کنترل عفونت در مراکز درمانی
اسلاید 1: کنترل عفونت در مراکز درمانیتهیه کننده : مریم مهرعلی پور کارشناس مدیریت پرستاری
اسلاید 2: www.nursingword.com
اسلاید 3: کنترل عفونت وجود محیط ایمن، یکی از شروط اصلی دستیابی به سلامتی مطلوب.عفونت در محیط های بهداشتی، درمانی و مراقبتی خطری مهم به شمار می رود و حفاظت از خود و مددجویان در برابر آن از اولویت های پیشگیری و مراقبت های درمانی می باشد.پیشگیری و کنترل عفونت یکی از اهداف اولیه پرسنل بهداشتی است.وظیفه پرستاران در حیطه کنترل عفونت این است که با شناخت انواع میکروارگانیسم های بیماری زا راه های پیشگیری و مهار آن را یاد گرفته و برای جلوگیری از انتشار آن اقدام نماید.
اسلاید 4: کنترل عفونت.تمام میکروارگانیسم ها، بیماری زا نسیتند و هضم سلولز در روده) k فلور طببیعی(ساخت ویتامین
اسلاید 5: تعاریف واژه های عفونت عفونت آندوژن : عفونت هایئ که از درون بدن منشا می گیرد. عفونت اگزوژن : عفونت های که خارج از بدن ایجاد بیماری می کنند. پاتوژن : ارگانیسم های غیر مفیدی که قابلیت صدمه زدن به بدن افراد را دارند.توکسین : سمی که توسط پاتوژن تولید می شود و باعث اختلال در عملکرد فیزیولوژیک سلول و به خطر انداختن مکانیسم دفاعی بدن می شود.آندو توکسین : موادی هستند که در اثر تخریب و نابودی باکتری آزاد می شوند.اگزوتوکسین : مواد پروئتئینی هستند که توسط باکتری زنده ترشح و و در بدن منتشر می گردد.
اسلاید 6: تعاریف واژه های عفونتسمپتوماتیک (Symptomatic) : عفونت منجر به بروز علایم آسمپتوماتیک : عفونت بدون علایمکلونی : بدون وجود علایم و ایجاد یک تجمع از عوامل عفونی، منبع مهم برای انتقال عفونت
اسلاید 7: زنجیره عفونت
اسلاید 8: تعریف عفونت فرایندی که در آن عامل بیماری زا به بدن افراد حمله کرده و رشد و تکثیر یافته و باعث آسیب رساندن فرد می شود. پدیده ای که میزبان به دلیل تهاجم عامل بیماری زا دچار آسیب می شود.
اسلاید 9: عوامل عفونیباکتری ها : 1 - تهاجم به بافت سالم : سالمونلا به مخاط روده حمله کرده و سبب اسهال حاد می شود.استافیلوکوکها و استرپتوکوکها باعث عفونت زخم و بافتهای نرم می شوند.2- ترشح سم : سم کلستریدیوم تتانی کزاز ایجاد می کند. ویروس ها : سرماخوردگی- سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) – آبله مرغان – تبخال - سرخجه قارچ ها : برفک دهان نوزادان، عفونتهای پوستی، کچلی انگل ها : عفونت روده ای
اسلاید 10: مخزن یا منبعمخزن یا منبع جایگاه طبیعی برای رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها انسان، گیاه، حیوان، پرندگان، خاک، بند پایان مثل پشه، شپش و کنه یا محلی که شرایط مناسب را برای تغذیه میکروارگانیسم مهیا عامل کزاز در خاکویروس هاری در سگویروس ایدز در بدن انسان
اسلاید 11: مخزندو مخزن عمده احتمالی عفونت در بیمارستان :1 - دست های کارکنان در صورت آلوده شدن 2- بیماران آلوده از طرفی محیط های بی جان نظیر هوا، غذا، آب و اجسام اگر آلوده شوند می توانند مخزنی برای عفونت شوند.
اسلاید 12: مخزنسطح پوست و حفرات بدن : دهان و رودهمایعات درون بدن : خون و بزاقمواد دفعی : ادرار و مدفوع
اسلاید 13: راه خروج سومین جز یک چرخه ی عفونت راه خروجی است که از طریق آن میکروارگانیسم عفونت زا از مخزن خود خارج می گردد. ارگانیسم ها باید بتوانند به طریقی از مخزن خارج شوند. میزبان مبتلا به عفونت باید ارگانیسم را به میزبان دیگر یا محیط پخش کند تا انتقال بیماری صورت گیرد این راه ها عبارتند از :راه های تنفسی (خلط) - معدی روده ای(استفراغ و مدفوع) تناسلی ادراری(ادرار) - پوست و مخاط آسیب دیده(بثورات و زخم) ترشحات زخم و خون
اسلاید 14: روش های انتقال چهار شیوه اصلی انتقال : 1 – تماس مستقیم : تماس با ترشحات زخم، بوسیدن، تماس جنسیتماس غیر مستقیم : تماس فرد با یک شیء بیجان که توسط منابع عفونی آلوده شده : وسایل شخصی، آب، غذا 2 – وسایل و اشیا : بر خورد با شی آلوده مثل شانه ، لباس و سوزن 3 – هوا : سرفه، عطسه یا صحبت کردن و پرتاب قطرات معلق در هوا به سمت اشیاء بی جان یا میزبان مستعد 4 – حیوانات : مثل جوندگان
اسلاید 15: راه ورودبرای رسیدن ارگانیسم به میزبان، وجود راه ورود ضروری است : علاوه بر این، ارگانیسم های خاصی ممکن است راه های ورود خاصی را نیاز داشته باشند تا عفونت رخ دهد. مثال باکتری سل در تماس پوستی انتقال نمی یابد تنها از راه تنفسی انتقال می یابد. تنفسی- گوارشی- ادراری تناسلی- پوست و مخاط آسیب دیده.
اسلاید 16: میزبان استعداد ابتلا : میزان مقاومت میزبان در برابر پاتوژن ها یا میزان آسیب پذیری فرد در برابر میکروارگانیسم ها.سیستم ایمنی قدرتمند بودن از ابتلا به بسیاری از بیماری های عفونی جلوگیری می کند. عوامل مهمی که فرد را مستعد به بیماری می کنند شامل : سن، وضعیت ایمنی، بیماری های زمینه ای و مداخلات تشخیصی و درمان می باشد. در دو مقطع از زندگی یعنی دوران شیرخوارگی و سنین پیری مقاومت بدن نسبت به عفونت ها کاهش می یابد. بیماران دچار بیماری های مزمن (نظیر تومورهای بدخیم، سرطان خون ، دیابت شیرین، نارسایی کلیه و سندروم نقص ایمنی اکتسابی) استعداد بیشتری برای ابتلا به عفونت های ناشی از پاتوژن های بیمارستانی دارند.
اسلاید 17: مراحل عفونت دوره کمون یا نهفتگی : فاصله بین ورود عوامل بیماری زا به بدن و بروز علایم عفونت دوره مقدماتی : فاصله بین شروع علایم غیر اختصاصی(تب، ضعف یا تهوع) تا بروز علایم اختصاصی دوره اصلی و حاد بیمار ی: ظهور علایم اختصاصی عفونت دوره نقاهت : از بین رفتن علایم حاد عفونت، بهبود بیماری و بازگشت بده به حالت طبیعی
اسلاید 18: آمار عفونت هاي بیمارستانی%6 بیماران بستری در بخشهای داخلی و جراحی عمومی%18 بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه
اسلاید 19: عفونت بیمارستانی به عفونتی گفته می شود که در اثر برخورد میزبان با عوامل ایجاد کننده عفونت در بیمارستان روی داده باشدعفونتی که 48 تا 72 ساعت بعد از پذیرش بیمار در بیمارستان ایجاد می شود.
اسلاید 20: عفونت های شایع بیمارستانعفونت های دستگاه ادراری 40 درصد از عفونت ها را به خود اختصاص داده و به عنوان شایع ترین عفونت است. عفونت پنومونی دومین عفونت شایع بیمارستانی عفونت جراحی که سومین عفونت شایع بیمارستانی است و 24 درصد کل عفونت های بیمارستانی را به خود اختصاص می دهد
اسلاید 21: مهم ترین عوامل خطر ساز 5 – آنتی بیوتیک تراپی طولانی مدت6 – پروسیجرهای تشخیصی7 – انواع جراحی ها و سوختگی ها8 – بستری طولانی مدت1 – بیماری های وخیم و طولانی مدت2 – سنین بسیار بالا وبسیار پائین3 - نقص سیستم ایمنی(دیابت و ایدز)4 - ضعف سیستم ایمنی (رادیوتراپی و شیمی درمانی)
اسلاید 22: عفونت های بیمارستانی دستگاه ادراری تداوم کاتتر گذاری تخلیه باز (تخلیه کیسه مسدود)پار شدن سیستم تخلیه بسته استفاده از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف (کاندیدا)عدم رعایت نکات بهداشتی هنگام سونداژ
اسلاید 23: عفونت های بیمارستانی دستگاه تنفسی عوامل زمینه ساز : تجویز آنتی بیوتیک های وسیع الطیف و یا استفاده نابجا از آنها بیماری زمینه ای شدید (مانند بیماری مزمن ریوی)لوله گذاری تنفسی مثل لوله گذاری تراشه موقعی که میزبان دارای اختلال سیستم ایمنی است و میکروب های زیادی وارد بدن می شوند. سن بالا طولانی بودن مدت بستری عدم خروج ترشحات از سیستم تنفسی یا احتمال آسپیراسیون
اسلاید 24: پیشگیری شناسایی بیماران مستعد به پنومونی بیمارستانی اجتناب از تسکین بخش بیش از حد انجام ساکشن مکرر و درمان تنفسی در ناژ و زدن به پشت بیمار شستن مکرر دست ها توسط پرسنل پزشکی و پرستاری خارج کردن بیمار از دستگاه حمایت تنفسی مکانیکی هر چه زودتر که ممکن باشد
اسلاید 25: عفونت زخم جراحی علل ایجاد کننده : عفونت باکتری ها شامل استرپتوکوک ها، استافیلوکوک ها یا سایر میکروب هاست علی رغم احتیاطات کامل بر ضد این میکروب ها مراقبت های خوب پس از عمل، قبل از عمل جراحی و روش های ضد عفونی کننده ی جدید گاهی عفونت ایجاد می شود. عوامل تشدید کننده : اشخاص مسن تغذیه ناکافی هر گونه بیماری مزمن به ویژه دیابت شیرین جراحی در دستگاه گوارش استفاده از داروهای سرکوبگر ایمنی بیماران چاق بیماران مبتلا به سرطان
اسلاید 26: پیشگیریاستفاده از آنتی بیوتیک های خاص مثل نئومایسین پیش از جراحی در دستگاه گوارش برای استریل کردن لوله گوارشی تمیز کردن کامل پوست قبل از جراحی استفاده هر چه کمتر از بخیه
اسلاید 27: پیشگیری از عفونت ها تماس مهم ترین و شایع ترین راه انتقال عفونت بیمارستانی است.انتقال از راه تماس به سه طریق صورت می گیرد : تماس مستقیم (حین مراقبت از بیمار)تماس غیر مستقیم(اشیاء مثل سوزن، پانسمان، دست آلوده) طریق قطرات (حین سرفه، عطسه، صحبت، برونکوسکوپی، ساکشن).
اسلاید 28: کنترل عفونت در مراکز بهداشتی درمانیهدف اصلی کنترل عفونت ایجاد یک محیط امن و بدون خطر برای مددجویان و پرسنل شاغل در آن است.احتیاط های جداسازی احتیاط های جدا سازی : به عنوان راهنمایی برای پیشگیری از انتقال میکروارگانیسم در بیمارستان است.1 - احتیاط های استاندارد 2 - احتیاط های براساس انتقال
اسلاید 29: احتیاطات استاندارد شستن دست استفاده از دستکش ماسک گان محافظت از چشممحافظ صورت گان بهداشت محیط
اسلاید 30: وسایل حفاظت فردی
اسلاید 31: شستن دست ها مناسب ترین و اساسی ترین روش کنترل و پیشگیری از عفونت شستن دست ها 50 درصد عفونت بیمارستان را کاهش می دهد.قبل و بعد از تماس با بیمار قبل از اقدامات تهاجمی مثل سونداژ ادراری، کاتترهای وریدیبعد از تماس با ترشحات بدن و اشیاء آلودهقبل و بعد از درآوردن دستکش ها
اسلاید 32: 1 . پس از خارج کردن دستکشها از دست2. در شروع شیفت کاري3. هنگام آلوده شدن دستها، نیز پس از عطسه کردن، سرفه4. در فواصل تماس با بیماران5. قبل از تهیه داروهاي بیماران6. قبل از انجام اقدامات تهاجمی7. قبل از مراقبت از بیماران آسیب پذیر مانند نوزادان و افراد دچار سرکوب شدید سیستم ایمنی8. قبل و بعد از تماس با زخم9. قبل از غذا خوردن10 . بعد از دست زدن به اشیایی که احتمال آلودگی آنها با میکروبهاي بیماریزا وجود دارد مانند ظروف اندازه گیري ادرار بیماران و وسایل جمع آوري ترشحات بدن بیماران11 . پس از مراقبت از بیماران دچار عفونت یا بیمارانی که احتمال دارد با میکروبهایی که از لحاظ اپیدمیولوژي اهمیت خاصی دارندکلونیزه شده باشند مانند باکتريهاي مقاوم به چند نوع آنتی بیوتیکاندیكاسیونھاي شستن دست
اسلاید 33:
اسلاید 34: قدم اول استفاده از آب و صابون استفاده از صابون معمولی کافی است و نیازي به استفاده از صابون هاي ضد میکروبی وجود ندارد
اسلاید 35: قدم دوم دستها را براي 10 الی 20 ثانیه به هم بمالیدتمام سطوح را به طور کامل شستشو دهید که شامل ساعد، پنجه ها، پشت دستها، انگشتان و زیر ناخنهاآبکشی دستها
اسلاید 36:
اسلاید 37: شستن دست هاشستن دست با صابونهاي معمولی و آبکشی باعث میشود تا میکروارگانیسمها از روي پوست زدوده شوند (روش مکانیکی). شستن دست با محصولات ضد میکروبی باعث کشته شدن میکروارگانیسمها یامهار رشد آنها میگردد که به آن ضد عفونی کردن گویند.
اسلاید 38:
اسلاید 39: استفاده از دستکش تماس با ترشحات و مواد دفعی بدنتماس با پوست آسیب دیده و غشای مخاطیوجود زخم یا ترک در پوست فرد مراقبت کننده دستکش باید : مچ آستین گان را بپوشاند. فقط یكبار استفاده گرد د. در صورت پارگی و آلودگی قابل مشاھده تعویض گردد. بین ھر بار انجام مراقبت از بیماري كه حامل میكروارگانیسم هاست تعویض شود. پس از استفاده و پیش از ارائه مراقبت به بیمار دیگر، بایدخارج و بلافاصله دستھا شسته شود تا از انتقال میكرو ارگانیسم ها به محیط یا سایر بیماران جلوگیري شود.
اسلاید 40: گان پیشگیری از آلودگی لباس کارکنان با خون و مایعات بدن بیمار سد حفاظتی فراهم می کند و باید قبل از ورود به اتاق بیمار پوشیده شودگان باید، یكبار مصرف و یا از جنس قابل شستشو باشد. آستین گان باید بلند ومچ آن کش دار باشد . گان باید یقه بسته باشد ( یقه باز و یقه ھفت نباشد(اندازه گان باید مناسب باشد و نواحی مورد نیاز بدن را بپوشاند.(بلندی گان باید تا زیرزانو باشد.گان باید ضد آب باشد و در غیر اینصورت باید یک پیش بند پلاستیکی روی ان پوشیده شود.در صورت آلودگی قابل مشاھده بلافاصله تعویض شود. بهتر است بعد از استفاده گان را معدوم نمود . و یا اگر قابل شستشو است به طریق مناسبي بدون پراكنده شدن آلودگي، به رختشویخانه فرستاده شده و سپس دستھا شسته شوند.
اسلاید 41: ماسک برای جلوگیری از استنشاق ذرات بزرگ معلق در هوا که معمولا از فواصل کوتاه انتقال می یابند یا ذرات کوچک که می توانند در هوا معلق مانده و از فواصل طولانی به آسانی منتقل شوند به کار می رود. تماس میکروب ها را با غشای مخاطی دهان و بینی کم میکند. یک ماسک فقط یکبار استفاده می شود. اگر ماسک با اطراف گردن تماس یابد. هرگز نباید برای استفاده مجدد آن را روی دهان و بینی آورد. ماسک های جراحی ساخته شده از پارچه یا کاغذ برای محافظت از پاشیدن و ریختن ترشحات به کار می روند. ماسک های کاغذی با ماده مصنوعی جهت فیلتراسیون، یک مانع یا سد موثر علیه میکروارگانیسم ها هستند.
اسلاید 42: محافظهای چشمی در مواقعی که خطر آلودگی غشاهای مخاطی چشمها وجود دارد مثل ساکشن ترشحات حلق و تراشه و یا در کارهای تهاجمی که امکان پاشیدن ترشحات وجود دارد به کار می روند.
اسلاید 43: کلاه و کفش در بخش های ویژه که روشهای تهاجمی انتخابی انجام می شوند پرسنل باید کلاه یا روسری هایی بپوشند که کاملا موها را بپوشاند.پرسنل باید کفش های اختصاصی بپوشند که به راحتی قابل تمیز کردن باشند.
اسلاید 44:
اسلاید 45: پوشیدن گان
اسلاید 46: پوشیدن دستکش
اسلاید 47:
اسلاید 48: گذاشتن عینک یا محافظ صورت
اسلاید 49: ترتیب پوشیدن وسایل حفاظت فردی1. شستن دست (مطابق با احتیاطات استاندارد )2. پوشیدن گان3. پوشیدن کلاه یا محافظت موھای سر4. ماسک5. محافظ صورت یا عینک .6. دستکش
اسلاید 50: پیشگیری از فرو رفتن سوزن در پوست اجتناب از صدمه جلدی مهمترین جنبه ی کاهش عفونت خونی است در هنگام کار با سوزن ها ، تیغ ها و دیگر اجسام تیز باید دقت خاصی نمود. سرسوزنها و سایر اجسام نوک تیز در ظروف مقاوم به سوراخ و مخزنهای مخصوص وسایل آلوده نوک تیز (سفتی باکس) انداخته می شوند. اجتناب از گذاشتن مجدد درپوش سوزنها استفاده از روش یک دستی تجهیزات مورد استفاده شسته و در صورت لزوم ضدعفونی و یا استریل شوند. سطل زباله در بسته بمانند تا زمانی که سوزانده، اتوکلاو یا دفن شوند.
اسلاید 51: ضدعفونیحذف کامل تمام میکروارگانیسم ها به استثنای اسپور باکتریها از روی اشیای بی جانانواع محلول های ضدعفونی کننده :1- الکل ایزوپروپیل 70 درصد : ضدعفونی پوست فبل از تزریق، سطوح و وسایل2- هیبیتان یا کلر هگزیدین : نیم درصد برای ضد عفونی پوست قبل از اعمال جراحی، محلول یک درصد برای بعضی زخم ها، محلول 5 درصد برای اشیاء بی جان3- فنول ها : فنول یا کربولیک اسید که غلظت 2-1 درصد آن برای پوست بکار می رود. 4- گلوتورالدئید 2 درصد : وسایلپراکسید هیدروژن 6-3 درصد: ضدعفونی دهان و پاک کردن زخم هاپوویدون آیوداین 10 درصد (بتادین) : ضدعفونی پوست قبل از جراحیستاولن یا ساولن : برای اتاق عمل و شستن زخم هاکریزول یا محلول صابونی لیزول : غلظتهای بالاتر از 5/2 درصد باعث خرابی بافت های زنده می شود. 5 درصد آن برای اتاق عمل
اسلاید 52: استریل کردنتخریب کامل یا حذف تمام میکروبها و اسپور آنهاروشهای استریلیزاسیون : روشهای فیزیکی : الف- حرارت مرطوب : اتوکلاو کردن (بخار) - آب جوشب- حرارت خشک : فور یا آونج- اشعه ماوراء بنفش و گاماروشهای شیمیایی : الف - گاز اکسید اتیلن محلولهای شیمیایی
اسلاید 53: گند زدائینقش پرستار برای جلوگیری از بروز و گسترش عفونت باید با توجه به تکنیک های گندزدائی اعمال شود.هرگونه فعالیتی که از عفونت جلوگیری نموده و یا زنجیره آن را بگسلد.
اسلاید 54: روش گند زدائی گندزدائی طبی : روش ها و اعمالی است که به منظور کاهش تعداد عوامل عفونت زا و پیشگیری از انتقال آن ها صورت می گیرد (شستن دست ها، عدم کاربرد وسایل مشترک مثل مسواک، شانه و حوله، دورانداختن لیوان های یک بار مصرف پس از استفاده، کاربرد ماسک در زمان سرما خوردگی) گندزدائی جراحی : هدف عاری کردن شی از تمامی میکروارگانیسم های بیماری زا( پاتوژن ها و اسپورها) می باشد. این روش به عنوان روش استریل شناخته می شود.(در اتاق عمل، اتاق زایمان، جاگذاری سوند ادراری و یا تعویض پانسمان)
اسلاید 55: احتیاط هایی بر اساس انتقال 1- احتیاط های ذرات معلق در هوا : سل ریوی، آبله مرغان یا دیگر پاتوژنهای منتقله و سرخک رعایت احتیاطات منتقله از هوا توصیه شده است.- استفاده از ماسک در هنگام ورود به اتاق بیمار- بیمار را در مواقع ضروری به خارج از اتاق انتقال دهید و صورت وی را حتی المقدور با ماسک بپوشانید.- بیمار در اتاق خصوصی که دارای تهویه با فشار منفی بوده و در بسته باشد.2- احتیاط های ذرات تنفسی :برای ارگانیسم هایی که قابل انتقال از طریق تماس نزدیک، صورت به صورت باشند مثل اوریون، دیفتری، مننژیت، پنومونی، سیاه سرفه، سرخجه، طاعون ریوی و آنفلونزا ، استفاده می شوند. - زمانی که تا فاصله سه فوتی بیمار کار می کنید ماسک بزنید.- بیمار را فقط در صورت لزوم به خارج از اتاق منتقل کرده و در صورت امکان ماسک بزنید.- ملاقات کنندگان را در فاصله 3 فوتی فرد عفونی نگه دارید.
اسلاید 56: احتیاط هایی بر اساس انتقال 3 - احتیاطهای تماسی : برای ارگانیسم هایی که به دنبال تماس مستقیم یا غیر مستقیم منتقل می شوند مثل ارگانیسم های مقاوم به آنتی بیوتیک ( استرپتوکوک مقاوم به وانکومایسین، استافیلوکوکهای مقاوم به متی سیلین) اسهال های عفونی به کار می روند.در صورت در دسترس بودن، بیمار را در اتاق خصوصی قرار دهید.هنگام ورود به اتاق دستکش بپوشید. دستکش ها را بعد از برقراری تماس با مواد عفونی تعویض کنید. دستکش ها را قبل از ترک محیط بیمار در آورده و شستشوی دست ها با مواد ضد میکروبی را انجام دهید.در مواردی مثل اسهال، زخم حاوی ترشحات که امکان تماس با عوامل عفونت زا وجود دارد گان بپوشید.حرکت بیمار به خارج از اتاق را محدود سازیداز تقسیم وسایل مراقبت از بیمار با سایرین اجتناب کنید.
اسلاید 57: استریل کردن
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.