جوش فورجینگ
اسلاید 1: به نام خداموضوع : جوش فورجینگتهیه کننده : یعقوب جان افزاشماره دانشجویی : 27309323005استاد : مهندس جهانبخش
اسلاید 2: تکنولوژی جوش سر به سر میلگرد، فورجینگ
اسلاید 3: جوشکاری میلگرد به روش فشار گاز :روش جوشکاری فشار گاز روشی است که در آن مواد اولیه مستقیما˝درشرایط دمایی پایینترازدمای ذوب ( c 1300- 1200) به کمک گاز اکسی استیلن جهت اتصال دو سر میلگرد مورد استفاده قرار می گیرد. از این روش، بیشتر در اجرای سازه های ساختمانی ساخته شده با بتن و میلگرد مورد استفاده قرار می گیرد . اتصال روی هم(اورلب) تاکنون معمولا به عنوان روشی مهم برای اتصال میلگرد ها مورد استفاد قرار می گرفت . به دلیل دارا بودن معایبی همچون عدم استحکام محل اتصال ، پیچیده بودن آرایش میلگرد ها ، ایجاد مقطع ثانویه بزرگتر از حالت پایه و همچنین افزایش هزینه ، استفاده از آن برای میلگردهای باقطرهای بالادربرخی استانداردهاممنوع شده وبه کاربردن روشهایاتصال مکانیکی وروش جوشکاری فشارگازجایگزین آن گردید. به طورکلی روش جوشکاری فشارگازبسیارمستحکم ترواقتصادیتراز روش اتصال روی هم می باشد
اسلاید 4: تکنولوژی جوش سر به سر میلگرد، فورجینگدر روش جوش سر به سر میلگرد مخلوط گاز اکسیژن و استیلن توسط یه مشعل در نقطه اتصال ایجاد حرارت می نماید و دو سر مقطع برش خورده را به دمای خمیری (1300-1200) می رساند پس از اینکه نقطه اتصال به دمای مورد نظر رسید توسط کلید الکتریکی زیر دست کاربر اعمال فشار بر روی میلگرد ها توسط پمپ هیدرولیک صورت می گیرد. اعمال فشار ایجاد شده باعث می شود که اتم های تشکیل دهنده میلگرد جابجا شده و از یک سر میلگرد به طرف دیگر منتقل شوند که این امر باعث ایجاد اتصال شده و یکپارچگی آرماتور را باعث خواهد شد. در این روش چون دو سر میلگرد از یک جنس بوده و پیوند صورت گرفته از طریق جابجایی مولکول ها و بدون هیچ گونه فلز افزودنی می باشد در نتیجه اتصال ایجاد شده با همان کیفیت میلگرد پایه می باشد.
اسلاید 5: متعلقات دستگاه جوش سر به سر میلگرد (gas pressure welding) و نحوه انجام جوشکاری فورجینگ میلگرد
اسلاید 6:
اسلاید 7: کاربردهای این روش :-جوشکاری میلگردهای فونداسیون- جوشکاری میلگردهای دیوارها وستونها-جوشکاری میلگردهای شمع ها-جوشکاری میلگردهای شکسته-جوشکاری میلگردهای ضایعاتی
اسلاید 8:
اسلاید 9:
اسلاید 10:
اسلاید 11:
اسلاید 12:
اسلاید 13: مزایای استفاده از روش سیستم جوشکاری سربه سرمیلگرد :- صرفهجویی ۲۵ تا ۵۵ درصدی در مصرف میلگرد.- کاهش نسبت فولاد به بتن و تراکم در یک سطح مقطع.- یکپارچه شدن آرماتور، استحکام و تحمل بیشتر در بتن.- اتصال میلگرد های غیرقابلمصرف (پرت) به یکدیگر و استفاده مجدد از آنها - کاهش وزن سازه، بالا رفتن مقاومت در زلزله و کیفیت مقطع اصلی میلگرد.
اسلاید 14: آزمایش و کنترل کیفیت :به منظور اطمینان از استحکام و صحت جوش بعمل آمده،آزمایش هایی به شرح زیر روی میلگردهای جوش شده صورت گرف.آزمایش خمش(Bend Test):آزمایش خمش 90 درجه بر روی نمونه های میلگرد جوشکاری شده بعمل آمد. در قسمت جوش شده و ناحیه اطراف آن هیچگونه ترک یا شکست سطحی مشاهده نگردید و نتیجه آزمایش قابل قبول می باشد.آزمایش کشش(Tensile Test):آزمایش کشش از نمونه های میلگرد جوشکاری شده بعمل آمد، شکست در همه نمونه های میلگرد خارج از ناحیه جوش رخ داده است و نتیجه آزمایش قابل قبول می باشد.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.