مزایای شیر مادر
اسلاید 1: مزایای شیر مادر
اسلاید 2: بررسيهاي مختلف نشان داده اند كه مي توان زندگي بيش از هفت ميليون كودك را هر ساله از مرگ مربوط به اسهال و عفونتهاي حاد تنفسي از طريق افزايش تغذيه انحصاري با شيرمادر (exclusive breastfeeding ) در 6-4 ماه اول نجات داد.
اسلاید 3:
اسلاید 4:
اسلاید 5: مزاياي تغذيه انحصاري با شيرمادر - شيرمادر تازه است ( گرم و سرد نيست ( - هر مادر شير مخصوص نوزاد خودش را دارد - مادر به مراقبت انحصاري از فرزندش نيز مي پردازد - BONDING افزايش مي يابد ( و متعاقباً افزايش شير ( - افزايش اطمينان به نفس مادر - افزايش پاسخ مادر به رفتارهاي تغذيه نوزاد
اسلاید 6: شير مادر حاوي انواع عناصر ضد عفوني اعم از عوامل اختصاصي نظير لنفوسيتها وآنتي باديها و عوامل غير اختصاصي از قبيل فاگوسيتها ،ماكروفاژها ،لاكتوفرين،ليزوزيم،لاكتوپراكسيدز B12binding B12binding Protein - ،فاكتورهاي بيفيدوس وكمپلمانهاي C4.C3 است كه نقش موثري در كاهش بيماريهاي عفوني از جمله اوتيت مياني ، باكتريمي ،مننژيت ناشي از هموفيلوس انفلونزا وعوارض عفوني بيماريهاي نظير آنتروكوليت نكروزان و000 مهمتر از همه در مقابل دوبیماری عمده شيرخواران وكودكان يعني بيماريهاي اسهالي وعفونتهاي حاد تنفسي دارد .
اسلاید 7: توليد وانتقال اين قبيل آنتي باديها به كودك از طريق جريان روده اي -پستاني صورت مي پذيرد. Enteromammary Circulation
اسلاید 8: تغذيه انحصاري با شيرمادر امكان ابتلاء به عفونتهاي حاد تنفسي را تا 5 برابر واحتمال مرگ ناشي از اين بيماريها را تا 4 برابر كاهش میدهد
اسلاید 9: مطالعات نشان مي دهد كه احتمال مرگ ومير ناشي از عفونتهاي گوارشي وبيماريهاي اسهالي در بين شيرخوراني كه منحصراً از شيرمادر تغذيه مي كنند تا 25 برابر كمتر از آن دسته از شيرخواراني است كه از شير خشك تغذيه مي كنند .
اسلاید 10: تغذيه با شيرمادر نه تنها در پيشگيري از بيماريها بلكه در درمان آنها نيز نقش موثر دارد از آن جمله در درمان بيماريهاي اسهالي است 0 درمواردي كه تغذيه با شيرمادر در جريان اسهال ادامه يافته از حجم مدفوع كاسته شده وحتي حجم محلول O.R.S مورد نياز نيز كمتر بوده است .
اسلاید 11: اثرات ضد عفوني ونقش پيشگيري شيرمادر در ارتباط با بسياري از ويروسها از قبيل آنترويروس، ويروس فلج اطفال ، سرخجه، ويروس سيتومگال ، هپاتيت B آنفلونزا و R.S.V ونيز بسياري از قارچها از قبيل كانديدا وتعدادي از باكتريها نظير سالمونلا، شيگلا ، وبا ،E.Coli استرپتوكك ، باسيل كزاز و 000 به اثبات رسيده است.
اسلاید 12: شيرخواران تا پايان شش ماهگي يعني تا شروع استفاده از غذاي كمكي مادامي كه منحصراً از شيرمادر استفاده مي كنند حتي به آب هم نياز ندارند واين امر در مطالعات عديده اي كه در مناطق گرم وخشك جهان هم انجام شده به اثبات رسيده است .
اسلاید 13: تغذيه با شيرمادر بشدت از احتمال بروز .آلرژي ،آسم ، اگزما و غيره مي كاهد
اسلاید 14: تغذيه با شيرمادر خيلي كمتر موجب چاقي كودك مي شود وبه شدت از احتمال بروز هيپوترمي نوزادان مي كاهد.
اسلاید 15: جذب مواد مغذي موجود در شيرمادر واز جمله جذب چربيها ، پروتئين ، كلسيم ، آهن و000 فوق العاده مطلوبست ، مشكلات ناشي از روئيدن دندانها ونيز كرم خوردگي دندان در كودكاني كه از شيرمادر تغذيه مي كنند به مراتب كمتر است . سندرم مرگ ناگهاني شيرخوار در بين كودكان شيرمادر خوار فوق العاده كمتر است .
اسلاید 16: تغذيه با شيرمادر در جلوگيري ويا كاهش احتمال بروز پاره اي از بيماريها در سنين بلوغ وبالاتر نيز نقش دارداز جمله كودكاني كه از شيرمادر تغذيه مي كنند احتمال اينكه دچار بيماري بدخيم لنفوم گردند 6 بار كمتر از شيرخشك خواران است . همچنين در شيرمادرخواران احتمال بروز ديابت جوانان Juvenile Diabetis ،بيماري كرون Crohn Disease ، كوليت اولسر و بعضي از بيماريهاي كبدي و000 كمتر از كودكاني است كه از شير مصنوعي تغذيه مي كنند .
اسلاید 17: مادراني كه فرزند خود را از شيرخود تغذيه مي كنند كمتر دچار سرطان پستان وتخمدان مي شوند .
اسلاید 18: تغذيه با شيرمادر منجر به ايحاد رابطه عاطفي مستحكم و دو طرفه بين مادر وفرزند مي گردد مادر وفرزند هر دو كاملاً ارضاءشده واحتمال كودك آزاري خيلي كمتر مي شود . تكامل بينايي ، تكلم و راه افتادن كودكاني كه از شير مادر تغذيه نموده اند خيلي سريعتر صورت پذيرفته واين قبيل كودكان در آينده از تعادل رواني مناسبتري برخوردارند.
اسلاید 19: تعداد گلبولهاي سفيد و عناصر ضد عفونت و آنتي باديهاي موجود در آغوز بسيار زياد است و لذا آغـوز را به عنوان اولين دوز واكسيناسيون بحساب مي آورند .
اسلاید 20: بهترين شير براي شيرخوار L.B.W شيرمادر اوست زيرا به آساني هضم و جذب مي شود و بر عليه عفونتها او را محافظت مي نمايد0 شير اين مادران حاوي پروتئين زيادي است كه مطابق با نيازهاي نوزاد مي باشد. گاهي اوقات نيز لازم مي شود كه مواد غذايي ديگري نظير كلسيم و ويتامين D به آن اضافه شود0 اگر براي نوزاد L.B.W تغذيه با شير مادرش امكان پذير نباشد بهترين شير ، شيرمادر ديگري است كه نوزاد L.B.W بدنيا آورده باشد.
اسلاید 21: اثرات ضد يرقان شير مادر : يرقان زودرس ( روز دوم تا دهم ) معمولاً به اين دليل است كه شيرخوار شيرمادر را به اندازه كافي نخورده است0 سرم قندي و ساير مايعات در اين مورد كمكي نمي كند. كلسترول ، كه كمك به جريان دفع مكونيوم مي كند و شروع زود و نامحدود تغذيه با شير مادر ، از تبديل يرقان به شكل شديد ، ممانعت مي كند.
اسلاید 22: چرا شير مادر براي نوزاد LBW بهترين است 1- زيرا تطابق تغذيه وسني دارد. 2- تركيبات ايمني بخش بسياري دارد. 3- كمتر استرس زا براي دستگاه گوارش نوزاد است. 4- مي تواند باعث 20 گرم در روز وزن به نوزاد شود. 5- باعث BONDING بين مادر و نوزاد مي گردد. 6- علي رغم جدايي از نوزاد مي تواند تامين كننده كامل نيازهاي تغذيه وي باشد. 7- جلوگيري از NEC 8- حرارت ايده آل دارد و شانس آلودگي آن خيلي كم است. 9- كاهش تحميل هزينه به خانواده 10- مادر را به طور فعال در مراقبت وا مي دارد.
اسلاید 23:
اسلاید 24:
اسلاید 25:
اسلاید 26: جنبه های تغذیه ای شیر مادرجنبه های ایمونولوژیک شیر مادراثرات اقتصادی شیر مادر
اسلاید 27: جنبه های تغذیه ای شیر مادراهداف آموزشی:1-شناخت ترکیبات مختلف شیر مادر2-آگاهی از تغییر ترکیب شیر مادر در مراحل مختلف شیردهی3-مزایای تغذیه ای شیر مادر و برتری آن بر سایر شیرها
اسلاید 28:
اسلاید 29:
اسلاید 30:
اسلاید 31:
اسلاید 32:
اسلاید 33: عناصر شیر رسیدهآبچربی کربوهیدراتپروتئینویتامینها ومواد معدنی
اسلاید 34: آب
اسلاید 35: چربی
اسلاید 36:
اسلاید 37:
اسلاید 38:
اسلاید 39: کربوهیدرات
اسلاید 40:
اسلاید 41: پروتئین
اسلاید 42:
اسلاید 43: ویتامینها ومواد معدنی
اسلاید 44:
اسلاید 45:
اسلاید 46:
اسلاید 47:
اسلاید 48:
اسلاید 49:
اسلاید 50:
اسلاید 51: اگر صنايع غذايي زماني بتوانند دقيقاً محصولي مشابه شيرمادر به دنيا عرضه كنند چنين پيشرفتي قابل مقايسه با كشف آنتي بيوتيكها خواهد بود اما متاسفانه عليرغم كوششهاي فراوان تاكنون چنين توفيقي حاصل نشده و احتمالاً هرگز نخواهد .شد
اسلاید 52: جنبه هاي ايمنو لوژيك شير مادر
اسلاید 53: ايمنو گلوبولين ها : انواع ايمنو گلو بو لينها در شير مادر و كلستروم وجود دارد كه مهمترين آن ايمنوگلولين ترشحي SIgA است كه در مجاورت آنزيمهاي دستگاه گوارش تخريب نمي شود و از آنجا كه مخاطهاي نوزاد در هفته هاي اول زندگي قادر به ترشح ايمنوگلوبولين ترشحي SIgA نيست وجود اين ماده در شيرمادر وانتقال آن به نوزاد براي سلامت مخاطهاي دستگاه گوارش نوزاد وبراي حفاظت او در مقابل انواع ميكروبهاي بيماريزا از جمله E.Coli سا لمونلا، شيگلا، استرپتوكك ، استافيلو كك ،پنومو كك ، روتاويروس و ويروس پوليو بسيار با اهميت است .
اسلاید 54: :ليزوزمليزوزم يك آنزيم شناخته شده ضد ميكروبي است وميزان آن در شيرمادر 5000 برابر شيرگاو است و بطور اختصاصي روي ميكروبهاي E.Coli سالمونلا . شيگلا وبسياري از ويروسها موثر است. ميزان آن در طول شيردهي افزايش مي يابد ودر حوالي 6 ماهگي به حداكثر ميرسد .عمل ليزوزم تجزيه وتخريب جدار سلولي باكتريهاست .
اسلاید 55: :لاكتوفرين لاكتوفرين يك گليكوپروتئين ايمني بخش است كه به مقدار فراوان در شير مادر وجود دارد در حالي كه شيرگاو فاقدآن است. لاكتوفرين مهمترين پروتئيني است كه با آهن متصل مي شود . لاكتوفرين با كمك SIgA يك عامل فعال بر عليه E.Coli است. لاكتوفرين اگر با آهن اشباع گردد از ميزان ايمني بخشي آن كاسته مي شود به همين جهت تجويز آهن در شيرخوراني كه با شيرمادر تغذيه مي شوند در صورتي كه نياز قطعي نداشته باشند توصيه نمي شود .
اسلاید 56: :فاكتور بيفيدوساين ماده پلي ساكاريد محتوي ازت است كه در شيرمادر موجود بوده وسبب افزايش رشد لاكتوباسيل در روده وتوليد اسيد لاكتيك وكاهش Ph روده ودر نتيجه مهار شدن رشد ميكروبهاي بيماريزا مي گردد .
اسلاید 57: توجه :لاكتو پراكسيداز شير مادر عليه انواع استرپتو كوكها فعاليت دارد .
اسلاید 58: كمپلمان :كمپلمان با غلظتي برابر سرم در آغوز وجود دارد اما پس از آن كاهش يافته ودر شير رسيده به مقدار 5 تا 10 درصد ميزان سرمي ميرسد. ايمنوگلوبولين هاي موجود در كلستروم فعال كننده C3 است .يكي ديگر از مواد موجود در شيرمادر Epithelial Growth Factor است كه نقش آن تسريع در بهبودي مخاط روده در موارد بيماري است .
اسلاید 59: اختصاصات ضد آلرژي : ميزان شيوع آلرژي به پروتئين هاي شيرگاو حدود 7 درصد است . حال اگر در خانواده اي سابقه انواع آلرژي وجود داشته باشد اين رقم بيشتر مي شود.پروتئين هاي مسئول بروز آلرژي در شير گاو عبارتند : از كازئين . لاكتالبومين ،لاكتوگلوبولين و آلبومين سرم گاو .
اسلاید 60: شير مادر حاوي فاكتورهاي متعدد رشد مي باشد كه عبارتند از :-Epldermal growth factor (EGF)-Insulin -like growth factor(IGF-I)- Human milk growth factor (HMGF-I-II and III)-Nerve growth factor (NGF)
اسلاید 61: آنزيمهاي شير مادر عبارتند از :آنزيمهاي پروفيلاكتيك ،پروكسيداز ،ليزوزم ، گزانتين اكسيداز .
اسلاید 62: توجه : - ماكروفاژهاي شير مادر حاوي IgA - ليزوزمها ولاكتوفرين هستند .- چون در 6 -4 هفته اول عمر IgA درروده ها توليد نمي گردد دريا فت شيرمادر ضرورت دارد .
اسلاید 63: -توجه : در شيرخواراني كه از شيرمادر تغذيه مي كنند به علت متابولسيم بهتر كلسترول مشكل افزايش كلسترول در بزرگسالي واحتمال خطر ابتلاء به بيماريهاي قلبي - عروقي كمتر است- تركيب شير مادر همراه با رشد شيرخوار تغيير پيدا مي كند چربي شيرمادر در شروع هر وعده شير كمتر است وسپس ميزان آن تدريجاً بيشتر مي شود اين تغييرات كمك بزرگي به سير نگهداشتن شيرخوار مي كند
اسلاید 64: شيرخواراني كه از شير مادر تغذيه مي كنند كمتر دچار مشكلات دنداني ناشي از پستانك وتغذيه مصنوعي مي شوند- درجه هوش شيرخوراني كه با شيرمادر تغذيه مي شوند بالاتر از شيرخواراني است كه بطور مصنوعي تغذيه مي شوند.
اسلاید 65: طبق مطالعات انجام شده : اوليايي كه نسبت به تغذيه با شير مادر نظر منفي داشتند فقط در 26% موارد در شيردهي موفق بودند آنهايي كه بي تفاوت بودند در 35% موارد موفقيت داشتند وبالاخره آنان كه نسبت به شيردهي نظر مثبت داشتند در 74% موارد موفق بودند. .
اسلاید 66: ارزش اقتصادی شیر مادر
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.