بازار ارز
اسلاید 1: 1
اسلاید 2: 2بازار ارزاستاد مربوطه :دکتر ناهیدییاشار عطازاده
اسلاید 3: 3با گسترده شدن دامنه تولید کالاها و تنوع خواسته های بشر امکان مبادله پایا پای کالاها محدودتر می شد، بنابراین درجهت تسریع درمبادله وجود پول ضرورت پیدا نمود و بشر پول کالایی را به کار برد. یعنی آن که کالای خاصی را به عنوان پول برگزید، انتخاب خاصی به عنوان پول به عوامل متعددی همچون فرهنگ، اداب وسنن، آب و هوا، شرایط اقلیمی و غیره بستگی دارد. برای مثال جوامع ساکن در نواحی سردسیر(الاسکا...) از پوست حیوانات ، جوامع ساحل نشین از صدف، قلاب، ساکنان سرزمین های گرمسیر و آفریقایی ازعاج فیل به عنوان پول استفاده می کردندتاریخچه و تحول پول
اسلاید 4: 4با پیدایش رونق کشاورزی واهمیت حیوانات به عنوان پول استفاده می شد. تا مدت طولانی در جوامع مختلف از گاو وگوسفند به عنوان واحد شمارش و واسطه مبادله استفاده، وافراد درجهت دریافت اجرت خدمات وکالاهای خود ارزش معادل گاو وگوسفند را مطالبه می نمودند.
اسلاید 5: 5پول رایج ایران ریال است و هر کشوری برای خود پولی رایج دارد، دلارآمریکا، دلار کانادا، ین ژاپن، مارک آلمان، فرانک فرانسه و...پول های رایج این کشورهاست. حال اگر هریک از کشورهای دنیا فاقد پول مشترک با کشوری باشند و با آن وارد مبادله شوند،
اسلاید 6: 6لازم است با استفاده از نرخ ارز قیمت کالاها و خدمات مبادله شده را به پول رایج داخلی تبدیل نمایند.تجارت جهانی سهم بالایی از ارزش کالاهای و خدمات تولید شده در اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده است مهم در این مبادلات، وسیله و نحوه پرداخت بهای کالاها و خدمات مورد مبادله می باشد.
اسلاید 7: 7در جهت تسهیل در مبادلات بین المللی کشورها از پول های خارجی رایج در بازارهای بین المللی استفاده می کنند.به پول خارجی در هر کشوری ارز گفته می شود،به عبارتی ارز وسیله پرداختی است که بر مبنای پول خارجی است، ارز تنها دربرگیرنده اسکناس و مسکوک منتشر شده خارجی نیست بلکه اسنادی همچون سفته، چک و برات را در مبادلات بین المللی مورد استفاده قرار می گیرند را شامل می گردد و نرخ ارز عبارت از نرخی است که پول یک کشور در برابر پول کشور دیگر مبادله می شود. مثلا برای خرید یک پوند انگلیسی ممکن است 5/1 دلار لازم باشد.
اسلاید 8: 8برابری قدرت خریدبرابری قدرت خرید بر مبنای قانون قیمت واحد برای کالاهای جانشین کامل یکدیگر تعریف می گردد بدین مفهوم که با فرض برقراری تجارت آزاد و آزادی تحرک سرمایه و تعیین نرخ ارز توسط سیستم بازار، هر واحد پولی در هریک از کشورهای جهان قدرت خرید یکسانی دارد.یرای نمونه 100 ین ژاپن در ایران، آمریکا، هند، آفریقای جنوبی و سایر کشورها سبد یکسانی از کالاها و خدمات را قادر به خرید است.
اسلاید 9: 9می توان بیان داشت که نرخ ارز یک کشور متناسب با تغییر سطح قیمت ها در آن کشور نسبت به تغییرات سطح قیمت ها در سایر کشورها تغییر می کند.برای مثال اگر نرخ تورم در تمامی کشورها یکسان باشد با فرض ثابت ماندن سایر شرایط در نرخ ارز هرکشور تغییری ایجاد نمی گردد.اما فرضاً اگر نرخ تورم در ایران 2 درصد از سایر کشورهای دنیا بیشتر باشد، نرخ تبدیل پول ایران به پول سایر کشورها 2 درصد نسبت به آنچه قبل بوده کاهش می یابد، به عبارتی به اندازه 2 درصد از ارزش پول ایران کاسته می گردد.
اسلاید 10: 10درآمد و مصارف ارزیدرآمدهای ارزی هرکشور از محل صادرات مرئی و غیرمرئی و همچنین استقراض از سایر کشورها و موسسات بین المللی است،صادرات مرئی همانند صادرات کالاهای نهایی و مواد اولیه...و صادرات غیر مرئی همانند بهره های دریافتی، درآمدهای توریسم و... می باشد.مصارف ارزی، مجموع ارزهایی است که جهت تامین نیازمندی های تحت عنوان مفهوم واردات به سایر کشورها پرداخت می گردد که همانند درآمدهای ارزی واردات نیز مرئی و نامرئی می باشد.
اسلاید 11: 11انواع ارز1-ارز قابل تبدیلاین نوع ارز همانند دلار آمریکا ارزی است که در بازارهای پولی و مالی بین المللی قابل تبدیل و مبادله با سایر ارزهاست و بانک های مرکزی کشورها به راحتی پول خود را براساس نرخ ارز تعیین شده با آن معاوضه می کننداین نوع ارز بیشتر مربوط به کشورهای با اقتصاد و پشتوانه قوی است و طرفین مبادله حاضر به مبادله کالاها وخدمات خود بر اساس این نوع ارز می باشند،این نوع ارزها معمولا توسط بانک مرکزی به عنوان ذخیره ارزی نیز نگاهداری می شوند، از سایر ارزهای قابل تبدیل می توان یورو، مارک آلمان، فرانک سوئیس، ین ژاپن، پوند انگلیس و... را نام برد.
اسلاید 12: 122-ارز غیر قابل تبدیلاین نوع ارزها از مقبولیت عام در بازارهای بین المللی برخوردار نبوده و قابل تبدیل به سایر ارزها نمی باشد.ارز کشورهایی که دارای محدودیت درآمدهای ارزی بوده و یا پول ملی آنها از ارزش ملیایینی برخوردار است که امروزه شامل اکثر کشورهای دنیا است از نوع ارز غیرقابل تبدیل می باشد.
اسلاید 13: 13بازار ارزبازار ارز همانند هر بازاری از دو عنصر عرضه و تقاضا تشکیل شده است،متقاضیان ارز همان واردکنندگان کالاها وخدمات از خارج از کشور و متقاضیان سرمایه گذاری در کشورهای خارجی می باشند و عرضه ارز دربرگیرنده درآمد حاصل از صادرات و فروش کالاهای خدمات داخلی در خارج و میزان سرمایه گذاری خارجیان در داخل کشور می باشد.
اسلاید 14: 14وقتی نرخ ارز کاهش یابد مثلا قیمت دلار بر حسب ریال کاهش یابد در صورت ثابت ماندن قیمت کالاها بر حسب دلار در بازارهای بین المللی کالاهای خارجی بر حسب دلار ایران ارزان شده و می تواند منجر به افزایش تقاضا برای کالاهای خارجی بر حسب دلار شده که به دنبال آن تقاضا برای دلار را افزایش می دهد.
اسلاید 15: 15عرضه ارز رابطه مثبت بین نرخ ارز و مقدار ارز را نشان می دهد،وقتی نرخ ارز افزایش می یابد مثلا هر دلار آمریکایی با مقدار ریال بیشتر ایرانی معاوضه شود،بدین مفهموم است که قدرت خرید دلار نسبت به ریال افزایش یافته و هر دلار با فرض ثابت بودن قیمت در ایران، قادر به خرید حجم بیشتری از کالاهای ایرانی خواهد بود و در نتیجه صادرات کالاهای ایرانی افزایش یافته و مقدار ارز بیشتری توسط صادرکنندگان ایرانی به دست خواهد آمدبنابراین منحنی عرضه ارز همانند هر منحنی عرضه ای در شرایط عادی شیب مثبت دارد.نرخ تعادلی ارز در جایی به دست می آید که در بازار ارز منحنی عرضه و تقاضای ارز یکدیگر را قطع نمایند در این شرایط بازار ارز در تعادل قرار گرفته و مقدار عرضه و تقاضای ارز با یکدیگر برابر است.
اسلاید 16: 16نظام های نرخ ارزالف-نرخ ارز ثابتتا قبل از جنگ جهانی اول طلا و نقره وجه غالب پول بین المللی بود و عمده پول های جهان با این دو فلز یا پول های قابل تبدیل با این دو فلز مبادله می گردید که به آن نظام پایه طلا می گفتند که پول ملی هرکشور رابطه ثابتی با طلا داشت.در نظام پایه طلا اگر کشوری دچار کسری می گردید طلا از آن کشور خارج شده و به دنبال آن حجم پول کشور کاهش یافته و سطح عمومی قیمت ها را کاهش داده و کسری تراز پرداخت ها برطرف می شد
اسلاید 17: 17ب-نرخ ارز شناوردر نظام نرخ ارز شناور نرخ برابری بین ارزهای مختلف به مکانیسم بازار سپرده می شود و چگونگی تغییر در قیمت ارز همانند شرایط هر بازار دیگری است،برای مثال اگر تقاضا برای دلار در بازارهای جهانی افزایش یابد قیمت دلار را افزایش می دهد و در مقابل افزایش عرضه آن یا کاهش تقاضا برای دلار قیمت دلار را کاهش خواهد داد.
اسلاید 18: 18در این سیستم هیچ کشوری دارای مازاد یا کسری تجاری نمی گردد،برای مثال اگر کشوری دچار کسری تجاری گردد،ارزش پولی آن کشور کاهش یافته و واردات را کاهش می دهد و همچنین منجر به افزایش صادرات می گردد و کسری از بین خواهد رفت.و در صورت مازاد تجاری عکس حالت فوق اتفاق می افتد.
اسلاید 19: 19معاملات ارزی1.معاملات نقدی: این معاملات بر اساس نرخ ارزی نقد صورت می گردد که در آن یک نفر بتواند پول خارجی را برای تحویل فوری بخرد یا بفروشد و سررسید مبادله حداکثر دو روز بعد از توافق و مذاکره بین طرفین نباشد
اسلاید 20: 202-معاملات سلف: این معاملات بر اساس نرخ سلف انجام می شود که در آن ارز خارجی در تاریخ معینی در آینده تحویل خواهد شد، سررسید معاملات سلف بیش از دو روز است و معمولا برای دوره های یک ماهه،دو ماهه،سه ماهه،شش ماهه،یک ساله و طولانی تر انجام می شود.هدف این نوع معاملات کاهش ریسک نوسانات نرخ ارز در آینده است.3-معاملات سواپ:مجموعه معاملاتی است که ترکیبی از معاملات نقدی و سلف است، در این نوع معاملات نیز هدف کاهش ریسک نوسانات نرخ های ارز است.
اسلاید 21: 21عملیات در بازار ارز1.آربیتراژ ارز: آربیتراژ ارز به عملی گفته می شود که شخص ارز را در بازاری که قیمتها پایینتر است می خرد و به منظور کسب سود بلافاصله در بازاری که قیمت آن بالاتر است می فروشد
اسلاید 22: 22عملیات در بازار ارز2. هجینگ: عملیاتی که برای اجتناب از ریسک مربوط به تغییرات نرخ ارز انجام می شود.هجینگ عبارتست از قراردادی که امروز برای خرید یا فروش مبلغ معینی ارز در آینده به نرخ سلف بسته می شود
اسلاید 23: 23عملیات در بازار ارز3. آربیتراژ بهره: عبارتست از انتقال وجوه نقد از یک مرکز پولی و از یک پول به پول دیگر برای کسب سود از نرخ بهره بالاتر
اسلاید 24: 24
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.