بیماری های آب
اسلاید 1: بنام خدا
اسلاید 2: بهداشت آب وبيماريهاي منتقله از طريق آب آلوده:آب در خلقت اولیه صاف و عاری از هر گونه آلودگی بوده ولی طی زمان، عوامل متعددی موجبات آلودگی آب را فراهم ساخته است .
اسلاید 3: عدم رعایت موازین زیست محیطی توسط انسان ، از جمله تخلیه فاضلاب های صنعتی به رودخانه ها ، استفاده بی رویه و غیر منطقی از سموم مختلف و آفت کش ها در کشاورزی ، توسعه شهر نشینی و مهاجرت های غیر اصولی ، عدم آموزش درست و کافی شهروندان و غیره .... موجب شده است تا منابع آبی در معرض آلودگی های بیشتری قرار گیرند .
اسلاید 4: متاسفانه این آلودگيها بيماری زا بوده و سالانه موجب مرگ هزاران نفر در جهان می شوند . مطابق آمار در دهه اخیر در دنیا میلیون ها انسان و بخصوص کودک هر ساله از عدم بهسازي محیط و آلودگی آب جان خود را از دست می دهند . بیماری های مهمی مانند انواع اسهال ها ، انواع بیماری های انگلی روده ای ، حصبه ، وبا ، هپاتیت و بیماری هایی که ناشی از عدم دسترسی به آب کافی هستند مانند بیماری های چشمی (تراخم ) و بیماری های پوستی سبب ساز این مرگ ومیر ها می شوند .
اسلاید 5: اگر چه کمبود آب و نا سالم بودن آن سلامتی تمامی افراد جامعه رابه مخاطره می اندازد و سبب بروز بیماری هایی مانند اسهال می شود لیکن مطابق آمار بدست آمده در جهان84 در صد از بیماران مبتلا به اسهال و 74 در صد از بیماران مبتلا به انگل (کرم ها ) را کودکان تشکیل می دهند
اسلاید 6: وجود آب سالم و کافی از ضروری ترین نیازهای انسان است بطوریکه بدون آن حتی تصور داشتن زندگی توام با سلامت غیر ممکن است . در بخش آب، آب آشاميدني مردم مورد نظر است. آبي گوارا كه عوامل فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي آن در حد استانداردهاي مصوب باشد و مصرف آن عارضه سوئي در كوتاه مدت يا درازمدت در انسان ايجاد نكند
اسلاید 7: بسياري از مشكلات بهداشتي كشورهاي در حال پيشرفت، عدم برخورداري از آب آشاميدني سالم است. از آنجايي كه محور توسعه پايدار، انسان سالم است و سلامت انسان در گرو بهره مندي از آب آشاميدني مطلوب ميباشد،بدون تامين آب سالم جايي براي سلامت مثبت و رفاه جامعه وجود ندارد.
اسلاید 8: آب از دو بعد بهداشتي واقتصادي حائز اهميت است: از بعد اقتصادي به حركت درآورنده چرخ صنعت و رونق بخش فعاليت كشاورزي است. از بعد بهداشتي آب با كيفيت، تضمين كننده سلامت انسان است.
اسلاید 9: بیماریهای منتقله به وسیله آب هنگامی رخ می دهند که عوامل بیماریزا توسط انسان همراه آب آشامیدنی شوند و علاوه بر آن طیف وسیعی از بیماریهای دیگر مانند هپاتیت و اسهالهای باسیلی،آمیبی و بیماریهای انگلی را شامل می شود.
اسلاید 10: آب آشاميدني، علاوه بر سالم بودن لازم است پاكيزه نيز باشد. زيرا آب سالم وكدر يا بامزه نامطلوب و داشتن رنگ، ممكن است مورد اعتراض مصرف كننده قرار گرفته و مصرف كننده به طرف آب به ظاهر پاكيزه اي گرايش پيدا كند كه از نظر كيفيت شيميايي و ميكروبي، نامطلوب باشد.
اسلاید 11: ويژگيهاي آب سالم: 1 ـ عاري از عوامل زنده بيماريزا باشد2 ـ عاري از مواد شيميايي زيان آور باشد3 ـ بدون رنگ و بو، و طعم مطبوع داشته باشد4 ـ قابل استفاده براي مصارف خانگي باشدآبي كه يك يا دو مورد از ويژگيهاي فوق را نداشته باشد (بويژه مورد يك و دو) آن را آلوده و براي شرب غيرقابل مصرف ميدانند.
اسلاید 12: کشور ایران با توجه به شرایط خاص جغرافیایی , تنوع آب و هوا, وضعیت بهداشتی کشورهای همسایه , وضعیت های گوناگون سطح فرهنگ بهداشتی مردم در نقاط مختلف , وقوع حوادث و سوانح طبیعی و غیر طبیعی , وضعیت های نامناسب زیستی در برخی از مناطق ، کمبود تسهیلات و امکانات بهداشتی و بالاخره پایین بودن شاخص های بهداشتی در بعضی از استانها، همواره درگیر اپید می های بیماریهای واگیردار خصوصا بیماریهای منتقله از آب و غذا بوده و می باشد
اسلاید 13: افراد جامعه بايستي به سئوالات زير به آساني پاسخ دهند : · اهميت بهداشتي آب چيست؟· آبي كه براي آشاميدن و ديگر مقاصد بهداشتي در دسترس قرار ميگيرد از كجا تأمين ميشود؟· آب سالم و پاكيزه چگونه استحصال ميشود؟· هزينه استحصال، بهره برداري و نگهداري آب آشاميدني چگونه تأمين ميشود؟· آيا منابع موجود آب براي حال و آينده جمعيتها كافي است؟· منابع آلاينده منابع آب و سيستمهاي تهيه و توزيع كدامند؟
اسلاید 14: بنابر اين تأمين آب آشاميدني سالم و پاكيزه مبتني است بر آگاهي و مشاركت همه جانبه جامعه درخصوص بهره برداري و نگهداري از منابع آب، برنامه هاي مؤثر و پايدار مراقبت از اقدامات تأمين آب آشاميدني در گرو احساس مسئوليت و پشتيباني جوامع محلي است، بطوريكه جامعه در تمامي مراحل توسعه منابع، انتقال، بهسازي، توزيع و بهره برداري، مشاركت داشته و با اظهار نظر و اقدامات عملي، مسئولين محلي را در تهيه و تأمين آب آشاميدني منطبق با استانداردهاي تعيين شده ياري نمايند.
اسلاید 15: آلودگي با منشاء زيست شناختي در آب شامل: الف) باكتريها: وبا، حصبه و اشباه آن، اسهال خوني باكتريال، اسهال به علت اشريشياكولي، لپتوسپيروزيس و بيماري ناشي از يرسينيا آنتروكوليتيكا و ناراحتي گوارشي ناشي از كمپيلوباكترها.ب) ويروسها: هپاتيتهاي ويروسي، فلج اطفال، بيماريهاي ناشي از ويروسهاي كوكساكي، اكو و گاستروآنتريت ويروسي.ج) پروتوزوئرها: آميبيازيس، ژيارديازيس، بالانتيديازيسد) كرمهاي انگلي: شيستوزوميازيس، بيماري خارش شناگران، آسكاريازيس، هيداتيدوز، دراكونكولوس، بيماري ناشي از كرم قلابدار و كرم نواري ماهي.ه) سموم توليدي از سيانوباكتريها: سمومي كه ايجاد ناراحتي كبدي ميكنند،.
اسلاید 16: 1 بطور کلی می توان بیماری هایی که آب در انتقال آنها دخالت دارد به این شرح تقسیم بندی كرد:1- بيماريهايي که املاح محلول در آب آشامید نی علت اصلی آن را تشکیل می دهند:شامل: گوا تر اندمیک- پوسیدگی دندان- فلوئوروزیس دندان- آرژیریا- بیماری مت همو گلوبینمیا- بیماری قلب و عروق و بیماری مغز و عروق- مسمومیت سربی- بیماری میناماتا
اسلاید 17: 2- بيماريهايي كه آب وسيله انتقال بيماري است كه شامل:1- ويبريو كلرا، عامل وبا Vibrio Cholera2- سالمونلا تيفي، عامل تب روده Typhoid Fever3- شيگلا، عامل شيگلوز Shigellosis4- فرانسيسلا تولارنسيس، عامل تولارمي Francis Ella Tularemia5- مايكوباكتريوم توبركولوزيس، عامل سِل Tuberculosis6- لپتوسپيرا، عامل لپتوسپيروز Leptospirosis7- آنتاموبا هيستوليتيكا، عامل آميبياز Entamoeba histolytica
اسلاید 18: 3- بيماريهايي كه آب محيط پرورش ميزبان يا عامل بيماري است:شامل شيستوزوميازيس- فاسيولاهپاتيك- درانكونكولوس مديننسيس44- بيماريهايي كه آب به صورت غيرمستقيم در انتشار آن نقش دارد:شامل= مالاريا و كوري رودخانه
اسلاید 19: ( رويكرد رفتاري حاصل از آموزش بهداشت آب در جامعه) منبع آب : · همه آحاد جامعه لازم است اهميت آب سالم براي مقاصد شُرب و پخت و پز را بدانند. براي مقاصد بهداشتي نظير استحمام، شستشو و تميزي ،از آب متناسب استفاده گردد. مصرف صحيح آب و اجتناب از به هدر دادن آن مورد تأكيد قرار گرفته و پساب حاصله تخليه گردد. منابع حفاظت شده آب، مورد استفاده قرار گيرد و نسبت به نگهداري آن اقدام گردد.منابع و مجاري آب مورد استفاده نبايستي در معرض آلودگي ناشي از سيستمهاي دفع مدفوع با كانالهاي فاضلاب، سموم كشاورزي و مواد زائد ناشي از دامداريها قرار داشته باشد.
اسلاید 20: بهسازي آب :روشهاي ساده بهسازي آب در جامعه صورت گيرد.در مناطقي كه امكان آلودگي به انگلهايي نظير كرم پيوك يا تخم انگلها وجود دارد ، آب صاف شود و يا حداقل، مصرف كنندگان نسبت به صاف كردن آن اقدام نمايند.
اسلاید 21: جمع آوري با برداشت آب :آب آشاميدني بايستي بوسيله مجاري يا ظروفي برداشت يا جمع آوري گردد كه آلودگي پيدا نكند.در صورت استفاده از مخازن براي جمع آوري و برداشت آب حتماً سربسته باشد.
اسلاید 22: محل يا جاي ذخيره آب :آب ذخيره شده را بايستي در ظروف درب داري كه مرتب تميز مي شود ذخيره نمود.آب شرب، حتي الامكان از ديگر آبهاي مصرفي جداگانه ذخيره و نگهداري شود.
اسلاید 23: استفاده از آب ذخيره شده براي شرب :هنگام برداشت آب از ظروف ذخيره بايستي توجه داشت توسط ظروف برداشت نظير ليوان، دست يا عوامل خارجي آلودگي پيدا نكند.
اسلاید 24: مصرف آب :ضمن اينكه آب مورد استفاده به مقدار كافي تهيه شود مقادير متناسبي بايستي براي شرب يا ديگر مصارف برداشت نمود. تقريبا مقدار 40-30 ليتر براي مصارف فردي و خانگي روزانه نياز ميباشد
اسلاید 25: توصيه هاي بهداشتي:1-رعايت بهداشت فردي و محيط2- از آبهاي آلوده و مشكوك به آلودگي براي مصارف شرب استفاده نگردد.3-عدم استفاده از فاضلاب خام براي آبياري سبزيجات4- عدم استفاده از قالبهاي يخ كه در معابر وكنارخيابانها بطور غير بهداشتي نگهداري وعرضه مي گردد. 5- از آب لوله كشي موجود در پاركها كه بابلوهاي هشدار دهنده مانند آب قابل شرب است استفاده گردد.
اسلاید 26: 6- سبزيجات و ميوه جات مصرفي مطابق دستورالعمل موجود در كليه مراكز بهداشتي درماني و خانه هاي بهداشت ضدعفوني گردند. 7- در هنگام مسافرت و در مكانهايي كه آب سالم و بهداشتي از قبيل آب لوله كشي وجود ندارد، از آبهاي بطري شده(آب معدني) براي شرب استفاده گردد.8- با توجه به نقش آب سالم در تهيه اقلام خوراكي در هنگام خريد اين اقلام دقت كافي بعمل آيد. 9- در روستاهاي فاقد شبكه لوله كشي آب،براي سالمسازي آب از محلول كلر مادر كه در خانه هاي بهداشت موجود است استفاده گردد.
اسلاید 27: 10- از شناكردن در آبهاي آلوده و رودخانه ها خودداري گردد.11- لوله هاي انتقال آب نبايد ازقسمت زيرين لوله ها و مجاري فاضلاب عبور داده شود.12- شناكردن در استخرهايي كه اصول و مقررات بهداشتي را رعايت مي كنند صورت پذيرد.13- ازپخش فاضلاب وپسابها در محيط خودداري گردد.
اسلاید 28: خسته نباشيد
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.