بارانهای مصنوعی
اسلاید 1: به نام خداموضوع:باران های مصنوعی تهیه:حسن حلاجی علاییجناب آقای:مهرآبادی
اسلاید 2: باروری ابر هاباروری ابرها بهعنوان متداولترین و بهترین روش شناختهشده تعدیل آب و هوا، افزودن مواد بهداخل یک ابر (با استفاده از «ژنراتورهای زمینی» موشک و یا هواپیما) با هدف تقویت تشکیل و رشد «بلورهای یخ» در ابرهای سرد (بیشتر حجم ابر در دمای زیر صفر درجه سلسیوس است) و رشد قطرکهای درون ابرهای گرم (بیشتر حجم ابر دارای دمای بالای صفر درجه سلسیوس است) و درنتیجه افزایش بارش برف و یا باران میباشد. به عبارت دیگر باروری ابرها روشی جدید برای تأثیرگذاری بر روی ابرهای طبیعی است که در آن با استفاده از مواد شیمیایی آب بیشتری از ابر به شکل باران یا برف گرفته میشود
اسلاید 3: باروری ابرها چگونه عمل می کنددر باروری ابر سرد ورود مادهای هسته ساز مانند یدیدنقره، که دارای ساختار کریستالی شبیه به یخ است بدون سرد کردن محیط باعث انجماد قطرکهای اَبَر سرد میشود (هستهسازی ناهمگن). اما یخ خشک یا نیتروژن مایع محیط اطراف خود را به حدی سرد میکنند که بلورهای یخ میتوانند خود به خود از فاز بخار هستهسازی کنند. برخلاف باروری با یدیدنقره، این هسته سازی خود به خودی، نیازی به وجود هیچ قطرک یا ذرهای ندارد چرا که این روش فوق اشباع بسیار بالایی در نزدیکی ماده باروری ایجاد میکند. اساس باروری ابرها بخصوص در عرضهای میانی، بر اختلاف فشار بخار اشباع روی آب و یخ است. بنابراین هنگامی که ذرات یخ در ابرهای فوق سرد شکل میگیرند، بدلیل فشار بخار اشباع کمترشان نسبت به قطرکهای آب، در مجاورت این قطرات مایع رشد کنند. اگر ذرات به اندازه کافی رشد کنند بصورت برف (یا، اگر ذوب رخ دهد، باران) از ابرها سقوط میکنند در غیر این صورت بارشی رخ نمیدهد. این فرایند به عنوان باروری استاتیکی شناخته میشود. در استراتژی باروری دینامیکی فرض بر این است که گرمای نهان اضافی ناشی از تغییر فاز مایع به جامد در ابر، باعث افزایش شناوری، تقویت جریانات بالارونده، تضمین بیشتر همگرایی سطوح پایین و در نهایت رشد سریع ابرهای منتخب میشود. مواد شیمیایی باروری ابر ممکن است توسط هواپیما یا توسط دستگاههای پخش کننده واقع بر روی زمین (ژنراتورها) وارد ابر شوند. در روش باروری با هواپیما، یدیدنقره در هنگام پرواز هواپیما در داخل ابر سوزانده و پخش میشوند. در باروری با ژنراتورهای زمینی، ذرات ریز پس از خروج از ژنراتور توسط جریان هوا در مسیر باد و به سمت بالا قرار گرفته و وارد ابر میشوند.
اسلاید 4: باروری ابرها به کمک هوایپما یا ژنراتور زمینی
اسلاید 5: باروری ابرها به کمک هواپیما یا ژنراتور زمینی.2
اسلاید 6: تاریخچهتأثیر بارورسازی ابرها برای اولینبار در تاریخ ۱۲ ژولای ۱۹۴۶ در آزمایشگاه تحقیقاتی شرکت جنرال الکتریک امریکا توسط «وینسنت شیفر» مشاهده شد. او بلورهای «یخ خشک» با دمای ۷۸- درجه سلسیوس را به داخل ابرهای مصنوعی تولیدشده در «اتاقک ابر» که حاوی «قطرکهای اَبَرسرد» بودند رها کرد و مشاهده نمود قطرکهای اَبَرسرد از طریق فرایند انجماد به بلور یخ تبدیل شده و بهصورت برف در ته اتاقک ابر ریزش نمودند. بدینگونه شواهد آزمایشگاهی از بارورشدن ابرها بهدست آمد. متعاقب آن در تاریخ ۱۳ نوامبر ۱۹۴۶ همزمان با این تحقیقات، دکتر لانگمویر برنده جایزه نوبل، یک آزمایش میدانی روی یک ابر پوششی(روی کوه گریولاک در شرق شنکتدی متعلق به ایالت نیویورک انجام داد. دمای این ابر که در ارتفاعی حدود ۴۲۷۰ متر از سطح زمین قرار داشت ۲۰- درجه سلسیوس بود. لانگمویر، ۳۶/۱ کیلوگرم یخ خشک را در مسیری خطی با طول حدود ۳ مایل روی این ابر پاشید و مشاهده کرد در مدت ۵ دقیقه تمامی محتوای آب ابر به برف تبدیل شد. برف حاصله در حدود ۲۰۰۰ پا زیر ابر ریزش نمود و به دلیل خشکی هوا قبل از رسیدن به زمین تبخیر شد. تحقیقات بعدی ثابت کرد هسته طبیعی غالب برای تشکیل هسته یخ در طبیعت، ذرات رس معدنی هستند که در دمای حدود ۱۵- درجه سلسیوس یا پایینتر بهعنوان هسته یخساز فعال میگردند. پس از استفاده از دانش باروری ابرها بهعنوان یک فناوری جدید با کاربردهای عملی، لانگمویر تا زمان مرگش در تاریخ ۱۹۵۷، بر روی گسترش این فناوری بهمنظور حصول آب بیشتر از آسمان برای تبدیل مناطق مستعد خشک و بیحاصل جنوبغربی ایالات متحده امریکا به مراتع سرسبز و زمینهای کشاورزی تلاشهای بیشماری انجام داد. «سازمان تحقیقات صنعتی و علمی استرالیا» نیز در فوریه ۱۹۴۷ پس از اجرای عملیات باروری ابرها گزارش کرد اولینمورد باران ساخته دست بشر در نزدیکی بسارست رخ داده است. و اما در آنسوی دیگر در شرق اروپا موسسه رصدخانه آب و هواشناسی روسیه در اواخر سال ۱۹۴۱ بمنظور سرعت بخشیدن به توسعه، ساخت و تست مدلهای جدید ابزارهای اندازهگیری پارامترهای هواشناسی جو بالا هواشناختی و بهبود کیفیت سونداژ جو در مسکو تاسیس شد. این رصدخانه برمبنای رصدخانه جو بالای موسسه مرکزی پیشبینی هوا با ۳۶ پرسنل راهاندازی شد. موسسه رصدخانه آب و هواشناسی روسیه پروژههای تحقیقاتی زیادی در زمینه هواشناسی و فیزیک جو انجام داده است که در بسیاری از آنها پیشگام بوده است.
اسلاید 7: تعدیل آب و هواتعدیل آب و هوا تلاش بشر جهت ایجاد تغییر کوتاهمدت آب و هوای طبیعی است که در بیشتر مناطق دنیا بهمنظور افزایش بارش از ابرها، کاهش اثرات منفی «توفانهای تندری»، کاهش تگرگ از «طوفانهای تگرگی» و از بینبردن مه در فرودگاههای پرترافیک یا بزرگراهها انجام میشود. افزایش تقریبی۱۰ تا ۲۰ درصد بارندگی سالیانه، باعث افزایش سطح آب رودخانهها و دریاچههای مورداستفاده برای آشامیدن، کشاورزی و تولید نیروی برقآبی میشود. برای مثال در اندونزی هدف از باروری ابرها افزایش ذخیره آب مخازن برای استفاده در سالهای خشکسالی، در استرالیا استحصال برف بیشتر، بهبود صنعت توریسم در ارتفاعات برفی و در چین، علاوه بر افزایش بارش، گاهی جهت کاهش دمای تابستان و در نتیجه کاهش مصرف برق برای تهویه مطبوع میباشد. از میان تمام کاربردهای تعدیل آب و هوا، بیشتر پروژههای عملیاتی بر افزایش بارش متمرکز است.
اسلاید 8: برخی از کشور ها که از این تکنولوژی استفاده کرده اند
اسلاید 9: باروری ابرها در ایرانقبل از انقلاب اسلامیپروژههای باروری ابرها در ایران ابتدا توسط وزارت نیرو از سال ۵۳ الی ۵۷ با همکاری یک شرکت کانادایی و با استفاده از یک فروند هواپیما و تعدادی ژنراتورهای زمینی تصعیدکننده یدیدنقره بر روی حوزه آبریز سد کرج و جاجرود انجام شد.بعد از انقلاب اسلامیباروری ابرها طی سالهای ۶۸ الی ۷۴ بصورت پراکنده و با استفاده از ژنراتورهای زمینی در ارتفاعات شیرکوه یزد به اجرا درآمد. سپس با ابلاغ وزیر وقت نیرو در بهمن ماه ۱۳۷۵، مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها در یزد تاسیس و از سال ۱۳۷۶ رسماً آغاز به کار کرد. پس از تشکیل این مرکز، از سال ۷۷ با همکاری رصدخانه آب و هواشناسی روسیه انتقال تکنولوژی باروری ابرها به ایران در قالب یک طرح ۵ ساله شامل اجرای پروژههای باروری ابرها (یزد-۱، یزد-۲، یزد-۳ و یزد-۵)، تجهیز مرکز به امکانات و تجهیزات لازم (تجهیز دو فروند هواپیمای آنتونوف ۲۶ به تجهیزات شلیک پیروپاترونهای یدید نقره و تزریق نیتروژن مایع و نصب و راهاندازی سه دستگاه رادار هواشناسی آکسوپری) و آموزش پرسنل ایرانی در قالب سه گروه عملیات پروازی، رادار و تجهیزات، مطالعات و ارزیابی صورت پذیرفت. پس از پایان ۵ دوره اجرای طرح باروری ابرها که با حضور متخصصین روسی به همراه انتقال تکنولوژی و آموزش کارشناسان صورت پذیرفت اولین پروژه اجرای مستقل توسط کارشناسان ایرانی در تابستان ۸۷ در استان گیلان به انجام گرفت. این مرکز از آن زمان تاکنون پروژههای متعدد اجرایی و مطالعاتی باروری ابرها در مناطق مختلف کشور به اجرا گذاشته است.
اسلاید 10: امیدوارم لذت برده باشید.خدا نگهدار
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.