دیاگرام توالی
اسلاید 1: دیاگرام توالی( Sequence Diagram )
اسلاید 2: نمودار توالی یکی از نمودارهای Interaction می باشد که روندی در یک Use case را مرحله به مرحله نشان می دهد. دیاگرام توالی به صورت منظم و در یک توالی زمانی پشت سر هم ارتباطات متقابل اشیا را به ما نشان می دهد. همچنین نمایشگر طول عمر اشیا نسبت به این پیام ها می باشد. این دیاگرام برای انجام عمل خاصی در یک Use case مشخص، مراحل انجام کار را مرحله به مرحله به ما نشان می دهد، یعنی دنباله ای از رویدادها را برای انجام یک عمل مشخص می سازد. نکته مهم : نمودارهای توالی Object ها را نمایش می دهند نه کلاسها را.مقدمه ای بر دیاگرام توالی
اسلاید 3: نمودار وضعیت، به وضعیت شی توجه می کند و تغییرات یک شی را نشان می دهد و نمودار توالی چگونگی برقراری ارتباط بین اشیا با یکدیگر را نمایان می کند.نمودار توالی چگونگی عملکردهای یک شی را با دیگر اشیا نشان می دهد و یک جنبه مهم به نام زمان را نیز در بر دارد.ترتیب رویدادها با گذشت زمان به انتها می رسد.نمودار توالی حاوی اشیایی است که با مستطیل نام گذاری شده نشان داده می شود و پیغام ها توسط فلش مشخص می شود.اشیا در بالای نمودار و از چپ به راست قرار می گیرند.گسترش زمان از طرف هر شی به سمت پایین توسط خطوط تیره ( Life Line ) مشخص می شود.مستطیل باریک روی خطوط تیره، فعال سازی ( Focus of control ) نامیده می شود و نمایانگر مدت فعال بودن و اجرای یک عملکرد توسط یک شی است. از نمودار Sequence براي نمايش جريان عمليات براي Use Case استفاده ميشود. کاربرد نمودار توالی
اسلاید 4: برای ترسیم نمودار توالی باید از روی سناریو اقدام نمائیم، یعنی از ابتدای سناریو شروع می کنیم و هر کجا به شی برخورد کردیم که با اشیا دیگر در رابطه است، آن شی را رسم و نحوه ارتباط آن را با دیگر اشیا نیز مشخص می کنیم. در پایان این دیاگرام ما باید مدلی تصویری از آنچه در Use case اتفاق می افتد را تولید کرده باشیم .هر Actor و اشيا مورد نياز برای انجام عمليات Use Case در بالاي نمودار نمايش داده ميشود عمليات بصورت ارسال پيام بين اشياء انجام ميگيرد. ترتيب ارسال پيام از بالا به پايين ميباشد. هر پيام دارای يك نام بوده و ميتواند پارامتر و اطلاعات كنترلي نيز داشته باشد. دو نوع اطلاعات كنترلي ميتواند دركنار پيام نوشته شود، يكي شرط ارسال است كه با بر آورده شدن آن پيام ارسال ميشود و ديگري علامت تكرار است كه مشخص مي كند پيام چند مرتبه به اشياء فرستاده ميشود. در نمودار پيكان نشانگر ارسال پيغام بين يك شي و شي ديگر يا شي و Actor ميباشد. نحوه ترسیم دیاگرام توالی
اسلاید 5: Object ها دارای Stereotype های مختلفی هستند که در زیر به معرفی آنها می پردازیم :Actor : همان عامل می باشد.
اسلاید 6: Boundary : به معنایUser Interface هستند.یعنی هرکجا می خواستیم از واسط کاربر به کار ببریم، باید از این گزینه استفاده کنیم. اجزای لازم برای برقراری ارتباط سيستم با يک بازيگر را در خود دارند. اين کلاس ها می توانند پنجره ها، سنسورها، ترمينالها يا ... باشند. مثلا پنجره ی گرفتن اسم رمز جهت ورود به برنامه، يک boundary می باشد. اين نوع کلاسها معمولا جهت استفاده، با يک کلاس از نوع کنترلی در ارتباط هستند. در این سیستم فرم اصلی یک boundary است.
اسلاید 7: Control : این Object ها همان اشیا کنترلی هستند یعنی هرجا در تحلیل قصد نمایش اشیا کنترلی را داشتیم از این گزینه استفاده می کنیم و معمولا اشيا ديگر و رفتارهای تعبيه شده در يک use case را کنترل می کنند.
اسلاید 8: Entity : اشیایی هستند که در سیستم وجود دارند و اطلاعاتی را که بايد توسط سيستم ذخيره گردند را د ر خود نگهداری می کنند. محل نگهداری ساختمان داده های منطقی سيستم، اين کلاسها می باشند. مثلاً شی کتاب را در سیستم فروش کتاب با این شکل نمایش می دهند.
اسلاید 9: Table : اگر از میان اشیاء از جدولی از پایگاه داده استفاده می کنید. می توانید برای نمایش آن از این گزینه استفاده کنید.
اسلاید 10: یک پیغام می تواند ساده ( simple )، همگام ( synchronous ) و یا ناهمگام ( Asynchronous ) باشد.پیغام ساده کنترل را از شیئی به شی دیگر انتقال می دهد.اگر شیئی پیام همگامی را ارسال کند، منتظر پاسخ آن پیام می ماند، قبل از اینکه آن را بکار گیرد.در صورتیکه شیئی پیام ناهمگامی را بفرستد، دیگر منتظر آن نمی شود.انواع پیغام ( Type of Messages )
اسلاید 11: یک نمودار توالی تنها یک سناریو را تحت پوشش قرار می دهد و بنابراین نمودار توالی موردی نامیده می شود. نمودار توالی موردی ( Instance Sequence Diagram )
اسلاید 12: این نمودار توالی، سناریویی در نمودار use case خریدن نوشابه می باشد. بنابراین این نمودارتوالی نمونه یا موردی است.
اسلاید 13: اگر سناریوی مرسوم مورد استفاده را در هنگام کشیدن نمودار توالی در نظر بگیریم، نمودار توالی نوعی خواهیم داشت. با به حساب آوردن جریان کنترل قادر خواهیم بود شرایط چند سناریو را بطور همزمان نشان دهیم.جهت نمایش شرط if از نشانه های [ ] استفاده می شود و شرط در داخل آن نوشته می شود. هر عبارت شرطی، انشعابی را در کنترل ایجاد می کند که پیام های مجزا به مسیرهای جداگانه می روند و مسیرها و پیام های مجزا امکان دارد که نهایتا به یک موضوع مشترک ختم شوند و به منظور فراهم کردن این مسیرها، خط اصلی شی به شاخه های مجزایی انشعاب می یابد و در برخی نقاط شاخه ها به یکدیگر وصل می شوند.نمودار توالی نوعی ( Typical Sequence Diagram )
اسلاید 14: صندوق پول دستگاه می بایست پول مشتری را نسبت به قیمت نوشابه مقایسه کند.در صورت بیشتر بودن پول مشتری باید تفاوت قیمت محاسبه شود.اگر پول نقد در صندوق باشد، صندوق مابه التفاوت را به مشتری بر می گرداند.در صورتی که پول در صندوق نباشد، صندوق پول دستگاه، کل پول را به مشتری باز می گرداند و پیام وارد کردن مقدار پول کافی را نشان می دهد.اگر پول وارد شده در دستگاه، کمتر از قیمت نوشابه باشد، صندوق پول کاری را انجام نمی دهد و منتظر باقی پول می ماند. سناریوی مقدار نامناسب پول
اسلاید 15: نمودار توالی سناریوی بعد از اضافه کردن مقدار نامناسب پول برای نمودارuse case خریدن نوشابه است.
اسلاید 16: زمانی که یک توالی منجر به ایجاد شی می شود، در یک چهارگوش نامگذاری می کنیم و تفاوت آن با دیگر اشیا این است که در بالای نمودار ترتیبی قرار نمی گیرد و به جای آن در امتداد عمودی در زمان ایجاد قرار می گیرد. موقعیت قرارگیری آن طبق زمان است. پیامی که شی را به وجود می آورد، Create نامیده شده و پرانتزها به یک عملکرد دلالت می کنند.ایجاد شی ( Create Object )
اسلاید 17: شیئی که پیامی را می فرستد، می تواند دارای عملیات خودش باشد. این حالت را با قرار دادن مستطیل ها بر روی یکدیگر نشان می دهند.نمایش بازگشتی ( Recursion )
اسلاید 18: توضیحات دیاگرام توالی در سمت چپ صفحه قرار می گیرند. یادداشت سازی متنی ( Comment )
اسلاید 19: برای نمایش زمانبندی پیام ها استفاده می شود و معمولا از دو عبارت send time و receive time استفاده می شود.محدودیت ها ( Constraints )
اسلاید 20: در این حالت حدود زمانی رد و بدل شدن پیام ها مشخص می شود.براوردى از زمان لازم جهت انجام يک فعاليت ( Durations )
اسلاید 21: نمونه ای از دیاگرام توالی : انتخاب واحد
اسلاید 22: نمونه ای از دیاگرام توالی : چک کردن Email
اسلاید 23: نمونه ای از دیاگرام توالی : سفارش غذا در سیستم رستوران
اسلاید 24: www.irdoc.netwww.prozhe.comwww.softwareengineer.blogsky.comwww.daneprairie.comwww.forum.ecl4u.com/default.aspx?g=posts&t=14930www.tracemodeler.com/articles/a_quick_introduction_to_uml_sequence_diagramsمنابع :
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.