تحلیل مضمون
اسلاید 1: به نام خداتحلیل مضموناستاد: دکتر نادیتهیه کننده: الهام ایران نژادپاییز 1400
اسلاید 2: هدف هر تحلیل تجربی، خواه یک تحلیل کمی یا کیفی باشد، یافتن الگوهای معنادار در داده ها است. معناداری به این واقعیت اشاره دارد که هر تحلیل باید به (بخشی از) یک سؤال تحقیق همانطور که در تحلیل مسئله تعریف شده است، پاسخ دهد. الگوهایی که این کار را انجام نمی دهند کنار گذاشته می شوند. علاوه بر این، یک الگو ممکن است به عنوان نظمی در (بخشی از) داده ها در نظر گرفته شود، یعنی: توزیع داده ها تصادفی نباشد. هنگام انجام تحقیقات کیفی، متون شفاهی یا کتبی را پردازش می کنیم تا الگوهای معنادار را بر اساس دسته بندی ها پیدا کنیم. کلمات و جملاتی را در اختیار داریم که ممکن است آنها را مرتب، طبقه بندی و تفسیر کنیم. برای مثال، میتوانیم مشخص کنیم که آیا پاسخهای متفاوت برای یک پرسش به یک معنا هستند، و میتوان آنها را به یک طبقه، نگرش، ارزیابی یا باور نسبت داد یا نه. تحلیل همان تفسیر است که در اولی شاخصها را (که الگوهای معنادار هستند)، که از داده های آماری به دست میآیند، تفسیر میشوند، در مورد دوم، الگوهای حاصل از دادههای کیفی تفسیر میشوند. در نتیجه، اصول اساسی تحلیل برای هر دو نوع تحلیل برقرار است.مقدمه
اسلاید 3: تحلیل مضمون از رایج ترین اشکال تحلیل در تحقیقات کیفی است که بر شناسایی، تحلیل و تفسیر الگوهای معنا (یا مضامین) در دادههای کیفی تأکید دارد. تحلیل مضمون (ت.م.)، به اشتباه یک رویکرد تحلیلی کیفی منفرد تصور می شود. اما این اصطلاح چتری برای رویکردهای کاملاً متفاوت با هدف شناسایی الگوها (مضامین) در مجموعه داده های کیفی است.تحلیلگر تعیین می کند که پاسخ دهندگان چه می گویند (توصیف می کنند)، منظور پاسخ دهندگان از آن (ارزیابی) چیست و نتیجه گیری می کند (این برای هدف تحقیق و فرمول های سؤال به چه معناست؟). در تحقیقات کیفی، فرآیند تحلیل فرآیندی نسبتاً پیوسته است که از ابتدا تا انتهای مطالعه پیگیری می شود. علاوه بر این، فرآیند تحلیل ممکن است به عنوان ترکیبی از فرآیندهای فکری خودآگاه و ناخودآگاه در نظر گرفته شود که باید توسط تحلیلگر انجام شود که شامل فرآیندهای تجزیه و تحلیل شناختی است که با ایجاد نظم و ساختار در داده های خام به طور صریح به سمت حل مسئله سوق داده می شود.فرآیند طبقهبندی اولین قدم در تحلیل است. در یک زمینه وسیع تر، ممکن است روشی کلی یا عمومی که فرد به اشیا، فرآیندها و رفتار افراد در دنیای بیرون معنا می دهد، در نظر گرفته شود. هدف نهایی هر تحلیل، یافتن یا تصمیمگیری در مورد اصولی است که الگوی معناداری را بر اساس طبقه بندی های انجام شده در داده ها ایجاد می کند.
اسلاید 4: تحلیل مضمون: تاریخچه مختصرموسیقی شناسان در دهه 1930 از این اصطلاح برای توصیف روشی برای تجزیه و تحلیل آهنگ های موسیقی جامعه شناسان در دهه 1940 برای تبلیغات توده ای روانکاوان در دهه 1950 برای اشاره به تکنیک هایی برای تجزیه و تحلیل نتایج آزمون های فرافکنی استفاده کردند.پرفسور جرارد هولتون، ت.م. را در دهه 1970، در نوشته ای با عنوان مضامین در اندیشه علمی معرفی کرد. اما این اصطلاح خیلی قبل از آن مورد استفاده قرار می گرفت:مفهوم سازی تحلیل مضمون به عنوان رویکردی برای تحلیل الگوهای معنایی می تواند بازتابی از تحول روش شناختی تحلیل محتوا (کمی) باشد.اصطلاحات ت.م. و تحلیل محتوا اغلب به جای یکدیگر به کار می روند، و اصطلاح ترکیبی (تحلیل محتوای موضوعی) نیز رایج است. بدون توجه به منشأ ایجاد آن، ت.م. و تجزیه و تحلیل محتوا تاریخچه ای مشترک داند.ریچارد بوياتزيس از صاحبنظران برجسته تحليل مضمون در كتاب خود (1998) از ديويد مك كله لند به عنوان نخستین فرد پایه گذار این روش در روانشناسی (بررسی شخصیت و انگیزش) یاد کرده است.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.