قطعات گیجگاهی
اسلاید 1: قطعات گیجگاهی
اسلاید 2: آناتومی قطعه گیجگاهیقطعه گیجگاهی شامل تمامی بافتی است که در زیر شیار خارجی (سیلوین) و در قسمت قدامی قشر پس سری قرار دارد.
اسلاید 3:
اسلاید 4: ساختارهای زیر قشری قطعه گیجگاهیـ قشر لیمبیک (کناری)ـ بادامهـ تشکیلات دم اسبی
اسلاید 5:
اسلاید 6: اتصالاتی که به قطعه گیجگاهی وارد و از آن خارج می شوند، در سر تا سر مغز امتداد می یابند.
اسلاید 7: تقسیمات فرعی قشر گیجگاهیبرودمن ۱۰ منطقه گیجگاهی را شناسایی کرد، ولی در مطالعات جدیدتر، مناطق بسیار بیشتری در میمون شناسایی شده اند.
اسلاید 8:
اسلاید 9: آناتومی ظاهری قطعه گیجگاهیسه شکنج اصلی که در سطح خارجی قطعه گیجگاهی قابل مشاهده هستند.ـ شکنج گیجگاهی فوقانیـ شکنج گیجگاهی میانیـ شکنج گیجگاهی تحتانیمناطق سلولی ـ معماری برودمن در سطح خارجیـ مناطق شنوایی: نواحی فوقانی قطعه گیجگاهی (مناطق ۴۱، ۴۲ و ۲۲ برودمن)ـ مناطق بینایی: نواحی شکمی قطعه گیجگاهی خارجی (مناطق ۲۰، ۲۱، ۳۷ و ۳۸ برودمن)
اسلاید 10:
اسلاید 11: شکنج های قابل مشاهده در نمای داخلی قطعه گیجگاهی (قشر لیمبیک) ـ بادامه و قشر مجاور ان (آنکوس)ـ دم اسب و قشر احاطه کننده آن (سوبیکولوم، قشر انتورینال (منطقه ۲۸) و قشر پری رینال (مناطق ۳۵ و ۳۶))
اسلاید 12: اتصالات قشر گیجگاهی قطعه گیجگاهی سر شار از اتصالات درونی است.ـ رشته های آوران: دستگاه های حسیـ رشته های وابران: عقده های قاعده ای، دستگاه لیمبیک و نواحی ارتباطی پیشانی و آهیانه ای قشر نو در قطعات گیجگاهی سمت راست و چپ توسط جسم پینه ای به یکدیگر متصل هستند.قشر گیجگاهی داخلی و بادامه توسط رابط قدامی به یکدیگر متصل هستند.
اسلاید 13: پنج نوع اتصال قشری متمایز در بررسی مغز میمونمسیر حسی سلسله مراتبیرشته های مربوط به شناسایی محرکروند پیش رونده و سلسله مراتبی اتصالاتی که از مناطق بینایی و شنوایی اولیه و ثانویه آغاز و به قطب گیجگاهی ختم می شود.
اسلاید 14: مسیر شنوایی پشتیاز مناطق شنوایی تا قشر اهیانه ای خلفی امتداد دارد.این مسیر به احتمال زیاد نقشی را در شناسایی موقعیت فضایی درون دادهای شنوایی ایفا می کند.
اسلاید 15: مسیر چند پردازه واحدیاین مسیر مجموعه ای از رشته های موازی که از مناطق ارتباطی شنوایی و بینایی به داخل مناطق چند پردازه واحدی شیار گیجگاهی فوقانی امتداد می یابد.این مسیر به احتمال زیاد پایه و اساس طبقه بندی محرک ها را تشکیل می دهد.
اسلاید 16: رشته های گیجگاهی داخلیرشته هایی از مناطق ارتباطی بینایی و شنوایی به داخل مناطق گیجگاهی داخلی یا لیمبیک می رسند که نقش حیاطی در حافظه بلند مدت دارندمسیر حرکت رشته ها؛ ابتدا به قشر پری رینال سپس به قشر انتورینال و سرانجام به داخل تشکیلات دم اسبی یا بادامه یا هر دو می روند.رشته های دم اسبی مسیر سوراخ کننده را تشکیل می دهند اختلال در این مسیر باعت بدکارکردی در فعالیت دم اسب می شود.
اسلاید 17: رشته های قطعه پیشانیرشته های موازی که وجود ان ها برای جنبه های مختلف کنترل حرکت، حافظه کوتاه مدت و عاطفه ضروری است. این رشته ها از مناطق ارتباطی گیجگاهی تا قطعه پیشانی ادامه دارد.
اسلاید 18: سه عملکرد اصلی حسی قشر گیجگاهیپردازش درون دادهای شنوایی شناسایی اجسام به صورت دیداریذخیره سازی بلند مدت درون دادهای حسی یعنی همان حافظه
اسلاید 19: فرآیندهای حسی شناسایی اجسام: عملکرد مسیر بینایی شکمی در قطعه گیجگاهیطبقه بندی اجسام: ایجاد طبقات به قشر گیجگاهی تحتانی بستگی دارد. طبقه بندی برای اجسام هم برای درک و هم برای حافظه اهمیت دارد.
اسلاید 20: آسیب به قشر گیجگاهی: ایجاد نقص در شناسایی و طبقه بندی محرک ها
اسلاید 21: جورکردن میان شیوه ای: تطبیق دادن اطلاعات بینایی و شنوایی که به قشر شیار گیجگاهی فوقانی بستگی دارد.
اسلاید 22: پاسخ های عاطفی پاسخ های عاطفی از وظایف بادامه است.در غیاب بادامه با تمامی محرک ها برخورد یکسان صورت خواهد گرفت.
اسلاید 23: جهت یابی فضایی دم اسب مکان های مختلف را در فضا رمزگذاری می کند.
اسلاید 24: شیار گیجگاهی فوقانی و حرکت زیستی حرکت زیستی حرکاتی هستند که ارتباط خاصی با یک گونه معین دارد. شیار گیجگاهی فوقانی حرکت زیستی را تحلیل می کند.حرکات زیستی حرکاتی هستند که معانی اجتماعی دارند. یک طبقه مهم آنها درک اجتماعی استکه شامل تحلیل حرکات بدنی واقعی یا تلویحی است.
اسلاید 25: نورون های واقع در شیار گیجگاهی فوقانی ممکن است نسبت به چهرهایی که از روبرو دیده می شوند، چهره های نیم رخ، وضعیت قرار گیری سر یا حتی برخی حالات خاص چهره نیز پاسخ دهند.
اسلاید 26: برای حیوانات اجتماعی مانند نخستی ها آگاهی از حرکت زیستی اطلاعاتی حیاتی است.
اسلاید 27: پردازش دیداری در قطعه گیجگاهی در حین دیدن طبیعی (فیلم) فعالیت شدید در سرتاسر قطعه گیجگاهیدر حین نمایش بخشی از فیلم، قشر گیجگاهی به طور کلی فعال شده بود، ولی فعال ساز های خاص و انتخابی نیز در ارتباط با محتوای دقیق لحظه به لحظه فیلم وجود داشت.در برخی مناطق اهیانه ای و پیشانی هیچ گونه هماهنگی میان ازمودنی ها مشاهده نمی شد.
اسلاید 28:
اسلاید 29: تاناکا و و پژوهشگران دیگر دو ویژگی مهم برای نورون های گیجگاهی تحتانی شرح دادند: نخست: حالت اختصاصی این نورون ها نسبت به محرک ها در اثر تجربه تغییر می یابد.دومین: احتمالا این نورون ها نه تنها درون داد های بینایی را پردازش کنند بلکه سازوکاری را برای بازنمایی تصاویری از اجسام فراهم می اورند.
اسلاید 30: آیا چهره ها ویژه هستند؟ شیر خواران از بدو تولد ترجیح می دهند به چهر ها نگاه کنند.بزرگسالان نیز به رغم تفاوت میان حالات چهره و زاویه دید درشناسایی چهره های آشنا عملکردی عالی دارند.
اسلاید 31: چهره ها انبوهی از اطلاعات اجتماعی را منتقل می کنند.
اسلاید 32: شواهدی برای اهمیت چهره به عنوان محرک دیداری نخست: نورون های واقع در قطعه گیجگاهی به طور اختصاصی به چهره های مختلف عادت می کنند.
اسلاید 33: دوم: وارونه کردن تصویر هر شی که تصویر اصلی آن معمولی است تشخیص را دشوار تر می کند. ولی تاثیر که وارونه کردن بر چهره ها دارد بیش از حد معمول است.چهره های وارونه توسط همان مناطق قشری پردازش می شوند که پردازش سایر محرک های دیداری را بر عهده دارد.چهره های صاف و عمود در یک دستگاه جداگانه درک چهره پردازش می شوند. این دستگاه درک چهره به نحو شگفت انگیزی گسترده بوده و شامل چندید ناحیه در قطعه پس سری و نیز چندیدن منطقه مختلف از قطعه گیجگاهی است.تحلیل چهره شباهتی به تحلیل سایر محرک های دیداری ندارد.
اسلاید 34: سرانجام: در نقش قطعات گیجگاهی در تحلیل چهر ها عدم تقارن آشکاری وجود دارد. ضایعات گیجگاهی سمت راست بیشتر از ضایعات گیجگاهی مشابه در سمت چپ بر پردازش چهر ها تاثیر دارد.
اسلاید 35: پردازش شنوایی در قطعه گیجگاهی جالب ترین صداها برای انسان زبان و موسیقی هستند.
اسلاید 36: درک گفتار گفتار از سه جهت اساسی با دیگر درون دادهای شنوایی متفاوت است.
اسلاید 37: صداهای گفتاری به طور متوسط از سه طیف محدود از فرکانس ها تولید می شوند که فرمنت نام دارند.صداهای حروف مصوت در یک نوار فرکانس ثابت قرار دارند ولی فرکانس حروف صامت به سرعت تغییر می کند.
اسلاید 38: صدای گفتار یکسان بسته به بافتاری که در آنها شنیده می شوند با یکدیگر تفاوت دارند.دستگاه شنوایی سازوکاری برای صدای معادل دارد و این سازو کار باید تحت تاثیر تجربه باشد.یکی از موانع اصلی در یادگیری زبان خارجی در دوران بزرگسالی وجود مشکلاتی در یادگیری طبقات صوتی معادل است.
اسلاید 39: صداهای کفتاری با سرعت بسیار زیادی نسبت به یکدیگر تغییر می کنند.ترتیب صدا ها نقشی حیاتی در درک آنها دارد.صدای غیر گفتاری با سرعت تقریبی تنها ۵ قطعه در ثانیه به صورت یک وزوز درک می شود.
اسلاید 40: سازوکار تخصصی برای درک گفتار در قطعه گیجگاهی سمت چپ قرار دارد.
اسلاید 41: درک موسیقی موسیقی تفاوتی اساسی با زبان دارد. موسیقی بیشتر از انکه به هر یک از عناصر شنوایی جداگانه وابسته باشد بر روابط بین عناصر شنوایی متکی است.
اسلاید 42: صدای موسیقی از سه جنبه با هم تفاوت دارند. بلندی: به شدت حس مورد نظر از دیدگاه فرد اشاره دارد. بلندی صدا را با دسی بل می سنجند ولی درواقع نوعی ارزیابی ذهنی است.طنین:به ویژگی متمایز کننده صدا اشاره دارد، بعنی کیفیتی که آن را از تمامی صداهای دیگر دارای بلندی و زیر و بمی یکسان متمایز می کند.زیر و بمی:به موقعیت صدا در مقیاس موسیقی اشاره دارد.
اسلاید 43: پایین ترین مولفه نت بسامد بسامد بنیادین الگوی صدا است.بسامدهای بالاتر از بسامدهای بنیادین را نت همساز یا ناقص می نامند.نت همساز مضربی از بسامد بنیادین است و هارمونیک نامیده می شود.اگر بسامد بنیادین از یک نت جدا شود نت های همساز برای تعیین زیر و بمی بسامد بنیادین کافی هستندکه این پدیده زیر و بمی دوره ای بودن نامیده می شود.قشر شنوایی اولیه قطعه گیجگاهی سمت راست تمایز دوره ای بودن را انجام می دهد.
اسلاید 44: زمانبندی از مولفه های بسیار مهم موسیقی است.
اسلاید 45: انواع روابط زمانی ـ قطعه قطعه کردن توالی زیر و بمیـ شناسایی نظم زمانی یا ضرب آهنگ که وزن نیز نامیده می شود.قطعه گیجگاهی سمت چپ در گروهبندی زمانی برای ریتم نقش دارد.قطعه گیجگاهی سمت راست نقش مکمل در وزن ایفا می کند.
اسلاید 46: نقش حافظه در پردازش موسیقی حیاتی است زیرا موسیقی باید در گذر زمان آشکار می شود تا بتوان نت را درک کرد.به خاطر سپردن موسیقی تحت تاثیر آسیب گیجگاهی سمت راست است.
اسلاید 47: نقش دو نیم کره در تولید موسیقی قطعه گیجگاهی سمت راست بیشتر در تولید اهنگ نقش دارد.قطعه گیجگاهی سمت چپ به طور کلی در ایجاد ریتم نقش دارد.
اسلاید 48: زیر و بمی صدا در ایجاد لحن صدا نقش دارد که عروض نامیده می شود.
اسلاید 49: مغز موسیقیدانان به لحاظ ریخت شناسی با افراد غیر موسیقدان تفاوت دارد.تفاوت در ماده خاکستری همبستگی مثبت با استعداد موسیقیایی دارد. هر چه استعداد بیشتر باشد حجم ماده خاکستری نیز بیشتر خواهد بود.
اسلاید 50: افرادی که زیر و بمی بنیادین را می شنوند عدم تقارن آشکار در حجم ماده خاکستری شکنج هشل با برتری سمت چپ را نشان دادند.افرادی که زیر و بمی طیفی را می شنوند دارای عدم تقارن با برتری سمت راست هستند .آموزش موسیقی هیچ تاثیری در این یافته ندارد.
اسلاید 51: عدم تقارن عملکرد قطعه گیجگاهی آسیب به قطعه گیجگاهی نقایص اختصاصی حافظه را به دنبال دارد.آسیب به قطعه گیجگاهی سمت چپ با نقایصی در حافظه کلامی و پردازش صداهای گفتاری همراه است.آسیب به قطعه گیجگاهی سمت راست با نقایصی در حافظه غیر کلامی و پردازش جنبه های خاصی از موسیقی همراه است.
اسلاید 52: علائم ضایعات قطعه گیجگاهی
اسلاید 53: نه علامت اصلی با ضایعه قطعات گیجگاهی همراه است. مختل شدن حس شنوایی و درک اناختلالاتی در درک موسیقیاختلالاتی در درک بیناییمختل شدن درون دادهای بینایی و شنواییاختلال در ساماندهی درون دادهای حسی و طبقه بندی آنهاعدم توانایی در استفاده از اطلاعات بافتاریاختلال در حافظه بلند مدتتغییر شخصیت و رفتار عاطفیتغییر رفتار جنسی
اسلاید 54: اختلالات ادراک شنیداری و گفتاری آسیب به قشر تنی با بینایی اولیه سبب از بین رفتن حس هوشیاری می شود و منطقی است که پیش بینی شود آسیب دو طرفه به قشر شنوایی سبب لیجاد ناشنوایی قشری خواهد شد یعنی عدم وجود فعالیت عصبی در مناطق شنوایی اما نتایج مطالعات بالینی هیچ یک را تایید نمی کند.
اسلاید 55: توهم شنوایی عبارت است از درک صداهای که در واقع وجود خارجی ندارند.
اسلاید 56: توهمات شنوایی در اثر فعالیت خودبخود در مناطق شنوایی ایجاد می شوند.توهمات کلامی سبب فعال شدن قشر شنوایی اولیه، منطقه بروکا و منطقه گفتاری واقع در قشر گیجگاهی خلفی نیمکره مغزی سمت چپ شده بودند. به علاوه مناطق لیمبیک تا حدی فعال شدند.
اسلاید 57: منشا توهمات کلامی در دستگاه های زبانی درونی خود بیمارن است.
اسلاید 58: فعالیت لیمبیک به احتمال بسیار از اضطراب ناشی از شنیدن صداها حاصل می شود.
اسلاید 59: قشر شنوایی نقشی را در تمایز دو حالت مختلف پردازش شنوایی دارد ـ محرک هایی که به سرعت ارائه می شوند.ـ الگوی پیچیده محرک هازبان سریع بوده و باید به سرعت تحلیل شود.موسیقی به طور معمول حاوی تغییراتی به نسبت آهسته تر در بسامد است.
اسلاید 60: افراد با آسیب گیجگاهی سمت چپ در تمایز صداهایی که به سرعت ارائه می شوند ناتوانند.
اسلاید 61: شدت اختلالات شنوایی ـ ادراکی متعاقب ضایعات قطعه گیجگاهی سمت چپ بیشتر از شدت آنها متعاقب ضایعات قطعه گیجگاهی سمت راست است.
اسلاید 62: آسیب به قطعه گیجگاهی سمت چپ سبب تغییر درک صداهای گفتاری می شوند.آسیب قشر ارتباطی گیجگاهی سمت چپ سبب ایجاد زبان پریشی می شود.
اسلاید 63: شدید ترین حالت زبان پریشی ناشنوایی واژه ها است.
اسلاید 64: شواهد و مدارک نشان می دهد که انسان با گرایش نسبت به پردازش موسیقی متولد می شود.
اسلاید 65: اختلالات درک بینایی افرادی که قطعه گیجگاهی آنها برداشته شده فاقد نقایص بزرگی در میدان بینایی هستند ولی با این حال نقایصی در درک بینایی دارند.
اسلاید 66: آسیب به قطعه گیجگاهی سمت راست با اختلال در تفسیر نقاشی های کارتونی همراه است که با آزمون ناهنجاری های تصویری مک گیل سنجیده می شود.
اسلاید 67: جالب ترین نقص ادراک بینایی نقص در شناسایی و درک چهر ها است.
اسلاید 68: پیام های چهره نوعی حرکت زیست شناختی هستند که تحلیل آنها از وظایف قطعه گیجگاهی است.
اسلاید 69: اختلال در انتخاب درون دادهای بینایی و شنوایی
اسلاید 70: شنوایی در پردازش هم زمان دو گفتگو دو راهبرد وجود دارد:ـ یکی از دو گفتگو کاملا نادیده انگاشته می شود.ـ توجه فرد به طور متناوب از یک گفتگو به گفتگوی دیگر معطوف می شود.در هر دو صورت انتخاب درون داد صورت می گیرد.
اسلاید 71: در ارائه دو واژه هم زمان آزمودنی های بهنجار گزارش می دهند که بیشتر واژه ها به گوش سمت راست ارائه شده است.در ارائه نت های مختلف به دو گوش برتری با گوش چپ است.در بیماران با اسیب قطعه گیجگاهی برتری گوش چپ حفظ می شود. ولی اسیب به قطعه گیجگاهی سمت چپ سبب کاهش تعداد واژه هایی می شوند که به یاد آورده می شوند.
اسلاید 72: بینایی آسیبی به قطعه گیجگاهی سمت چپ سبب اختلال در به یاد آوردن محتوای میدان بینایی سمت راست خواهد شد، ولی آسیب قطعه گیجگاهی سمت راست به یادآوری محتوای هر دو میدان بینایی را مختل خواهد کرد.
اسلاید 73: ضایعات گیجگاهی سمت راست سبب نقص دوطرفه می شود درحالی که ضایعات گیجگاهی سمت چپ سبب نقایص یک طرفه می شوند.
اسلاید 74: قطعه گیجگاهی سمت راست در مقابل قطعه گیجگاهی سمت چپ نقش بیشتری در توجه انتخابی درون دادهای بینایی دارد.
اسلاید 75: سازماندهی و دسته بندی سازماندهی مطالب به ویژه برای زبان و حافظه مهم است.
اسلاید 76: به نظر می رسد سازماندهی درونداد های حسی از وظایف قطعات گیجگاهی است. افرادی که قطعه گیجگاهی چپ آنها برداشته شده است دچار اختلالاتی در توانایی دسته بندی هستند.
اسلاید 77: نوع دیگر دسته بندی در قطعه گیجگاهی سمت چپ انجام می شود دسته بندی معنایی است. دسته بندی معنایی، سلسله مراتبی از معانی هستند که در آنها یک واژه ممکن است به طور هم زمان به چندین دسته تعلق داشته باشد.
اسلاید 78: استفاده از اطلاعات بافتاریمعنی محرک های مشابه ممکن است بسته به بافتار مربوطه متفاوت باشند. بافتار ممکن است نشانه مهمی برای شناسایی چهره باشد.تنها سرنخ برای انتخاب گزینه صحیح در آزمون ناهنجاری مک گیل بافتار است.
اسلاید 79: حافظه برداشتن دو طرفه قطعه گیجگاهی داخلی از جمله دم اسب و بادامه سبب یادزدودگی پیش گستر می شود.ـ آسیب قطعه گیجگاهی تحتانی به طور اخص با یادآوری هوشیارانه اطلاعات تداخل می کند.ـ آسیب به قطعه گیجگاهی سمت چپ سبب اختلال در بادآوری مطالب کلامی مانند داستان های کوتاه و فهرست واژه ها می شود (اعم از انکه به صورت دیداری یا شنیداری ارائه شده باشند)ـ آسیب به قطعه گیجگاهی سمت راست سبب اختلال در به یادآوری مطالب غیر کلامی مانند نتها، چهره ها و طرح های هندسی می شود.
اسلاید 80: عاطفه و شخصیت تحریک قشر گیجگاهی داخلی و قدامی سبب ایجاد حس ترس می شود (وایلدر پنفیلد)
اسلاید 81: ویژگی های شخصیتی در صرع گیجگاهی یا شخصیت قطعه گیجگاهی عبارتند از: ـ گفتار مقرراتیـ خودمحوریـ درجاماندگی در بحث های مربوط به مشکلات شخصیـ پارانویاـ اشتغال ذهنی با مذهبـ مستعد بودن به طغیان های پرخاشگرانه
اسلاید 82: برداشتن قطعه گیجگاهی سمت راست به احتمال بیشتری نسبت به برداشتن قطعه گیجگاهی سمت چپ با این صفات شخصیتی همراه است.
اسلاید 83: تغییرات در رفتار جنسی یکی از علامت های بارز آسیب دوطرفه قطعه گیجگاهی که بادامه را شامل می شود آزاد شدن رفتار جنسی است.این علامت در آسیب یک طرفه مشاهده نمی شود.
اسلاید 84: ارزیابی عصب روان شناختی بالینی آسیب به قطعه گیجگاهی ـ توانایی پردازش دیداری و شنوایی (آهنگ ها و واژه های دو گوشی و ناهنجاری های تصویری مک گیل)ـ حافظه کلامی (مقیاس حافظه وکسلر بازنگری شده، داستان های منطقی و جفت های متداعی)بهترین آزمون برای بررسی توانایی حافظه کلامی کلی استـ حافظه غیر کلامی (شکل های پیچیده ری)این آزمون یکی از بهترین آزمون ها برای ارزیابی عملکرد حافظه غیر کلامی قطعه گیجگاهی سمت راست است.ـ زبان (ژتون)
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.