صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
ee ۳ ری
بین انسان و دام است عامل بیماری ویروسی از خانواده با
Bunyavardae)) 3 > 57|
* مقاومت ویروس در برابر حرارت کم است و در دمای ۵۱ درجه
مدت ۲۰ دقیقه از بين می ورد در خون به مدت ۱۰ روز در دقاک 7
مقاومت میکند
ce ele Bad ral ne aoa BE TELT YL is سر
بنابراين در محيط اسيدى ايجاد شده يس از جمود نعشى در كوست از بين مى
رود
صفحه 4:
ردنر ۹ رت 2 1
* ۵۶ کشف. علائم مشابه در کشور کنگو (زثیر2۵۱۲/) ۵ ۲
* درایراناولین بار در سال ۱۹۷۸ در مطالعه بر روی کنه های +3"
yes Serpe) زان رن
ا ا ار
۴ درایران طی چند سال اخیردراستانیهای خوزستان بوشهرچیارمحال ري
cra OILS Te ea eel TO eres a PO aera زر
bo ا
صفحه 5:
صفحه 6:
© انتقال از طریق گزش کنه آلوده
* ازطريق له كردن كنه a
* تماس مستقیم با لاشه 000
وبافتهاى الوده
*؟ تماس باترشحات ,خون وتنفس افراد مبتلاً
« تنفس در تماس با دامهاى الودة
صفحه 7:
* دامهایی که دارای عامل بیماری 01۲ 5
۰ پرندگانی که 00
perro 0 ا ال ا
صفحه 8:
صفحه 9:
صفحه 10:
0 دامداران .چوبداران
© دامپزشکان وکارکنان دامیزشکی
0 سلاخان . قصابان وکارکنان کشتارگاه
0 پزشکان .پرستاران.بهیاران وکارکنان بیمارستان
© كاركنان رستورانها وكبابى ها
صفحه 11:
در دام انا ۱۱ روز
ae ونان انا رو
صفحه 12:
y een ag یس لس
- در ار حتونت خونی تب به مدت یک هفته در دام دوام می
ات
ا ا lc ل 0
لزلا
صفحه 13:
0 ere
ات eee ae
BOS DS eb فص رت رد
صفحه 14:
صفحه 15:
ere pits eral
Cy Oe ا
eee sss
بدن 0 بینی» ۳ مجاری
اذرارى» رودةء رحم و...
صفحه 16:
= Cpe S ee rae ee) rer rior recat
رس در Cpe rede ا ا eC Fig
SES ome lO she res cee 0st 1M mney cor Stabe
را رعایت نمی کنند
؟ سم پاشی بدن دامهای خریداری شده و قرنطینه به مدت ۱۳ روز
صفحه 17:
ORran yer Un les r cai رم
* خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون. دام
ES) rs ری رز
SD) ee OE CSE ory eis
؟ نگهداری گوشت تازه به مدت ۲۴ ساعت در بخجال وسپس استفلاه
is 0
صفحه 18:
0 eee 5 eugene
سيرك 09895
ا ل ا سار NES) Soaks
Ge ray Core ونیم ل Fae Con RSS ار eles
کلیه به مدت ۴۸ ساعت در بخچال و سپس استفاده از آن
۱ One Sy
صفحه 19:
صفحه 20:
صفحه 21:
صفحه 22:
صفحه 23:
صفحه 24:
صفحه 25:
= 05700 oe
ار ره بر yl انا
۹ rT.) ae
صفحه 26:
با آرزوى سلامتى روزافزون
كرداورنده.دكترفرهاد كيانى
e ی تا
مـقدمه
• تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ( )CCHFاز بیماری های ویروسی مشترک
بین انسانـ و دام است عامل بیماری ویروسی از خانواده بانیاویریدا
(( Bunyavardaeو جنس نایروویروس ()Nairovirusاست
• مقاومت ویروس در برابر حرارت کم است و در دمای 56درجه سانتی گراد به
مدت 30دقیقه از بین می ورد در خون به مدت 10روز در دمای 40درجهـ
مقاومت میکند
• ویروس در برابر ضد عفونی کنندها خصوصآ ترکیبات اسیدی مقاومت ندارد
بنابراین در محیط اسیدی ایجاد شده پسـ از جمود نعشی در گوشت از بین می
رود
تـاریخچه بیـماری
• اولین بار درسال1945 -1944ابتالی 200نفر در شبه جزیره کریمه در
اوکراین(اتحاد جماهیر شوروی سابق)
• 1956کشف 3عالئم مشابه در کشور کنگو (زئیر )Zairدر قاره آفریقا
• درایران،3اولین بار در سال 1978در مطالعه بر روی کنه های ج3دا شده از دام ها
• امروزه در اکثر کشور های همسایه ایران مثل عراق،
پاکستان،افغانستان،ترکیه،کشورهای عربی و...بیماری شایع می باشد
• درایران طی چ3ند سال اخیردراستانهای خوزستان،بوشهر،چهارمحال بختیاری،
سیستان و بلوچ3ستان،آذربایجان غربی،یزد،کرمان،تهران،3اصفهان و فارس
گزارش شده است
انتقال به دام
• انتقال از طریق گزش کنه ای از
گونه هیالوما (هرکنه ماده در
هر دوره تخم گذاری 2تا 8هزار
تخم تولید می کند)
• انتقال ازطریق نیش حشرات
• انتقال ازطریق تماس باخون
یا ترشحات مبتالیان
انتقال به انسان
• انتقال از طریق گزش کنه آلوده
• ازطریق له کردن کنه
• تماس مستقیم با الشه گوشت ،خون،ترشحات
وبافتهای آلوده
• تماس باترشحات ،خون وتنفس افراد مبتال
• تنفس در تماس با دامهای آلوده
مخزن بیماری
• مهرداران کوچک:موش،خرگوش،سنجاب،جوجه
تیغی و .......
• دامهایی که دارای عامل بیماری cchfهستند
• پرندگانی که حامل کنه میباشند
• حشرات نیز با تغذیه از خون آلوده به cchf
چرخه بیماری
گروههای در معرض خطر
• همه افراد جامعه احتمال ابتال به بیماری را دارند.
• گروه پر خطر شامل:
o
o
o
o
o
د>امداران ،چوبداران
دامپزشکان وکارکنان دامپزشکی
سالخان ،قصابان وکارکنان کشتارگاه
پزشکان ،پرستاران،بهیاران وکارکنان بیمارستان
کارکنان رستورانها وکبابی ها
دوره کمون بیماری
•
در دام 3تا 12روز
•
درانسان 3تا 9روز
عالئم بیماری در دام
• دامها بندرت عالئم کلینیکی نشان می دهند
• در اثر عفونت خونی تب به مدت یک هفته در دام دوام می یابد و پس
از آن دام به عنوان ناقل بیماری ویروس را از خود دفع میکند
• گهگاهی در حالت حاد در مخاطات پر خونی یا خون ریزی دیده
می شود
عالئم بیماری در انسان
• تب ناگهانی ،بدن درد ،کوفتگی ،ضعف ،سردرد ،درد
شدید عضالت ،بی اشتهایی ،درد پشت حدقه چشم،
ترس از نور ،تهوع ،استفراغ ،گلودرد ،دل درد
• تغییرات خلقی مثل بیقراری و افسردگی
• عالئم خونریزی از روز 3تا 6شروع میشود
خونریزی در مخاط ،خط
زیر بغل،محل های تزریق
خونریزی از اعضای مختلف
بدن مثل بینی ،لثه ،مجاری
ادراری ،روده ،رحم و...
پیشگیری ازبیماری در دام
• بهسازی جایگاه دام جهت ج3لوگیری از تخمگذاری و تکثیر کنه ها
• سمپاشی بدن و ج3ایگاه دام بخصوص در فصل فعالیت کنه ها
• جمع آوری کود و فضوالت دامی و خارج نمودن از دامداری
• پاکسازی دامداری از اشیاء متفرقه جهت جلوگیری از تخمگذاری کنه
• عدم خرید دام از کانونهای بیماری و دامداریهایی که موازین بهداشتی
را رعایت نمی کنند
• سم پاشی بدن دامهای خ3ریداری شده و قرنطینه به مدت 14روز
پیشگیری بیماری در انسان
• جدا نگاه داشتن جایگاه دام از محل زندگی
• خودداری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام
• خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون 3دام
• خودداری از کشتار دام در محلهای غیر مجاز
• تهیه گوشت مورد نیاز از محلهای مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی
• نگهداری گوشت تازه به مدت 24ساعت در یخچال وسپس استفاده
• رعایت اصول ایمنی درموقع تماس باگوشت تازه،ج3گروسایرآالیش دام
پیشگیری از بیماری در انسان
• روشهای حفاظت شخصی در تماس با ترشحات و خون حیوان
(پوشیدت دستکش ،لباس بلند ،چکمه ،ماسک و عینک)
•روشهای حفاظت شخصی از گزش کنه و حشرات
•خودداری از رفت و آمد در محلهای کشتار غیر مجاز
•اجتناب از خوردن جگر خام ونیم پخته ،نگهداری جگر ،قلب ،
کلیه به مدت 48ساعت در یخچال و سپس استفاده از آن
•آموزش افراد در معرض خطرواطالع رسانی عمومی
آموزش دامداران و افراد مرتبط
سمپاشی بدن و جایگاه دام
انتقال از طریق کشتار غیر مجاز
با آرزوی سالمتی روزافزون شما
گردآورنده:دکترفرهاد کیانی
کارشناس آموزش وترویج