مطالعات اقلیمی شهر صدرا
اسلاید 1: شناخت عمومی شهر جدید صدراشهرهای جدید مجموعههای زیستي از پیش اندیشیده و برنامهریزی شدهای هستند که آگاهانه در پاسخ به نیاز انسان امروز و اهداف از قبل تعیین شده، احداث ميگردند و رویکردی منطقي به حل مشکلات رو به افزایش شهرنشیني در دوران معاصر هستند. شهر جدید صدرا نیز با چنین رویکردی در 15 کیلومتری شمال غرب شیراز که بیش از 300 متر مرتفعتر از شیراز است، واقع گشته است.متعاقب نیاز به ایجاد یک شهر جدید در نزدیکي شیراز، در مکانیابی شهر جدید علاوه بر نزدیکي به شهر شیراز، امکان دسترسي به مراکز صنعتي و کشاورزی شهرهای مجاور از جمله مرودشت، زرقان و بیضا نیز حائز اهمیت بوده است. لذا مکان فعلی شهر صدرا که از سمت جنوب و از طریق دو مسیر تنگ جلاب و تنگ قره پیری به شهر شیراز و مراکز صنعتي صنایع الکترونیک، از سمت شرق و از طریق باجگاه به جاده شیراز - مرودشت و به مناطق کشاورزی باجگاه و همچنین به مراکز صنعتي پالایشگاه، پتروشیمي، کارخانجات آزمایش و قند مرودشت، از سمت شمال به اراضي کشاورزی بیضا و از سمت غرب به جاده شیراز- سپیدان و مناطق کشاورزی قصر قمشه و دوکوهک گویم و قلات مرتبط ميشود؛ انتخاب شده است.
اسلاید 2: مکانیابي و مطالعات برنامهریزی و طراحي شهر جدید صدرا در فروردین 1368 در دستور کار وزارت مسکن و شهرسازی قرار گرفت. نهایتاً طرح جامع شهر در بهمن ماه سال 1374 به تصویب شورای عالي شهرسازی و معماری کشور رسید و به موازات اجرای عملیات آمادهسازی اراضي طرح تفصیلي تهیه و در سال 1375 به تصویب رسیده است. محدوده قانوني شهر در گسترهای به مساحت 5000 هکتار و حوزه استحفاظي آن بر اساس مصوبه شورایعالي شهرسازی و معماری ایران 18000 هکتار و با تراکم ناخالص 100 نفر در هکتار و با جمعیت مصوب 230000 نفر به تصویب رسیده و جمعیت مورد تاکید افق طرح در آستانه دوم جمعیت نهایي 500000 نفر پیشبیني شده است. در حال حاضر مناطق مسکوني شهر جدید صدرا به دو فاز یک و دو تقسیم شده است که فاز یک در قسمت شرقي و فاز دو مسکوني در قسمت غرب قرار گرفته است.
اسلاید 3: بررسی روند تکامل سازمان فضایی شهر صدراسازمان فضایی شهر صدرا در طرح اولیه به عنوان شهری خطی مطرح گردیده است که وجود ارتفاعات در شمال و حریم گاز در جنوب شهر بیشترین نقش را در شکلگیری این الگوی خطی ایفا کرده است. مطابق با این الگو در بدو امر صدرا شهری خطی دارای یک ثقل خدماتی در قلب آن و بدنه اصلی شهر در دو پهنه و دو ناحیه مختلط سکونتی در دو سمت آن طراحی شده است (تصویر 3-3). لیکن در ادامه روند شکلگیری شهر فرصت شکلگیری قلب شهر از دست رفته و عملا سازمان فضایی اولیه شهر را دچار دگرگونی نموده است. مهمتر از همه آن که سقف برنامه جمعیتی در مجوزهای توسعه رعایت نشده و روند ساخت و ساز با تراکم های جمعیتی بمراتب بیش از پیشبینیهای اولیه شکل گرفته است .لذا جمعیت شهر دو برابر شده و قاعدتا مساحت مورد نیاز خدمات مرکز شهر نیز میبایستی دو برابر مساحت اولیه گردد، برغم این موضوع تنها فضای واقع در ثقل مکانی شهر بگونهای غیرمسئولانه به احداث مسکن مهر و کاربریهای تخصصی قابل استقرار در حریم شهر شیراز واگذار گردیده است. تحولات مذکور باعث تغییر الگوی سازمان فضایی در صدرا گشته است. (مهندسین مشاور پارهاس و همکاران ، 1394، 37-40)
اسلاید 4: سازمان فضایی اولیه شهر صدرا (منبع: مهندسین مشاور پارهاس و همکاران، 1394)اولین تجدید نظر در سازمان فضایی مرکز شهر در طرح جامع حریم صورت گرفته که در این طرح تاکید ویژهای به دروازه دو کوهک جهت برخورد با نیازهای مرکز شهر صورت پذیرفته است. لیکن در طرح مذکور مرکز اولیه در ثقل شهر نیز کماکان مد نظر بوده است.سازمان فضایی مرکز شهر در طرح تجدید نظر از چیدمان ترکیبی برخوردار است، بطوریکه محور مجهز شهری که از قلب مناطق عبور می کند با تاکید خدمات در مرکز منطقهها کماکان عنصر کلیدی سازمان فضایی باشد. (مهندسین مشاور پارهاس و همکاران ، 1394، 37-40)
اسلاید 5: پس از حذف مرکز اصلی در ثقل شهر، دو پهنه موجود در تلاقی ورودیهای دو گانه شهر (تنگ جلاب و دو کوهک) پهنههای فعال خدماتی مرکز شهر را تشکیل میدهند. مرکز 1 (پهنه شرقی)، که پارک مرکز شهر در آن قرار گرفته با چیدمان مراکز گردشگری و پذیرایی، همچنین مراکز فرهنگی مذهبی هویت فرهنگی گردشگری پیدا نموده است. مرکز 2 (پهنه غربی) شامل فضاهای خدماتی کلیدی مانند مراکز آموز عالی و پارکهای موضوعی است که تاکید خدماتی دارد. (مهندسین مشاور پارهاس و همکاران ، 1394، 37-40) با توجه به اهمیت محیط طبیعی و هویت اکولوژیکی مرکز شهر صدرا تپه جنوبی و در ادامه تپههای غربی که ورودی دو کوهک را ایجاد نموده به عنوان عنصر کلیه سازمان فضایی مرکز شهر تلقی میگردند. به ویژه که محور خطی پیرامون حریم گاز به عنوان یک پهنه خطی غلبه سبز در تداوم محورهای سریع ارتباطی نیز از عناصر سازمان مرکزی مرکز شهر تلقی میگردند. با توجه به مراتب فوق سازمان فضایی مرکز شهر تلفیقی از محور مجهز شهر و پهنه مرکز 1و 2 و در ترکیب با تپه اکولوژیک میباشد (تصویر 3-4). (مهندسین مشاور پارهاس و همکاران ، 1394، 37-40)
اسلاید 6: الگوی سازمان فضایی شهر صدرا (منبع: مهندسین مشاور پارهاس و همکاران، 1394)
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.