رنگ آمیزی کاغذها (Dyes)
اسلاید 1: رنگ ها (Dyes)
اسلاید 2: دلایل استفاده از رنگ ها در کاغذ:- به منظور تولید یک کاغذ رنگی معین (مثلاً صورتی)- برای بهبود ظاهر کاغذهای سفید (الیاف کاغذسازی حتی پس از رنگبری کمی حالت زردفامی دارند. به عبارتی از قسمت بنفش طیف مرئی، نور بیشتری جذب میکنند تا در مقایسه با بخش قرمز طیف. برای بهبود این زردفامی، ته رنگ های آبی-بنفش به خمیر کاغذ می افزایند. این ته رنگ به ورق کمی حالت آبی-خاکستری می دهد و سبب می گردد رنگ زرد آن کمتر شود و سفید به نظر برسد).
اسلاید 3: روش های رنگ آمیزی کاغذها:- رنگ آمیزی خمیرقبل از شکل گیری ورق (رنگها یا بطور ناپیوسته به خمیرکوب یا خمیرساز اضافه میشوند و یا بطور پیوسته و مداوم بحالت محلول وارد دوغاب خمیر در مخزن خمیر، پمپ مخلوط کن یا جعبه تغذیه میشوند).- رنگ آمیزی سطحی کاغذ بعد از شکل گیری ورق (شامل تمام روشهایی است که محلولهای رنگ را به سطح یک ورقه خشک شده کاغذ یا مقوا می مالند. نظیر رنگ آمیزی در پرس آهاردهی، در مجموعه غلتکها، مالیدن یک پوشش رنگی به ورق و یا چاپ نمودن لایه ای از مرکب رنگی بر روی ورق) که با توجه به کاهش پساب رنگی برای حفاظت محیط زیست بهتر است.- تلفیقی از هر دو روش
اسلاید 4: میزان جذب رنگ توسط الیاف خمیر به عوامل زیر بستگی دارد:ماهیت شیمیایی رنگساختار منافذ مویینه لیفماهیت و قطبیت سطح لیف
اسلاید 5: رنگهای شیمیایی محلول درآب مورد استفاده در ساخت کاغذ:
اسلاید 6: عوامل و شرایط فرایندی مؤثر بر عملکرد رنگ: - ساختار مخلوط خمیر (اختلاط الیاف موجود، میزان تکه های کوچک الیاف یا نرمه ها، نوع و مقدار پرکننده مورد استفاده، وجود دیگر مواد شیمیایی) - میزان پالایش - توازن شیمیایی
اسلاید 7: رنگ ها میل به استقرار نایکنواخت بر روی الیاف خمیر را دارند. در نتیجه ممکن است رنگ یک طرف ورق تشکیل شده با رنگ طرف دیگر متفاوت باشد که به این پدیده، دو رویگی (Two-sideness) می گویند.
اسلاید 8: هنگام استفاده از رنگ، معمولاً رنگ ورق در سمت نمد رنگین تر از سمت توری خواهد شد. چرا؟
اسلاید 9: زیرا اکثر رنگ ها نسبت به نرمه ها و پرکننده ها تمایل بیشتری دارند و از آنجایی که این ذرات، بیشتر در سمت نمدی ورق وجود دارند، بنابراین ورق در این سمت رنگین تر می شود.یکی از راه های اصلاح آن این است که طی عملیات جداگانه ای در پرس آهارزنی به سمت توری ورق، ته رنگ زده شود.
اسلاید 10: بنابراین: رنگ آمیزی کاغذ و کنترل یکنواختی رنگ، کار دشواری است که به تبحر و تجربه نیاز دارد.معمولاً کاغذسازان برای رسیدن به رنگ مورد نظر از مشاوره و همکاری کارشناسان ذیربط بهره می برند.
اسلاید 11: همانند دیگر مواد افزودنی، رنگ ها نیز در مراحل مختلفی از فرایند آماده سازی خمیر به آن افزوده می شوند.بدلیل وجود رنگ های کاتیونی و رنگ های آنیونی، در زمان افزودن آنها به خمیر باید دقت شود تا به جای الیاف با دیگر مواد افزودنی واکنش ندهند.
اسلاید 12: رنگهای فلوئورسان یا شفاف کننده ها:این رنگها دارای ویژگی خاصی هستند که نور ماورای بنفش را جذب و نور مرئی آبی را برمی گردانند. بنابراین، این رنگ ها نورهایی را که در دامنه طول موج نور مرئی قرار نمی گیرند را به نور مرئی تبدیل می کنند. در چنین حالتی آنها شفافیت الیاف را درحدی بیشتر از آنچه که در رنگبری حاصل می گردد، افزایش میدهند. بدین دلیل رنگهای فلوئورسان بطور گسترده در کاغذهای ظریف و دیگر کاغذهایی که نیاز به شفافیت بالا دارند، مورد استفاده قرار میگیرند.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.