مراقبت های کانگورویی نوزاد
اسلاید 1: Kangaroo Mother Care (KMC)
اسلاید 2: KMC چيست و اهميت آن؟ مراقبتي است كه در آن نوزاد نارس و كم وزن در تماس پوستي بر روي سينه مادر حمل مي شود تا بتواند به شرايط پايدار نوزاد سالم و ترم برسد . اين روش براي نوزادن نارس و ترم است .
اسلاید 3: ويژگيهاي اصلي KMC تماس پوستي مداوم و زود هنگام بين مادر و نوزاد تغذيه انحصاري با شير مادر قابليت اجرا در بيمارستان و ادامه آن در منزل امكان ترخيص زودرسكاهش استرس جدايي مادر و نوزاد و كاهش تحريكات محيطي مانند صدا و نور كاهش روزتخت كاهش عفونت بيمارستاني وزن گيري بهتر رضايتمندي مادر و كادر درماني در كاهش هزينه هاي درماني
اسلاید 4: دو متغير اصلي در انجام KMCزمان شروع KMC از لحظه تولد تا چند روز پس از تولد وقتي كه نوزاد به وضعيت با ثباتي برسد .طول زمان تماس از چند دقيقه تا چند ساعت در طي شبانه روز از چندروز تا چندين هفته منتها هر چه زمان تماس طولاني تر مزاياي آن بيشتر
اسلاید 5: تغذيه با شير مادر و KMCمطالعات نشان مي دهد كه KMC تغذيه با شير مادر و مدت آن را افزايش مي دهد حجم روزانه شير مادر در طي چهار هفته به 650 ميلي ليتر مي رسد و تعداد دفعات آن 12 تا 14 نوبت مي رسد بعلاوه سبب تداوم تغذيه با شير مادر و تغذيه انحصاري مي شود.
اسلاید 6: KMC و علائم حياتي در اين روش ميزان H.R،R.R ،B.S، SPO2و الگوي خواب در نوزادان با وزن كم وضعيت بهتر با ثباتري در مقايسه با مراقبت انكوباتوري را نشان مي دهد .
اسلاید 7: KMC و فشار روحي مادر تماس پوستي و شركت مادر در مراقبت از نوزادش باعث اعتماد به نفس بيشتر مادر مي شود و فشار روحي را در مادران كاهش مي دهد .
اسلاید 8: حضور مادران در مراقبت KMC و نظر كادر درماني حضور مادر كمك مادر به تيم پرستاري اعتماد به نفس مادر وضعيت بهتر علائم حياتي وزن گيري بهتر كاهش روزتخت نوزاد كاهش عفونت هاي بيمارستاني فشار كاري و روحي پرستاران را كم مي كند و نتيجه بهتري بدست مي دهد . مورد رضايت تيم بهداشتي است در اين روش به تعداد كمتري پرستار نياز است.
اسلاید 9: نكات مورد توجه تيم بهداشتي وضعيت قرارگيري نوزاد در حين شير خوردن شيردهي نوزاد كم وزن و نارس نحوه تغذيه با شير مادر استفاده از روشهاي تغذيه جايگزيندخالت دادن مادر در همه مراتب مراقبت نوزاد و شناخت علائم خطرناك عملكر مناسب و به موقع هنگام بروز مشكل تصميم گيري براي ترخيص وجود برنامه اي مدون در كليه بيمارستانها
اسلاید 10: امكانات ، تجهيزات ،تمهيدات KMC به امكانات خاصي نياز ندارد ، برعكس وابستگي به تجهيزات را كمتر مي كند. تمهيدات: آموزش به مادر و آمادگي مادر ،حمايت مادر ،آموزش خانواده ، كنترل در حين مراقبت كانگورويي و پي گيري در منزل .
اسلاید 11: نيازهاي مادر يك يا دو اتاق بزرگ كه مادران بتوانند به صورت 24 ساعته با نوزادشان در آنجا حمايت و همراهي شوند و بتوانند با خانواده و دوستان نزديك خود ملاقات داشته باشند. در اتاق وسايلي مانند صندلي راحتي تخت ، بالشتهاي اضافي وجود داشته باشد . دستشويي كه مادر بتواند بعد از تعويض پوشك دستهاي خود را بشويد ،.لباس گشاد و مناسب كه مادر در آ‹ راحت باشد . حمام براي شستشوي روزانه مادر .درجه حرارت مناسب اتاق ، وزنه ، اكسيژن و وسايل احياء.
اسلاید 12: توجه داشته باشيد در انجام مراقبت KMC به باورها و اعتقادات مادرها و خانواده احترام بگذاريد و در صورت تمايل به استفاده از لباسهاي محلي به آنها كمك كنيد.
اسلاید 13: حمايت كيسه اي اين مورد نياز حتمي KMC است و مادر بايد محكم نوزادش را به سينه ببندد و امنيت نوزاد را حفظ كند و خودش نيز دچار دلهره و ترس نشود. براي بستن از يك پارچه ساده تا جليقه طراحي شده مي توان استفاده كرد .نوزاد را طوري بين سينه هاي مادر ببنديد كه شكم نوزاد در سطح فوقاني شكم مادر قرار بگيرد تا بتواند تنفس شكمي خودش را داشته باشد و تنفس مادر به عنوان يك محرك از آپنه هاي نوزاد جلوگيري كند .
اسلاید 14: پوشش نوزاددر دماي ˚ 25 براي نوزادي كه در وضعيت KMC است پوشش مورد نياز يك كلاه گرم و يك جوراب است و به پوشش ديگري نياز نيست. در صورتيكه درجه حرارت كمتر است نوزاد به يك لباس زير نخي و پيراهن بدون آستين پوشانده شود .جلوي لباس نوزاد براي آزاد بودن سينه ،شكم ، و بازوها بايستي باز گذاشته شود، سپس مادر و نوزاد را با يك لباس معمولي بپوشانيدد.
اسلاید 15: پوشش نوزاد
اسلاید 16: پوشش نوزاد
اسلاید 17: گزارش پرستاريدفتري جهت ثبت وزن،علائم حياتي و مشاهدات روزانه داشته باشيد و مشاهدات خودتان و گزارشهاي مادران را ثبت كنيد .توجه داشته باشيد به مشاهدات روزانه مادران اهميت فراوان بدهيد اين امر سبب رسيدگي هر چه سريعتر به وضعيت نوزاد مي شود و مادر را از نگراني نجا ت مي دهد .
اسلاید 18: كدام مادر مي تواند در KMC شركت كند؟تمام مادران بدون توجه به سن ، تعداد بارداري ، نوع زايمان ، ميزان تحصيلات ، و فرهنگ و مذهب مي تواند شركت كند منتها حتما بايد آموزش ببيند و. آگاهانه انتخاب كند و از سلامت عمومي بهره مند باشد .
اسلاید 19: ساير اعضاء KMC ساير اعضاء خانواده مانند پدر ، پدربزرگ ، مادربزرگ، و حتي خواهرها مي توانند امكان تماس پوستي متناوب با نوزاد را داشته باشند .
اسلاید 20: شيردهي نوزادشير مادر بهترين غذا براي نوزاد نارس و كم وزن است در صورتيكه نوزاد در روزهاي اول قادر به خوردن شير نيست به مادر روش دوشيدن شير را آموزش بدهيد و شير دوشيده شده را براي روزهاي بعد فريز كنيد.
اسلاید 21: تغذيه نوزاد نارستغذيه نوزاد نارس با مشكلات بيشتري همراه است پرستاران بايد روش جايگزيني تغذيه از پستان (گاواژ، فنجا ن، سرنگ ، قطره چكان را بدانند) به مادر آموزش بدهند .
اسلاید 22: آغاز KMC وقتي نوزاد به وضعيت با ثبات برسد مي توان KMC را شروع كرد نوزاد با وزن بيش از 1800 گرم مي تواند در صورت خوب بودن بلافاصله در وضعيت KMC قرار بگيرد نوزاد با وزن 1200 تا 1800 به علت احتمال بروز مشكل تنفسي بهتر است در مراكز مجهز متولد شود و پس از تثبيت وضعيت پايدار در طرح KMC قرار بگيرد ، نوزادان زير 1200 گرم اغلب مدتي طول مي كشد كه به وضعيت با ثباتي برسد . در آغاز KMC بخصوص جلسه اول كه بسيار مهم است با مادر صحبت كنيد آموزشهاي لازم را بدهيد به مادر اطمينان بدهيد كه در كنارش هستيد و حمايتش مي كنيد و از مزاياي KMC براي مادر با زبان ساده و با حوصله زياد صحبت كنيد .
اسلاید 23: توجه !KMC مي تواند در نوزادي كه در شرايط با ثبات اما هنوز تحت درمان با مايعات داخل عروقي ، تغذيه از طريق لوله ، يا تجويز اكسيژن هست شروع شود .
اسلاید 24: وضعيت نوزاد در KMC سر را به يك طرف برگردانيد.گردن در وضعيت كمي كشيده به عقب نگه داريد تا راه هوايي دچار انسداد نشود و تماس چشمي بين مادر و نوزاد برقرار شود .رانها خم شده در يك حالت قورباغه اي قرار گيرد بازوهاي نيز در حالت حميده قرار گيرد
اسلاید 25: اين تماس بين مادر ونوزاد = با افزايش شير در مادران بهتر است امكاناتي فراهم شود تا مادران بتوانند از تجربيات يكديگر استفاده كنند .توجه داشته باشيد در هنگام تعويض پوشك و ارزيابي باليني نوزاد ، نوزاد را از كيسه خارج كنيد و پس از اتمام كار مجددا در وضعيت KMC قرار گيرد.
اسلاید 26: مادر در وضعيت KMC مي تواند راه برود ، بنشيند ، بخوابد، و به كارهاي مورد علاقه اش برسد. طول زمان KMC در هر بار خيلي كوتاه نباشد تا نوزاد از استرس بازو بسته شدن در امان بماند .
اسلاید 27: در زماني كه نوزاد از وضعيت KMC خارج مي شود لباس بپوشانيد ودر يك محل گرم قرار بدهيد ، با يك پتوي سبك و گرم پوشانده شود و يا در زير وارمر مراقبت شود يا از ساير اعضاء خانواده براي KMC كمك بگيريد.
اسلاید 28: KMC تا كي ادامه پيدا كند ؟تا زمانيكه سن حاملگي حدود 40 هفته شود و يا وزن به حدود 2500 گرم برسد پس از اين زمان نوزاد شروع به حركت مي كند و اندامها را مرتب بيرون مي آورد كه نشانه عدم راحتي نوزاد در اين وضعيت است از اين به بعد KMC تنها در زمان شيردهي پس از حمام و در طول شبهاي سرد يا در زمان بي قراري نوزاد انجام شود .
اسلاید 29: كنترل دماي بدن در KMC دماي بدن نوزاد را در ابتدا تا پايداري درجه حرارت از زير بغل 3 روز متوالي هر 6 ساعت اندازه گيري كنيد و پس از آن 2 نوبت در روز كافيست . اگر دماي بدن زير ˚ 5/36 باشد بلافاصله نوزاد را با پتو بپوشانيد و مادر را در يك مكان گرم قرار دهيد و سپس هر يك ساعت دماي بدن نوزاد را اندازه بگيريد و به گرم كردن تدريجي تا رسيدن به دماي طبيعي ادامه بدهيد در صورتي كه با اقدامات انجام شده نوزاد هنوز هيپوترم است احتمال عفونت را ارزيابي كنيد
اسلاید 30: علائم خطرناك در KMCتنفس مشكل ، فرورفتگي قفسه سينه، ناله تنفس خيلي سريع ، تنفس كند دوره هاي مكررو طولاني آپنه دماي بدن كمتر از حد طبيعي عليرغم گرم كردن نوزاد مشكلات تغذيه هاي مانند بيدار نشدن مكرر و يا طولاني ، امتناع از شير خوردن ، استفراغ تشنج ، اسهال ، زردي قابل توجه پوست
اسلاید 31: در كليه موارد با آموزش قبلي مادر خيلي زود متوجه مشكل نوزاد خود مي شود و با همكاري تيم پزشكي خيلي سريعتر به نوزاد رسيدگي مي شود و اين يكي از بهترين مزاياي KMC است .
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.