تاریخچه انرژی
اسلاید 1: تاریخچه انرژینام دبیر :آقای کاظمی تهیه: نیکان مهدی زاده و آرمان حسین پور
اسلاید 2: انرژیفهرست1.نگاهی کوتاه بر تاریخچه انرژی2.تعریفی از انرژی3.انواع انرژی4.انرژی خورشیدی5.سوخت گیاهی(زیست توده)6.انرژی باد7.انرژی آب 8.انرژی گرمایی زمین9.انرژی هیدروژن 10.سوخت های فسیلی 11.انرژی هسته ای12.نمونه سوالات
اسلاید 3: نگاهی کوتاه بر تاریخچه انرژیشايد نيم ميليون سال پيش بود كه انسانهاي اوليه آتش را كشف كردند. پيش از اين كشف آدمي، بوته و جنگلهايي را كه بر اثر صاعقه يا توفان به آتش كشيده شده بود، ديده و از برابر آنها گريخته بوده است.اما كشف آتش به عنوان يك منبع انرژي ميسر شد كه بشر درباره مزاياي آن انديشيده و بر ترس غريزي خود چيره شود. پس از كشف آتش او توانست با سوزاندن چوب و افروختن آتش، مأمن خود را روشن و گرم كند. با اين كه اختراع آتش و استفاده از چوب به عنوان اولين انرژي و مهمترين اختراع تاريخ بشري محسوب مي شد. ولي طي هزاران سال بشر از چوب تنها براي گرم كردن خود، ايجاد روشنايي در شب، و گداختن فلزها و ساختن ظروف سفالي و شيشهاي استفاده كرده است.
اسلاید 4: در قرون وسطاي ميلادي، انسان ماده ديگري را به نام زغال سنگ را شناخت و از آن به عنوان منبع انرژي استفاده كرد. از اين ماده علاوه بر گداختن فلزات و ساخت شيشه و سفالينه، توانست ماشين بخار را راهاندازي كند.در سال 1764 ميلادي يك مهندس اسكالندي به نام جيمز وات نخستين ماشين بخار واقعا عملي را ساخت در اين ماشين مصرف سوخت باعث ميشد كه ماشين كار كند به اين ترتيب به تدريج ماشين جاي نيروي ماهيچهاي انسان را گرفت. و راه رسيدن به دنياي جديد را هموار كرد.
اسلاید 5: جان تاردير دانشمند فرانسوي براي اولين بار در سال 1618 ميلادي راه توليد گاز از زغال سنگ را براي روشنايي به كار برد.طبيعتاً توجه دانشمندان به خصوص به اين جلب شد كه چگونه ميتوان انرژي را از جايي به جاي ديگر منتقل كرد. دانشمندان ميخواستند بدانند كه از يك مقدار معين سوخت دقيقا چه مقدار انرژي ميتوان به دست آورد. براي اين كار آنها كم كم فهميدند كه چگونه ميتوان مقدار انرژي را دقيقتر و دقيقتر اندازهگيري كرد.
اسلاید 6: جیمز ژول (1889-1818میلادی) دانشمند انگلیسیدر دهه 1840 ميلادي دانشمندي انگليسي به نام ژول (1889- 1818 ميلادي) اندازهگيريهاي بسياري در اين مورد انجام داد. او با شكلهاي گوناگون انرژي مثل نور، صوت، حركت، گرما، الكتريسيته و مغناطيس كار كرده و انرژي را از شكلي به شكل ديگر و از جايي به جاي ديگر تبديل و منتقل ميساخت. چون متوجه شده بود كه در همه اين تغييرها و جابهجاييها مقدار كل انرژي هيچ وقت تغيير نميكند. در سال 1842 نيز يك پزشك آلماني به نام روبرت مايريل نتيجهگيري ژول را با انجام اندازهگيريهاي دقيق تاييد كرد.
اسلاید 7: توماس ادیسون(1931_1847 میلادی) مخترع ایتالیایی .یکی از افرادی که در زمینه الکتریسیته تلاش کرد و به نتیجه رسیداز سوي ديگر بشر با تكميل فرضيات و آزمايشات دو هزار و پانصد ساله خود به توليد الكتريسيته و به منبع عظيم انرژي الكتريكي دست يافته و با انجام فرضيه ها و نتايج تكميلي توانست هم الكتريسيته را در معرض خدمت به جامعه قرار دهد و هم به آرزوي صد هزار سالهاش تبديل شب به روز تحقق بخشد.
اسلاید 8: الکتریسیته در سال 1890 از انرژي باد و در سال 1941 از اولين آسياب بادي كه قادر بود بيش از هزار كيلو وات الكتريسيته توليد كن، به دخدمت گرفته شد.همچنين به سال 1882 با استفاده از انرژي آب اولين مولد الكتريسيته هيدروالكتريك در ايالات متحده امريكا به كار گرفته شد
اسلاید 9: افق ديد بشر تا بدان جا انجاميد كه با استفاده از آينهها به تمركز پرتوهاي خورشيدي دست يابند و با استفاده از انرژي هستهاي غوغا و انفجاري از توليد انرژي را در اذهان نقش ببند. اينك با همايشي از مجموعه انرژيها انسان با مطالعه اجسام خيلي ريزي مانند الكترونها ، پروتونها و نوترونها) و اجسام بسيار بزرگي همچون منظومه شمسي، ستارگان و كهكشانها و با دستيابي به تكنولوژي و فنآوري لازم به سيستمهاي الكتريكي و الكترونيكي حتي هستهاي دست يافته كورات بسيار دور را درنورديده و با ليزر و تابشهاي هسته اي به اعماق دور دست ناديدهها دست يافته است
اسلاید 10: تعریفی از انرژیانرژی توانایی و قابلیت انجام کار از سوی انسانها و یا سایر اجسام است به کار مایع نیرو گفته میشود از دیدگاه علمی میتوان انرژی را به این صورت تعریف کرد: انرژی میزان توانایی که در زمان معین یک کار مصرف میشود .وقتی چیزهایی را از زمین بر میدارید یا دری را باز میکنید یا چیزی را مینویسید یا دوچرخهای را سوار میشوید نیرو (انرژی) به کار بردهاید اگر در باره مواردی که نیرو به کار بردهاید کمی اندیشه کنید متوجه خواهید شد که بدون انرژی زندگی امکان پذیر نخواهد بود .
اسلاید 11: انواع انرژیانرژی را میتوان به صورتهای مختلفی در طبیعت دید. که ماهیچهای که خودمان از آن استفاده میکنیم و بدون آنکه آن را به وجود آوریم از آن استفاده میکنیم انرژِی باد، انرژی سوخت گیاهی، انرژِی زمین، انرژی هستهای، انرژی هیدروژن، انرژِی، انرژِی تابشی و انرژِی صوتی و... انرژی ها به دو نوع تقسیم می شوند:الف)انرژی های تجدید ناپذیر:به انرژی هایی میگویند که تنها یک بار قابلیت مصرف دارند و منابع آنها محدود است و پس از مدتی تمام می شوندو آلودگی نیز ایجاد می کنند.مانند:سوخت های فسیلی و سوخت های هسته ای و...ب)انرژی های تجدید پذیر: به انرژی هایی می گویند که تمام نمیشوند و معمولا آلودگی ایجاد نمی کنند.مانند:انرژی خورشیدی انرژی باد انرژی هیدروالکتریک و...
اسلاید 12: انرژی خورشیدیدر روزهای آفتابی فضای درون ساختمان گرم میشود. گرمای درون ساختمانها ناشی از نفوذ انرژی تابشی خورشید از طریق شیشه پنجرهها مانند یک گلخانه عمل میکند و مانع از خارج شدن آن به بیرون میشود و اتاق را گرم میکند. همچنین انرژی خورشیدی دیوارها و بالا پشت بام را گرم میکند. به این گونه گرم شدن گرمایش غیر مستقیم خورشید میگویند.از این انرژی می توان در مثال زیر به خوبی بهره برداری کرد:وقتی مولد برقی (ژنراتور) به گردش در می آیدانرژی الکتریسته تولید میشود. و برای گرداندن مولدها از بخارآب استفاده میشود. و انرژی گرمایی حاصل از سوزاندن سوختهای فسیلی میتواند آب را بجوشاند. به این ترتیب بخار آب تولید میشود. و برای این کار میتوان از انرژی گرمایی خورشید استفاده کرد.
اسلاید 13: یکی از راحت ترین روش ها برای استفاده از انرژی خورشیدی در آبگرمکن هایی با دمای کم است.در این آبگرمکن ها به کمک صفحات خورشیدی که به عنوان وسیله تبدیل انرژی هستند نور خورشید به گرما تبدیل میشود.
اسلاید 14: نیروگاه خورشیدی مشهدروش دیگر برای استفاده از انرژی خورشیدی در سلول های خورشیدی است این سلول ها نور خورشید را مستقیما به الکتریسیته تبدیل می کنند.با اتصال تعداد زیادی از این سلول ها به یکدیگر می توان انرژی الکتریکی لازم برای دستگاه های برقی مخابراتی و ماهواره ای را تامین کرد.
اسلاید 15: از سلولهای خورشیدی در وسایلی مانند ماشین حساب استفاده میشود و در آینده و کمی هم در حالا ماشینهایی را اختراع کردهاند که با انرژی خورشیدی کار میکند.. خورشید بزرگترین منبع انرژی است و اگر نبود همه مردمان جهان و جانوران و گیاهان از بین میرفتند. انرژی خورشیدی مشکلاتی هم دارد: مانند هنگام شب و روزهای ابری نمیتوانند از انرژی خورشیدی استفاده کرد و ساخت باتریهای خورشیدی پر هزینهاست. اما فواید انرژی خورشیدی:در مصرف سوختهای فسیلی صرفه جویی میشود انرژی خورشیدی هیچ گونه آلودگی ایجاد نمیکند. و انرژی خورشیدی هیچوقت تمام نمیشود. و موجب صرفه جویی در انرژیهای فسیلی میشود. و انرژی خورشیدی رایگان است. و همه جا میتوان از آن استفاده کرد.
اسلاید 16: سوخت گیاهی(زیست توده)تعریف:همه ی اجزای قابل تجزیه ی زیستی مانند محصولات و زایدات کشاورزی و صنایع جنگلی و حتی فاضلاب ها و زباله ها و ... را زیست توده می گویند.مثال ها:درختان بید و تبریزی معمولا برای سوخت گیاهی کشت می شوند و از هیزم آنها استفاده می شود.برای تولید الکتریسته از سوخت ذغال سنگ استفاده میشود.گیاهان مانند شلغم سرشار از روغن هستند و طی فرایندی میتوان از روغن این گیاهان سوخت مایع تبدیل کرد که اصطلاحاً به ان گازوئیل زیستی میگویند.معمولاً از فضولات حیوانات کودهای کشاورزی میسازند که برای زمینهای کشاورزی لازم است.وقتی که فضولات حیوانات تجزیه میشوند گازهایی به نام متان آزاد میشود که به نام بیوگاز هم معروف هستند. گازهای متان سوخت مرغوبی هستند که در نیروگاهها و حتی در اشپزخانههای خانههای مردم از ان استفاده میشود.
اسلاید 17: تولید سوخت زیستی از جلبک هادانشمندان آمریکایی در بررسی های خود نشان دادند که به کمک یک باکتری اصلاح ژنتیکی شده می توان جلبلک های دریایی را به سوخت زیستی خودروها تبدیل کرد.این محققان برای اینکه بتوانند به این ماده اولیه مهم دست یابند با دستکاری دی .ان.ای این باکتری را وادار به تولید آنزیمی کردند که برای هضم این کربوهیدرات لازم است.این دانشمندان در این خصوص توضیح دادند:«حدود 60 درصد از «بیومس» خشک جلبک ها از قندهایی ساخته شده است که می توانند تخمیر شوند. در حدود نیمی از این قندها در یک نوع کربوهیدارت جلبک وجود دارند».
اسلاید 18: بیشتر بدانید( صــــــ 98)تولید ژیست گاز در مناطق دور افتاده روستایی به ویژه در کشور های جهان سوم از اهمیت ویژه ای برخوردار است.میلیون ها خانواده ی روستایی در هند و چین یک واحد کوچک تولید زیست گاز در مجاورت خانه خود دارند.در این واحد کوچک از تخمیر فضولات دامی در محفظه ای سربسته و درور از هوا زیست گاز تولید می شود با سوزاندن این گاز انرژی لازم برای روشنایی گرمایش و پخت و پز در دسترس این خانواده ها قرار می گیرد.تفاله های باقی مانده نیز دارای مواد پروتئینی هستند و می توان از آنها به عنوان کود استفاده کرد.این در حالی است که انرژی حاصل از سوختن تمیز زیست گاز بسیار بیش از انژی حاصل از سوختن کثیف (پر دود و پر بو)فضولات دامی است.
اسلاید 19: معایب و مزایای زیست تودهمشکلات سوخت گیاهی:هیزم هایی که برای سوزاندن استفاده میشوند بزرگ هستند وو پس از سوختن خاکستر تولید میکنند. چوب در مقایسه با گاز طبیعی و سوختهای نفت خام دیرتر میسوزد.پرورش دادن بعضی از گیاهان خاص توسط انسان کار دشواری است.اما فواید آن: سوخت گیاهی تمام نشدنی است و هنگام سوختن سوختهای گیاهی گاز گلخانهای تولید نمیشود و زمین را گرم نمیکند. درختان در هنگام فتوسنتز دی اکسید کربن هوا را جذب میکنند و به جای آن اکسیژن تولید میکنند. و باعث میشود اکسیزن زیادی تولید شود. و هرگز ضرری یا خسارتی به محیط زیست جانوران و آدمها نمیزند.
اسلاید 20: انرژی بادوقتی که هوای زمین سرد شده هوا منقبض شده و به پایین هجوم می اورد ولی وقتی که هوا گرم است هوا منبسط شده و به سمت بالا میرود. بنابر این هوای گرم به بالا میرود و هوای سرد جایگزین ان میشود. و این هوای متحرک است که عامل آن خورشید است که باد نام دارد
اسلاید 21: آسیابهای بادی نیروی باد را مهار کرده و با پرههای خودش خودش را می چرخاند اگر آن پروانهها صاف و تخت نبودند آن نمیچرخید. در زمانهای قدیم آسیابها را آدمها می پرخاندند. اما در سال ۱۷۴۵ میلادی ادموندلی موفق شد آسیاب بادی را اختراع کند.آسیابهای قدیم برای حرکت در اوردن ماشینها بسیار کارآمد بودند اما سرعت کمی داشتند. و برای تولید الکتریسیته مناسب نبودند. اما آسیابهای بادی که پیشرفته بودند درست شدند که نام انها توربین بود. و با سرعت زیادی میچرخید. و میتوانست انرژی الکتریسیته ایجاد کند.در کشتی های قدیمی با استفاده از انرژی باد میتوانستند کشتی ها و قایق ها را حرکت دهند بدون استفاده از سوخت های فسیلی و هیچ گونه آلودگی.
اسلاید 22: توربین های بادیبلندترین توربین بادی جهان، توربین بادی است که در لاسو، در ایالت براندنبورگ آلمان نصب شدهاست. محور این توربین در ارتفاع ۱۶۰ متری از سطح زمین قرار گرفته و نوک پرههای آن تا ارتفاع ۲۰۵ متر میرسند این توربین، تنها توربین بادی جهان است که بیش از ۲۰۰ متر ارتفاع داردتوربین بادی به وسایلی گفته می شوند که در مناطقی که دارای باد است نصب می شوند و انرژی الکتریکی تولید میکنند.وقتی باد به پره های توربین ها که معمولا اندازه آنها به 40 متر می رسدبر خورد میکند باعث به حرکت در آمدن آنها شده و در ادامه این حرکت به ژنراتور غول پیکر منتقل شده و برق تولد می شود و در آخر الکتریسیته به محل ذخیره منتقل می شودتو ربینهای بادی ساوینس را فردی به نام سیگریت در سال ۱۹۲۰ میلادی در کشور فنلاند اختراع کرد
اسلاید 23: معایب و مزایای انرژی بادمشکلات نیروی باد: توربینهای بادی فقط با آمدن باد کار میکنند. اگر شدت وزش باد زیاد باشد توربینها متوقف میشوند. فقط مناطق باد خیز و مکانهای مناسب آنها روی تپهها است. عدهای از مردم با احداث توربینها مخالف هستند چون چشم انداز طبیعت را خراب میکنند. و نصب توربینهای بادی پر هزینهاست.فواید نیروی باد: آسیابهای بادی برای کار کردن از هیچ نوع سوختی استفاده نمیکنند. و محیط زیست را آلوده نمیکنند. هزینه تعمیر توربینهای بادی کم است
اسلاید 24: انرژی آب. آسیابهای آبی در کنار رودخانه درست میشود. بخشی از جریان رودخانه آبی از طریق لوله به سمت توربینهای آبی هدایت میشود که آنها را به حرکت در میآورد و بر اثر چرخش توربینهای آبی نیز که مولدهای برق وصل اند نیروی الکتریسیته تولید میشود.اگر رودخانه وسیع باشد و آب بیشتری در آن جریان داشته باشد، نیروگاه آبی با کارایی بیشتری میتوانند کار کنند. ساختن سد در مکانهایی که شیب تند دارند یا درههای بلندی دارند مناسب است.انرژی که سنگ آسیاب را به چرخش در می آورد و در سد ها انرژی الکتریکی تولید میکند انرژی آب است.
اسلاید 25: انرژی امواج دریابه عکس های زیر دقت کنید:
اسلاید 26: انرژی جزر و مد انرژی است که در کشورهای ساحلی و پیشرفته از آن استفاده میشود.استفاده از این انرژی یک روش بیشتر ندارد و آن هم این است که ابتدا در کنار سواحل مانند شکل مخزن های بزرگی می سازند که در زمان مد ارتفاع آنها از آب بیشتر و درون آنها خالی است.هنگام بالا رفتن آب درون این مخزن ها پر می شود و بعد از پایین آمدن دریچه های مخازن را که درون آنها توربین هایی تعبیه شده است باز میکنند و حرکت آب باعث حرکت توربین و تولید برق می شود.
اسلاید 27: معایب و مزایای انرژی آبمشکلات انرژی آب: ساخت سدهای بزرگ که باعث تخریب زیستگاه جانوری میشود، ساخت سدها پر هزینهاست، بسیاری مناطقی که مکان مناسبی برای ساخت سد هستند از شهر دور هستند و برای رساندن آب به شهر لولههای بلندی نیاز دارد. درختان که بر اثر جاری شدن سیل آبها ریشه کن میشوند گاز متان آزاد میکند. طی فرایند تجزیه شدن به وسیله گاز متان آزاد میشود این گاز کمک میکند که زمین گرم شود. زمینهای کشاورزی که در کنار رودخانه هستند کمبود کانی پیدا میکنند.فواید انرژی آب: توربینهای آبی از هیچ سوختی استفاده نمیکنند و هیچ آلودگی تولید نمیکنند.
اسلاید 28: انرژی گرمایی زمین انرژی گرمایی زمین به گرمایی گفته میشود که به صورت طبیعی در زیر زمین وجود دارد و میتوان آنرا به انرژی الکتریکی تبدیل کرد. نیروی الکتریسیتهای که از این راه به دست میآید انرژی گرمایی زمین گفته میشود. مقدار انرژی گرمایی دخیره شده در ۵۲۰ کیلومتر مکعب از سنگهایی که در زیر پوسته زمین قرار دارند معادل انرژی مصرفی سالانه تمام دنیا است اما برای استفاده مفید از این انرژی گرمایی باید آن رابه شکلهای مختلف انرژی تبدیل کرد تا بعداً بتوان آنرا به مراکز موزد نیاز ارسال نمود.وقتی گرما از هسته زمین به سمت سطح زمین جریان پیدا میکند، در هر کیلومتر حدوداً ۳۰ درجه از گرمای آن کاسته میشود. زمانی که این گرما به سطح زمین میرسد، توسط زمین جذب و سرانجام در فضا پراکنده میشود. در شرایط عادی ما هرگز ما متوجه این گرما داخل زمین نمیشویم، چون تاثیر گرمای خورشید بر سطح زمین به مراتب بیشتر از تاثیر گرمای هستهای زمین است.
اسلاید 29: روش استفاده از انرژی زمین گرمایی برای استفاده از انرژی گرمایی زمین آب سرد را از طریق کانال های عمیقی به طرف سخره های داغ در عمق زمین می فرستد و سپس به صورت آب گرم و یا بخار آب از مجرایی دیگر خارج می کنند.از آب گرم خارج شده می توان برای گرم کردن خانه ها یا تولید انرژی الکتریکی استفاده کرد.
اسلاید 30: انرژی هیدروژن۷۵٪ جرم مواد و بیش از ۹۰٪ اتمهای تشکیل دهنده طبیعت هیدروژن است. هیدروژن یک عنصر شیمیایی با حرف H و عدد اتمی ۱ نشان داده شدهاست. هیدروژن عنصری است بیرنگ و بیبو و غیرفلز، یک ظرفیتی و گازی دو اتمی با خاصیت شعلهور شدن بالا. هیدروژن سبکترین و فراوانترین عنصر در جهان بوده و در آب و در ترکیبات آلی موجودات زنده یافت میشود. هیدروژن قابلیت واکنش شیمیایی با بیشتر عناصر را دارد.
اسلاید 31: از هیدروژن می توان به عنوان یک واسطه که انرژی را از منابع انرژی نو و یا منابع انرژی فسیلی میگیرد و به محل مصرف می رساند نام برد.در محل مصرف می توان هیدروژن را به عنوان سوخت در متور های احتراق داخلی سوزاند. در پیل های سوختی هیدروژن و اکسیژن در ترکیب باهم در یک واکنش شیمیایی الکتریسیته تولید میکنند. هیدروژن در موتور های احتراق و پیل های سوختی باعث تولید انرژی می شود که آلایندگی شیمیایی یا آلودگی زیست محیطی ندارد بنابر این هیدروژن را یک حامل انرژی پاک می نامند.
اسلاید 32: یکی از روش های تولید هیدروژن الکترولیز آب به وسیله جریان الکتریکی است.به غیر از روش الکترولیز که معمولی ترین و راحت ترین روش برای به دست آوردن هیدروژن است در آزمایشگاه ها نیز میتوان هیدروژن را از واکنش اسید ها بر برخی فلز ها مثل روی به دست آورد.
اسلاید 33: پیل سوختی یک مبدل است که در آن انرژی شیمیایی به طور مستقیم به انرژی الکتریکی تبدیل می شود و از بازده بالایی برخوردار است در واقع میتوان گفت در پیل سوختی هیدروژنی عمل عکس الکترولیز انجام می شود.
اسلاید 34: انرژی هایی که تا کنون برسی کردیم مربوط به انرژی های تجید پذیر بودند و تمامی مزایا و معیب آنها را روش های استفاده تاریخچه و ... آنها را بررسی کردیم.اکنون به مبحث انرژی های تجدید ناپذیر میپردازیم که اکنون در کشور ما بیشترین استفاده را دارند و نسبت به انرژی های تجدید پذیر آلودگی بسیار زیادی ایجاد می کنند.انرژی هایی که میخواهیم آنها را بررسی کنیم انرژی سوخت های فسیلی و انرژی هسته ای هسنتد.
اسلاید 35: سوخت های فسیلیتعریف :به سوخت هایی مانند نفت زغال سنگ و گاز طبیعی که از بقایای جانداران و تنه ی پوسیده درختان در زیر گل و لای تحت فشار و دمای زیاد پس از میلیون ها سال بوجود می آیند سوخت های فسیلی می گویند.تاریخچه استفاده از سوخت های فسیلی به 3000 سال پیش برمیگردد که برای اولین بار چینی ها از زغال سنگ برای تولید مس استفاده کردند و به طور کاملا اتفاقی چاه های گاز طبیعی را کشف کرده و سپس از آن استفاده کردند.هفت قرن بعد از چینی ها یونانی ها و رومی ها استفاده از زغال سنگ را شروع کردند و سپس حدود 1000 سال قبل سرخ پوستان قبیله هپی در قاره امریکا برای پخت ظروف سفالی از کوره زغال سنگ استفاده می کردند.
اسلاید 36: کاربرد سوخت های فسیلیاز مجموعه سوخت های فسیلی در صنایع پالاش و پتروشیمی قطران از زغال سنگ و نفت سفید و بنزین و گاز و رنگ و روغن موتور از نفت خام و همچنین کود شیمیایی پلاستیک و دارو از نفت خامحاصل میشود. معایب سوخت های فسیلی: آلوده کردن محیط زیست با تولید گاز های مضرco2 و so2 دراثر مصرف سوخت ها فسیلی و تولید گاز های مضر دمای کره زمین بالا می رود. این منابع محدود و تمام شدنی هستند.
اسلاید 37: انرژی هسته ایهسته ی برخی از اتم های سنگین مانند اورانیوم (U) و توریوم(Th) بر اثر شکافته شدن انرژی زیادی آزاد می کنند که به آن سوخت هسته ای می گویندواکنش شکافت هسته ای یک واکنش هسته ای است که در آن یک هسته ی سنگین مانند اورانیوم به دو هسته سبکتر شکافته می شودو انرژی زیادی آزاد می شود.
اسلاید 38: همجوشی هسته ای : یک شی واکنش هسته ای است که بر اثر جوش خوردن هسته اتم های سبک مانند هیدروژن و تشکیل هسته هایی اندکی سنگین تر مانند هلیم انرژی زیادی آزاد می شود که به آن همجوشی هسته ای می گویند. این واکنش در خورَید و ستارگان انجام می شود و فعلا در روی زمین امکان پذیر نیست زیرا به دمای بسیار زیادی در حدود چند هزار درجه سلسیوس نیاز است.
اسلاید 39: معایب سوخت هسته ای سوخت های هسته ای عناصر پرتو زایی هستند که نگهداری آنها بسیار دشوار و پر هزینه است. آماده سازی هسته ها برای فرایند شکافت یعنی عمل غنی سازی مشکل و پر هزینه است. پسماند فرایند شکافت پرتو زا هستند و نگهداری و دفن آنها مشکل است. حفظ ایمنی راکتور ها مشکل و پر هزینه است.
اسلاید 40: نمونه سوالات امتحانی به منابعی که خود را به طور طبیعی ترمیم و تکمیل می کنند و آلودگی کمتری نیز ایجاد می کنند ..........می گویند. 1.تجدید پذیر 2.تجدید ناپذیرپاسخ: گزینه «1» صحیح است.آب و خاک دو منبع.................هستند.1.تجدید پذیر 2.تجدید ناپذیرپاسخ:کزینه «1» صحیح است.
اسلاید 41: مس و آلومینیم دو فلز پر مصرف هستند کا از منابع ............. استخراج می شوند.1.تجدید پذیر 2.تجدید ناپذیرپاسخ:گزینه «2» صحیح است.بسیاری از منابع معدنی مهم در سراسر جهان به طور یکنواخت توضیع شده اند.1.درست 2.نادرست پاسخ:گزینه «2» صحیح است.
اسلاید 42: کدام عبارت در مورد منابع معدنی موجود در کره زمین درست است؟1.تجدیدپذیر هستند و به طور یکنواخت در سراسر جهان توضیع شده اند.2.تجدید ناپذیر هستند و به طور یکنواخت در سراسر جهان توضیع شده اند.3.تجدید پذیر هستند و به طور یکنواخت در سراسر جهان توضیع نشده اند.4.تجدید ناپذیر هستند و به طور یکنواخت در سراسر جهان توضیع نشده اند.پاسخ:با توجه به این که منابع معدنی موجود در کره زمین مانند منابع آهن و مس و زغال سنگ و ... همگی تجدید ناپذیر هستند و به طور یکنواخت در سراسر جهان تو ضیع نشده اند.گزینه «4» صحیح است.
اسلاید 43: فرایند های طبیعی مناببع تجدید ناپذیر را ............تولید می کنند.1.با سرعت نسبتا زیاد2.به مقدار زیاد3.با سرعت بسیار کم4.به مقدار کمپاسخ:منابع تجدید ناپذیر منابعی هستند که پس از مدتی تمام می شوند و به وجود نمی آیند و یا سرعت تشکیل آنها آنقدر کم است که به چشم نمی آید.بنابراین گزینه «3» صحیح است.
اسلاید 44: کدام مورد توصیف نادستی از سوخت های فسیلی است؟1.منابع تجدید ناپذیر هستند2.نوعی انرژی خورشیدی ذخیره شده هستند3.حدود 90 درصد از انرژی مورد نیاز بشر را تامین می کنند4 .از فسیل شدن بقایای جانوران و گیاهان در طی میلیون ها سال بوجود آمده است. (مرحله اول المپیاد.سال 87_88)پاسخ:فکر کنم 2 صحیح است.
اسلاید 45: کدام یک از زباله های جامد برای تولید زیست گاز مناسب نیست؟1.شیشه 2.کاغذ 3.پسماند های مواد غذایی 4.برگ پوست و شاخه درختان (مرحله اول المپیاد.86_85)پاسخ:گزینه 1 صحیح است.
اسلاید 46: جرقه ی استفاده از انرژی در ذهن بشر از کجا آغاز شد؟1.استفاده چینی ها از گاز طبیعی و زغال سنگ 2.اختراع ماشین بخار3.کشف آتش4.کشف زغال سنگپاسخ:گزینه «3» صحیح است.
اسلاید 47: کدام یک از مناطق زیر برای استفاده از هردو انرژی بادی و هیدروالکتریکی مناسب است؟1.رود های پر آب 2.سواحل دریا ها3.مناطق کوهستانی 4.هیچکدامپاسخ:گزینه «2» صحیح است.رود های پر آب برای استفاده از انرژی هیدرو الکتریک مناسب ولی انرژی بادی نامناسب است.مناطق کوهستانی فقط برای انرژی بادی مناسب است ولی سواحل دریا ها به دلیل وزیدن باد و امکان استفاده از انرژی امواج دریا برای هردو انرژی مناسب است.
اسلاید 48: کدام دانشمند در مورد اندازه گیری مقدار انرژی ها کار کرد؟1.روبرت مايريل 2. جان تاردير 3.جیمز ژول 4.گزینه 2و3پاسخ:گزینه «4» صحیح است.در دهه 1840 ميلادي دانشمندي انگليسي به نام ژول (1889- 1818 ميلادي) اندازهگيريهاي بسياري در اين مورد انجام داد. او با شكلهاي گوناگون انرژي مثل نور، صوت، حركت، گرما، الكتريسيته و مغناطيس كار كرده و انرژي را از شكلي به شكل ديگر و از جايي به جاي ديگر تبديل و منتقل ميساخت. چون متوجه شده بود كه در همه اين تغييرها و جابهجاييها مقدار كل انرژي هيچ وقت تغيير نميكند. در سال 1842 نيز يك پزشك آلماني به نام روبرت مايريل نتيجهگيري ژول را با انجام اندازهگيريهاي دقيق تاييد كرد.
اسلاید 49: کدام یک از گزینه های زیر ساده ترن روش برای تولید هیدروژن است؟1.تقطیر جزئ به جزئ هوا2.الکترولیز آب3.واکنش اسید ها بر فلز هایی مانند روی4.هرسه گزینهپاسخ:گزینه «2» صحیح است.روش الکترولیز معمولی ترین و راحت ترین روش برای به دست آوردن هیدروژن است.
اسلاید 50: در فرایند شکافت هسته ای چند نوترون سریع آزاد می شود؟4 2. 3 3. 2 4. 1پاسخ:گزینه «2» صحیح است.با دقت کردن در شکل زیر می توان دریافت که 3 نوترون سریع آزاد می شود.
اسلاید 51: موفق و پیروز باشید
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.