تعداد اسلایدهای پاورپوینت : ۷۶ اسلاید مزاج شناسی کامل – طب سنتی – اخلاط – امزجه- طب شناسی

hayati265

صفحه 1:

صفحه 2:
مزاج شنلسی تهیه کننده : مهندس عزیز حیاتی دانشجوی دکتری کشاورزی متخصص گیاهان دارویی ۶۳۱۵۱۱۰۳۱۵۷۵1265 همراه: ۰۹۱۷۷۵۱۸۱۴۵ 1398

صفحه 3:
doll | meee rer tecced Cal iilela tL) pepe ‏ا‎ AEs ‏قرن در سراسر كشورهاى جهان حاكم بر اصول علم طب بوده و كليه‎ ١ ‏مىدانند. مدت‎ 0 Ce Py BUS re reoye rele ew ey aa cel es ‏همان مکتب را که بر اساس مایعات درونی بدن استوار بوده پذیرفته و ضمن تغییرات‎ ‏نامحسوس و تدریجی, بصورت قابل بیان تری در آوردند‎ ۱ +پیشینیان اقتباس کرده‌است

صفحه 4:
بقراط. انباذقلس (۶۳۱0600616) و دیگران به چهار عنصر (خاک. آب. هوا و آتش) و چهار خاصیت این عناصر (گرمی, سردی, تری و خشکی) معتقد بوده و به وجود چهار مایع اصلی در بدن انسان و حیوانات اعتقاد داشتند که آنها عبارتند از: خون يا دم (كرم و تر). بلغم (سرد و تر)؛ صفراء (گرم و خشک) و سوداء (سرد و خشک). و دخالت این چهار مایع را در کلیه حالات بدنی اعم از تغییرات فیزیولوژیک و پیدایش بیماریها و بهبود حال بیماران موثر دانسته و می گفتند: هر گاه این چهار مایع به نسبت طبیعی و متعادل با یکدیگر در بدن وجود داشته باشد بدن سالم است. ولی اگر یکی از اين مایعات تا از آنها از نظر کمی (نسبت بسایر اخلاط) با از نظر کیفی متحمل تغییراتی شوند (بعلت سوء تغذیه یا تتفس هوای فاسد یا شدت گرمای هوا و...) تعادل این مایعات بر هم خورده. و در اين حال ساختمان طبیعی بدن تغییر کرده و مواد مختلفی بوجود می‌آید که طعم آنها تلخ, شور. + ترش یا بی طعم مي‌باشد و بر حسب کم و بیشی مقدار با كيفينا آنها کم و بیش زیان آور می‌گردند. و با چاقی يا لاغری شدید بروز می‌کند. در دیدگاه طب سنتی روحیات و مشخصات جسمانی افراد با مزاج آنها ساز گار است.

صفحه 5:
مزاج ها مزاج در لغت به معنی در هم آمیختن است و در طب سنتی مفهوم کیفیت بکسان و جدیدی] است که در نتیجه ی در هم آمیختن ارکان با یکدیکر و فعل و انفعال آنها به وجود می آید از دیدگاه طب سنتی هر چسم مرکبی از ترکیب چهار رکن تشکیل شده و آنچه این اجسام را از هم متفاوت می کند اختلاف مقدار این عناصر در آنهاست مزاج در کل به 9 مزاج اصلی(ذاتی) تقسیم می شوند که ممکن است بر حسب شرایط محیطی و خاص مثل فصل , سن , جنسیت و مکان زندگی تحت تأثیر قرار بگیرند(مزاج اکتسابی) اگر بدن انسان از مقادیر متناسب خاک, آب » هوا و آتش عنصری ترکیب شده باشد مزاج معتدل به وچود می آید و اگر یک یا دو رکن برتری داشته باشند, مزاج های دبگر به وجود می ‎aul‏ مزاج يا مفرد است يا مركب منظور از مزاج مفرد اين است كه تنها يك كيفيت مشترك بين دو ركن غلبه بيدا كرده و د نتيجه نوع مزاج بر اساس خواص آن كيفيت مشخص مى شود

صفحه 6:
اخلاط چهارگانه خلط رطوبتي است که در جسم انسان روان است و جایگاه آن در * زگ ها وان علط ار عدا لاد اند ی را ی ‎MSI) eee aL ee‏ یک در يدن ارجاد قوت او ‎Bey Nel‏ بدن را بیمار مي کنند اخلاط چهار گونه | ند: صفراء خون, بلغم, سودا و عتاصر جهار كانه ویو بر یی هس یه بر ون با وم گرم و تراست, فصل بهار وهوا نیر گرم و تر هستند, صفرا گرم و کشک است. اسان وانش كم كرم وخلشى اند سود سر و خشک است, پاییز و خاک هم سرد و خشک می‌بانشند. ‎Ge al‏ اسك رمستان وات سره و تر همست

صفحه 7:
فقدار واین ريه ره و اسان ‎seal ote) ots‏ ی بدنش بالا باشد مزاجش گرم‌سوخت و سازاگر کسی مرطوب است و افرادی هم دارای مزاج سرد یا مزاج گرم هستند, البته مزاج افراد معمولاً ترکیبی از دو مزاج است مانند کسی که بدنش در هنگام لمس گرم و مرطوب است دارای مزاج گرم و مرطوب می‌باشد. و افرای هم داری مزاج گرم و خشک, سرد و مرطوب ‎L‏ سرد و خشک یک نوع (۲6۲06۲۵۲۳۱6۲۱۲۵۱09۷) باشند. مزاج‌شناسی 1 تخصص در طب سننتی ایران است

صفحه 8:
وظیفه اخلاط خون: غذای بدن است و باعت پروررش اندام هاست گرم نگه داشتن بدن از حرارت خون قدرتهای طبیعی و حیوانی می توانند کار خويش را انجام بدهند جایگاه خاص دربدن ندارد بلغم: خون نابخته است وکامل هضم نگردیده امکان تبدیل به خون را دارد غذای اندامهای سردو تر مانند مغز مفاصل را تر نگه می دارد ناخشکی در مفاصل ایجاد نشود سینوسها ,چشم و جاهایی که نیاز به رطوبت دارندمرطوب نگه می دارد جایگاه خاصی در بدن ندارد

صفحه 9:
۳ صفرل: كف عون لست وسبک ني لرعون. رولن شين خون وعبور لن كنركلفهلواً 0000007( غدلی لندلمهلیی ملنند ریم بو كيسم 004( شستشهی بلغم غلبظ دی رهده هذ تحریکد لسفنکتن مشعمد و ليجلد لجليت ‎BE‏ کیسی مفول یه د فرلم بیاشه سودل: درد خون لست وبلعث غلبظ وسنگ دنم عون میب شود ed ‏امه کم غدلی آن. سفنا‎ ee ‏گم دلدن. بم خون. ولندمهل‎ + شدن. سير معدم وتحيظ 7 ۱۳۳ جلیگلم سودا بطحلل می بلشد

صفحه 10:
عناصر در طبیعت عبارتند SL O sb, ‏هوالا‎

صفحه 11:
در پزشکی نیاکان (طب سنتی) مراحل گوارش ۰ (هضم) خوراک (غذا) به چهار مرحله تقسیم می‌گردد که آن را گوارش چهارگانه (هضم‌های اریعه) می‌نامند, در اثر اين فرایند خوراک خورده شده به خلط (جهار مايه (ماده يا مايع روان: خون, زرد آب, بلغم و سودا) مىشود كه اين مواد به را ها ل رن يه

صفحه 12:
‎iid‏ گوارش ‏دگانه ‏گوارش در شکم (هضم معدی) (که خوراک تبدیل به مایعی بنام کشکاب(کیموس) می‌شود, * به جكر سياه (كبد) مىرود ,(00)اين مايه از راه سياه رك باب ‏كوارش در جكر سياه (هضم کیدی) کشکاب طی مراحلی در چگر تبدیل به خلط می‌گردد ۰ ‏(همان چهار مابع روان و سیّال دم, صفراء بلغم و سودا ‏هضم درعروق(تغیرات مواد در جریان خون), خلط از راه رگها به سوی اندام مربوط ‏«می‌رود ‏گوارش در اندام‌ها (بافت‌ها) خلط آماده جذب و تبدیل شدن به اندام مربوط می‌شود. مواد زاید هر یک از مراحل گوارش چهارگانه, از بدن دفم می‌گردند ‏مواد زاید گوارش اول (مدفوع) از روده. مواد زاید گوارش دوم (ادرار) از گرده (کلیه) مواد زاید گوارش سوم و چهارم (عرق. چرک, مو, ناخن, ترشحات گوش و بینی وغیره) از راه‌های مختلف از بدن بیرون می‌روند. اختلال در هریک از اين مراحل چهارگانه سب بروز .بیماری می‌شود ‎

صفحه 13:
برای تولید خلط‌های خوب .چه بلید کرد . ساام بودن‌جگر -۰1 کشکاب سالم نیز در اثر خوردن خوراک * سالم و مناسب سن و سال و مزاج و سالم .بودن شکم (معده) به وجود می‌آید

صفحه 14:

صفحه 15:
لنواع مزاج‌های جهاركلنه اصلی مزلح گرم و خشک(صفراوق .۰1 مزاج گرم وتر (دموی) .۰۲ مزاج سرد و خشک (سوداوی) .۰۳ مرح سرد و بر (بلعمی ۰۳

صفحه 16:
مزاجهای فرعی مزلج گرم و معتدل. * مزاج سرد و معتدل .۰۲ مرا خشی و معندل ۰۳۰ مزاج‌تر و معتدل .۰۴ در اين مقاله قصد داریم هر یک از مزاج‌های چهار * گانه اصلی را تعریف کرده و خصوصیات هر کدام را .با هم مرور کنیم

صفحه 17:

صفحه 18:
مزاج گرم و خشک. (صفیلوی) انسان‌های دارای مزاج گرم و خشک لاغر اندام هستند با ۲ استخوان بندی معمولا درشت و رنگ پوست و سفیدی چشم آن‌ها اندکی به زردی می‌زند. اين افراد به شدت گرمایی هستند و در تابستان دچار مشکل می‌شوند. همچنین در بسیاری از .مواقع عطش زیاد و خشکی دهان دارند در مورد خصوصیات رفتاری صفراوی‌ها باید گفت: عموما بسیار پر انرژی و پر تحرک هستند. باهوش و زیرک و پر حرفند و هم زود عصبانی می‌شوند و هم به سرعت عصبانیتشان فروکش .م ىكند اگر هنوز نمی‌دانید جزء کدام دسته از مزاجهاى جهاركانه هستيد بد نیست بدانید انسان‌هایی با مزاج گرم و خشک, میل زیادی به خوردن ترشیجات (مانند لواشک, تمبر هندی, سرکه و ...) و

صفحه 19:

صفحه 20:
مواد غنليى. مضر گرم و

صفحه 21:
بیماویهای ناشی از تلکی دهان زردی رنگ چشمها و صورت زردی دندان باردار و زرد شدن زبان آفت دهاتى لاغری شدید ريزش مو شوره سر جوش و آکنه های پوستی داغی کف پا کم خوابی با بی خوابی عطش زياد كرمازدكى خشکی دهان و بیتن گودی چشمها خارش بدن

صفحه 22:
پیشنهادات برای صفراوی مزاجها خصوصا در قصول كرم پرهیز کنند. مصرف خوراکی های گرم باعث. عع از مصرة افراضق حرارت بدتشان تند و افرايتش حرارك بدن باعت افرش ‎Gill peace SNS‏ هذا 70 تبديل يه صفرا مى شود و افزايش صفرا به عصبانيت بيشتر قرد مى انجامر/ هستند استفاده کنند, مخصوصا در تابستان از غذاها و نوشیدنی هایی که دارای مزاج سرد به ویژه به اندازه کافی آب بنوشند. آب را به همراه چند قطره آب لیمو ترش مصرف نمایند .در رژیم غذایی خود بیشتر از میوه ها و سبزیجات بهره برد .كمتر كوشت مصرف. .از يرخورى و ريزه خوارى پرهیز نمایند حداقل 6-7 ساعت خواب شبانه توصيه مى شود. از بى خوابى و كم خوابى (كمتر از 5 ساعت) و دير وقت به رختخواب رفتن خودداری کنند. در روزهای تابستان یک ساعت چرت پس از ناهار رطوبت كافى را به بدن .آنان می رساند. البته بین صرف ناهار و خواب باید حداقل یک ساعت فاصله با از هیجان و خشم که موجب افزایش صفرا می گردد پرهیز کنند. عصبانیت, هیجانات روانی و زیاد حرف زد: اقراد صفراوی را تحت فشار قرار می دهد. در بین ساعات کاری و جلسات اداری کمی فاصله بیاندازن۴ از وقوع ناملایمات و پیشامدهای تامناسب مانند ترس و اضطراب پیشگیری نمایند در صورتی که سردرد بگيرند. بوهای خوش و گرمی هوا و خوردن گرمی ها باعث بدتر شدن سردردشان می .شود. مالیدن کمی سرکه به پیشانی, باعث تخفیف سردرد می

صفحه 23:
پیشنهادات برای صفراوی مزاجها ‎apps pent net are ee Longe‏ ی را ی “شوى صورت با آب خنك براى فروكش كردن عصبانيت. ‎ ‏بر شراعلی که تحت فشار عصبى قرار مى كيرند. استراحت كافى را فراموش ننمايند. در اين مواقع نفس عميق كشيده و تمرينات ذقني ‏أمبخش را به كار برند. بهتر است دست و باى خود را با آب خنك بشويتد و كم دراز بكشتد ‏از هواى تازه و خنى استفاده تمايند © ‏بهتر است تابستاتها به مناطق سرد و مرطوب سفر كتند ‏فعالیهای جسمی و وززش را در هوای خنک صبح زود ا شامگاهانجام دهن. فعالیت زیاد و ورزش شدید, گرمی و شکی را افزابش دادم و * برای آنان مفيد نيست. فعاليت ورزشى خفيف ماتند پا ‎ ‏روى توصيه مى كردد. در تابستان ورزشهابى ‎ale‏ شنا برايشان مناسب است و حالشان را خوب مي كن ‏از فرا كرفتن در معرض نابش خورشيد و يا در هواى كرم روز و مکانهای كرم مانند حمام كرم و سوناپرهیزکنند ۶ ‏هز 13 ساعت بیس خود را با کعی زوتن بادام شبرین با ریفن بنفشه مرطوب تمايند ‏بر فسل تاستان از آب خنک(ونه سردا برای هستشچی بدن استفلدم تمین چرا کذ آب سرد با بستن عناق پوستی ‎Ma‏ حرارت دروزب * ,بدن را افزايش مى دهد. در فصول ديكر آب ولرم مايل به كرمي متاست است ‏افراد صفراوى غالبا در اثر حجامت تعدیل مزاج يافته. رنك و روبى به مراتب روشن تر از قبل خواهند داشت و اشتهاى آنان افزايش مى ‏باه ودر صوزت تگرار ‎Coal LIS Aya Gaus agp Ll ab Ble Sly aod Calg‏ كه در صووت عدم وغايت تتاير ‏مربوطه. سريع و به ‎IIS‏ افزایش بیدا می کند و به جهت کم بودن حجم حون در گردش این افراد. تکزار زاد حجامت هم ‎Fe ltd‏ ‏خواهد بود لذا در فواصل بين حجامتها بايد تدابير غذابى مناسب را رعايت کنن. دو تا هبار حجامت در هار برای ابشان متاسب است ‎ ‎

صفحه 24:
مزلج گرم وتر (دمو انسان‌هایی که مزاج آن‌ها گرم وتر است پوستی سرخ و سفید و بدنى درشت و عضلانی دارند. این افراد نه گرمایی هستند ونه سرمایی, ولى تحمل سرما برایشان راحت‌تر است. قدرت حرکات بدنی و قدرت هضم و اشتهای خوبی دارند و نسبت به انسان‌های دیگر دسته‌های مزاج‌های چهارگانه عروق دست برجسته تری دارند. بد نیست بدانید افراد دارای مزاج گرم وتر استعداد بالاتری برای ابتلا به فشار خون و بیماری‌های قلبی .دارند از نظر رفتاری. انسان‌های دموی. شجاع و جسورند و اعتماد به نفس بالایی دارند. اهل ریسکند و نظم و ترتیبشان از صفراوی‌ها کمتر است. میل به رهبری دارند و معمولا خوشرو, صمیمی و آرام هستند, اما اگر عصبانی شوند ممکن است دست به .رفتارهای مخاطره آمیز بزنند

صفحه 25:
موله یی ‎ages‏ کر و تر4 دموی ,خاکشیر * ,تخم ریحان * .سوب يا آش جو * ,نان جو * .برق زردالو * هلو * انجیر » مفید است ۰ برای دموی مزاج‌ها

صفحه 26:
از ‎ae «Sle.‏ _ , یج

صفحه 27:
‎SL aly‏ دموی. ‏مزاجها ‏معمولً بیمازبهای افراد دموی در اثر افزایش حرارت و رطویت و به طور کلی افزایش خون به وجود می‌آید. لذا بايد از هواء محیط. فعالیتها و حالات روانی که موجب افزايش كرما و رطويت مى شوند. مخصوصا هواى مرطوب ‏پرهیز تمایند و کم کالری مصرف کت «افراد دموى مزاج بيشتر در معرض سكته قرار دارند و بايد بيشتر * خودداری تمیند. در صورت مصرف خوراکبهای گرم مثل شیربنی جات از مواد و و از مصرف ‏اغذیه سرد به همراه ‎of‏ استفاده کنند نگرانی, خشم و هیجان بیش از اندازه نداشته باشتد. بهترین روش هنگام عضبانیت مصرف غذاهای خنک است از پرخوری پرهیز نمیند. زیر پرخوری و خوردن بیش از حد. خون را زد می کند ‏در هوای سرد خود را گرم و در هوای گرم خود را سرد نگهدارند ‏مصرف گوشت برای دموی مزاح ها مفید نیست, زیرا خون بدن را زياد مى كند ‏از تواع میوه, سبزیجات و غذاهای دربایی استفاده تماند و غذاهای با قیبر الا مصرف کنند تا اجابت مزاج طبیعی ‏سحرخیزی را رعابت نمایند. 6 الی 7 ساعت خواب شبانه کافی است. بیشتر از 8 ساعت نخوابند. در تابستان نیم ساعت استراحت با چرت بعد از غذا برای آتان مفید است, ولی به غیر از آن خواب در طی روز را حذف کنند ‎

صفحه 28:
مزاجها پیاده روی یا دویدن صبحگاهی حدود 15 الی 30 دقيقه لازم است. ورزش متوسط برای ۰ دموی ها بسیار ضروری است. شنا و کوهپیمایی در هوای خنک هم گزینه های مناسبی هستند. البته بايد به ياد داشت که فعالیت خیلی زیاد و ورزشهای سخت برای آنها مفید حجامت برای کم کردن غلطت خون این افراد بسیار مفید است. بهتر است سالی 2 تا 3 بار اين كار را در فصل بهار و تابستان (اواخر خرداد ماه) انجام دهند. اهدای خون نیز سالی یک بار خوب است غلبه دم فشار خون را زیاد میکند و خطر سکته را بالا می برد. بیشتر سکته ها در فصل ۰ بهار استء جون در اين فصل دم غلبه دارد. بهتر است دموی ها در فصل بهار به مناطق .سرد و خشک سفر کنتد ادموی ها باید از تهابی گریزان باشند. تهایی دموی ها را دیوانه می کند * تخلیه جنسی در حد متعارف برای آنان بسیار ضروری است ۰

صفحه 29:
بیشتر انسان‌هایی که از نظر مزاج شناسی در دسته مزاج سرد و خشک قرار * می‌گیرند دارای پوستی سفیدند و به شدت با سرما مشکل دارند. در حقیقت افراد با مزاج سید و خشک به راحتی در سیما گرم نمی‌شوند. همجنين اين افراد مبل زیادی (بیشتر از بقیه دسته‌های مزاج‌های چهارگانه) به خوابیدن دارند و در بسیاری از مواقع .احساس ضعف می‌کنند و کم انرژی هستند این دسته از مزاج‌های چهارگانه از منظرٍ رفتاری با خصوصیاتی مانند نظم و ترتیب و + دور اندیشی زیاد شناخته می‌شوند. سوداوی مزاج‌ها همچنین بسیار دقیق و خونسردند و ميل زيادى به تحليل و ارزيابى از خود نشان مىدهند. بد نيست بدانيد ببشتر .انسان‌های دارای ماج سرد و خشک از نظر روانشناسی جزء دسته درونگرا هستند خصوصیات غذایی و دائقه انسان‌های با مزاج سرد و خشك با ميل زياد به شيرينى جات و غذاهای گرم شناخته می‌شود و خوراکی‌های سرد مانند خيار و كاهو جندان با .ذائقه سوداوی مزاج‌ها سازگار نیست

صفحه 30:
مولد غذلیی مفید(سودلوی) ,خوردن خوراکی‌هایی مانند گوشت گوسفند * «خزوس و شتي. * انمک دریا * .تبات سفيد * as «روغن كنجد * .کلم, جوانه گندم » .ماش * ,بادام ۰ گردو و چای دارچین * به سوداوی مزاج‌ها توصیه می‌شود *

صفحه 31:
عمویا سوداوی مزاح‌ها از مصرف مواد کدایی ماند کوشت کوساله ‏ ۰ al, ٠ ‏.عدس‎ وا پادیجان و سریجانی متل خبار. کاهو کویه فرنگی ‏ میوه‌هایی بثل ۰ .موز و کیوی منع می‌شوند

صفحه 32:
پیشنهادات بوای سوداوی مزاجها خصوصا در فصول سرد سال استفاده تاد هستند يرهيز نموده و در صورت ضرورت و نياز حتما به. از مصرف تمامی غذاها و نوشيدتى هابى كه داراى طبع سرد به ويزه * مقدار خيلى كم وبا خوراكيهاى كرم استفاده كشد. ار غذاهاى ب رده كتسرو شده, ماتده و بيات و شور و تمك سود كه سودا را زياد مى كتد. برعي تايل ب و مابعات و نوشیدتی هابیماند آب هویج و آب سیب به ده کافی استفاده نماد از شربت حاکشیز ستفاده کنند که علاوة بر تامين رطويت متاسب. يبوست ابن افراد را نيز از بين مى برد: جرأ كه يبوست هم باعث تشدید ۶ مشكلات عسبي وروجي لين أقراد من شود از يوست خود در هواى خشك محافظت کرده و بوست خود را با روغن زيتون با روغن كنجد جرب كنقد ‎٠‏ بي شود را با كس روقن پادام شبرین جرطوب تراد 5 بر هنگام عصیایت نوشیدن آب جوشیده ولرم برای آنان خوب است و نها را رام می کند. از افسردكى. غمء تتهابيى. تفكرات دقيق و تكرانى بيش از اندازه به دليل اينكه موجب افزايش سودا مى شوتدء دورى تمابند. رویط اجتماعی ۶ خود را گسترش داده وبا دبگران ببشتر معاشرت کنند ختديدن سودا را از بين مى برد. به اندازه كافي تفريح و خوشكذرانى داشته باشند, فيلمها و برنامه هاى طنز و كمدى تماشا كرده و از تماشاق *. برنمه و فیلهای ترزدی, عم انگز و تاراحت کننده پرهیز ند از استفاده بيش از حد از كامبيوتر و موبايل و تماشاى زياد تلويزيون (برتامة هاى غبر طنز) خودداری کنند ۶ از بی تحرکی. دليل اينكه باعث از بين بردن حرارت غریزی بدن و بروز سردي مى كردد. يرهيز تمايند. ورزشهاى خفيف ماتتد يباده روى براي *. ‎ual cal‏ در طى روز ‎٠١‏ الى 10 دقيقه يياده روى كنف نا حد امكان در ترافيك و هواى آلوده قرار نكيرند *

صفحه 33:
‎eit‏ مزاجها ‏حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغتهای مناسب ‎al Ge dude‏ + ‏از هوای سرد و خشک و کولر گازی دوری کنند * ‏تا جای ممکن از وسواس و تمیز کاری زیاد مخصوصا به دلیل اينکه تماس مستمر با آب یاعث * افزایش سردی می شود, خودداری کنند ‏سفرهای کوتاه به خصوص به مناطق گرم و مرطوب توصیه می شود. بتدر عباس و شهرهای * سواحل جتوب مزاجشان را در پاییز و زمستان معتدل می کند ‏.یه گشت و گذار در طبیعت بپردازند. گشت و گذار در طبیعت, سودازدا و تشاط آور است * ‏از بی خوایی و کم خوابی پرهیز نموده و حداقل ۷-۶ ساعت بخوابند. نیم ساعت چرت یعد از * ناهار نیز اشکالی ندارد ولی بیشتر از اين خوابیدن در طی روز برای آنها مضر است ‏خوردن گلاب قبل از خواب یا پاشیدن مقداری گلاب روی بالش برای رفع مشکلات خواب افراد * .سوداوی و جلوگیری از دیدن کابوس بسیار کمک کننده است ‏پاییز فصل سوداست و بهترین فصل برای حجامت اقراد سوداوی نیز قصل پاییز است * ‎

صفحه 34:
مزاج سرد و تر لبلغمى) بلغمى مزاجها بيشتر جاق و بر جربى هستنذ و يوست سفيد و موهاى كم يشت * دارند. جالب است بدانید اين اقراد به نسبت دسته‌های دیگر مزاج‌های چهارگانه کمتر تشته می‌شوند و عموما دهانشان مرطوب است. انسان‌های با مزاج سرد وتر را از روی ساعات زیاد خواب در طول شبانه روز می‌توان شناخت. همچنین .بد نیست بدانید برای اين افراد بدترین زمان سال زمستان است از نظر رفتار شناسی پلغمی مزاح‌ها کم آنرژی ویا حتی می‌توان گفت: اندکی کند هستند. در عوض آن‌ها صبور و آرامند و کمتر از افراد حاضر در دیگر مزاج‌های چهارگانه و به ندرت عضبانی می‌شوند نشانه مشخص برای شناخت انسان‌های با مزاج سرد وتر از نظر عادات غذایی, تمایل به خوراکی‌های گرم مانند شیرینی جات و ادویه‌ها و عدم تمایل به مصرف خوراکی‌های سرد مانند ترشیجات است

صفحه 35:
.مصرف خوراک‌هایی‌مانند خرمای‌خشک: * ‎al‏ + نوت ۰ انگور * سين * هویج + ,کرفس + ‎dees‏ + دارجين * و زيره براى بلغمى مزاجها مفيد است *

صفحه 36:
اه افراد دارای مزاع سرد وثر توضبه می‌شود خوراکی‌هایی مانند .كاهو هندوانه كرمى * «کدو خورشتی مرکبات و کیوی ۰ و زردآلو - تشليل 8 wis, ذغال اخته wil, ‏سوب ماهى و كله ياجه نخورند‎

صفحه 37:
پیش وادات یرای باعمی مرلجها سس سريب مر جوای سرد ‎eee ag‏ ودر مور مصرف کنند. حصوصا در فصول سرد سال غذاهای با طبع كرم و خشك از تمامی عذاها و توشیدنی هابی که داراى مزاج سرد به ویژه افراد بلعمى غالبا از نفخ معده و سردي سر دل رنع مي برند كه مي توانند با ترك سردى ها و مصرف باعت تعدیل بلعم خود شده, از چاق شدن: ‎cog dP‏ سك رار انراد الس كر اريس لا لس ا ا اي فاصله ‎gu‏ دو وعده غذا باشد. أكر در بين وعده هاى غذابي احساس .عسل يا خوراكيهاى متناسب با مزاحشان ميل کنن.روزه و کم حور ‏حداقل جدود 10-12 سا ‎ ‏از خواب و استراحت بیش از اندازه كه موجب افزايش سردى ‏گرمی جات به سلامت معده و به ‎ue Sa ge pty carla GIS‏ روت آوردن هب مفرط خود جلوگیری گرده و با مصرف مواد مسهل و تیه روده و معده از جاقى خود بكاهند ‎ ‎ ‏أى شب) غذا ميل كنند. لازم است ‏سنكي كردندء مقدارى مقداري خرما بأ ‎ ‏باز مصرف آبء نيم ساعت قبل ازغذا تا 3 ساعت بس از غذا خوددارى شو ‏ترى مى شوده يرهيز تمابند. حداكثر 8 ساعت خواب در شبانه روز مناسب ‏است. اگر چه بهت است كه ابن مقدار كمتر شود. خوابيدن در طى روز و همجنين يك ساعت قبل از غروب براى آنان بسبار مضر ست سعى كنند قبل از طلوع آفتاب از خواب بزخيزند تا از توليد بلعم اضافه جلوكيرى شو ‎ ‏عرق کر ‏رش و فعالیت جسمی منظم توصیه می شوه ‏یاده روی به مدت 10 الی 15 دفبقه پس از شام برایشان مفید است. کم تج ‏بسیار مفید است. پس از طریق ورزش و سونای ‎ ‎ ‏جشک تعریق خود را افزایش دهند ‏محبطهای مرطوب پرهیز مین ‎

صفحه 38:
باس مناسب و گرم خصوصا در هوای مرطوب بپوشند در رمستان ابتفده از کرسی یا خوایدن روق زیرندزهای پوستی با نمدی برای این افراد بسيار مناسب است. ,در فصل زمستان بهتر است به مناطق گرم و خشک سفر کنتد حمام گرم و خشک و سونای خشک برای رفع بلفم مفید می باشد. در صورت امکان در حمام آب گرمی که در آن + بابونه با مرزنجوش جوشاندهباشند,بنشینند ,در فصول سرد استفاده از بخورهای گرم مثل آویشن, اسطوخدوس يا بایونه مفید است اسفند. کندر و مرمکی را در خانه دود کنند گل نرگس, شب بو و زنبق را ببنند و از عطرهای گرم مانند هار نارج و كل ياس استقاده تمايند ماساز بدن براى بدن آنان و رفع قلتح مفيد است پیشانی خود را با روغن كنجد يا ساير روغنهاى كرم ماساز دهند. براى رفع افسردكى يا كاهش حافظه مفيد اسث مويز مصرف تمايند. البته بايد توجه داشت كه دانه مويز مصرف تشود. زيرا دائه آن طبيعت سزد دار 9 قزد بلغمى. تنها يا ‎fil‏ كردن مناطق مناسب بدن و بدون مضرف مكمل هاى خون ساز هم مى توان كم خونی را درمان کرد حجامت برای بلغمی ها بدون نظر پزشک به هیچ وجه توصیه تمی شود

صفحه 39:
صفياوي صفرا ترشحات کبد است که رن آن زرد که بر انش بوده گرم و خشك است و كرما زياد است 8.5 -0۵۲۱.تولید مي کند

صفحه 40:
كساني كه صفرا زياد توليد مي کنند - سر درد - شقیقه نبض میزند -زردي سفيدي چشم - سياهي رفتن چشم - سرگیجه - طعم دهانشان تلخ شده ترش کردن گلو وقتي صفرا داخل معده بیاید -تشنگي- سوزش جگر ز, ده راست آها خیلی گرم است و حداقل دو درجد تب دارند و لبهاي آنها دچارخشكي بوده يوست سرشان ترك خورده و مي سوزد و بعنوان شوره و حتي ريشه مژه و دور پلك سوخته و پوسته پوسته مي شود - پوست زیر - رنگ ادرار زرد تیره -ابرو میریزد - علاقه زیاد به آب یخ و يخ - تند خو بهانه گیر -موها تکه تکه هیریزد. - دیدن خواب هولناك افتادن از بلندي جنگ و

صفحه 41:
سوداوي سودا سرد و خشك از جنس خاك و رسوب خون است است و در طحال تولید مي شود و طحال را ۳/26 و ‎JCB, PR en lg ot TF el odes‏ كه برسد به حالت اغماء و غش مي رود) اگر سودا زیاد شود طعم دهان شور مي شود - بوي عفونت دهان و کابوس مي بیند و دچار افسردگي و خستگي - خود خوري - فکر زیاد بدون آنکه بداند - لاغري - بي نشاطي - پیوست شدید هفته اي يك بار- مدفوع قيري و سیاه - سوزش هنگام دفع ادرار - ادرار تیره خاكستري مي شود - حالت تهوع- حس تاريكي چشم و شب كوري - تن كم رنگ به‌ست و ‎jew - jaw‏ رخ معدم- خار رش

صفحه 42:
بدن علیه خودش انقلاب مي کند و رمانیسم مفصلي مي آورد .مثل کشك و آب يا سفیده تخم مرغ است ومربوط به سیستم لتفاوي با سیستم آيمتي با است از ختس آب وسرد و نز است و كساني که سردي زیاد بخورند (ماست ترشي)بلفم فعال مي شود. وزیر چشم پف کرده - مزه دهانشان ترش مي شود - يوست شل و ول و سفيد و آبكي مي شود - يوست مقطعي سفيد مي شود (برص) و موها زود سفيد مي شود و مو - لك قهوه اي در سفيدي جشم و سردي دست ويا ويا درد و زانو درد - لرزش دست ويا (ياركينسون) دير هضم شدن غذا - درد معده - تنگي نفس موقع خوردن غذا - قلنج مي كنند و دوست دارند ماسار بدهند و درد كمر و بين شانه ها و كرفتكي ماهيجه يشت كردن ‎١‏ تسل وحوات الو ارد لدو ا دهان لوا 7 . An, dhe Sk Uwe. 1-

صفحه 43:
دموي از جنس هوا و گرم وتر است وبراي رساندن غذا* ار ان شیرین مي شود- سر سنگین شده - - جرت زدن کم حواس -کش آمدن آب دهان - زبان قرمز مي شود مثل آنکه رب انار یا زرشك خورده باشد و بدن دچار خارش و دمل و جوش ديز بيشتر در كردن بين .كتف شده از لثه خون مي آيد و مضطرب ميشود

صفحه 44:
خاک عنصری آب عنصری هوای عنصری . آتش عنصری * سرد و تر(بلغمی) “د انواع مزاج غير معتدل ء سار انا دهندهى افزايش ‎35th‏ ‎ee‏ خشک (سوداوی)

صفحه 45:
مزاج جنس * مزاج مردان نسبت به زنان گرم تر و خشک تر است. خانم ها بیشتر از آقایان دچار بیماری های بلغمی مانند ورم و درد مفاصل می شوند. يكلم بش كود وفك سرووتر يمير

صفحه 46:
مزاج مكان. ها ۰ مکان های مختلف تأتیرات متفاوتی در مزاج افراد دارد و مزاج افراد هر منطقه نيز به جغرافياى آنجا وابسته است. -مزاج مناطق کوهستانی سرد و خشک است و جوانان بامزاج گرم در فصل تابستان بهتر است به پیلاق بروند. -مزاج مناطق بیابانی گرم و خشک است. - مزاج مناطق كنار دريا سرد و تر است.

صفحه 47:
* چنین انسان حرارت و رطوبت غریزی را که مایه حیات هستند حین انعقاد نطفه از پدر مادر كسب مى كند. هر جه ميزان اين حرارت و رطوبت بيشتر باشد طول عمر آن بيشتر خواهد بود.دوران حيات بر اين اساس به جهار مرحله اصلى تقسيم مى شود: - نخست مرحله رشد كه از بدو تولد تا 30 سالگی است. در اين مرحله بدن پیوسته در حال رشد است و میزان حرارت و رطویت آن بالاست.در اين مرحله اختلال رشد به علت به هم خوردن تعادل حرارت و رطویت است. - بین 30 تا 40 سالگی مرحله ی جوانی است که طی آن رطونت غریزی به آرامی از دست می روذ و مزاج سمت كرمى و خناتكى مى روف در این مرحلد فرد مشتتد بی خوابی و اخطراب ات - مرحله ی میانسالی یعنی از 40 نا 60 سالگی را دوران جاافتادگی می گویند که در آن قوای بدن به تدریج كليل حى ريتك در اين دور خرارت غريزف اقب مي قد م مزل به سمت سردع و حكن صن مود الا در اين دوران مستعد بیماری های سوداوی مانند بواسیر؛ واريس و افسردكى مى شود. - مرحله ی پیری با ظهور ضعف شدید در فوا همراه است و از 60 سالگی آغاز می شود. مزاج این افراد سردا ونر است.الیته بیشتر حکما معتقدند که در سن گهولت مزاج فرد متفیر و تابع شرایط محیط و رژیم غذا جدول 3- مزاج أفراد در ستين مختلف

صفحه 48:
مزاح پندارها گرم مهر : صفاء محبت اميد باور : ‎lel‏ ‏؟یکدلی, شجاعت سرد کینه - دشمنی , خشونت یاس نفاق, کفر تشتت فکری ,بخل وترس مزاج فصول مختلف و آب وهوا بهار - گرم وتر تابستان - گرم وخشک ‎Sige Gul‏ زمستان - سردوتر اولیل بهاروپاییز - معتدل صبح - _ هوا ظهر - آتش Sis = jas شب سافم ۰

صفحه 49:
مزاج فصل ها * فصول مختلف هم روی بدن تالیر می گذارند و تغییرانی ایجاد می کنند. نمل بار آرم و در سنت در این فسل افرادت کد مرق كم و در دلرند(دموت) هصوضاً اگر دز بر رشد دم باشند » مشکلات پیشتری خواهند داشت. فصل نایستان گرم و عشک است؛ بنابراین علایم گرسی و خشکی (صفراوی) که در سن چوانی هم هستند تشدید می شود فصل پاییز سرد و خشک انست. این فصل اوج پروز بیماری های پوستی مانند اگزما و ترک لبهاست و پیماری های فکری شیوع پیشتری پیدا می کند. فصل ومستان سرد ورفر و زمیه سا فسدید با برغز بیماری های پلغمی است. سرد وتر . سردوخشک ‏ گرم و خشک گرم و تر جدول 4 کیعیت. فصل های میا

صفحه 50:

صفحه 51:
ن هدف طب سنتی اصلاح مزاج افراد به ‏ ميبايست با استفاده از روش هاى صحيح و اصولى با همكارى مخاطب اين اقدام را به نحو ۳ 0 hak Ste en tere eee Sec Te) Bee aE PRO ‏م ا ا‎ 000 ‏ا ا‎ 7 ‏شرایط اقلیمی. تغذیه. میزان خواب و بیداری و فعالیت و استراحت مادر و رویدادهای‎ .روانی مادر و.. است

صفحه 52:
چرا در قدیم‌به پزشکانو لطبلا حکیم‌میگفتند؟ ۰ منظور از حکیم شخصویی ود که به فلسفه. ریاضیاتحکمت‌حدینو... عالود بر طملحاطه دلشتو از آنمهتر لینکه آگاد به لحکام و مرلعاتک نندة لحکلم نیز بسود. از همیورو مین ولنستمحرم راز بیمارلن‌قرار گیرد. نه مانند اللآنکه... * در طچدید منشا بیماریرا چه میلنند؟ در طچدید مسیر لشتباهی‌در پیش‌گرفته شده و لشتباد فاحشودر لی‌لستا میک‌نند. در طقدیم‌ب ناب ر لین بود که کلب دنرا بساننبضو معاینه‌های‌متنوع بسررسی‌ک رده سپسوربارة عارضة يكعضو مشخّصإظهارنظر میکردند حالآنکه در ذبچدید بیماریبه طور جزیی‌حتی‌مولکولی‌دیده موشود و برلیبیمارویه ک وچکنسریراجزای دنو ساولو مولکولهایت رت وجّه مرک نند

صفحه 53:
روزی امام ششم(ع) بر منصور دوانیقی وارد می‌شوند و می‌بینند طبیبی هندی مشغول مداوا و آموزش است. طبیب دقت ایشان را که می‌بیند. می‌گوید: تمایل دارید تا این مطالب را به شما نیز بیاموزم. حضرت پاسخ دادند: «ما به طبّ تسلّط داريم.» مى يرسد: چطور؟ حضرت در جواب می‌فرماید: «ما سردی را به گرمی, گرمی را به سردی, تری را به خشکی و خشکی را به تری درمان می‌کنیم و به دستور رسول گرامی, 32 بزر گوارمان. گوش فرا می‌دهیم و بقیّه را به پروردگار تبارک و تعالی می‌سپاریم.» طبيب هندی نگاهی امی‌کند و می‌گوید: اگر شما این را دارید. از طتِ چه ندارید؟

صفحه 54:
در ‎he Gb‏ علّت بیماری, بر هم خوردن تعادل این مزاج‌هاست؛ به این معنی که دستگاه‌های بدن در * کنار هم نمی‌توانند به درستی عمل کنند. اینجاست که سعدی می‌فرماید: چهار طبع مخالف سر کش چند. روزى يُوَند با هم خوش. چهار طبع مخالف سركش يعنى صفراء سودا, بلفم. دم. اینکه چرا و چگونه این اعتدال به هم می‌خورد. باشد برای مجال دیگری. جالب اینجاست که با برقراری اعتدال میان این اخلاط.. می‌توان تندخویی, پرخاشگری و از این دست بیماری‌های رفتاری عده‌ای از افراد را نیز مداوا کرد و در اصل ريشة سوء رفتار آنان را باید در به هم خوردن تعادل داخلی آنان دانست. نکتهة مهم دیگر این است که در طبّ جدید یک دارو برای هفت میلیارد انسان تجویز می‌شود. در صورتی كه به تعبير حضرت رضااع) براى هر بيمار امام صادق(ع) فرمودند: «بی انصاف‌ترین طبیبان آنهایی هستند که وجود خدا را انکار می‌کنند.» شما نگاه * کنید اگر زمانی بخواهند مجموعه‌ای از کارخانه‌ها را بسازند که کار کبد انسان را بکند. نیاز به فضایی به اندازٌ یک پنجم خاک ایران است! خداوند آن عملکرد را در تگه گوشتی يك كيلويى قرار داده و همچنین توازن و تعادل میان میلیاردها سلول درون بدن. در طبّ جدید. انسان اشرف مخلوقات خدا دانسته نشده و دانشجویان را نیز به اين سمت سوق نمی‌دهند. آنان انسان را مجموعه‌ای مر کب از مواد و دستگاه‌ها بت را تارج سر .روح, غربیان به بن‌بست رسیده‌اند. حال آنکه اين مطالب در اسلام و طبّ اسلامی کاملا حل شده است

صفحه 55:
MO a seams ‏در سر دور‎ انسكنة خيلوجالموكسه ووذ ‎pp CYA IL‏ ولد سل ین ‎teh alley Casey ng Od‏ ونه در ايع كو ديدم كفت له با يكك ]هر شريع مود آم علد لبرحملة ‎Fs Be ES a Slag te cl os Gh SHS 3 ysl ia fy‏ تغيير از خينظاعرئحزبرة از حي شحتولي ىك آوابستخ ال لیر طلبه یب ۶ مترو عم لنسازاستدر ‎Ree‏ ‏کته بسیدسهپستجاهم در ولقع بسا لیز‌ضعر زارت بسه ما تاقیرموکسند که ۵ ‎a JI as mss aly OS‏ هارو ‏0 سس ‎eS‏ رف ‎SSeS‏ صواج جبل کوب د رسب عافد تا ۶ سالگیموهایک یل سلید تمی‌شود و خود ما همدیرمشوج لبلب شیم نزلح جبلیحصولمرلج و طبح وا دیرو صزلیلام بسارداریو شورادغ! تلینکه کساز ور و مااپی‌سالرو با بسارداری‌خونه ‎Wiss‏ ‏مسر نام شوزادغب ار ‎spl eae dS Ol‏ خولدد داشته ان گام کنید: فرزند وله یک خانواده با ديكر فرزتدان آنها كابلا مشنلهئاست ‏اسسركسه بسه صسد و بيسستهسا سس سالك وسيئيسد ننه تستها دندلتكه كسيد و بسرخئجستكامهائديكر بسدزاز نو ساخته مرؤسوند و موها سياه ‎oly‏ بسینید دز نانع لانه مجلس ‎yall sete yay saa eh abil‏ ‎one ‎ ‎ ‎

صفحه 56:
...یکی از روش‌هایی است که پزشکان طب سنتی بر اساس آن توانسته‌اند به درمان پیماری‌ها پی ببرندد - Berea ee ce TCT ee Sod coo hate ale Reet ED eel DE abe he ۱ aCe te a i edad abel ee ET i A eM SS ee CII Eee Reo ee a Cee ra ‏مصرف غذاهای گرم. طبع کبد را گرم کرده‌ايم و خلط صفرا پیش از حد در بدن ساخته می‌شود و موجب افزایش‎ ‏بیلی روبین خون شده و در بافت‌های نرمی مانند مغز رسوب می‌کند. سپس موجب تغییر فعالیت مغز می‌شود و‎ ‏حالت‌هایی مانند افسردگی را ایجاد می‌کند.‎ تمام بیماری‌های شما ناشی از بشقاب غذای شماست

صفحه 57:
حضرت علی (ع) می‌فرماید: "تمام پیماری‌هلی شم ناشی از ب درمان می‌شوید. در ابتدا هر کسی که زاده می‌شود. بسته به شرایط خاص ژٌنتیکی, محل زندگی و زمان تولد طبعی خاصی دارد اما ممکن است در گذر زمان و در طول عمر با توجه به برخی از عوامل مانند جوء محیط, آب و هواء نوع خوراکی و شیوه‌های زندگی طبع فرد تغییر کند. خون از ۴ خلط دم. صفراء سودا و بلفم تشکیل شده است که شناخت این ۴خلط به درملن بیملری‌ها بسیار کمک می‌کند. باید دانست که انسان‌ها دارای ۴ خلط هستند ولی یکی از اخلاط به عنوان ذاتی در بدن انسان قرار دارد. صفرا دارای طبیعت گرم و خشک. دم دارای طبیعت گرم سرد و خشک است. بلفم دارای طبیعت سرد و تر و سودا دارای برای تعادل طبع در بدن راهکارهایی وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به پرهیز از پرخوری. پرهیز از غذاهای بی‌ارزش, مهاجرت به نقاط خوش آب و ‎ga‏ حمام رفتن. ناخن گرفتن و پوشیدن لباس‌های گرم و مناسب و روز اشاره کرد.

صفحه 58:
سخنی لز محقق سید علی ابوالحبیب. محقق طب اسلامی در گفت‌و گو با خبرنگار بهداشت و درمان * باشگاه خبری فارس «توانا؛ درباره مزاج‌های مختلف در انسان می‌گوید: بدن انسان دارای ۴ خلط خون, بلفم. صفرا و سوداست. خلط ماده‌ای مرطوب و روان است که در مرحله اول هضم غذا به وجود می‌آید و در رگ‌ها جریان پیدا می‌کند

صفحه 59:
غذاهای مناسب برای ۴گانه مزاج دزاج صفراوی‌ها گرم و خشک است و افراد با اين مزاج پوست خشک. موهایی مجعد و رنگ زردی دارند. ببوست. ادرار تیره. کم‌اشتهایی. عطش, تلخ‌شدن دهان, سردرد. سر گیجه و دیدن خواب‌های ترسناک از نشانه‌های مزاج صفراوی است. غذاهای چرب و سنگین صفرا را زیاد کرده و مصرف غذاهای سرد توصیه می‌شود. مزاج دموی‌ها گرم و تر است و تعادل آن به تر کیبات شیمیایی موجود در خون مربوط می‌شود. افراد با اين مزاج يوست مرطوب با منافذ باز دارند و پرمو و پراشتها هستند. افزايش اين مزاج موجب سنگینی. شیرین شدن دهان, قرمزی زبان و سرخی پوست می‌شود. پرخوری بر حالت دموی مزاج می‌افزاید و استفاده از غذاهای سرد. میانه‌روی در خوردن و نوشیدن زیاد آب رقیقی خون را زیاد و از حرارت بدن می‌کاهد. مزاج سوداوی‌ها سرد و خشک و سنگین ترین مزاج است. پوست این افراد خشک و تیره و مزه دهانشان شور یا ترش است. زیادی این مزاج فرد را دلتنگ, بی‌حوصله و افسرده می‌کند و اگر به تعادل نرسد اختلالات روحی ظاهر می‌شود. غذاهای مانده, بیات؛ نمک‌سود و دودی. سودا را زیاد می‌کند و خوردن یخ و مصرف غذاهای فرآوری و سرخ شده برای این افراد مضر بوده. اما غذاهای گرم توصیه می‌شود.

صفحه 60:
مزاج بلغمی‌ها سرد و تر است. پوست این افراد سرد و نرم بوده و موها صاف و کم‌پشت و ریزش و پیدایش موی سفید پیش از موعد در آنها شایع است. غذاهای سردی بخش همچون لبنیات, ترشی و سر که بلغم را زیاد می‌کند و بهترین غذا برای این مزاج غذاهای گرم است. زاج صفراوی‌ها گرم و خشک است و افراد با این مزاج پوست خشک. موهایی مجعد و رنگ زردی دارند. یبوست. ادرار تیره. کم‌اشتهایی, عطش, تلخ‌شدن دهان. سردرد. سر گیجه و دیدن خواب‌های ترسناک از نشانه‌های مزاج صفراوی است. غذاهای چرب و سنگین صفرا را زیاد کرده و مصرف غذاهای سرد توصیه می‌شود. مزاج دموی‌ها گرم و تر است و تعادل آن به تر کیبات شیمیایی موجود در خون مربوط می‌شود. افراد با اين مزاج يوست مرطوب با منافذ باز دارند و پرمو و پراشتها هستند. افزایش این مزاج موجب سنگینی. شیرین شدن دهان, قرمزی زبان و سرخی پوست می‌شود. پرخوری بر حالت دموی مزاج می‌افزاید و استفاده از غذاهای سرد. میانه‌روی در خوردن و نوشیدن زیاد آب رقیقی خون را زیاد و از حرارت بدن می‌کاهد.

صفحه 61:
۱ db Ne Bier ene Reet Bd SEY eid bed Re pone Ie Sed peace SE OnE pea Reece an pe) ‏مزاج فرد را دلتنگ, بی‌حوصله و افسرده می‌کند و اگر به تعادل نرسد‎ ‏اختلالات روحی ظاهر می‌شود.‎ غذاهاى مانده. بيات. نمك سود و دودىء سودا را زياد مىكند و خوردن یخ و مصرف غذاهای فر آوری و سرخ شده برای این افراد مضر بوده. اما غذاهای گرم توصیه می‌شود. Se Se eS eS eel eee Sd Tee i doe) EE Se eee aS Ie ENC SP eet ‏ا‎ ‏آنها شایع است.‎ غذاهای سردی بخش همچون لبنیات. ترشی و سر که بلفم را زياد ۱

صفحه 62:
ویژ گیهای شخصیتی انواع مزاج ها درطب سنتی صفرا, مزاج گرم و خشک ۱ ۱ ‎CES Tee ere Tore ey es NED | en ger‏ روحی. روانی افراد صفراوی مزاج این است که زود تصمیم می گیرند و خیلی زود تصمیم خود را به اجرا در می آورند. گاهی افزايش صفرا باعث مى شود كه فرد حر كتى انجام دهد يعنى به محض افزايش صفرا تکانشی دارد و سپس آرام می گیرد. eee oe Ree Re Soe RO Dy aed

صفحه 63:
در اين افراد عصبانیت آنی بسیار مشاهده می شود. مشکل عمده صفراوی مزاج ها هوای گرم و تا بروز می کند و وقتی مشکلشان حادتر می شود که غذای گرم هم مصرف کرده باشند. بنابراین توصیه می شود این قبیل اشخاص در هوای گرم تابستان و به خصوص هنگام ظهر کمتر در معرض آفتاب قرار بگیرند و توصیه بعدی ما این است که از مصرف خوراکی های گرم مانند خورشت فسنجان و غذاهای پرادویه پرهیز کنند تا حرارت بدنشان افزایش نیابد زیرا افزایش حرارت بدن باعث افزایش حرارت کبد می شود و اگر فرد غذای گرم خورده باشد غذا در کبد تبدیل به صفرا می شود و افزایش صفرا به عصبانیت بیشتر فرد می انجامد. بنابراین بهتر است از خوراکی های خنک مانند آب دوغ, خیار. كوجه. كاهو. آبغوره. 1 نب سکنجبین استفاده کرد. نکته مهم دیگر برخورد با افراد صفراوی مزاج در هنگام عصبانیت است. به عنوان مثال با افرادی که در هوای گرم عصبانی و کلافه هستند نباید مقابله به مثل کرد و به راحتی می آنان را کنترل کرد. بهتر است به اين افراد کمی شربت خنک یا هندوانه خنک داد تا عصبانيت آنان فروکش کند. این قبیل افراد به طور معمول زود عصبانی می شوند و خیلی زود ناراحتی شان فروکش می کند بنابراین بهتر است اطرافیان کمی مراعات کنند و شخص عص

صفحه 64:
۵ دم. مزاج گرم و تر شايد شما هم افراد زيادى را بشتاسيد كه ‎SE SSS ENG ieee a‏ افراد دموی مزاج هستند. افرادی پا روابط عمومی بالا طوری ۶ 2015 لاد ا اا ا اصطلاح اين افراد را به عنوان ۱ دموی مزاج ها به طور معمول آرام هستند و در عضبا ۰ ۰ ۰ 00 رح عصبانیت به اصطلاح خون جلوی چشمشان را می کبرد. ممکن است این افراد هنکام عصبانیت دست ب کارفای خ ۰ ۱ و تا یه اس ار ‎RESIS EE ergo] cprere ee pene e‏ و ‎

صفحه 65:
افزایش پروژسترون و تری گلیسیرید به دلیل اف ريش بلغم خون است 00 ‏ا ا ا ا اا‎ pe] ‏همچنین بلفم معادل یک ماده غلیظ و لذیذی است که در خون یا سایر نقاط بدن یافت می‌شود که زیادی آن‎ | ere LENO Seo Sate ‏ا ا‎ Se Neto خون افراد است. وی عنوان می کند: صفرا معادل ماده زرد رنگی است و کلسترول نوعی از خلط صفراست که زیادی آن موجب اف ۱ ROME 4 Foner Narr nce ie coon Pow Casts Seay Sn Nope Sermons Fey maesy eae Torres Pe] ا هذ 1۱ Eee ieee ee) و ساز صفراى يدن افراد است.

صفحه 66:
فردی که گرم مزاج است. تفریح و گشت و گذار را بسیار دوست دارد وى اضافه مى كند: فردی که گرم مزاج است. تفریج و گشت و گذار را بسیار دوست دارد ولی فرد سرد مزاج از شر کت در جمع‌های اجتماعی خودداری می‌کند. این محقق طب اسلامی معتقد است: اخلاق افراد سرد مزاج با گرم مزاج متفاوت است. به عنوان مثال کسی که مزاج سردی دارد منزوی و گوشه‌گیر است و اهل ریسک‌پذیری و حتی تفریح نیست و اگر این فرد. شوهرش دارای طبیعتی گرم باشد. دچار مشکلاتی می‌شود به دلیل اينكه فرد گرم‌مزاج پر شور و هیجان. شوخ‌طبع و اهل گشت و گذار است.

صفحه 67:
مصرف خرما و ارده شیره بلغم را از خون خارج می‌کند وی بیان می‌دارد: می‌توان برای کاهش خلط بلغم در خون این افراد مواد غذایی صفرازا مانند خرماء ارده‌شیره و نوشیدنی‌های گرم مانند چای دار و چای زنجبیل به آنها پیشنهاد کرد به این ترتیب بدن دارای گرمای بهت می‌شود و تاثیر سرما در بدن این افراد کاهش پیدا می‌کند. اين دانشجوی دکترای طب سنتی ‎ge‏ گوید: در طب سنتی درمان بیماری: ابتدا با غذاست و سپس با داروهای گیاهی و اگر غذاها و داروهای گیاهی پاسخگو نباشد می‌توان به اعمال یداوی روی آورد.

صفحه 68:

صفحه 69:

صفحه 70:
اْن مواد چهار گانه ابزار ساخت اندام های گوناگون هستند. و به تناسب بیشی و یا کاستی هر کدام از اين مواد در بدن انسان همان ویژگی را در خود آشکار می سازد. هر کدام از گياهان یا مزه هایی که مطرح شد موجب ساخت ماده ای در بدن می شوند که آنها را خلط می نامند. و اين خلط ها به ترتیبی که ذکر شد نامگذاری می شود. از این رو گیاهان گرم و خشک را صفرازا می نامند. و گیاهان سرد و تر را صفرازدا می گویند. هر گاه گیاهی گرم و خشک بیش از حد مصرف شود سودازا می شود و گیاهان گس مزه و نفوذکننده نقش سودازدایی دارند- مانند سر که و انار. مصرف گیاهانی موجب تولید خون می شود مانند خرما و انگور که آنها را غذاهای دم زا می نامند. غذاهای سرد و تر مانند ماست کم چرب, ترشی ها و گس مزه ها مانند خیار و گوجه فرنگی غذاهای بلغم زا نامیده می شوند.

صفحه 71:
خلط ماده ای است مرطوب روان که از غذاها در مرحله نخستین هضم بوجود می آید و بچهار نوع تقسیم ميشود. خلط خونی. خلط بلفمی, خلط صفراوی زرد و صفراوی سیاه و خلط سودائی. پاولف فیزیولوژیست مشهور روسی در انسان چهار نوع خلط یافته است که دقيقاً با اخلاط چهار گانه بالا مطابفت دارد. به عقیده او تحریک ضعیف و منع ضعیف بیان کننده نوع سوداوی ضعیف است تحریک قوى و منع ضعيف, نشان دهنده نوع آتشی مزاج صفراوی است. تحریک قوی همراه با منع قوی بیانگر نوع آرم بلغمی و زنده دل 445909 بر حسب میزان قابلیت تحریک آنها است.

صفحه 72:

صفحه 73:
انسان ها از نظر طبع به سه گروه عمده تقسیم می کنند که عبارتند از: () دارای طبع گرم ۲ دارای طبع سرد ۳) دارای طبع معتدل افراد دارای طبع گرم این افراد به طور معمول دارای بدنی گرم اند و با خوردن غذاهای گرمی بخش دچار مشکل می شوند. صورت آن ها جوش می زند. بدنشان داغ می شود. گه گاه دچار خارش پوست می شوند. پوست سرشان تولید شوره می کند و دچار عطش می شوند.دمای بدنشان نسبت به سایر افراد بیش تر است. معمولاً حدود نیم تا یک درجه تب دارند. زود عصبی می شوند. ولی در مجموع, خون گرم و خوش برخوردند.تعدا افراد دارای طبع گرم نسبت به افراد دارای طبع ردام ترا ات

صفحه 74:
افراد دارای طبع سرد اکثریت مردم جهان از طبع سرد برخوردار هستند. این افراد معمولّدارای ‎nN UIT en CO PRS Bee een y‏ ۱ ا ا ‎Peers CPi Sr BIDE ES Ror‏ ‎as Ret Tet eed)‏ ا ا ا ‎Pee cree Ane Reel‏ هضم می شود. عمومً سست و شاداب نیستند. استعداد چاقی در آنان زید است. موی سرشان ‎eee SEE ET Tee ens SES Bats)‏ ۱9| EY ad a PED Eat cee Renan anc ‏ديكران دجار بيمارى هاى صعب العلاج از قبيل بيمارى ام اس (775): بيمارى اى ال اس (8/5) و‎ ‏يا ركينسون مى شوند.‎

صفحه 75:
افراد دارای طبع معتدل افرادی که دارای چنین طبعی هستند معمولا بين گرم و سرد قرار دارند. تعداد این قبیل افراد در جامعه نسبت به سایر طبع ها کم است. چنین افرادی نسبت به غذا حساسیت زیادی نشان نمی دهند و معمولاً هر نوع غذایی با طبع این گونه افرادساز گاری دارد و نسبت به بقیه مردم کم تر دچار بیماری و کسالت می شوند.اما افرادی که دارای چنین طبعی هستند در داراز مدت دچار بیماری های سختی می شوند و دلیل آن هم این است که غذا روی چنین افرادی به سرعت تاثیر نمی گذارد و همین امر باعث می شود که سموم به مرور در بدن آنان جمع شود و در دراز مدت تاثبر خود را بگذارد.

صفحه 76:
ای و

51,000 تومان