صفحه 1:
oo bd ‏روز ما‎ ibs fF ٠. 4 ۲ SP ‏دنامن‎ oF

صفحه 2:

صفحه 3:

صفحه 4:

صفحه 5:
پس از جنگ جهانی دوم و حاکم شدن آرامش نسبی در جهان؛ تغیبرات سریع اقتصادی» رفاه نسبی ایجاد کرد که این تغییرات دگر گونی هایی را در شیوه زندگی مردم ایجاد کرده و شیوع مصرف گرایی را موجب گردیده است. ‎eae‏ د ۲06 درا ‎cl pe‏ های غیر هدفمند یه محصولات غذایی. ‏جو ‎gla gay, sere Apres isos‏ غذایی وود را ی ‎Ee‏ ‏سنتیف انان بیش از هت غذا های آسان دسترس (-2) ‏ا مخطولات ‎ue‏ فرابند شده و شرشار از ری به طور نگران ‎wo‏ ‏فراگیر شده است و 3532 5 ‏از طوت دیع تایه روز دا ‎ys ie oa sea‏ ‎at vot jai‏ ولا ما ۱

صفحه 6:

صفحه 7:
تسم ‎WARNING:‏ 1 ‎What you are about to |‏ ‎eat will kill you.‏ د ۱۰۰ هزار:تبلیغ مواد 2 عر ‎Ho‏ مایم سرا ری جات ‎Wa sla‏

صفحه 8:
[أدر بيشتر مناطق بسیار بالاست‌سبه طوری که ثرا ایالات متحده نیز بیشتر !۲

صفحه 9:
غذایی بزرک و بزرکتر ان پوسهای غذایی حاضری و ی از میت دلایل ‎uty‏ eg 5 ت عدم وجود ميل و فرآورده اوى فيبرهاى لازم

صفحه 10:
تغییرات در الگوهای غذایی » بزرگ وعدم ‎ger‏ » 7 عت شالك 07 ۲سرد مدای یوق ی ‎١‏ و بر جرب حاوى اسيدهاى جزب اشباع شدةابا قرانس ها وراج جاقه ای کنیا و فتریگ قا و دیگر مواد غذایی

صفحه 11:
ای چون ايران را به دنبال

صفحه 12:
[آدر اکثر جولمع آسیایی مقداز هزینه هلبی الق ورزت‌تصی شود» سهم بسیار ناچیزی از سید هزینه های خانواز رآنبه خود اختضاض عی دقتتبه علاوه آینکه لین جولمعنبه طور سنتی درس خواندن نسبت‌به" فعالیتهای فیزیکی از ازجحیت پیشتزی برخور5از است‌سبه طوومعمول دیده می شودکه خانواده‌ها باورهای غلطی در قبل فقس مواد قندی و شیرینی ها در افزلیش تمرکز ذهنی و قدرت یاد کیویفززندانتان به خصوص کر زمان امَتحانات و کنکور وروه بهکاننگا و دآژند. ‎Shs AB Gulls‏ صنعتی شدن 15 تولیت توانته اک با تشر قرابط زند گیی. کاهش "سطح فعالیت کوداکان و نوجوانان "زا در پیی داشته شد و بازتاب آن به صورت افزایش آمار مبتلایان به چاقی و اضافه زف و تبعرت ای ازبآن داورسلخ,جاءعه نمود بآخته‌است

صفحه 13:
نحوه نگرش والدین به سلامت کودکان خود و همچنین چگونگی برورش ذائقه و الکوهای غذایی کودکان به گونه ای بوده است که بروز جاقی را در میان کودکان افزایش داده است. 7 برخی از مادران تصور صحیحی از کنند 7 از ديدكاه سننى نيز كو دكات تر تلقن آدیده می شود که خانواده ها به مصرف انواع داروهاء وينا 0 ساز بروز جاقى فرزندان آنها در دوران بزركسالى است. بدين ترتيب كه چاقی یکی ان آنها را در بزركسالى ‎5١-8٠‏ درصد افزايش داده و جاقى هردوى آنها اين

صفحه 14:
فاکتورهای زمینه ساز بروز ‎ae‏ در جامعه 7 عدم آگاهی مردم از مکانیسم های ‎ae.‏ و لاغری و ‎be yal‏ از مرف انرژی تحت تأثیر فعالیتهای بدنی و ورزشهای مختلف و ‎oy‏ اطلاعى از مقدار انرزى دريافتى خود أز طريق مصرف غذاهاى مختلف ناخنک زدنها و ریزه خواريهاى مداوم ا اس های خائُوادکی» اعبادو جشنها وتحت ۱ ن و میهمان نوازی ها .۱ 1

صفحه 15:

صفحه 16:
عوامل زمینه ساز بروز چاقی مربوط به دوران جنینی Oo-

صفحه 17:
ااال ‏ ی

صفحه 18:
عوامل زمینه ساز بروز چاقی مربوط به دوران شیر خواری استعداد یر

صفحه 19:

صفحه 20:
۲ جهش مربوط به هورمون لپتین و انسولین ‏ [آهورمون لپتین‌سبه طور طبیعی از توده چربی بدن می باشد.

صفحه 21:
عوامل ژنتیکی زمینه ساز بروز چاقی گوفتن در شولیط محیطی مناسب؛ سریعتر از دیگر ین عولمل متعدد هورمونی» نقش انسولین-لپتین-

صفحه 22:
۲ نقایص مر بوط به هورمون انسولین و سندروم چلقی‌سبه وییٍه چلفی شکمی‌ببا مقایمت‌به انسولین و دب تری گلیسریدمی» کاهش سطح ,۱" کلسترول؛ تغیب افزليش سطح کلوکز سرم و برفشاری خون در ارتباط رانظة كين دخيره حيدى احشلدى و عقامصتيه آ و كن كاملا مشخص شده است. انسولین که هورمون سبه شمارهی رودسبا ابجاد تغییر در سیستم اندو کیینبه 4 . ذخيره چیبی در سلولهای چیبیبه وییّه در ناحبه شکمی را افزلیش دهد و ‎ae‏ ‏سیبی شکل‌یا سب را ایجاد کند. بنابرلین هلیپر انسولینمی مزهن که‌حی توا نتیجه کلهش حساسیت سلولها نستبه انسو لین باشدسبه میزان قلبل تو جهیعی ت ذخیره چربی در بدن را افزايش ‎Zz‏ 7

صفحه 23:
عوامل متابولیکی زمینه ساز بروز چاقی . —

: چاقی در همه جوامع و در هر زمانی سالمتی کوتاه مدت و بلند مدت مردم را تهدید می نماید مل عوا چا ه س ا ز قی ز م ین عوامل اجتماعی زمینه ساز بروز چاقی پس از جنگ جهانی دوم و حاکم شدن آرامش نسبی در جهان؛ تغییرات سریع اقتصادی ،رفاه نسبی ایجاد کرد که این تغییرات دگرگوني هايي را در شیوه زندگی مردم ايجاد كرده و شیوع مصرف گرایی را موجب گرديده است. در چند دهه اخیر در کشورمان تخصیص یارانه های غیر هدفمند به محصوالت غذایی اند غذایی الگوهای ‏Lم زدن بر ه ‏Lن جوامعم ‏Lا ،ض مغذی ه ‏Lت واسطه درش ‏Lر به و دیگ ‏Lر نیزک ‏Lج ،ش ‏Lن ،برن چون روغ دگرگونی شده دچار صنعتی شدن غذایی الگوهای سنتی ،شیوع چاقی را نیز به دنبال داشته است. ‏Lان دسترس (Fast ‏Lد غذا هاي آس ‏Lش از ح ‏Lرف بی در میان نوجوانان ،از يك طرف مص ‏Lی به طور نگران کننده ای ‏Lرشار از انرژ ‏Lد شده و س ‏Lی فراین ‏Lوالت غذای )Foodsمحص فراگیر شده است و ... از طرف ديگر استفاده روز افزون از كامپيوتر و نشستن طوالني مدت و تماشاي برنامه ‏Lي به ‏Lايل نقليه ،از ميزان فعاليتهاي بدن ‏Lا وس ‏Lد ب ‏Lت و آم هاي ماهواره اي و همچنين رف شدت كاسته است. تماشای تلوزیون ،استفاده بیش از حد از کامپیوتر عدم تحرک و کاهش فعالیت جسمی افزایش دریافت انرژی به علت مصرف تنقالت در حین تماشای تلوزیون مصرف مقدار غذای بیشتر به دلیل تماشای تلوزیون در زمان صرف غذا کاهش دریافت گروهای غذایی مناسب چون میوه ها و سبزیجات گرايش به صرف هله هوله ها تحت تأثير تبليغات اغوا كننده در البه الي برنامه هاي عامه پسند و پرطرفدار Lی رسد ،تقریب ًا در ‏Lی م ‏Lن نوجوان ‏Lه س ‏Lه ب ‏Lی ک ‏Lر کودک ‏Lط ه ‏Lه طور متوس ‏Lه ب ‏Lد ک ‏Lی دهن ‏آمار موجود نشان م ‏Lن تبلیغات به ‏Lب ای ‏Lه اغل ‏Lد ک ‏Lی بین ‏Lق تلویزیون و مجالت م ‏Lی از طری ‏Lغ مواد غذای حدود 100هزار تبلی معرفی محصوالت غذایی می پردازند که سرشار از چربی ها و کربوهیدراتهای ساده هستند این مسئله باعث شده است تا انتخابهای غذایی تحت تأثیر بمبارانهای تبلیغاتی تغییر کند و اراده و ذائقه مردم به طرف تولیدات صنعتی که به رغم ظاهری فریبنده غالب ًا از لحاظ تغذیه ای بی ارزشند ،سوق داده شود. Lم فروشگاههای مواد غذایی حاضری ‏Lعه تراک ‏Lیایی در حال توس ‏Lع آس ‏Lق شهری جوام ‏Lر مناط ‏در بیشت ‏Lد در کشورهای جنوب شرق آسیا از خود ‏Lک دونال ‏Lم فروشگاه های م ‏Lه تراک ‏Lه طوری ک ‏Lت .ب ‏Lیار باالس بس ‏Lتر است. ایاالت متحده نیز بیش تغییرات در الگوهای غذایی ،بزرگ و بزرگتر شدن پرسهاي غذايي حاضري و عدم رغبت به مصرف غذاهاي سنتي؛ از اصلی ترین دالیل چاقی مصرف غذاهای پر چرب و پر انرژی که ظاهری جذاب دارند ولي فاقد كيفيت و مواد مغذي الزم مي باشند مصرف تنقالت و میان وعده های پر انرژی مصرف انواع نوشابه ها در حد اسراف با GIباال کاهش مصرف فیبر به علت عدم وجود ميل و رغبت به صرف سبزيجات خام و پخته ،حبوبات و فرآورده هاي غالت حاوي فيبرهاي الزم تغییرات در الگوهای غذایی ،بزرگ و بزرگتر شدن پرسهاي غذايي حاضري و عدم رغبت به مصرف غذاهاي سنتي؛ از اصلی ترین دالیل چاقی کاهش فعالیت جسمانی افزایش استرسهای روزمره و اضطراب و ترس دائمي می تواند پر خواری و ریزه خواری در پی داشته باشد مصرف غذاهای حاوی قند های تصفیه شده و پر چرب حاوي اسیدهاي چرب اشباع شده با ترانس باال و مصرف بيش از حد كيك ها ،بستني هاي خامه اي ،شكالتها و شيريني ها و ديگر مواد غذايي كه GIبااليي دارند به جاي ميوه جات ،با تغييرات هورموني كه ايجاد مي كنند ،باعث افزايش اشتها مي شوند. ‏Lر 10سال ‏Lه در قبال ه ‏Lب ک ‏Lن ترتی ‏Lی رود .بدی ‏Lه شمار م ‏Lی ب ‏Lل بروز چاق ‏Lی از عوام ‏Lز یک ‏Lن نی فاکتور س ‏Lت بیش از ‏Lد دریاف ‏Lی توان ‏Lئله م ‏Lن مس ‏Lه ای ‏Lه ب ‏Lد و عدم توج ‏Lی یاب ‏Lش م ‏Lی %5کاه ‏Lه انرژ ‏Lن ،نیاز ب ‏Lش س افزای نیاز انرژی را به دنبال داشته و در نتیجه چاقی را منجر شود. Lد جمعیت ‏Lل نرخ باالی رش ‏Lه دلی ‏Lعه ،ب ‏Lع در حال توس ‏Lر جوام ‏Lص ورزش در اکث ‏Lرانه فضاهای مخت ‏س بسیار پایین است. هر ساعت فعالیت جسمی شدید به میزان 10درصد از بروز چاقی ها جلوگیری می کند هر ساعت تماشای تلوزیون 12درصد احتمال بروز چاقی را افزایش می دهد ‏Lعه ای چون ایران را به دنبال ‏Lع در حال توس ‏Lی در جوام ‏Lش بروز چاق ‏Lت ،افزای ‏Lطح فعالی ‏Lش س ‏کاه داشته است. Lیار ناچیزی از سبد ‏Lهم بس ‏Lی شود ،س ‏Lرف ورزش م ‏Lه ص ‏Lی ک ‏Lه های ‏Lیایی مقدار هزین ‏Lع آس ‏Lر جوام ‏در اکث ‏Lه طور سنتی درس ‏Lع ب ‏Lن جوام ‏Lه ای ‏Lه عالوه اینک ‏Lد ب ‏Lی ده ‏Lاص م ‏Lه خود اختص ‏Lه های خانوار را ب هزین ‏Lه طور معمول ديده مي ‏Lت .ب ‏Lت بیشتری برخوردار اس ‏Lی از ارجحی ‏Lه فعالیتهای فیزیک ‏Lبت ب خواندن نس ‏Lا در افزايش تمركز ذهني و ‏Lي ه ‏Lش مواد قندي و شيرين ‏Lي در قبال نق ‏Lا باورهاي غلط شود كه خانواده ه ‏Lگاه دارند. قدرت يادگيري فرزندانشان به خصوص در زمان امتحانات و كنكور ورود به دانش بنابراین تأثیر تبعات صنعتی شدن در نهایت توانسته است با تغییر شرایط زندگ ی ،کاهش س طح فعالی ت کودکان و نوجوانان را در پ ی داشته باشد و بازتاب آن به صورت افزايش آمار مبتاليان به چاقي و اضافه وزن و تبعات ناشي از آن در سطح جامعه نمود یافته است. نحوه نگرش والدین به سالمت کودکان خود و همچنین چگونگی پرورش ذائقه و الگوهای غذایی کودکان به گونه ای بوده است که بروز چاقی را در میان کودکان افزایش داده است. برخی از مادران تصور صحیحی از وضعیت تغذیه کودک خود ندارند و آنها را به خوردن غذای بیشتر ترغیب می کنند ‏Lنه ای ‏Lدک را به گو ‏Lاده ذائقه کو از همان ابتدای کودکی نیز بکار گیری الگوهای ناصحیح غذایی توسط خانو تغییر داده است که تمایل به خوردن غذاهای پر چرب و شیرین در وی افزایش یافته است از دیدگاه سنتی نیز کودکانی که چاق تر هستند ،سالم تر تلقی می شوند! از این رو دیده می شود که خانواده ها به مصرف انواع داروها ،ویتامینها و مواد اشتها آور روی می آورند ‏Lدک را به سمت پرخوری سوق می دهد عدم برخورداری از توجه عاطفی از طرف والدین کو چاق بودن والدین نیز زمینه ساز بروز چاقی فرزندان آنها در دوران بزرگسالی است .بدین ترتیب که چاقی یکی از والدین ،احتمال چاقی فرزندان آنها را در بزرگسالی 41-50درصد افزایش داده و چاقی هردوی آنها این احتمال را به 66-88درصد افزایش خواهد داد. فاكتورهاي زمينه ساز بروز چاقي در جامعه عدم آگاهي مردم از مكانيسم هاي چاقي و الغري و تصور غلط از مصرف انرژي تحت تأثير فعاليتهاي بدني و ورزشهاي مختلف و بي اطالعي از مقدار انرژي دريافتي خود از طريق مصرف غذاهاي مختلف بي اهميت و ناچيز انگاشتن انرژی دریافتی از محل ناخنك زدنها و ريزه خواريهاي مداوم عدم مقاومت در قبال كنترل ميزان مصرف غذاها در مراسم هاي خانوادگي ،اعيادو جشنها و تحت تأثير قرار گرفتن با مشاهده ميزهاي غذاي تزئين شده با انواع غذاها و دسرها عدم مقاومت و توانايي نه گفتن در قبال تعارفات دوستان و ميهمان نوازي ها افزايش دفعات غذا خوردن در خارج از منزل و استفاده از غذاهاي پر چرب و سسهاي پر انرژي عدم توانايي در كنترل غذا خوردن با وجود بروز احساس سيري در ميهماني ها و رستورانها ‏Lده توسط كودكان از طرف والدين ميل كردن غداهاي باقي مانده و يا شيريني و شكالتهاي ميل نش علل بروز چاقی در دوران کودکی و نوجوانی عوامل زمینه ساز بروز چاقی مربوط به دوران جنینی چاقی مادر در دوران بارداری انتقال مواد مغذی از جفت به جنین را افزایش می دهد این امر تغییر دائمی در اشتها را به دنبال دارد سطح و نحوه سوخت و ساز را تغییر می دهد باعث بروز اختالل و تغییر در فعالیتهای دستگاه های مختلف بدن از جمله CNSو غدد مترشحه داخلی می شود سوء تغذیه مادر در دوران حساس بارداری تولد نوزادان كم وزن و كوتاه قد را به دنبال خواهد داشت كه اين مسئله از موجبات بروز عوارض كوتاه مدت در دوران نوزادي و عوارض دراز مدت در سنين بزرگسالي تلقي مي شود. تغییرات فیزیولوژیک دایمی در جنین افزایش احتمال بروز پر فشاري خون و چاقی در بزرگسالی باال رفتن سطح قند خون و بروز مقاومت به انسولين افزايش LDLدر نوزادان متولد شده با قد كوتاه تر تحت تأثیر برنامه ریزی در یک دوران بحرانی اوایل عمر در بروز بیماریهای مختلف و چاقی ها نمود پیدا می کند. قسمتی از مکانیسم های تأثیر گذار عبارت می باشند از: واکنشهای بین سلولی ،تغییر در روند ساخت رگها و اعصاب جنین ،کاهش تعداد سلولهای بدن ،افزایش جبرانی ساخت چربی توسط سلولهای بافت چربی به دلیل کمبود مواد مغذی در دسترس تمایز متابولیک در آنزیمها و فاکتورهای ژنتیکی از جمله تولید لپتین عوامل زمینه ساز بروز چاقی مربوط به دوران شیر خواری عدم تغذیه با شیر مادر محروم شدن کودک از فاکتورهای منحصر به فرد موجود در شیر مادر را به دنبال دارد افزایش احتمال بروز چاقی در دورانهای بعدی زندگی از عوامل بیو اکتیو دیگر در شیر مادر که مانع تشکیل و ازدیاد سلولهای چربی می تواند باشد، پروتئین و انرژی کمتر آن نسبت به شیر گاو و شیرهای خشک است. مصرف زیاد مواد غذایی در نوزادان باعث افزایش سنتز سلولهای چربی گردیده و به دنبال آن استعداد چاقی در فرد ایجاد می شود عوامل داخلی ()Endogenousزمینه ساز بروز چاقی جهش مربوط به هورمون لپتین و انسولين ‏Lب با ‏Lن متناس ‏Lي شود و مقدار آ ‏Lح م ‏Lي ترش ‏Lت چرب ‏Lلولهاي باف ‏Lبيعي از س ‏Lه طور ط ‏هورمون لپتين ب توده چربي بدن مي باشد. ‏جهش ايجاد شده در ژن مربوط با انسولين عامل بروز چاقي هاي زودرس مي باشد. عوامل ژنتیکی زمینه ساز بروز چاقی ‏تقریب ًا در حدود 250اختالل ژنتیکی شناسایی شده است که زمینه ارثی ابتال به چاقی را فراهم می ‏Lریعتر از دیگر ‏Lب ،س ‏Lی مناس ‏Lط محیط ‏Lن در شرای ‏Lورت قرار گرفت ‏Lی از افراد در ص ‏Lن رو برخ آورند .از ای ‏Lولين-لپتين- ‏Lش انس ‏Lي ،نق ‏Lل متعدد هورمون ‏Lوص در بين عوام ‏Lه خص ‏Lی شوند .ب ‏Lی مبتال م ‏Lه چاق افراد ب تيروئيد و گرلین بارز تر مي باشد. ‏BarderL ،)Prader-WilliLباردر بيدل ( ‏Lندرم پرادر ويلي ( ‏Lه س ‏Lي از اختالالت ژنتيكي از جمل ‏برخ )Alstrom( Lبا چاقي همراه مي باشند. ،)Bidelكوهن ( )Cohenو آلستروم Lلین و سندروم متابولیک نقایص مر بوط به هورمون انسو ‏Lر ‏Lد :هایپ ‏Lن مانن ‏Lر عوارض آ ‏Lولین و دیگ ‏Lه انس ‏Lت ب ‏Lا مقاوم ‏Lی ،ب ‏Lی شکم ‏Lه چاق ‏Lه ویژ ‏Lی ،ب چاق تری گلیسLریدمی ،کاهLش سLطح HDLکلسLترول ،تغییLر در متابولیسLم لیپوپروتئین، ‏Lت .در بسیاری از مطالعات ‏Lرم و پرفشاری خون در ارتباط اس ‏Lز س ‏Lطح گلوک ‏Lش س افزای ‏Lی ناشی از ‏Lولین و عوارض متابولیک ‏Lه انس ‏Lت ب ‏Lی و مقاوم ‏Lی احشای ‏Lن ذخیره چرب ‏Lه بی رابط ‏Lن کام ً ‏Lه هورمون نگهدارنده چربی ()Fat Sparing ‏Lولین ک ‏Lت .انس ‏Lص شده اس ال مشخ آ ‏Lی تواند ‏Lی م ‏Lل توجه ‏Lه میزان قاب ‏Lن ب ‏Lیستم اندوکری ‏Lر در س ‏Lا ایجاد تغیی ‏Lی رود ،ب ‏Lه شمار م ب ‏Lد و چاقی ‏Lش ده ‏Lی را افزای ‏Lه شکم ‏Lه در ناحی ‏Lه ویژ ‏Lی ب ‏Lلولهای چرب ‏Lی در س ذخیره چرب ‏Lی تواند در ‏Lه م ‏Lن ک ‏Lولینمی مزم ‏Lر انس ‏Lن هایپ ‏Lا Androidرا ایجاد کند .بنابرای ‏Lل ی ‏Lیبی شک س ‏Lی تواند ‏Lی م ‏Lل توجه ‏Lه میزان قاب ‏Lد ،ب ‏Lولین باش ‏Lه انس ‏Lبت ب ‏Lلولها نس ‏Lاسیت س ‏Lش حس ‏Lه کاه نتیج ذخیره چربی در بدن را افزایش دهد. عوامل متابولیکی زمینه ساز بروز چاقی هایپو تیروئیدیسم عوامل آندو کرین سندرم کوشینگ نارسایی بیضه سندرم تخمدان پلی کیستیک ضایعات هیپو تاالموس

51,000 تومان