بلوغ جسمانی
در نمایش آنلاین پاورپوینت، ممکن است بعضی علائم، اعداد و حتی فونتها به خوبی نمایش داده نشود. این مشکل در فایل اصلی پاورپوینت وجود ندارد.
- جزئیات
- امتیاز و نظرات
- متن پاورپوینت
بلوغ جسمانی
اسلاید 1: بلوغ جسمانی ، چگونگی و چیستی آن فیزیولوژی ، بهداشت و روانشناسی بلوغ
اسلاید 2: بلوغ جسمانی؛ چگونگی و چیستی آن بلوغ جسمانی به مجموعه تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن گفته میشود. فرایندی بیولوژیک و شامل تغییرات جسمانی است که نوجوانان هنگام گذرازدوران کودکی به بزگسالی آن را تجربه می کنند. به عبارت دیگر یکسری تغییرات جسمی و روانی که سلسلهوار به دنبال هم اتفاق میافتد و نهایتاً در پایان این دوره، « نوجوان» زمینه و آگاهی کافی جسمی و روانی را برای «زن یا مرد شدن» پیدا میکند. بلوغ به ویژه برای دختران دوره ی بسیار مهم و حساسی در زندگی به شمار می رود. آنان با ورود به سن بلوغ شاهد تغییرات زیادی در وضعیت «ظاهری»، «روانی» و «رفتارهای اجتماعی» خود می باشند.
اسلاید 3: فیزیولوژی بلوغ خصوصیات اولیه جنسی مانند رشد اندامهایی مثل رحم، تخمدانها بتدریج و آهسته و آرام در دوران طفولیت و کودکی صورت می گیرد.اما خصوصیات ثانویه جنسی مانند رشد سینه ها و لگن خاصره یا رانها و رویش مو و... از جمله تغییراتی است که در دوران بلوغ ایجاد می شود.علت دقیق این تغییرات هنوز در پرده ابهام است و چیزی که روشن شده این است که در ابتدای بلوغ ترکیبی از علامتهای عصبی و هورمونی پیامهای ویژه ای را به بخش هیپوتالاموس مغزمخابره می کنند که این پدیده به حساسیت بیشتر بدن نسبت به میزان بعضی از هورمونها می انجامد و رشد جسمانی و جنسی سریعتری را سبب میشود.هیپوتالاموس، غده هیپوفیز را که غده رهبر بدن نیز خوانده می شود تحریک میکند و هیپوفیز با ترشخ دو هورمون «گونادوتروپیک» ((FSH , LHسایر غده های بدن را تحت تاثیر قرار میدهد که بدین ترتیب بلوغ آغاز میشود.
اسلاید 4: در دختران غدد فوق کلیه ای هورمونهایی که سبب رشد موهای بدن می شود را ترشح می کنند.تخمدانها نیز هورمونهای استروژن و پروژسترون را تولید کرده که نقش عمده ای در رشد پستانها و اندامهای جنسی زنانه و کنترل چرخه عادت ماهیانه دارند .بطور مثال یکی از هورمونهای استروژن، هورمون استرادیول است که توسط تخمدانها ترشح شده و باعث کلان شدن پستانها و عریض شدن رانها می گردد و علاوه بر آن تغییراتی را در قشرهای چربی زیر جلد و نسج خود جلد بوجود می آورد.هورمونهای ترشح شده از تخمدانها فقط برای بوجود آوردن اندامهای زنانه نیستند بلکه آنها در تعامل مستقیم با سیستم عصبی، بر رفتارهای دختران نیز تأثیر می گذارند.گفتنی است که پیش از آغاز بلوغ، هورمونهای جنسی به میزان کم و بیش یکسانی در بدن دختران و پسران وجود دارد که با آغاز بلوغ، هورمونهای جنسی ترشحشان تغییر کرده و نسبت استروژن به اندروژن در بدن دختران افزایش مییابد و در بدن پسران عکس این کار صورت میپذیرد.
اسلاید 5: بلوغ ازچه زمانی آغاز می شود؟سن آغاز بلوغ در افراد مختلف متفاوت می باشد . بنابراین صحبت درباره سن «معمول» شروع بلوغ تا حدودی گمراه کننده است.دردختران بلوغ زودرس در۷ سالگی و بلوغ دیررس در ۱۳سالگی آغاز می شود.در پسران بلوغ زود رس در9.5 سالگی و بلوغ دیررس در13.5سالگی آغاز می شود. ولی درکل فرایند بلوغ به ۲ تا ۵ سال زمان برای کامل شدن نیاز دارد به طور کلی ،بلوغ در دختران ۲ سال زودتر آغاز می شود و پایان می پذیرد.
اسلاید 6: چه نوع تغییراتی در دوران بلوغ بوجود می آید ؟ بلوغ حد اقل دارای ۴ نوع پیشرفت جسمانی است. اولین نشانه های بلوغ رشد سریع و ناگهانی نوجوان است. در این دوران قد و وزن نوجوان به سرعت افزایش می یابد. در نقطه اوج رشد ، بدن نوجوان مانند بدن نوزاد رشد می کند.دومین تغییر فیزیکی ، کامل شدن ویژگی های اولیه جنسی یا سیستم تناسلی است .سومین تغییر تکامل ویژگی های ثانویه جنسی است. ویژگی های ثانویه جنسی ویژگی هایی هستند که سبب تمایز مردان از زنان می شوند.چهارمین تغییر فیزیکی در دوران بلوغ تغییر ریخت بدنی است . بدن نوجوانان چه دختر و چه پسر دارای ماهیچه ها و چربی بیشتری می شود . ولی این افزایش در دختران و پسران دارای سرعت متفاوتی است ، بطوریکه در پایان دوران بلوغ نسبت عضله به چربی در بدن پسران ۳ به۱ است، درصورتی که در دختران میزان عضله و چربی با یکدیگر برابراست .
اسلاید 7: تغییرات جسمی دوره بلوغ دختران چیست؟تغییرات جسمی بلوغ در دختران همزمان با تغییرات هورمونی به ترتیب شامل جوانه زدن نوک پستان ها و رشد آنها، سریع شدن رشد، پیدایش موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل و عادت ماهیانه است. رشد پستان ها: اولین نشانه بلوغ در دختران، جوانه زدن پستان ها است که معمولا در سنین بین 7.5 تا 12.5 سالگی روی می دهد. البته به طور متوسط در 9.5 سالگی پستان ها رشد می کنند.. در طول بلوغ تخمدانها شروع به ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون می کنند که به بافت همبند در سینه اجازه تجمع چربی مناسب برای حجم مناسب سینه ها را می دهد. جوانه زدن پستان ها از نوک پستان شروع می شود . در طول این زمان سیستم مجاری شیر نیز شروع به رشد کرده و اندازه پستان افزایش می یابد. برای بسیاری از دختران جوان این رشد اولیه بافت سینه می تواند دردناک باشد
اسلاید 8: رشد قد: دومین تغییر مهم بلوغ افزایش سرعت رشد جسمی(جهش رشد) است. رشد سریع را به صورت قد کشیدن می توان دید. قد دخترها در زمان بلوغ، در طی یک سال، 6 تا 11 سانتی متر بیشتر می شود. این رشد سریع معمولا 2 سال بعد از جوانه زدن پستان ها و یک سال قبل از شروع عادت ماهیانه اتفاق می افتد. بعد از شروع عادت ماهیانه سرعت رشد قد کند شده و معمولا بیشتر از 6 سانتی متر افزایش نمی یابد. در مواردی که کوتاهی غیر طبیعی قد به دلیل کمبود هورمون رشد وجود دارد، مراجعه به متخصص غدد و اقدامات درمانی باید قبل از شروع عادت ماهیانه انجام شود. رویش موهای زائد: در حدود 5/13 سالگی موهای زائد در ناحیه تناسلی(فرج) و زیر بغل رشد می کند. همچنین میزان عرق کردن نیز بیشتر می شود.
اسلاید 9: عادت ماهیانه: آخرین مرحله بلوغ، عادت ماهیانه است که در سن 9 تا 16 سالگی و به طور متوسط در 13 سالگی اتفاق می افتد. عامل وراثت در زمان شروع عادت ماهیانه تاثیر دارد. معمولا عادت ماهیانه دختران در سنی که مادرشان، عادت ماهیانه شده است، شروع می شود اما باید در نظر داشت که عوامل دیگری مانند وضعیت تغذیه و سلامتی، شرایط جغرافیایی محل زندگی، تماس با نور و شرایط روانی نیز در سن شروع عادت ماهیانه اثر دارند. دخترانی که در مناطق گرم و یا نقاط شهری زندگی می کنند و یا چاق هستند، زودتر بالغ می شوند. در پایان دوره بلوغ، تغییر فرم بدن و پیدایش هیکل زنانه رخ میدهد. به طوری که چربی به شکل زنانه در بدن توزیع میشود. یعنی لگن پهن و رانها کلفت میشود، پستانها کاملاً رشد میکند. همچنین علاوه بر قاعدگی، رحم، مهبل و اعضای تناسلی زن نیز به اندازه کافی رشد میکنند. این مراحل معمولاً در ۱۸ سالگی کامل میشوند. بر اثر ترشحات هورمونی، فعالیت غدد چربی و عرق نیز در دختران افزایش پیدا کرده و ممکن است باعث پیدایش جوش در صورت و یا سایر اعضا بدن شود.
اسلاید 10: آشنایی با قاعدگی ، پریود و عادت ماهانهدر تخمدان میلیون ها تخمک وجود دارد که هر تخمک به همراه سلو ل های اطرافش، مجموعه ای به نام فولیکول را شکل می دهد. این فولیکول ها تحت اثر ترشحات قسمتی از مغز به نام هیپوفیز قرار دارند. هر تخمدان داراي چندين هزار فوليکول است که در هر ماه 1 الي 2 عدد از آن ها شروع به فعاليت مي کنند. گرچه انسان مونث تقريباً با 400 هزار فوليکول اوليه در هر دو تخمدان متولد مي شود، اما بيش از 400 تخمک از زمان بلوغ تا يائسگي آزاد نمي شوند و بقيه ي فوليکول ها نابود مي شوند.زنان از زمان شروع قاعدگي تا سن يائسگي به طور متوسط حدود 275 هزار دوره ي قاعدگي را پشت سر مي گذارند. چرخه ي قاعدگي را مي توان به چهار مرحله تقسيم کرد که در هر مرحله تغييرات خاصي روي مي دهد( توجه داشته باشید که در شمارش روزهاي قاعدگي و چرخه: نخستين روز قاعدگي را روز اول چرخه مي نامند).
اسلاید 12: مرحله ي1: مرحله ي فوليکولي است که با رشد ،تورم و پارگي فوليکول مشخص مي شود.مرحله ي2: مرحله ي تخمک گذاري است که تحت تاثیر افزایش هورمون LH با آزاد شدن تخمک از فوليکول رسيده يا رشد کرده مشخص مي شود.در ابتداي بلوغ دوره هاي ماهيانه بدون تخمک گذاري هستند ولي با تنظيم سيستم هورموني و شيميايي، فواصل خون ريزي ها منظم و تخمک گذاري شروع مي شود.مرحله ی3: مرحله ي جسم زرد است که از تبديل مابقي فوليکول بدون تخمک به سلول هاي ترشح کننده ي پروژسترون حاصل مي شود.مرحله ي4: يا مرحله ي آخر که با رگل مشخص مي شود، در حقيقت خون ريزي عادت ماهانه، ريزش يا پوست اندازي جداره ي دروني رحم است. بنابراين يک چرخه ي قاعدگي شامل رهايي يک تخمک از فوليکول است که امکان حرکت آن را به سوي پايين در لوله ي رحم براي باروري احتمالي و لانه گزيني در رحم ميسر مي کند.
اسلاید 14: خونريزي قاعدگي قسمتي از سيكل قاعدگي مي باشد.متوسط زمان يك سيكل قاعدگي نرمال ۲۸ روز است.اما يك سيكل نرمال ممكن است از ۲۳ تا ۳۵ روز متفاوت باشد. از روز اول این پریود تا روز اول پریود بعدی ، یک چرخه یا سیکل نام دارد . همانگونه که سن شروع بلوغ در دختران متفاوت است، دورههای قاعدگی نیز برای دختران متفاوت است. دوره ی قاعدگی برای بعضی دختران ممکن است ۲۸روز، برای بعضی دیگر ۲۴روز، ۳۰روز و یا حتی ۳۵روز طول بکشد. حتی ممکن است در یک فرد ، سیکل طبیعی بطور ثابت ، یک عدد نباشد . مثلا ماه قبل 32 روزه و این ماه 30 روزه باشد.دختران نوجوان و جوان ممکن است قاعدگی نامنظم داشته باشند که بخصوص در اولین دورههای قاعدگی بیشتر دیده میشود. برای مثال یک دختر که به تازگی قاعده شده است ممکن است ۲ماه متوالی دورههای ۲۸روزه داشته باشد و در طی یک ماه بعد هیچ خونریزی نداشته باشد یا حتی دو خونریزی متوالی با فاصله زمانی بسیار کم بین آنها داشته باشد. معمولاً پس از چندین ماه، دورههای قاعدگی از نظم بهتری برخوردار میشود.
اسلاید 15: مدت زمان خونریزی ثابت نیست و ممکن است تغییر کند. بعضی دختران فقط 3 روز خونریزی دارند. بعضی دیگر ممکن است ۷روز و یا حتی بیشتر خونریزی داشته باشند.مقدار خونریزی نیز ممکن است متفاوت باشد. بعضی از دختران آنقدر مقدار خونریزی اندکی دارند که حتی ممکن است شک کنند که آیا قاعده شدهاند یا نه. بعضی دیگر ممکن است خونریزی شدیدتری داشته باشند. باید متوجه بود که حتی از یک ماه به ماه بعد ممکن است مقدار خونریزی و تعداد روزهای خونریزی در یک دختر متفاوت باشد. در صورتیکه از بینظمی و یا مقدار خونریزی خود نگرانی دارید بهتر است تا با یک پزشک مشورت کنید.در ابتدا قاعدگي نامنظم است ولي پس از گذشت چند سال منظم مي شود. در دختران جوان قاعدگي هاي ابتدايي بدون تخمک گذاري است، اما پس از گذشت مدتي، عادت ماهانه منظم و همراه با تخمک گذاري انجام مي گيرد.اگر اولين قاعدگي تا 16 سالگي روي ندهد نياز به بررسي دارد و به آن آمنوره (قطع قاعدگي) گويند. اين تأخير اغلب با اختلالات ژنتيکي يا مادرزادي همراه است. اگر در دختران تا سن 14 سالگي تکامل پستاني روي ندهد بايد هم زمان ارزيابي براي آمنوره نيز انجام بگيرد.
اسلاید 16: قاعدگی کم و قاعدگی زیاد : نکته : اگر خونریزی کمتر از 3 روز یا میزان آن کمتر از 30 میلی لیتر باشد به آن هیپومنوره گفته میشود و غیر طبیعی است.اگر مدت خونریزی بیشتر از 8 روز یا میزان آن بیشتر از 80 میلی لیتر باشد به آن هیپرمنوره گفته میشود و غیر طبیعی است.فواصل بین قاعدگی ها نباید کمتر از 21 روز و بیشتر از 35 روز باشد.برای تعیین میزان خونریزی به تعداد پدهای که استفاده می کنید دقت کنید.
اسلاید 17: چرا خونریزی؟ یک دوره قاعدگی طبیعی را، براساس وضعیت جدار داخلی رحم، می توان به سه مرحله تقسیم نمود:۱) مرحله رشد۲) مرحله ترشحی۳) مرحله تخریبدر مرحله رشد که زمانی بین اتمام خونریزی و تخمک گذاری است، فولیکول های تخمدان تحت تاثیر ترشحات هیپوفیز، هورمونی به نام استروژن تولید می نمایند. استروژن بر لایه داخلی جدار رحم اثر کرده و موجب افزایش رشد آن می شود. در روزهای میانی دوره قاعدگی (تقریبا روز )۱۴ یک تخمک از یکی از تخمدان ها رها می شود. پس از رها شدن تخمک، سلول های باقی مانده فولیکول (که در این زمان، اصطلاحا جسم زرد نامیده می شوند) تغییر کرده و شروع به ترشح هورمونی به نام پروژسترون می نمایند. هورمون پروژسترون باعث افزایش ضخیم شدن جدار داخلی رحم می شود. بنابراین، با رها شدن تخمک و ترشح هورمون پروژسترون، نیمه دوم قاعدگی آغاز می شود.در صورتی که تخمک رها شده توسط اسپرم بارور شود و تبدیل به سلول تخم شود، در جدار داخلی رحم جایگزین شده و با کنش های پیچیده ای مانع از بین رفتن جسم زرد می شود. اما اگر تخمک بارور نشود و یا به هر دلیلی در جدار رحم جایگزین نگردد، جسم زرد پس از چند روز ترشح پروژسترون، از بین می رود. در نتیجه جدار داخلی رحم در اثر افت ناگهانی استروژن و پروژسترون دچار تخریب شده و تکه تکه فرو می ریزد. این ریزش جدار داخلی رحم، همان خونریزی عادت ماهیانه است.
اسلاید 18: علل خونریزی غیرطبیعی در خونریزی غیرطبیعی رحم، طول دوره قاعدگی، میزان و یا زمان خونریزی دچار اختلال می شوند. طول دوره قاعدگی زمانی غیرطبیعی است که بیش از ۳۵ روز یا کمتر از ۲۱ روز طول بکشد و یا دوره های آن نامنظم باشند. دوره قاعدگی از وضعیت سلامت سایر ارگان ها نیز تاثیرمی پذیرد؛ به همین علت نه تنها بیماری های دستگاه تناسلی، بلکه بسیاری از بیماری های ارگان های دیگر نیز می توانند خونریزی را تحت تاثیر قرار دهند.
اسلاید 19: درد قاعدگی درد قاعدگی عبارت است از بروز درد شدید دل پیچه مانندبه هنگام عادت ماهانه. درد قاعدگی ممکن است یکی دوسال بعد از بلوغ آغاز و بطور مرتب رخ دهد ( درد قاعدگی اولیه )، یا اینکه سالها بعد از وقوع اولین قاعدگی شروع شده باشد ( درد قاعدگی ثانویه ).درد کمر، درد دست ها و پاها،سفت و دردناک شدن سینه ها از درد های قاعدگی هستند.شدت علایم بیماری از یک فرد به فرد دیگر بسیار متغیر است و حتی در یک خانم نیز ممکن است از یک قاعدگی به قاعدگی دیگر متفاوت باشد. معمولا با بالارفتن سن و به دنیا آوردن بچه علایم بیماری کمتر می شود. درد قاعدگی در ۱ تا ۲ درصد از زنان به حدی شدید است که مخل فعالیت های روزانه آنها می شود.درد دل پیچه مانند و گاهی تیز در قسمتهای پایین شکم، کمر و رانها. این درد با شروع قاعدگی آغاز شده و به مدت چند ساعت تا چند روز ادامه می یابد.
اسلاید 20: علت درد قاعدگیانقباضات قوی و طولانی مدت دیواره عضلانی رحم وکمر به دلیل آزاد شدن پروستوگلاندینها از اعصاب پشتی نخاع، کش آمدن و گشاد شدن گردن رحم برای ورود خون از رحم به واژن و دفع آن. درد قاعدگی شدید می تواند نشان دهنده بیماری های زیر باشد: عفونتهای لگنیآندومتریوزفیبروئیدها و سایر تومورهای خوش خیم رحماستفاده از آی یو دی عوامل تشدید کننده درد قاعدگی مصرف کافئین.استرس. مسایل عاطفی و روانی به خودی خود باعث درد نمی شوند اما می توانند درد را بدتر یا پاسخ به درمان را کمتر کنند.ورزش نکردن. رژیم غذایی نامناسب مانند : کمبود آهن ، کمبود کلسیم و منیزیم و ...
اسلاید 21: درمان درد قاعدگی هدف اولیه درمان این بیماری کاهش درد قاعدگی است. اهداف دراز مدت عبارتند از: کشف علت زمینه ساز بیماری و درمان آن،مشاوره و شاید جراحی.گرما به رفع درد قاعدگی کمک میکند. می توانید روی شکم و کمر کمپرس گرم بگذارید یا اینکه حمام آب داغ بگیرید برای ناراحتی خفیف استفاده از داروهایی مثل: آسپرین ، ایبوپروفن ، مفنامیک اسید کافی است.گاهی ممکن است بسته به علت بیماری برای شما داروهای دیگری نیز تجویز شود. انجام ورزش و فعالیت بدنی منظم، شدت درد و ناراحتی را در قاعدگی بعدی کمتر میکند.درد قاعدگی معمولا در دختران لاغر اندام شدید تر بوده و آن به علت میزان کم توده چربی در بدن به طور کلی و در اطراف لگن آنهاست.اگر بیش از حد لاغر هستید افزایش وزن به میزان کم نیز خواهد توانست به مقدار قابل توجهی درد قاعدگی را بکاهد.
اسلاید 22: مصرف نوشیدنی ها و غذاهای کافئین دار را متوقف کنید.دربعضی از خانمها مصرف چای میتواند علایم درد قاعدگی را کاهش دهد.درصورتیکه درد قاعدگی با استرس و ناراحتی روحی ارتباط داشته باشد، روان درمانی یا مشاوره روانپزشکی توصیه می شود.استرس از یک طرف باعث تشدید درد ها و از سوی دیگر باعث افزایش میزان خونریزی می شود.برای کاهش درد و یا جلوگیری از قاعدگی های دردناک بهتر است از مصرف قهوه پیش از قاعدگی و یا در حین آن اجتناب کنید و در حد توان خود به انجام حرکات ورزشی ساده بپردازید.انجام حرکات نرمشی در حد اعتدال می تواند به کاهش درد به طور چشمگیر کمک کند. حرکات نباید سریع باشند و مدت زمان انجام آنها از پانزده دقیقه تجاوز نکند چون خود باعث تحلیل رفتن انرژی شما خواهد شد.
اسلاید 23: درمان های گیاهی کاهش درد و خونریزی: یک قاشق مرباخوری پودر دارچین را در آب سرد حل کنید و حداقل سه بار در روز آن را بنوشید.دمنوش دارچین نیز یکی از درمان ها است. برای این کار، یک قاشق مرباخوری پودر دارچین را در یک لیوان آب بجوشانید و مقدار کمی عسل به آن بیافزایید. چهار بار در روز این دم نوش را بنوشید که از خونریزی بیش از حد قاعدگی جلوگیری می کند. مقداری برگ تازه جعفری را به همراه یک لیوان آب بجوشانید. اگر این محلول را در سه روز اول قاعدگی بعد از هر وعده غذایی (سه بار در روز) بنوشید، مطمئنا از فواید آن بهره خواهید برد.آب شنبلیله باعث کاهش خونریزی و درد می شود. 5 قاشق مرباخوری تخم شنبلیله را در یک لیتر آب بجوشانید. بعد از 7 تا 10 دقیقه، درون مخلوطکن بریزید. افزودن یک قاشق مرباخوری عسل و یا نصف قاشق مرباخوری شکر به آن، محلول حاصله را خوشمزه می کند. استفاده از زنجبیل تازه و خام باعث کاهش خونریزی و درد می شود. 200 گرم زنجبیل را رنده کنید و با نصف لیتر آب به مدت 10 تا 12 دقیقه بگذارید تا بجوشد. مقداری عسل به این دمکرده زنجبیل اضافه کرده و چهار بار در روز آن را بنوشید.یک قاشق مرباخوری پودر کنجد را به همراه دو قاشق غذاخوری آب داغ بنوشید تا جلوگیری از خونریزی و درد زیاد گردد. شما می توانید این نوشیدنی را دو بار در روز، طی دو روز اول قاعدگی و یا فقط در روز اول قاعدگی بنوشید. انبه هندی نیز می تواند در کاهش درد موثر باشد.
اسلاید 24: بلوغ زود رس تعریف : به ظاهر شدن علائم بلوغ از جهت فیزیکی و هورمونی در دختران قبل از سن ۸ سالگی و در پسران قبل از سن ۹ سالگی بلوغ زودرس اطلاق می گردد . در ابتدا این کودکان بلندتر از همسن های خود هستند . ولی بدلیل بلوغ زودرس استخوانها ، در نهایت قد کوتاهتری در بلوغ خواهند داشت در دختران با بزرگ شدن پستانها شروع پریود ماهانه ظاهر شده و در پسران با افزایش شهوت که بصورت اختلالات رفتاری تظاهر می کند . چرا بلوغ زودرس مهم است ؟ بلوغ زودرس از دو جنبه اهمیت زیادی دارد ، جنبه اول علت ایجاد کننده آن است که پزشک متخصص با انجام آزمایشات لازم و پیگیریهای منظم و دقیق نوجوانان مبتلا ، در طی مدت طولانی بدنبال علت ایجاد آن می گردد و جنبه دوم اثر بلوغ زودرس روی رشد قدی و روانی نوجوان است .
اسلاید 25: علل ایجاد کننده علائم بلوغ زودرس کدامند ؟ در اکثر دخترها ،علت خاصی برای بلوغ زودرس دیده نمی شود و بیشتر جنبه خانوادگی دارد و در سایر افراد خانواده ( مادر یا خواهران وی ) نیز چنین حالتی دیده می شود . ولی در مواردی بیماریهای مهم دستگاه عصبی مرکزی مثل تومورهای مختلف ، عفونت و التهاب مغز یا ضربه به جمجمه می تواند این حالت را ایجاد کند . گاهی کیست های تخمدانی با تولید هورمون های جنسی زنانه باعث بلوغ زودرس می شوند . در پسرها حالت سرشتی کمتر دیده می شود و بیماریهای زمینه ای مثل تومورهای سیستم عصبی مرکزی بیشتر شایع است . لذا در این کودکان ( پسر یا دختر ) بررسی مغز با MRI حتماً انجام می شود . سونوگرافی از تخمدانها و شکم و بررسی آزمایشگاهی هورمون های مختلف و نیز تعیین سن استخوانی انجام می شود . در صورت طبیعی بودن معاینات و آزمایش ها ، حتماً باید هر ۶ ماه یک بار توسط پزشک بررسی انجام شود . عوارض بلوغ زودرس : کودکان در مقابل استرسهای زمان جوانی قرار می گیرند و نمی دانند چه کار باید بکنند . این کودکان از نظر جسمی تظاهرات بلوغ را دارند ولی تجربه کافی را ندارند . دختران با ظاهر شدن علائم پریود ممکن است دچار مشکلات روحی گردند . در هر دو جنس بدلیل افزایش تمایل به شهوت ، رفتارهای ناهنجار مثل خودارضایی شیوع دارد .علائم بلوغ زودرس مانند علائم بلوغ طبیعی است.
اسلاید 26: آیا درمان بلوغ زودرس لازم است ؟ هنگامیکه بلوغ در سنین پائین شروع شود رشد قدی کودکان بیشتر می شود و به نسبت کودکان هم سن خود قدبلندتری خواهند داشت ولی پس از ۳-۲ سال که بلوغ کامل شد ، رشد قدی متوقف شده و در نهایت بزرگسالان کوتاه قدی خواهند شد . از نظر شکل فیزیکی نیز ممکن است مشکلاتی دیده شود . بعلاوه از نظر روانی نیز این کودکان دچار مشکلات زیادی خواهند شد .رشد سینه ها یا ایجاد قاعدگی در دختران کم سن و یا رویش موهای صورت و کلفتی صدا در پسران کم سن و مقایسه با سایر همسالان خود ، باعث بروز اضطراب شدید در این کودکان و والدین آنها می شود . بخصوص در دختران مبتلا ، احتمال سوء استفاده های جنسی نیز وجود دارد .در صورت استفاده از هورمون های محرک گونادوتروپین با سرکوب تولید هورمون از تخمدانها یا بیضه ها باعث توقف یا پسرفت صفات ثانویه جنسی می گردد . بعلاوه رشد قدی نیز ادامه می یابد . باید دقت شود که درمان باید زود شروع شود . در صورت موفقیت ، درمان را تا رسیدن کودک به سن طبیعی بلوغ ادامه می دهیم و سپس قطع می کنیم تا بلوغ بطور طبیعی در سن طبیعی پیش رود . در واقع آگاهی والدین به نشانه های بلوغ زودرس با مراجعه زود و به موقع ، موفقیت درمان را بدنبال دارد . نکته مهم این است که هوش این کودکان طبیعی و حتی در مواردی بالاتر از کودکان هم سن خود است ولی بدلیل تغییرات ظاهری و نیز تأثیر هورمون ها ممکن است دچار اختلالات رفتاری ، حالتهای تهاجمی و حتی افسردگی شوند . در واقع بلوغ زودرس برای کودک و خانواده او ، مشکل مهمی است و بخصوص در دختران مبتلا احتمال سوء استفاده جنسی و در پسران ، گرایش به پسران بزرگتر و تأثیر پذیری از رفتارهای نامناسب آن وجود دارد . روشهای جراحی برای درمان توده هایی که در مغز بصورت نابجا هورمون ترشح می کنند استفاده می گردد . پیش آگهی : در صورت درمان مناسب و به موقع علائم و رشد قدی بصورت طبیعی خواهد بود ، درمان قبل از سن استخوانی ۱۲ سال برای دختران و ۱۳ سال برای پسران باید شروع گردد.
اسلاید 27: بهداشت قاعدگی بهترین غذاها در دوران خونریزی غذاهای آهن دار هستند که کم خونی ناشی از خونریزی را برطرف میکنند.یوگا باعث آرامش وتسکین درد می شود.استفاده از داروهای گیاهی مثل رازیانه در تنظیم سیکل عادت ماهیانه موثر است.در دوران قاعدگی بهتر است به طور منظم استحمام انجام شود اما باید از نشستن در حمام خودداری کرده و بصورت ایستاده دوش بگیرید،این امر نه تنها باعث حفظ نظافت فردی می شود بلکه سبب رفع کسالت،کاهش درد قاعدگی و ایجاد شادابی نیز می گردد.شستشوی ناحیه تناسلی با آب بهداشتی (آب لوله کشی)،پس از هر بار اجابت مزاج بسیار ضروری است،این امر نه تنها موجب بیماری نمی گردد،بلکه سبب پیشگیری از ابتلا به عفونت و زدودن بوی نامطبوع خون می شود.هنگام شستشوی ناحیه تناسلی دقت کنید،ابتدا قسمت جلو و سپس ناحیه مقعد شسته شود(از کشیدن دست از ناحیه مقعد به جلو خودداری کنید.) برای حفظ شادابی و پیشگیری از ابتلا به عفونتها و حفظ سلامتی،ضروری است که در دوره قاعدگی،بهداشت و نظافت فردی به خوبی رعایت شود.
اسلاید 28: باید با استفاده از لباس زیر مخصوص و نوار بهداشتی،مانع آلودگی لباس در اثر عبور خون گردید.نوار بهداشتی در کلیه سوپرمارکتها و داروخانه ها در دسترس می باشد. بهتر است در دوره قاعدگی و همجنین یکی دو روز قبل از آن به تعداد کافی نوار بهداشتی در کیف دستی (داخل یک نایلون تمیز) به همراه داشته باشد تا در خارج از منزل نیز در صورت نیاز به استفاده و تعویض مشکلی پیش نیاید.نوار بهداشتی جاذب رطوبت است و به وسیله یک لایه نایلونی حفظ شده با نوار چسب به لباس زیر متصل می شود.نوار چسب نوار بهداشتی را برداشته و از قسمت چسب آنرا بر روی لباس زیر خود بچسبانید. تعویض به موقع نوار بهداشتی،مانع ماندن خون و آلودگی ،و ایجاد بوی بد و تعفن و زخم و تحریک پوست ناحیه تناسلی می شود.پس از هر بار توالت رفتن،نوار بهداشتی را تعویض نمایید.قبل از دور انداختن نوار بهداشتی آلوده آنرا در کاغذ باطله یا کیسه نایلون گذاشته و در کیسه زباله بیندازید.رها کردن نوار بهداشتی در محیط باز و یا انداختن آن در توالت کار صحیحی نیست.
اسلاید 29: ۲۰ توصـیـه بـهـداشـتـی بـه دختـران تـازه بـالـغ در باره دوران بلوغ ۱) رعایت بهداشت فردی در طول زندگی مهم است و در دورران بلوغ، مهم تر. نوجوانان در این دوره از زندگی به علت رشد سریع جسمانی و فعالیت بدنی زیاد، نیازمند تغذیه مناسب، ورزش منظم و تفریح سالم هستند و لازم است که بهداشت فردی را بیش از پیش رعایت کنند.۲) گسترده ترین عضو بدن، پوست است و توجه به نظافت آن، موجب زیبایی، شادابی و از بین رفتن بوی بد بدن می شود. استحمام و شستن بدن با آب گرم و صابون بهترین وسیله از بین رفتن بوی بد بدن در این دوران است.۳) در این دوران، بسیاری از نوجوانان با جوش های سرسیاه و چرکی (آکنه) روبه رو می شوند که به علت تغییرهای پوستی ناشی از فعالیت های هورمونی بدن است. هرگز نباید این جوش ها را دستکاری کرد؛ زیرا باعث عفونت و برجا ماندن محل جوش ها یا شکل گیری جای زخم روی صورت می شود. آنها باید هر روز حداقل یک ساعت در هوای آزاد به سر ببرند و ورزش را فراموش نکنند. شست وشو با آب و صابون و تغذیه مناسب، تاثیر فوق العاده ای در رفع این مشکل دارد و مشورت با یک متخصص پوست نیز توصیه می شود.
اسلاید 31: ۴) در دوران عادت ماهانه، رعایت بهداشت فردی بسیار مهم است. محیط خونی، محیطی مناسب برای رشد میکروب هاست و بوی ناخوشایندی نیز دارد. بنابراین شست وشوی مرتب ضروری است و سبب هیچ بیماری ای نیز نمی شود و از مساعدشدن محیط برای انواع میکروب ها جلوگیری می کند. در این دوران، از نوار بهداشتی استفاده و سعی کنید نوارها را با فواصل کم، حداقل روزی ۳ تا ۵ بار، عوض کنید. ۵) قبل و پس از تعویض نوار بهداشتی، دست تان را با آب و صابون بشویید6) از لباس های زیر نخی استفاده کنید و آنها را مرتب عوض کنید و پس از شست وشو، با اتو یا در آفتاب خشک کنید.۷) استحمام در دوران عادت ماهانه ضرر ندارد و می توانید ایستاده استحمام کنید.۸) با خودتان مهربان باشید و فراموش نکنید که قاعدگی، نشانه این است که بدن شما سالم است.۹) استفاده از دوش یا کیسه آب گرم و ماساژ شکم می تواند ماهیچه هایتان را آرامش بخشد و باعث تسکین دردهای عادت ماهانه تان شود.
اسلاید 32: ۱0)در صورت قابل تحمل نبودن یا طولانی بودن درد، مصرف بعضی از داروها مانند استامینوفن، مفنامیک اسید یا ایبوپروفن با نظر پزشک، در کاهش درد موثر است. در صورت عدم بهبود می توانید به پزشک مراجعه کنید. مصرف شیر و لبنیات می تواند میزان نیاز به ریز مغذیهای مهمی از قبیل کلسیم و منیزیم را تامین کند. تامین این مواد در رفع دردهای قاعدگی نیز تاثیر بسزایی دارد. ۱۱) علاوه بر وعده های غذایی اصلی، مصرف میان وعده ها نیز برای نوجوانان لازم است. بهتر است برای میان وعده از میوه، خشکبار، شیر و مانند آنها استفاده شود. برای تامین ویتامینهای ضروری،لازم است به مقدار کافی از سبزیجات و میوه های متنوع استفاده نمود این امر به رفع یبوست ناشی از قاعدگی نیز کمک می کند. ۱۲) صبحانه وعده غذایی بسیار مهمی است که در کارایی و قدرت یادگیری دانش آموزان تاثیر زیادی دارد و حدود ۲۵ درصد انرژی لازم روزانه نوجوانان را تامین می کند.
اسلاید 34: ۱۳) نوشیدن چای ۱ تا ۲ ساعت قبل و پس از غذا باعث جلوگیری از جذب آهن می شود و در نتیجه، کم خونی فقر آهن را که از شایع ترین نوع کم خونی است، تشدید می کند ولی استفاده از موادغذایی حاوی ویتامین C مانند میوه های ترش، جذب آهن را افزایش می دهد.البته از همه گروههای متنوع غذایی در دوران قاعدگی باید استفاده کرد تا نیاز بدن نسبت به انرژی،پروتئین،ویتامینها،ریزمغذیها (کلسیم،آهن،روی،ید) تامین شود. ۱۴) از صرف غذاهای نفاخی مانند سیر و کلم در دوران عادت ماهانه پرهیز کنید و بهتر است معده تان پر و سنگین نباشد و غذای روزانه تان را در ۵ تا ۶ وعده و سبک صرف کنید.۱۵) مصرف کم منابع حاوی ویتامین B۶ باعث تخفیف علایم افسردگی می شود. مصرف مواد حاوی این ویتامین (حبوبات، ماهی، ذرت، سویا و جگر) قبل از عادت ماهانه توصیه می شود.۱۶) انجام ورزش، به خصوص ورزش های سبک برای دختران و بانوان نه تنها منعی ندارد؛ بلکه ورزش های سبک در دوران قبل از عادت ماهانه و زمان قاعدگی تا حدودی مشکل های جسمی و روانی این دوره را تسکین می دهد. در دوران عادت ماهانه، استراحت مطلق و ماندن در رخت خواب ضرورتی ندارد و هر فرد می تواند کارهای روزمره خود را مانند رفتن به مدرسه انجام دهد.
اسلاید 35: ۱۷) متاسفانه بین بعضی از نوجوانان این طرز فکر غلط جاافتاده که سیگار کشیدن، نشانه بزرگ شدن است ولی مصرف دخانیات از مخرب ترین رفتارهای غیربهداشتی است که باعث بیماری های قلبی، عروقی، گوارشی، ریوی و بروز سرطان های مختلف می شود. نوجوانی که سیگار می کشد احتمال مصرف موادمخدر و الکل نیز در او بیشتر خواهد شد.۱۸) استعمال سیگار و قلیان، دروازه شروع مصرف سایر مواد زیان آور و اعتیاد آورد در نوجوانان و جوانان است.۱۹) اگر سوالی درباره بلوغ و تغییرات آن برایتان پیش آمد، پیش از هر کس دیگری، آن سوال را از والدین یا مربیان خود بپرسید.۲۰) در دوران بلوغ میل به گوشه گیری، حساسیت به انتقاد دیگران، بی قراری، تحریک پذیری، نافرمانی از بزرگ ترها، خیره سری، نداشتن احساس امنیت و اعتماد، تمایل به ارتباط با دوستان و گفت وگوی پنهانی، صرف وقت جلوی آینه، بی اشتهایی یا پراشتهایی روانی، اضطراب، نگرانی، اختلال در خواب، افسردگی، کنجکاوی و... پیش می آید و لازم است والدین از نحوه آموزش و حل مشکل های نوجوانان قبل و پس از بلوغ آگاه باشند و در صورت بروز مشکل با پزشک و مشاور آگاه مشورت کنند. 21) با جوانه زدن پستان ها باید برای دخترتان توضیح دهید که این درد با کامل شدن رشد پستان از بین می رود. گاهی رشد پستان ها موجب خجالت او و خم شدن به سمت جلو می شود که در این موارد نیز باید به او تذکر بدهید که این یک مرحله طبیعی از رشد است و لباس هایی برای او تهیه کنید که با پوشیدن آن، پستان ها کمتر مشخص باشند تا احساس راحتی بیشتری داشته باشد. 22) از بین بردن موهای زائد بسیار ضروریست.
اسلاید 36: نکتهبسیار ضروری است که با پیداش نشانه هایی مانند رشد پستان ها و رویش موموهای زهار در مورد عادت ماهیانه با دخترتان صحبت کنید. مطالعات نشان داده است که دخترانی که بدون آگاهی قبلی با خونریزی عادت ماهیانه مواجه می شوند، علاوه بر ترس و نگرانی که در آن زمان پیدا می کنند در آینده نیز دیدگاه مثبتی نسبت به این مسئله ندارند. پس از قبل با او صحبت کنید و از او بخواهید که اولین خونریزی را به شما اطلاع بدهد. لازم است مادران قبل از وقوع بلوغ و شروع اولین قاعدگی از چند وقت قبل، با بیان حالتها و چگونگی این دوران، دخترانشان را از نظر ذهنی آماده کنند تا فرزندانشان به محض رؤیت قاعدگی گیج و دستپاچه نشوند. زمان بیان شرایط بلوغ برای هر دختری متفاوت است و تشخیص زمان مناسب بر عهده مادران است. بهتر است این مباحث را در زمانی که دختران در ایام امتحانات و استرسهای درسی نیستند بیان کرد و خوب است با توجه به رشد جسمی دختر این مباحث پیگیری شود؛ به عنوان مثال وقتی که مادر متوجه جوانه زدن نوک پستانها در دخترش شد، بهترین زمان بیان این شرایط و آمادگی دادن برای دوران بلوغ است. هر چند که اولین قاعدگی به اندازه خود برای دختران استرسآور است، ولی مادران میتوانند با توضیحات و آموزشهای لازم قبل از بلوغ، میزان این تنش و استرس را تا حد زیادی پایین آورند.
اسلاید 37: ویژگیهای روانی و رفتاری بلوغ در دختران میل به گوشهگیری، حساسیت بسیار نسبت به انتقاد دیگران، بیقراری، بیثباتی، تحریکپذیری، نوسان در خلق و خو، مخالفت با خانواده و دوستان و به طور کلی جامعه، در رؤیا فرورفتن، شرم و حیای مربوط به تغییرات ناشی از بلوغ جنسی، تنبلی و سستی، نافرمانی از بزرگترها، خیرهسری و خودرأیی، نداشتن احساس امنیت و اعتماد به نفس، مقاومت در برابر پند و اندرز والدین، تمایل شدید به ارتباط نزدیک با دوستان و گفتگوهای پنهانی و طولانی با آنها، حساسیت نسبت به آراستگی ظاهر خود و صرف وقت جلوی آینه. این علائم که حدود یک سال پیش از بلوغ آغاز میشود، در مرحله جنسی رو به شدت گذاشته و در مراحل پایانی بلوغ بتدریج کاهش مییابد.
اسلاید 38: رفتارهای دختران در سن بلوغ و نحوه رفتار والدین در سنین بلوغ دختران از نظر روحی بسیار حساس و عصبی میشوند. گاهی در برخی دختران تغییرات رفتاری بدی بروز میکند. لجبازی مهمترین ویژگی این دوران است و به تدریج با استقرار بلوغ این نشانههای رفتاری کمرنگتر میشوند. والدین باید نسبت به این سن و رفتارهای خاص این سن آگاهی داشته باشند و با صبوری و مهربانی با دخترشان برخورد کنند. در گذشته در بسیاری از قبایل وقتی که دختر برای اولین بار بالغ میشد و با دلهره به سراغ خانوادهاش میآمد و خبر قاعدگیاش را میداد و والدین طبق رسم قبیلهای خود سیلی محکمی به دختر میزدند. امروزه برخی خانوادهها هم در مواجهه با اولین قاعدگی فرزندشان برخوردهای بدی از خود بروز میدهند. در صورتیکه وقتی دختری به مادرش رجوع میکند و با نگرانی خبر اولین قاعدگی را که دچارش شده میدهد، خانواده باید با او با نرمی و مهربانی صحبت کنند.
اسلاید 39: چگونه بلوغ دختران را زیبا کنیم؟بیشک دوران بلوغ یکی از پرتنشترین دورانهای زندگی هر دختری است. نقش والدین در این دوران میتواند اهمیت بسیاری به ایجاد آرامش روحی و روانی برای دختران در سن بلوغ داشته باشد.رفتارهای والدین در لحظه حساس بلوغ برای دختران خاطرهای ماندگار خواهد شد. پس چه بهتر است که والدین خاطرات خوشی را برای فرزندانشان رقم بزنند. هدیه ای از قبل آماده کنید و زمانی که اولین خونریزی اتفاق افتاد به دخترتان تبریک بگویید و هدیه را به او بدهید. نوع برخورد شما به خصوص در دخترانی که در سن پایین عادت ماهیانه آنها شروع می شود در پذیرش مشکلات این دوره بسیار موثر است.بهترین برخورد یک مادر در برخورد با دخترش که دچار اولین قاعدگی شده، این است که به او تبریک بگوید، به این جهت که او هم وارد جامعه بانوان شده و بالاخره مرز کودکی را رد کرده و میتواند به واسطه همین بالغ شدن روزی طعم مادری را بچشد.
اسلاید 40: پدرها زمان بلوغ دخترشان چه کنند؟دختر هم برای پدر است و هم برای مادر؛ و به همین دلیل پدرها هم باید در جریان بلوغ دخترانشان باشند. این یک مسئله بسیار مهم است که مادرها باید پدرها را از اولین قاعدگی و همچنین از سایر دورانهای ماهانه دخترشان با خبر کنند.نباید در پروسه بلوغ دختران پدرها به حاشیه بروند، بلکه در این دوران لازم است که پدر با مهربانی بیشتری با دخترش برخورد کند و او هم در کنار مادر برای کم تنش گذراندن دوران بلوغ دخترشان تلاش کند. گذشته از این مطلب، پدر هم باید بداند عصبی بودن و پرخاشگر بودن دخترش به چه علت است و با اطلاع از این شرایط قطعاً پدران هم میتوانند برخوردهای مفیدی داشته باشند.
اسلاید 41: آیا نوجوانان دمدمی تر می شوند؟ قبلترها فقط عروسکش را بغل میکرد و آرام در گوشهای از خانه بازی میکرد. برایش لباس یا اسباببازی میخریدم ذوق میکرد. اما حالا به آن آرامینیست! فقط لجبازی میکند، میگوید که خودش میخواهد برای لباسها و وسایلش سلیقه به خرج بدهد، میخواهد انتخاب وسایلش به انتخاب خودش باشد، مدام قهر و دعوا میکند. زیاد جلوی آینه میایستد و به خودش نگاه میکند. به سادگی حرفهای ما که پدر و مادر و خیرخواهش هستیم را قبول نمیکند و دلش میخواهد خودش تجربه کند!
اسلاید 42: معمولاً ما نوجوانان را سخت می پنداریم . ما چنین فرض می کنیم که نوجوانان از بزرگسالان دمدمی تر هستند. زیرا در دوران بلوغ تغییرات هورمونی در بدن نوجوانان رخ می دهد . آیا دلیل دمدمی بودن نوجوانان در دوران بلوغ است ؟ پاسخ این سوال هم مثبت و هم منفی است.تحقیقات نشان می دهند نوسان شدید هورمون ها در بدن نوجوان، وی را تحریک پذیرتر، پرخاشگرترو افسرده تر می سازد. بالا رفتن و پایین آمدن سطح هورمون ها در شروع دوران بلوغ دیده می شود ولی به زودی ثابت می شود. بنابر این رابطه بین هورمون ها و دمدمی بودن نوجوان فقط در اوایل دوران نوجوانی و زمانی که سطح هورمون ها دارای نوسان است وجود دارد. پس می توان گفت هورمون ها فقط دراوایل دوران بلوغ مسئول دمدمی بودن نوجوانان هستند.تحقیقات بیشتر نشان داده اند که دمدمی بودن نوجوان بیشترازخود بلوغ با تغییرات محیط اجتماعی اطراف وئ ارتباط دارد. در نوجوان تغییر خلق و خوئ با تغییر فعالیت ها همزمان می شود. از این رو نوجوانان همچنانکه در طول روز وارد محیط های مختلف می شوند دارای رفتارها و خلق و خوئ خوهای متفاوتی نیز می گردند ممکن است نوجوان نوسان زیادی در رفتار وخلق وخوی خود احساس کند زیرا او در طول روز دچار تغییرات زیادی درفعالیت ها و بافت های اجتماعی میشود.
اسلاید 43: خود- تصوری صرف نظراز مبا حث زیست شناختی، بلوغ می تواند دررفتار نوجوانان و پیشرفت آنها از بسیاری جهات تاثیر بگذارد. بلوغ باعث بوجود آمدن تغییراتی در نحوه نگرش نوجوان به خویشتن می شود. تغییرات بوجود آمده در ریخت بدن و کامل شدن صفات ثانویه جنسی نیز بر تصوری که نوجوان از خویش دارد اثرمی نهد و در نتیجه رفتار وئ دچار تغییر خواهد شد. برای مثال هم دختران وهم پسران نوجوان تمایل بیشتری به تنهایی دارند و در دوران اولیه بلوغ از تغییرات بوجود آمده در بدنشان دچار ناراحتی می شوند . هم دختران و هم پسران حساسیت بیشتری نسبت به ظاهر خود پیدا خواهند نمود و با کامل شدن دوران بلوغ تغییراتی در عادات غذایی و ورزش آنها نیز بوجود خواهد آمد.تغییرات بوجود آمده درظاهر نوجوان رفتار ودید دیگران را نسبت به آنها تحت تاثیر قرار خواهند داد. غالبا در دوران بلوغ از یک نوجوان انتظار می رود رفتار بهتری داشته باشد که معمولا فراتر از دسترس یک نوجوان است.آنها را درک کنید.
اسلاید 44: بسیاری از تغییراتی که نوجوانان شاهد آنها هستند مانند تغییرات جسمانی و تغییر توانایی آنها برای تفکر و استدلال و نیز پتانسیل های اجتماعی می توانند برای آنها بسیار سخت و دشوار باشند. تمام این تغییرات واکنش و انتظارات دیگران را از نوجوان و نیز شیوه تفکر آنها را نسبت به خودشان تحت تاثیر قرار خواهد داد. با وجود تمام این تغییرات ، نوسانات کم اهمیت رفتاری کاملاً طبیعی هستند و بیشتر به دلیل تنظیم های چند گانه بوجود می آید. چه چیزی می تواند چنین با سرعت و در چندین مسیر توسعه پیدا کند؟! پس تعجبی ندارد که گاهی اوقات نوجوان دمدمی باشند.اما مهمترین مساله این است که درک کنیم بر خلاف باورعمومی ، افسردگی طولانی مدت درنوجوانان طبیعی نیست. افسردگی که به مدت ۲هفته یا بیشتر طول بکشد ، نشانگر این مساله است که نوجوان با دشواری های زیادی روبه رو است و نیاز به یک کمک خارجی دارد. در این هنگام باید از پزشک یا یک متخصص سلامت روان کمک گرفت.
اسلاید 46: با تشکر از توجه شماتهیه کننده:آرزو حنفی مربی بهداشت دبستان غیردولتی یاسجاجرم – دی ماه 94
خرید پاورپوینت توسط کلیه کارتهای شتاب امکانپذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
در صورت عدم رضایت سفارش برگشت و وجه به حساب شما برگشت داده خواهد شد.
در صورت بروز هر گونه مشکل به شماره 09353405883 در ایتا پیام دهید یا با ای دی poshtibani_ppt_ir در تلگرام ارتباط بگیرید.
- پاورپوینتهای مشابه
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.