دروغ گفتن و سلام گفتن
اسلاید 1: بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2: عنوان: دروغ گفتن و سلام کردنتهیه کننده:پوریا محمودیاستاد مربوطه:جناب آقای افخمینام درس:هدیه های آسمانی
اسلاید 3: دروغ از منظر قرآن و رواياتدروغ از بدترين معايب، زشت ترين گناهان و منشأ بسياري از مفاسد است و بالطبع از کارهاي زشت و ناپسند و عادت به آن از رذايل اخلاقي و از گناهان کبيره است و تا ضرورت و مصلحت مهمي در ميان نباشد ، دروغ گفتن جايز نمي باشد.دروغ در دنيا و آخرت انسان را از رحمت الهي محروم مي کند و در ميان مردم بي اعتبار مي نمايد و اعتماد عمومي را سلب و جامعه را به بيماري نفاق دچار مي سازد و از آفات زبان و خراب کننده ايمان است.علت اصلي دروغ ، عقده حقارت و خود کم بيني انسان دروغگو است و اين يکي از نکات رواني است که به عنوان روانشناسي اخلاقي در کلمات معصومين به آن اشاره شده است.سرچشمه دروغ نيز گاهي به خاطر ترس از فقر، پراکنده شدن مردم از دور او ، از دست دادن موقعيت و مقام و زماني نيز به خاطر علاقه شديد به مال و جاه و مقام و ...است که شخص از اين وسيله نامشروع براي تامين مقصود خود کمک مي گيرد.ابزار بسياري از گناهان دروغ است اينکه افراد دروغگو بدبيني و سوء ظن خاصي نسبت به همه کس و همه چيز دارند ، با دروغ خود را بزرگ جلوه مي دهند، با دروغ هزار گونه تملق مي گويند و يکي از راههاي درمان دروغ اين مي باشد که قبل از هر چيز بايد مبتلايان را به عواقب دردناک و آثار سوء معنوي و مادي آن متوجه ساخت و نيز بايد بايد متوجه ساخت که اگر چه دروغ در پاره اي از موارد نفع شخصي دارد ولي نفعش بسيار آني و زودگذر است و يکي ديگر از موثرترين راههاي درمان دروغ پرورش شخصيت در افراد و کوشش براي تقويت پايه هاي ايمان در دل آنان است و بايد محيط هاي تربيتي و معاشرتي مبتلايان را از وجود افراد دروغگو پاک کرد تا تدريجا طبق اصل محاکات و تاثيرپذيري محيط وجود آنها از اين رذيله پاک گردد.
اسلاید 4: معناي دروغکذب بر وزن وِزر و کَتِف به معني دروغ گفتن مي باشد. صحاح و قاموس و اقرب و ... هر دو وزن را مصدر گفته اند ولي استعمال قرآن نشان ميدهد که کذب بر وزن وزر مصدر است.کذب بر وزن کَتِف اسم مصدر است به معني دروغ مثل « يَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِب» چون کذب مفعول به يفترون است لذا اسم است نه مصدر يعني بر خدا دروغ مي بندند. تکذيب آن است که ديگري را به دروغ نسبت دهي و بگويي دروغ مي گويد. کذّاب مبالغه است يعني بسيار دروغگو« إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ كَذَّاب(5)» . کاذبه مصدر است مثل عاقبه ، عافيه و باقيه« إِذا وَقَعَتِ الْواقِعَةُ - لَيْسَ لِوَقْعَتِها كاذِبَة»(6) کذب در لغت به معناي عدم مطابقت است و همانگونه که سخن به دروغ متّصف مي شود اعتقاد و عمل هم به آن متّصف مي گردد. گمان و اعتقاد مخالف با واقع دروغ است ، همانگونه که عمل مخالف با سخن و وعده نيز دروغ است.سوگند دروغيکي از موارد رواج دروغ ، سوگند دروغ است. اين عمل از زشت ترين گناهان و فاحش ترين عيوب است.پيامبر اکرم(ص) فرمودند:« هر کس سوگندي به خدا ياد کند که به اندازه بال پشه اي دروغ در آن باشد نقطه اي سياه در قلبش پديد مي آيد و تا روز قيامت باقي مي ماند»حضرت رسول(ص) فرمودند:« چه خيانت بزرگي است که به برادرت چيزي بگويي که تو را تصديق کند و تو به او دروغ گفته باشي»پيامبر(ص)فرمودند:« سه گروهند که فرداي قيامت خدا با آنها سخن نمي گويد و به آنها توجه نمي کند و آنها را از گناهانشان تزکيه نمي کند اول کساني که چون چيزي ببخشند منت مي گذارند دوم کساني که کالاي خود را با سوگند دروغ به فروش مي رسانند و سوم انسانهاي متکبر.»
اسلاید 5: وعده به خانواده و همسردر دين مقدس اسلام نفقه(هزينه زندگي)زن و فرزند به عهده مرد است . البته نفقه به تناسب امکانات و در حدّ ميانه روي است و بيش از آن لزومي ندارد ولي چون بسياري از اوقات در اثر زياده طلبي و چشم و هم چشمي تقاضاي خانواده فراتر از امکانات مرد و بيش از حد کفايت است در چنين وضعي مرد بر سر دوراهي قرار مي گيرد که يا بايد با برخورد منفي و ردّ صريح در برابر خواسته هاي آنان موضع گيري کند و يا با برخورد اميدوار کننده و وعده هاي مصلحتي تا حدودي آنها را راضي و قانع نمايد. اما بايد در نظر داشت که اگر سرپرست خانواده بخواهد هر روز به بهانه هاي پوچ و بي اساس به خانواده اش دروغ بگويد علاوه بر آنکه از نظر تربيتي آثار بدي در پي دارد حسّ اعتماد و اطمينان را در اعضاي خانواده از بين مي برد و جايگاه رفيع پدر و سرپرست خانواده را متزلزل ساخته و آنرا در معرض سقوط قرار مي دهد و در نتيجه اساس خانواده از بين مي رود. آثار دروغدروغ به جز آثار سوء اخلاقي که در شاکله خود انسان دارد بنيان و شالوده جامعه را ويران مي کند مثل موشهايي که سد سبا را با آن استحکام ويران کردند. دروغ در خانه ، دروغ در مدرسه ، دروغ در بازار و محله و اداره و ... نظام خانواده و مدرسه و بازار و اداره و... را از هم مي پاشد. دروغ آثار زيانباري از جهت فرهنگي ، اقتصادي ، سياسي و اجتماعي به دنبال دارد .
اسلاید 6: سلام کردن مسلمین به یکدیگر ، ایجاد انس و الفت می کند ، کینه ها و کدورتها را می زداید ، اخم پیشانیها را باز می کند ، بنابراین زن و شوهری که نیاز به انس و الفت و صفا و صمیمیت بیشتری دارند این دستور را بیشتر رعایت کنند.شوهر که از در منزل وارد می شود باید به همسرش سلام کند و هر گاه که از خواب برمی خیزند زن به شوهرش سلام کند و بهتر آنکه در سلام کردن ، هر یک بر دیگری سبقت گیرد. سلام باید با صدای بلند و واضح باشد ، نه آهسته و نهان ، زن و شوهر نباید این موضوع را که اسلام به آن اهمیت زیاد داده است کوچک شمرند و کم اهمیت گیرند و بگویند : سلام کردن برای بیگانگان است ، نه زن و شوهر که با هم یگانه و نزدیکند.واعظی می گفت : دوستی داشتم ثروتمند و مرفه . روزی به من گفت : نمی دانم چه سرّی در کار است که زندگی من و همسر و فرزندانم با وجود آماده بودن همه وسائل زندگی ، روح و نشاط ندارد ، در صورتی که زندگی شما و امثال شما که یک دهم در آمد و رفاه ما را ندارید ، پر از شور و عشق و شادی و نشاط است ، شما از ما بیشتر می خندید و گونه های شما سرختر است و فرزندان شما با نشاط تر و زنده دل ترند.به او گفتم : شما با همسرت سلام و خداحافظی می کنی ؟ گفت : نه ، گفتم حال چند وقتی این موضوع مهم اسلامی را آزمایش کن . در آنجا سری تکان داد به علامت اینکه مثلاً من از مرض سل و سرطان می می گویم و او قرص آسپرین تجویز می کند ، ولی چندی بعد تشکرکنان نزد من آمد و گفت : به راستی نصیحت تو معجزه کرد. یک سلام کردن کوچک و ناقابل ، در خانواده ما ، روح و نشاط آورد ، وقتی سلام نمی کردم ، من در گوشه ای می نشستم و همسرم دنبال کارهای خانه می رفت ، ولی از وقتی سلام می کنم همسرم مجبور است جوابی بدهد . همین سلام و جواب آسان و بی مایه ، اخم و گرفته رویی ما را به نشاط و گشاده رویی تبدیل کرد و دهان بسته ما را باز کرد . بعد از سلام و جواب ، قهراً سخنی از این در و آن در گفته شد ، غصه ها و ناراحتیهای بازار و خانه فراموش گشت ، خلاصه زندگی افسرده و مرده ما را با یک دستور کوچک ، رونق و حیات تازه ای بخشیدی و عشق و شور و شعف به خانه ما آوردی.
اسلاید 7: با تشکر
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.