کتاب جامعه شناسی انحرافات اجتماعی
اسلاید 1: بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2: کتاب جامعه شناسی انحرافات اجتماعیتالیف : دکتر منوچهر محسنی
اسلاید 3: تروریسم و جنگ
اسلاید 4: مقدمهاین فصل به بررسی دو موضوع مبتنی بر خشونت می پردازد، که هر چند همیشه ابعاد جهانی ندارند، اما به طور کلی می توان هر دو را از مظاهر انحرافات اجتماعی در سطح جامعه جهانی تلقی کرد. این دو موضوع تروریسم و جنگ می باشند و می توانند هردو بهانه ای برای از میان رفتن انسان ها و چیزها باشند.
اسلاید 5: در بررسی سازمان جهانی بهداشت در زمینه خشونت و سلامت، مباحثی مانند جنگ، تروریسم، درگیری های سیاسی، نسل کشی، شکنجه، تخلف از حقوق بشر و باندهای تبهکار همگی زیر عنوان «خشونت جمعی» مورد بررسی قرار گرفته اند و براین اساس بحث ما در این فصل نیز می تواند بخشی از خشونت جمعی باشد [215 :2002 . W. H . O ]. می توان به طور کلی گفت که شاید در طول تاریخ بشری هیچگاه جهان فاقد جنگ نبوده است.
اسلاید 6: هم در دوره ای که جامعه حالت ساده ای داشت و هم در عصری که مسائل پیچیده شدند میان ملت ها یا در درون آنها جنگ وجود داشته است و همیشه هم دلیل خاصی مطرح بوده است. در عصر ما نیز جهان شاهد دو جنگ جهانی بود و از بازماندگان آن دوره هنوز عده ای در قید حیات هستند. افزون بر این مردم جهان زمینه های جنگ جهانی سوم را نیز سالهاست که ذهن خود می پرورانند. [173 :1995 ,Mukhi].
اسلاید 7: آثار شوم جنگ که تمامی جامعه را با اختلال گسترده مواجه می سازد امری شناخته شده است و در عصر جدید غالب و مغلوب جنگ هر دو بازنده هستند. دست آوردهای زمینی و اقتصادی و سیاسی که فاتح جنگ بدست می آورد نمی تواند عدم تعادل اقتصادی و اجتماعی ناشی از جنگ را جبران کند.
اسلاید 8: این واقعیت که امروزه هیچکس برنده جنگ نیست خود دلیلی بر محکومیت جنگ است. اما اینکه آیا دنیا می تواند از جنگ رها شود خود یک پرسش اساسی است. دنیای امروز شاهد آن است که هیچکدام از سازمان های جهانی از قبیل سازمان ملل متحد و یا ارگانهای مشابه نمی توانند راه حلی برای مساله باشند.
اسلاید 9: در همین زمینه شاید ضروری باشد در این مقدمه به موضوعی اشاره کنیم که کمتر در منابع عملی مورد توجه قرار گرفته است. و آن «نسل کشی» است. نسل کشی دقیقا نه از نوع تروریسم است و نه با مفهوم جنگ در تمامیت آن منطبق است، هرچند که با هر دو مفهوم نیز مرتبط است. هرچند که این عنوان (نسل کشی) جدید است اما بشر در طی قرون متمادی در تقریبا اکثر نقاط دنیا اعم از پیشرفته و یا در حال توسعه کنونی این واقعیت تلخ را تجرب کرده است.
اسلاید 10: می توان به اختصار گفت که نسل کشی (Genocide) تلاش سازمان یافت برای کشتن تمامی اعضاء یک دسته اجتماعی خاص است که معمولا از طریق ویژگی هایی مانند نژاد، قومیت، دین، و یا ملیت تعریف می شود. کشتار یهودیان توسط آلمان نازی در اروپا، از میان بردن امریکاییان بومی در امریکا، کشتار بیش از یک میلیون نفر از ارامنه در سالهای ۱۹۱۷ و ۱۹۱۹ توسط دولت وقت ترکیه، کشتار جمعی سالهای ۱۹۷۰ در کامبوج و رواندا و نیز یوگسلاوی سابق در سال ۱۹۹۰ همه مثال هایی از سیاست های نسل کشی هستند. انگیزه این نسل کشی معمولا سرکوبی اجتماعی، کسب ثروت و قدرت و یا سایر علایق جمعی است [132 :2005 ,Johnson .
اسلاید 11: مفهوم تروریسمآنچه که «تروریسم» (Terrorisme) خوانده می شود گونه ای از استراتژی سیاسی است که پایه آن بر کاربرد سیستماتیک اقدامات خشونت آمیز به منظور گسترش ناامنی قرار دارد. برخی از نظریه پردازان در این تلاش بوده اند که صور گوناگون تروریسم را با ایدیولوژیها یا جنبشها مرتبط نمایند، اما رویکرد به تروریسم در اغلب مواقع حالتی گذرا دارد (احتمالا به استثنای رژیم های توتالیتر).
اسلاید 12: به ویژه در مواردی که انگیزه حالتی اسطوره ای و یا مجرد پیدا می کند تروریسم می تواند في نفسه مبدل به هدف شود و بیش از آنچه که به دفاع از ایده آلی که مدعی آن است بپردازد درصدد آن باشد که باقی بماند. از آنجا که تروریسم در تلاش ایجاد ترس است با رسانه ها دارای رابطه ای پیچیده است، چرا که باید خود را در معرض آگاهی گروههای زیادی از مردم قرار دهد [4-223 :1999 ,Boudon باید اشاره کنیم که تروریسم از نظر اهداف اصلی آن با جرم معمولی تفاوت دارد، اما همه خشونت های سیاسی را نمی توان تروریسم دانست، همان طور که تروریسم مترادف با فعالیت های چریکی و یا سایر انواع جنگ نیست [2169 :1992 ..Encyclopedia].
اسلاید 13: خشونت فیزیکی که امری ماهیت شخصی است مشخصا افراد خاصی را هدف قرارمی دهد. در مقابل خشونتی که از سوی تروریست ها اعمال می شود در اغلب موارد دولت را هدف قرار می دهد و قربانیان معمولا شهروندان بی گناه هستند. تروریستها نیز اساسا افراد فاقد قدرتی هستند که به مبارزه با دولت برمی خیزند و البته برخی از آنها تروریست های بین المللی می باشند که کشور خود را به منظور حمله به یک دولت خارجی ترک می کنند (مانند حمله سال ۱۹۹۳ به مرکز تجارت جهانی نیویورک و نیز ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به برج های دوگانه نیویورک).
اسلاید 14: سایر تروریست های بین المللی نیز گاهی عملا سیاست های دولت های خود را به اجرا در می آورند، موردی که تروریسم دولتی خوانده شده است. کشتن مخالفین دولت در سایر کشورها توسط تروریستهای اعزامی از این گونه موارد است. تروریست های دیگری نیز وجود دارند که با دولتهای خود به مبارزه بر می خیزند [80 :1998 ,Thio]
اسلاید 15: هدفی که تروریست ها از طریق خشونت تعقیب می کنند معمولا هدفی وسیله ای یا نمایشی است. وقتی تروریست ها اهداف وسیله ای دارند به نسبت بیشتری عقلانی عمل می کنند و سعی می کنند دامنه خشونت را محدود کنند. آنها می دانند اعمال خشونت زیاد سبب می شود که دولت با حمایت افکار عمومی برای از میان بردن آنها بیشتر تجهیز شود. معمولا این تصور وجود که اعمال خشونت محدودتر شانس تسلیم دولت و یا دریافت حمایت عمومی را افزایش می دهد [313 :2000 ,Moulder].
اسلاید 16: تروریست های با اهداف نمایشی عملا غیرعقلانی تر و خشن تر هستند و اغلب قربانیان بیشتری می گیرند و امروزه خشونت تروریستی بیش از آنکه وسیله ای با ابزاری باشد، نمایشی است. احتمالا یک دلیل این امر این است که مشکلات دستیابی به اهداف وسیله ای بیشتر شده است و عملا تروریست ها با محرومیت مواجه می شوند. این مشکلات هم البته به علت دگرگونی هایی است که در نحوه پاسخدهی دولت ها در مقابل تروریست ها بوقوع پیوسته است.
اسلاید 17: در سال ۱۸۶۶ در ایالات متحده آمریکا یک گروه مخفی تروریستی به نام «کوکلوکس کلان» (Ku Klux Klan) با شرکت گروهی از سفیدپوستان آمریکایی پیرو مذهب پروتستان با هدف مخالفت سرسختانه و از میان بردن سایر گروهها، و به ویژه سیاهان، یهودیان و کاتولیکها بوجود آمد. بیشتر فعالیت های این گروه بر علیه سیاه پوستان بود و از قتل و مجروح ساختن آنها فروگذار نمی کردند. آنها به هنگام انجام عملیات لباس مخصوص خود را می پوشیدند. این گروه در سال ۱۹۱۵ تجدید سازمان گردید و حیطه فعالیت خود را گسترش داد.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.