دزانفکتانها و نحوه انتخاب آن
اسلاید 1: دزانفكتانها و نحوه انتخاب آن درمحيطهاي آزمايشگاهي Disinfectants and Selection Methods in Lab. Areas
اسلاید 2: تاريخچه كاربري علمي ضدعفوني كننده ها 150 سال پيش / اقدامات عملي به دوران باستان جنگجويان : آتش / آب جوش ارسطو و اسكندر مقدوني گزارش هومر : سولفور ( دي اكسيد سولفور) 800 سال پيش از ميلاد – اپيدمي گسترده طاعون . پزشك هندي سوسروتا 500 پس از ميلاد -اطاقهاي عمل گازدهي شوند پزشك سويسي پاراسلسوس در اواخر قرن 16 ميلادي فارماكوپهاي تهيه كرد و مواد مثل جيوه, سرب, آرسنيك, مس, آهن و سولفور را معرفي نمود. در سال 1810 نيكولاس اپرت در فرانسه روش حرارت دادن مواد غذايي – كنسرو جيرولامو فراكاسترو ايتاليايي( همكلاس آقاي كوپرنيك ) در اوسط قرن شانزدهم سه كتاب در مورد واگيري نوشت كه در آن اشاره كرد.
اسلاید 3: تاريخچه اقدامات عملي مبارزه با بيماريهاي واگير : پوششها ويژه با ماسكهاي منقاري شكل در ونيز بار كليه كشتيها گاز داده ميشد و نامههاي پستي كاملا ضدعفوني ميگرديد. نامهاي / سركه
اسلاید 4: تاريخچه اولين باري كه از مواد شيميايي براي كشتن ميكروارگانيسمها استفاده شد سال 1676 بوده است يك بازرگان پوشاك و سازنده ميكروسكوپهاي آماتوري به نام آنتون ون ليون هوك براي اولين بار تاثير مايع داراي فلفل را بر موجودات ذره بيني نوشت اولين باكتريها با مشاهده پلاك دنداني خود . كشته شدن آنها در مجاورت با سركه اولين پروتوزئا را به نام Giardia lambia
اسلاید 5: تاريخچه يافتههاي لوييپاستور در شيمي, باكتريشناسي و پزشكي منجر به تشكيل علم ميكروبيولوژي گرديد. مشكلات او در تفهيم پزشكان آن زمان به شعله دادن لوازم پزشكي و حرارت دادن باندهاي زخم و نقش او در نجات صنعت شرابسازي فرانسه با حرارت دادن 50 تا 60 درجه كه امروزه تحت عنوان پاستوريزاسيون ميشناسيم بر كسي پوشيده نيست.
اسلاید 6: تاريخچه جوزف ليستر مدتها از علت عفونت در پي شكستگيهايي كه منجر به پارگي پوست ميشد و تفاوت آن با بهبوديهاي بدون عفونت شكستگيهايي كه زخم پوستي به همراه نداشت متعجب بود بعدها با ايده پاستور و استفاده از فنل بين گنديدگي عفوني بافت و آلودگي ميكروبي توانست ارتباط مستقيم پيدا كند. با توجه به عوارض سمي اين ماده او بعدها محلول 1به 20 يا 1به40 رقيق شده اين ماده را توصيه نمود.
اسلاید 7: تاريخچه كخ با استفاده از ميكروسكوپهاي پيشرفتهتر توانست هجوم ميكروب را به بافتها و ايجاد عفونت نشان دهد. در سال 1881 در يك مجموعه 48 صفحهاي در مورد اثر بيش از 70 ماده شيميايي در محيطهاي آبي, روغني و يا الكلي و در شرايط متفاوت دمايي بر كشتن اسپور باكتري شاربن اندازهگيري نمود كه از بين آنها فعالترين انواع عبارت بودند از : كلر, آرسنيك, بروم, يد, كلريد جيوه, پتاسيم, پرمنگنات. و مواد با فعاليت كمتر عبارت بودند از : اسيد هيدروكلريك, كلريد آهن, هيپوكلريت كلسيم, سولفيد آمونيوم, اسيد فرميك, كينين, كلرپيرسين و روغن تربانتين.
اسلاید 8: تاريخچه كرونيگ و پال در سال 1897 پايهگذاران علمي ضدعفوني كنندههاي شيميايي هستند و در مقاله خود اعلام نمودند كه اثر ضدعفوني كنندگي مواد بايد در شرايط تحت كنترل ارزيابي شود و وابسته به حرارت و تراكم ميكروارگانيسمها ميباشد.
اسلاید 9: ضدعفوني كننده هاي شيمياييالكل (اتانول) ماده ضدعفوني كننده ديگري است كه داستاني بسيار طولاني دارد. در گذشته ابتدا از شراب و بعدها پس از امكان تقطير مواد محلول 60% يا 70% آن توسط هرينگتون و واكر مورد استفاده قرارگرفت. البته در هيچ غلظتي امكان كشتن اسپورها فراهم نبود. جوهر قطران (كرئوزوت) تركيبي از فنل كه از تقطير قطران چوب بدست مي آمد توسط ريشنباخ در سال 1832 معرفي گرديد. اما چند سال بعد در عملهاي جراحي و نيز ضدعفوني فاضلابها مورد استفاده قرار گرفت. پراكسيد هيدروژن توسط تنارد در سال 1818 معرفي گرديد و توانايي آن در خنثي سازي بوي تعفن توسط ريچارسون بسيار مورد توجه قرار گرفت.امروزه از اين ماده در شير و آب ميوه استريل مورد استفاده قرار ميگيرد. تركيبات چهارتايي آمونيوم امروزه به ميزان گسترده اي مورد استفاده قرار مي گيرد. گرچه علم فعاليت ضد ميكروبي آن در سال 1916 گزارش گرديد اما تا سال 1935 كه توسط جرارددوماك به شكل گسترده و تجاري معرفي گرديد مورد استفاده قرار نگرفت. كلرين و هيپوكلريت سال 1854 جهت ضدعفوني فاضلابها و مكانهاي بيمارستاني داكين در سال 1915 محلول سديم هيپوكلريت قليايي 5/0% جهت ضدعفوني جراحات زخمها در جنگ جهاني اول مورد استفاده قرار داد.يداين كه در سال 1811 در درمان گواتر مورد استفاده قرار مي گرفت از سال 1830 به عنوان تنتور يد كه محلول 5% يد در الكل رقيق شده بود استفاده از جيوه به تمدنهاي اوليه چين؛ هند و مصر بازميگردد. اين ماده توسط ماتئوس پلاتيروس در سال 1140 به اروپائيان معرفي گرديد و درسال 1429 در طي اپيدمي گسترده سيفليس در اروپا مورد استفاده قرار گرفت. سالها بعد به دليل سميت اين ماده تركيبات ديگري از قبيل متافن؛ مرتيولات؛ مركوركروم و املاح متيل مركوري وفنيل مركوري مورد استفاده قرار گرفت .
اسلاید 10: حرارت و فيلتراسيون در قرون وسطي حرارت در شكل آتش جهت نابود كرد لباسها و اجساد افراد بيمار مورد استفاده قرار ميگرفت. جوبولت درسال 1718 و اپرت در سال 1810 موفق شدند از روش جوشاندن 15 دقيقه اي و بستن درب قوطي در نگهداري مواد غذايي استفاده كنند. بعدها روشهاي حرارتهاي غير پيوسته توسط تيندال به نام تينداليزاسيون و پاستور به نام پاستوريزاسيون مورد استفاده قرار گرفت. فيلتراسيون نيز در ابتدا جهت خالص سازي آب مورد استفاده قرارگرفت و بعدها تيندال در سال 1881 كارايي آن را اثبات نمود.
اسلاید 11: تشعشع آثار ضد ميكروبي نور ابتدا توسط داونز و بلانت در سال 1877 مورد بررسي قرار گرفت. در سال 1928 گيت به اثر اشعه فوق بنفش بر DNA ميكروارگانيسمها اشاره نمود.
اسلاید 12: تعاريف و اصطلاحات ضد عفوني كننده DISINFECTANTضدعفوني كننده ماده اي است عاري از آلودگي؛ معمولا يك ماده شيميايي است اما گاهي ميتواند فيزيكي نيز باشد مثل اشعه ايكس يا نورهاي فرابنفش كه بيماري و يا ساير ميكروارگانيسمهاي مضر را نابود ميكند اما لزوما اسپور باكتريها را از بين نمي برد. لغت disinfectant در ابتداي قرن 17 مورد استفاده قرار گرفت زمانيكه تصور ميشد كه يك بخار متعفن به نام effluvia يا گازهاي متعفن موجب ايجاد بيماري ميشود و هرگاه برخي مواد شيميايي مثل سولفور مصرف ميشد اين بوي تعفن را از بين مي برد و بيماري را از بين مي برد. درمورد ضدعفوني كننده ها 5 خصوصيت شاخص وجود دارد: 1) برداشت آلودگي 2) ميكروارگانيسمها را درحالت ويجيتاتيو مي كشد وفقط مهار نميكند 3) لزوما اسپور باكتريها را نميكشد. 4) معمولا يك ماده شيميايي است اما ميتواند در عين حال فيزيكي باشد. 5) در مورد مواد فاقد حيات مصرف دارد .
اسلاید 13: تعاريف و اصطلاحات آنتي سپتيكها يك آنتي سپتيك ماده اي است كه از رشد يا اقدام ميكروارگانيسمها جلوگيري مي كند. و اينكار را يا با مهاركردن فعاليت آنها ويا نابود كردن آنها انجام ميدهد. اين اصطلاح اختصاصا براي موادي كه در مورد بافتهاي زنده بكار مي رود كاربرد دارد. استرليزاسيون اقدام يا فرايندي فيزيكي يا شيميايي را گويند كه تمام اشكال حيات را نابود ميكند خصوصا ميكروارگانيسمها را .
اسلاید 14: تعاريف و اصطلاحات مواد آنتي ميكروبيال : هر ماده اي كه رشد ميكروارگانيسمها را سركوب مي كند ويا آنها را مي كشد. آنتي بيوتيكها : يك ماده شيميايي آلي كه توسط ميكروارگانيسمها توليد مي شود و توانايي نابودكردن يا مهار كردن رشد ساير ميكروارگانيسمها را در رقتهاي كم و غير توكسيك دارد. آسپسي : جلوگيري از آلودگيها با ميكروارگانيسمها كه شامل شرايط استريل در بافتها مواد و يا اطاقها با حذف كردن و يا برداشت ارگانيسمها مي باشد. بيوبردن: لود ميكروبيولوژيك كه عبارت است از تعداد ارگانيسمهاي آلوده كننده در محصول قبل از اعمال عمليات استريليزاسيون.ضدعفوني كننده هاي با توان بالا: ماده اي كه توان كشتن اسپور باكتريها زمانيكه با غلظت مناسب و تحت شرايط مناسب مورد استفاده قرار ميگيرد داشته باشد. بنابراين به نظر ميرسد كه اين ماده بتواند توان كشتن كليه انواع ديگر ميكروارگانيسمها را داشته باشد. ضدعفوني كننده هاي با توان متوسط: ماده اي كه فرم باكتريهاي ويجيتاتيو را نابود ميكند كه در برگيرنده باسيل سل ويروسها ليپيدي و غير ليپيدي ‘ اسپور قارجي ميباشد اما بر روي اسپور باكتريها بي اثر است. ضدعفوني كننده هاي با توان ضعيف: ماده اي كه تمام انواع باكتريهاي ويجيتاتيو را به استثناي باسيل سل ‘ ويروس ليپييدي و بعضي ويروسهاي غير ليپيدي و برخي اسپورهاي قارچي نابود ميكند.
اسلاید 15: مواد ضد عفوني كننده- كلر و تركيبات كلرينه كلر و تركيبات كلرينه : گرچه كلر به طور گسترده در زمين پراكنده مي باشد اما به صورت آزاد در طبيعت يافت نميشود؛ و به صورت تركيبات سديم؛ منيزيوم پتاسيم كلسيوم موجود ميباشد. در سال 1809 سر همفري اين عنصر گازي شكل سبز متمايل به زرد را كشف نمود. مشاهدات ناشي از خاصيت رنگبري آن منجر اولين كاربرد عملي در رنگبري پارچه ها گرديد. سپس كمي پس از آن استفاده تركيبات هيپوكلريت سديم و كلسيوم آن مدت كوتاهي پس از آن رايج گرديد. در نيمه قرن نوزدهم خواص ضدعفوني كنندگي و بوبري آن مورد شناسايي قرارگرفت در سال 1846 درلندن از خواص ضدعفوني كنندگي آن جهت فاضلاب شهري استفاده كردند. نهايتا در سال 1881 كخ اثر باكتري كشي آنرا بر يك نمونه كشت خالص مشاهده نمود . فاكتورهاي موثر بر اثرات باكتريسيدال كلر: اثر pH احتمالا از ساير عوامل بسيار بيشتر است و هرچه اين شاخص بيشتر شود اثر ماده ضدعفوني كننده كمتر خواهد شد. اثر غلظت : افزايش غلظت كلر آزاد در يك محلول در افزايش فعاليت ضد باكتريال موثر خواهد بود. اثر دما : افزايش 10 درجه دماي محلول به ميزان 50 تا 60 درصد زمان كشتن محلول را كاهش ميدهد . تركيبات آلي: افزايش تركيبات آلي پروتئيني با الحاق به كلر آزاد محلول ظرفيت باكتري كشي آن را كاهش ميدهد اما تركيبات قندي ونشاسته اي تاثيري بر آن ندارد. اثر سختي : از قبيل منگنز و كلسيوم هيچگونه تاثيري بر فعاليت ميكروب كشي كلر ندارد. كاربردهاي عملي كلر: آب آشاميدني؛ آب استخر( ميزان 0.6 تا 1 ppm كلر آزاد )؛ يخ؛ فاضلابها؛ پزشكي و علوم مرتبط
اسلاید 16: مواد ضد عفوني كننده- يد و تركيبات يده يد درسال 1812 توسط دانشمند فرانسوي كورتيس كشف گرديد. خصوصيات ضدعفوني كنندگي محلولهاي يد دار: تركيبات ضدعفوني كننده يد به سه گروه تقسيم ميشوند. 1) محلول آبي خالص 2) محلول الكلي 3) تركيبات يدوفوره. مصارف آنتي سپتيكي جلدي تنتور يد: مصرف 30 گرم تنتوريد ميتواند كشنده باشد. محلول لوگل: سميت و رنگ دهي بالا پاويدين – يداين : سميت پايين / سوختگيها كاربردهاي عملي : مهمترين كاربرد اين ماده ضد عفوني كننده در پزشكي عبارت است از ضدعفوني پوست كه از سالهاي مياني قرن نوزدهم و در مورد آماده سازي موضع جراحي آغاز شده است. آب آشاميدني, استخرهاي شنا, فاضلابها, ضد عفوني هوامحدوده عمل : يد يك ميكروبكش موثر سريع و عالي با طيف اثر بسيار گسترده است كه شامل تمامي ميكروارگانيسمهاي مرتبط با سلامتي ميشود. مايكوباكتريومها و اسپورهاي باسيلي و كلوستريدياها ميتوانند توسط اين ماده كشته شوند. علاوه بر اين يد داراي خاصيت قارچكشي و ضد تريكوموناس نيز ميباشد.
اسلاید 17: مواد ضد عفوني كننده- تركيبات پركسيژن براساس استانداردها در آينده ضدعفونيكنندههايي بايد بيشتر مورد مصرف قرار گيرند كه : 1) در حالت رقيق خود بر ميكروارگانيسمها موثر باشند. 2) سميت آن در انسان و حيوان در حداقل خود باشد. 3) به محيط آسيب وارد نكند. يك چنين ماده شيميايي آب اكسيده شده است كه تحت عنوان پراكسيد هيدروژن معروف است. اگرچه براي اولين بار در سال 1818 توسط شيمدان فرانسوي به نام تنارد معرفي گرديد اما دانشمندي انگليسي به نام ريچاردسون ازآن در بوبري و در نتيجه ضدعفوني كردن نام برد. يكي از بهترين و بيشترين كاربردهاي آن در ضدعفوني كردن شير و آبميوه ميباشد. در جراحات و زخمها نيز غلظت پايين اين ماده ميتواند بسيار موثر باشد. ضدعفوني كننده خود طبيعت شير و عسل موجود ميباشد. در فاگوسيتها . فعاليت ضد ميكروبي پروكسيد هيدروژن: اين ماده بر طيف وسيعي از ارگانيسمها از قبيل باكتريها, بوزكها, قارچها, ويروسها, اسپورها موثر است. باكتريهاي بيهوازي به دليل عدم توانايي توليد كاتالاز در شكستن پروكسيدها در مقابل اين ماده بسيار حساس ميباشند. به طور كلي پراكسيد هيدروژن فعاليت بسيار بيشتري بر گرم منفيها در مقابل گرم مثبتها دارد.
اسلاید 18: مواد ضد عفوني كننده- ازن اوزون يا O3 يك ماده غيرپايدار با سه اتم اكسيژن ميباشد. داراي رنگ آبي ميباشد كه در غلظتهاي پايين قابل مشاهده نيست. درسال 1893 براي اولين بار توسط رايس و همكاران جهت ضدعفوني آب مورد استفاده قرار گرفت. در حال حاضر در ضد عفوني آكواريومهاي بزرگ مورد استفاده قرار ميگيرد.در صنايع دارويي جهت استريل و خالص سازي آب مورد استفاده قرار ميگيرد. جهت رنگبري كاغذ در صنايع مربوطه نيز كاربرد دارد. توليد اوزون : به طور كلي اوزون در دماهاي پايين كارايي بيشتري دارد و اين به دليل اثرات تخريبي است كه دماي بالا بر ساختار مولكولي آن دارد. با عبور هواي خشك يا O2 از دو الكترود جداشده توسط شيشه يا سراميك. مقايسه اثر ضدعفونيكنندگي : به اين منظور ميكروارگانيسمي به نام Cryptosporidium parvum در شرايط يكسان تحت تاثير مواد ضد عفوني كننده مورد مقايسه قرار گرفت: نتايج بدست آمده نشان داد كه به طور مثال زمان مورد نياز در مورد اوزون 5-10 دقيقه در حاليكه در مورد كلر 90 دقيقه خواهد بود. اين درحاليستكه غلظت مورد استفاده اوزون 1 ميليگرم در ليتر و در مورد كلر 80 ميليگرم خواهد بود.
اسلاید 19: مواد ضد عفوني كننده-الكل در بسياري از بخشهاي اروپا در سالهاي 1930 از اين ماده جهت جرمزدايي دستهاو پوست استفاده نمودند. در سال 1992 ديگر از آن جهت جرمزدايي پوست استفاده نشد. امروزه در امريكا از مواد ديگري از قبيل يدوفورها, كلرهگزيدين گلوكونات, مشتقات فنليك و تركيبات چهارتايي آمونيوم جهت جرمزدايي پوست استفاده ميشود. بعدها تركيبات ديگري با حدود 70 درصد اتانول يا ايزوپروپانول مورد استفاده قرار گرفت كه به صورت ژل عرضه ميشد كه هنوز هم كاربرد دارد. اين ماده احتمالا يكي از قديميترين آنتيسپتيكها ميباشد كه براي درمان جراحات توسط كلوديا گالن سال 200 پيش از ميلاد توصيه ميشده است. اولين تحقيق علمي به عمل آمده در مورد اين ماده بررسيهاي باكهولتز در سال 1875 بوده است كه امكان خاصيت آنتيسپتيك آن را روشن ساخت. كخ دريافت كه اين ماده بر روي اسپور شاربن تاثيري ندارد. الكل به عنوان ضدعفوني كننده سطوح سخت.عدم تاثير آن بر فرم اسپور باكتريها كاربرد آنرا محدود ساخته است. هزينه نسبتا پاييني دارند و به راحتي بدست ميآيند و در كاربرد جلديشان سميت ندارند. به دليل خاصيت حلاليتشان به چربي به عنوان يك تميزكننده مطلوب كاربرد دارند. بي رنگ هستند اما به راحتي قابليت رنگي شدن دارند. با بسياري از مواد ضد عفوني كننده به دليل نداشتن اثرات ناشي از باقيمانده آن متفاوت است. خصوصيات ضد عفوني كنندگي الكل: الكل به طور گسترده در تخريب اشكال ويجيتاتيو ميكروارگانيسمها. به دليل خواص حلاليت چربي آن اين محلول كاربرد بسيار زيادي دارد . اسپورهاي باسيلوس سوبتيل در اتانول 95 درصد به مدت يكسال زنده باقي ميمانند. كارايي الكلهاي با زنجيره كوتاه, عموما اتانول در مقابل قارچها و بوزكها به خوبي مستند شده است.
اسلاید 20: WHO Bio-safety Manual راهنماي ايمني زيستي آزمايشگاهها مرحله مقدماتي Cleaning :بر اساس تعاريف Cleaning عبارت است از برداشت چرك و كثافات‘ آلودگيهاو لكه هاي مواد آلي كه در برگيرنده مراحلي چون برس زدن؛ وكيوم كردن؛ گردگيري خشك؛ شستشو يا غوطه ورنمودن در آبي كه داراي صابون يا ساير انواع ديترجنتها هستند. زيرا اين مواد همچون لايه اي محافظ مانع عمل كشته شدن توسط مواد ضدعفوني كننده برروي ميكروارگانيسمها خواهدشد.مواد شيميايي ضدعفوني كننده : به طور كلي اين گونه مواد در دماي بالاتر اثر ميكروب كشي بيشتري دارند اما بايد توجه داشت كه افزايش دما از يك حد خاص موجب از بين رفتن ساختمان شيميايي اين مواد نيز خواهد شد كه بايد در مورد شرايط نگهداري آن مد نظر قرار گيرد. بسياري از باكتري كشها براي سلامتي انسان مخاطره آميز هستند و هنگام تهيه رقتهاي مورد نظر استفاده از دستكش؛ پيشبند و عينك ضرورت دارد. تا جايي كه ممكن است بايد در تعدد مصرف انواع ضد عفوني كننده ها محدوديت قائل شد به دلايل اقتصادي و زيست محيطي:
اسلاید 21: WHO Bio-safety Manual راهنماي ايمني زيستي آزمايشگاهها جدول توصيه شده جهت تهيه رقتهاي تركيبات كلردار:
اسلاید 22: متدهاي انتخاب ضدعفوني كننده ها ايده و عمل ضدعفوني كردن بسته به كاربردهاي آن بسيار متفاوت است. هيچ روشي به تنهايي تمامي الزامات انتخاب يك ماده ضد عفوني را به دليل فرمولاسيون بسيار متعدد, آزمايشات ميكروارگانيسمها و شرايط كاربرد تامين نميكند. به دليل ففدان يك روش جامع و مشخص تنها راه پرهيز از اشتباهات وسعت دادن دامنه تحقيقات است . در واقع با افزايش اطلاعات تكميلي توسط روشهاي آزمايش متفاوت است كه كارايي يك ضد عفوني كننده و در نهايت توفيق در ضدعفوني مشخص ميگردد. با استفاده از سويههاي متفاوت كه نماينده طيف وسيعي از ميكروارگانيسم هاي هدف هستند, ضدعفونيكنندهها ارزيابي ميگردند. به دلايل فني بسياري از مشكلات در طي اين ارزيابي بايد حل شود: بايد روشهاي استانداردي طراحي شود تا نتايج بدست آمده تكرارپذير گردند. با جايگزيني روشهاي سريع Rapid Tests بايد تا حد ممكن زمان طولاني ارزيابي را كوتاهتر نمود.
اسلاید 23: متدهاي انتخاب ضدعفوني كننده ها تاريخچه : در سال 1873 كازيمير داواين كارايي محلول يد را درمقابل باسيل شاربن نشان داد. در سال 1881 رابرت كخ و تيمش براي اولين بار ارزيابي سازماندهي شدهاي را از فعاليت اسپوركشي بيش از 70 نوع ماده شيميايي حل شده با غلظتهاي متفاوت در آب, روغن, الكل را ترتيب داد.
اسلاید 24: متدهاي انتخاب ضدعفوني كننده ها عواملي كه در فعاليت ضدعفونيكنندهها موثر است: عوامل مرتبط با فعاليت مواد ضد ميكروبي : مكانيسمهاي متفاوت. برخي هدفهاي خاصي دارند, برخي تغييرات ساختماني در ميكروارگانيسمها بوجود ميآورند. بر اساس اصول بيولوژيك اين مواد ضدعفونيكننده يا فرايند متابوليك ميكروارگانيسمها را مهار ميكنند و يا اينكه عملكرد حياتي آنها را مختل ميكنند. امروزه اثبات شده ضدعفونيكنندههايي بيشترين اثر را دارند كه موجب تغييرات غيرقابل برگشت و يا اصلاح در ميكروارگانيسمها باشند. زمان تاثير اين مواد نيزمهم است اثرات سينرژيست و يا آنتاگونيستي مواد ضدعفونيكننده نيز زماني كه به صورت تركيبي مورد استفاده قرار ميگيرند نيز از اهميت زيادي برخوردار است. عوامل مرتبط با ميكروارگانيسمها : طبيعت ميكروارگانيسمها وضعيت فيزيولوژيك ميكروارگانيسمهااجتماعات ميكروبي ( فلور و بيوفيلم) مقاومتهاي طبيعي و اكتسابي: محيط فيزيكي, فيزيكوشيميايي و شيميايي ميكروارگانيسمها: غلظت دما عموما فعاليت ميكروبي با افزايش دما افزايش مييابد.وجود مواد آلي در محيطالكتروليتها عواملي كه در ارزيابي تستها و معيارهاي فعاليت موثر است: سويه تحت آزمايش, ميزان اطمينان آزمايش و قابليت نماينده بودن: اينكه آيا اين سويه معرف فلور مكان مورد نظر هست يا خير. در صورت كار با سويههاي موجود در محيط كارايي استفاده از ضدعفوني كننده تضمين خواهد شد. معيارهاي فعاليت نقاط بحراني در شيوههاي آزمايش: تهيه نمونه ميكروبي خنثيسازي يا شستشو با فيلترهاي غشايي شناسايي وشمارش ميكروارگانيسمهاي بازمانده
اسلاید 25: متدهاي انتخاب ضدعفوني كننده ها روش و رفرانس EN 1040 – Phase one Suspension TestEN 1040 – Phase one Suspension Testروش و رفرانس شيوه –رقت/ خنثيسازي (ترجيحا) شيوه فيلتراسيون غشايي ( در صورت عدم امكان خنثي سازي ) هدف فعاليت باكتريكشي مواد ضدعفونيكننده شيميايي طبقه بندي ماده باكتريكش فعاليت باكتريكشي مواد ضدعفونيكننده شيميايي طبقه بندي ماده باكتريكش سويهها سودوموناس آئروژينوزا ATCC 15442 استافيلوكوكوس اورئوس ATCC 6538 سودوموناس آئروژينوزا ATCC 15442 استافيلوكوكوس اورئوس ATCC 6538 محلول حاوي ميكروارگانيسم سوسپانسيون تنظيم شدهاي از كشت آگار تحت شرايط خاص تعداد سلولهاي زنده در معرض ضدعفونيكننده : 107 Cfu/ml* 5تا 107 * 1.5سوسپانسيون تنظيم شدهاي از كشت آگار تحت شرايط خاص تعداد سلولهاي زنده در معرض ضدعفونيكننده : 107 Cfu/ml* 5تا 107 * 1.5ماده رقيق كننده براي محصول و غلظتهاي آزمايشي شده آب مقطر, محلول آزمايشي محصول در 25/1 غلظت مورد نياز . حداقل سه رقت (با فاصله لگاريتمي 2) شامل حداقل دو رقت در محدوده فعال آب مقطر, محلول آزمايشي محصول در 25/1 غلظت مورد نياز . حداقل سه رقت (با فاصله لگاريتمي 2) شامل حداقل دو رقت در محدوده فعال زمان تماس و دما 1, 5, 15, 30, 45, يا 60 دقيقه در 20 درجه سانتيگراد 1, 5, 15, 30, 45, يا 60 دقيقه در 20 درجه سانتيگراد حذف محصولات آزمايش شده در كشتهاي بعدي انتقال مخلوط( 1 سيسي) ميكروارگانيسم – ضدعفونيكننده به خنثي كننده معتبرشده به طور همزمان ( رقت يك دهم ) انتقال مخلوط( 1 سيسي) ميكروارگانيسم – ضدعفونيكننده به دستگاه فيلتراسيون. شستشو تحت شرايط معتبر به طور همزمان با امكان استفاده از خنثيكننده. بازمانده شمارش ميكروارگانيسمهاي شمارش ميكروارگانيسمها در مخلوط خنثي با تلقيح در محيط آگار غشاي قرار داده شده در محيط آگار بازمانده شمارش ميكروارگانيسمهاي انكوباسيون 36-37 درجه براي 48 ساعتانكوباسيون 36-37 درجه براي 48 ساعتتفسير چك كنيد كه كليه كنترلهاي با اندازهها ثابت تنظيم شده است و يا روشهاي فيلتراسيون معتبراست . ميزان كاهش ميكروارگانيسمهاي زنده را اندازه گيري كنيد. محصول در صورتي كه بتواند در طي 60 دقيقه كاهش 5 لوگي در ميكروارگانيسمها ايجاد كند مورد قبول واقع خواهدشد.چك كنيد كه كليه كنترلهاي با اندازهها ثابت تنظيم شده است و يا روشهاي فيلتراسيون معتبراست . ميزان كاهش ميكروارگانيسمهاي زنده را اندازه گيري كنيد. محصول در صورتي كه بتواند در طي 60 دقيقه كاهش 5 لوگي در ميكروارگانيسمها ايجاد كند مورد قبول واقع خواهدشد.
اسلاید 26: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 27: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 28: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 29: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 30: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 31: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 32: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 33: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 34: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 35: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 36: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 37: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 38: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 39: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 40: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 41: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 42: پروژه تهيه تابلوي فلور ميكروبي
اسلاید 43: نتايج فلور ميكروبي
اسلاید 44: پروژه كنترل آلودگيهاي بيولوژيك در اتاقهاي تميز Biocontamination Control of Clean rooms and associated controlled environments Master Planدر راستاي اجراي اصول GMP و الزامات سازمان بهداشت جهاني , كليه مراكز توليد فرآورده هاي بيولوژيك موظف به استقرار مباني يك سيستم مدون كنترل آلودگيهاي بيولوژيك در اطاقهاي تميز و يا محيطهاي تميز مرتبط, متناسب با شرايط و فضاي توليد خود ميباشند. اين سيستم عواملي را كه ميتواند بر كيفيت ميكروبيولوژيك فرايند و محصولات تاثير بگذارد مورد ارزيابي و كنترل قرار خواهد داد. شناسايي و مانيتورينگ آلودگيهاي بيولوژيك در نواحي داراي ريسك بايد از طريق نمونه برداري و شمارش واحدهاي حياتي با روشهاي مناسب و مطابق با طرح نمونه برداري انجام پذيرد. مثالهاي منابع آلودگي عبارتند از خطرات ناشي از هوا , سطوح, لباسها و مايعات. نمونه برداري بيولوژيك ميتواند در ايجاد يك زيرساخت اطلاعاتي موثر باشد.
اسلاید 45: پروژه كنترل آلودگيهاي بيولوژيك در اتاقهاي تميز
اسلاید 46: عيد فطر بر شما مبارك باد
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.