صفحه 1:

صفحه 2:
/ ۱ *؟ اهميت تغذيه در باردارى ل نه تنها با مراقبتهای پره ناتال بلکه با ‎Se Rene Se Lo Tees Ske Se cre‏ بیماریهای مادر به طرق مختلف جنین را تحت تاثیرقرار میدهند. ا ا 1 ‎iii)‏ ‏(566) 306 0656310031 50 در مادران سيكارى يا در يره اكلاميسى ديده ميشوند

صفحه 3:
ا ا ا ‎large for gestational‏ (16) 306 يا نوزاد ماكروزوم شود. * تفاوتهاى وزن هنكام تولد كاملا" به تغذيه دوران حاملكى نيز مربوط ميشوند.

صفحه 4:
7۶2۱ ‎١ ۱‏ 7 * فاكتورهاى مرتبط با وزين هنكام تولد *#وزن قبل از باردايبى * افزايش وزن طى باريدارى 9 * سيكاركشيدن مادر ‏* سن حاملكى

صفحه 5:
A cin 9 عوارض وزن کم تولد: "فرك ومير يره ناتال. لت * اعقب ماندكى ذهنى * فلج مغزی * ريشدوتكامل ضعيف * نقصهای نرولوژیک

صفحه 6:
۱ ۱ *؟ عوارض وزن زياد هنكام تولد: ‎ene nnd‏ ل كت |

صفحه 7:
/ 0 is ‏يس بهبود واصلاح اصلاح تغذيه مادران در جهت رسيدن به‎ ايى كه وزن هنكام تولد بالاتر از 300097 افزايش SES ‏ل ا ل‎ ae ea ‏اثر اقتصادى آن راهم ميشود در سطح كشور احساس‎ كرد( هزينه سالانه برنامههاى ويزه عقب ماندكى ذهنى به بيليون دلار مى رسد) با توجه به اطلاعات فوق : تغذ نگرانی ۱ اقبت ه ناتال ‎per‏ ۳ ميشود.

صفحه 8:
2 ۱ 7 * خانم باردار نياز به آموزش ويزه در خصوص ابعاد ‎ae‏ نيازهاى غذايى مادرى دارد: * مانند: کالری/ پروتئین/آهن / اسید فولیک و ویتامین )

صفحه 9:
امروزه اثر #ييقزاردارد جون افزايش وزن وجاقى در حاملكى به سبب هیپرتانسیون حاملگی/ يره اكلاميسى /ديابت باردارى /ماکروزومی جنین واحتمال افزایش زایمان سزارین. 0 ميسود. تغنيه بر جاقى مادر نيز مورد تاكيد

صفحه 10:
۱۱۷ * توصيه هايى در مورد افزايش وزن: ا 00 حامكى بايد به كمتر از 00)© يوند (©/0 كيلوكرم)محدود شود( باور بر اين بود كه اين محدوديت از يره اكلاميسى وماكروزومى جنين جلوكيرى ميكند)

صفحه 11:
١ * ودر سال 060602 آکادمی متخصصان کودکان آمریکا متخصصان زنان ومامایی آمریکا اعلام کرد: * افزايش وزن بايد بر اساس 81/1 قبل از باردارى يا طى سه ماه اول باردارى باشد (طبق جدول)

صفحه 12:
وزن بر اساس ‎(BMD w‏ ور ‎I)‏ کمتر از 8/19 کم 35-25 لك 269 طبیعی 25-5 5/11-7 29-6 3 5 9 ش از 29 ‎no‏ 15 يا تنبا مشو بيش از جاق بیشت و

صفحه 13:
50 ۳۸ ۰ ##ظراحى مطالعه در مورد تغذيه دوران باردارى انسان ‎ec cre Pxe‏ ل ۱ بصورت تجربی اقدام به ایجاد کمبود تغذیه ابی نمود

صفحه 14:
* مطالعات محدودی انجام شده: *سفردی بنام 5۳0 در سال 96*۵ ( در زمان قحطى © ماهه ارويا ) ييامد حاملكى اثرات سوء قحطى را بر ييامد باردارى مورد تجزيه وتحليل قررار داد: ب ا ۱9 یافته بود . * ميزان مرك ومير يره ناتال فرقى نكرده بود. ی

صفحه 15:
98 20 سپس نتیجه گیری کرد که : گرسنگی مفرط در اواخر بارداری ۰ ا ‎ENC‏ ۳۹| ‎Oe ed ON‏ ا ل ل م محروميت شديد غذايى بودند » انجام شد شواهدى از اختلال ‎ ‏مغزى ديده شده است. ‏* 3:0طء516 در سال©000© : كودكانىكه در اولسط تا ل ا ا ل غذیه لیی‌مولجه ‎nie‏ ا ل ل ل ‎SS‏ ‏بودند.

صفحه 16:
| ۲/۷ ۱/۸ در اوایل حاملگی با محرومیت غذایی ‎eee Nis nertye cree‏ ۱۳ مى يافت(بخصوص در دختران) . همجنين ميزان ناهنجاريهاى دستكاه عصبى مركزى - اسكيزوفرنى افزايش مى يافت.

صفحه 17:
؟ این مشاهدات ‎Ree ap ESE‏ 0 اا 00 فهوم " برنامه ریزی جنینی" شد که بر مبنای آن "فرضیه بارکر" شکل گرفته است.( 03۲6۲ ‎(hypothesis‏ ‎ave OSES TI SE ey ie‏ ۰۳ 97 ‎rN Sr retry‏ ۳ ۳۳

صفحه 18:
/ / ۹ پینه جنین و افزایش خطر هیپرتانسیون و آترواسکلروز در ‎LS 5: 25‏ (۱۵(۰ ۱0۹۱۱۹9۹ * همجنين وزن ۳ در بيدايش ديابت نوع !| دخالت دارد. ل ا ل ل ‎ee Bw‏ * مادرانی که نوزادان کوچک برای سن حاملگی بدنیا می آورند احتمال مرده زایی در حاملگی بعدی آنان افزایش می یابد.

صفحه 19:
* باقى ماندن افزايش وزن بعد ار حاملكى: #قتمام افزایش وزین طی بارداری در جریان وضع حمل وبلافاصله بعد از زايمان از دست نمى رود وبطور ميانكين © يوند(6*/0 كيلو) اضافه وزن ناشى از |

صفحه 20:
۱۱۷ ‎rer ee en iy‏ ۱ ‎he‏ )1 * هیات غذا وتغذیه موسسه پزشکی در سال 0000: * میزان مجاز مواد غذایی را برای زنان باردار. وشیرده ‎COTS CE CORE anniv)‏ ۳

صفحه 21:
سرف بيش از حد مكمل ها (اغلب توسط خود بيماران) باعث روز مسمومیت میشود ا ا ا ‎PNW] ioe‏ ‎/C/D‏ . * ميزان زياد 1/164 (بيش از (00000/00 واحد در روز) تراتوزن است. rere Ee (Oar eerEsS) ‏بهمین علت كالج زنان‎ ۶ * بايد از مصرف غ[/٠‏ ها و مواد معدنى با مقادير بيش از © ‎by Bis)‏ 00000 5

صفحه 22:
0 *قوصیه میشود در- طول حاملگی میزان دریافت کالری 000-200 كيلو كالرى در روز افزايش يابد.

صفحه 23:
‎oid‏ ال ا ‏پلعظم آن ترجیحا" باید از منابع حیوانی باشد( گوشت /تخم مرغ/ينيروكوشت ماهى وماكيان)جون اين منابع حاوى اسيهاى آمينه ضرورى براى بدن هستند. ‏* شير ومحصولات شيرى(لبنيات) : به عنوان منبع ايده ال يروتتئن وكلسيم در زنان باردارٍ وشيرده هستند. ‎

صفحه 24:
ا ل ا ل 0 از ماهى ها داراى متيل مركوررى (متيل جيوه) هستند كه ل ا ل ل را ‎ai‏ * کالج زنان توصیه کرده که مصرف تن ماهی نباید بیش از 46 اونس (00500 گرم) در هفته باشد .

صفحه 25:
ل ‎eB‏ ‏هفته ©) حدود 9006 بيشتر از قبل از حاملكى ميشود. * حجم خون در © ماه دوم با سرعت بيشترى افزايش مى ‎BECO IAT)‏ > 6 0 7ت 0 ا اخر به حد ثابت (كفه ايى) مى ريسد.

صفحه 26:
۱ ‎RSS SS Fe‏ ار ملم ل ل ‎BE ere‏ ۱-۳0 میشود. ‎PSCC ie -SE5 Se eases ‏در دسی لیتر. باشد باید غير طبيعى تلقى شود.(به علت‎ ‏فقر آهن است نه هیپر ولمی)‎

صفحه 27:
۳ ‏کلم‎ suas Gal CSE SIES TSTS Ieee ere Teor a ‏تجویز شود(این میزان در اکثر ویتامینهای پره ناتال وجود‎ ‏دارد).‎ : در طی حاملگی بطور کل 0000000 میلی گرم آهن مورد نیز ee ee eee ‏اواخر حامكى /مصرف نامنظم آهن ويا كاهش نسبى 8 نياز‎ 5 ‏به مصرف آهن 50-00 200 روزانه‎

صفحه 28:
101 tre a ema Ney: aC ‏7ویکمل آهن ضروری نیست و یکی از مزایای آن اين‎ ات کنیا اجقاب از عتتوف مکتل آهن بر کسا رن ‎eS Oe Tas Cate teen eee‏ errant * خوردن آهن در هنكام خواب ويا با معده خالى جذب آهن را تسهيل واحتمال واكنشهاى نامطلوب كوارشى را به حداقل مى رساند.

صفحه 29:
JS ‏ل‎ IOOO ‏بروزانه‎ isl ۳ ‏بصورت روتين ضرورى نيست.‎ ‏و۳‎ ‎۳1 ae ‏روزانه‎ * ‏کمبود شدید روی باعث کاهش اشتها واختلال در ترمیم زخمها‎ * 0 ‏111ل‎ 1 eT Tete IP eer) ۳۵9۵۴205 ‏ر‎ (Dwarfism) BRYCE NB SC Cree Pe rer ee Pe mera nrgnne e 0

صفحه 30:
8 00 Ore PerEETTG Oy Pn Soe ere Steves ae ‏ل‎ aed e (ak Ge enn Seer Eee Ewer a ‏اندمیک میکندکه با نقایص متعدد نورولوژیک وشدید‎ Cul ol pad ‏در بخشهایی از چین وآفریقا تجویز مکمل ید توصیه‎ * 0 So

صفحه 31:
0 / / ميزان منيزيوم(1/9][2): 1000 eer ee ee Boon ارد مگر در کسانی که "جراحی بای پس روده" داشته اند * ميزان مس (لاء) /صىؤجاود/ كروم ومنكنن: * این عناصر در عملکردهای آنزیمی سلولها شرکت دارند رن ۳ اما كمبود شديد ا ل ‎See Ee ee‏

صفحه 32:
3057 2 ‏ا‎ ris ner” ‏ل باید:اما‎ ‏فقط در موارد استفراغهاى شديد انديكاسيون دارد.‎ ۱ ‏ميزان فلور:‎ * 20 ‏ل ل‎ eis ‏ندارد. همجنين ديده شده غلظت فلور در شير مادر با‎ ‏مصرف مكمل فلور افزايش نمى يابد.‎

صفحه 33:
ATOR TRS TE rin Ryser ist POTTS Te Caen Te bey ‏اسید فولیک: در کم خونی همولیتیک/چند قلویی /استفراغ شدید‎ * ‏وطولانی مدت ونقایص لوله عصبی تجویز میشود.‎ | TSS Te ۱ ‏رت‎ eo 0 ‏ا‎ ACT)

صفحه 34:
۷ nd تن ۰ با مصرف روزانه 6*00 میکروگرم اسید فولیک در ۳ نب داری(قنل دنعد)

صفحه 35:
20232 ‏میکروگرم در روز يد‎ 0 ee er eee ee rene

صفحه 36:
۳ 1

صفحه 37:
۰ * مقادير بسيار زياد ويتامين .م در 00 ريوز)منجر به ناهنجارى هاى مادرزادى ميشود. * يكى از مشتقات ويتامين ./ يعنى ايزوترتينوئين يا 30 أناء»6م يكى از تراتوزنهاى ير قدرت محسوب ‎pee‏

صفحه 38:
* اما بتا كاروتن (ييش ساز ويتامين ./) مسموميت نمى ا وسبزیجات دیده می شود. * كمبود اين ويتامين نوعى مشكل تغذيه ايى اندميك است و در سطح جهان © ميليون زن حامله در اثر كمبود ا ا م * عوارض كمبود ويتامين./: ل لت ل ‎SES Torr‏

صفحه 39:
Ear E te Caen ee RTP VE CEES CESS) ‏حامل آن (ترانس کوبالامینها) می باشد.‎ 9 TES ET STS Eros ba ie Se eee tet sree ots Err ‏ويتامين :)© نيز باعث كاهش عملكردى ويتامين 812 ميشود.‎ 00 ‏ا ا ا ا ا ا‎ (9000© ‏لوله عصبى در جنين ميشود(‎

صفحه 40:
5-7 6 یرد کسین) لور روتين تجويز نمى شود مكر در كسانى كه در معرض. 9 هستندمثل: ‎eS eT ete See‏ ‎srs hs ie eis‏ ل ا ل ‎RE‏ ‎ROO EES (OOo Fa eres eae *‏ ‎fore ee ore we: were STO So we Ee ie‏ ‎ge Cron‏ |

صفحه 41:
#ميزان مجاز توصيه شده ويتامين:) غذايى در طى باردارى ©0-6© ميلى كرم روزانه يا تقريبا" 60 بيشتر از زنان غير باردار است.كه رزيم غذايى معمول اين مقدار را تامين ميكند.

صفحه 42:
‎i J / 3‏ ل ل 0 طور کلی باید به زنان حامله توصیه کرد هر غذایی که دوست ‎STOO Ts lw see Tre TE SSE Se 0 Se SEE tem ‏ا‎ ni ‏رد کافی برای خوردن وجود دارد. ا ا ‎See‏ اه اين افزايش دستيابى به ©66©-6©© يوند (©0/© -00/© ‎S)‏ 0

صفحه 43:
0 ای با دهاز مشوره تفه ای بطور دوه یی میزان ‎re Sor] 3‏ | ام ا | تشخيص داده شود. باید قرصهای ساده املاح آهن که هر روز حداقل 0 ‎OOS") ewer Sat eetore AB Qoy Soe‏ 19 ‎(Cris Toe Toren re sr ewen rr ney‏ ‎ONE SST ge TOS Tol ceo ote ee‏ ‎AP OnE errr rn Pla aee‏ شود.

. حسين ريگي • اهمیت تغذیه در بارداری کیفیت زندگی نه تنها با مراقبتهای پره ناتال بلکه با تغذیه دوران بارداری وشیردهی مرتبط است.از طرفی بیماریهای مادر به طرق مختلف جنین را تحت تاثیرقرار میدهند. مثال" :نوزاد کوچک برای سن حاملگی یا small ) for gestational age (SGAدر مادران سیگاری یا در پره اکالمپسی دیده میشوند • یا دیابت در مادر میتواند منجر به تولد نوزاد بزرگ برای سن حاملگی یا large for gestational ) age (LGAیا نوزاد ماکروزوم شود. • تفاوتهای وزن هنگام تولد کامال" به تغذیه دوران حاملگی نیز مربوط میشوند. • • • • • • فاکتورهای مرتبط با وزن هنگام تولد وزن قبل از بارداری افزایش وزن طی بارداری بیماریهای مادر سیگارکشیدن مادر سن حاملگی • • • • • • • عوارض وزن کم تولد: مرگ ومیر پره ناتال دور سر کوچک عقب ماندگی ذهنی فلج مغزی رشدوتکامل ضعیف نقصهای نرولوژیک • عوارض وزن زیاد هنگام تولد: • دیستوشی به علت ماکروزومی • دیابت در سنین بزرگسالی • پس بهبود واصالح اصالح تغذیه مادران در جهت رسیدن به نقطه ایی که وزن هنگام تولد باالتر از 3000grافزایش یابد ،تاثیر عمیقی بر کیفیت زندگی فردی واجتماعی دارد وحتی اثر اقتصادی آن راهم میشود در سطح کشور احساس کرد( هزینه ساالنه برنامههای ویژه عقب ماندگی ذهنی به بیلیون دالر می رسد) • با توجه به اطالعات فوق : • تغذیه مادر نگرانی اصلی در مراقبتهای پره ناتال محسوب میشود. • خانم باردار نیاز به آموزش ویژه در خصوص ابعاد اصلی نیازهای غذایی مادری دارد: • مانند :کالری /پروتئین/آهن /اسید فولیک و ویتامین C • امروزه اثر تغذیه بر چاقی مادر نیز مورد تاکید قراردارد چون افزایش وزن وچاقی در حاملگی به سبب هیپرتانسیون حاملگی /پره اکالمپسی /دیابت بارداری /ماکروزومی جنین واحتمال افزایش زایمان سزارین میشود. • توصیه هایی در مورد افزایش وزن: • در نیمه نخست قرن :20میزان افزایش وزن در حامگی باید به کمتر از 20پوند (1/9 کیلوگرم)محدود شود( باور بر این بود که این محدودیت از پره اکالمپسی وماکروزومی جنین جلوگیری میکند) • ودر سال 2007آکادمی متخصصان کودکان آمریکا وکالج متخصصان زنان ومامایی آمریکا اعالم کرد: • افزایش وزن باید بر اساس BMIقبل از بارداری یا طی سه ماه اول بارداری باشد (طبق جدول) میزان توصیه وزن بر اساس قد ()BMI شده افزایش وزن 40-28 18-5/12 35-25 16-5/11 25-15 5/11-7 15یا 7ی1ا بیشتر بیشت ر کمتر از 8/19 کم 26-8/19 طبیعی 29-26 زیاد(اضافه وزن) بیش از 29 چاق • کمبود های تغذیه ایی شدید: • طراحی مطالعه در مورد تغذیه دوران بارداری انسان بی نهایت دشوار است چون بنا به علل اخالقی نمی توان بصورت تجربی اقدام به ایجاد کمبود تغذیه ایی نمود • مطالعات محدودی انجام شده: • فردی بنام smithدر سال ( 1947در زمان قحطی 6ماهه اروپا ) پیامد حاملگی اثرات سوء قحطی را بر پیامد بارداری مورد تجزیه وتحلیل قرار داد: • میزان وزن هنگام تولد نوزادان حدود 250گرم کاهش یافته بود . • میزان مرگ ومیر پره ناتال فرقی نکرده بود. • اما از میزان شیوع توکسمی حاملگی کاسته شده بود. • سپس نتیجه گیری کرد که :گرسنگی مفرط در اواخر بارداری میتواند اثر چشمگیری بر وزن تولد داشته باشد. • در مطالعه ایی دیگر که بروی جنین حیواناتی که تحت محرومیت شدید غذایی بودند ،انجام شد شواهدی از اختالل مغزی دیده شده است. • Pichardدر س ا ل : 2006ک ودکانیک ه در اواسط ت ا اواخر دورانزندگ ی جنینی خود ب ا محرومیتت غ ذیه اییمواجه ب ودند در هنگام ت ولد ،ک م وزنت ر – ک وتاه ق دتر والغرتر ب ودند. • اما کسانی که در اوایل حاملگی با محرومیت غذایی مواجه بودند :بعد از تولد احتمال چاقی در آنان افزایش می یافت(بخصوص در دختران) .همچنین میزان ناهنجاریهای دستگاه عصبی مرکزی – اسکیزوفرنی افزایش می یافت. • این مشاهدات در کنار مشاهدات دیگر سبب مطرح شدن مفهوم " برنامه ریزی جنینی" شد که بر مبنای آن "فرضیه بارکر" شکل گرفته استbarker (. :)hypothesis • موربیدیته ومرگ ومیر دوره بزرگسالی با سالمت دوره جنینی ونوزادی ارتباط دارد • • • • گزارشهای دیگر نشان میدهد که ارتباطی بین تغذیه کمتر از حد بهینه جنین و افزایش خطر هیپرتانسیون و آترواسکلروز در دوره بزرگسالی وجود دارد()skilton2008 همچنین وزن هنگام تولد در پیدایش دیابت نوع IIدخالت دارد. مطالعات انجام شده در سال 2004و: 2006 مادرانی که نوزادان کوچک برای سن حاملگی بدنیا می آورند احتمال مرده زایی در حاملگی بعدی آنان افزایش می یابد. • باقی ماندن افزایش وزن بعد ار حاملگی: • تمام افزایش وزن طی بارداری در جریان وضع حمل وبالفاصله بعد از زایمان از دست نمی رود وبطور میانگین 3پوند( 4/1کیلو) اضافه وزن ناشی از حاملگی پا بر جا می ماند. • میزان مجاز و توصیه شده مواد غذایی در طی بارداری: • هیات غذا وتغذیه موسسه پزشکی در سال :2008 • میزان مجاز مواد غذایی را برای زنان باردار وشیرده منتشر کرده که به اختصار در جدول آورده شده است. • • • • • نکته: مصرف بیش از حد مکمل ها (اغلب توسط خود بیماران) باعث بروز مسمومیت میشود که شامل :آهن-روی-ویتامینهایA /B6 . /C/D میزان زیاد ( vitAبیش از 000/10واحد در روز) تراتوژن است. بهمین علت کالج زنان در سال 2007توصیه کرده : باید از مصرف vitها و مواد معدنی با مقادیر بیش از 2 برابر میزان مجاز توصیه شده روزانه در جدول خودداری شود. • میزان کالری( :توصیه کالج زنان آمریکا)2007 • توصیه میشود در طول حاملگی میزان دریافت کالری 100-300کیلو کالری در روز افزایش یابد. • میزان پروتئین :روزانه 70گرم پروتئین که قسمت اعظم آن ترجیحا" باید از منابع حیوانی باشد( گوشت /تخم مرغ/پنیروگوشت ماهی وماکیان)چون این منابع حاوی اسیهای آمینه ضروری برای بدن هستند. • شیر ومحصوالت شیری(لبنیات) :به عنوان منبع ایده ال پروتتئن وکلسیم در زنان باردار وشیرده هستند. • مصرف ماهی : • ماهی غنی از پروتئین و امگا 3می باشد اما یکسری از ماهی ها دارای متیل مرکوری (متیل جیوه) هستند که نباید خورده شوند مثل :کوسه ماهی /نیزه ماهی /سفره ماهی • کالج زنان توصیه کرده که مصرف تن ماهی نباید بیش از 12اونس ( 340گرم) در هفته باشد . • میزان آهن: • حجم خون در 3ماه اول شروع به افزایش میکند ودر هفته 12حدود %15بیشتر از قبل از حاملگی میشود. • حجم خون در 3ماه دوم با سرعت بیشتری افزایش می یابد اما در 3ماه سوم با سرعت کمترودر چند هفته اخر به حد ثابت (کفه ایی) می رسد. • این افزایش حجم ناشی از افزایش حجم پالسما واریتروسیتها است به همین علت غلظت HB/HCT در حاملگی اندکی کاهش می یابدو ویسکوزیته خون کم میشود. • اگر غلظت HBدر اواخر بارداری کمتر از 11گرم در دسی لیتر باشد باید غیر طبیعی تلقی شود(.به علت فقر آهن است نه هیپر ولمی) • • • • طبق توصیه کالج زنان:2007 حداقل 27میلی گرم مکمل آهن فروس در هرروز به زنان حامله تجویز شود(این میزان در اکثر ویتامینهای پره ناتال وجود دارد). در طی حاملگی بطور کل 1000میلی گرم آهن مورد نیاز است. در زنان با جثه بزرگتر /دوقلویی /آغاز مصرف مکمل در اواخر حامگی /مصرف نامنظم آهن ویا کاهش نسبی HBنیاز به مصرف آهن mg 60-100روزانه دارند • در 4ماه اول حاملگی به علت نیاز اندک به آهن تجویز مکمل آهن ضروری نیست و یکی از مزایای آن این است که با اجتناب از مصرف مکمل آهن در 3ماه اول میتوان از تشدید شدن تهوع واستفراغ نیز جلوگیری نمود()2009 • خوردن آهن در هنگام خواب ویا با معده خالی جذب آهن را تسهیل واحتمال واکنشهای نامطلوب گوارشی را به حداقل می رساند. • • • • میزان کلسیم:روزانه mg 1000است .اماتجویز مکمل کلسیم بصورت روتین ضروری نیست. میزان روی(:)zn روزانه mg 12توصیه شده است. کمبود شدید روی باعث کاهش اشتها واختالل در ترمیم زخمها می شود.وکمبود بسیار شدید روی ممکن است به کوتولگی ( )Dwarfismو hypogonadismمنجر شود .همچنین باعث آکرودرماتیت انتروپاتیک مادرزادی میشود. • میزان ید :مصرف نمک ونان ید دار توصیه میشود (برای جبران افزایش نیاز جنین واتالف ید توسط کلیه های مادر) • کمبود شدید ید در مادر نوزاد را مستعد کرتینیسم اندمیک میکندکه با نقایص متعدد نورولوژیک وشدید همراه است. • در بخشهایی از چین وآفریقا تجویز مکمل ید توصیه میشود. • • • • میزان منیزیوم(:)Mg² کمبود منیزیوم بطور معمول در طی حاملگی وجود ندارد مگر در کسانی که "جراحی بای پس روده" داشته اند. میزان مس ( /selenium/ )cuکروم ومنگنز: این عناصر در عملکردهای آنزیمی سلولها شرکت دارند که از رژیم معمولی تامین می شود اما کمبود شدید سلنیوم باعث نوعی کاردیومیوپاتی کشنده میشود. • • • • میزان پتاسیم: در میانه حاملگی غلظت kدر پالسمای مادر در حدود 5/0میلی اکی واالن در لیتر کاهش می یابد.اما فقط در موارد استفراغهای شدید اندیکاسیون دارد. میزان فلور: در طی بارداری متابولیسم فلور تغییر چشمگیری ندارد.همچنین دیده شده غلظت فلور در شیر مادر با مصرف مکمل فلور افزایش نمی یابد. • • • • میزان vitها : افزایش نیاز به اکثر پروتئین ها در طی بارداری با مصرف رژیم غذایی با مقادیر کافی کالری وپروتئین تامین میشود. اسید فولیک :در کم خونی همولیتیک/چند قلویی /استفراغ شدید وطوالنی مدت ونقایص لوله عصبی تجویز میشود. در کشورهای فقیر( :)2007تجویز روتین مکملهای مولتی ویتامین ،میزان بروز وزن کم تولد و iugrرا کاهش می دهد . • مرکز کنترل پیشگیری از بیماریها : • • با مصرف روزانه 400میکروگرم اسید فولیک در سراسر بارداری(قبل وبعد ) • میتوان از %50نقایص لوله عصبی جلوگیری کرد. • در آمریکا (کالج زنان : )2003 • با افزودن 140میکروگرم اسید فولیک به هر 100 گرم از محصوالت غالت ،میزان دریافت اسید فولیک 100میکروگرم در روز افزایش می یابد اما با این حال تجویز مکمل اسید فولیک هنوز هم توصیه میشود. • در زنان با سابقه نقص لوله عصبی ،اگر از یک ماه قبل از بارداری تا پایان 3ماه اول روزانه 4میلی گرم اسید فولیک استفاده کنند خطر 2-5درصدی عود را تا بیش از %70کاهش می دهد. • • • • ویتامین :A بطور روتین توصیه نمی شود . مقادیر بسیار زیاد ویتامین Aدر بارداری( 000/10 -000/50واحد در روز)منجر به ناهنجاری های مادرزادی میشود. یکی از مشتقات ویتامین Aیعنی ایزوترتینوئین یا Accutaneیکی از تراتوژنهای پر قدرت محسوب میشود. • • • • اما بتا کاروتن (پیش ساز ویتامین )Aمسمومیت نمی دهد.در میوه وسبزیجات دیده می شود. کمبود این ویتامین نوعی مشکل تغذیه ایی اندمیک است و در سطح جهان 6میلیون زن حامله در اثر کمبود ویتامین Aدچار شب کوری هستند. عوارض کمبود ویتامین:A شب کوری –آنمی –زایمان پره ترم. • • • • :Vit B12 در حاملگی کاهش می یابد که به علت کاهش پروتئین های حامل آن (ترانس کوباالمینها) می باشد. فقط در منابع حیوانی وجود دارد وگیاه خواران مطلق دچار کمبود این ویتامین در نوزادشان می شوند .مصرف بیش از حد ویتامین Cنیز باعث کاهش عملکردی ویتامین B12میشود. کمبود این ویتامین همانند کمبود اسید فولیک منجر به نقایص لوله عصبی در جنین میشود((2009 • • • • • • ویتامین (B6پیریدوکسین): بطور روتین تجویز نمی شود مگر در کسانی که در معرض تغذیه ناکافی هستندمثل: سوء مصرف مواد /نوجوانان/چند قلویی در این افراد روزانه mg 2مکمل B6توصیه میشود. در مطالعات سال 2003و:2007 تجویز همزمان ویتامین B6و آنتی هیستامین دوکسیالمین باعث کاهش تهوع واستفراغ حاملگی میشود. • ویتامین :C • میزان مجاز توصیه شده ویتامین Cغذایی در طی بارداری 80-85میلی گرم روزانه یا تقریبا" %20بیشتر از زنان غیر باردار است.که رژیم غذایی معمول این مقدار را تامین میکند. • • • • نظارت عملی بر تغذیه مادران باردار وشیرده: بطور کلی باید به زنان حامله توصیه کرد هر غذایی که دوست دارند بخورند وبرای بهتر شدن مزه غذا ها به آن نمک بزنند. باید اطمینان حاصل شود که در زنان دچار محرومیت اجتماعی- اقتصادی غذای کافی برای خوردن وجود دارد. باید افزایش وزن پایش شود ودر زنان با BMIطبیعی هدف از این افزایش دستیابی به 25-35پوند (3/11- 8/15 کیلوگرم) اضافه وزن است. • • • باید با استفاده از مشاوره تغذیه ایی بطور دوره ایی میزان مصرف غذا بررسی شود تا رژیمهای فاقد محتوای تغذیه ایی تشخیص داده شود. باید قرصهای ساده امالح آهن که هر روز حداقل 27 میلیگرم آهن را تامین میکنندتجویز شود(قبل از حاملگی ودر هفته های اول حاملگی باید مکمل فوالت تجویز شود) در هفته های 28-32برای کشف هر گونه کاهش قابل توجه hb /hctباید اقدام به کنترل مجدد این پارامترها شود.

51,000 تومان