اهمیت گندم در جهان، تولید ایران و مقایسه کیفیت گندمهای تولیدی استان کردستان با کشور
اسلاید 1: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستاناهمیت گندم در جهان،تولید ایران و مقایسه کیفیت گندمهای تولیدی استان کردستان با کشوربنام خدا
اسلاید 2: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستاناهمیت غلاتغلات که گندم نیز یکی از گیاهان این گروه میباشد قرن ها جان بشر را از گرسنگی نجات داده اند و تمدن بشر بر اساس کاوش های باستان شناسی در خرابه های قدیمی با استفاده از گندم در دره ها و دامنه های مشرف به دجله و فرات آغاز شده است و کاوشهای این منطقه نشان میدهد که حدود 16000-10000 سال قبل ساکنان این منطقه (ایران، ترکیه، سوریه و عراق) به کاشت گندم اشتغال داشته اند.
اسلاید 3: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانغلات و از جمله گندم می توانند نیازهای روزانه انسان را که شامل هیدراتهای کربن، پروتئین، چربی، مواد معدنی و بعضی از ویتامین ها را مشروط بر اینکه سبوس آنها کاملاً گرفته نشود تامین نماید ولی در مجموع غلات و گندم دارای هیدرات کربن زیاد و مواد پروتئینی و ویتامینی ضعیف هستند و این صفت خصوصاً در ارقام گندم قدیمی صدق میکند ولی در سنوات اخیر محققین اصلاح نبات موفق شده اند ارقامی از غلات با پروتئین بیشتر و کیفیت مطلوب تر بدست آورند.
اسلاید 4: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستاندر حدود 60 درصد سطح مزارع جهان به کشت غلات اختصاص دارد که از این مقدار 34 درصد به گندم و چاودار، 11-9 درصد به جو و یولاف و بقیه به برنج و ذرت اختصاص دارد.سطح زیرکشت غلات در جهان
اسلاید 5: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانگندم در دنیای امروز نه تنها یک ماده غذایی اساسی و مهم به شمار می رود بلکه از لحاظ سیاسی نیز از اهمیتی هم پایه نفت و برتر از آن برخوردار است یعنی در واقع سلاح گندم از سلاح نظامی قدرتمندتر است. اهمیت گندم به لحاظ استراتژیک بودن آن در سقوط بعضی از دولتها ی جهان کاملاً مشخص است.اهمیت گندم در جهان امروزی
اسلاید 6: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستاناهمیت سیاسی و اقتصادی غلات خصوصاً گندم از آنجا ناشی می شود که صادرکنندگان غلات کشورهای متشکل و منسجم هستند ولی در کشورهای صادرکننده نفت تزلزل و تک روی کراراً مشاهده شده است و ابرقدرت غرب در کسب منافع کوتاه و بلند مدت خود پیوسته از حربه سیاسی گندم استفاده نموده است، کما اینکه در دیپلماسی وزیر اسبق امور خارجه امریکا چنین آمده است، کمبود مواد غذایی و غلات از جمله عوامل بی ثباتی سیاسی محسوب می شوند و آنها را در موارد استثنایی برای حفظ منافع دراز مدت باید به کار برد.
اسلاید 7: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانشوروی سابق، امریکا، چین، هندوستان، فرانسه، کانادا، ترکیه، ایتالیا، آلمان، استرالیا، آرژانتین و مجارستان می باشند. بطوریکه سطح زیرکشت گندم در جهان قریب 000/000/235 هکتار و تولید 000/000/595 تن است که از این سطح و تولید به ترتیب 59 درصد سطح و 61 درصد تولید در کشورهای توسعه یافته و بقیه در کشورهای توسعه نیافته است.عمده ترین کشورهای تولیدکننده گندم
اسلاید 8: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانسطح زیرکشت و تولید گندم کشور به تفکیک آبی و دیم
اسلاید 9: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان
اسلاید 10: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانسطح زیر کشت و تولید گندم استان کردستان به تفکیک آبی و دیمدرصد تولیدمقدار تولید به تنسطح کشت به هکتارنوع گندمردیف18.616200036000آبی181.4708000505000دیم2100870000541000جمعجمع
اسلاید 11: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستاناستان کردستان 8/7 درصد سطح زیرکشت گندم کل کشور، 65/11 درصد سطح گندم دیم کشور و 6 درصد کل تولید و جایگاه پنجم کشوری را در تولید به خود اختصاص داده است.
اسلاید 12: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانجدول سطح، تولید و درصد تولید گندم دیم مناطق سردسیری و گرمسیری کشوردرصد تولیدمقدار تولید به تنسطح کشت به هکتارنوع گندمردیف70.530550003086000مناطق سردسیری129.512800001230000مناطق گرمسیری210043350004316000جمعجمع
اسلاید 13: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان
اسلاید 14: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانسطح زیرکشت ارقام دیم سردسیری و مقدار تولید آنهادرصد تولیدمقدار تولید به تنسطح کشت به هکتارنوع گندمردیف75.1522958322431768سرداری120.7632385533878آذر 222.959012383322سبلان31.23666037032سرداری 101410030550003086000جمعجمع
اسلاید 15: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان
اسلاید 16: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان1- عوامل ژنتیکی که شامل رقم مورد استفاده است که در کیفیت نان بسیار موثر است زیراارقام دارای مقدار گلوتن متفاوت می باشند و این صفت تحت تاثیر عوامل محیطی و مدیریتی تا حدودی تغییر و افزایش می یابد.2- عوامل زراعی و محیطی که شامل:* آب و هوا شامل سرما، خشکی و وزش باد های گرم در فصل نزدیک به رسیدگی.* جنس خاک (رسی، شنی و ...) بطوریکه خاکهای رسی به علت افزایش قدرت نگهداری آب در خود باعث کاهش گلوتن میگردند.* مصرف کودهای ازته بصورت تقسیط بخصوص در مرحله تشکیل دانه اگر رطوبت در دسترس نبات باشد.* تناوب زراعی خصوصا تناوب با بقولات* زمان کشت در فصل پاییز، هرچه زودتر کشت انجام شود درصد پروتئین دانه بیشتر میگردد.* زمان برداشت: هرچه برداشت دیرتر انجام شود رسیدگی کاملتر و پروتئین افزایش می یابد.* آفات و امراض و علفهای هرز.* مدت زمان نگهداری گندم در انبارها نباید طولانی باشد در غیرآن صورت مقدار پروتئین کاهش می یابد.* زمان استفاده از گندم برای آرد بعد از برداشت حداقل دو ماه است.عوامل موثر در افزایش کیفیت گندم نان
اسلاید 17: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان1- گندم های دانه سخت دارای کیفیت عالی برای نانوایی می باشند (گلوتن بالا).2- گندم های نیمه سخت دارای کیفیت مناسب برای نانوایی بوده ولی باید با گندم سخت مخلوط شوند (گلوتن متوسط).3- گندم های نرم دارای کیفیت نامناسب و برای تهیه شیرینی و.....کاربرد دارندطبقه بندی دانه گندم از نظر کیفیت
اسلاید 18: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستاناین خاصیت ناشی از وجود ماده چسبنده دانه گندم به نام گلوتن است که دارای 80 درصد پروتئین، 8 درصد چربی و 12 درصد مواد معدنی و کربوهیدرات است. گلوتن شامل دو پروتئین به نامهای گلیادین و گلوتینین می باشد که باعث حالت استحکام، چسبندگی و کشدار بودن به نان میشوند.خاصیت نانوایی گندم
اسلاید 19: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان1- داشتن حداقل 11.5-11درصد پروتئین.2- داشتن گلوتن مرطوب 25 درصد.ترکیبات مورد نیاز گندم برای کیفیت خوب نان
اسلاید 20: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان1- عدد زلنی (مقدار رسوب پروتئینی).2- درصد مقدار پروتئین.3- هکتولیتر (وزن واحد حجم).4- درصد گلوتن مرطوب.5- دانه های سن زده و ...مهمترین عوامل تعیین کننده کیفیت گندمهای تولیدی:
اسلاید 21: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانمقایسه گندمهای تولیدی کشور و استان کردستان بر اساس عدد زلنی (مقدار رسوب پروتئینی)در سال88جایگاه سایر استانهاجایگاه استان کردستاندرصد تولید گندم کشوروضعیت گلوتنعدد زلنیاغلب استانهای کشوربا عدد زلنی 2170متوسط تا ضعیفکمتر از 24 میلیمتر 18-24گلستان، مازندران، گیلان، کرمان و ...ـ17مناسببیشتر از 24 میلیمتر 24-30مرکزی، فارس، همدان و ...ـ13خیلی ضعیفکمتر از 18
اسلاید 22: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانمقایسه گندمهای تولیدی کشور و استان کردستان بر اساس مقدار پروتئین در سال88جایگاه سایر استانهاجایگاه استان کردستاندرصد تولیدوضعیتمقدار پروتئینایلام، بوشهر، قم، کرمان و مازندران و..ـ50گندمهای خیلی خوب12-13غالب استانهااستان کردستان با 11-12 درصد پروتئین30گندمهای خوب11-12مرکزی و بلوچستانـ20متوسط10-11
اسلاید 23: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانمقایسه گندمهای تولیدی کشور و استان کردستان بر اساس مقدار هکتولیتر (وزن واحد حجم)در سال1388جایگاه سایر استانهاجایگاه استان کردستاندرصد تولید کشوروضعیتهکتولیترزنجان، ایلام، مازندران، کرمانشاه و ...82%55.4گندمهای نیمه سنگین و مناسب80-82همدان، فارس، گیلان، خراسان، چهارمحال بختیاری و ...ـ39.4گندمهای سنگین و مناسب78-80مرکزی، سمنانـ5.22متوسطکمتر از 78
اسلاید 24: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانمقایسه گندمهای تولیدی کشور و استان کردستان بر اساس گلوتن مرطوب در سال88جایگاه سایر استانهاجایگاه استان کردستاندرصد تولید کشوروضعیتمقدار گلوتن مرطوبایلام، بوشهر، هرمزگانـ36.12خیلی خوب28-32سایر استانهادر جایگاه 26-2856.35خوب24-28غربی و سمنانـ7.53متوسط و ضعیفکمتر از 24
اسلاید 25: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانمقایسه گندمهای تولیدی کشور و استان کردستان بر اساس میزان دانه های سن زده در سال88جایگاه سایر استانهاجایگاه استان کردستاندرصد تولید کشوروضعیتدرصد دانه های سن زدهاصفهان، تهران، قم، گیلان، همدان، هرمزگان*25 ـ1-2آ-غربی، خراسان، زنجان، لرستان، مرکزی ـ19.96ـ 0.5-0.9آ-شرقی، اردبیل، خوزستان، مازندران و ...ـ 53.63 ـکمتر از 0.5
اسلاید 26: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستاننتایج درصد پروتئین خام نمونه های گندم سالم وسن زده شهرستانهای استان کردستان در سال1389در آزمایشگاه معاونت امور دام سازمان جهاد کشاورزیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیتعداد نمونه2<تعداد نمونه1-2تعداد نمونه0 211.41211.62110.01سرداریــــ113.23آذر2ــــ113.51زرینــــ114.75الوندــــ113.56گاسکوژندهگلان
اسلاید 27: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستاندیواندرهدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیتعداد نمونه2<تعداد نمونه1-2تعداد نمونه0 112.77211.97ــسرداریــ211.42ــآذر2
اسلاید 28: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانسقزدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیتعداد نمونه2<تعداد نمونه1-2تعداد نمونه0 211.43511.75212.87سرداری211.25112.41ــآذر2111.63ــــنویدــ312.03ــزرینــ113.38ــگاسکوژن113.14ــــC83-8
اسلاید 29: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانسنندجدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیتعداد نمونه2<تعداد نمونه1-2تعداد نمونه0 ــــ311.86سرداریــــ110.1آذر2ــــ110.32الوندــــ112.34نویدــــ113.56گاسکوژن
اسلاید 30: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانقروهدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیتعداد نمونه2<تعداد نمونه1-2تعداد نمونه0 ــ111.62ــسرداری110.56110.23ــآذر2113.06ــــزرینــ111.46ــالوندــــ111.2گاسکوژن و ساوی سنز
اسلاید 31: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانکامیاراندرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیدرصد سن زدگیتعداد نمونه2<تعداد نمونه1-2تعداد نمونه0 ــ113.26111.37سرداریــــ111.4گاسکوژن
اسلاید 32: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستانبا عنایت به عوامل تعیین کننده در کیفیت گندمهای تولیدی برای تهیه نان و مقایسه انجام شده در سطح کشور در سال 88 نتیجه گیری میشود که استان کردستان با عدد زلنی 21 میلی متر، مقدار پروتئین 12-11 درصد، هکتولیتر 82 درصد و گلوتن مرطوب 28-26 درصد در جایگاه خوب کشوری تعریف شده است.ودر همه شاخصهای تعیین کیفیت درردیفهای خوب کشوری تعریف شده است بنابراین بر اساس این نتایج که توسط آزمایشگاه شیمی غلات زیر نظر مرکز پژوهشهای ایران صورت گرفته و از آنجاییکه بخش عمده تولید گندم دیم ایران(97%)ارقام چون سرداری وآذر2 وسرداری101 همان ارقامی هستند که در استان کردستان کشت وزرع می گردند و از طرف دیگر اجرای مدیریت تولید در این استان از نظر رعایت تاریخ کاشت،تراکم کاشت ،کشت مکانیزه و....زبانزد سایر مناطق دیم کشوری است بنابراین جایگاهی برای این موضوع جنجالی که کیفیت گندمهای تولیدی کردستان پایین می باشند باقی نمی ماند. نتیجه
اسلاید 33: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان1- اصلاح و معرفی ارقام جدید با کیفیت نانوایی بالا توسط موسسات تحقیقاتی برای مناطق سردسیری کشور خصوصاً درشرایط دیم که بتواند با ارقام فعلی از جمله سرداری از نظر کیفیت و تولید در همه شرایط اعم از خشکی،پرباران و نرمال برتری نشان دهد.2- بهبود مدیریت تولید از طریق:الف) رعایت تاریخ مناسب کشت که در استان کردستان دقیقا انجام می گیرد زیرا 100%کشت استان حداکثر تا دهه دوم آبانماه با توجه به امکانات موجو از نظر ماشین آلات کشت و سایر نهاده ها به اتمام می رسد.ب) تغذیه صحیح گیاهی بطوریکه حتی الامکان سعی میگردد تا بر اساس اطلاعات هواشناسی اگر شرایط بارندگی مناسب باشد مصرف کودهای ازته به صورت تقسیطی در دو مرحله انجام گیر د که این شیوه مصرف کودهای ازته در افزایش مقدار پروتئین موثر است.ج) کنترل به موقع عوامل زیان آور (آفات، امراض و علفهای هرز) بطوریکه اگر شرایط آب و هوایی اجازه دهد استان دارای امکانات کافی برای کنترل عوامل زیان آور است.د) رعایت تاریخ برداشت بطوریکه رطوبت دانه به کمتر از 14 درصد برسد و این موضوع در استان بعلت برگشت دیر هنگام کمبانهای اعزام شده به مناطق جنوبی کشور کاملا میسر است زیرا در غرب کشور برداشت دیرتر از سایر مناطق کشور شروع میگردد.ه)رعایت تاریخ بین برداشت و مصرف حداقل به مدت 2 ماه تا فعل و انفعالات شیمیایی دانه گندم کامل گردد و اینکار باید توسط غله و بازرگانی و کارخانجات آرد انجام گیرد.و) عدم نگهداری طولانی مدت گندم تولیدی در انبارها و سیلوها.ز) تغییر در شیوه تهیه و عمل آوری خمیر و پخت.راه کارهای موثردر افزایش کیفیت گندمهای نان
اسلاید 34: 20شهریور89مدیریت زراعت کردستان1- آمارنامه وزارت جهاد کشاورزی.2- کتاب تقدس گندم و نان در ادیان توحیدی و ادب پارسی.3- نتایج تجزیه نمونه های گندم کشور در سال 1388 در مرکز پژوهشهای ایران.4-برنامه تکثیر و تدارک بذر گندم کشور در سال1389.منابع مورد استفاده
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.