اثرات تغییر اقلیم و کاربری اراضی بر روی خصوصیات سیلاب
اسلاید 1: اثرات تغییراقلیم و کاربری اراضی بر روی خصوصیات سیلابسمینار کارشناسی ارشدپاییز 98
اسلاید 2: مقدمهکارشناسان معتقدند که تغییرات اقلیمی عامل اصلی تغییرات در منابع آبی و سیلاب هاست. از طرف دیگر جامعه بشری در حال پیشرفت و تکاپو، نیازمند به تغییر کاربری اراضی از حالت طبیعی خود شده که تغییر در خصوصیات دبی پیك، تغییر در حجم کل رواناب، تغییر در کیفیت آب و تغییر در تعادل هیدرولوژیك از مهمترین اثرات تغییر کاربری اراضی بر روی هیدرولوژی حوضه های آبریز میباشد. زیرا کاربری اراضی و پوشش زمین یکی از عوامل اصلی در مطالعات منابع آب، فرسایش و رسوب حوضه آبخیز میباشند از این رو، نگرانی جهانی در زمینه تغییرات اقلیم و رویداد های حدی و همچنین اثر مضاعف کننده تغییر کاربری اراضی، توجه محققان را برای بررسی هرچه دقیقتر شناخت در زمینه تغییرات اقلیم جلب کرده استپرداختن به مسائل مربوط به منابع آب و اکوسیستمهای روخانهای نیازمند آگاهی و شناخت عواملی است که تغییرات هیدرولوژیکی و اثرات مرتبط آنها روی جریان رودخانه را به خود اختصاص میدهد. روابط بارش-رواناب حوضه آبخیز نتیجه اثر متقابل بسیاری از فرایندها به ویژه اقلیم و کاربری و پوشش اراضی (LUCC) میباشد. که این دو عامل به عنوان عوامل اساسی که تغییرات در دبی آب و رسوب در بسیاری از مناطق جهان را سبب میشوند، مورد بررسی قرار میگیرند تغییرات در رواناب و انتقال رسوب رودخانه، مولفه حیاتی در تغییرات زیست محیطی و اکولوژیکی جهانی است؛ بنابراین فهم عمیق مکانیسمهای اصولی و شناسایی فاکتورهای موثر تغییرات در رواناب و انتقال رسوب رودخانه به منظور برنامهریزی استراتژیک توسعه در مدیریت پایدار حوضه آبریز، حیاتی است.
اسلاید 3: اهمیت و ضرورتبه منظور پیشگیری از بلایای طبیعی، شناسایی شرایط فعلی و پیش بینی وضعیت آینده مهم است. فائق آمدن بر این بحران ها و کاهش اثارات سوء انها، تنها در سایه مدیریت و برنامه ریزی و با تکیه به دانش روز عملی می باشد.بررسی تغییر اقلیم و کاربری اراضی و اثرات آن ها بر سیستم هیدرولوژیک حوضه های آبخیز می تواند زمینه ساز اتخاذ سیاست های آینده جهت بهینه سازی روش های مدیریت همه جانبه حوضه های آبخیز باشد.ایران از وقوع تغییر اقلیم و افزایش دمای جهانی مستثنی نبوده است از طرفی در اثر عدم استفاه صحیح و افزایش جمعیت، سطحی وسیعی از پوشش گیاهی کشور از بین رفته و کاربری اراضی تغییر شدیدی را متحمل شده است.
اسلاید 4: تغيير اقليم يکي از مهمترين عوامل تأثيرگذار بر چرخه هيدرولوژيک است تغيير در پارامترهاي اقليمي به ويژه تغيير در ميزان بارش و دما نقش مهمي در تعيين ميزان رواناب در دوره هاي آتي يک حوضه خواهد داشت. بنابراين آناليز اثرات تغيير اقليم بر فرآيندهاي هيدرولوژيک از جمله رواناب سطحي به منظور شناسايي تغييرات پتانسيل منابع آبي در آينده و ارائه راهکارهاي مناسب براي مديريت منابع آب از اهميت ويژه اي برخوردار است. اثرات تغيير اقليم بر رواناب يا به طور مستقيم با استفاده از سريهاي زماني گذشته اقليم و رواناب برآورد ميشود (Sankarasubramanian,2001) و يا با استفاده از مدلهاي هيدرولوژيک شبيهسازي ميگردد(Charles et al, 2007).
اسلاید 5: تغيير كاربري اراضي به عنوان يكي از چالش هاي عمده در قرن بيست و يكم مطرح خواهد بود و برخي حتي اعتقاد به شديدتر بودن تاثيرات آن نسبت به پديده تغيير اقليم دارند (Sala et al., 2000). عموما سه ويژگي اوليه حوضه آبريز شامل خاك، پوشش گياهي و توپوگرافي، تغييرات هيدرولوژيك را در قالب فرآيندهاي بارش- رواناب و فرسايش اداره مي كنند. (Miller et al, 2002). توسعه مناطق كشاورزي و شهري و بهرهبرداري بيشتر از جنگل ها درجهت برآوردن رشد روز افزون نياز انسانها باعث تغييرات چشمگيري در رژيم هيدروليكي حوضههاي آبريز خواهد شد
اسلاید 6: در یک اکوسیستم طبیعی ایجاد تغییر در شرایط محیطی آن اکوسیستم، بر پاسخ های هیدرولوژیک مانند جاری شدن سیلاب و میزان فرسایش و رسوب منطقه تاثیر گذار است.اثرات تغییر اقلیم:تغییرات اقلیم روی دما، بارش و الگوهای تبخیر در چرخه آب اثرگذار است که سبب تغییرات مکانی و زمانی در منابع آب و رسوب میشوند.اثرات تغییرات کاربری و پوشش اراضی:چرخه هیدرولوژیکی و فرسایش خاک را از طریق نفوذ، تعرق، توزیع مجدد فرسایندگی بارش را تغییر میدهد.
اسلاید 7: سيد قاسمي و همکاران ( ۱۳۸۵ ) آثار تغيير اقليم ناشي از گازهاي گلخانه اي را در جريان زاينده رود در دهه هاي آتي مورد ارزيابي قرار دادند . با استفاده از اين نرم افزار تغييرات رواناب اين حوضه براي دو دوره 30 ساله 2021-2050 ميلادي (آينده نزديک) و 2071-2100 ميلادي (آينده دور) براي دو سناريوي A2 و B2 شبيه سازي شده است. نتايج شبيه سازي در هر دو دوره کاهش جريان در ماههاي آوريل و مي، انتقال پيک جريان از ماههاي مارس و آوريل به ماههاي ژانويه و مارس را نشان ميدهدمساح بوانی و مرید (1384)، تغییر اقلیم و تاثیر آن بر منابع آب حوضه زاینده رود را ارزیابی نموده و متوجه شدند که نتایج از احتمال بالا برای کاهش رواناب حکایت دارد به طوریکه احتمال کاهش 10 درصدی و شدیدتر حجم رواناب برای دوره 2010-2039 بین 40-70 درصد و برای دوره 2040-2069 بین 52-67 درصد و برای دوره 2070-2099 بین 58-77 درصد می باشد. آشفته و مساح بوانی(1389)، در تحقیقی تلاش نمودند تا تاثیر پدیده تغییر اقلیم بر رژیم دبیهای حداکثر سالانه (شدت و فراوانی) حوضه آیدوغموش آذربایجان شرقی در دوره 2040-2069 بررسی نمایند مدل IHACRES برای شبیه سازی رواناب روزانه حوضه واسنجی گردید و با معرفی مقادیر دما و بارندگی کوچک مقیاس شده دوره آتی به مدل، رواناب دوره آتی شبیه سازی شد.پیشینه تحقیق- مطالعات اثر تغییر اقلیم
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.