باشد ویا بصورت منحنی ، که در هر صورت متناسب با زوایا و انحنا ء سازه های سقف کاذب است و خارج از آن نمی توان کار کرد ، مگر سازه ای با طرحی مورد نظر تولید کرد ( که این مسئله هزینه ای جدا دارد ). در کل سقف کاذب ترکیبی بسیار زیبا است که مجریان آن در کشور ما آنرا به زیبای اجراء میکنند . و میتوان مدعی شد که در این صنعت پیشرفتهای شایانی انجام شده است .

اسلاید 82: 8- سقف کرمیتاين سقف در سال 1362 ، توسط آقاي مهندس محمد جعفر كرمي ،‌ثبت اختراع شده ودر سال 1375 ، آئين نامه جزئيات اجرايي سقف كرميت توسط ايشان منتشر شده است ، علاوه برآن بروشورهاو كاتالوگ هاي فني وتبليغاتي مختلفي دراين زمينه ، توسط شركت كروميت پارس به چاپ رسيده است . وسرانجام در سال 1381 ، نشريه شماره 151 سازمان مديريت وبرنامه ريزي كشور ، تحت عنوان « راهنماي طراحي واجراي سقف تيرچه هاي فولادي با جان باز در تركيب بابتن » منتشر شده است ، تا حداقل ضوابط ومعيارهاي لازم براي طراحي واجراي اين گونه سقف هاي خود ايستا را بيان نمايد . متن حاضر ، خلاصه اي از مشخصات فني ومكانيكي ، اصول طراحي ونكات اجرايي سقف كرميت ميباشد.

اسلاید 83: سقف هاي تيرچه فولادي با جان باز در تركيب با بتن ، از اجزاي اصلي به شرح زير تشكيل ميشوند : 1-تيرچه فولادي با جان باز 2-بلوك 3-ميلگرد افت وحرارت 4-كلاف عرضي 5-بتن پوششي در جا

اسلاید 84: مشخصات فني ومكانيكي تيرچه فولادي با جان باز تيرچه فولادي با جان باز عضو پيش ساخته اي است كه به صورت خرپاهاي ويژه دوسر ساده اجرا ميشود . تيرچه فولادي با جان باز در دو مرحله تحت بارگذاري قرار ميگيرد . در مرحله اول باربري تيرچه هنگام حمل ونقل ، بار ناشي از وزن خود را و در زمان اجراي سقف وقبل از گرفتن بتن بار مرده سقف ( شامل وزن سقف تيرچه بلوك ، بتن درجا وقالب ها ) وبار زنده عوامل اجرايي را در حد فاصل تكيه گاهها ي تيرچه تحمل ميكند . در مرحله دوم باربري وپس از گرفتن بتن ، مقطع مركب شامل تيرچه وبتن ، تنش هاي ناشي از تمامي بارهاي وارده به سقف را تحمل ميكند . تیرچه فولادي با جان باز شامل بال تحتاني، اعضاي قطري وبال فوقاني مي باشد. ميلگردهاي فولادي مورداستفاده در تيرچه ها ، بايد علاوه بر دارا بودن مدول ارتجاعي كافي، بايد جوش پذير وشكل پذير نيز باشند. ونيز بايد ازحداقل مجاز تغييرات طول نسبي درمرحله گسيختگي را دارا باشند. اين ميلگردها مي توانند از نوعي ساده يا آجدار انتخاب شوند وبايد از فولاد نرم AI  يا فولاد نیمه سخت AII باشند .

اسلاید 85: بال تحتاني بال تحتاني تيرچه كه از تسمه ساخته مي شود، بعنوان عضو كششي خر پا عمل كرده وبارها ي وارده را تحمل مي كند. اعضاي قطري اعضاي قطري تيرچه كه معمولا ازميلگرد مي باشند به عنوان عضو مورب خرپا عمل نموده و به كمك اعضاي كششي وفشاري ، ايستايي لازم را براي تحمل بارهاي وارده تامين مي نمايند. بال فوقاني بال فوقاني تيرچه ، ازنبشي ، تسمه يا ناوداني ساخته شده ودرداخل بتن پوششي قرار ميگيرد . كلاف عرضي استفاده از كلاف عرضي در سقف الزامي است . كلاف عرضي شامل دو ميلگرد به قطر حداقل 12 ميلي متر است . یك ميلگرد روي بال تحتاني و يك ميلگرد در زير يا روي بال فوقاني به موازات هم به صورت عمود بر تيرچه ها به آنها جوش مي شود. عرض كلاف نبايد كمتر از 10 سانتي متر اختيار شود.

اسلاید 86: كلاف عرضي بايد بال فوقاني تيرچه ها را در طول اجرا در مقابل تغيير شكل جانبي مهار نموده و تيرچه را در محل خود نگهداري كند. براي اين منظور بايد كلافهاي عرضي در فواصل تقريباً مساوي (L) اجرا شوند، به طوري كه لاغري در جهت عمود بر طول تيرچه ها (جهت) Y از145 تجاوز ننمايد 145>(Lr/ry)  ry شعاع ژيراسيون عضو فوقاني تيرچه حول محور قائم است . براي دهانه هاي كوچكتر از5.5 متر استفاده از حداقل يك كلاف عرضي الزامي است و براي دهانه هاي بزرگ تر ، كلاف هاي عرضي بايد به نحوي انتخاب شوند كه فاصله دو كلاف عرضي مجاور هم، از 2.5متر تجاوز نكند . بتن پوششي درجا بتن پوششي قسمتي ازتير مركب است كه در محل تكيه گاه پس از جا گذاري تیرچه ها و بلوك ها بتن ريزي ميگردد وپس از حصول مقاومت لازم به كمك عضو كششي فولادي (‌تيرچه فولادي با جان باز ) بار وارد بر سقف را تحمل ميكند . ضوابط مربوط به بلوکها و میلگردهای افت و حرارت، مانند سقفهای تیرچه بلوک معمولی می باشد.

اسلاید 87: طراحی تیرچه های فولادی با جان باز در ترکیب با بتن محدویت هاي طراحي :1- فاصله آزاد تيرچه ها نبايد از75سانتي متر تجاوز نمايد . 2-عرض بال تحتاني تيرچه ها نبايد كمتر از10 سانتي متر ويا دو هفتم ضخامت سقف باشد. براي دهانه هاي كوچتر از4 متر ميتوان حداقل عرض بال تحتاني تيرچه را به 8 سانتيمتر تقليل داد.3- ضخامت دال بتنی نبايد از يك دوازدهم فاصله آزاد بين تيرچه ها ويا 5 سانتي متر كمتر باشد.4- سطح مقطع اعضاي قطري تيرچه ها نبايد از () كمتر اختيار شود كه در اين رابطه عرض متوسط جان مقطع و ‏t فاصله دو عضو قطري متوالي است . 5- قسمت هايي از تيرچه كه داخل بتن قرارمي گيرد،نبايد رنگ شود . 6-ضخامت ورق ها,نبشی هاوپروفیل هایی که جوشکاری می شوند,نباید از 3میلیمتر کمتر باشد.

اسلاید 88: روشهاي طراحي : طراحي اين سقف ها به دو روش انجام ميگيرد : الف)‌- روش طراحي الاستيك ( قبل وبعد از گرفتن بتن ) ب)– روش طراحي حد نهايي ( بعد از گرفتن بتن )‌

اسلاید 89: الف) طراحي به روش الاستيك ( ارتجاعي) طراحي اعضاي كششیتنش كششي مجاز(FT) برابر(0.6fy) می باشد. بال تحتاني تيرچه ها واعضاي قطري كه تنها تحت تنش هاي كششي قرار ميگيرند ،بايد بر اساس اين تنش مجاز طراحي شوند . در روابط زير،L فاصله بین گره ها برای بالها و طول آزاد مهار نشده اعضای جان می باشد و(Q)ضریب شکل است .

اسلاید 90: ضریب شکل(Q) ,برای نبشی ها به شرح ذیل است:

اسلاید 91: تبصره : استفاده ازمقاطع نامتقارن به عنوان بال فوقاني تيرچه مجاز ميباشد ليكن نظر به اينكه روابط مربوط به كمانش بر اساس متقارن بودن بال فوقاني نسبت به محور تيرچه ميباشد و احتمال رخ دادن كمانش موضعي وجانبي تا قبل از تكميل پوشش وجود دارد ، در صورت استفاده از مقاطع نامتقارن بايد تدابير لازم براي مهار كافي تيرچه ها وجلوگيري از كمانش آنها در حين اجرا وقبل از گرفتن بتن صورت پذيرد . بنابراين پس از اتمام اجراي سقف وگرفتن بتن ، كمانش عضو فوقاني مطرح نمي باشد.

اسلاید 92: تنش مجاز براي اعضاي خمشي بدون نيروي فشاري مطابق زير است . الف) برای بالها .   ب) برای اعضای جان ساخته شده از میلگردویا مقاطع غیر میلگرد . د) برای ورق های نشیمن .طراحي اعضاي خمشي

اسلاید 93: طراحي اعضاي فشاري – خمشي در صورتيكه فاصله بين گره ها مساوي ويا بيشتر از 60 سانتي متر باشد ، اعضاي فوقاني تيرچه ها بايد به نحوي طراحي شوند كه رابطه زير در گره ها برقرار شود:وهمچنين بايد رابطه زير دربين دو گره برقرارگردد:برای اعضای میانی تیرچه ها :

اسلاید 94: برای اعضای کناری تیرچه ها: Fe تنش مجاز اولر و L فاصله بین گره ها می باشد:

اسلاید 95: محدودیت هاي لاغري اعضا ضريب لاغری(L/r) در اعضاي مياني وكناري بال ها ، همچنين در اعضا ي فشاري وكششي جان تيرچه نبايد از مقادير زير تجاوز نمايد : در اعضاي مياني بال فوقاني 90در اعضاي كناري بال فوقاني 120 در اعضاي فشاري جان 200 دراعضاي كششي 240

اسلاید 96: ضوابط ویژه اعضاي جان تيرچه ها ( كنترل برش) : حداقل نيروي برشي قائم كه براي اعضاء بايد در نظر گرفته شود. نبايد از 25 درصد عكس العمل تكيه گاهي كمتر باشد . در موارديكه اعضاي جان تيرچه ها تحت اثر تركيب تنش هاي فشاري وخمشي قرار گيرند . بايد بر اساس ضوابط اعضاي فشاري – خمشي طراحي گردند . در حالتي كه خمش در اين اعضا ، موجب انحناي دو طرفه آنها گردد ، ضريب Cm معادل 0.4 در نظر گرفته ميشود. مقاومت جوش : اتصالات جوش اعضا بايد بتواند حداقل دوبرابر بار طراحي تيرچه ها راتحمل نمايد . وصله : اتصال دوپروفيل بصورت وصله درهر نقطه ازبال مجاز است . وصله بصورت جوش سربه سر در اعضاي كششي بايد بتواند حداقل مقاومتي معادل 1.14Fy.A را از خود نشان دهد كه درآن A كل سطح مقطع عضو وصله شده مي باشد .

اسلاید 97: 2-طراحي مرحله دوم بعد از گرفتن بتن در اين مرحله مقطع مركب شامل تيرچه فولادي وبتن بايد تلاشهاي ناشي ازتمام بارهاي وارده به سقف ( قبل و بعد از گرفتن بتن ) راتحمل كند .تعيين ابعاد هندسي مقطع مركب عرض موثر عرض موثر دال بتني در هر سمت تيرچه نبايد از مقادير زير بزرگتر انتخاب شود . - يك هشتم طول دهانه تيرچه - نصف فاصله محور به محور دو تيرچه مجاور - فاصله محور تيرچه تا لبه دال بتني

اسلاید 98: محاسبه اينرسي واساس مقطع مركبمحاسبه اينرسي واساس مقطع مركب در مرحله دوم بايد مطابق باتئوري ارتجاعي وبا صرف نظر كردن از مقاومت كششي بتن محاسبه گردد. در اين روش ، ناحيه فشاري بتن بايد با يك سطح معادل فولادي جايگزين گردد كه عرض موثر آن از تقسيم عرض موثر تيرچه مركب بر nبدست مي آيد .

اسلاید 99: کنترل تنش ها دراين مرحله تنشهاي ايجاد شده ، نبايد از مقادير زير تجاوز كند . 0.66Fy( تنش كششي در فولاد) ( تنش فشاري مجاز در بتن ) FC 0.45 دراين مرحله مقاومت فشاري بتن ، بايد حداقل به 75% مقاومت مشخصه خود رسيده باشد ( از مقاومت كششي بتن صرفنظر مي شود . ) اساس مقطع مركب نيز بايد به نحوي طراحي شود كه در رابطه زير صدق نمايد : در رابطه فوق لنگر خمشي ناشي از بار زنده و لنگر خمشي ناشي ازوزن تيرچه فولادي ، وزن بتن مرطوب ، قالب ها وعوامل اجرايي مي باشد

اسلاید 100: اساس مقطع تيرچه فولادي براساس رابطه زير بدست مي آيد :مطابق رابطه Su مجموع تنش هاي ايجاد شده در عضو تحتاني تيرچه فولادي ناشي از تمامي بارهاي ثقلي تيرچه ، وزن مرده دال بتني وبار زنده بايد كمتر از باشد .

اسلاید 101: كنترل افتادگي افتادگي تيرچه ناشي از بار زنده نبايد از مقادير زير تجاوزنمايد . سقف ها :(360/1) دهانه بام ها : الف ) (360/1) دهانه ، براي موادي كه زير سقف نازك كاري شده ويا از سقف كاذب استفاده ميشود . ب ) (240/1) دهانه، براي ديگر موارد . تيرچه ها ميتوانند داراي افتادگي تا (150/1) دهانه باشند .

اسلاید 102: اتصال تيرچه ها به تكيه گاه تكيه گاه تيرچه ها ميتواند بتني ، فولادي ويا از مصالح بنايي باشد .تكيه گاه با مصالح بنايي وبتن در مواردي كه تيرچه روي تير يا شناژ بتني قرار ميگيرد ،انتهاي تيرچه بايد حداقل به اندازه 10 سانتي متر داخل كلاف بتني افقي يا تير بتني قرار گيرد .

اسلاید 103: تكيه گاه فولادي اندازه نشيمن تيرچه از لبه تكيه گاه فولادي به سمت داخل ، بايد از طريق محاسبات تعيين شود، اما توصيه ميشود ، در هيچ حالتي كمتر از دو سانتي متر نباشد . براي اطمينان در هنگام نصب وهمچنين يكپار چگي سقف واسكلت ، انتهاي تيرچه بايد به تكيه گاه جوش شود . طول اين جوش حداقل 5 سانتي متر وبعد آن حداقل 3 ميلي متر است .

اسلاید 104: تكيه گاه بتنيدر سازه هاي بتني نحوه كارگذاري واتصال تيرچه با تيرهاي بتني بايد به گونه اي باشد كه بال تحتاني تیرچه ها روي قالب چوبي يا فلزي زير تير قرار گيرد در مورد تيرهای بتنی با ارتفاع بيشتر از تيرچه، نيز بايد تيرچه ها به داخل تير بتني امتداد يافته و روي لبه آويز قالب قرار گيرد . در تيرهاي بتني بايد كنترل لازم جهت انتقال برش انجام گرفته وبر اساس نيروهاي وارده از طريق تعبيه نبشي اتصال برشي ويا ميلگرد برشي ، مقاومت برشي لازم تامين گردد .

اسلاید 105: اجراي كلاف هاي عرضي اجراي كلافهاي عرضي به دو صورت امكان پذير است . اجراي كلاف عرضي با استفاده از قالب آماده در اين روش از قالب هاي بتني آماده در قسمت تحتاني ويك ميلگرد به قطر حداقل 12 ميلي متر كه كاملاً مستقيم وبدون خم باشد و در قسمت فوقاني مطابق شكل استفاده ميشود . توجه شود كه ميلگرد هايي كه ازقالب بتني كلاف عرضي خارج شده اند بايد به بال تحتاني كاملاً جوش شوند. اجراي كلاف عرضي بوسيله قالب بندي دراين روش از يك ميلگرد در قسمت پاييني استفاده شده وبه بال تحتاني تيرچه ها جوش ميشود وميلگردفوقاني كلاف عرضي مانند روش فوق به بال فوقاني جوش مي شود.

اسلاید 106: مزایای سقف کرمیت  کاهش هزينه امکان حذف کش ها سرعت و سهولت اجرا  عدم نياز به شمع بندي پايين بودن تنش در بتن سهولت اجرا داکت (بازشو) حذف رد فولاد در زيرسقف امکان اجراي همزمان چند سقف مقاومت نهايي و شکل پذيري بالا يکنواختي زير سقف (مصرف گچ و خاک کمتر) امكان نظارت بر اجراي سقف در طول عمليات اجرايي کاهش مصرف بتن و وزن کمتر سقف (حدود 20%) يکپارچگي  سقف و اسکلت (مقاومت در طول اجراي سقف) امکان طراحي و اجراي سقف با دهانه ها و باربري هاي خاص

اسلاید 107: عدم نياز به شمع بندي: طراحي سقف کرميت با اين فرض انجام مي شود که تيرچه ها به تنهايي (قبل از گرفتن بتن) توانايي تحمل وزن خود، بلوک، بتن خيس  و عوامل اجرايي را داشته باشند. بنابراين سقف کرميت نيازي به شمع بندي در هيچ يک از مراحل عمليات اجرايي ندارد. سرعت و سهولت اجرا: در اين سيستم، اجراي سقف نسبت به سيستم هاي مشابه آسانتر بوده و با سرعت بيشتري انجام مي شود. 48 ساعت پس از بتن ريزي، روي سقف قابل رفت و آمد و بارگذاري سبک بوده و مي توان عمليات ساختماني را ادامه داد که اين مزيت موجب سرعت در روند عمليات ساخت مي گردد. امکان اجراي همزمان چند سقف: با توجه به اين که در سيستم سقف کرميت هيچ گونه شمع بندي وجود ندارد. عملا مي توان چند سقف را براي بتن ريزي آماده کرد و هم زمان عمليات بتن ريزي را بر روي سقف ها انجام داد. اين کار براي ساختمان هاي با طبقات زياد و يا زيربناي کم بسيار مقرون به صرفه و مناسب است.

اسلاید 108: يکپارچگي سقف و اسكلت: :به علت جوش شدن تيرچه ها به اسکلت، پس از گرفتن بتن، سقف و اسکلت يکپارچه شده و مي تواند مانند يک ديافراگم صلب عمل کند. در اسکلت هاي بتني نيز با در نظر گرفتن قلاب هاي مخصوصي، امکان يکپارچگي بيشتري ايجاد مي شود. امکان حذف کش ها: با توجه به يکپارچگي سقف و اسكلت، مي توان کش ها (اعضاي غيرباربر) را حذف کرد . حذف کش ها علاوه بر صرفه جويي در مصرف فولاد باعث يکنواختي بيشتر زير سقف شده و عمليات نازک کاري را به حداقل مي رساند. پايين بودن تنش در بتن: به علت خود ايستا بودن تيرچه ها(تيرچه قبل از گرفتن بتن مي تواند وزن بلوک، بتن خيس و عوامل اجرايي را به تنهايي تحمل کند) تنش ايجاد شده در بتن بسيار پايين است . آزمايش بارگذاري روي سقف هاي کرميت که مقاومت نهايي بتن آنها کمتر از مقدار مورد نظر بوده نشان داده که بتن با مقاومت پايين به ظرفيت باربري سقف لطمه اي وارد نمي سازد.

اسلاید 109: امکان طراحي و اجراي سقف با دهانه ها و باربري هاي خاص: در سيستم سقف کرميت امکان طراحي و اجراي سقف با دهانه هاي بلند و بارهاي سنگين وجود دارد. تاکنون سقف با دهانه 5/12 متر و همچنين سقف با شدت بار 7 تن بر متر مربع اجرا شده که در هر مورد آزمايش هاي بارگذاري ، ايمني سقف را تاييد کرده اند. حذف رد فولاد زير سقف : اثر داغ آهن در سقف هاي ضربي به صورت خط تيره اي روي گچ مشاهده مي شود ولي در سقف کرميت به علت پايين تر بودن سطح بلوکها از تيرچه ها، پوشش گچ و خاک در زير تيرچه ها نسبت به بقيه نقاط سقف بيشتر است و همين امر سبب کاهش جذب ذرات معلق مي شود. بنابراين سايه فولاد بال تحتاني تيرچه ها مشاهده نمي گردد. سهولت اجراي داکت (بازشو): به علت فاصله زياد تيرچه ها (73 تا 100 سانتي متر محور به محور ) ايجاد داکت درسقف جهت عبور لوله هاي تاسيساتي نصب دودکش موتورخانه و شومينه نصب توالت ايراني و يا عبور کانال كولر به راحتي امکان پذير است و نياز به قطع کردن تيرچه ها نمي باشد.

اسلاید 110: نظا رت  بر اجرا ی سقف در طول اجرا: اكيپ هاي خاصي جهت نظارت بر سقف ها آموزش ديده اند تا در صورت تمايل مشتري در طي اجراي سقف ها نظارت مستمر بر نحوه عملكرد مجريان صورت پذيرد و از سلامت اجراي سقف چه از نظر فني و چه از نظر زيبايي اطمينان كامل حاصل گردد. کاهش مصرف بتن و وزن کمتر سقف: به علت فاصله زياد تيرچه ها (حدود 75 سانتي متر محور به محور ) از مصرف بتن در حدود 20% نسبت به تيرچه و بلوک معمولي کاسته شده و نهايتا وزن سبک تر مي گردد. استفاده از بلوک هاي پوکه اي و بلوک هاي پلي استايرن کرميت يا سيستم کامپوزيت نيزدر کاهش وزن موثراست. مقاومت نهايي و شکل پذيري بالا: گسيختگي اين سيستم پس از تغيير شکل هاي بسيار زياد اتفاق مي افتد. « گسيختگي نرم»  و اين رفتار سقف از نظر ايمني مطلوب است.

اسلاید 111: معايب سقف كرميت1- تيرچه هاي كرميت بصورت خود ايستا طراحي مي شوند . خود ايستا بودن تيرچه ها ، باعث بي نيازشدن سقف از جك ها و شمع هاي نگهدارنده سقف مي شود . اما از طرفي موجب ميشود تا تيرچه ها بگونه اي طراحي شوند كه تا قبل از گرفتن بتن ، به تنهايي وبدون كمك بتن ، وزن خود وبتن تازه وقالبهاو... را تحمل كنند واين در واقع بدين معني است كه تيرچه كروميت مجبور است تنها بخاطر مرحله اول باربري خود ( قبل از گرفتن بتن ) ، سنگين تر از آنچه در نهايت به آن نياز است طراحي شود واين موجب عدم استفاده بهينه در مصرف فولاد تيرچه مي شود .2- داغ تيرچه : مثل سقف طاق ضربي ، در سقف كروميت نيز ، بيشتر ين ميزان داغ تيرچه در زير سقف نمايان مي گردد . ( داغ تيرچه كه بواسطه وجود نيروهاي مغناطيسي در فلز تيرها وجذب ذرات باردار معلق در هوا مي باشد )

اسلاید 112: 3- بلوك : اصولاً استفاده از بلوك در سقف معايب ومشكلات معمول انواع بلوكها را بهمراه دارد كه از هزينه خريد وحمل وانبار كردن تا وزن اضافه تحميلي به سقف واثرات سوء احتما لي بر بتن وفولاد ومسائل اجرايي ديگر را شامل ميشود. اما علاوه برموارد فوق سقف كرميت مشكلات مضاعفي نيز در استفاده از بلوكها دارد . بواسطه نياز كرميت به بلوكهاي به ابعاد 40×25×65 وعدم استقبال كارخانه ها، از اين نوع سفال و احياناً عدم امكان دسترسي يا توانايي شركت كرميت درساخت بلوك سفا لي ، استفاده ازبلوك بتني توصيه شده است كه مسلماً موجب افزايش وزن تمام شده سقف ميگردد. البته شركت كرميت پارس ، استفاده از بلوكهاي يونو ليتي ويا قالب فلزي رانيز توصيه كرده است وهمانطور كه مطرح شد در استفاده از بلوكهاي يونوليتي آ تشزا بودن آن و... همچنين استفاده از قالبهاي فلزي ، افزون بر تحميل هزينه هاي سقف كاذب ، ميتواند موجب بوجود آمدن هزينه هاي بسيار زياد در صورت بتن ريزي همزمان چند سقف گردد. ( بعبارتي ديگر ، استفاده ازقالب فلزي بجاي بلوك، عملاً با مهمترين ويژگي اين سقف كه همان سرعت اجراي كرميت است همخواني نداشته ونيازبه انتظار تا قالب گشايي خواهد داشت . ) 4- اين سقف نياز به سقف زن ماهر وعوامل اجرايي آموزش ديده دارد . 5-تولید بدون محاسبه.

اسلاید 113: درحال حاضرکتابی تحت عنوان((جداول تیرچه های فولادی با جان باز))موجود است که با توجه به بارهای مختلف ونوع بتن ریزی ونوع بلوک مورد استفاده،جداولی راارائه نموده که دران،مقطع بال فوقانی وتحتانی تیرچه ها اورده شده است. ناشراین کتاب در ابتداهرگونه ساخت تیرچه را منوط به محاسبه ،توسط مهندسین محاسب نموده است.اما اکثر قریب به اتفاق تولید کنندگان ،تیرچه ها را براساس همین جداول تهیه می نمایندوچون این جداول از سوی نهادهای رسمی کشور منتشر نشده است،ایراداتی مانند: عدم پیش بینی بلوکه های سفال در جداول ،عدم ارایه مشخصات زیگزاگها،بارگذاری غیرواقعی و... در ان مشهود است. بدلیل وجود کنترلهای زیاد در محاسبات هر تیرچه ، ونیز لزوم سعی وخطا در انتخاب مقطع بهینه اقتصادی ،ونیز وجود تیرچه هایی با طولهای مختلف در هر ساختمان ونیاز به طراحی هر تیرچه بطور جداگانه ،انجام محاسبات تیرچه های کرمیت امری مشکل به نظر می رسد،که فقدان نرم افزارهای کارا،سریع ومطمئن در این زمینه کاملا مشهوداست.

اسلاید 114: 6-وجوداختلاف نظر در اجرا. بدلیل عدم توضیح کامل جزئیات اجرایی در ایین نامه های موجود،اختلافاتی در زمینه جزئیات اجرایی بین مهندسین ناظروصاحب نظران وجوددارد،که ازجمله میتوان به مواردی همچون سایز ارماتورهای کلاف میانی،نیاز ویا عدم نیاز به ارماتورها ی تقویت سرتیرچه هاو...اشاره نمود. نکته دیگر اینکه ،در شرایط فعلی بدلیل اطلاعات ناکافی کارفرمایان درخصوص‏اجرای سقف‏های کرمیت،موقعیتی برای افرادغیر متخصص وفرصت طلب بوجود امده است ،که با ارایه قیمتهای نازل وبا اجرای غیر اصولی سقف ها ،امکان خطر افرینی سقف ها را به هنگام باربری نهایی وحتی در حین اجرا وبتن ریزی افزایش می دهند.ترس از عدم تحمل بارهای اجرایی توسط تیرچه هاواستفاده از شمع بندی در زیر سقف های کرمیت ،شاهد این مدعا نشان دهنده فقدان پشتوانه محاسباتی وتفکر مهندسی در اجرای بعضی از این سقف ها می باشد.

اسلاید 115: امكان حذف كش ها : عمده ترين بحثي كه در زمينه سقف های كرميت وجود دارد. در مورد امكان حذف كش هاست .كش ها : كش ها تيرهاي اصلي هستند كه اتصالات آنها عموماً بصورت دوسر مفصل ميباشد ، بنابراين متحمل بار جانبي نميشوند . از طرفي بار ثقلي نيز روي آنها هدايت نمي شود . بنابراين اين تير عملاً نقش باربر نداشته وتنها وظيفه قاب بندي وهماهنگي تغيير مكان ها را برعهده دارد . در سقفهای تیرچه بلوک معمولی بعلت عدم امكان اتصال مكانيكي بين تيرچه هاي بتني وپل هاي فلزي ، فرض بر اين است كه هماهنگي تغيير مكان جانبي قاب ها به وسيله كشها تأ مين ميگردد.وجه تمايز سقف هاي كرميت در مقايسه با سقف هاي تيرچه وبلوك معمولي این است که تيرچه ها،در سقف کرمیت فلزي بوده وبه اسكلت جوش ميشوند .بنابراین امکان کنترل تغييير مكان جانبي قاب ها توسط تیرچه ها وجود دارد . پس ازگرفتن بتن وتشكيل مقطع مركب تنش فشاري بتن ، به طور قابل ملاحظه اي از تنش مجاز كمتر است ومي توان روي اين ظرفيت اضافي در ظرفيت باربري نهايي سقف حساب كرد . طبق نظر مخترع سقف كرميت شبكه به هم پيوسته پل هاوتيرچه هاي كرميت ميتواند دال بتني سقف رادر مقابل نيروهاي درون صفحه اي مسلح كند واين سقف مانند يك ديافراگم صلب عمل كند وديگر نيازي به استفاده از كش ها ندارد، اما سازمان مديريت وبرنامه ريزي كشور اين ايده رارد كرده واجراي كش ها راضروري دانسته است.

اسلاید 116: معرفی انواع دیگر سقف کرمیت : سقف تیرچه و بلوک کُرمیتسقف پلیمری کُرمیتسقف کامپوزیت کُرمیت سقف کاذب كروميتسقف ضربی کُرمیت

اسلاید 117: سقف تیرچه و بلوک کُرمیتبا متداول شدن سقف های تیرچه و بلوک سنتی برخی از مشکلات سیستم طاق ضربی مرتفع شد. اما این سقف ها مشکلات دیگری را به همراه خود پدید آوردند که عمده ترین آنها ضرورت استفاده از شمع بندی در زیر سقف است.

اسلاید 118: شمع بندی علاوه بر دست و پاگیر بودن هزینه زیادی را نیز بر ساختمان تحمیل می کند. در سال 1363 با استفاده از بلوك کُرمیت به جاي طاق ضربي كه قبلا در اين سيستم بعنوان قالب ثابت بكار مي رفت عملا سقف تیرچه وبلوک کُرمیت وارد بازارشد.

اسلاید 119: این سقف به علت خود ایستا بودن تیرچه ها نیازی به شمع بندی ندارند و به همین علت از سرعت اجرای بسیار بالایی برخوردار می باشد. اجرای این سقف بر روی اسكلت های فولادی بتنی و دیوارهای باربر امکان پذیر می باشد.

اسلاید 120: سقف پلیمری کُرمیتدر راستای سبک سازی ساختمان، این شرکت هم زمان با ستفاده از قالب کامپوزیت  و بلوک های پوکه ای اقدام به استفاده از مصالح پلیمری در ساختمان کرده است. استفاده از بلوک های پلی استایرن نسوز در سقف باعث کاهش مصرف تیرچه تا حدود 20% و کاهش فولاد مصرفی سازه تا حدود 7% می شود.

اسلاید 121: سهولت اجرای این نوع سقف، باعث افزایش سرعت اجرا و درنیتجه کاهش هزینه های اجرایی می گردد. در عین حال در هزینه های حمل و نقل نیز صرفه جویی قابل ملاحظه ای صورت می گیرد. شیارهای مناسب ایجاد شده در زیر این بلوک ها باعث  پیوستگی گچ و خاک در زیر سقف می گردد. در جهت بهبود استفاده از مصالح پلیمری، بخش تحقیق و توسعه این شرکت مشغول مطالعات و بررسی های بیشتر می باشد.

اسلاید 122: سقف کامپوزیت کُرمیت سیستمهای معمول کامپوزیت در امریکا عینا با تیرچه های با جان باز انجام می شود و معمولا همراه با گذاشتن یک ورق فولادی موجودار به عنوان عرشه و آرماتور بندی روی آن بتن ریخته می شود . در این سيستم قالب ماندگار است و قطعات جان نیز با بتن احاطه نمی شود. در طراحی سیستم قالب کامپوزیت کُرمیت، نظر بر آن بوده که علاوه بر سرعت و تطبیق با آیین نامه ها ، هر چه ممکن اقتصادی تر باشد. از این رو اولا قالب باید قابل استفاده مداوم باشد، ثانیا جان تیرچه با بتن پر شود که بتوان قطعات جان را اقتصادی تر طراحی نمود و از لرزش سقف نیز کاسته شود. سیستمهای کامپوزیت رایج در ایران که با تیرآهن ساده یا لانه زنبوری با تیر ورق استفاده می شوند، دارای جان باز نیستند. در وهله اول قالب هاي سقف كرميت سه قطعه بوده و براي باز كردن ، قطعات آن بايد از يكديگر جدا مي شد ، با تحقيق بخش R&D اين شركت این قالب با بهینه سازی و استفاده از خاصیت تغییر شکل ارتجاعی فولاد به قالبی یکچارچه تبدیل شد.  این قالب در بین تیرچه ها قرار گرفته و بعد از گيرش اولیه بتن قالب از زیر سقف در آورده می شود . این قالب محاسن بسیار زیادی دارد و با سرعت چیده و جمع آوری می گردد و با دقت مختصری , بارها قابل استفاده است. این قالب هم اکنون در پروژه های مختلف این شرکت مورد استفاده است.

اسلاید 123: آخرین بررسی ها و دستاوردها نشان داد که بهتر است جهت تطبیق سیستم با سیستم تیرچه بلوک و استفاده از آرماتور حرارتی یک جهته و حذف آرماتور خمشی در دال فوقانی و در نتیجه صرفه جویی اقتصادی، فاصله لب با لب تیرچه ها حداکثر 75 سانتی متر باشد. مزیت این قالب در آن است که با رعایت دیگر شرایط آیین نامه می توان آرماتور دو جهته را حذف و فقط آرماتور عمود بر تیرچه را منظور نمود. هم اکنون این شرکت قالبهای جدید خود را به انتخاب مصرف کننده در فواصل و ارتفاع مختلف آماده عرضه نموده است. فاصله محور به محور تیرچه ها حدود 85 سانتی متر تا 95 سانتی متر و با ارتفاع 20 تا 25 سانتی متر، بسته به انتخاب خریدار و با مشاوره دفتر فنی شرکت و نوع تیرآهنهای مصرفی در سازه و طول دهانه است.

اسلاید 124: سقف کاذب كروميتسقف های کاذب اولیه به صورت قطعات پلاستیکی در سال های 1365 به بعد در اولین سقف های کامپوزیت کُرمیت به کار رفت. اما گران بودن مصالح ، نچسبیدن به گچ و خاک و خزش (Creep) باعث گردید که استفاده از آن مقید گردد. از سوی دیگر انواع تولیدات ورق گالوانیزه به صورت رابیتس در شکل ها و فرم های مختلف و تولید مواد اولیه آن (ورق گالوانیزه) در ایران ، ما را به سمت استفاده از این محصول سوق داد.

اسلاید 125: سقف ضربی کُرمیتبه علت اجبار در استفاده ار مصالح فشاری از زمان های قديم استفاده از طاق قوسی متداول بوده و به همین جهت استفاده از سیستم طاق ضربی نیز به عنوان نوعی طاق قوسی رواج داشته است. وجود اشکالات عمده در عملکرد سقف های ضربی با تیرآهن مانند عدم ایجاد یک دیافراگم مناسب بین ستون ها و مصرف زیاد فولاد در مقایسه با مقدار باربری ، باعث شد تا در سال 1356 با ارائه طرحی بهینه « سقف ضربی کُرمیت » نسبت به اصلاح این سیستم اقدام گردد.در سیستم طاق ضربی کُرمیت وجود بتن روی سقف می تواند یک دیافراگم مناسب بین ستون ها ایجاد کند و همچنین به علت بازبودن جان تیرچه ها مقدار زیادی در مصرف فولاد صرفه جویی  می شود.

اسلاید 126: اگر چه از اين سيستم در انبوه سازي استفاده نمي شود ، اما براي پروژه هاي كوچك و يا دور افتاده ، هنوز هم كاربرد دارد.

اسلاید 127: 9- سقف نيازيتمبتكر و سازنده اين سقف ،‌آقاي مهندس نيازي ميباشد كه دومقاله توسط ايشان و مهندس مهدي حاج اسماعيلي كارشناس بخش سازه مركز تحقيقات ساختمان و مسكن ، تحت عناوين زير به چاپ رسيده است .1-سبك سازي ساختمان با استفاده از سقف سبك نيازيت سقف نهمين همايش توسعه مسكن در ايران مهر ماه 1381 . 2-ارتقاي كيفيت طراحي وساخت سقف ساختمانهاي موجود در راستاي سبك سازي وبهينه سازي مصرف انرژي .اين سيستم ازخانواده سقفهاي تيرچه بلوك ميباشد وعمده تفاوت آن نسبت به سقف هاي تيرچه بلوك درنوع تيرچه هاي آن ميباشد . متناظربا سيستم تيرچه بلوك معمولي، در اين سيستم بجاي تيرچه هاي بتني ، از تيرچه هاي فولادي با جان خالي وبعبارت ديگر تيرچه خرپايي بدون بتن ريزي در تيرچه استفاده ميشودوبه جاي بلوكهاي سفالي يا بتنی ،از بلوكهاي گچي به همراه بلوكهاي پلي استايرن، ويا بلوكهاي لیكا به همراه بلوكهاي پلي استايرن ، به طولي برابر تيرهاي فولادي استفاده ميشود . روي بلوكهاي پلي استايرن مش فولادي ودر نهايت بتن به ضخامت5 سانتیمتر اندود ميشود .

اسلاید 128: اجزای تشکیل دهنده نیازیت سقف 1- تيرچه هاي فولادي تيرهاي فولادي با جان خالي ، عضو اصلي باربر در اين سيستم اند ،‌در ساخت اين تيرها ميلگرد هاي آجدار يا صاف با نمره هاي متنوع ، تسمه هاي فولادي وسپري استفاده ميشود . مشخصات اين تيرها طبق طراحي مورد نظر صورت پذيرفته ودرنقشه هاي اجرائي ارايه ميگردد.

اسلاید 129: 2-بلوك نيازيت قسمت اعظم مواد تشكيل دهنده اين بلوك را گچ تشكيل مي دهد كه مواد افزودني نيز به آن افزوده مي شود ووزن مخصوص بلوك را به 600 كيلوگرم برمتر مكعب می رساند. بلوك گچي نيازيت با ضخامتهاي مختلف مطابق نقشه هاي اجرائي درقسمت پائين تير فولادي روي لبه تسمه ها در فاصله داخلي تيرها ( 50تا70 ) وعرض 20 تا 25 سانتيمتر درطول تير استفاده مي شود. در قسمت زيرين اين بلوك عمليات نازك كاري انجام مي گيرد. عمق بلوك بر حسب مشخصات سقف، متغير است .

اسلاید 130: 3- بلوکهای پلی استایرن در نيازيت سقف علاوه بر آن كه در جهت عايق بند ي از يك بلوك پلي استايرن استفاده شده است ، يك لايه بلوك گچي سوراخدار نيز در زير بلوكهاي پلي استايرن اجرا شده كه اين لايه گچي علاوه بر عايق بودن، محافظ مناسبي براي بلوك پلي استايرن در مواقع آتش سوزي است . اين بلوك نقش پر كننده و قالب بتن دال سقف نيازيت را بر عهده دارد و البته نقشهاي ديگر از جمله عايق حرارت و صدا را نيز مي توان به اين موارد افزود.

اسلاید 131: 4- دال بتني ضخامت بتن دال فوقاني بايد حداقل 5 سانتيمتر بوده و در اين لايه بتني، جلوگيري از ترك خوردگي در اثر تغييرات درجه حرارت و انقباض وانبساط بتن از ميلگردهاي حرارتي استفاده مي شود .

اسلاید 132: ویژگيهاي سقف نيازيت محاسن: 1-تيرچه هاي سقف نيازيت ، بدليل فلزي بودن ، شكننده نيستند ، حمل ونقل و انبار كردن آنها آسانتر است و ضايعات كمتري دارند ومدت زمان لازم جهت ساخت تيرچه هاي فلزي در مقايسه با تيرچه هاي بتني ، با توجه به اينكه ، تيرچه هاي بتني بايد به مدت هفت روزدر حوضچه هاي اب نگهداری شود،کمتر است.( حدود 60% نسبت به تيرچه هاي بتني سبكتر مي باشند .) 2-به علت امكان استفاده از نيازيت سقف در دهانه هاي بالا ، محدويت هاي معماري در اين سقف ، نسبت به سقف تيرچه بلوك كمتر شده است . 3-مي توان با برش دادن بلوك پلي استايرن، لوله كشي هارا از داخل سقف و از فضاي خا لي تيرچه ها عبور داد، بدين ترتيب مي توان ازاضافه وزني كه پوكه ريزي در سقف تيرچه بلوك به سازه تحميل مي كرد، در اين سقف صرف نظر شود. كه البته اين عمل مشكل بزرگي به همراه مي آورد كه در قسمت 6 به آن اشاره مي شود .4-استفاده از دو لايه بلوك با جنس هاي متفاوت يعني پلي استايرن وگچ ،‌هر كدام به نوبه خود در عايق نمودن سقف دربرابر صدا و جلوگيري از اتلاف انرژي حرارتي – برودتي موثر مي باشند.

اسلاید 133: بلوك هاي گچي زيرين،محافظ مناسبي براي بلوك هاي پلي استايرن در مواقع آتش سوزي ميباشند ودر ضمن با استفاده از بلوكهاي گچي در لايه زيرين سقف ، پيوستگي و چسبندگي به مراتب مناسب تري بين سقف سازه اي ونازك كاري آن پديد مي آيد . درضمن استفاده از بلوك پلي استايرن ، مشكل جذب شيره بتن توسط بلوک وپايين آمدن كيفيت بتن مرتفع شده است . 5-تيرچه هاي اين سقف نيز ، مانند تيرچه هاي سقف کرومیت خود ایستا بوده و بی نیاز از شمع بندی می باشد. 6-طبق نظر مبتکر سقف، این سقف، نسبت به سقف تيرچه بلوك حدود 50% سبكتر شده است. كه البته ،بعلت استفاده از تيرچه هاي فلزي وزن سقف مقداري كمتر شده است ودر ضمن سبكتر شدن سقف بعلت عبور تاسيسات از داخل سقف سازه اي اشتباه بزرگي است، چون در صورت بروز مشكل براي لوله هاي تاسيسات، دسترسي به آنها رابسيار مشکل وبعضا غیر ممکن می سازد.‏‎‎ در ضمن تصور ميشود كه سبكي 50درصد ي نيازيت سقف نسبت به سقف تيرچه بلوك بادر نظر گرفتن بلوكهاي سفالي ويا حتي بتني درمحاسبه وزن سقف تيرچه بلوك انجام گرفته است بنابراين اين مقايسه اشتباه است ، چون درسقف تيرچه بلو ك نيز، امكان استفاده از بلوكهاي پلي استايرن مي باشد .

اسلاید 134: معايب :1-استفاده ازدوسری بلوك بطور همزمان، موجب طولاني تر شدن زماني كه صرف بلوك ها مي شود، خواهد شد. بعبارتي ديگر خريداري، حمل، انبار كردن و نيز چيدن بلوكها برروي سقف، بجاي اينكه فقط در مورد بلوك سفالي يا فقط در مورد بلوك بتني در سقف تيرچه بلوك انجام شود، حال بايد در مورد دو سري بلوك ( گچي و پلي استايرن ) انجام گيرد. 2-همانند سقف كروميت، خود ايستابودن تيرچه ها، منجر به مصرف فولاد مضاعف در تيرچه ها مي شود.

اسلاید 135: 10- سقف سياك

اسلاید 136: براي اجراي سقف تيرچه بلوك ، در زير تراز سقف با تخته هاي نئوپان يك سطح تراز ايجادشد سپس روي آن با بلوكهاي يونوليتي وبا فواصل 10 سانتي متر از يكديگر ،‌شكل كلي سقف تشكيل شد . در مرحله بعد با قراردادن تيرچه بدون فندوله وسپس ميلگرد حرارتي ، ميلگرد گذاري به انجام رسيد . سپس بتن ريزي انجام شد. وپس از 7روز قالب ها راباز كرده ويونوليت ها رااز سقف خارج كردند.

اسلاید 137: بعد از آن ، قالبها ي متعددي از جنس تخته وچوب وآلومينيم و... تاپلي استر وفايبرگلاس مورد آزمايش قرار گرفت ، تا نهايتاً سقف سياك شكل گرفت . البته بايد توجه داشت كه سقف سياك درواقع يك سقف جديد نيست ، بلكه همان سقف تيرك مي باشد، كه شايد حتي قدمت آن به قبل از سقف تيرچه بلوك برسد. اما نوآوري انجام گرفته ، در زمينه تكنولوژي قالب بندي اين سقف ميباشد ، كه در عين سادگي ، مشكلات بسياري از خانواده سقف هاي تيرچه بلوك راحل كرده وموجب بهينه شدن اين سقف درزمينه مصرف مصالح ، رفتار سقف ، اجراي سقف و.... شده است . سقف سیاک در دوتیپ سیاک50وسیاک 100 ،مطابق زیر عرضه شده است:

اسلاید 138: مراحل اجراي سقف سياك1-بستر سازي درتراز زير سقف با استفاده از قوطيهاي فلزي وجكهاي فلزي با قابليت تنظيم ارتفاع براي ترازنمودن بسترمناسب براي كارگذاري قالبهاي فلزي.

اسلاید 139: 2-كارگذاري قالب هاي فلزي در جهت تير ريزي مطابق بانقشه هاي محاسباتي سازه ، لازم به ذكر است قالب ها به گونه اي طراحي وساخته شده اند كه امكان لغزندگي روي هم رادارا ميباشند واين امكان فراهم مي باشد كه دهنه هايي با ابعاد مختلف بدون هيچ محدوديتي در فرم واندازه ( فقط محدويت سازه اي ومحاسباتي براي طول دهنه ) ، پوشش كامل راپيدا نمايند.

اسلاید 140: 3-نصب لقمه هاي بتني پيش ساخته در داخل قالب ها جهت كنترل پوشش كامل وزيرين ميلگرد ها . 4-ميلگردگذاري درداخل قالبها ، مطابق با نقشه ها ومحاسبات سازه اي . وبستن آنها باسيم وبدون استفاده از جوش الكتريكي، كه مسلماً به ازدياد كار آيي ميلگرد كمك شاياني مي نمايد وهمچنين اين سيستم ميلگردگذاري كنترل كاملي رادررويت ميلگرد، تا آخرين دقايق قبل ازبتن ريزي براي مهندس ناظر فراهم مي نمايد . لازم به ذكر است ميلگردهاي زيگزاگ كه جهت حمل تيرچه تعبيه مي شوند ،در اين روش حذف مي گردند وتنها ميلگردهايي كه براي كنترل كشش وبرش واحياناً كمانش محاسبه گرديده ، تعبيه مي گردند .

اسلاید 141: 5-نصب يونوليتها ي 7×7‌×10 سانتيمتر جهت ايجاد حفره هاي عبور تاسيسات عمود برتيرچه . 6-بتن ريزي سقف مطابق با مشخصات فني بتن محاسبه شده دراين مرحله انجام ميگردد. درروش سياك بام بواسطه نبود آرماتورهاي زيگزاگ وهمچنين سطوح صاف قالب ها ، روندگي بتن وويبره نمودن آن مطلوبتر بوده وبواسطه برداشت قالب ها ، ورويت بخش زيرين سقف ، پيمانكار موظف به اجراي بتن ريزي دقيق تر وبهتري ميباشد . و خاصيت ديگري كه بدست ميابد پوشش مطلوب ويكپارچه آرماتورهاي تيرچه در قسمت پايين آن مي باشد.

اسلاید 142: 7-قالب برداري قالب هاي فلزي اين امكان را فراهم ميسازد كه بتن كمترين ميزان از دست دادن رطوبت وشيرآبه خود راداشته باشد وهمچنين درزمان آب دادن به بتن ، آب به قسمت هاي زيرين بتن رفته ودر قالب فلزي ماندگار ميگردد كه اين موضوع باعث غرقابي شدن ودر نهايت مانند حالت آزمايشگاهي، بهترين امكان عمل آوري براي بتن ،فراهم ميگردد ، اين روش هم مقاومت بتن راافزايش ميدهد وهم زمان قالب برداري رابسيار كاهش خواهد داد.

اسلاید 143: 8-عبور تاسيسات توجه : بدليل محدويت امكان تعبيه حفره ها ،‌بایدحتي المقدور كوشش شود از لوله هايي با قابليت انعطاف ،مانند لوله هاي سبز ويا سوپر پايپ و... استفاده گردد.

اسلاید 144: 9-نصب هر نوع سقف كاذب دلخواه يا نصب پانلهاي گچي سياك بام مطابق ذيل . پانلهاي گچي سیاك بام به ابعاد 40×70 و ضخامت 1.5سانتیمتر ميباشد . پانلها ازتركيب گچ ، الياف پ .پ وشبكه هاي توري پليمري تهيه ووزن آن حدودا3.5كيلوگرم ميباشد . ابتدا توري هاي دو طرف پانل با گچ وخاك به ديواره هاي تيرك هاي سياك بام متصل مي گردند ودر محل اتصال با گچ يا گچ وخاك مجدداً تقويت مي گردد اين عمل ازبالاي پانل وميانه تيرك ها انجام مي شود .

اسلاید 145: آخرين پانل كه امكان دستيابي به بالاي آن ميسرنميباشد . بااندود كردن گچ وخاك به جداره هاي تيركها وسراندن وهل دادن پانل به داخل دهانه انجام ميپذيرد. براي اطمينان بيشتر در مورد آخرين پانل ميتوان توريهاي آن را يا به همان صورت در ميان گچ وخاك درگير كرد ويا ميتوان با امتدادآنها در زير تيرك يا ديواره بيروني تيرك ، مقاومت آنرا دوچندان نمود.

اسلاید 146: ويژگیهاي سقف سياك 1-كاهش بار سقف حذف بلوك + حذف 40% ميلگرد تيرك + پوشش زيرين سبك+ حذف پوكه با عبور تاسیسات از زیر سقف. 2- افزايش مقاومت سقف و سازه : - عدم جوشكاري ميلگرد ها وكنترل آنها تا قبل ازبتن ريزي - كيفيت بهتربتن بدلیل انجام ويبراسيون مناسب ترو همچنین بخاطر استفاده از قالبهای فلزی ،بلوکی وجود ندارد که اب بتن را جذب کند ودر ضمن بخاطر همپوشانی مناسب قالب ها، نشت شيرابه بتن از زیر سقف نیز بسیار کمتر شده است.- كنترل كيفي وكمي بتن قبل وبعد از بتن ريزي وبرداشتن قالبها.-يكپارچگي تمام اجزاي سقف - كاهش وزن سازه =كاهش بارهاي جانبي وثقلي = رفتار مناسبتر سازه در برابر نيروهاي افقي مانند زلزله. -مقاومت بسیار مناسب، در برابر خوردگي ها وآتش سوزي بواسطه پوشش يكپارچه وكامل ميلگردها.

اسلاید 147: 3-كاهش زمان ساخت يا افزايش سرعت دراجرا : الف : افزايش سرعت بوسيله تكنولوژي : قالب هاي فلزي : سبك تر ، سهولت وسرعت در نصب وقالب بندي ، حمل ونقل آسان به كارگاه وطبقات ،قالب گشايي آسان ، انبار كردن متراكم وسريع. (قوطي ها وجك به سرعت بستر مناسب اجراي قالب را فراهم مي آورند.باداشتن قالب بيشتر در پروژه هاي بزرگ سرعت كاملاً قابل برنامه ريزي بوده ومي توان به حداكثر سرعت دست يافت .) -سرعت نصب واجرا وسبكي پانلها ي سقفي گچي. ب: كاهش زمان با عوامل فرعي. -حذف بلوك ، ساخت تيرچه، حذف پوكه. -حذف خريد ، ساخت ، حمل ونقل ، انبار داري ، حمل به طبقات و... براي بلوك ، تيرچه ، پوكه.

اسلاید 148: 4-ویژگی های اقتصادی -حذف خرید یا ساخت وحمل وانبارداری بلوک ها وتیرچه ها. -سبکی 25 درصدی سقف نسبت به سقف تیرجه بلوک وکاهش میلگرد تیرچه ها. -حذف الکترود مصرفی،فوندوله،جوشکاری وانرژی مربوطه. -حذف پوکه ریزی روی سقف(شامل خرید،حمل ونقل وحمل به طبقات واجرای آن) معمولا محاسبان برای ضریب اطمینان بیشتر به جای پوکه با وزن مخصوص 600تا 700 کیلوگرم در متر مکعب از وزن مخصوص 1300تا1700 کیلوگرم در محاسبات استفاده می کنند(زمانی که پوکه ریزی حذف شود دیگر جایی برای ریسک باقی نمی ماند). -درمقایسه باسقف کامپوزیت،بواسطه کانال های بسته درسیاک و وجود دیواره‏های بتنی ده سا‎نتیمتری وهمچنین فاصله کوتاهتر تیرک ها،فاصله تهی میانی در سقف عملکردمطلوب تری بعنوان ایزوله صوتی دارد. محدودیت ها : 1-نیاز سقف به شمع بندی(خود ایستا نبودن سقف)،باعث عدم توانایی در اجرای همزمان سقف طبقات می شود. 2-انحصاری بودن اجرای سقف سیاک.

اسلاید 149: 11- سقف های مجوف بادکنکی

اسلاید 150: دیافراگم بادکنی سیستمی مبتنی بر فن آوری ترکیبی پیوند هوا و فولاد می باشد. این سیستم دال دو طرفه مجوفی است که در آن استفاده از توپ های پلاستیکی باعث حذف بتن غیر باربر می گردد. با انطباق شکل هندسی این توپ ها و پهنای موثر توری مشبک ، مدول بتنی بهینه ای به دست می آید که باعث ایجاد کارائی ماکزیمم و همزمان آن در نواحی لنگر حداکثر ، می گردد. این سیستم سازه ای اولین بار توسط آقای برونینگ یکی از مهندسان عمران دانمارکی معرفی شده و در مجامع علمی و فنی مورد بحث و آزمایشات متعدد قرار گرفت. گزارشات آزمایش ها در دانشگاه آیندهون هلند، موید آن بوده است که سقف بادکنی هم از لحاظ تئوری و هم عملی با دال توپر قابل مقایسه می باشد. رفتارها هم در کوتاه مدت و هم بلند مدت مشابه می باشند. آزمایشات مورد نظر برای دالهای با ضخامت 230تا 455 میلیمترصورت پذیرفته اند. نتایج آزمایشات دانشگاه دارمشتات در آلمان به طور عملی با آنالیز تئوریک مقایسه شده اند. و مشاهده شده که بین تئوری و عمل هماهنگی وجود دارد.

اسلاید 151: اصول اولیه و انواع این دال ها این ساختار در نتیجه شکل هندسی دو مولفه مشخص سازه ای به ترتیب زیر به وجود می آید : الف – توری مشبک تقویتی جوش شده ( در بالا و پایین ) ب – توپ های پلاستیکی مجوف ( در وسط ) هنگامی که توری های مشبک تقویتی در بالا و پایین به یکدیگر وصل شده و توپ های پلاستیکی بین این دو شبکه قرار داده شوند ، یک مدول پایدار این سازه ساخته می شود . توری های مشبک تقویتی توپ ها را در محل دقیق و تعیین شده نگه داشته ، توزیع نموده و قفل می نماید. همزمان با آن توپ های پلاستیکی سطح بین دو توری را پر کرده و فضایی مجوف تولید می کنند. هنگامی که توری فولادی بالا و پایین بتن ریزی می شوند ، یک دال مجوف دو طرفه یکپارچه به دست می آید

اسلاید 152: مزایای این سیستم در مقایسه با دال بتنی 1-صرفه جویی در مصالح مصرفی در سقف ( سیمان ، سنگدانه ، آب و فولاد ...) – هر یک کیلو گرم پلاستیک ، جایگزین صد کیلوگرم بتن می شود – اگر یک دال بتنی را با یک دال بتنی مجوف بادکنکی ، با ضخامت یکسان در نظر بگیریم ، مصالح مصرفی در سقف بادکنکی حدودا 34 درصد کمتر می باشد. 2-مقاومت در برابر زمین لرزه (به علت کاهش وزن ) 3-کاهش وزن سقف باعث ایجاد آزادی عمل در طرح معماری – انتخاب شکل مناسب سازه ای - ساخت طره های بزرگتر – ایجاد دهانه های بزرگ با تکیه گاه های کمتر می گردد. با اجرای این سیستم به علت در دست داشتن فضای قابل ملاحظه بدون ستون میانی در طراحی و معماری داخلی می توان با سهولت بیشتری عمل نمود. برای میزان معادل فولاد و بتن با این نوع دال می توان دهانه های تا 40 درصد بزرگتر را پوشاند و در عین حال 15 درصد اقتصادی تر عملیات ساخت را انجام داد. 4-با در نظر گرفتن جرم یکسان در مقایسه این دو سقف ، صلبیت سقف بادکنکی سه برابر دال بتنی توپر می باشد.

اسلاید 153: 5-مقاومت در برابر آتش – (اجرا و ساخت ایمن در برابر آتش – مقاومت در برابر آتش از 180-60 دقیقه ) 6-برای هر ترکیب دلخواه دهانه و ضخامت ، دال مجوف بادکنکی ، 5 تا 16 درصد ارزانتر از دال توپر تمام می شود. 7-نتایج مطالعات و آزمایش های صورت پذیرفته تصدیق می نماید که این سیستم سازه ای توزیع بار را به نحو بهتر و بهینه تری از انواع دیگر دال های مجوف صورت می دهد . به علت داشتن ساختار و رفتار سه بعدی و هدایت جریان بار کره های پلاستیکی تو خالی هیچ اثر منفی نداشته و باعث هیچگونه اتلاف مقاومتی نمی گردد. 8-تجربیات عملی ، تاثیر مثبت تو پ ها را در فرآیند گیرش بتن نشان می دهد. ( توپ های پلاستیکی مشابه افزودنی های پلاستیکی بتن ، عمل می کنند) 9-مقاومت و رفتار خمشی آزمایشات صورت پذیرفته در دانشگاه های مختلف اروپایی از جمله دانشگاه صنعتیEINDHOVEN وDELFTهلند ، این نوع سازه ها را با دال های تو پر هم به طور عملی و هم تئوری مقایسه نموده اند.

اسلاید 154: نتایج حاصل از این آزمایشات در جدول زیر آمده است :

اسلاید 155: 10- مقاومت برشی آزمایشات نشان می دهند که مقاومت برشی در این نوع سازه ها ، حتی از مقادیر پیش بینی شده نیز بیشتر بوده و این نشانگر تاثیر مثبت توپ ها می باشد.

اسلاید 156: 11- خزش گزارشات به دست آمده از آزمایشات متعدد هیچگونه تفاوت قابل توجهی را در مقایسه این نوع دال ها با دال های توپر در خزش نشان نمی دهد. 12- کاهش هزینه های حمل و نقل 13- زمان کوتاهتر ساخت ( 20% - 40% ) 14- عمر مفید و طولانی تر ساختمان الحاقات سازه های یک پارچه در سیستم سنتی موجب افزایش نسبی هزینه ها در قیاس با الحاقات غیر یکپارچه و قابل تعویض در این سیستم می گردد. بنابراین طول عمر سازه با به کار گیری این سیستم در حدود 10 برابر بیشتر شده و می توان در صورت لزوم قطعات مستهلک و قدیمی را با قطعات جدید تعویض نمود. در مقایسه به عمل آمده بین این نوع دال و دال توپر ، این نتیجه حاصل شده است که قابلیت عایق صوتی بودن این نوع دال ، دست کم به میزان dB 1 بیشتر از دال توپر می باشد. (مهم ترین علت این امر وجود فضای مجوف در المان های میانی این نوع دال می باشد.)

اسلاید 157: 12- سقف روفيكس

اسلاید 158: تعريف : روفيكس صفحه فلزي مشبكي است كه داراي هفت ناوداني به شكل V و تعداد حداقل 7000 شبكه در هر متر مربع مي‌باشد. تاريخچه : بيش از چهل و پنج سال است كه در كشورهاي اروپايي از اين محصول استفاده مي‌شود. روفيكس در ابتدا به صورت سقف كاذب مسلح (بدون نياز به شبکه آرماتور) مورد استفاده قرار گرفت . با بستن روفيكس به زير تيرهاي فرعي توسط مفتول فلزي ديگر نيازي به نصب شبكه آرماتور براي نگهداري سقف كاذب وجود نداشت و اين خود موجب صرفه‌جويي در مصرف مصالح و همينطورباعث سرعت و سهولت در اجرا مي‌شد. مقاومت خمشي قابل توجه روفيكس مهندسين را بر آن داشت كه با قرار دادن آن بر روي تيرهاي فرعي و ريختن بتن بر روي آن، اين محصول را به عنوان قالب و همينطور بخشي از فولاد تقويتي مورد استفاده قرار دهند. آزمايشات متعدد نشان دادند كه تركيب بتن با روفيكس از طريق درگير شدن بتن در شبكه‌هاي آن ، مقاومت قابل توجهي را در مقابل بارگذاري از خود نشان مي‌دهد. امروزه روفيكس با حدود نيم قرن حضور در صنعت ساختمان در اروپا هنوز جزو يكي از مصالح ساختماني شناخته شده و مفيد محسوب مي‌شود.

اسلاید 159: مشخصات :‌ ورق اوليه: ورق رول به ضخامت 0.8 ميليمتر از نوع فولاد مباركه ST- 12 ـ انواع : در دو نوع روغني و گا لوانيزه. ـ ابعاد : عرض 82 سانتيمتر و طول حداكثر 12 متر. ـ وزن : حدود 4 كيلوگرم در متر مربع - بتن: متراكم كردن بتن نيز به راحتي توسط تخته ماله امكان پذير است. اسلامپ مناسب براي بتن دال بين 3 الي 5 سانتي متر مي‌باشد.

اسلاید 160: امتيازات سقف روفيكس : 1 ـ سهولت اجرا نصب روفيكس نيازي به نيروي ماهر مانند قالب بند ندارد و انجام آن توسط كارگران ساده ساختماني به راحتي امكان پذير است. همچنین همزمان با قرارگرفتن روفيكس بر روي تيرها، يك شبكه ايمني در زير پاي كارگران گسترده مي‌شود كه از سقوط اجسام و افراد كاملا جلوگيري مي‌نمايد. 2 ـ سرعت سرعت قالب بندي با روفيكس در حدود 800 مترمربع در روز با دو كارگر مي‌باشد. با پوشش روفيكس در تمام طبقات ساختمان ،‌مي‌توان كلية طبقات را همزمان بتن ريزي كردودر ضمن قابليت شكل پذيري روفيكس اين امكان را بوجود مي‌آورد كه فرمهاي پيچيدة معماري را نيز بتوان به سهولت قالب بندي كرد. 3 ـ سهولت حمل و نقل ، و حجم ناچيز ضايعات بر خلاف مصالحي مانند بلوك سفالي و بتني متداول ، بارگيري و حمل روفيكس هيچگونه ضايعاتي ندارد. انبار كردن روفيكس به فضاي كمي نيازمند است بطوري كه يك كاميون به ظرفيت 10 تن قادر است بيش از 2500 متر مربع قالب روفيكس را حمل كند.

اسلاید 161: 4 ـ افزايش استحكام سازه قرار گرفتن روفيكس در سطح زيرين دال ، يعني در ناحية حداكثر تنش كششي و قفل شدن بتن در شبكه‌هاي آن ، موجب مي‌شود كه تنش‌ هاي حاصل از بارگذاري به ناوداني‌ها روفيكس منتقل شوند. هر يك از ناوداني‌هاي روفيكس داراي سطح مقطعي برابر با 40 ميليمتر مربع (معادل سطح ميلگردي به قطر 7 ميليمتر) مي‌باشد. فاصلة‌ ناوداني‌هاي روفيكس از يكديگر 13.5 سانتيمتر است . بنابراين در هر متر عرض روفيكس سطح مقطع فلزي برابر 300 ميليمتر مربع قرار مي‌گيرد. بر خلاف شبكه ميلگرد كه درآن ميلگردها مستقل از يكديگر عمل مي‌ كنند. ناوداني‌هاي روفيكس از طريق شبكة آن به يكديگر متصل بوده و يك سطح يكپارچة فولادي تشكيل مي‌دهند. بارگذاري های متعدد نيز نشان داده‌اند كه تركيب روفيكس و بتن در صورتي كه متراكم كردن بتن و درگيري آن با شبكه‌هاي روفيكس به نحو مطلوبي انجام شده باشد،مي‌تواند در حذف و يا كاهش مصرف آرماتور ،مؤثر واقع شود. طبق آزمایشات انجام شده بر روی سقف روفیکس ، مقاومت خمشی ازمایشگاهی این سقف ها حدودا 20 درصد بالاتر از مقاومت خمشی محاسباتی انها می باشد.

اسلاید 162: این افزایش مقاومت ،بدان علت است که ،به هنگام بتن ریزی ،روفیکس در وسط دهانه حدود1 سانتیمتر خیز بر می دارد.در نتیجه عمق مقطع مرکب بتنی دال در وسط دهانه افزایش یافته واین اضافه مقاومت رافراهم می کند.که البته در جهت اطمینان ،در محاسبات سقف روفیکس از این پدیده صرفنظر می کنند. در شكل زير يك نمونه آزمايش خمشي دال در آزمايشگاه مركز تحقيقات ساختمان و مسكن ايران مشاهده مي‌شود. در هيچ يك از بارگذاري‌ها از ميلگرد و يا هر گونه مصالح تقويتي ديگر استفاده نشده و آزمايش‌ها صرفا به منظور مطالعه رفتار بتن و روفيكس صورت گرفته‌اند. جدول طراحي و انتخاب ضخامت دال بتني روي قالب روفيكس و رابطة بين ضخامت دال بتني و اندازة دهانة‌ تيرهاي فرعي براي شرايط مختلف بارگذاري درنمودار هایی تنظیم شده اند. بعنوان مثال ، چنانچه فاصلة تيرهاي فرعي از يكديگر برابر با يك متر تعيين شده باشد ، دال بتني با ضخامت 7 سانتي‌متر مي‌تواند ، با رعايت حاشيه اطمينان قانوني ، سرباري معادل 1600 كيلوگرم بر متر مربع را تحمل كند. آزمايشات مختلف نشان داده‌اند كه ظرفيت نهايي دال در حدود سه برابر مقادير اين نمودار مي‌باشد.

اسلاید 163: 13- سقف کامپوزیت

اسلاید 164: سقف های کمپوزیت سقفهایی هستند که ترکیبی از فولاد و بتن برای اینکه یکپارچگی این سقف رعایت شوند شود از برشگیر (نبشی)استفاده می شود که این نبشی با بتن درگیری ایجاد کرده و یکپارچگی درست می کند و چون تیرهای فرعی کمپوزیت به علت گیردار بودن تیرهای اصلی و با توجه به لنگر پوش (لنگر زلزله) بتن روی تیرهای اصلی نمی تواند به مقاومتش کمک کند . میلگردهایی که روی سقف کامپوزیت قرار دارند میلگردهایی حرارتی هستند که در جهت مخالف با تیرهایی فرعی باعث یکپارچه شدن بتن و درگیری با سقف کامپوزیت می شود وبا جوش دادن به تیرهای فرعی مانع ترک خوردن بتن می شود قالب بندی این سقفها معمولا از تخته کوبی استفاده می شود و بعد از اتمام بتن ریزی نایلون باعث راحت جدا شدن تخته ها می شود و در برخی موارد از یونولیت استفاده می شود که به علت محکم نبودن باید شمع کوبی کنند و مشکلات اجرایی بیشتری دارد و دلیل دیگر اینکه یونولیت زیر سقف می ماند و ما نمی توانیم از فضای زیر سقف کامپوزیت که تیر های فرعی آنها معمولا زنبوری هستند برای عبور لوله تاسیساتی استفاده کنیم در ضمن عایق خوبی برای حرارت بالا نیست.

اسلاید 165: در قالب بندی تخته کوبی مهمترین مزیت آنها این است که در زیر سقف کامپوزیت خلائی وجود دارد و از این خلا برای لوله های تاسیساتی استفاده می شود. یکی از مزیت های سقف کامپوزیت قدرتمندی آن نسبت به سقفهای تیرچه بلوک است چون یکی از راههای یکپارچه کردن رفتار ستون ها در هنگام زلزله از طریق سقف می باشد و سقف کامپوزیت به دلیل برش گیر های نصب شده روی تیرهای فرعی یکپارچگی بین فولاد و بتن ایجاد شده و در اطراف ستونها هم همین طور در نتیجه ستون ها در هنگام زلزله رفتار یکپارچه دارند ولی در سقف تیرچه بلوک این گونه نیست.کلا در باره سیستم های خمشی باید گفت در این سیستم تمام تیرهای اصلی گیردار عمل می کنند و معمولا از پروفیل های سالم استفاده می کنند (لانه زنبوری نباشد)چون اصلا دارای لنگر می باشند و در نتیجه باید آنجا ورق بزنیم وثانیا لنگر ماکزیمم برش دریک‏ سوم تکیه گاه ها وجود دارد . ما باید در صورت استفاده از زنبوری آنجا را پر کنیم و ما هم وسط را پر کرده و هم گوشه را پر می کنیم و این تنها وقتی است که ما پروفیل نداریم وگرنه بهتر است از پروفیل استفاده شود. نكته قابل توجه اينكه بتن مورد استفاده با عيار 350كيلو گرم بر متر مكعب مي باشد و حداقل ضخامت بتن پوشش روي سقف 8 سانتي متر مي باشد و ديگر اينكه قطر شبكه ميلگرد پيش ساخته حداقلmm 10 Φ در نظر گرفته مي شود و پروفيل ناوداني (UNP) به فواصل حداكثر هر 50 سانتي متر و با طول هر ناوداني 5 سانتي متر روي بال فوقاني پل هاي اصلي (باربر) جوش داده مي شود.

اسلاید 166: منابع 1- مقررات ملی و ضوابط عمومی ساختمان2- مباني ساده ساختمان تاليف مهندس مرتضي نوربخش3- اجزای ساختمان تالیف مهندس سیامک ابراهیم زاده4- سایت اینترنتی ایران سازه5- وبلاگ مهندس عليرضا سعيدی6- وبلاگ مهندس احسان کبیر

9,900 تومان

خرید پاورپوینت توسط کلیه کارت‌های شتاب امکان‌پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

در صورت عدم رضایت سفارش برگشت و وجه به حساب شما برگشت داده خواهد شد.

در صورت نیاز با شماره 09353405883 در واتساپ، ایتا و روبیکا تماس بگیرید.

افزودن به سبد خرید