صفحه 1:
تنظیم : نیما اردشیری
کلاس سوم ابتدایی
coe) سس موی
صفحه 2:
۰ عدس پلو از جمله پلوهای bal ils! gree
داشتن عدس داراى ارزش غذايى 0 :
ار . بارتد
گوشت چرخکرده با گوشت مرغ» کمی دارجين و
صفحه 3:
SBR peak oe las) celal ل ل
Pe ee en Le Teen nT ed
از عمده ترين استان هاى توليد كننده و عرضه كننده
هاى اردبيل» آذربايجان شرقى؛ خراسان» زنجان
عدس در واقع یک غذای کامل و پر انرژی است که می تواند انرژی لازم
ار ۱
es eT Se enor | لل
مصرف عدس باعث تقويت عضلات قلبء فعاليت كليه, تقويت كردش خون» تقويت سلول
Kel ae att) م ا ا ۱3
ee sTOr ار
دهان و گلو و دیفتری بسیار مفید است. تر کیب عدس پخته با سرکه برای ترک های دست
g] بي ارف 0
۱
صفحه 4:
صفحه 5:
Prey,
"9
| عدد (خرد شده)
ee فلفل» زردجوبه
روغن مايه
صفحه 6:
طرز تهیه
Pe RO CET Fa
Fed) er oh ie oe
صفحه 7:
صفحه 8:
1 بعداز حدود ٠
ش طعم شدن میتوانید در زا زره
یخوش عم شوت و13 ضاخه کنید بعد |
1 انیده ۱
ی( teres teen le] leet
صفحه 9:
صفحه 10:
٠ كب رابه جوش آوريد و كمى روغن و نمك وي
( ال ال
و
۱
۱ Bee ا
ior ee Os
صورت کم بودن نمک کمی نمک به آن اضافه می
صفحه 11:
صفحه 12:
صفحه 13:
صفحه 14:
بینج همراه عدس مفز پخت می
صفحه 15:
صفحه 16:
1
نج؛ قا
0 و
غذاخوری روشن ماد :
۱ سس :
قاشق رب گوجه فرنکی
مى دهيم.
صفحه 17:
صفحه 18:
ce ل ewe)
1 Fre epee rr pee pret ae
میکنیسم و خوب بهسم میزنیم تا هه
برفج يكه دست ويك رفك شود. فكلا
بینج را از روی شعله کنار میگذاییمتا
بقيه موادمان را آماده كنيم.
صفحه 19:
صفحه 20:
صفحه 21:
صفحه 22:
صفحه 23:
و
هم
1 باشد و بهمم ز 1
BU nee Rue) Rona) برئج ( 2
Ne ree SUCH on ae (ed
کمی سبزی خشک که داشتیم رلبه نود
ای سر رس
صفحه 24:
صفحه 25:
0(
ی
برنج اضافه مى كنيم .
صفحه 26:
صفحه 27:
۱ 0 :
سسيةد او برنج
دم بکشد معمولا برنجمان ؛
4 دقيقه تا اساعت آماده
كردن مى باشد.
صفحه 28:
صفحه 29:
صفحه 30:
عدس پلو
تنظیم :نیما اردشیری
کالس سوم ابتدایی
دبستان جمشید جم
&ه دلیل
&ه ب
&ت ک
&ی اس
&ه پلوهای محبوب ایران
&و از جمل
عدس پل
داشتن عدس دارای ارزش غذایی باالیی است.
&ان است دارای
&اده و آس
&ه س
&ن حال ک
&و در عی
&ن پل
&ت ای
پخ
افزودنی های زیاد و مغذی است.
&ن روی عدس پلو
&ه عنوان تزیی
&ه ب
&ا ک
&ی ه
&ن افزودن
&م تری
مه
&ا کشمش،
&ا ی
&د از :خرم
&ی گیرد عبارتن
&تفاده قرار م
مورد اس
گوشت چرخکرده یا گوشت مرغ ،کمی دارچین و زعفران.
عدس :عدس گیاهی است از خانواده حبوبات که منبع غنی از پروتیین ها و ویتامین های
گروه Bبه شمار می رود .این گیاه بیشتر در زمین های آهکی کشت می شود.
از عمده ترین استان های تولید کننده و عرضه کننده عدس در ایران می توان استان
های اردبیل ،آذربایجان شرقی ،خراسان ،زنجان و قزوین را نام برد.
عدس در واقع یک غذای کامل و پر انرژی است که می تواند انرژی الزم بدن را تامین
کند .این نوع از حبوبات از نظر طب سنتی ایران دارای طبیعت معتدل و خشک است و
پوست آن خاصیت گرم و مغزش طبع سرد دارد.
مصرف عدس باعث تقویت عضالت قلب ،فعالیت کلیه ،تقویت گردش خون ،تقویت سلول
های مغز و حافظه ،تنظیم سوخت و ساز بدن ،بهبود کم خونی و تقویت عضالت کودکان
برای رشد می شود .آب عدس پخته برای تسکین سرفه ،درد سینه و درمان زخم های
دهان و گلو و دیفتری بسیار مفید است .ترکیب عدس پخته با سرکه برای ترک های دست
و پا ،تقویت معده و رفع نفخ معده سودمند می باشد .در نهایت این که عدس باعث
افزایش شیر مادر شده و آهن خون مادر را افزایش می دهد.
مواد الزم
5پيمانه
برنج
2پيمانه
عدس
2عدد بزرگ (خرد شده) پياز
1عدد (خرد شده)
سير
500گرم (به مقدار دلخواه) گوشت ماهيچه
3قاشق غذاخوري
گردوي سائيده
سبزي خشك (جعفري –
شنبليله -گشنيز)
نمك ،فلفل ،زردچوبه
به مقدار الزم
روغن مايه
3قاشق غذاخوري
به مقدار الزم
طرز تهيه
برنج و عدس را هر كدام جداگانه شسته و در آب ميخيسانيم
به مدت 3-2ساعت (برنج را در آب نمك)
گوشت ماهيچه را به اندازه دلخواه خرد ميكنيم و با پياز و
سير و كمي روغن و نمك و فلفل و زردچوبه تفت ميدهيم
بع&د از حدود 1رب&ع تف&ت دادن ،گردوي س&ائيده را نيزب&ه آ&ن
&تكان
&ه اندازه 2اس
&د ب
&ت ميدهيم و بع
&ي تف
&ه ميكنيم و كم
اضاف
&ط
&ا حرارت متوس
&ت خوب بپزد ب
&ا گوش
&ه ميكنيم ت
&ن اضاف
&ه آ
&ب ب
آ
در فاص&له پخ&ت اگ&ر گوش&ت احتياج ب&ه آ&ب بيشتري داش&ت
ميتوان كم&ي آ&ب ب&ه آ&ن اضاف&ه كنيد ول&ي در مرحل&ه آخ&ر
گوش&ت نبايد آبدار باش&د س&عي كنيد ُس&سي كه آماده ميكنيد
خشك باشد.
براي خوش طعم شدن ميتوانيد در مراحل آخر به اندازه 1يا
2قاشق غذاخوري آب نارنج به گوشت اضافه كنيد بعد از
آماده شدن گوشت يا همان ُسس برنج ميتوانيد،برنج را براي
طبخ آماده كنيد.
آ&ب را ب&ه جوش آوريد و كم&ي روغ&ن و نم&ك و يك يا دو
قاش&ق آ&ب ليم&وب&ه آ&ن اضاف&ه ميكنيد وقت&ي آ&ب كام ً
ال ب&ه
جوش آم&د برن&ج راب&ه آ&ن اضاف&ه ميكنيد و به&م ميزنيد و
عدس را نيز بع&د از آ&ن اضاف&ه ميكنيد و منتظ&ر ميمانيدت&ا
برنج قد بكشد و مغز پخت شود.
براي كنترل نم&ك برن&ج كم&ي از آ&ب برن&ج را ميچشيد و در
صورت كم بودن نمك كمي نمك به آن اضافه ميكنيد.
برن&ج همراه عدس مغ&ز پخ&ت ميشود .و بع&د از ق&د كشيدن
آنرا آبكش ميزنيد.
برايت&ه ديگ برن&ج؛ قابلمهاي را كه قرار اس&ت برن&ج را داخ&ل
آ&ن دم كنيم را روي شعل&ه گاز قرار ميدهيم 2ت&ا 3قاش&ق
غذاخوري روغ&ن مايه ب&ا نص&ف اس&تكان آ&ب يك قاش&ق چاي
خوري زردچوب&&ه 1قاش&&ق چاي خوري آبليم&&و 3قاش&&ق
&ز شود 2
&ا قرم
&ه ديگ شم
&ت داشتيد ت
&ر دوس
غذاخوري گالب و اگ
قاش&ق رب گوج&ه فرنگ&ي ب&ا ه&م روي شعل&ه ماليم كم&ي تف&ت
ميدهيم.
بع&د ،ب&ه اندازه 3ت&ا 4كفگير از برن&ج
&ه
&ه ديگ اضاف
&ه مايه ت
&ب كش شده ،را ب
آ
ميكنيم و خوب به&م ميزنيم ت&ا هم&ه
& شود .فع ً
ال
برن&ج يك دس&ت و يك رن&گ
&ا
&ه كنار ميگذاريم ت
&ج را از روي شعل
برن
بقيه موادمان را آماده كنيم.
&س كه
&ا ُس
&ج و عدس آبكش شده را ب
حال برن
&ي
&ل ظرف
آماده كرديم مخلوط ميكنيم داخ
كه نس&بت ًا بزرگ باش&د و به&م زدن برايمان
راح&ت باش&د اول مقداري از برن&ج (نص&ف
&ن) و
&ف آ
&ت (نص
&س گوش
&ا مقداري از ُس
&ن) ب
آ
&ه
&ت ب
&ه نوب
&ك كه داشتيم را ب
&بزي خش
&ي س
كم
برنج اضافه ميكنيم و خوب مخلوط ميكنيم
و برن&ج آماده را ب&ه مواد ت&ه ديگ
آماده اضاف&ه ميكنيم .بع&د بقيه برن&ج
&تيب آماده نموده و
را نيز ب&ه اين تر
اضاف&ه ميكنيم و كم&ي روغ&ن مايهب&ه
برنج اضافه ميكنيم .
و شعل&ه گاز را كم ميكنيم و ب&ا
گذاشت&ن دم كن&ي و محكم كردن در
& منتظ&ر ميمانيم ت&ا برنجمان
قابلم&ه
&د معمو ً
&د از
ال برنجمان بع&
دم بكش&
45دقيق&ه ت&ا 1س&اعت آماده س&رو
كردن ميباشد.
نوش جان