کلیات فارماکولوژی پزشکی
اسلاید 1: کلیات فارماکولوژی پزشکی(Medical Pharmacology)
اسلاید 2: فارماكولوژي: از نظر واژه شناسي، فارماكولوژي از دو كلمه يوناني قديمي شامل Pharmacon به معني دارو و Logos به معني بحث و گفتگو تشكيل شده است و معادل فارسي در نظر گرفته شده براي آن (داروشناسي) نيز نزديك به معناي واژه يوناني آن است. اما از نظر اصطلاح علمي، فارماكولوژي مطالعه موادي است كه از طريق فرايندهاي شيميايي، بخصوص از طريق متصل شدن به مولكولهاي تنظيم كننده و فعال يا مهار كردن فرايندهاي طبيعي بدن، بر موجودات زنده اثر ميگذارند.
اسلاید 3: فارماكولوژي پزشكي: دانش استفاده از مواد براي پيشگيري، تشخيص و درمان بيماريها شاخهاي ديگر از فارماكولوژي، سمشناسي (Toxicology) است كه به مطالعه اثرات نامطلوب مواد بر موجودات زنده ميپردازد.فارماكولوژي: مطالعه اثر داروها و بدن بر يكديگر 1- مطالعه اثر دارو بر بدن (فارماكودينامي)2- مطالعه اثر بدن بر دارو (فارماكوكينتيك)
اسلاید 4: دارو (Drug): در يك ديدگاه كلي ميتوان گفت دارو هر مادهاي است كه با اثر شيميايي خود باعث بروز تغيير در عملكرد بيولوژيك ميشود. بر اساس اين تعريف، سموم (Poisons) هم دارو هستند. ولی در کتاب های فارماکولوژی پزشکی، دارو ماده ای است که به منظور تشخیص، پیشگیری یا درمان یک بیماری مصرف می شود.
اسلاید 5:
اسلاید 6: گيرنده (RECEPTOR)در اغلب موارد، دارو بر روي يك مولكول خاص در سيستم بيولوژيك كه نقش تنظيم كننده دارد اثر ميكند. به این مولکول تنظیم کننده که دارو به آن متصل می شود، گیرنده ميگويند. این مولکول تنظیم کننده می تواند یک آنزیم، یک حامل (Carrier)، یک کانال یونی و یا یک گیرنده ترکیبات درون زاد (مانند گیرنده نورآدرنالین بر روی قلب) باشد.
اسلاید 7: خصوصيات داروها اندازه دارو: اندازه مولكولي دارو از مقادير خيلي كوچك (يون لیتيوم با جرم اتمي 7) تا خيلي بزرگ (آلتپلاز(Alteplase ، پروتئيني با جرم مولكولي59050 متفاوت ميباشد.اغلب داروها جرم مولكولي بين 100 تا 1000 دارند.
اسلاید 8: اتصال دارو به گيرنده داروها از طريق نيروها يا پيوندهاي شيميايي با گيرندهها اندركنش (Interaction) دارند كه سه نوع اصلي آنها شامل كووالانت، الكترواستاتيك و هيدروفوبيك است. پيوندهاي كووالانت بسيار قوي و در بسياري از موارد، در شرايط بيولوژيك، برگشتناپذير هستند (فنوکسی بنزامین)اتصالات الكترواستاتيك (يوني، هيدروژني و نيروهاي واندروالس)پيوندهاي هيدروفوبي ضعيف (احتمالاً در اندركنش داروهاي محلول در چربي با غشاء سلولي نقش دارند) (انتخابی تر)
اسلاید 9: طراحي هدفمند داروها:طراحي مولكول دارويي بر اساس ساختمان سه بعدي محل اتصال گيرندهنام گذاري داروها:نام شيميايينام رسمي (يا ژنريك يا غير تجاري) نام تجارتي (Brand or Commercial name)نام گذاري شيميايي دارو ها بر اساس قوانين IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) انجام مي شود.نام شیمیایی اختصاری: ASA
اسلاید 10: نام گذاري داروهابعضي از داروها بيش از يك نام رسمي دارند. نوراپي نفرين در آمريكا در مقابل نورآدرنالين در انگليس استامينوفن در آمريكا در برابر پاراستامول در برخي كشور هاي ديگرسازمان بين المللي براي نام گذاري داروها
اسلاید 11: در نام گذاري داروهاي جديد معمولاً در نظر گرفتن قسمت انتهايي مشترك براي آن دسته دارويي رعايت مي شود (براي مثال داروهاي بتا بلوكر معمولاً به انتهاي lol و كلسيم بلوكرهاي دي هيدروپيريديني به dipine ختم مي شوند).هر دارو در كنار داشتن يك يا بعضاً چند نام ژنريك، تعداد زيادي نام تجارتي دارد؛ بطوريكه هر كارخانه اي داروي خود را با نام تجارتي مخصوص به خود عرضه مي كند و اين نام ها مشمول قوانين copyright مي شوند. تلفظ و به خاطر سپاري راحت تر
اسلاید 12: فارماكودينامي (Pharmacodynamics)گيرنده جزئي از سلول يا ارگانيسم است كه با دارو اندركنش دارد و زنجيرهاي از حوادث بيوشيميايي را آغاز ميكند كه نهايتاً منجر به بروز اثر دارو ميگردد.اغلب گيرندهها ساختمان پروتئيني دارند، ولي در برخي موارد هم ساختمان آنها غير پروتئيني است؛ مانند اسيدهاي نوكلئيك كه گيرندههاي مهم دارويي بخصوص براي عوامل شيمي درماني سرطان هستند.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.