دستگاههای حفر تونلTBM
اسلاید 1: موضوع : دستگاه های حفر تونلTBM گردآوری : شیرمردیاردیبهشت 1394
اسلاید 2: تاریخچه حفاریتاریخچهاحتمالا اولین تونلها در عصر حجر برای توسعه خانهها با انجام حفریات توسط ساکنان شروع شد . این امر نشانگر این است که آنها در تلاشهایشان جهت ایجاد حفریات به دنبال راهی برای بهبود شرایط زندگی خود بوده اند. پیش از تمدن روم باستان ، در مصر ، یونان ، هند و خاور دور و ایتالیای شمالی ، تماما تکنیکهای تونلسازی دستی مورد استفاده قرار میگرفت که در اغلب آنها نیز از فرایندهای مرتبط با آتش برای حفر تونل های نظامی ، انتقال آب و مقبرهها کمک گرفته شده است. در ایران نیز از چند هزار سال پیش، به منظور استفاده از آبهای زیر زمینی تونل هایی موسوم به قنات حفر شده است که طول بعضی از آنها به 70 کیلومتر و یا بیشتر نیز میرسد.
اسلاید 3: مروری بر انواع تونل هاآشنایی با سیستمطبقه بندي تونل ها:1- تونل هاي حمل و نقل 2- تونل هاي صنعتي3- تونل هاي معدنيتفاوت تونل هاي حمل و نقل و تونل هاي معدني:تونل هاي معدني پس از استخراج معدن بصورت متروكه رها مي شدند ولي تونل هاي حمل و نقل سازه هايي دائمي هستند و براي استفاده طولاني مدت طراحي مي شوند.
اسلاید 4: مرورری بر گذشته حفاریآشنایی با سیستمحفر تونل از دیرباز یکی از فعالیتهای عمرانی سخت بود، که همیشه با خطرات عمده ای همچون ریزش و انحراف از مسیر اصلی همراه بود، در روشهای قدیمی که با استفاده از انفجار و مته زنی تونل زده میشد باعث مشکلاتی در محیطهای اطراف و همچنین باعث نامنظم بودن تونل کنده شده میشد، اما حالا تکنولوژی نیز به کمک این صنعت آمده و غولهای تی بی ام راه خود را به صنعت تونل سازی باز کردند.
اسلاید 5: مروری بر تاریخچه حفاریماشین های حفارینخستین دستگاه حفاری ساخته شده، هنری-جوزف ماوس یک دستگاه برش کوه بودهاست. این دستگاه در سال ۱۸۴۵ به سفارش پادشاه ساردینیا و به منظور حفر تونل ریلی فرجوس از میان رشتهکوههای آلپ، بین دو کشور فرانسه و ایتالیا ساخته شده بود. عملیات ساخت این دستگاه در یک کارخانه اسلحهسازی در نزدیکی تورین و در سال ۱۸۴۶ به پایان رسید. این دستگاه عبارت بودهاست از بیش از ۱۰۰ مته کوبهای که در قسمت جلویی دستگاهی به اندازه لوکوموتیو نصب شده بود که نیروی رانشی آن از ورودی تونل به صورت مکانیکی اعمال میشد.
اسلاید 6: آشنایی با دستگاه حفر تونل TBMاما اولین ماشین حفر تونل ساخته شده در ایالات متحده برای ساختن تونل هوساک در سال ۱۸۵۳ مورد استفاده قرار گرفت. این دستگاه، با چدن ساخته شده و به نام ماشین برش سنگ، انحصاری ویلسون و به نام مخترعی به اسم ویلسون نام گذاری شد. این ماشین، قبل از شکستن زمین سنگی، ۱۰ فوت (بیش از 3 متر) را درون سنگ حفاری می کرد. تونل مذکور سرانجام بیش از ۲۰ سال بعد به پایان رسید.
اسلاید 7: آشنایی با دستگاه حفر تونل TBMدستگاه حفاری تونل به انگلیسی:Tunnel Boring Machine یا تیبیام که با نام مول به انگلیسی: Mole نیز شناخته میشود، دستگاهی است که برای حفاری تونلها از آن استفاده میگردد. این دستگاه با استفاده از یک سطح مقطع مدور، قادر است در قشرهای خاکی و سنگی زمین حفاری کند. این نوع از ماشینآلات توانایی ایجاد حفره در هر نوع زمینی، از سنگ سخت گرفته تا ماسه را دارد. قطر تونلهایی که این دستگاه ایجاد میکند در محدوده یک متر (با استفاده از میکرو-تیبیامها) تا نزدیکی ۱۶ متر (تیبیامهای امروزی) قرار دارند. برای کندن تونلهایی که کمتر از یک متر قطر دارند، به طور معمول، به جای استفاده از تیبیامها، از روش ساختوساز بدون گودال یا حفاری افقی استفاده میکنند.
اسلاید 8: آشنایی با دستگاه حفر تونل TBMدر ابتدا، در دستگاه تیبیام ازچکشهای فولادی چرخشی استفاده کردند که با حرکت دایرهای خود زمین پیشرویاش را حفر میکرد؛ اما سریعاً متوجه شدند که این چکشها، علیرغم محکم بودنشان کارآیی زیادی ندارند؛ زیرا به محض شکستن و کند شدن، باید مکرراً با چکشهای جدید تعویض میشدند. این مشکل با جایگزین کردن صفحات برش بادوامتر به جای چکش، به طور قابل ملاحظهای برطرف شد. در سال ۱۹۵۶ این طرح، برای اولین بار در تونل فاضلاب و رودخانه هامبر با موفقیت مورد استفاده قرار گرفت. از آن زمان تاکنون، در تمام حفاریهایی که در زمینهای سخت، با توفیق همراه بودهاست، از تیبیامهایی با چرخهای برش گردان و صفحات برش مدور استفاده گردیدهاست.
اسلاید 9: آشنایی با دستگاه حفر تونل TBMدستگاههای حفاری تونل، به عنوان جایگزینی برای روشهای حفاری و انفجار صخرهها و کندن زمین با دست مورد استفاده قرار میگیرد. تیبیامها مزایایی همچون کاهش تعرض به زمینهای مجاور و ایجاد دیوارهای نرم در تونل را دارند. این دستگاه به صورت قابل توجهی هزینه استرکشی تونل را کاهش میدهد که خود این باعث شده برای استفاده در مناطق به شدت شهرنشین مناسب باشند. ایراد عمده این دستگاه قیمت بالای آن است. تیبیامها برای استفاده در ساخت و سازها گران قیمت بوده و آنها را به سختی میتوان جابجا کرد.
اسلاید 10: آشنایی با دستگاه حفر تونل TBMدستگاههای تی بی ام با وجود گرانی، در پیشبرد اهداف صنعت تونل سازی بسیار به صرفه هستند، چرا که این دستگاه، خرده سنگ و خاک حفر شده را بصورت اتوماتیک روی ریلهای موجود در آن قرار داده و از محل تونل خارج میکنند که در بیشتر مواقع این خاک و سنگ خارج شده در ساخت بتن برای خود پروژه استفاده میشود و دستگاههای تی بی ام یکی از مهمترین ماشین آلات حفر تونل هستند که قادرند تونل را به صورت تمام مقطع حفر کنند.
اسلاید 11: آشنایی با دستگاه حفر تونل TBMبیشترین قطر TBM 15.43 متر است که برای پروژه ای در شانگهای چین ساخته شده است. البته در این پروژه خاک و سنگهای محل نرم بوده اما برای سنگهای سخت بیشترین قطر ۱۴٫۴ متر بوده است.به طور معمول سرعت چرخش این نوع دستگاه ها بین ۱ تا ۱۰ دور در دقیقه است که بستگی به نوع خاک دارد.هرچند با وجود طویل بودن تونلهای مدرن، هزینه استفاده از دستگاههای حفاری تونل، در مقابل روشهای سنتی حفر و انفجار به مراتب پایین تر است. به همین دلیل تونل سازی با دستگاههای تیبیام در یک پروژه کوتاه تاثیر بیشتری دارد.
اسلاید 12: گردآوری اسلاید : شیرمردیبا تشکر از نگاه شمانه تو می مانی و نه اندوه و نه هیچیک از مردم این آبادی... به حباب نگران لب یک رود قسم، و به کوتاهی آن لحظه شادی که گذشت، غصه هم می گذرد آنچنانی که فقط خاطره ای خواهد ماند... لحظه ها عریانند. به تن لحظه خود، جامه اندوه مپوشان هرگز سهراب
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.