اپیدمیولوژی تب مالت (بروسلوز)
اسلاید 1: تهیه کنندگان : آمنه آسوده سمیه امیری موضوع : اپیدمیولوژی تب مالت (بروسلوز)
اسلاید 2: بروسلوز، یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات است که به صورت ناخوشی ساب کلینیکال، حاد ، تحت حاد، بیماری موضعی، بروسلوز عود کننده، مزمن، بیماری شبه بروسلوز و بروسلوز ناشی از تلقیح واکسن حیوانی عارض می شود .در حیوانات ، بیشتر موجب گرفتاری دستگاه تناسلی ادراری و در انسان ، معمولا باعث ایجاد تب ( با الگوی مداوم ،متناوب و یا نامنظم )، سردرد ، درد مفاصل ، افسردگی ، درد عمومی بدن ، تعریق ، ضعف ، بی حالی و کاهش وزن می گردد .بروسلا می تواند در کبد ، طحال ، استخوان ها و برخی اندام های دیگر عفونت چرکی موضعی ایجاد کند .
اسلاید 3: زیان های اقتصادی ناشی از بروسلوزدر اثر سقط بره ها و گوساله ها از جمعیت این حیوانات کاسته می شود و نهایتا موجب کاهش شیر و گوشت مورد نیاز کشور میگردد.گوساله ها و بره های نارسی که زنده متولد می شوند در آینده، حیوانات ضعیف، کم شیر و کم گوشتی خواهند شد.دام های آلوده، دچار کاهش وزن و کاهش شیر می گردند. و از این طریق نیز بر اقتصاد جامعه زیان هایی وارد می شود.هرچه شیوع بیماری در بین دام ها بیشتر باشد انسان های بیشتری را آلوده نموده و از طریق تحمیل مخارج درمان، و از کار انداختن نیرو و توان دام داران و کشاورزان، زیان های فراوانی را به بار می آورد.بدون شک زیان های اقتصادی برای کشورهای در حال پیشرفت، زیان های سیاسی و وابستگی به کشورهای استثمارگر و فرصت طلب، را در پی خواهد داشت و آنان را از فرهنگ اصیل خود دور خواهد کرد.
اسلاید 4: عامل سببی بیماری را بروسلاها تشکیل می دهند.بروسلاها باسیل های گرم منفی، کوچک، هوازی و غیر متحرکی هستند که فاقد کپسول و اسپور می باشند.گونه های بروسلا در محیط کشت جامد، معمولا به صورت کلنی های صاف، شفاف، آبی متمایل به سفید تا کهربایی، رشد می کنند.البته رشد بروسلا کنیس و بروسلا اوویس، به صورت کلنی های خشن و گاهی موکوئیدی می باشد.
اسلاید 5: گونه های بیماری زای بروسلا برای انسان:بروسلا ملیتنسیسبروسلا آبورتوسبروسلا سوئیسهرچند بروسلا کنیس نیز ممکن است بیماریزا باشد و در مجموع سویه هایی از بروسلا که در غشاء خارجی خود دارای لیپوپلی ساکارید کمتری هستند کمتر واگیر دارند.گونه های بروسلا می توانند در گوشت یخ زده به مدت سه هفته، در شیرخام به مدت 10 روز، در پنیر تازه تا 3 ماه و در بستنی و خامه نیز تا مدتی زنده بمانند و در گوشت نمک زده نیز ممکن است تا مدتی مقاومت کنند ولی از طرفی به وسیله ی دود دادن، منجمد کردن و نمک زدن گوشت آلوده، تعداد آنها در عرض چند روز شدیدا کاهش می یابد.
اسلاید 6: سیر طبیعیدوره نهفتگی بیماری معمولا 5 تا 60 روز است و بیشتر بین 1 تا 2 ماه و ندرتا چند ماه است.در بسیاری از موارد تعداد ارگانیسم های مهاجم بروسلایی، زیاد نبوده، دفاع بدن قوی است در نتیجه گرانولوم تشکیل نمیشود و بهبودی حاصل می شود.حتی زمانی که تعداد ارگانیسم ها زیاد باشد با درمان سریعی که طی4-3 هفته پس از شروع عفونت، آغاز گردیده و به مدت 8-6 هفته ادامه داده شود گرانولوم های کوچک، سریعا از بین می روند و بهبودی کامل حاصل می شود.
اسلاید 7: ولی در صورتی که تعداد ارگانیسم ها زیاد باشد و تحت درمان قرار نگیرد گرانولوم های کوچک می توانند به یکدیگر پیوسته، گرانولوم های بزرگتری را تشکیل دهند که سرانجام،چرکی می شوند.در مجموع موارد بدون علامت بروسلوز، حدود 12 برابر موارد با علامت آن برآورد شده است.عوارض بروسلوز حاد در 30-10 درصد موارد، بروز می نماید.این عوارض در هر عضو یا سیستمی و در هر مرحله ای از بیماری و حتی در بیمارانی که تحت مراقبت هستند می تواند بروز نماید و از طرفی ممکن است این بیماری از ابتدا با بعضی از علائم خود ظاهر شود.حتی بدون توسل به روش های درمانی، بیماری بروسلوز، تنها در 15% موارد تا بیش از سه ماه ادامه می یابد و میزان مرگ ناشی از بیماری حاد، در حدود 2% می باشد.
اسلاید 8: روند زمانیدر فصل بهار و تابستان که در واقع فصل حاملگی و زایمان دامهاست در اثر تماس با ماحصل حاملگی سقط شده و امثال آن که طی اپیدمی های بروسلوز حیوانی رخ میدهد، تماس چوپانان و صاحبان دام های آلوده با آنها و مصرف لبنیات آلوده ی این دامها به وسیله ی سایر افراد، موجب بروز موارد زیادی از بروسلوز حاد می گردد.حالت فصلی بیماری در کانون های بروسلوز گوسفندی و تا حدودی کانون های بزی مشخص تر و بارزتر از کانون های گاوی می باشد و در این رابطه عوامل چندی دخالت دارد که یکی از آن ها دوران شیردهی طولانی گاوها است.
اسلاید 9: این بیماری در رابطه با مشاغلی نظیر کشاورزی، سلاخی، قصابی، مهندسی کشاورزی و کار در آزمایشگاه های تشخیصی می باشد.در کلیه افرادی که به نحوی با گوشت خام در تماس اند، از جمله خانم های خانه دار، بروسلا می تواند از طریق پوست ناسالم و ملتحمه وارد بدن شود.دامپزشکان و کارشناسانی که در برنامه های کنترل بروسلوز، شرکت می کنند به علت تلقیح اتفاقی واکسن های زنده ی ضعیف شده به خودشان یا آلودگی ملتحمه با چنین واکسن هایی در معرض خطر بیشتری قرار دارند.اپیدمی های بروسلوز همواره ناشی از مصرف شیر غیر پاستوریزه، خامه، پنیر و بستنی بوده است.
اسلاید 10: در حال حاضر بروسلوز انسانی، در کشورهای صنعتی، بیشتر در کارگران کشتارگاه ها و قصابان، عارض میگردد و بروسلا ملیتنسیس شایعترین گونه بروسلا در سطح جهان است.این بیماری در تمام نقاط دنیا وجود دارد و هر یک از گونه های مختلف بروسلا در منطقه ای از جهان دارای وفور بیشتری است.در حال حاضر بروسلوز انسانی به نحو شایعی از روسیه، آفریقا، خاورمیانه، هند، اروپا و آمریکا گزارش می گردد و طبق گزارش های سازمان جهانی بهداشت، سالیانه حدود 500000 مورد به آن سازمان گزارش می شود.
اسلاید 11: در کشورهای پیشرفته ی صنعتی نسبت ابتلاء مردان به زنان 5 به 1 تا 6 به 1 است و میزان گرفتاری کودکان خیلی کمتر از بزرگسالان گزارش گردیده است ولی در کشورهای در حال پیشرفت این نسبت ها به هیچ وجه صدق نمی کند و تنها در مواردی که بیماری در رابطه با مشاغل مردانه ای مانند سلاخی و قصابی است ممکن است مصداق داشته باشد.براساس بررسی هایی که در نقاط مختلف ایران شده است،گروه سنی 19-15 ساله ایرانی ، بیشتر از سایر گروه های سنی، در معرض ابتلاء به بروسلوز قرار داشته و نسبت ابتلا به بروسلوز،در کودکان ایرانی برخلاف گزارش های کشور های خارج، چندان کمتر از بزرگسالان نمی باشد و اختلاف چندانی در توزیع جنسی بیماری نیز به چشم نمی خورد.در مناطق آندمیک بروسلوز و مخصوصا زمانی که بروسلا ملیتنسیس گونه شایع را تشکیل می دهد، بروسلوز در اطفال نیز شایع است.
اسلاید 12:
اسلاید 13: راه های انتقال بروسلوزبیماری به وسیله تماس با بافت، خون، ادرار و ترشحات بدن حیوان آلوده یا با خوردن شیر خام و فراورده های شیری حیوانات آلوده منتقل می شود.آلودگی از راه تنفسی فرد به فرد، جفت، خود تلقیحی واکسن ،خراش های پوستی، ملتحمه ی چشم، مقاربت، انتقال خون و مغز استخوان دیده می شود.راه های انتقال بروسلوز در اطفالتغذیه با شیر خام در دوران شیرخوارگی و بعد از آنتغذیه با شیر آلوده ی مادر و انتقال داخل رحمی(بروز بروسلوز مادرزادی)تماس مستقیم با نوزادان تازه متولد شده ی حیوانات (گوساله،بزغاله،بره) تماس مستقیم با نسوج حیوانی آلوده نظیر مثانه ی حیونات ذبح شدهمصرف لبنیات خام نظیر پنیر و خامه روستایی
اسلاید 14: تشخیصجدا کردن عامل بیماریزا از نمونه های بالینیوجود تیتر سرمی بروسلا به روش آگلوتیناسیون برابر با 1/80 در حداقل یک نمونه ی سرمافزایش حداقل 4 برابر در تیتر آگلوتیناسیون بروسلا به فاصله 2 هفته
اسلاید 15: پیشگیری و کنترلپیشگیری اولیه به منظور حفظ سلامتی افراد سالم شناسایی حیوانات آلوده با استفاده از آزمایش های سرمی و جداسازی آن ها از سایر حیوانات واکسیناسیون حیوانات واجد شرایط پاستوریزه کردن لبنیات خودداری ازمصرف محصولات دامی خام ،دست زدن به لاشه های آلوده
اسلاید 16: پیشگیری ثانویه ، به منظور بازگرداندن سلامتی افراد بیمار و جلوگیری از بروز عوارضهر چند تشخیص و درمان بروسلوز انسانی ، تاثیر چندانی بر کنترل بیماری ندارد ولی از آنجا که درمان زودرس ، مانع بروز عوارض می شود و از مزمن شدن بیماری جلوگیری می نماید حائز اهمیت است و بایستی به نحو کاملی صورت گیرد .پیشگیری ثالثیه ، به منظور جلوگیری از پیشرفت عوارض و زمین گیر شدن بیماردر صورت بروز عوارض خطیری نظیر گرفتاری مهره ای ، استئومیلیت و ... بایستی هر چه سریع تر با درمان دارویی و مداخله جراحی ، از پیشرفت بیماری و بروز عوارض زمین گیر کننده ، جلوگیری نمود .
اسلاید 17: اقدامات لازم در اولین برخورد با بیمارگزارش به مرکز بهداشت شهرستاندرمان بیمار براساس پروتکل کشوری آموزش به بیمار و اطرافیاناقدامات لازم برای اطرافیان یا بهداشت محیطاطرافیان بیمار باید از نظر مصرف فرآورده های مشابه که سبب بروز احتمالی بیماری شده است،بررسی شوند.شیر باید پاستوریزه شده یا جوشانده شود.پنیر تازه به مدت حداقل دو ماه در آب نمک نگه داری و سپس مصرف شود.کشاورزان، کارگران کشتارگاه ها و کارخانجات بسته بندی گوشت باید جوانب احتیاط را در برخورد با لاشه یا محصولات دامی تهیه شده از حیوانات مشکوک به بیماری رعایت نمایند.
اسلاید 18: افرادی که با پوست حیوانات سروکار دارند، از پوشش محافظ دست ها و بدن استفاده کنند.در مناطق با شیوع بالای بیماری، دام های در معرض خطر علیه بیماری واکسینه شوند.سایر اقدامات کنترلیاقداماتی که طی طغیان ها و همه گیری های بیماری باید انجام داد:به منظور پیدا کردن منبع اصلی عفونت که معمولا شیر و فرآورده های غیر پاستوریزه از گله های آلوده است باید به جست و جو پرداخت.فرآورده های لبنی آلوده را باید از فروشگاهها جمع آوری کرده و از تولید مجدد آنها نیز ممانعت به عمل آورد، مگر اینکه از روش های قابل قبول بهداشتی نظیر پاستوریزه کردن استفاده نمایند.
اسلاید 19: موفق باشید!!
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.