تولید بذر چغندرقند
اسلاید 1: به نام خداسمینار درس تولید بذر و نشاءعنوان سمینار: تولید بذر چغندرقند
اسلاید 2: مقدمهبذر یکی از عوامل مهم تولید محصول چغندرقند است. اگر چغندرکار، یک مزرعه یکنواخت از رقم سازگار برای منطقه مورد نظر خود نداشته باشد، از تولید اقتصادی پایدار محروم می شود. انتخاب بذر مناسب یکی از مهم ترین تصمیم های چغندرکاران است. آزمون دقیق بذر چغندرقند، فرآیند جوانه زدن بذر و توسعه ی رقم های اصلاح شده در تصمیم سازی مدیریت محصول و افزایش بهره وری بسیار موثر است.تاریخچه چغندرقند در ایران: بر اساس نوشته روزنامه وقایع اتفاقیه بذر چغندرقند برای اولین بار در تاریخ 16 شعبان 1274 قمری توسط فردی به نام دکتر پرلاک به ایران آورده شده است. از سال1310 ،که کارخانه قند کهریزک دوباره راه اندازی شد ، تا سال 1315 ، بذر چغندرقند موردنیاز از کشورهای آلمان ، لهستان و چکسلواکی وارد می شد.در سال 1315 با سعی و کوشش شادروان مهندس اسماعیل قره باغی و با همکاری دکتر اشنایدر آلمانی (که روسی الاصل بود) عمل تهیه بذر اصلاح شده چغندرقند در کرج شروع و پس از 5 سال بذر الیت سازگار با آب و هوای ایران تهیه شد. از سال 1320 تاکنون به جز دو دوره ، در تمام سال ها بذر مورد نیاز کشت چغندرقند کشور توسط بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندرقند تهیه شده است.2
اسلاید 3: گیاهشناسی چغندرقندچغندرقند گیاهی است از تیره اسفناج، جنس بتا و گونه وولگاریس و نام علمی آن Beta vulgaris است. گیاهی است دوساله که در سال اول کاشت، ریشه آن رشد می کند و در سال دوم پس از گذراندن دوره ی سرما، بوته ها ساقه دار شده و گل و بذر می دهند. ریشه اصلی چغندرقند مخروطی شکل و کشیده است. طول ریشه در شرایط مناسب تا 180 سانتی متر می رسد ولی طول قسمت قابل استفاده ی آن حدود 30 سانتی متر است. وزن متوسط ریشه 7./ . تا یک کیلوگرم و قطر متوسط آن در قسمت گردن 10 تا 15 سانتی متر است.برگ ها، قسمت هوایی چغندرقند را تشکیل می دهند و تعداد آن ها در بوته ی کامل به 80 عدد می رسد.چغندر گیاهی روز بلند می باشد. همچنین برای به ساقه رفتن و گل دادن نیاز به سرمایی دارند که این حالت را بولتینگ(Bolting) می گویند. بنابراین برای بذرگیری باید آن را در مناطق سردسیر مانند اردبیل کشت کنیم.3
اسلاید 4: طبقه بندی بذور بذر اوليه يا بذر اصلاح گر(Breeder seed): توسط به نژادگر تولید می شود. ممکن است یک رقم جدید یا از ارقام موجود کشور باشد. داراي برچسب سفيد رنگ بوده و مقدار آن بسيار ناچيز است و براي توليد بذر پايه مورد استفاده قرار می گيرد. در بعضی از مواقع نگهداري و ذخيره بذر اوليه مانند تهيه بذر هيبريد اوليه چندان آسان نمی باشد. زيرا در صورت احتياج مجدد به بذر اوليه بايستی لينه هاي خالصی كه در تهيه بذر هيبريد بكار برده شده كشت گرديده و بذر هيبريد اوليه تهيه شود.بذر پايه يا سوپر اليت(Super Elite): اولين بذري است كه از كشت بذر اوليه توليد می گردد. اين بذر، زير نظر اصلاح گر یا موسسه مربوط، ازدیاد می شود و مزرعه ازدیادی به مساحت 3-2 هکتار است. بذر پايه، ممكن است چندين بار تكرار شود بدین معنی که از بذر پایه دوباره تولید می گردد. بذر پایه دارای برچسب كارت سفيد رنگ است. مقدار آن كم و براي توليد بذر ثبت شده به كار می رود.بذر ثبت شده یا مادری(Elite): بذری است که از تکثیر بذر پایه بدست می آید. این نوع بذر با نظارت کارشناسان بذرتولید می شود. بذر ثبت شده ممکن است چندین بار تهیه شود. بدین معنی که بذر ثبت شده دوباره تکثیر گردد. هدف از این مرحله افزایش مقدار بذر قبل از تولید بذر گواهی شده می باشد. بذر ثبت شده به عنوان بذر تجاری در نظر گفته نمی شود. بعضی از موسسات تهیه بذر گواهی شده مرحله تهیه بذر ثبت شده را حذف می نمایند. این بذر را با برچسب یا کارت ارغوانی رنگ مشخص میکنند.بذر گواهی شده: بذر این طبقه جهت کاشت در مزارع تولید دانه مورد استفاده قرار گرفته و در حجم زیاد و از تکثیر بذر مادري بدست می آید و طبقه اصلی بذر تجارتی کشور محسوب می شود. تولید این طبقه بذري توسط شرکتهاي خصوصی که از طرف موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال مجوز تولید را دریافت نموده اند صورت می گیرد. بذوري که براي کاشت مزارع بذري مورد استفاده قرار میگیرد باید خالص و از طبقه مناسب بوده و ضرورتاً از مراکز رسمی بذر تهیه شده باشد. بذر گواهی شده را با برچسب یا کارت آبی مشخص می کنند. 4
اسلاید 5: انواع بذر چغندر قند2. بذرهای تک جوانه(منوژرم): این بذرها تنها یک جوانه دارند و از آن یک بوته می روید و چنانچه به فاصله مناسب کاشته شدند، نیازی به تنک کردن ندارند.بذر چغندرقند، از نظر تعداد جوانه که تولید می کند به دو دسته تقسیم می شود:1.بذرهای چندجوانه (مولتی ژرم): تعداد جوانه های این گونه بذرها 2 تا 5 عدد است و پس از کاشت به همین تعداد از آن ها بوته چغندرقند سبز می شود. بخش عمده بذر مصرفی چغندرکاران کشور از این نوع است. تنک کردن مزارعی که از بذر چند جوانه استفاده کرده اند، هزینه زیادی را به کشاورزان تحمیل می کند.5
اسلاید 6: 6
اسلاید 7: انتخاب زمین و پیمانکار:انعقاد قرارداد تولید بذر: پس از اخذ مجوز تولید بر اساس مدارک لیست پیوست و زمین از سوی کارشناسان موسسه ی تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، قرارداد تولید بذر میان فرد حقیقی یا حقوقی (کشاورز یا شرکت) به عنوان پیمانکار و موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال به عنوان ناظر فنی منعقد می گردد.7نقشه برداری زمین:مشخصات جغرافیایی و کروکی محل مزرعه پیمانکار به وسیله دستگاه مکان یاب جغرافیایی (Gps) تعیین و در فرم بازدید و انتخاب زمین تولید بذر چغندرقند ثبت می شود.
اسلاید 8: کنترل و نظارت مزرعه8هر مزرعه بذری در طول یک دوره تولید، حداقل 4 بار در مراحل کاشت، داشت، برداشت و فرآوری بذر مورد بازرسی قرار می گیرد تا از درستی کار تولید بذر در هر مرحله اطمینان حاصل شود. مهم ترین کار در بازرسی مزرعه، کنترل بوته ها برای اطمینان از خلوص ژنتیکی رقم یا توده ی در حال بذرگیری و نیز اطمینان از کنترل مناسب هر عواملی می باشد که باعث کم شدن کیفیت و خلوص فیزیکی بذر می گردد.برای دستیابی به این منظور، بازرس موظف است موارد زیر را در هر مرحله از بازدید ارزیابی و به درستی آن را به صورت کتبی تایید نماید؛ 1.روش نمونه برداری 2.نظارت در مرحله ی کشت و کنترل و نظارت در مرحله گندمی
اسلاید 9: 9
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.