صفحه 1:
بسته بندی بهداشتی مواد
مهدی کدیور
اصفهان اسفند ماه ۱۳۸۸
صفحه 2:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
جایگاه بسته بندی و بهداشت آن
ای ری ی
مصرف_فروش_-- بسته بندی. تولید
ا رگونومی» روانشناسی»
شناخت رنگ
و ..بهداشت.
صفحه 3:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
اهداف انجام بسته بندی و پوشش مواد غذایی:
پوشش ارتباطی
صفحه 4:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
"" ارزش بسته بندی در جوامع
جلوگیری با کاهش آسیب به مواد غذايى
کاهش ضایعات
کاهش هزینه ها
کاهش يا حذف تقلب و ناخنک زدن
ارائه اطلاعات مهم در مورد غذا یا سایر موارد
ایجاد زمینه رقابت
دسترسی به مواد غذایی در سراسر سال و در همه جا
افزایش عمر نگهداری
صرفه جویی در مصرف انرژی
ارائه مواد غذایی به صورت بهداشتی
صفحه 5:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
اعمال مورد انتظار از یک بسته:
ce
نگهداری
ارائه اطلاعات
سهولت
نما
ارتقا فروش
مسئولیت در قبال محیط زیست
صفحه 6:
شتی مواد غذایی
بسته بندی بهداشتی مو
وصعیت مواد غذایی در درون بسته
ماهیت فیزیکی
ماهت شیمیابی plese
ale!
آسیب پذیری ۱
تنزل مواد غذایی در درون بسته
She pet حسی
تغییرات شیمیایی
تغییرات بیوشیمیایی
آلودگی به میکروب ها
نیازهای ماده غذایی در حین نگهداری
متوسط عمر نگهداری
جبه های تکنیکی
صفحه 7:
شوكك- ضربه های افقی وعمودی
تکان خودرن
خرد شدن وفشرده شدن
ساییله شدن
سوراخ شدن
تغییر شکل دادن
پاره شدن
خطرات میکروبی تهدید کننده بسته
میکروبها
آفات
صفحه 8:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
روشهای حفاظت از مواد غذایی
هدف عمده افزایش عمر نگهداری
عامل اصلی تخریب میکرویها
ترجیح روشهای تر کیبی Warde)
درجه حرارت بالا
آنزیم بری
فرآیند حرارتی
فرآیند حرارتی مداوم ( 95۳
شکل دهی-پرکردن ودر 54 PPO)
پاستوریزه كردن
صفحه 9:
iia شتی مواد غذا
بسته يتدى نهداشتى مواد غذانى
درجه حرارت :
سر os
انجماد
"1 خشك كردن
حفاظت با استفاده از مواد شیمیایی
نمكك سود كردن
شور كردن
دود دادن
ميق
فشار بالا
گرمای اهميكك
پرتو دهی
فرآیندهای غشایی
مایکروویو
بسته بندی وتغییراتمسفر
صفحه 10:
عوامل يروتى -رطويت يق Span do كاز درون یسته نوم كه دار وريه
حرارت
واكنشهاى شيميايى بيوشيميايى
اكسيداسيون
تاثير بر عطر وطعم
iat
مصرف اکسیژن توسط قلع محلول درمحصول
نگ شدن
حذف اتیلن توسط زغال فعال یا پرمنگنات پتاسیم
بسته بندی با استفاده از روش 000905
صفحه 11:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
چند مثال ازاثر بسته بندی در حفاظت مواد غذایی
قوطی ها -تر کیب حرارت وزمان
انجماد
ایجاد خلاء یا فضای تغییریافته
ماده بسته بندی دارای اثر ضد میکروبی
مهاجرت
غیر قابل مهاجرت
آسیب ناشی ا زآفات
تغییرات رطوبت
جذب یا از دست رفتن
کاهش وزن
جذب بو
"كاش عطروطمم
صفحه 12:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
مهاجرت مواد ازبسته به ماده غذایی
خصوصا دربسته های پلی مری
افزايش نكرانى در اين زمينه
تركيبى بودن بسته هاى يبليمرى
مثال ها:
بسته های شیر حاوی۲۳تا ۲۳۳ میکرو گرم در کیلو گرم استبین
بسته های ما رگارین ۶۰-۱ میکر و گرم بر کیل گرم استیرن
مقدار استبرن دریافتی ۰۳/۰ تا ۰۵/۰ میکر و گرم بر کیلو گرم وزن بدن
مقدار قابل تحمل ۴۰ میکرو گرم بر کیلو گرم وزن بدن
صفحه 13:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
افزودنی ها به پلی مر ها
نرم كننده ها
استفاده از نوعی پی وی سی به عنوان پوشش خودچسب 67
نرم کننده مصرفی دی-۲- اتیل هگزیل آدیپات
افزایش مهاجرت با افزایش زمان تماس ودرجه حرارت
کاهش ضخامت فیلم
مصرفٍ عورد کربن ها-پارافین ویا موم های میکرو کریستال بعنوان
کمک فر آیند —
در پوشش پنیر تا ۱۵۰پی پی ام دیده شده اند
انتقال جوهر چاپ به درون ماده غذایی
در معرض اشعه (26) رادیکال آزاد تشکیل داده با منومر وا کنش می دهد
صفحه 14:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
مهاجرت چسب ها
به صورت چسب گرم -حساس به فشارسچسب سرد محلول در آب-
محلول در حلال-بدون حلال-اکریلیکی و پلی اورتانی
اثر بر عطر و بو
عوامل موثر بر انتخاب چسب
نوع محصول-در بارهای شکلاتی از چسب گرم استفاده نشود
نوع بسته مورد استفاده-تزریق مواد خوشبو کننده در برخی محصولات <
چسب سرد
وجود چسب های پلی اورتانی در حد ۱۰۰۱۱۰میکرو گرم در هر ۱۰سانتی
ar
نگرانی دیگر اثر تر کیبی عوامل در فیلم های چند لایه
است
صفحه 15:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
نگرانی در بسته های کاغذی ومقوایی
آلودگی به مواد ضد عفونی کننده -کلروفتول ها
تا ۵۲۰پی پی بی در کیلو گرم پودر کاکائو در بسته های کاغذی
در لبه های چسب خورده تا ۴۰۰۰۰ میکرو گرم بر کیلو گرم
آو۴دی کلروفنل -۲وو۶ تری کلروفنل و ۲و و ۴و غتترا کلروفتول در موقع رنگیری
ييل Lee
پنتا کلروفنول بعنوان میکروب کش اضافه می شود
کلروآنیزول ها از طریق متیله شدن کلروفنول توسط قارج ها حاصل می شود
آستانه چشایی کمتری در دارند
بوى نا إيجاد مى کنند
در كاغذ هاى انبارى ديده شده است
صفحه 16:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
نگرانی در باره مصرف کاغذ های بازیافتی
وجود دی ایو پروپیل نفتالن ها
امکان مهاجرت به غذاهای خشکک-پاستا و آرد ذرت
لامينت كردن و جلوكيرى از مهاجرت
مهاجرت از لاك قوطى
بيشترين نككرانى در ارتباط با ييسفنول PD
PWCOGE- BFOCE
برای انتقال آنها درجه حرارت باید از ۱۰۵ درجه سانتی گراد فراتر رود.
با مواد غذایی واکنش می دهند.
در حد ٩۷ درصد با ماهی تونا
صفحه 17:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
آلودگی بعدی از نوع ۱۳ Cutty
بوی شبیه به ادرار گربه!
مشتقات سولفوره حاصل از ا کسید مزیتیل- خو حاصل استون
ترکیب اکسید مزیتیل به راحتی با هیدروژن سولفید-ایجاد بو!
در بسته های ۲0۷ ۲ cok te دیده شده
در رقت يايين اين بو را مى دهد.
در غلظت بالا بوی گوگردی شدید دارد.
در بسته های حاوی چسب استون دار
صفحه 18:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
عوامل موثر بر مهاجرت:
مقدار ماده قابل مهاجرت
سطح تماس پوشش با مواد غنایی
زمان تمانی پوشش با مواداغنانی
مقدار چربی
استیرن که خود هیدروفوب است
تا ۳۲۰ ۳۳۳ در پودر کاکائو دیده شده.
وزن مولکولی ماده قابل مهاجرت
صفحه 19:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
Choe Trerestioa Tewopercure x5
دمایی که در آن وضعیت پلی مر از حالتی به حالت دیگر در می آید.
در هر دو دمای پایین و بالا دیده می شود. 5
انتخاب پوشش باید بر حسب دمای نگهداری ماده غذایی انجام شود. *
دو خطر عمده دارد:
فراهم نمودن مقدمات مهاجرت در 7 با لا
cal Py js عدم انجام حفاظت
تاثیر مسبت
يكك يا دو طرفه
عدم رعايت
صفحه 20:
سته
Glass tr. temp. (°C)
W215
30215
30215
55
-17 +5
80-100,
99-104
28-31
70-85
80-100
115-125,
67-81
48-55
120-150
188-199
50-60
بندی بهداشتی مواد غذایی
Density (g/em*)
0.915-0.94
0.945-0,964
0.90-0.935
O83
0.90-0.91
1.042
103-07
1.18-4
1.19
1.19-1,27
09-097
139-3
2.28-2.30
137
13-15
1.20-1.24
1.42-1.435
112-114
Abbreviation
LDPE
HDPE
LLDPE
P4MPI (PMP)
۳۳
PS
ABS
PMMA
PVAC
PVAL (PVA)
EVA
pvc
PIFE
PETP (PET)
PBTP (PBT)
Pc
POM
PA
Polymer
Low-density polyethylene
High-density polyethylene
Linear low-density polyethylene
Poly-4-methylpentene-1
Polypropylene
Polystyrene
Acrylonitrile-butadiene-styrene polymer
Polymethyl methacrylate
Polyvinyl acetate
Polyvinyl alcohol
ne-vinyl acetate copolymer
Polyvinyl chloride
Polytetrafluoroethylene
Polyethylene terephthalate
Polybutylene terephthalate
Polycarbonate
Polyoxymethylene
Polyamide
صفحه 21:
بسته بندی بهداشتی مواد غذایی
انتخاب بسته جهت جلو گیری از مهاجرت مواد بسته بندی به غذا
محدود نمودن مقدار موادی که قابلیت مهاجرت را دارند.
انتخاب مناسب بسته بر حسب نوع محصول
شدت تاثیر مواد قابل مهاجرت بر غذا
روشهای نظارت بر مهاجرت مواد بسته بندی به غذا
روشهای حسی
روشهای دستگاهی