سیبرنتیک (Cybernetics)
اسلاید 1: بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2: تعریف واژه سیبرنتیکواژCybernetics ” در زبان فارسی به فرمانشناسی، فرمانششناسی (بررسی اندامهای مهارگر بدن به ویژه سر و مغز و اعصاب) و علم شناخت رباتها و کاربرد کامپیوتر ترجمه شده است.(1)
اسلاید 3: اعتقاد معتمدنژادکاظم معتمدنژاد معتقد است: «پیداکردن یک اصطلاح فارسی که به طور دقیق معنای سیبرنتیک را بیان کند بسیار دشوار است و به همین سبب در ایران معمولاً همان کلمه سیبرنتیک زبانهای لاتین به کار میرود.
اسلاید 4: معادل فارسی سیبرنتیکشاید بتوان معادل فارسی آن را علم هدایت و کنترل یا خودفرمایی انتخاب کرد، هر چند که این دو اصطلاح هم ابهام و نارسایی دارند. (2)
اسلاید 5: ریشه سیبرنتیک(Cybernetic )واژه Cybernetic دارای ریشه یونانی است. معنای اصلی آن در زبان یونانی فرمانروایی و حکومت است و در آثار افلاطون فیلسوف مشهور یونان نیز به همین معنا به کار رفته است.
اسلاید 6: اولین کاربرد Cybernetic در زبانهای اروپایی هم کلمه سیبرنتیک برای اولینبار در سال 1834 توسط آندره آمپر (Andre Ampere) فیزیکدان معروف فرانسوی، در طبقهبندی علوم به معنای حکومت و شعبهای از علم سیاست استعمال شده است.
اسلاید 7: مبتکر سیبرنتیکمبتکر علم جدید سیبرنتیک نوربرت واینر (Norbert Wiener: 1894-1964) دانشمند آلمانیالاصل آمریکاست که نخستین کتاب خود را به همین نام در سال 1947 منتشر کرد و در سالهای بعد آن را تکمیل نمود.(2) وی اصطلاح سیبرنتیک (علم فرمانش) را به عنوان مطالعه ساختار و کارکرد نظامهای خبرپردازی (اطلاعپردازی) تعریف کرد.
اسلاید 8: نوربرت واینراو به چگونگی ثبت، پردازش، و انتقال نظامهای ماشینی و زیستشناختی علاقه داشت. علاقهمندی ویژه واینر بر نظامهای کنترلی خودکار به نام مکانیسمهای فرمانیار متمرکز بود.(3)
اسلاید 9: تعریف سیبرنتیک معتمدنژاد معتقد است سیبرنتیک اکنون نیز تا حدودی همان مفهوم قدیم را حفظ کرده و معرف علمی است که به انسان یا ماشین خودکار، امکان حکومت کردن و فرمان دادن میدهد. واینر، سیبرنتیک را «علم کنترل و انتقال پیامها نزد انسان و ماشینها» معرفی میکند.
اسلاید 10: معتمدنژاد معتقد است:اساس سیبرنتیک را نظریه علایم، پیامها و اطلاعات تشکیل میدهد. تنظیم هر عملکرد و راهبری انطباقپذیر هر کردار، مستلزم اطلاع، دریافت و استفاده از پیامهایی است که با آن عملکرد مرتبط میشوند و امکان تصحیح کردار را فراهم میسازند.
اسلاید 11: علم سیبرنتیکمعتمدنژاد در علم سیبرنتیک ضمن استفاده از تئوری ریاضی اطلاع حوزه عمل این تئوری را گسترش میدهد و خود نیز تئوری بازگشت اطلاع را بر آن میافزاید.(2)
اسلاید 12: اطلاع پردازیتدارک اطلاعات و معلومات به وسیله ماشینهای خودکار، اطلاعپردازی نامیده میشود.
اسلاید 13: سیبرنتیکسیبرنتیک نیز مبتنی بر نظریه اطلاع است. و علم سیبرنتیک که در سالهای پس از جنگ جهانی دوم هم زمان با تئوری اطلاع مورد توجه قرار گرفت، مکمل این تئوری و علم اطلاعپردازی است.
اسلاید 14: روح سیبرنتیکاساساً سایبرنتیک روشها و مفاهیم فیزیک را به کار میگیرد. این مفاهیم دارای مزیت دقت بوده و فراتر از آن، بدون ابهامند،(4) و بر اساس همین دقت است که، دستور دادن در زمان مقتضی، با توجه به وسایل موجود و هدف و برنامه عمل، به کار گرفته میشود.
اسلاید 15: روح سیبرنتیکطرز کار سازمانهای مختلف و ماشینهای صنعتی را طوری تنظیم کرد که خود به خود با استفاده از اطلاعات پیاپی خارجی یا داخلی، وظایف خود را انجام دهند. این است یک روش فکری سیبرنتیکی.
اسلاید 16: چرخه خودفرمانی در سیبرنتیکمکانیسم فرمانیار، نظامی است که درونداد را با نوعی معیار یا حالت مطلوب مقایسه میکند و اگر بین این دو اختلافی وجود داشته باشد، اعمال اصلاحی بیشتری انجام میگیرد. این جریان ادامه مییابد تا اینکه بین درون داد و حالت مطلوب هماهنگی ایجاد شود.
اسلاید 17: چرخه خودفرمانی در سیبرنتیکبه عبارت مفصل یک آرایش مبتنیبر سیبرنتیک، شامل واحد کنترل است که از مجموعه تجهیزاتی (ساخت مدارها) که اطلاعات را جمعآوری و تعبیه و تنظیم میکند، تشکیل میشود.
اسلاید 18: چرخه خودفرمانی در سیبرنتیکاین واحد، اخبار را تأویل میکند و شاخصهای حاصل از اطلاعات را به صورت دستورات فرماندهی در میآورد. سپس، دستگاه حاصل، فرمان تعبیه شده را به اعضا و عناصر گوناگون اجرایی منتقل میکند.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.