«جایگاه کارفرما در انعقاد قراردادهای دو عاملی»
اسلاید 1: «جایگاه کارفرما در انعقاد قراردادهای دو عاملی»
اسلاید 2: پروژه های مهندسی, تدارک, ساخت (EPC):EPC در واقع سرنام این واژگان است: Engineering/procurement/construction که به سادگی می توان آنرا به مهندسی، تامین کالا و ساخت و اجرا تعبیر کرد .نام دیگری است که معادل همان پروژه کلید در دست در نظر گرفته میشود .در چنین پروژه هایی تمام فعالیت های لازم برای اجرای پروژه از مرحله طراحی ومهندسی تا تدارکات وساخت نهایی بر عهده یک پیمانکار گذاشته میشود .پیمانکاران عمومی وپروژه های TURN-KEY در همه ی صنایع ودر اندازه های متفاوت وجود دارند.البته قرارداد EPC به همین مطالب خلاصه نمی شود. چنین نیست که اگر اصول مهندسی، تامین کالا و اجرا را بدانیم، آنگاه بتوانیم پروژه را به صورت EPC اجرا کنیم . همچنین نمی توان با قرار دادن سه منبع گوناگون مهندسی، تامین کالا و اجرا در کنار هم EPC به انجام رساند .مسلما این مقوله، عمیق تر و فراتر از کنار هم قرار گرفتن این سه واژه است . ترکیب یا در هم آمیختن عملیات فنی، طراحی، اجرایی، و تامین کالا، چنان پیچیده است که می توان به اندازه پایان نامه های دانشگاهی درباره آن مطلب نوشت.ترکیب عملیات، اداره کردن، تحویل به موقع با هزینه پیش بینی شده و با در نظر گرفتن ریسک ها در محدوده هر قرارداد مفهومی جز مدیریت ندارد.EPC چیست؟
اسلاید 3: تاریخچه قرارداد های EPC استفاده از شرایط قراردادهای تیپ فیدیک درسازمان برنامه و بودجه سابق، با اخذ وام از بانکجهانی در دهه 40خورشیدی)برابر با 61 - 1960 میلادی) شروع شد و با ترجمه کتاب قرمز به فارسی، مورداستفاده قرار گرفت. این قراردادها تا سال 1990 در دنیا متداول بود.در سال 1990 (خرداد 1369) در کنفرانس سالانه فیدیک که در نروژ برگزار شد، بحث پیرامونقراردادهای Design and Built مطرحگردید و مقرر شد که فیدیک برای پروژههای بزرگ وچند منظوره به این کاربپردازد و براساس آن تقسیم ریسک بین صاحب کار و پیمانکار صورت بگیرد. دراینجا از واژه صاحبکار استفاده میشود تا تفاوتی با واژه کارفرما داشتهباشد. امروزه در دنیا به جای واژه Client یا کارفرما، از واژه Owner یا Employer استفاده میشود. یعنی اگر از واژه کارفرما استفادهشود، تمامی توانمندیها در آن نهفته است و احتیاج به مشاور یا پیمانکار وجود ندارد. بنابراین توصیهمیشود که از این کلمه کمتر استفاده گردد...
اسلاید 4: ويژگي هاي روش EPC1 - پیمانکار دارای آزادی عمل بیشتری در زمینه انتخاب تجهیزات و تکنیک های اجرایی بوده و همچنین وابستگی خاصی به فعالیتهای دیگران و پیروی از برنامه زمان بندی آنها ندارد .2- سرعت در این پروژه ها بیشتر بوده و با انجام سریع کار ، پرداختهای مورد انتظار نیر بموقع می بایست انجام گردد .3- چنانچه پیمانکار از تجهیزات ارزانتر و سطح پایین استفاده نموده و در نتیجه کیفیت کار پائین بیاید ، ریسک عدم دریافت آخرین پرداخت را متقبل گردیده و بعلاوه ریسک عدم گرفتن کارهای بعدی کارفرما را نیز پذیرا خواهد بود .4- زمان دراین نوع قراردادها از اهمیت خاصی برخوردار است و باید طبق تعهدات ، طرفین بدان متعهد باشند. در حقیقت اطمینان از تاریخ اتمام پروژه بسیار بالا است ( بدلیل تعیین جریمه برای هر یک از طرفین در صورت نقض تعهدات).
اسلاید 5: 5- کارفرما و مشاورین وی می بایست به مهارت و تجارب پیمانکار اعتماد نمایند و در نتیجه به غیر از مواردی که پیمانکار از وظایف خود بصورت اساسی و کلی عدول میکند، لازم نیست در کار پیمانکار دخالت نموده و یا پیشنهادات را با تاخیر طولانی مورد بررسی قرار دهند .6- مرحله طراحی تقضیلی اهمیت خاصی داشته و کارفرما و مشاورین وی میباید اطمینان یابند که پیمانکار از مشخصات عدول ننموده و استانداردهای پروژه را پائین نیاورده است .7- توافقات مالی و نحوه پرداخت تاثیر بسزایی در قرارداد دارد، لذا می بایست بصورت شفاف و مشخص در قرارداد تعیین شده و بر طبق آن نیز عمل گردد . چنانچه کارفرما در ابتدای امر از خواسته های خود آگاهی کامل داشته باشد یک قرارداد بصورت قیمت مقطوع بهترین گزینه محسوب میگردد . در این حالت پیمانکار می بایست از بنیه مالی مناسبی برخوردار باشد .8- در خصوص راه اندازی پروژه چنانچه کارفرما خواسته ها و الزاماتی داشته باشد میبایست در قرارداد بدان اشاره گردد .ويژگي هاي روش EPC
اسلاید 6: 9- کارفرما و مشاورین وی بیشترین فعالیت را در فرآیند مناقصه و نظارت عالیه در طول اجراء طرح خواهند داشت . بعنوان یک قانون کلی هر عیب و نقصی که در محدوده تعریف شده کار حادث شود مسئولیت پیمانکار خواهد بود و ریسک و مسئولیت اجرایی از کارفرما به پیمانکار منتقل میشود .10- مرحله مناقصه اهمیت بسیار زیادی داشته و در این مرحله کارفرما می بایست نیرو ، هزینه و منابع کافی را به منظور اطمینان از قابلیت های پیمانکار و کیفیت طرحهای پیشنهادی آنها صرف نماید . از سوی دیگر پیمانکار نیز باید وقت و انرژی زیادی برای تهیه پیشنهاد با اطمینان از قابل اجراء بودن و سودآوری آن مصروف دارد .11- استفاده از تأمین منابع مالی بصورت فاینانس در این روش با سهولت بیشتری انجام میشود .12- خریدهای خارجی را میتوان بصورت یکپارچه انجام داد .13- ارتقاء قابلیت های ساخت و نوآوری در داخل کشور امکان پذیر می گردد .14- کارفرما بدلیل نیاز به کنترل کمتر در این روش میتواند به فعالیتهای اصلی خود پرداخته و کمترین نیروی پرسنلی ستادی در سیستم خود نیاز خواهد داشت . ويژگي هاي روش EPC
اسلاید 7: علت پیشرفتن بازار کار به سوی قراردادهای EPCاولین دلیل اطمینان کارفرما یا صاحب کار از مبلغ نهایی و زمان قطعی پایان کار است. تغییراتزمان در پروژههایی که به روش EPC اجرا میشوندبسیار کم است زیرا جریمههایی درنظر گرفته شده برای طرفین در قرارداد زیادند.در قراردادهای نوع EPC این جریمهها واقعاً اجرا میشوند و طرفین همگی دنبال آن هستند که آن پنالتیها را پرداخت نکنند. در زمانی کهاستفاده ازسرمایه خصوصی در اجرای فایننس مطرح است، قطعاً باید از قراردادهای نوعEPC استفادهکرد. یکی از موارد دیگری که در EPC وجود دارد، جلوگیری از لوث مسئولیت و تقسیم کار است. اصولاً در قراردادهای نوع EPC مسئولیت از یکمؤسسه خواسته میشود و به عبارت دیگر مسئولیت تکهتکه نمیشود. در نتیجهمسئولیت در عملکرد، آزمایش و کارایی و تجهیزات به طور کامل برعهدهپیمانکاراست.
اسلاید 8: در کشور های توسعه یافته 1) کوتاه تر شدن مدت زمان انجام پروژه 2)قطعیت دادن به هزینه ها3)کاهش هزینه ها4)ارتقا قابلیت ساخت و نواوری5)کاهش ادعاها6)قطعیت دادن به برنامه زمان بندیدر کشور ما 1)ریسک پذیری بیشتر پیمانکار در پروژههای دو عاملی2)نیروی انسانی زیاد در نهادها و وزارتخانه های دولتی کشور مشکل عدم مدیریت و بهره وری سریع از انها3)مشکلات بیشتری که کارفرمایان در نتیجه ی انجام بیشتر پروژه ها به کل مثلثی با انها درگیر بوده اند .
اسلاید 9: كاهش مدت زمان پروژهزماني كه طراحي و ساخت تحت يك قرارداد انجام ميشود در واقع سازماني واحد مسئووليت آن را ميپذيرد. ارتباطات بين عوامل مختلف درگير در پروژه تا حد زيادي بهبود مييابد در نتيجه زمان فرآيندهاي طراحي و ساخت كاهش يافته و زمان كل پروژه كاهش مييابد همچنين در اين روش امكان انجام سريع پروژه از طريق همپوشاني در طراحي و ساخت فراهم ميشود. قطعيت دادن به هزينههابا توجه به اينكه يك سازمان كنترل كاملي روي كار طراحي، محدودهي كار و بودجه دارد، فرصت كمتري براي تغييرات در محدودهي كار به وجود ميآيد. به علاوه ارتقاء ارتباطات بين طراحان و اجرا كنندگان، احتمال مواردي كه باعث افزايش هزينهي پروژه ميگردد را كاهش ميدهد.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.