کم خونی ناشی از فقر آهن و سایر کم خونی های تغذیه ای
اسلاید 1: کم خونی ناشی از فقر آهن و سایر کم خونی های تغذیه ایی خانم دکتر ستوده تغذیه
اسلاید 2: اهداف کم خونی های تغذیه ایی را تعریف کنید. اپیدمیولوژی کم خونی های تغذیه ایی در جهان وایران را توضیح دهید.جذب ونقش آهن، منابع غذایی و مقدار توصیه شده روزانه آن را بیان کنید. مقدار توصیه شده روزانه و منابع غذایی فولات و B12 را توضیح دهید. علل و عوارض کم خونی های تغذیه ایی را شرح دهید. استراتژی های پیشگیری از کمبود آهن را بیان کنید.
اسلاید 3: کم خونی های تغذیه ایکم خونی هایی که در آن محتوای هموگلوبین خون کمتر از حد طبیعی است که ناشی از کمبود یک یا چند ماده مغذی مانند آهن، فولات، B12، ویتامین A و C، پروتئین، مس و B2می باشد.
اسلاید 4: اپیدمیولوژی کمبود آهن سن بعد از 6 ماهگی پیشرفت کمبود آهن کودکان قبل از سنین مدرسه نوجوانان زنان در سنین باروری سالمندان
اسلاید 5: جنسزنانشرایط فیزیولوژیبارداری نوجوانان دختر
اسلاید 6: شرایط پاتولوژیعفونت ها (شیستوزومیا، کرم قلابدار) بیماری ها
اسلاید 7: عوامل محیطیدریافت کم آهن زیست دسترسی کم آهن غذایی کمبود مواد مغذی خون ساز دیگر عوامل اقتصادی اجتماعیافراد با وضعیت اقتصادی اجتماعی پائین
اسلاید 8: ترتیب شیوعزنان باردارکودکان فبل از سنین مدرسهپری ترم یا LBW زنان دیگرسالمندانکودکان سنین مدرسه مردان
اسلاید 9: گروه های در معرض خطر و علل کمبود زنان سیکل ماهانه انتقال به جنین بارداری های با فاصله کم استفاده از IUD
اسلاید 10: کودکان 6 ماه اول زندگی: LBW عدم مصرف شیر مادر 6 ماهگی تا 3 سالگی: رشد سریع غذاهای کمکی عفونتها PEM
اسلاید 11: بالاتر از 3 سال: رشد عفونت ها نوجوانان رشد سیکل ماهانه بارداری سالمندان دریافت ناکافی اثر بیماری و داروها
اسلاید 12: کمبود آهن شایع ترین اختلال تغذیه ایی در دنیا 5-4 بیلیون نفر در دنیا (80-66%) کمبود آهن 2 بیلیون نفر (بیش از 30%) کم خون که به طور عمده ناشی از کمبود آهن است
اسلاید 13:
اسلاید 14: ناحیه %کم خونی % IDA % کمبود آهن افریقا 39 29 73 امریکا 18 14 34 آسیای جنوب شرقی 53 39 99 اروپا 9 7 17 مدیترانه شرقی 38 29 72 پاسیفیک غربی 38 29 72 کل 34 26 64
اسلاید 15: جنوب آفریقا کمترین شیوع کم خونی در زیر نواحی دنیای در حال توسعه به علت استفاده از ظروف آهنی در پخت و پز
اسلاید 16: اپیدمیولوژی کمبود آهن و IDA در ایران 1374 بررسی روی زنان 49-15 سال: شیوع کم خونی 33.4% کمبود آهن 34.5% کم خونی فقر آهن 16.6%
اسلاید 17: اختلافی بین شهر و روستا وجود نداشت. کم خونی بعد از 40 سالگی افزایش می یافت. شیوع کم خونی فقر آهن با افزایش تعداد زایمان افزایش می یافت.زنانی که گوشت کمتر می خوردند شیوع بالاتر کم خونی فقر اهن را نشان دادند.
اسلاید 18: وضعیت فریتین سرم زنان 49-15 سال ایران 1374 فریتین(ug/L) % تخلیه شدید(<12) 34.3 تخلیه متوسط(18-12) 9.9 تخلیه خفیف(24-19) 5.8 طبیعی (99-25) 28.5 تعادل مثبت آهن(229-100) 15.3 آهن اضافی (300) 6.1
اسلاید 19: بررسی سال 80 در ایرانکم خونی در 38% کودکان 23-15 ماهه در برخی مناطق روستایی تا 60% شیوع کم خونی در کودکان زیر 2 سال کشور افزایش یافته
اسلاید 20: مقایسه کم خونی و کمبود آهن در دختران 14-20 ساله کشور سال 74 سال 80 کم خونی 31 18 کمبود آهن 39 25 شیوع در زنان باردار فرقی نکرده
اسلاید 21: مجمع عمومی سازمان ملل در 2002 کشورها باید تا سال 2010 مداخلاتی را بر اساس شرایط محلی خود تهیه و اجرا کنند تا شیوع کم خونی به یک سوم کاهش یابد.
اسلاید 22: اشکال آهن غذایی هم درهموگلوبین، میوگلوبین وبعضی آنزیم ها غیر هم دربعضی غذاهای حیوانی (آنزیم های غیرهم وفریتین)، غذاهای گیاهی
اسلاید 23: آهن هم با تشکیل وزیکولتنها 10-5% آهن غذایی جذب تا25% آهن غیرهمانتقال تسهیل یافتهبیشترآهن غذاییجذب 10-2%
اسلاید 24: عوامل افزایش دهنده جذب آهن غیرهم شکل فرواسید اسکوربیک اسیدیته معده قندهاواسیدهای آمینه حاوی گوگردعامل گوشت (MFP)
اسلاید 25: افزایش نیاز (بارداری ، شیر دهی ، رشد ، کمبود آهن )لاکتالبومین و لاکتوفرین شیر مادر دریافت کم آهن
اسلاید 26: عوامل کاهش دهنده جذب آهن غیر هم اگزالات فیتات تانن کلسیم کاهش اسید معده افزایش حرکت روده استاتوره
اسلاید 27: دفع اتلاف آهن روزانه mg 1 درمردان وکمی کمتردرزنان بدون سیکل ماهانه اتلاف روزانه درسیکل ماهانه حدودmg 0.5 درروز
اسلاید 28: عملکرد درهموگلوبین ومیوگلوبین درآنزیم های حاوی آهن هم وغیرهم در زنجیره تنفسی و غیره آنزیم های متعدد درمغز وسنترانتقال دهنده های عصبی عملکردایمنی
اسلاید 29: منابع غذایی جگربهترین منبع غذاهای دریایی، کلیه، قلب، گوشت ومرغ دیگ های آهنی
اسلاید 30: RDA mg/d شیرخواران 6 -0 ماه 0.27 12-7 ماه 11 3-1 سال 7 8-4 سال 10 نوجوانان پسر 11 نوجوانان دختر 15 مردان 8
اسلاید 31: زنان 50-19 سال 18 زنان 51+ سال 8 بارداری 27 شیردهی 9
اسلاید 32: محتوای آهن برخی غذاها mg جگر گاو90 گرم 5.8 گوشت گاو بدون چربی90 گرم 3 سینه مرغ یک عدد 1.2 اسفناج یک لیوان 2 نان گندم کامل یک برش 1 لوبیا های پخته90 گرم 4
اسلاید 33: علل کم خونی فقر آهن دریافت ناکافی آهن غذایی جذب ناکافی به علت عوامل کاهنده جذب آهن یا کمبود افزایش دهنده های جذب آهن، اسهال، آکلریدری، بیماری روده ای، گاستریت اتروفیک، گاسترکتومی، تداخل داروها: آنتی اسیدها، کلسترامین، سایمتیدین، رانیتیدین، تتراسیکلین)
اسلاید 34: افزایش نیاز به آهن اتلاف خون: سیکل ماهانه سنگین، خونریزی مزمن یا حاد، آلودگی به کرم قلابدار،ورزشکاران IUD، داروها آزاد شدن ناقص آهن از ذخایر به پلاسما و استفاده مختل آهن به علت التهاب مزمن یا اختلالات مزمن دیگر
اسلاید 35: عوارض کمبود آهن و کم خونی اختلال تکامل شناختی و سایکوموتور کاهش قدرت یادگیری و تمرکز و پیشرفت تحصیلی تغییرات رفتاری(خستگی، بی اشتهایی، Pica) کاهش IQ اختلال تکامل گفتاری
اسلاید 36: کاهش مقاومت به عفونت - کاهش توانایی لکوسیت ها در از بین بردن میکروارگانیسم ها - کاهش توانایی لنفوسیت ها در تکثیر در تحریک با میتوژن - کاهش تعداد سلول های مسئول ایمنی با واسطه سلولی - کاهش فعالیت فاگوسیتی نوتروفیل ها
اسلاید 37: کاهش ظرفیت انجام کار و ورزش عوارض بارداری افزایش مرگ و میر مادر و شیرخوار نارسی و IUGR در کشورهای در حال توسعه کم خونی شدید عامل تا 20% مرگ مادران است. نتایج مطلوب بارداری 45-30% در زنان کم خون کمتر است و شیر خواران آنها ذخایر کمتر آهن دارند.
اسلاید 38: اختلالات رشد اختلالات اپیتلیال زبان، ناخن، دهان، معده اختلالات اندوکرین و نروترنس میترها عملکرد تیروئید، تولید و متابولیسم کاتکولامین ها و نروترنس میترها ی دیگر افزایش جذب فلزات سنگین
اسلاید 39:
اسلاید 40: تشخیص کمبود و کم خونی فقر آهن فریتین سرم/پلاسما آهن سرم/پلاسما TIBC TS% رسپتورهای محلول در سرم ترانسفرین پروتوپورفیرین نسبت ZnPP/heme پاسخ به مکمل یاری آهن
اسلاید 41: استراتژی های پیشگیری از کم خونی فقر آهن بهبود رژیم غذایی کمیت و کیفیت آهن دریافتی: روش های حذف فیتات عدم مصرف چای و لبنیات با غذا مصرف مواد حاوی ویتامین C با غذا مصرف شیر مادر در شیر خواران
اسلاید 42: غنی سازی غذاها با آهن مکمل یاری آهن برای شیر خواران و زنان باردار تجویز می شود تمام زنان در سنین باروری گروه هدف باشند دو نوع هفتگی و روزانه کنترل عفونت
اسلاید 43: توصیه کمیته علمی آهن یاری کشور مقدار مدت نوزادان LBW حداقل 2mg/kg 2 تا 24 ماهگی کودکان 6 تا 24 ماهه 2mg/kg 6 تا 24 ماهگی کودکان 2 تا 6 سال 30 mg یک بار 3 ماه در سال در هفته 7 تا 14 سال 60mg یک بار 3 ماه در سال در هفته
اسلاید 44: مقدار مدت نوجوانان 60mg یک بار 4 ماه در سال در هفته زنان در سنین باروری 60mg یک بار 4 ماه در سال در هفته زنان باردار روزانه 60mg + از پایان ماه 4 بارداری تا 3 400 میکروگرم فولات ماه پس از زایمان
اسلاید 45: مزایای غنی سازی به تمام بخش های جمعیتی می رسد نیاز به همکاری افراد ندارد نیاز به سیستم بهداشتی برای انتقال ندارد ارزان است
اسلاید 46: معایب مکمل یاری به تمام بخش های جمعیتی نمی رسد نیاز به همکاری افراد دارد گران تر از غنی سازی است
اسلاید 47: فولات کمبود فولات شایع ترین کمبود ویتامینی در دنیا تا %10 جمعیت امریکا ذخایر ناکافی فولات دارند.
اسلاید 48: زیست دسترسی فولات درغذا نصف مکمل ویتامین است زیست دسترسی فولات در بیشتر غذاها 50_25%است
اسلاید 49: DRI RDA مردان و زنان 400 میکروگرم در روز معادل فولات غذایی 1 میکروگرم فولات غذا= 6.0 میکروگرم اسیدفولیک از غذاهای غنی شده یا مکمل فولات مصرف شده با غذا
اسلاید 50: منابع منابع غنی جگر، قارچ و سبزیجات سبز برگی شکل منابع خوب گوشت، سیب زمینی، نان گندم کامل ، حبوبات 90-50% ویتامین در ذخیره، پختن یا فرایند در حرارتهای بالا از بین می رود
اسلاید 51: کمبود اختلال در سنتز RNA,DNA کم خونی مگالوبلاستیک جراحات پوستی کاهش رشد
اسلاید 52: ضعف عمومی، افسردگی ، پلی نروپاتی افزایش هموسیستئین خون NTD
اسلاید 53: علل کمبود مصرف ناکافی قحطی و فقر، روش های پخت غذا، عادات غذایی نامناسب، الکلیسم، سالمندی، بیماران روانی جذب ناکافی افزایش نیازمتابولیسم تغییر یافته (الکل و داروها) افزایش دفع (اسهال طولانی)
اسلاید 54: B12 (کبالامین) در امریکا:10-15% افراد بالای 60 سال کمبود B12 دارند. کم خونی کشنده در افراد بالای 50 سال بیشتر است و با افزایش سن زیاد می شود. 2% افراد بالای 60 سال کم خونی کشنده دارند.
اسلاید 55: مطالعه Framighamشیوع 12% در سالمندانی که در خانواده زندگی می کنند.مطالعات دیگر:شیوع 40-30% در مراکز سالمندان یا سالمندان بیمار
اسلاید 56: DRI RDA مردان و زنان 2.4میکروگرم در روز
اسلاید 57: منابعسنتز توسط باکتریها عدم جذب ویتامین های سنتز شده در کولون غنی ترین جگر و بعضی سبزیجات دریایی سپس گوشت، شیر، تخم مرغ، ماهی ، پنیر
اسلاید 58: غذاهای گیاهی فقط در صورت آلودگی یا سنتزباکتریایی حاوی 12B هستند
اسلاید 59: کمبود اختلال در تقسیم سلولی(مغز استخوان و مخاط روده) لذا کم خونی مگالوبلاستیک اختلالات عصبی دمیلینه شدن اعصاب محیطی و مرکزی
اسلاید 60: علل کمبود تولید و ترشح ناکافیIF سبب کم خونی کشنده (پرنیشیوز) کمبود ارثی، سالمندی، اختلال اتوایمون، گاسترکتومی، سوء جذب، ایلئکتومی، کودکان شیر مادر خوارزنان گیاهخوار، عفونت هلیکوباکتر پیلوری
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.