هویت ایرانی
اسلاید 1: هویت ایرانیارائه:
اسلاید 2: مهم ترین عناصر هویّت ملّی در ایران
اسلاید 3: مقدمههیچ ملتی، هرچند تازه و نوبنیاد و بدون پیشینه تاریخی، بی نیاز از داشتن هویّت ملّی نیست. با وجود پیشرفت فناوری و گسترش ارتباطات جهانی که در نتیجه، صاحب نظران ارتباطات در قرن بیستم، پهنه عالم را به «دهکده جهانی» تشبیه کرده اند، باز هم نمی توان عناصر تمییز دهنده و برجسته فرهنگی را در جوامع گوناگون نادیده انگاشت؛ گرچه برخی اندیشمندان سده نوزدهم مانند کانت و مارکس بر این باور بودند که با گذشت زمان و تحوّل جوامع بشری، نقش و تأثیر فرهنگهای مختلف و عناصر تشکیل دهنده آنها (مانند دین و قومیّت و سرزمین مشترک و...)، کم رنگ تر شده، به تدریج، یک جامعه جهانی بدون هیچ تمایزی شکل خواهد گرفت. امّا رخدادهای قرن بیستم و گسترش جنبشهای مذهبی و افکار ناسیونالیستی و روی آوری دوباره بسیاری ملّتها به هویّت تاریخی خود، نشان داد که بسیاری از تئوریهای آن دانشمندان، خوشبینانه، غیر علمی و بعضا مغرضانه بوده است.
اسلاید 4: سرزمین هیچ جمعیّتی بدون داشتن سرزمینی خاص، به عنوان یک «ملّت» شناخته نمی شوند. مفهوم «سرزمین» در گذشته با مفهوم امروزی آن، بسیار متفاوت است. نگاه مردم قدیم به سرزمین، صرفا محدود به انتساب به یک قلمرو جغرافیایی و آن هم بدون مشخص بودن حدود و مرزهای دقیق بود ؛ امّا امروزه عوامل دیگری چون: منابع زیرزمینی، آب و هوا، زیرساختهای اقتصادی، منطقه های استراتژیک و... همه جزئی از «سرزمین ملّی» به حساب می آیند و ملّتها به آنها حسّاسیت نشان می دهند. مثلاً جزایر سه گانه تُنب بزرگ و تنب کوچک و ابوموسی یا منابع نفتی دریای خزر برای ما ایرانیان اهمیّت ملّی و سرزمینی دارند.
اسلاید 5: از نظر جغرافیای تاریخی، مردم ایران از دیرباز در سرزمینی که «فلات ایران» نامیده می شود، اسکان یافته و ملّت ایران را شکل داده اند. این شکل گیری را به آغاز سلسله هخامنشیان و پادشاهی کورش (حدود 2500 سال پیش) نسبت می دهند. از آنجا که هخامنشیان در رقابت و کشمکش با دولتهای مجاور خود، بویژه یونانیان قرار گرفتند، ایران، هویتی جهانی پیدا کرد و در شمار تمدنهای بزرگ جهان قرار گرفت. ایران امروزی نیز در جغرافیای جهان نه تنها ویژگیهای گذشته را دارد بلکه به جهت موقعیّت استراتژیک و منابع زیرزمینی و در سالهای اخیر پیروزی انقلاب اسلامی اهمیت بیشتری یافته است.
اسلاید 6: دین و مذهبدین، یکی از عناصر پایدار و دائمی در همه تمدنهاست. به گفته ویل دورانت: حتّی یک مورّخ شکّاک هم در برابر دین، فروتنانه تعظیم می کند؛ زیرا می بیند که دین در هر سرزمینی و در هر عصری در کار است و ظاهرا از آن گریزی نیست. سرزمین ایران، هیچ گاه از این شمول مستثنی نبوده، بلکه خود، مهد یکی از ادیان کهن (دین زردشت) بوده است و در عصر اسلامی نیز دین اسلام نقش برجسته ای در فرهنگ و تمدن ایران ایفا نموده است.دین در ایران، همواره با قدرت و حاکمیت در ارتباط بوده است و به همین دلیل، در شکل دهی «هویّت ملی» نقش برجسته ای داشته است. در دوران هخامنشی، «اهورا مزدا» در غالب کتیبه ها حضوری روشن دارد. در دوران ساسانیان حکومت بر محور دین زردشت مشروعیت می یابد و ارکان قدرت در دست موبدان است.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.