گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه پنج زوج شهرستان ازنا استان لرستان
اسلاید 1: بنام خدا
اسلاید 2: گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه پنج زوج، شهرستان ازنا، استان لرستانریاست جمهوریسازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشوراداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستانپژوهشگر: داود داودی شماره مجوز: 943141/00/1125 تاریخ شروع عملیات میدانی: 1394/3/2ناظر برنامه: آقای عباس نوری مشاور علمی و راهبردی: خانم دکتر لیلا خسروی
اسلاید 3: پیشینه پژوهشهای باستانشناسیبا وجود اینکه ازنا از مناطق مهم فرهنگی در شرق زاگرس مرکزی است، اما فعالیتهای باستانشناختی نسبتاً کمی در این ناحیه صورت گرفته است. نخستین بار در سال 1385 مصطفی عبدالهی بررسیهایی را در این ناحیه انجام داد. در سال 1387 دومین و سومین فصل این مطالعات ادامه یافت. در سال 1391 چهارمین فصل بررسیها توسط عبدالهی انجام شد. نتایج حاصل از این بررسیها، شناسایی 160 اثر فرهنگی مربوط به ادوار پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی بود (عبدالهی و گراوند 1385؛ عبدالهی 1387؛ 1391).در سال 1388 تپهی قلا گپ ازنا با هدف لایهنگاری توسط عبدالهی مورد کاوش قرار گرفت که نتایج گمانهزنی بیانگر وجود چندین فاز استقراری پیش از تاریخ همراه با سفال ساده و منقوش در این تپه بود (عبدالهی و سرداری 1390). در خلال سالهای 91-1390 تپهی رودخانه شرقی درحاشیه جنوبشرق شهر ازنا و در مسیر جاده اصفهان با هدف نجات بخشی توسط محمدرضا محمدیان کاوش گردید. گزارش ارائه شده بیانگر وجود استقرارهایی از ادوار نوسنگی و مس و سنگ در این تپه است (محمدیان 1391).
اسلاید 4: روستای پنج زوج
اسلاید 5:
اسلاید 6: قبرستاننهر یوخاری چای
اسلاید 7: تپهی پنج زوج، دید از شمالغرب
اسلاید 8: دورنمای تپهی پنج زوج، دید از شرق
اسلاید 9: تپهی پنج زوج، دید از جنوبغرب
اسلاید 10: وجه تسمیه و پیشینه پژوهشی تپه پنج زوجهر زوج معادل 20 هکتار و پنج زوج معادل 100 هکتار است که شامل اراضی تحت مالکیت روستای پنج زوج است. تپهی مذکور در محل با نام طلا تپه اشتهار دارد اما با نام پنج زوج به شماره 20097 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. تپهی پنج زوج با کد LA222 در جریان بررسی باستانشناختی شهرستان ازنا توسط مصطفی عبدالهی شناسایی و معرفی شده است (عبدالهی 1387: 697). عبدالهی یافتههای سطحی این اثر را به ادوار آهن III، پارت، ساسانی و اسلامی مربوط میداند.
اسلاید 11: اهداف و ضرورت تعیین عرصه و حریمحریم و بخشی از عرصهی تپهی پنج زوج هر ساله به منظور کشاورزی شخم میشود. فعالیتهای بیرویهی کشاورزی و حفریات قاچاق سبب آشفتگی بخشی از لایههای این اثر ارزشمند فرهنگی شده است.بر اساس اولویتهای اداره کل میراثفرهنگی لرستان و به منظور رفع مشکلات و دعاوی حقوقی با مالکین زمینهای پیرامون تپهی پنج زوج، برنامهی گمانهزنی به منظور عرصه و پیشنهاد حریم اثر مذکور در دستور کار قرار گرفت. از دیگر اهداف در عملیات میدانی و گمانهزنی این تپه مشخص نمودن دامنهی گسترش آن در جهات مختلف، محاسبهی دقیق وسعت تپه، مطالعه و طبقهبندی یافتههای فرهنگی حاصل از گمانهزنی و مطالعهی ویژگیهای محیطی و فرهنگی پیرامون اثر
اسلاید 12: روش کاوشبر اساس شیوهی انتخابی، رینگ نخست گمانهها در امتداد جهات اصلی و فرعی جغرافیایی و در فاصلههای نزدیک به عرصهی ظاهری تپه ایجاد شدند. ترتیب ایجاد گمانه در امتداد جهات جغرافیایی تا جایی ادامه یافت که دیگر در گمانهها بستر فرهنگی معنیدار و برجایی مشاهده نشد. جهت شناسایی موقعیت گمانهها و سهولت در کار ثبت و ضبط دادههای فرهنگی به هر گمانه یک کد شناسایی بر اساس جهت جغرافیایی آن نسبت به عرصهی ظاهری تپه اختصاص یافت. به عنوان مثال گمانه SW.1 مشخصات اولین گمانه در جهت جنوبغرب است. در جریان کاوش، نهشتهها با توجه به دانهبندی، رنگ، بافت، تراکم، عدم تراکم، میزان برداشت، نوع برداشت و یا هرگونه تغییر در دادههای فرهنگی توصیف شدهاند. برای شرح دانهبندی از تقسیمبندی وِنتوُرث بر حسب میلیمتر استفاده شده است. تغییرات در نهشته ها را با عنوان لوکوس و ساختارها را با عنوان فیچر ثبت کرده و دادههای فرهنگی هر لوکوس جداگانه در کیسههای مخصوص قرار داده شد. در پایان کاوش، یکی از دیوارههای گمانههایی که در محدودهی عرصه قرار داشتند پس از نخکشی طراحی و عکاسی شد. گزارش گمانهها نیز به طور روزانه نوشته و تایپ میشد. دادههای فرهنگی به ویژه قطعات سفالی شسته شده و پس از خشک شدن سفالها، آمار کلی سفالهای هر لوکوس ثبت میشد. سپس نمونههای قابل طراحی جدا و پس از پشتنویسی مشخصات فنی هرکدام از آنها در جداول تهیه شده درج و در نهایت طراحی گردیدند. همزمان با متن گزارش عکسها و طرحهای مربوط به هر گمانهها با استفاده از رایانه خواناسازی و ترسیم شده و در فایل مربوط به هر گمانه ذخیره شده است.
اسلاید 13: پاکسازی محل ایجاد یکی از گمانه ها
اسلاید 14:
اسلاید 15: پر کردن گمانه ها پس از اتمام عملیات میدانی
اسلاید 16:
اسلاید 17: NW1SW1W1NW2
اسلاید 18: N1NE1E1SE1
اسلاید 19: S1SW1,Northern SectionW1,Eastern Section
اسلاید 20: NW1,Southern SectionPlan of NW1 Test Pit
اسلاید 21: NW2, Eastern SectionN1,Northern SectionNE1,Eastern SectionE1,Northern Section
اسلاید 22: SE1, Northern SectionPlan of SE1 Test PitS1,Northern Section
اسلاید 23:
اسلاید 24:
اسلاید 25:
اسلاید 26:
اسلاید 27:
اسلاید 28:
اسلاید 29:
اسلاید 30:
اسلاید 31:
اسلاید 32: ضوابط حفاظتی تپه پنج زوج –شهرستان ازنا، استان لرستانضوابط و مقررات عرصه1. هرگونه ساخت و ساز، خاکبرداری، برداشت سنگ، تسطیح، کاشت درخت، کشاورزی، حفر چاه یا کانال و ایجاد زیر زمین، احداث و عبور هرگونه خطوط لوله نفت، گاز، آب، احداث راه جدید، تعریض و جدول کشی، آسفالت معابر و راه های روستا و نظایر آن که منجر به تخریب، آسیب و یا تغییر در وضعیت توپوگرافی عرصه گردد، ممنوع است.2. ایجاد هرگونه عملیاتی که به بنیان عرصه اثر تاریخی آسیب رساند از قبیل استفاده از دستگاههای دودزا و لرزاننده و هدایت آبهای سطحی به سمت عرصه، عبور ماشین آلات سنگین و نظایر آن ممنوع است. ضوابط و مقررات حریم1. هرگونه ساخت و ساز یا عملیات ساختمانی در حریم تا فاصله 10 متری خط عرصه ممنوع است. انجام ساخت و ساز یا هرگونه اقدام مشابه بعد ازفاصله 10 متری از خط عرصه بدون استعلام و کسب مجوز از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ممنوع است. 2. حداکثر ارتفاع مجاز ساخت و ساز در حریم 4/5 متر (یک طبقه) می باشد و ساخت و ساز بیش از ارتفاع 4/5متر از کف معبر مجاور ممنوع است.3. عبور هرگونه خطوط لوله نفت و گاز و غیره در این محدوده بدون استعلام و کسب مجوز از سازمان میراث فرهنگی ممنوع است. 4. به منظور حفظ منظر طبیعی و ویژگی های زیست محیطی اثر، هرگونه غعالیت عمرانی، نصب دکلهای مخابراتی، قطع درختان، ازبین بردن و یا تغییر مسیر آبهای سطحی (نهر و چشمه)، احداث و ایجاد معابر، عبور خطوط لوله نفت و گاز، آب و نظایر آن بدون استعلام و کسب مجوز از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ممنوع است. تبصره: توسعه معابر موجود به سمت عرصه و ایجاد هرگونه مانع بصری که ارتباط اثر با پیرامون را مخدوش نماید ممنوع است.5. تغییر کاربری اراضی کشاورزی ممنوع است.
اسلاید 33: منابع خسروزاده، علیرضا و عالی، ابوالفضل.،1383 توصیف، طبقهبندی و تحلیل گونهشناختی سفالهای دوران اشکانی و ساسانی منطقهی ماه نشان (زنجان). در: مجموعه مقالات همایش بینالمللی باستانشناسی ایران، حوزه شمالغرب، به کوشش مسعود آذرنوش، پژوهشکده باستانشناسی، صص 70-45. 1383 توصیف، طبقهبندی و گونهشناسی سفالهای دوران سلوکی، اشکانی و ساسانی. در: بررسیهای باستانشناختی میاناب شوشتر، به کوشش عباس مقدم، پژوهشکده باستانشناسی، صص 248-165. کامبخش فرد، سیفالله.،1377 گورخمرههای اشکانی. مرکز نشر دانشگاهی، تهران. رهبر ، مهدی 1382 کاوش های باستان شناسی خورهه. انتشارات پازینه، تهران.علیزاده، کریم.،1382 معرفی سفالهای دژ مادی بیستون، کرمانشاه، کاوش 1381. گزارشهای باستانشناسی2، پژوهشکده باستانشناسی، صص 157-87. هرینک، ارنی.،1376 سفال ایران در دوره اشکانی. ترجمه حمیده چوبک، سازمان میراث فرهنگی کشور.Boucharlat, R., and Labrousse, A., Le palais dArtaxerxès II sur la rive droite du Chaour à Suse. DAFI, vol. 10, pp. 19-136.Decardi, B.,1975 Archaeological Survey in Northern Oman, 1972. East and West, vol. 25, pp. 9-76.Keall, E. J., & Keall, M. J., 1981, The Qaleh-i Yazdgird pottery: an statistical approach. Iran, Vol. XIX, pp. 33-81.Kleiss, W.,1973 Qaleh Zahak in Azarbaijan. AMI, vol. 6 (N.F.), pp. 163-196.- 1987 Ĉal Tarkhan Sodotlich von Rey. AMI, vol. 20, pp. 309-318.Kleiss, W., and Calmeyer, P.,1996 Bisutun, Ausgrabungen in den Jahren 1963-1967. Berlin.Trinkaus, C.M.,1986 Pottery from the Damghan Plain, Iran: Chronology and Variability from the Parthian to the Islamic Period. Studia Iranica, vol. 15/1, pp. 23-86. Whitcomb, D.S.,1985 Before the Roses and Nightingales: Excavations at Quasr-i Abu Nasr, Old Shiraz. The Metropolitan Museum of Art, New York,USA.
اسلاید 34: با تشکر از توجه شما
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.