تحریمهای اقتصادی
اسلاید 1: Title LayoutSubtitle
اسلاید 2: تحریم و آثار آن بر اقتصاد ایران
اسلاید 3: تحریمهای اقتصادی:دستکاری در روابط و همکاریهای اقتصادی به منظورتامین اهداف سیاسیهدف تحریم اقتصادی آن است که یک اقتصاد را از نفع بردن از بازارهای جهانی کالا وخدمات و سرمایه محروم نماید. درواقع قهرا تحریم اقتصادی وضعیتی برای کشورمتخلف پدید می آورد که او را درحالت خودکفائی قرار می دهد. آنها همچنین کشور متخلف را جبرا به قبول سطح پائینی از زندگی در یک اقتصاد منزوی قرار می دهند.
اسلاید 4: طبقهبندی :تقسیمبندی از لحاظ اندازه و یا حدود تحریم: محدود ٬ میانه ٬ جامعتقسیمبندی از لحاظ تعداد کشورهای فرستنده: یک جانبه ٬ چند جانبه، سازمان مللتقسیمبندی از لحاظ اقتصادی یا غیراقتصادی: مالی، تجاری، پاسپورت٬ شخصیت ها ..
اسلاید 5: انواع تحریم های اقتصادیتحریمهای اقتصادی عمدتا از دو طریق اعمال میشود:تحریم تجاری و تحریم مالیتحریم تجاری که با محدود کردن یا قطع کردن انواع روابط وارداتی و صادراتی همراه میشود.در تحریم مالی محدودیت و تضییقات و فشارهایی بر روابط مالی کشور هدف اعمال میشود؛ یعنی سرمایهگذاری، تامین مالی و معاملات مالی کشور تحت فشار قرار میگیرد.
اسلاید 6: تحریمهای شورای امنیتتحریمهای داخلی آمریکاتحریمهای فراسرزمینی آمریکاتحریمهای اتحادیهی اروپاتجهیزات صنايع نظامی و موشکیمارس 2007ژوئن 201019841984فوریه 2007كالاهاي دارای کاربرد دوگانهمی 1995ژوئن 2010ژانویه 2012جولای 2010صنعت هستهای و فناوریهای حساس دسامبر 2006ژوئن 2010می 1995ژوئن 2010فوریه 2007صنعت نفت و گاز و پتروشیمیمی 1995آگوست 1996جولاي 2010نوامبر 2011آگوست 2012جولاي 2010نوامبر 2011ژانويه 2012اکتبر 2012فلزات گرانبها و فلزات پرکاربردمی 1995جولای 2012ژانویه 2013ژانویه 2012مواد اولیه و تجهیزات صنایع دریاییمی 1995ژانویه 2013اکتبر 2012تجهیزات و قطعات صنایع هواییمی 1995جولای 2010تجهيزات مرتبط با بخش حمل و نقلمی 19953 ژوئن 2013کالاها و خدمات بخش خودروسازيمی 19953 ژوئن 2013مواد خام و نیم ساخته معدنیمی 1995
اسلاید 7:
اسلاید 8: دسته بندی تحریم های اعمال شدهتحریمهای اقتصادیتجاریعلم و تکنولوژی مالی و بانکیحمل و نقلنفت و گاززیرساختهای ارتباطیرسانههااشخاص و نهادها
اسلاید 9: تاریخچه تحریمهای اقتصادی (قبل از پرونده هستهای)تسخیر لانه جاسوسیبلوکه داراییهای ایران در آمریکالغو کلیه مبادلات تجاری میان آمریکا و ایرانجنگ تحمیلیممنوعیت فروش کلیه تسلیحات نظامی به ایرانجلوگیری از اعطای کمکهای مالی نهادهای بینالمللی همچون بانک جهانی به ایرانقرار دادن ايران در فهرست كشورهايي درگیر در قاچاق بينالمللي مواد مخدر (تشدید تحریمها)تحریم کلیه واردات از ايران
اسلاید 10: دوره سازندگیتصويب قانون «منع گسترش تجهيزات نظامي ايران و عراق»:ممنوعیت صادرات كليه ماشينآلات و تجهيزاتي را كه به طور غيررسمي داراي كاربرد نظامي ميباشندتدوين سياست مهار دو جانبه توسط دولت كلينتونتصويب قانون «تحريم ايران و ليبي»(ILSA): اين قانون دولت امريكا را موظف ميكند تا هر شركت خارجي را كه بيشتر از 20 ميليون دلار در صنعت نفت ايران سرمايهگذاري ميكند تحريم و مجازات نمايد.(پس از آنکه لیبی از در سازش با آمریکا درآمد و پذیرای اوامر آن شد، به قانون «تحریم ایران» (ISA) تغییر یافت.)عدم جدی گرفته شدن تا ده سال بعد، عدم همراهی اتحادیه اروپادوره اصلاحاتتصويب قانون منع گسترش قوه نظامي ايران (Iran Nonproliferation Act) )كه هدف آن جلوگيري از صدور تكنولوژي نظامي به ايران ميباشد. به ويژه اين قانون پرداخت كمك مالي به روسيه را منوط به رعايت قوانين تحريم امريكا ميكند.تصويب قانون اعتبارات كشاورزيقرار گرفتن ایران در محور شرارتتمديد قانون تحريم ايران ـ ليبي براي يك دوره پنج ساله
اسلاید 11: تحریمهای یکجانبه اتحادیه اروپاتحریمهای یکجانبه و فراسرزمینی ایالات متحده آمریکاتحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحداز نظر اثرگذاری مهمترین تحریمها هستنددومین از نظر اثرگذاریاهمیت این تحریمها از نظر مشروعیت بینالمللی است و زمینهساز دو نوع تحریمهای قبلی استتحریم های بعد از پرونده هسته ای
اسلاید 12: اثر بخشی تحریماساسا تحريم از نظر اقتصاد بين الملل، ايجاد انحراف در مسير طبيعي داد و ستدهاي بين المللي است. به طور طبيعي معامله بين كشورها اينگونه است كه خريدار متقاضي بهترين و كيفي ترين كالا با نازلترين قيمت است و كشور فروشنده نيز بهترين توليدات را صادر مي كند. زماني كه تحريم شروع مي شود، انحراف مصنوعي در روابط تجاري دو كشور فرستنده و دريافت كننده تحريم ايجاد مي شود هزينه هاي اقتصادي براي هر دو طرف بالا مي رود. روابط اقتصادي بين المللي هم در كل دچار خدشه مي شود. اما در سطح كشور تحريم شده، ميزان افزايش هزينه ها به ميزان وابستگي آن كشور به طرف تحريم كننده بستگي دارد.
اسلاید 13: آثار کلان تحریم در اقتصاد یک کشور کاهش منابع عرضه عوامل تولید کاهش سهم اقتصاد ایران از بازارهای جهانی و افزایش فاصله ما با کشورهای همسایه
اسلاید 14: تحریم بانکیشیوه اثر گذاری تحریم مستقیمغیر مستقیم در روش مستقیم عملیات ارزی بانکها شامل چهار بخش اعتبارات اسنادی، ضمانت نامههای ارزی، حوالههای ارزی و معاملات ارزی مورد تاثیر قرار میگیرد در روش غیر مستقیم، مشتریان بانک ها از اثرات تحریم مانند نرخ ارز، قیمت کالاها و تجهیزات وارداتی و… متاثر خواهند گردید که این امر به منزله افزایش هزینه تمام شده و حتی در برخی مواقع ممکن است طرح هایی که برای انجام آنها نیاز به منابع ارزی بالایی وجود دارد از اولویت خارج شده و دیگر توجیه اقتصادی خود را از دست بدهند.
اسلاید 15: آثار تحریم بانک مرکزیاولین اثر تحریمها مسدود کردن دارایی بانک مرکزی بوده است.اثر دیگر تحریم بانک مرکزی احتمال اختلال در سیاست های پولی ما است.آخرین نتیجه تحریم بانک مرکزی که به لحاظ اهمیت در مرتبه اول قرار دارد بلوک شدن درآمد نفت ایران است.
اسلاید 16:
اسلاید 17: به طورکلی پیامدهای تحریم بانک مرکزی و سایر بانک ها و موسسات مالی عبارتند از:- قطع مبادلات بانکی در حوزه بین المللی- بلوکه شدن برخی دارایی های خارجی ایران- محدودیت مبادلات فعالان ایرانی که با ارز دلار کار می کنند.- افزایش هزینه مبادلات و ریسک مبادلاتی کشور به دلیل حضور واسطه ها و دلالان مالی- افزایش قیمت تمام شده کالاها و خدمات تولیدی و کاهش قدرت رقابت تولیدات داخلی- افزایش هزینه های مالی و افزایش هزینه انجام معاملات- افزایش نرخ تورم، بروز رکود و بیکاری- وقفه در اجرای پروژههای نفت و گاز و سایر پروژههای زیر بنایی
اسلاید 18:
اسلاید 19: تحریم نفتتحریم نفت ایران اقدامی است که از سوی برخی از کشورهای جهان به رهبری ایالت متحده به منظور جلوگیری یا محدود کردن برنامه هسته ای ایران صورت گرفته است. تحريم نفتي باعث کاهش صادرات نفت شده و ورود ارز خارجي به کشور را محدود ساخته است. اين تحريم، از دو کانال بر متغيرهاي کلان اثر دارد. از يک سو کاهش صادرات نفت به کاهش درآمد دولت و کاهش تقاضاي کل منجر شده و درآمد عوامل توليد را کاهش داده است و از سوي ديگر افزايش نرخ ارز باعث افزايش صادرات غير نفتي، افزايش توليد و افزايش درآمد عوامل توليد شده است.
اسلاید 20: تأثير تحريم اقتصادي ايران، بر جلب سرمايهگذاري در صنعت نفت كشور در خور توجه است. افت چشمگير سرمايهگذاري خارجي در ايران پس از انقلاب، خسارات هنگفتي بر كشور تحميل كرد و ايران را براي مدرنيزه كردن ساختارهاي قديمي صنعت نفت، با موانعي روبهرو ساخت. با توجه به ساختار صنعت نفت كشور و وابستگي به قطعات و كالاهاي امريكايي و نيز كيفيت تقريباً بينظير تكنولوژي و قطعات امريكايي، در دسترس نبودن اين امكانات به معناي صرف هزينه و فرصت بسيار زيادي خواهد بود.
اسلاید 21: بعد از اعمال تحریم ها کشور با مشکل در فروش نفت مواجه شده که دارای سه جنبه است:1)کاهش صادرات نفت به دلیل عدم وجود خریدار۲)عدم امکان پرداخت وجه نفت خریداری شده در شرایط تحریم3)کاهش تولید
اسلاید 22: تحریم های علمیرایانه:در قوانین تجارت جهانی ابررایانه های قویتر از ۱۹۰ میلیارد عمل در ثانیه به عنوان کالاهایی راهبردی (و دارای پتانسیل بهکار برده شدن در محاسبات شبیهسازیهای هستهای) محسوب میشوند، و لذا فروش آنها به کشورهایی مثل ایران شامل تحریم است. فیلترینگ آیپی ایرانی: امکان دریافت فایلهای نرمافزاری شرکتهایی مانند NVIDIA، AMD، Adobe، AVG، AVAST، Symantec، McAfee ،MATLAB برخی از خدمات گوگل، برخی از خدمات مایکروسافت، ESET و Oracle از درگاه اصلی این شرکتها توسط آی پیهای ایران امکانپذیر نیست و علاوه بر بسته شدن این سایتها توسط خود این شرکتها در ایران، برخی از این شرکتهای فناوری و تکنولوژی، سرور مادر خود را نیز به روی ایرانیان بستهاند.تحریم خدمات هاستینگ و دامین بر روی هر کسی که ساکن ایران میباشد یکی دیگر از جمله تحریمهایی بود که بر مردم ساکنین سرزمین ایران اعمال شد.
اسلاید 23: انتشارات هلندی ِالزویرElsevier) ) ناشر تعداد زیادی از مجلات علمی معتبر، سردبیران، داوران و ویراستاران آمریکایی خود را از پذیرش مقالههای پژوهشگران ایرانی که در سازمانهای دولتی کار میکنند، منع کرده است. با شدتگرفتن تحریمها، دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه شریف از سوی این انتشارات تحریم شدند. بنابراین ما امکان اتصال آنلاین به این انتشارات را از دست دادیم. جدا شدن پژوهشگران از این جریان اطلاعات باعث:دوباره کاریها، هدر رفتن بودجههای پژوهشی برای تکرار تجربههای دیگران، و ناآگاهی از چالشها و سوالات جدید در حوزه مورد علاقه پژوهشگر است. از مهمترین این محیطها، کنفرانسها و مجلات علمی هستند و از بین این دو، مجلهها از اهمیت بسیار زیادتری برخوردارند.
اسلاید 24: در مسائل علم و فناوری معمولاً اینگونه است که جامعهی ما بهسرعت آسیبها را احساس نمیکند و این به دلیل پیوند ضعیف حوزهی علم با حوزهی صنعت در کشورمان است.ضرر و زیان این تحریمها بیشتر شامل حوزههای فنی-مهندسی، نرم افزاری و پس از آن حوزههای پزشکی است.
اسلاید 25: اثر تحریم اقتصادی بر اقتصاد کشاورزیاقتصاد کشاورزی ما کاملاً درون گرایی شد که این اقتصاد، غیر رقابتی بود و دریک اقتصاد غیر رقابتی،تقاضا بالا وعرضه محدود است.گسترش احتکار وقاچاق کالاهای کشاورزی غیر بهداشتی از دیگر تبعات تحریم است.افزایش تولید محصولات کشاورزی برای جبران کمبودهای ناشی از قطع واردات بدون توجه به روابط حاکم بر تولید، توزیع و مصرف، نارسا است.وضعیت زراعت ودام وطیور را از نظر ماشین آلات، بذر، نهال سموم دفع آفات و مکمل های غذایی مطلوب ارزیابی نمی شود. اکثر نیاز این بخشها در داخل توسط بخش خصوصی و دولتی تولید میشود.در صورت ادامه تحریم روند صادرات اقلام غیرنفتی و حتی صنایع تکمیلی و تبدیلی و صنایع وابسته به کشاورزی مانند فرش دچار اختلال خواهد شد.
اسلاید 26: در بخش دامپروری:وارداتی شدن بخش بزرگی از نیازهای دامپروری مانند ذرت برای تأمین خوراک دام.همچنین بخشی از زراعت وابسته به واردات بذرهای اصلاح شده می باشد.علاوه بر این محصولات خشکبار به دلیل مازاد تولید بیشترین صدمه را می بیند.
اسلاید 27: توافق نامه ژنوتحریمهای اشاره شده در توافقنامهتحریمهای نفتیتحریم پتروشیمیتحریمهای صنعت خودروتحریم طلاتنها ده درصد در صادرات پتروشیمی موثر بود. چرا که 90 درصد این صنعت در اختیار بخش خصوصی است.مشکل اصلی صنعت خودرو تحریمهای بانکی و ارزی است. واردات قطعات نیز به شدت به تحریمهای بانکی وابسته است. از بعد از توافق ژنو تاکنون مشکل خودروسازان تغییر نکرده است.در زمانی که درآمدهای نفتی ایران بلوکه میشود آزاد بودن تجارت طلا فایدهای ندارد. چرا که پولی برای خرید طلا وجود ندارد.
اسلاید 28: توافق لوزان «بهطور خود به خود» تأثیر اندکی بر شاخصهای کلیدی اقتصاد کشور خواهد داشت و القای خوش بینی بیش از حد در این زمینه، میتواند تبعات مخربی داشته باشد. در زمینه «رشد اقتصادی»، اگرچه این توافق میتواند تضمین کند که نرخ رشد اقتصادی در سال جاری منفی نخواهد بود اما اگر بخواهیم از این توافق در مسیر تحقق رشد اقتصادی پایدار بهرهگیری کنیم، تنها راه این است که به سرعت به سمت آسانسازی تأسیس و توسعه انواع کسب و کار حرکت کرده و مقررات ورود و خروج انواع سرمایه را نیز اصلاح و تسهیل کنیم.
اسلاید 29: موانع اعتباریيكي از عمدهترين محدوديتهايي كه در دوران تحريم براي فعاليتهاي اقتصادي كشورمان ايجاد شده بود، حذف يا تعليق خطوط اعتباري مرتبط با ايران و همكاريهاي مرتبط با ايران بود. به عنوان مثال شركتهاي بيمه بينالمللي محمولههايي را كه مبداء يا مقصدشان ايران بود، بيمه نميكردند.به اين ترتيب فعاليتهاي تجاري كشور به شدت تحت تأثير قرار ميگرفت؛ برخي كشورها مراودات تجاري خود را قطع كرده بودند و بخش ديگر نيز قيمت تمام شده غيرمعمولي را طلب ميكردند. در چنين شرايطي نبايد انتظار داشت بلافاصله پس از لغو تحريمها، رفتار اعتباري بانكها، بيمهها و نهادهاي بينالمللي با ايران به سرعت و بيدرنگ به شرايط پيش از وضع تحريمها باز گردد.
اسلاید 30: موانع فنیشرايط تحميل شده بر اقتصاد ايران در اثر تحريمها، برخي فعاليتهاي كشور را به حالت تعطيل يا نيمه تعطيل درآورده است. بخشي از اين فعاليت به گونهاي است كه به محض رفع تحريمها با تزريق سرمايه و... براي بازگشت به شرايط رونق و توليد كامل نيازمند زمان است.
اسلاید 31: موانع ساختارییکی دیگر از مسائلی که برای حضور سرمایه گذاران خارجی و استفاده از فرصت لغو تحریم ها باید مورد توجه قرار بگیرد، آمادگی های ساختاری برای فراهم آوردن بسترهای قانونی مناسب حضور سرمایه های خارجی است. واقعیت این است که سرمایه برای مهاجرت به یک اقتصاد آن هم اقتصاد خارجی نیازمند امنیت است و این امنیت نیز تنها با وجود قوانین حامی سرمایه گذاری بوجود می آید.سرمایه گذار اعم از داخلی و خارجی باید این اطمینان خاطر را داشته باشد که می تواند در صورت لزوم سرمایه خود را خارج کند، از حمایت نهادهای قانونی کشور در چارچوب مقررات برخوردار است و در یک کلام فضای کسب و کار در اقتصادی که محل سرمایه گذاری است، وجود دارد
اسلاید 32: آسیب پذیری های اقتصاد کشوروابستگی در کالاهای اساسی و فناوری های استراتژیکمعیشت مردم - تورم- هزینه مسکن- هزینه درمانفقدان مهندسی در تعاملات تجاریوابسته شدن کشور به زیرساختهای جهانی (بیمه، استاندارد، ارز و...)تک منبعی بودن درآمد کشورعدم رونق تولیداقتصاد پنهانفقدان شفافیتقاچاقمفاسد اقتصادی
اسلاید 33: آنچه مسلم است اینست که تحریم ها به تدریج برداشته خواهد شد نه به یکباره . حتی اگر همه تحریم ها یک شبه لغو شود دولت ایران به درستی اجازه نمی دهد آزاد سازی ناشی از رفع تحریم ها به یکباره صورت بگیرد ، چرا که زیر ساخت های ما در خلال ده سال گذشته با شرایط فعلی دنیا بسیار فاصله گرفته است.برداشته شدن تحریم ها و سرازیر شدن سرمایه و کالا به سمت ایران مثل آمدن یک مهمان غریبه والا مقام به خانه ای است خاک گرفته . محققاً خانه تکانی ریزش هایی در پی دارد !!!
اسلاید 34: از فرضهای نادرست امروز رسانهای در ایران این است که اگر مذاکرات هستهای به سرانجام برسد، همه مسائل ایران حل خواهد شد ولی آینده ما ایرانیان در گرو عوامل دیگری است که باید به آنها توجه کنیم. هرکدام از ما در حرفههای مختلفی که هستیم بهطور دقیق با کارآمدی بالا، روزانه حداقل ٥ ساعت کار میکنیم. فراموش نکنیم کار مفید روزانه در ژاپن٧ساعت و ٢٥ دقیقه و میانگین کشورهای خاورمیانه ١٥ دقیقه است. اگر میخواهیم به ثروت برسیم، با رانت و ارتباطات این کار را انجام ندهیم بلکه زحمت بکشیم. فکر کنیم. رقابت کنیم و ثروتمند شویم. تا میتوانیم با هموطنان خود همکاری کنیم. مبنای توسعه، سیستم است. مبنای سیستم، همکاری است. از تعارض و اختلاف و درگیری با هموطنان خود پرهیز کنیم از رانندگی گرفته تا توزیع امکانات.تولید کنیم حتی شده مداد بسازیم. ابداع کنیم حتی شده بند کفشی ابداع کنیم که بیستسال کار کند. کار کنیم. تولید کنیم. کمتر مصرف کنیم. صادرات کالا و خدمات را گسترش دهیم. توانمند شویم. با قدرت اقتصادی، حاکمیت ملی را بهتر حفظ خواهیم کرد و بر محیط بینالملل تأثیرگذارتر خواهیم بود.
اسلاید 35: آمریکا یک زمانی چین را تحریم کرد، اما الان بسیاری از سرمایهگذاران در کشور چین آمریکایی هستند. آنها وقتی ببینند که شما توانمند هستید، ناچار میشوند که کوتاه بیایند. ما در زمان جنگ به آمپول آتروپین احتیاج داشتیم. سوئد در آن بحبوحهی نیاز مالی ما، این آمپول را به قیمت ۱۲ دلار به ما میفروخت. هرقدر که از آنها خواستیم قیمت را پایین بیاورند، قبول نکردند. ما هم دستبهکار شدیم تا خودمان آتروپین را تولید کنیم. به همین خاطر قیمت مدام افت کرد. روزی که ما خودمان این آمپول را تولید کردیم، آنها به ما پیشنهاد قیمت ۱۲ سنت را دادند. آنها چه زمانی کوتاه آمدند؟ وقتی که دیدند ما قدرت داریم.انگلیسیها یک ضربالمثلی دارند که: «اگر حریفش نمیشوی، رفیقش شو.» آنها الان دارند این کار را در نظام بینالملل انجام میدهند. هند و چین هنوز هم با تحریم دست به گریبان هستند و موارد تحریمشان هم کم نیست، ولی وقتی کشور شما از خود اقتدار و توانمندی نشان بدهد و دشمنان شما بفهمند که یک موتور اقتدار اصیل ملی در کشور شما راهافتاده و خوب هم کار میکند و در زمانبندی خود به نتیجه میرسد، از حریفشدن دست برمیدارند و سعی میکنند رفیق شوند.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.