اهمیت نماز
اسلاید 1: اهـمیت نـمازفروردین ماه 94
اسلاید 2: اگرچه فلسفه نماز و عبادت بر کسی پوشیده نیست؛ اما دقت در متون آیات و روایات اسلامی، ما را به نكات و ظرافتهای بیشتری رهنمون میکند که از جمله این نکتهها و ظرافتها، می توان موارد زیر را بر شمرد: یاد خدا روح و اساس و هدف و نماز همان یاد خدا است که به موسی وحی نمود: أقِمِ الصَّلاةَ لِذِکرِی. البته ذكری كه مقدمهی فكر و فكری كه انگیزه عمل بوده باشد؛ چنانكه در حدیثی از امام صادق(ع) آمده است كه در تفسیر جمله ی و لَذِكرُ اللهِ اَكبَر فرمود: ذِكرُ اللّه عِندَ ما أَحَلَّ وَ حَرَّمَ: خدا را به یاد داشتن، هنگام رو به رو شدن با حلال و حرام.
اسلاید 3: از بین برنده ویروس گناه نماز وسیله ی شست و شوی گناهان و نزول مغفرت و آمرزش الهی است؛ چرا که نماز انسان را دعوت به توبه و اصلاح گذشته و بازبینی در رفتار مینماید. در حدیثی پیامبر(ص) از یاران خود سؤال كرد: اگر بر در خانه یكی از شما نهری از آب صاف و پاكیزه باشد و در هر روز پنج بار خود را در آن شست و شو دهد، آیا چیزی از آلودگی و كثافت در بدن او میماند؟ عرض كردند: نه! فرمود: نماز درست همانند این آب جاری است، هر زمان كه انسان نمازی میخواند گناهانی كه در میان دو نماز انجام شده است از بین میرود. و به این ترتیب، جراحاتی كه بر روح و جان انسان از گناه مینشیند، با مرهم نماز التیام مییابد و زنگارهایی كه بر قلب مینشیند، زدوده میشود.
اسلاید 4: تقویت نهال تقوا نماز سدی در برابر گناهان آینده است، چرا كه روح ایمان را در انسان تقویت میكند و نهال تقوا را در دل پرورش میدهد. میدانیم ایمان و تقوا نیرومندترین سد در برابر گناهان است و این همان چیزی است كه در آیه ی فوق به عنوان نهی از فحشاء و منكر بیان شده است. در روایات میخوانیم: هر گاه از گناه کار بودن نمازخوانی به پیشوایان دین شکایت میشد، آنان در جواب میفرمودند: غم مخورید، نماز آنها را اصلاح میكند و این چنین نیز میشد. زنگ بیدار باش بزرگترین مصیبت برای رهروان راه حق آن است كه هدف آفرینش خود را فراموش كنند و غرق در زندگی مادی و لذائذ زودگذر دنیا گردند؛ اما نماز به حكم این كه در فواصل مختلف و در هر شبانه روز پنج بار انجام میشود، زنگ هشداری برای انسان است و هدف آفرینش او را خاطر نشان و موقعیت او را در جهان به او گوشزد میكند. این نعمت بزرگی است كه انسان وسیله ای در اختیار داشته باشد كه در هر شبانه روز چند مرتبه به او بیدار باش گوید و انسان را همواره هشیار و متذكر نماید که گرد و غبار غفلت بر دل او ننشیند، علاوه بر این كه مداومت ذكر خداوند در شب و روز كه در پرتو نماز حاصل میگردد همین توجه به خداوند و قیام در برابر او انسان را از معاصی باز می دارد از این روست که گفته اند: نماز، غفلتزدا است.
اسلاید 5: تضعیف زشتیها نماز خودبینی و تكبر را درهم میشكند؛ چون انسان در هر شبانه روز هفده ركعت و در هر ركعت دو بار پیشانی بر خاك در برابر خدا میگذارد و خود را ذرهای در برابر عظمت او میبیند و آگاهانه، به حقارت و ناچیزی خود اعتراف می کند؛ به همین دلیل علی(ع) در آن حدیث معروفی كه فلسفه عبادتهای اسلامی در آن منعكس شده است، بعد از ایمان، نخستین عبادت را كه نماز است با همین هدف تبیین میكند و میفرماید: فَرَضَ اللّهُ الإيمانَ تَطهيرا مِن الشِّركِ و الصلاةَ تَنزيهاً عنِ الكِبرِ: خداوند ایمان را برای پاك سازی انسانها از شرك واجب كرده است و نماز را برای پاك سازی از تكبر همچنین، بازداری از حرص و آز و كمطاقتی، از دیگر آثار و برکات نماز است، همانگونه که خداوند متعال میفرماید: انسان حریص و كم طاقت آفریده شده و هنگامی كه بدی به او رسد بیتابی میكند و هنگامی كه خوبی به او رسد مانع از دیگران میشود، مگر نماز گزاران، آنان كه نمازها را پیوسته انجام میدهند.پرورش و تکامل فضائل نماز وسیله پرورش فضائل اخلاق و تكامل معنوی انسان است، چرا كه انسان را از جهان محدود ماده و چهار دیوار عالم طبیعت بیرون میبرد و به ملكوت آسمانها دعوت میكند. با فرشتگان هم صدا و همراز میسازد و خود را بدون نیاز به هیچ واسطه، در برابر خدا می بیند و با او به گفت و گو میپردازد. تكرار این عمل در شبانه روز، آن هم با تكیه بر صفات، رحمانیت، رحیمیت و عظمت خدا و با كمك گرفتن از سورههای مختلف قرآن، اثر قابل ملاحظهای در پرورش فضائل اخلاقی انسان دارد. بدین جهت، امیرمؤمنان علی(ع) درباره فلسفه نماز فرمودند: الصلاةٌ قُربانُ كُلِّ تَقِیٍّ: نماز وسیلهی تقرّب هر پرهیزكاری به خدا است
اسلاید 6: دعوت به پاکی سراسر نماز دعوت به پاكسازی زندگی است؛ زیرا مكان نماز گزار، لباس نمازگزار، فرشی كه بر آن نماز میخواند، آبی كه با آن وضو میگیرد یا غسل میكند و...، باید از هر گونه غصب و تجاوز به حقوق دیگران پاك باشد. با توجه به این شرایط، كسی كه آلوده به ظلم، ربا، غصب، كم فروشی، رشوه خواری و کسب از راه حرام باشد، چگونه میتواند مقدمات نماز را فراهم سازد؟ بنابر این تكرار نماز در پنج نوبت در شبانه روز، خود دعوتی است به رعایت حقوق دیگران و پاک کردن زندگی از هر آنچه ناپسند خدای متعال است. تمرین نظم نماز روح انضباط را در انسان تقویت میكند؛ چرا كه باید در اوقات معینی انجام گیرد كه تأخیر و تقدیم آن، موجب بطلان نماز است
اسلاید 7: شرط قبولی عبادات نماز به سایر اعمال انسان ارزش و روح میدهد و باعث میشود بذر سایر اعمال نیك در جان انسان پرورش یابد. امیرمؤمنان علی(ع) در وصایای خود در لحظههای آخر عمرشان فرمود: اَللَّهَ اَللَّهَ فِي اَلصَّلاَةِ فَإِنَّهَا عَمُودُ دِینِكُم: خدا را خدا را درباره نماز در نظر داشته باشید، چرا كه نماز ستون دین شما است میدانیم هنگامی كه عمود خیمه درهم بشكند یا سقوط كند، هر قدر طنابها و میخهای اطراف محكم باشد، اثری در پایداری خیمه ندارد. همچنین هنگامی كه ارتباط بندگان با خدا از طریق نماز از میان برود، سایر اعمال، اثر خود را از دست خواهد داد. از امام صادق(ع) نقل شده است: أَوَّلُ مَا يُحَاسَبُ بِهِ الْعَبْدُ الصَّلاةُ فَإِنْ قُبِلَتْ قُبِلَ سَائِرُ عَمَلِهِ وَ إِذَا رُدَّتْ رُدَّ عَلَيْهِ سَائِرُ عَمَلِهِ: نخستین چیزی كه در قیامت از بندگان حساب میشود نماز است، اگر مقبول افتاد سائر اعمالشان قبول میشود و اگر مردود شد، سائر اعمال نیز مردود میشود. شاید دلیل این سخن آن باشد كه نماز، رمز ارتباط خلق و خالق است که اگر به طور صحیح انجام گردد، قصد قربت و اخلاص كه وسیله قبولی سائر اعمال است،در او زنده میشود، و گرنه بقیه اعمال او آلوده و از درجه اعتبار ساقط میشود.
اسلاید 8: دو نکته نکته اول باید توجه داشت که نماز علاوه بر شرائط قبول، شرائط كمال نیز دارد كه رعایت آنها، عاملی مؤثر برای ترك بسیاری از گناهان است. در كتب فقهی و منابع حدیثی، امور زیادی مانع قبولی نماز ذكر شده است. از جمله این موانع، مسأله شرب خمر است كه در روایات آمده است: لا تقبل صلاه شارب الخمر اربعین یوماً الا ان یتوب: نماز شرابخوار تا چهل روز مقبول نخواهد شد، مگر این كه توبه كند از دیگر موانع کمال نماز، ظلم و ستم حاکمان است. در روایات متعددی میخوانیم: از جمله كسانی كه نماز آنها قبول نخواهد شد، نماز پیشوای ستمگر است.. همچنین، بی اعتنایی و نپرداختن واجبات مالی از قبیل خمس و زکات، خوردن غذای حرام، عجب و خودبینی و... از دیگر موانع قبول نماز است که در روایات بدانها اشاره شده است. پیداست كه فراهم كردن این شرائط قبولی، کمال نماز را تا چه حد ارتقا خواهد بخشید. نکته دوم نکته دوم اینکه، همه اینها فوائدی است که برای نماز فرادا، با قطع نظر از مسأله جماعت وجود دارد و اگر ویژگی جماعت را بر آن بیفزائیم، بركات بیشمار دیگری بر آن افزوه خواهد شد که بیان و تفصیل آن در این کوتاه نوشته نمیگنجد. گفتار خود را در فلسفه و اسرار نماز به حدیث جامعی از امام علی بن موسی الرضا(ع) متبرک میکنیم؛ آن حضرت در پاسخِ نامهای كه از فلسفه نماز در آن سؤال شده بود، چنین فرمود: علت تشریع نماز، توجه و اقرار به ربوبیت پروردگار است و مبارزه با شرك و بتپرستی و قیام در پیشگاه پروردگار در نهایت خضوع و تواضع و اعتراف به گناهان و تقاضای بخشش از معاصی و نهادن پیشانی بر زمین، همه روزه، برای تعظیم پروردگار.
اسلاید 9:
اسلاید 10: بـا تشـکر . . . پـایــان
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.