تکنیکهای خبرنویسی
در نمایش آنلاین پاورپوینت، ممکن است بعضی علائم، اعداد و حتی فونتها به خوبی نمایش داده نشود. این مشکل در فایل اصلی پاورپوینت وجود ندارد.
- جزئیات
- امتیاز و نظرات
- متن پاورپوینت
امتیاز
تکنیکهای خبرنویسی
اسلاید 1: دانشکده علمي كاربردي سازمان زندان ها و اقدامات تاميني و تربيتي كشورتکنیکهای خبرنویسیTechniques of Tuning Newsقادر باستانيwww.bastaniweb.com
اسلاید 2: اصول روزنامه نگاری تکنیکهای خبرنویسیقادر باستانی
اسلاید 3: ارتباطات در دنیای امروز :نگاهی به دنیای امروزو شرایط جدیدجهانی نشان می دهد که ارتباطات بعنوان یکی از عرصه های اثرگذار وپرنفوذ دنیای جدید محسوب مشود وروزبه روز بردامنه علاقه مندان به آن افزوده می شود.علاوه برآن تغییرات سریع وپردامنه فنآوریهای ارتباطی ورسانه ها در کنار تنوع وجاذبه های تولید رسانه ای عاملی برای گرایش کارگزاران بیشتر وکاربران گسترده تر به این حوزه است .
اسلاید 4: اگر امروز نفوذ رسانه هادر زندگی روزمره به گونه ای است که چون امکان حضور مخاطب در همه عرصه ها وزمانها امکانپذیر نیست ،رسانه ها به جای مخاطب می بینند ،می شنوند وحتی به جای مخاطب درک می کنند ؛همه نشانه کاربرد پردامنه رسانه است .ارتباطات بعنوان یک خانواده بزرگ علمی در جهان دارای رشته ها وشاخه های گوناگون است وچهارقرن پیش با عنوان اولین رسانه یعنی مطبوعات آغاز شد وبعنوان یک رسانه پر نفوذ در کنار ظهور ناسیونالیسم ،سواد آموزی وفرد گرایی توسعه پیدا کرد.جریان توسعه رسانه ها ی جمعی تا قرن بیستم ادامه یافت .واز دهه هشتاد عصر فناوریهای جدیدارتباطات آغاز شد .به تبع این توسعه رشته های علمی مرتبط با این فناوریها نیز گسترش یافت .
اسلاید 5: وظایف اجتماعی وکارکردهای وسایل ارتباط جمعی 1- وظیفه هدایت و راهنمایی2- وظیفه خبری وآموزشی 3- وظیفه تفریحی وتبلیغی
اسلاید 6: نقشهای اجتماعی وسایل ار تباط جمعی نقش هدایت و راهنمایی ( رسانه ها در سعادت و یا شقاوت مردم نقش دارند. مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی محسوب می شوند . رسانه ها نقش رهایی ساز واسارت بار دارند )در حکومتهای لیبرال وسایل اجتماعی در نقش انتقال دهنده تصمیمات حکمرانان به عموم مردم واز سوی دیگر انتقال دهنده پیشنهادات مردم به حکمرانان ظاهر می شوند مردم حکمرانان فرامین پیشنهادها
اسلاید 7: ادامه نقشهای اجتماعی نقش خبری وآموزشی (فعالیت اطلاع رسانی رسانه ها خبری وفعالیت آموزش رسمی وموازی نقش آموزشی محسوب می شود).در حال حاضر مهمترن فعالیت رسانه ها نقش خبری است .رسانه ها با پخش 24 ساعته اخبار ومطالب افراد را در جریان مسایل روز قرار می دهند. یکی از کارکردهای رسانه ایفای نقش معلم است .در حال حاضر شبکه های اختصاصی آموزش درسی وغیر درسی سهم بزرگی از تولیدات رسانه ای را به خود اختصاص داده است .
اسلاید 8: ادامه نقشهای اجتماعی رسانه ها نقش تفریحی- تبلیغی (رسانه ها آنجا که در خدمت پر کردن اوقات فراغت به کار می روندنقش تفریحی وآنجا که در خدمت ترغیب واقناع به کار می رونددر نقش تبلیغی هستند). با شکل گیری تمدن اوقات فراغت ،سهم رسانه ها در پر کردن این اوقات افزایش یافت به گونه ای که امروزه صنایع ارتباطی سرگرم کننده سهم بزرگی در پر کردن اوقات فراقت افراد دارند.تبلیغ نیز بعنوان عاملی برای ایجاد رغبت وتصمیم گیری در افراد برای پذیرش یک فکر یا ایده یا محصول یا خدمت در اشکال مختلفی از طریق رسانه ها عرضه می گردد.امروز رسانه ها به تبلیغ دینی ،تبلیغ سیاسی و تبلیغ بازرگانی (آگهیهای تجاری )می پردازند .
اسلاید 9: مفهوم ارتباط ارتباط از باب افتعال از کلمه لاتینی communicatio به معنای پیوند دادن وریط دادن وبه صورت مصدر به معنای پیوند وپیوستگی به کار می رود .ارتباط به معنی گزارش دادن ،پیوند دادن ،منتشر کردن ،منتقل کردن است .
اسلاید 10: ارتباط در شکل مفرد وجمعارتباط در شکل مفرد :به معنای جریانی است که ضمن آن یک پیام از یک مبداء به یک مقصد منتقل می شود .ارتباط در شکل جمع :به وسایل ،تجهیزات وفنون وروشهای ارتباطی اطلاق می شود.مثل یک روزنامه ،یک سازمان رادیویی ،یک موسسه مطبوعاتی ویک چاپخانه ارتباطات به شمار می رود.
اسلاید 11: تعاریف ارتباطمقوله ارتباط در اجتماعات نخستين، پديده هاى ساده، محدود و شخصى، مانند پيام شفاهى و سپس تصوير، خط و حتى علايم و رنگ ها و انواع حركات بدنى را در بر داشت. با گذشت زمان، ابزارهاى ارتباطى كامل تر شدند و همراه با تحوّلات شرايط اقتصادى، اجتماعى، سياسى و فرهنگى جوامع، صورتى پيچيده تر به خود گرفتند. اين فرايند با ظهور انقلاب صنعتى، پيدايش شهرهاى بزرگ و مراكز جمعيتى شتابى بيشتر يافت تا به صورت كنونى درآمد.
اسلاید 12: COMMUNICATIONارتباط ارتباط عبارت است از انتقال يا تبادل اطلاعات، احساسات و ايدهها به مخاطبين.
اسلاید 14: انواع ارتباط ارتباط مستقیم : ارتباطی است که در آن فرستنده وگیرنده رودر روی هم هستند ،وواسط وسیله برای ارتباط وجود ندارد ارتباط غیر مستقیم : ارتباطی است که در آن واسط ارتباطی بعنوان وسیله وجود دارد ،وارتباط رودر رو نیست مثل نامه در یک ارتباط از دورارتباط جمعی : ارتباط با واسطه ای است که پیام برای یک جمع انبوه ،نامتجانس وتوده وار ارسال می گردد.ارتباط جمعی شکلی از ارتباط غیر مستقیم است .
اسلاید 15: پيام، مهم ترين عنصر در ارتباطات دانشمندان علم ارتباطات، در تجزيه و تحليل عناصر و اجزاى تشكيل دهنده فرايندارتباط، از آغاز تا انجام چرخه آن، به اجزايى گوناگون اشاره كرده اند كه هر جزء داراى ويژگى هاى خود است. براى شناخت پديده ارتباطات بايد اين اجزا را بازشناسيم و رابطه هر يك را با ديگرى و نيز اهميّت و كار ويژه هر يك از آن ها را به مطالعه و بررسى نهيم. جامعه شناسان وسايل ارتباط جمعى، هنگام مطالعه در حوزه ارتباطات، هر يك مدلى با عنوان مدل ارتباطى مطرح ساخته اند. مدل ارتباطى عبارت است از تبيين اجزاى اصلى تشكيل دهنده همه انواع ارتباطات و بيان تقدّم و تأخّر و كيفيت هر يك از اين اجزا.
اسلاید 16: از نخستين نظريه پردازان علم ارتباطات مانند ارسطو گرفته تا نظريه پردازان معاصر، مدل هايى فراوان به دست داده اند كه وجه مشترك تمامى آن ها تأكيد بر عنصر (پيام) است و تقريبا در همه مدل هاى ارتباطى به عنصر پيام اشاره شده است. ساده ترين مدل ارتباطى، عناصر اصلى ارتباط را شامل سه عنصر زير دانسته است:الف منبع پيامب پيامج مقصد پيام
اسلاید 17: فرستنده رمز گذاری پیام رمز گشاییگیرندهفراگرد ارتباطپس فرستپس فرستبازخورد
اسلاید 18: مدل 5عنصری ارتباط لاسولچه می گویدکه می گوید
اسلاید 19: تکنیکهای خبرنویسی
اسلاید 20: از رویداد تا مخاطب رویداد+++++آثارمخاطبنشرسازمان خبرنگاربرونسازمانیدرون سازمانیدروازه ها
اسلاید 21: خبرنگار خبرنگار فردی است که با استفاده منابع ،وظیفه تهیه گزارش (مکتوب ،صوتی وتصویری )کامل وجامع وقابل پخش از یک واقعه را بر عهده دارد .خبر نگاری از جمله مشاغل کلیدی در رسانه به شمار می رود وهرچقدر دامنه فعالیت رسانه گسترده تر باشد ،خبرنگاری در رسانه از اهمیت زیاد تری برخورداراست .
اسلاید 22: ویژگیهای خبر نگار 1- مناسب بودن تن ولحن صدا 2- جذاب بودن چهره وقیافه 3- قدرت بیان 4- توانایی نگارش 5- تسلط به زبان معیار 6- آشنایی با مهارتهای ارتباطی 7- تند نویسی 8- آگاهی سیاسی ،اجتماعی وفرهنگی 9- آشنایی با مسایل بین المللی
اسلاید 23: ادامه ویژگیها 10 تحصیلات دانشگاهی مناسب 11-آشنایی با یک زبان بین - المللی 12- هوش ودر ک بالا 13- جسم وروان سالم 14- توانایی استفاده از تجهیزات خبر
اسلاید 24: مفاهیم اساسی در خبر نویسی 1ـ روشنی خبر clear2ـ درستی خبر accuracy3- جامعیت خبر complete
اسلاید 25: 1ـ روشنی خبر (clear) :خبر باید ساده، روشن و بدون ابهام تنظیم شود. مهمترین دلیل ابهام در خبر، درك نادرست خبرنگار از موضوع خبر است كه این اشكال را با مطالعه و پرسش از منبع می توان رفع كرد. نكته دیگر آنكه در خبرهای دارای اصطلاحات علمی، حقوقی، پزشكی و فنی و…، مطلب باید به گونه ای انتشار یابدكه اولا فهم مطلب برای همگان آسان باشد، همچنین این ساده نویسی به ارزش علمی خبر آسیبی وارد نیاورد. در این راه، همچنین داشتن یك رسم الخط واحد در خبر نویسی ضروری است. . . . . .
اسلاید 26: ـ درستی خبر (accurate): صحت خبر ارزش و اعتبار خبر است و در صورت نبود اطلاعات لازم و عدم صحت خبر، اعتماد میان مخاطب و رسانه از بین می رود. وجود تكذیبیه(Retraction) نشان از عدم دقت در این مفهوم اساسی دارد كه در مواردی می تواند موجب مشكلات قانونی نیز شود. ازسوی دیگر درج مطالب فاقد صحت، اطمینان و مطالعه قبلی موجب بی اعتمادی و كاهش مخاطبان رسانه و رفتن آنان به سمت رسانه های دیگر است. ««« هیچ گاه درستی خبر نباید فدای سرعت انتشار آن شود »»»»
اسلاید 27: 3ـ جامعیت خبر (complete):اطلاعات در خبر باید به صورت جامع و كامل داده شود. دادن اطلاعات آرشیوی و اشاره به سابقه خبر و پاسخگویی به 6 عنصر خبری (كی، كجا، كه، چرا، چه و چگونه) در خبر ضروری است.
اسلاید 28: تهیه وتنظیم خبر برای روزنامه اولین مرحله در تهیه وتنظیم خبرشناخت آن است .خبررا باید شناخت واز ماهیت آن آگاه شد.اگر خبر را شناختیم با استفاده از ملاکها ومعیارهای مشخص می توانیم آنرا گزینش کنیم.
اسلاید 29: شناخت خبرتعريف خبر: گزارشي از فعاليت هايي كه داراي يك يا چند ارزش خبري باشد . اطلاعات تازه و غيرمعمول در مورد موضوعي است كه توجه عموم را برانگيزد و پيشتر كسي آن را نشنيده باشد .خبر گزارشي از واقعيت هاست ولي هر واقعيتي را نمي توان خبرناميد . خبريك رويداد است ولي خود آن رويداد نيست – يك رويداد خبري بايد حاوي ارزش هايي باشد تا ارزش انتخاب وگزارش را داشته باشد .خبرنگار بايد بداند هرپيام يا آگاهي كه به دست مي آورد ، خبرنيست . گاهي يك مطلب كه قابل دادن به سردبير باشد ممكن است به روزها يا هفته ها تحقيق و جستجو نياز داشته باشد .
اسلاید 30: خبر گزارش عینی از رویدادهای جاری پیامی که احتمال صدق یا کذب در آن می رود اگرسگی مردی را گاز بگیرد خبر نیست ولی اگرمردی سگی را گاز بگیرد خبر است مطلبی که امروز خبر است ممکن است فردا خبر نباشد خبر خق مردم است آنچه امروز خبر است ممکن است فردا خبر نباشد
اسلاید 31: ارزشهای خبری ملاکها ومعیارهای گزینش خبر را از بی نهایت رویدادهای روز ارزشهای خبری گویند.مهمترین این ارزشها عبارتند از :1- دربرگیری 2- شهرت 3- برخورد وتضاد 4- تازگی 5- عجیب واستثنا 6- فراوانی تعدادومقدار 7- مجاورت جغرافیایی8- مجاورت معنوی
اسلاید 32: ارزش های خبری NEWS VALUES هر رویدادی را نمی توان خبر نامید، زیرا بسیاری از رویدادها ارزش انتقال به مخاطب را ندارند. معیارها و شرایطی كه در ماهیت یك رویداد موجودند و بر مبنای آنها می توان رویداد را ارزشیابی كرد ارزش های خبری نام دارند. اهمیت این ارزش ها به دلیل آن است كه خبرنگار را هم در سوژه یابی و تنظیم خبر یاری می دهد، هم به عنوان معیار مقایسه، ارزش گذاری و گزینش رویدادها برای انتشار توسط رسانه مورد استفاده قرار می گیرد.
اسلاید 33: ارزشهای هفت گانه 1- در برگيري : بر شمار بيشتري از افراد جامعه ، تاثيري در زمان حال يا آينده داشته باشد .2- شهرت : خبر افراد مشهور ، ارزش خبري بيشتري دارد 3- برخوردوتضاد: اين برخورد مي تواند هم به صورت فيزيكي وهم به صورت ذهني وفكري باشد . مانند : برخوردها ، اختلاف ها و تضادها ميان افراد ، گروه ها ، ملت ها و حيوانات با يكديگر يا طبيعت . يكي ازاساسي ترين ازش هاي خبري ،برخورد است. 4- عجیب ،استثناها ، شگفتيها: وقايع جالب با تحريك حس كنجكاوي خواننده 5- كثرت : (فراواني درتعداد ، مقدار و اندازه ) هرچه تعداد و يا مقدار زيادتر باشد اهميت اين بعد خبري بيشتر است .6- مجاورت : مجاورت هاي معنوي و جغرافيايي ، ارزش خبري بالاتري براي مخاطبان دارد . 7- تازگي رويداد : بيشترين ارزش خبري را دارد . آنچه امروز خبر است ممكن است فردا خبر نباشد .
اسلاید 34: 1- دربرگیری (IMPACT): رویداد وقتی واجد این ارزش است كه بر تعداد زیادی از افراد جامعه تاثیر داشته باشد یا موجب نفع یا زیان مادی یا معنوی گروهی از افراد جامعه شود. مانند: برای تمامی اتباع كشور كد ملی صادر می شود (مخاطب: تمام اتباع كشور) پزشكان از مالیات معاف می شوند (مخاطب: پزشكان ) بیمه همگانی اصناف اجباری می شود (مخاطب: اصناف ) ذخیره آب شرب تهران تا یك ماه دیگر به پایان می رسد (مخاطب: ساكنین تهران ) بر مبنای مخاطبان هر رسانه، هر یك از این اخبار اهمیت و جایگاه خود را دارند.
اسلاید 35: شهرت(FAME) : اشخاص حقیقی و حقوقی و حتی برخی اشیاء به دلیل معروفیت خود ممكن است ارزش خبری داشته باشند كه ممكن است مثبت یا منفی باشد. همچنین ممكن است كسی یا چیزی فاقد این ارزش باشد ولی به واسطه خبری كه ما می دهیم، مشهور شود. ( مانند انتخاب حامد كرزای به ریاست دولت موقت افغانستان، وی را پیش از آن كسی نمی شناخت) مثال ها: رییس جمهور دیروز از آلمان باز گشت. رییس جمهور واجد ارزش شهرت برج ایفل رو به انهدام است. برج ایفل واجد ارزش شهرت
اسلاید 36: 3ـ برخورد(CONFLICT) : این رویدادها حاوی برخورد به معنای حادثه، اختلاف، درگیری، منازعه و ... است برخورد می تواند به صورت منفی (جنگ، سرقت، جنایت)، مثبت (مناظره دو فرد، مسابقه ورزشی)، فیزیكی (كتك (زدن، تصادف، زلزله ) یا غیر فیزیكی (اعتصاب و… ) باشد. مثال ها: تظاهرات دانشجویی كره جنوبی را فرا گرفت. سقوط هواپیمای توپولف 159 كشته برجای گذاشت. رقابت گروه های سیاسی در آستانه انتخابات شدت گرفت.
اسلاید 37: 4ـ مجاورت (PROXIMITY) : ارزش یك واقعه،بسته به نزدیك بودن فیزیكی یا معنوی مخاطبان به آن، برای آنان متفاوت است.الف ـ مجاورت فیزیكی يا جغرافيايی (GEOGRAPHICAL PROXIMITY): مخاطبان نسبت به واقعه ای كه در نزدیكی آنان رخ داده توجه بیشتری نشان می دهند. صدمه دیدن همسایه یا رخ دادن اتفاقی در محله، شهر یا كشور، هر یک بسته به نزدیكی و مجاورت از لحاظ جغرافیایی ممكن است برای مخاطب مهمتر باشد. مانند: استاندار جدید تهران منصوب شد. شهردار منطقه 7 تهران استعفا كرد.
اسلاید 38: ب ـ مجاورت معنوی(PSYCHOLOGICAL PROXIMITY): پیوندهای مذهبی، قومی و زبانی می توانند بر اساس ارزش و نزدیكی در خبر مهم باشند و گاهی این ارزش ها هم ارز مجاورت فیزیكی و گاهی بیش از آن است. مانند: مسلمانان بوسنی مورد تهاجم قرار گرفتند. یك دانشمند ایرانی مقیم آلمان، مرد علمی سال شد
اسلاید 39: 5 ـ كثرت ( فراوانی در تعداد، اندازه، تعداد ) MAGNITUDE: هر زمان كه در خبر از اعداد و ارقام استفاده شود و میزان و تعداد چیزی بیان شود ، نشان از ارزش كثرت آن دارد. مانند: تورم در آرژانتین به 300 درصد رسید. تیم فوتبال ایران 17 گل به مالدیو زد.
اسلاید 40: 6ـ شگفتی و استثنا (ODDITY): رویدادهای عجیب و غیرعادی كه انتظار شنیدن آن وجود ندارد،به ندرت اتفاق می افتد. مانند: اختراع؛ گستره این ارزش زیاد است و باید با جامعه سنجیده شود. مانند: ادعای ریشه كنی اختلاس یا رفع مشكل ترافیك در تهران. مثال: زنی در تهران 12 قلو زایید. هزاران قورباغه به روستایی در چین حمله كردند.
اسلاید 41: 7ـ تازگی خبر (TIMELINESS): عمده خبرها این ارزش را در خود دارند و در واقع می توان آنرا ارزش جدا ناپذیر شمرد، زیرا اگر خبری به موقع منتشر نشود،به تاریخ پیوسته است. تمامی خبرها باید دارای چنین ویژگی ای باشند؛ البته ممكن است یك سری از خبرها در گذشته اتفاق افتاده باشد ولی در حال حاضر فاش و منعكس شوند.
اسلاید 42: الگوي خبري دكتر وارد الف: اهميت (significance)1- در برگيري 2- بزرگي (فراواني تعداد و مقدار) 3- بدون در برگيري يا بزرگي ب: برجستگي يا معروفيت (prominence) : 1- شهرت 2- بدون شهرت ج: معمول يا متعارف (normality): 1- عجيب و استثنائي 2- برخورد (اختلاف و درگيري )3- عادي بدون برخورد و معمولي
اسلاید 43: عناصر خبر : (كه ؟ كي ؟ كجا ؟ چه ؟ چرا ؟ چگونه ؟)در يك خبر به تناسب نوع تنظيم حتما چند عنصر خبري به شرح ذيل وجود دارد.كه: شخص ، اشخاص يا اشيايي كه در وقوع رويداد دخالت داشته اند (ذكر نام حقيقي وحقوقي با توجه به ميزان شهرت افراد )كي : زمان يا تازگي خبر( از اهميت خاصي برخوردار است )كجا: محل روي دادن خبرچه : ماهيت خبر را روشن مي كند و معمولا در ابتداي خبر قرار مي گيرد چرا: علت ، دليل و انگيزه به وجود آمدن رويداد را بيان مي كند چگونه : كيفيت وقوع رويداد را بيان مي كند تذكر : گاهي در خبرنويسي اشاره به يكي دو عنصر و عدم اشاره به عناصر كم اهميت درجهت بالابردن ارزش خبري كفايت مي كند .
اسلاید 44: اگر ارزشهاي خبري به اخبار قدر و منزلت و اهميت ميدهند عناصر خبري (News Elements) آنها را به نمايش ميگذارند.عناصرخبري در مجموع از شش عنصر تشكيل ميشوند كه در ادبيات روزنامهنگاري براي آنكه كاملابه خاطر سپرده شوند،آنهارا به صورت 5W+H? نمايش ميدهند پنج W در اين فرمول عبارتند از what، who،where ، when و H.why هم حرف اول How است.
اسلاید 45: عناصر خبري در واقع شش پرسش هستند كه اسكلت و استخوانبندي خبر را ميسازند. به ديگر سخن، جوابهاي اين شش پرسش چيزي نيست جز موادي كه براي ساختن يك خبر به آنها احتياج داريم. بديهي است كه هر خبري كه جواب يكي از اين پرسشها را ندارد، خبر كاملي نيست و نقص دارد.پس اجازه بدهيد ابتدا با هم مروري در اين شش پرسش داشته باشيم. تعمق در اين پرسشها به ما كمك ميكند تا تصوير جامعتري از يك رويداد در قالب خبر ارايه كنيم. علاوه براين، هر چقدر بهتر با كاركرد عناصر خبري آشنا شويم، شروع بهتري در خبرنويسي خواهيم داشت، بحثي كه در انتها دوباره به آن خواهم پرداخت.
اسلاید 46: What يا چه؟ در واقع پرسش است كه دنبال اين ميگردد تا ببيند چه چيزي رخ داده است و به عبارت بهتر عمدتاً بر ماهيت رويدادي كه قرار است به خبر تبديل شود، متمركز است. اين عنصر يكي از مهمترين عناصر خبري است و غالبا جواب آن هميشه جمله يا جملات ابتدايي خبر را ميسازد.
اسلاید 47: Who ياچه كسي ياچه نهادي؟(که) ■ اين پرسش دنبال آن است تابه خالق ياخالقان رويداد دست يابدو ببيند چه كساني باعث اتفاق مورد نظر شدهاند. به عبارت ديگر، هر وقت خبري تهيه ميكنيم بايد عوامل درگير درآن را دقيقا معرفي كنيم، اطلاعاتي مثل نام، نام خانوادگي، سن، شغل، موقعيت و ... از اين جمله است .
اسلاید 48: Where يا كجا؟ ■ پرسش است كه پاسخ آن از محل وقوع رويداد خبر ميدهد. هر رويدادي بالاخره در يك يا چند مكان رخ ميدهد كه بايد آن را به اطلاع مخاطب رساند. نميتوان خبري را داد و محل وقوع آن را اعلام نكرد. مخاطب به خصوص اگر رويداد در اطراف محل زندگي او رخ داده باشد، توجه بيشتري به آن خواهد كرد (ارزش خبري مجاورت كه قبلا راجع به آن بحث كرديم). اگر محل رويداد گمنام است بايد اطلاعات بيشتري كه به دست ميآوريم، آن را براي مخاطبان شناختهتر كنيم.
اسلاید 49: ■ When كي، چه وقت چه هنگام؟ اين هم يكي از عناصر خبري است كه حتما بايد جواب آن را به دست آوريم. همان گونه كه رويدادها از مختصات و موقعيت مكاني برخوردارند، از موقعيت و مختصات زماني هم برخوردار ميباشند و به ديگر سخن، هر رويدادي داراي مختصات مكاني و زماني است كه هنگام تبديل شدن به خبر بايد آنها را به همراه داشته باشد و عليالقاعده هر چه رويداد از نظر زماني تازهتر باشد، با ارزشتر است (ارزش خبري تازگي). به طور كلي شما نميتوانيد رويدادي را بدون اعلام زمان وقوع آن به مخاطبان ارايه كنيد.
اسلاید 50: Why يا چرا؟ ■ اين عنصر كه از جنبه تحليلي براي خبر اهميت دارد. علت وقوع رويداد را به مخاطب اعلام ميكند.يادمان باشد كه جواب ((چرا)) را خود ما نميدهيم و هميشه بايد جواب آن را از كارشناسان مربوطه دريافت كنيم. اينكه يك سمينار چرا به تعويق افتاده است را مسئولان آن سمينار بايد پاسخ بدهند و نه ما با حدس و گمان جواب بدهيم. بايد مراقب باشيم كه اگر خودمان پاسخ چراها را بدهيم خبر (News) را با نظر (Views) مخلوط كردهايم و اين كار نه تنها پذيرفتني نيست، بلكه ممكن است به خاطر پاسخ غلط ما را با مشكل هم مواجه كند.
اسلاید 51: How يا چطور(چگونه)؟ ■ اين عنصر از جنبه تشريحي و توصيفي براي خبر اهميت دارد و مخاطبان را از نحوه و مكانيزم وقوع رويداد مطلع ميسازد. اين عنصر خبري براي روزنامهنگاران عضو سرويسهاي حوادث در روزنامهها يك عنصر جذاب است، چون آنها ميتوانند با اتكا به اين عنصر دست به فضاسازي براي عرضه خبر بزنند.
اسلاید 52: نگارش خبر
اسلاید 53: اصول خبر نويسي 1- مرور شرح رويداد2- انتخاب مهمترين قسمت رويداد با توجه به مفاهيم اساسي و ارزش هاي خبري3- تقسيم بندي شرح رويداد بر اساس اهميت به قسمتها و پاراگراف هاي مختلف 4- نوشتن مهمترين قسمت رويداد درليد خبر 5- نوشتن متن خبر با ذكر منبع به ترتيب اهميت و با حفظ ارتباط و پيوستگي بين قسمت هاي مختلف رويداد 6- پاسخ به عناصر خبري درليد و متن 7- نوشتن مهمترين قسمت خبر(تيتر) با توجه به كل خبر و ويژگي هائي از جمله ؛كوتاه بودن ، روشني ،گيرائي ، هماهنگي با ليد و...
اسلاید 54: خبرخوب :1- وحدت خبر ( مطالب با يكديگر هماهنگي لازم را داشته باشند و با منظور اصلي خبر منطبق باشند.)2- هماهنگي استفاده ازعبارات ربط دهنده 3- هماهنگي ساختمان خبر 4- استفاده از نقل قول در تنظيم خبر(نقل قول مستقيم وغير مستقيم )5- معرفي و شناساندن افراد دخيل در خبر6- افزودن سابقه رويداد جهت فهم مطالب جديد 7- انتخاب تيتر خوب (بيان پيام خبري به صورت خلاصه و فشرده جهت ترغيب خواننده به متن خبر)8- تازه ، غيرمعمول و جالب باشد
اسلاید 55: تهيه خبر يك خبرنگار خوب در تهیه ونگارش خبر باید به نکات ذیل توجه کند:1- ساده نويسي با رعايت ظرافت هاي هنر و فن (خبرنگار بايد خود را به جاي خواننده قرار دهد)2- مسووليت پذير(با مطالعه وكسب تجربه )3- سرعت ( بايد سريع فكر كرد و با قدرت تجزيه و تحليل مسائل و انشاء مطلوب ، مطالب را انعكاس داد) 4- توجه به جزئيات خبر و اجتناب ازحدس وگمان (تشكيل جلسه مهم نيست ، آنچه درجلسه مي گذرد حائز اهميتاست )5- مخاطب شناسي و توجه به نياز مخاطبين ، (خبرنگار خوب آن است كه بداند مطلب را براي چه كسي مي نويسد )انتقال پيام صحيح به خوانندگان 6- استفاده صحيح از منابع خبري 7- تهيه اخبار جالب از موضوعات عادي
اسلاید 56: 8- رعايت طبقه بندي اخبار و حريم شخصي افراد 9- سرحالي و زنده دلي ، زرنگي ، سماجت ، روكردن حقيقت و مو از ماست كشيدن ، با انگيزه بودن ازخصوصيات خبرنگار حرفه اي است .10- كوشش خبرنگار بايد بر اين پايه استوار باشد كه تيتر را طوري انتخاب كند كه ضمن هماهنگي با پاراگراف اول خبر، خواننده را به خواندن ليد ترغيب كند و نه اينكه او را از خواندن خبر باز دارد . انتخاب تيتر و ليد مبهم ، خواننده را به خواندن خبر جذب نمي كند .11- خبرنگار خبرگزاري ، خبر را چنان مي نويسد كه بتوان خبر را از آخر و معمولا در پايان هر پاراگراف كوتاه كرد . 12- خبرنگار بايد خبر يك رويداد را به همان صورتي كه روي داده است به مخاطبان خود گزارش كند، انتشار نادرست يا مطالبي كه با قصد و منظور خاصي تنظيم شده ، باعث سلب اعتماد مردم از آن وسيله ارتباطي شده ، آنها را به سوي منابع خبري ديگر هدايت مي كند.13- اساس كار خبرنويسي ساده نويسي است خبرنگاري كه نتواند مطلب ساده و قابل فهم بنويسد بهتر است به دنبال شغل ديگري برود.
اسلاید 57: منابع خبري: ذكر منبع علاوه برجلب اطمينان ، به پيام و رسانه اعتبار بيشتري مي بخشد . منابع مي تواند به شرح ذيل باشد :1-اخبار و مقالات تهيه شده توسط خبرنگاران در محل تحريريه 2- مطالب ارسالي از سوي خبرنگاران شهرستان ها يا خارج ازكشور 3- نوشته هاي همكاران غيرمستقيم 4- اخبار و تفسيرهاي خبرگزاري هاي داخلي و خارجي 5- اخبار و اعلاميه هاي دولتي و دريافتي از روابط عمومي ها6- اخبار و اطلاعات دريافت شده از انجمن ها، جمعيت ها ، احزاب ، اصناف ، وحتي افراد عادي
اسلاید 58: 7- اخبار و مقاله هاي اقتباس شده از روزنامه ها و نشريات داخلي و يا خارجي 8- اخبار و مطالب راديو و تلويزيون هاي داخلي و خارجي9- بولتن ها و نشريات سفارتخانه هاي خارجي و نمايندگان كشورهاي خارجي10- اخبار ارسالي خوانندگان 11- مطالب تهيه شده از آرشيو كتابخانه ها 12- مطالب و اطلاعات تهيه شده از فيلم هاي مستند خبريمهمترين و پر ارزش ترين منبع خبري ، گزارش هاي اختصاصي خبرنگاران خودي است كه با توجه به نيازهاي خوانندگان با دقت ، هوشياري و مو شكافي ، تهيه و ارسال مي شوند.
اسلاید 59: ابعاد اعتبار منبع : انصاف و اعتدال ، بي غرضي، گفتن تمام ماجرا ، صحت، محترم شمردن زندگي خصوصي افراد ، داشتن موضوعات مربوط به بهتر شدن وضع اجتماعي ، جدايي واقعيت از ديدگاه ها ، قابل اعتماد بودن ، در ارتباط با موضوعات مورد علاقه مردم بودن ، واقعي بودن ، داشتن گزارش هاي موثق .
اسلاید 60: نكات مهم درنگارش خبر 1- از استعمال كلمات مكرر به خصوص درفواصل كوتاه خودداري شود .2- وحدت خبر(هماهنگي مطالب با هم )3- سعي نكنيد كلمات را اديبانه بنويسيد بلكه نوشته را همانطور كه حرف مي زنيد بنويسيد درعين حال زيبايي كلام و قواعد نگارش حفظ شود .4- نوشته بايد علاقه و توجه خواننده را به خود جلب كند.5- بدون آمادگي و حضور ذهن ننويسيد .6- خبر را بايد با جمله هاي كوتاه و رسا به گونه اي نوشت كه قابل فهم باشد ، هرچه تعداد واژه هاي يك جمله كمتر باشد درك مفهوم آن آسانتر است .
اسلاید 61: 7- از نوشتن جمله هاي طولاني و مركب خودداري كنيد، خبري كه با جمله ها و پاراگراف هاي كوتاه نوشته شود خواننده را خسته نمي كند البته نبايد خبر را تلگرافي نوشت .8- براي يك خبرنگار تازه كار بهترين روش آن است كه ازهر موضوع يك پاراگراف سازد .9- اگر هرجمله كمتراز 20 كلمه داشته باشد درك آن آسانتر است .10- در خبر نويسي فعل معلوم بر مجهول ارجح است .11- واژه هايي كه وجودشان تأثيري در مفهوم مطلب ندارند و عبارت هاي نامفهوم ، صفات و شعارها ، لغات بيگانه و واژه هاي اضافه حذف شوند .
اسلاید 62: انواع سبك خبري : 1- سبك هرم وارونه : كار آمدترين و رايج ترين سبك تنظيم خبراست. در اين سبك خبري مطالب بر اساس ارزش خبري تنظيم مي شود ( اخبار روز ، بيشترين كاربرد را در اين سبك دارد) در هرم وارونه ابتدا گسترده ترين اطلاعات درآغاز مطلب قرار مي گيرد آنگاه مطالب با ارائه اجزاي كوچكتر ادامه مي يابد تا سرانجام به آخر برسد.تنظيم سبك هرم وارونه :موارد استفاده از سبك هرم وارونه: امروز سبك هرم وارونه به صورت رايج ترين روش در تنظيم و ارائه خبر در ليد ( مهمترين مطالب )رسانه هاي خبري در آمده است . ساير مطالب
اسلاید 63: اكثر مطالب خبري روز مانند مصاحبه هاي خبري ، سخنرانيها ، خبر سمينارها كنفرانسها و.. به ترتيب اهميت با روش هرم وارونه تنظيم مي شود . روش تنظيم خبر به سبك هرم وارونه اختصاص به روزنامه ندارد ، نگاهي به صفحات مجله ها و توجه به بخش اخبار راديو و تلويزيون نشان مي دهد كه سبك هرم وارونه تقريبا به عنوان روش منحصر به فرد در ارائه و تنظيم اخبار در آمده است . يكي از دلايل عمده فراگير شدن سبك هرم وارونه ، سرعت در پخش و انتشار اخبار از طريق رسانه هاي خبري و فرصت كوتاه مخاطبان در دريافت پيام هاي خبري است.
اسلاید 64: نمونه سبك هرم وارونه: تیتر: ليد : تهران - خبرگزاري زنان ايران : همزمان با روز جهاني زن ، چهارمين اجلاس زنان نمونه خاورميانه روز سه شنبه با حضور ايران و شماري از كشورهاي مختلف خاورميانه و جهان برگزار شد. پاراگراف 2 : به گزارش خبرنگار ما ، حدود 200 نفر از بانوان به عنوان نمايندگاني از زنان موفق و برتر در زمينه هاي مختـلف اقتصادي و اجتمـاعي در ايـن اجـلاس شركت داشتند . پاراگراف 3 : علاوه بر جمهوري اسلامي ايران ، بلژيك ، برزيل ، آمريكا ، افغانستان ، تونس ، مغرب ، لبنان ، سوريه ، هند ، پاكستان ، مصر ، انگليس ، امارات و پنج كشور ديگر عضو شوراي همكاري خليج فارس در آن حضور داشتند .پاراگراف 4 : در اين اجلاس از ايران دكتر سكينه ابراهيمي از پزشكان متخصص هلال احمر ايران حضور داشت .
اسلاید 65: نمونه سبك هرم وارونه:مثال:ليد : تهران - خبرگزاري زنان ايران : همزمان با روز جهاني زن ، چهارمين اجلاس زنان نمونه خاورميانه روز سه شنبه با حضور ايران و شماري از كشورهاي مختلف خاورميانه و جهان برگزار شد. پاراگراف 2 : به گزارش خبرنگار ما ، حدود 200 نفر از بانوان به عنوان نمايندگاني از زنان موفق و برتر در زمينه هاي مختـلف اقتصادي و اجتمـاعي در ايـن اجـلاس شركت داشتند . پاراگراف 3 : علاوه بر جمهوري اسلامي ايران ، بلژيك ، برزيل ، آمريكا ، افغانستان ، تونس ، مغرب ، لبنان ، سوريه ، هند ، پاكستان ، مصر ، انگليس ، امارات و پنج كشور ديگر عضو شوراي همكاري خليج فارس در آن حضور داشتند .پاراگراف 4 : در اين اجلاس از ايران دكتر سكينه ابراهيمي از پزشكان متخصص هلال احمر ايران حضور داشت .
اسلاید 66: ترتيب ارائه ساير مطالب در سبك هرم وارونه : درنگارش مطالب بعد از ليد در سبك هرم وارونه بايد اين نكته را در نظر داشت كه چند پاراگراف بعد از ليد توضيحات بيشتري راجع به همان مطلب اصلي را ارائه مي دهد و پس از اين توضيحات مطلب مهم بعدي مطرح مي شود .
اسلاید 67: 2- سبك تاريخي : مطالب با توجه به ارزش خبري نوشته نمي شود بلكه به صورتي كه اتفاق افتاده نگارش مي شود (خبر جلسه هاي رسمي )3- سبك تاريخي با ليد : ابتدا خلاصه مهمترين مطلب درليد نوشته مي شود و سپس ماجرا به ترتيب زماني رويداد ذكر مي شود.- سبك بازگشت به عقب : ابتدا ليد بعد توضيح آن و سپس سابقه خبر.5- سبك پايان شگفت انگيز : براي مخاطب سووال ايجاد مي شود بدون آنكه به آن پاسخ داده شود و بدنه خبر به صورت تاريخي استفاده مي شود ( اخبار اجتماعي وحوادث)6- سبك دايره اي : خبر از يك نقطه شروع مي شود ، ماجرا تعريف مي شود و سپس به همان نقطه بر مي گردد (حوادث اجتماعي و گزارش هاي تحقيقاتي )
اسلاید 68: برتري هاي سبك هرم وارونه : 1- در ليد ، چكيده مهمترين مطلب ارائه مي شود .2- از نظرخواننده زمان كمتري براي دريافت پيام خبري لازم است (سرعت انتقال خبر)3- خواننده را خسته نمي كند .4- حس كنجكاوي خواننده را از جنبه نيازهاي خبري فورا ارضا مي كند .5- متن خبر بر پايه ارزش مطالب تنظيم مي شود.6- خواننده را به خواندن بهتر ترغيب مي كند.7- از لحاظ تيتر نويسي و ماكت بندي كار را ساده مي كند (سادگي ويرايش ،تيتر نويسي و صفحه آرايي )مناسبترين سبك نگارش براي مطالب خبري روز ، سبك هرم وارونه است .زمینه های مناسب درتنظيم خبر :اخبار ورزشي ، تنظيم نمودار ، خبرهاي هنري وعلمي : هرم وارونه اخبار ورزشي ، اخبار دادگاه ها و خبر حوادث : سبك تاريخي با ليد
اسلاید 69: 3ـ سبک تاریخی با لید (CHRONOLOGICAL STYLE WITH LEAD): این سبک دارای لید است و به صورت ترکیبی از سبک تاریخی و هرم وارونه به نظر می آید.شروع خبر همواره با دادن یک خبر است که حاوی مهمترین قسمت مطلب است و پس از آن،خبر به همان ترتیب زمانی رویداد ذکر می شود . این نوع بیشتر در گزارش حوادث بکار می رود، البته در برخی از خبرهای اجتماعی و گزارش برخی جلسات نیز کاربرد دارد
اسلاید 70: اصولا درسبک تاریخی مطلب دست نمی خورد و بر مبنای توالی زمانی به همراه یک مقدمه ارایه می شود، لذا تنها مزیت این سبک این است که خبر کامل و فاقد اعمال نظر خبرنگار است. از جمله معایب این سبک این است که چون مقدمه دارد مهمترین بخش خبری در ابتدا ارایه می شود، طولانی و زمان بر است و ماکت بندی آن نیز مشکل تر از هرم وارونه است.
اسلاید 71: سایرسبکها4ـ سبک بازگشت به عقب: در این نوع سبک ابتدا لید نوشته می شود، بعد توضیح لید داده می شود و بعد سابقه خبر نوشته می شود. 5ـ سبک با پایان شگفت انگیز: در این نوع سبک،خواننده کنجکاو نگاه داشته می شود و برای مخاطب سوالی ایجاد می شود ، بدون این که به آن پاسخ داده شود. در این سبک از لید غیر متعارف و سوالی استفاده می شود و معمولا بدنه خبری به صورت تاریخی کار می شود؛ عمده کاربرد آن در خبرهای اجتماعی و حوادث است.6 ـ سبک دایره ای: در این سبک، خبر از یک نقطه شروع می شود تا ماجرا تعریف شود و دوباره به همان نقطه باز می گردیم، علت ها را جست و جو و عواقب را بازگو می کنیم. این سبک نیز بیشتر در خبرهای حوادث و اجتماعی کاربرد دارد.
اسلاید 72: جزئيات خبر تعريف ليد : ليد در انگليسي به معناي هدايت و راهنمايي است اولين پاراگراف كه مهمترين پاراگراف هر گزارش و خبر است .ليد ، شكارچي حواس خواننده و نبض مطلب است .انواع ليد : استفهامي ، تاريخچه اي ، نقل قول ، تصويري ، متعارض ، غيرعادي وجمع بنديليد جمع بندي : با اهميت ترين انواع ليد است كه بخش اعظم ليدهاي خبري در رسانه ها را تشكيل مي دهد ، در اين ليد بيشتر به سووالات كليدي چه كسي ،چه ، چه وقت ،كجا ، چطور وچرا در نهايت اختصار پاسخ مي دهد (چه كسي، چه، چه وقت وكجا نقش مهمتري در اين ليد دارند)مثال :مثال 1: چند صد نفر از زنان كويتي شب گذشته تظاهرات مسالمت آميزي در اعتراض به فقدان حقوق سياسي خود در برابر مجلس كويت برگزار كردند .
اسلاید 73: عناصر شش گانه در اين ليد عبارتنداز : كه؟ زنان كي ؟شب گذشته كجا ؟كويت چه ؟ تظاهرات مسالمت آميزچرا ؟فقدان حقوق سياسي چگونه ؟ با اعتراض مثال 2: رييس سازمان بهزيستي ... اعلام كرد از سال آينده به همه زنان سرپرست خانوار كه فرزنداني معلول دارند ، وام خريد خانه در مشهد پرداخت مي شود .كه ؟ سازمان بهزيستي ...كجا ؟مشهد كي ؟ ازسال آينده چه ؟پرداخت وام به زنان سرپرست خانوار ...چرا ؟خريد خانه چگونه ؟ در ليد بيان نشده است
اسلاید 74: براي نگارش ليد: 1- ليد حاوي مطالب مبهم ، گنگ و جزيي نباشد .2- تعداد كلمه هاي ليد از 40 واژه تجاوز نكند و حداكثر در2جمله نوشته شود .3- نام افراد درصورتي نوشته شود كه مشهور باشند درغيراين صورت بهتراست عنوان يا ديگر خصوصياتش نوشته شود- محتواي ليد با تيتر خبرهماهنگ باشد و يك مطلب را بيان كند .5- ليد، چكيده مهمترين مطلب را به صورت مشخص بازگو كند.
اسلاید 75: براي نگارش ليد: چند مطلب در هنگام تهيه ليد :1- ليد ، چكيده خبر است نه خلاصه خبر و معمولا يك جمله يا حداكثر 2جمله است .2- ليد مبهم وگنگ خواننده را از دست مي دهد .3- ليدي كه به هرشش عنصر خبري به صورت كامل پاسخ گويد مناسب نيست .4- توجه به سووالات ذيل ضروري است :كدام يك از نكته هاي واقعه از ديگري مهمتر است ؟تغييرهاي جديد رويداد چه بوده است ؟چگونه با كمترين كلمه مي توان بهترين ليد را نوشت ؟
اسلاید 76: 5- بايد تك تك كلمات ليد رامورد تأمل قرار دهيد و فقط ايده اصلي را به خواننده بدهيد و بس .مثال : پنج جوان همه بالاي 180 سانتي متر ، همه مجهز به ماسك اسكي و مسلح به تپانچه ديشب فروشگاه بزرگ مواد غذايي در بلوار سجاد را اشغال كردند، گاو صندوق فروشگاه را خالي و14 مشتري آن را لخت كردند و با غارت 000/000//40 ريال پا به فرار گذاشتند .اصلاح ليد : پنج جوان قد بلند ديشب با اشغال يك فروشگاه مواد غذايي در مشهد 40ميليون ريال از اين فروشگاه و14مشتري آن را غارت كردند .6- ليد را با حرف اضافه شروع نكنيد .7- از كلمات متذكر مي شويم ، يادآور مي شويم وگفتني است استفاده نكنيد چون نشان از گذشته و تكراري بودن مطلب دارد .8- در ليد مطالب با تاكيد بر يكي ازعناصر شش گانه خبرتنظيم مي شود و درنتيجه آن عنصرخبري ، برجسته تر از ديگر عناصر ظاهر مي شود .
اسلاید 77: انواع ليد:1- ليد نقلي : در آن سخن نقل مي شود و به سه دسته تقسيم مي شود الف: نقل قول مستقيم ب: نقل قول غيرمستقيم ج: نقل قول تأكيدي (جزیی)2- ليد قياسي : دو خبر مورد قياس قرار مي گيرند .3- ليد متراكم : اطلاعات دريك سطح قرار دارند و نمي توان به آنها اولويت داد .4- ليد پرسشي : پرسش مطرح مي شود كه هدف آن بر انگيختن توجه مخاطب است .5- ليد فهرستي : نكات هم ارز به صورت فهرست شده درليد آورده مي شوند .
اسلاید 78: 6- ليد عمقي و ساده : ابتدا به كل خبر اشاره مي شود سپس جز مهم آن برجسته مي شود (قطعنامه ها ،كنفرانس ها وجلسات )7- ليد توضيحي : درخبرهاي هنري كاربرد دارد .8- ليد تمثيلي : استفاده از ضرب المثلها 9- ليد غير متعارف : استفاده ازكلمات غيرمتعارف مانند (( كم آوردند )) (حوادث ، هنري ، ورزشي )10- ليد تاريخچه اي : از سابقه تاريخچه خبر آورده مي شود و از تاريخچه به گونه اي استفاده مي شود كه خواننده متوجه نشود كه اين مطالب ازگذشته گفته شده است ( مثلا : لازم به ياد آوري است استفاده نمي شود )
اسلاید 79: متن خبر: نكات ضروري درتنظيم متن خبر:1- نويسنده دقيق ، پل همواري از ليد به متن مي زند و خبر را به يك مستند ربط مي دهد .گاه اين حلقه ارتباط از طريق پاسخ به يكي از سووالات كليدي كه درليد بدون پاسخ مانده ، ايجاد مي شود .2- درصورتي كه خبر سابقه داشته است ،لازم است در پاراگرافي مختصر خلاصه ماجرا (تاريخچه ) عنوان شود.3- گنجاندن ايده در هرجمله مانند عباراتي كه با‹‹ درحالي كه ›› يا ‹‹ درشرايطي كه›› شروع مي شوند ، به سلامت جمله كمك مي كنند.4- كليشه نويسي و سست نويسي هر دو از يك قماشند و به خبر لطمه مي زنند.
اسلاید 80: 5- انتخاب درست كلمات مهمترين وظيفه شماست .6- مطالب ويراستاري را رعايت كنيد چون: حذف فعل ‹‹ است ›› و جايگزيني كلماتي به جاي ‹‹ چند ، چندين ، شايد›› ، حذف فاعل هاي زياد ، استفاده از فعل معلوم ، عدم استفاده از صفات سنجشي و شعار گونه ،عدم اظهار نظر ازسوي خبرنگار 7- استفاده از افعال (( گفت ، اظهار داشت ، متذكر شد ، ياد آور شد ، تاكيد كرد ، اضافه كرد ، اشاره كرد ، افزود ، توضيح داد ، اعلام كرد)) در ابتداي پاراگرافها 8- زمان رويداد ، نام منبع ، ذكر نام كامل وسمت افراد درمتن خبر الزامي است .
اسلاید 81: تيتر (Headlineتيتر هدايتگر خواننده به سوي خبر است ( فشرده ليد است )تيتر بايد چكيده مهمترين مطلب را دقيق و روشن بيان كند ، اولين هدف تيتر مطلع ساختن خواننده از ثمراتي است كه مي توان از مطلب انتظار داشت.تيتر بايد بتواند با حداقل واژه ها حداكثر مفهوم و معنا را برساند ، تيتر خواننده را به خواندن مطالب ترغيب و او را از وجود نكات جالب در مطلب مطمئن مي كند .مدل هاي تيتر : پلكاني ، امتداد چپ ، امتداد راست ، هرم وارونه ، حاشيه متحرك ، چاشني دارانواع ويژگي تيتر :1- بيان پيام خبري به طورخلاصه و فشرده 2- ترغيب خواننده به خواندن ليد و متن خبر 3- تعيين اهميت و ارزش هاي مطالب مختلف 4- تفكيك مطالب مختلف اخبار از اهم وكمك به زيبايي صفحه روزنامه
اسلاید 82: برخي قوائد تيتر نويسي : 1- تيتر بايد با مطالب ليد هماهنگي و منطبق باشد و همان مطالب را كمتر و بيشتر بيان كند.2- در نوشتن تيتر بايد از واژه هاي آشنا و رسا استفاده كرد .3- تيتر بايد روشن ، دقيق و بدون ابهام باشد .4- چون تيتر شعار نيست بنابراين بايد حاوي فعل باشد مگر در شرايطي كه انجام شدن يا انجام نشدن كار براي خواننده ابهامي در برنداشته باشد .5- انتخاب فعل مناسب كليد موفقيت در نگارش تيتر است.
اسلاید 83: 6- از تكرار كلمه در تيتر بايد اجتناب كرد ( مگر در موارد خاص مانند : تهران گريست ، خون گريست )7- از نوشتن تيترهاي سووالي مگر در موارد ضروري بايد خود داري كرد ، ( بايد نوعي خبر در آن وجود داشته باشد )8- از نوشتن تيترهاي منفي بايد اجتناب كرد مگر در مواردي كه تيتر هدف خاصي را دنبال مي كند.9- از شكستن واژه ها در تيتر بايد پرهيز كرد .10- هرچه تيتر كوتاه تر باشد بهتر است (حداكثر 5 تا 7 كلمه به شرط رساندن دقيق مطلب )
اسلاید 84: 11- از نوشتن حرف اضافه و برخي واژه ها چون ( از ، در ،كه ، به ، براي ، با و.. ) در ابتداي تيتر بايد خودداري كرد.12- شكل ظاهري تيتر را از نظر انتخاب واژه هاي مشابه بايد در نظرگرفت .13- نقل قول غيرمستقيم در تيتر بهتر است .14- اجزاي كلمات مركب را در يك سطر بياوريد .15- تمامي اجزاي افعال مركب را در يك سطر بياوريد .16- سطرها را به حروف اضافه منتهي نكنيد.
اسلاید 85: 17- از (( است )) كمتر استفاده كنيد.18- اسامي ناشناخته را به صورت كامل ذكر كنيد .19- از مخفف ها به صورت مجرد استفاده نكنيد .20- از صفات بد و خوب كه نسبي هستند نبايد استفاده شود .21- از نظرات به دليل يكسان نبودن مطلقا استفاده نكنيد.22- تكرار بيش از اندازه قيود صفت ساز و صفت نسبي اثر آنها را كاهش مي دهد ولي از قيود صفت ساز مي توان در تيتر استفاده كرد.
اسلاید 86: اجزاي تيتر :تيتر اصلي : به تيتري كه مهمترين مطلب خبر را بيان مي كند ، تيتر اصلي مي گويند .در پاره اي از خبرها ، اين تيتر ، يگانه تيتر خبر است و به همين دليل با حروف درشت تر نسبت به تيترهاي فرعي نوشته مي شود .مثال:چهارمين اجلاس بانوان عضو شوراهاي اسلامي كشور برگزار شد بايد توجه داشت كه در انتهاي تيتر اصلي نقطه گذاشته نمي شود ، اما در داخل جمله تيتر ، از ساير نشانه ها ، استفاده مي شود .
اسلاید 87: روتیترروتيتر ، مقدمه تيتر است ، از تيتر اصلي كوچكتر است و در بالاي آن با حروف كوچكتر ذكر مي شود ، با حذف آن خللي به تيتر وارد نمي شود .مثال:رو تيتر : رييس جمهور :تيتر اصلي : هويت ملي را بدون زنان نمي توان معنا كرد
اسلاید 88: زیر تیترزيرتيتر : به موازات تيتر اصلي نوشته مي شود و اهميت آن در مرحله دوم مي باشد .مثال :روتيتر : اولين كانديد زن رياست جمهوري :تيتر اصلي : زن و مرد حقوقيكساني دارند زير تيتر: هرگونه مانع تراشي وتنگ نظري در راه پيشرفت زنان محكوم به شكست است .
اسلاید 89: دیگر تیتر هاسوتيتر : با كاربرد و زيبايي صفحه و دادن اطلاعات بيشتر به كار مي رود و علامتي چون ستاره يا كادر دارد .ميان تيتر : در اخبار بلند كاربرد دارد جهت تنوع و تفكيك اطلاعات استفاده مي شود .
اسلاید 90: چگونه تيتر بنويسيم ؟ 1- همزمان با ويرايش ، مطلب را بخوانيد و درك كنيد .2- با اغماض نسبت به طول كلمات و عبارات ، تيتر خاصي براي آن پيش نويسي كنيد (اين كارحياتي است )3- تركيب لغوي و عباراتي را جستجو كنيد كه هر يك سطري از تيتر را شكل دهند.4- با جايگزين كردن كلمات وعبارات مترادف ، تيتر را كامل كنيد.5- به خاطر داشته باشيد كه در صورت ناخشنودي از تيتر حاصله ، هميشه مي توانيد از نو شروع كنيد .6- كلمات كليدي را برگزينيد (عصاره و چكيده مطلب ) رك وصريح باشد .7- در استفاده از افعال زنده ، پر تپش و رنگين مصر باشيد.8- مراقب دستور زبان در تيتر باشيد.
اسلاید 91: علامت گذاري درتيتر : 1- فقط براي مخفف ها استفاده مي شود.2- درمكث كامل (؛) جايگزين نقطه مي شود .3- علائم نقل قول به نصف تقليل مي يابد .4- ويرگول مشخص كننده مكث كوتاه است .5- ويرگول را اغلب جايگزين كلمه ((و)) كنيد .6- علامت تعجب مگر در موارد استثنائي كنار گذاشته شود.7- علامت (:)گاه مي تواند جايگزين فعل شود.
اسلاید 92: انواع تيتر : 1- استنباطي: در اين نوع نمي خواهيم يك جمله يا يك كلمه را برجسته كنيم ، اين تيتر برداشت صحيح از مجموعه يك خبر است .مثال : سخنان رييس جمهور درباره نقش و وظيفه زنان در جامعه 2- چكشي: با هدف تهييج خواننده است وكمتر در خبرگزاري به كار برده مي شود .مثال : تظاهرات زنان براي آزادي 3- اقناعي : با هدف جهت دهي افكار عمومي ، تبليغ غير مستقيم و القاي يك پيام به كار مي رود.مثال : مشاركت همه جانبه زنان و بهبود در روند اوضاع كنوني كشور - دو تيتري كه دو موضوع تيتر مي شود در سطر اول حالت مصدري و بدون فعل و سطر دوم با فعل ختم مي شود .ضرب آهنگ تيتر : تيترهايي كه ضرب آهنگ دارند ، زيبا هستند.برخي از حروف چون (ز- ژ- ش- گ) خوش صورت و برخي چون (س- ك-د- خ) خشن و سخت مي باشند.انواع ضرب آهنگ : 1- يكنواخت 2- موجي 3- شكسته
اسلاید 93: سوژهسوژه بايد با شرايط اجتماعي انطباق داشته باشد و مناسب زمان حال انتخاب شود و درعين حال از خصلت تأثير بخشي در مطلب مورد نظر بر خوردار باشد. خصوصيات سوژه پرداز خوب1-اطلاعاتش گسترده و نو است .2-داراي حشر و نشر اجتماعي است .3- نگرشش به پديده هاي اجتماعي طولي است نه عرضي (مثال : تظاهرات را از بالامي بيند)4- سراغ سوژه هائي مي رود كه كانون تحريك ديگر عوامل به شمار مي رود (مانند رشوه خواري و ترافيك )5- به علوم اجتماعي احاطه دارد و بيشتر به علت ها توجه مي كند تا معلول ها 6- از روش هاي تحقيق آگاهي و اطلاع دارد .7- استقلال رأي دارد .8- تقواي حرفه اي دارد و مصالح جامعه را برآمال و آرزوهاي شخصي ، صنفي و طبقاتيش مقدم مي داند .
اسلاید 94: طبقه بندي سوژه ها : 1- از نظر زمان : فوريتي (زلزله )- كم فوريتي (كنترل جمعيت )2- از نظر نحوه بيان : احساسي (كودكان بي سرپرست )- عقلاني و تحقيقي (بورس ) – احساسي و عقلاني تحقيقي (بيكاري )3- از نظركيفيت : نو و بديع (اولين روز مدرسه )- تكراري به قالب نو (كمبود دارو به علت مصرف بالا توسط مردم )4- از نظر منابع : منابع خاص (كارشناسان )- منابع عام (مردم)
اسلاید 95: انواع روزنامه نگاری : 1- روزنامه نگاري عيني (خبرگزاري ها)تأثير احساسات ،پيش داوري ها،تمايلات وعلاقه هاي شخصي ورعايت بي طرفي كامل دركسب وانتشار اخبار ازاصول آن است . حقيقت جويي وصحت گرايي ،استقلال ،بيطرفي وهمچنين احترام به حيثيت فردي ونيز احساس مسووليت دربرابر مصالح عمومي ازجمله مهمترين اصول حرفه اي روزنامه نگاري شناخته مي شود.
اسلاید 96: 2- روزنامه نگاري تشريحي :روزنامه نگار ازسطح به درون مي رود وعمق مسايل ورويدادها را مي كاود روزنامه نگار ، خواننده را به پشت صحنه رويدادها مي برد و رويداد را به چارچوپ ذهني وتجربيات او مرتبط مي سازد .
اسلاید 97: 3- روزنامه نگاري عمقی:تمايل به آگاهي از رويدادها وتشريح تبيين حقايق ارائه شده
اسلاید 98: 4- روزنامه نگاري تحقيقي :افشاگري افتضاحات ، كند وكاو مسائل سياسي واجتماعي وفاش ساختن ماهيت آنها
اسلاید 99: مصاحبه هدف هاي عمومي مصاحبه :1- جمع آوري اطلاعات 2- آگاهي دادن و مطلع ساختن 3- تحريك و برانگيختن مصاحبه يك ارتباط طراحي شده ، هدف دار ، رو در رو و نيازمند به تصميم گيري است كه ممكن است به منظور جمع آوري اطلاعات ، ارزيابي طرف مقابل ، اقناع و تغيير عقيده شخصي ، راهنمايي و توضيح برخي مسايل و يا جهت استخدام باشد .در مصاحبه بايد سووالاتي طرح كنيد كه مردم تشنه آن هستند و اطراف آن دايم كنجكاوي مي كنند ، براي رسيدن به اين منظور بهتر است گزارش گر مصاحبه خود را كه شامل مجموعه اي از سووالات بهم پيوسته و مربوط به يكديگر است را در يك قالب مشخص بريزد تا درحين مصاحبه گيج نشود.پس از بررسي و مطالعه مقدماتي درباره موضوع يا سوژه لازم است چند فرضيه بسازيد و سعي كنيد با طرح چند سووال براي هر فرضيه گزارش خود را از پيشداوري هاي شخصي وذهني پاك كنيد .
اسلاید 100: فرضيه سازي به شما كمك مي كند كه درون يك چارچوب مشخص به طرح سووال پرداخته و در فضاي مصاحبه حاضرو آماده شويد به نحوي كه وقتي مصاحبه به پايان مي رسد، با خود نگوييد كه اي كاش فلان سووال را هم مي كردم. گزارش گر نبايد سووال كم بياورد واسير سكوت وسكون شود بلكه باطرح سووالات بيشتر بايد درهرلحظه خلاقيت ايجاد كند وضمن ايجاد اطمينان درطرف به سمتي پيش رود كه مصاحبه شونده از مصاحبه لذت برد ياحداقل احساس مسووليت كند.ضمنا گزار شگر از هرگونه تند روي ، كند پيمايي ، درنگ بي موقع يا پرحرفي خود داري كند. مستقيما وارد مقوله اصلي نشود و از دل جواب هاي داده شده ،مصاحبه رابه سمت مطلوب سوق دهد.در اين مقوله سرعت عمل خيلي اهميت دارد كه نياز به تمرين و ممارست بسيار دارد .ثبات رأي ،اعتماد به نفس ، درك مطلب وبازتاب صحيح مطلب به گوينده ،ارتباط غيركلامي ، تسلط به زبان واستفادهصحيح ازآن در برقراري ارتباط ، مشخصاتي است كه مصاحبه گر بايد داشته باشد .
اسلاید 101: يك مصاحبه گر خوب بايد : 1- شم خبري داشته باشد .2- كنجكاو و نكته سنج باشد . 3- توانائي جوشش و در آميختگي با طبقات و اقشار مختلف را داشته باشد .4- سريع الانتقال و قدرت تفكر و تصميم گيري داشته باشد .5- صبور و بردبار باشد ( آدم عجول خبرنگار نمي شود) .6- چالاك و ريسك پذير باشد .7- عدم غرور و تكبر بدون گزافه گوئي .8- متعصب نباشد .9- حافظه خوبي داشته باشد .10- خوب حرف بزند و خوب تحليل كند .11- داراي اطلاعات عمومي باشد .12- ذوق نويسندگي داشته باشد .
اسلاید 102: مراحل مصاحبه مقدمه (راهگشاي ورود به مرحله اصلي ، تعيين مطالعه و شناخت موضوع) – بخش اصلي (گفتگوهاي دو جانبه طرفين ، طراحي و تعيين پرسش ها )- انتها (نتيجه گيري كلي )درحين مصاحبه اين موارد را در نظر داشته باشيد :1- در شروع مصاحبه يك معارفه صميمانه مي تواند احساس اعتماد و دوستي را بين طرفين حاكم سازد و شرايطي را ايجاد كند كه هردو طرف قادر به برقراري ارتباط با يكديگر باشند2- در طرح سووال شش كلمه استفهامي (چه كسي – كي – كجا – چه – چرا- چگونه )آغاز گرهستند و درطول مصاحبه سووالات كوتاه ، سووالات تشريحي ، سووالات اوليه و سووالات ثانويه مطرح مي شوند.3- هيچ گاه نبايد احساس خستگي ،كسالت يا گرفتگي را به مصاحبه گر انتقال داد و اين تصور را به وجود آورد كه اين مصاحبه نوعي تلف كردن وقت است .
اسلاید 103: درحين قسمت اصلي مصاحبه اين موارد را در نظر داشته باشيد: 1- به تناوب و تغييرات مراحل مختلف دقت كنيد.2- مفهوم صحبت هاي رد و بدل شده و پاسخ ها و نظرات ارائه شده را به گونه اي قابل درك ياد داشت كنيد.3- درحين گوش دادن به صحبت ها، ساير حواستان نيز فعال باشد .4- محيطي دوستانه و همراه با تفاهم ايجاد كنيد.5- از ميان اطلاعات دريافتي ،مطالب مرتبط را از ميان غير مرتبط شناسايي و جدا كنيد.6- تاييد ضمني وكلامي مصاحبه گر ضمن صحبت با طرف مقابل ، تأثير بر ادامه صحبت او دارد ، نگاه خشك و بي احساس عدم همراهي و بي علاقگي به وي را مي رساند .
اسلاید 104: 7- مصاحبه ، مكالمه نيست ، بايد هدفتان معين و مشخص باشد .8- شأن و منزلت مصاحبه شونده را رعايت كرده و همچنين فاقد تعارف و القاب بي مورد باشيد .9- پرسش نبايد به گونه اي طراحي شود كه پاسخ يك كلمه اي باشد ( بله يا خير ) و بايد به گونه اي باشد كه پرسش شونده ، چاره اي جز پاسخ صريح و مستقيم نداشته باشد .10- سووال از پيش كسوت ها نوعي تحقيق است شما بايد روش درست سووال كردن از ديگران را پيدا كنيد و به آن تسلط يابيد ، هرگز با طرح سووال هاي پيش پا افتاده اعتبار كاري خود را بي حساب خرج نكيند ، البته به گمان اين كه نادان محسوب خواهيد شد ، در پرسش سووال درنگ نكنيد
اسلاید 105: براي يك مصاحبه خوب:-1- آمادگي داشته باشيد و سووالات را قبلا مرور كنيد .2- براي دريافت و ارسال منظور خود تمرين كنيد .3- گوش دادن و درك شنوايي خود را فعال كنيد .4- داراي عقيده و جهت باشيد و نظرخود را با اطمينان بيان كنيد .5- انعطاف پذير باشيد و تنها جملات و حرف هاي از پيش حفظ شده را بيان نكنيد و در مورد سووالات و سخنان مطرحشده فكر كنيد .
اسلاید 106: 6- به دقت نگاه كنيد ، پيام هاي ارسالي شما حامل بار مثبت باشد ، فرستنده و گيرنده خوبي براي اطلاعات باشيد .تصميم گيري به موقع و صحيح ، آمادگي ، اعتماد به نفس و توانايي انجام صحيح روش هاي مصاحبه از رموز موفقيت درمصاحبه است .7- كليد هرمصاحبه چرا است ، سعي كنيد از اين كلمه جهت شكستن سكوت مصاحبه استفاده كنيد.8- پرسش را ازمهمترين مسائل شروع كنيد تا به موارد كم اهميت ختم شود .9- جمله لطفا بيشتر توضيح دهيد نيز از ترفندهايي است كه درمصاحبه هنگامي كه حواستان به مصاحبه شونده نباشد! استفاده مي شود.10- درسخنان مصاحبه شونده دقت كنيد.
اسلاید 107: 11- ضمن مبارزه باسكوت، سماجت توام باطمأنينه براي رسيدن به پاسخ ضروري است.12- نسبت به عدم پاسخ مصاحبه شونده عقب نشيني نكنيد اما منجر به عصباني شدن مصاحبه شونده نشويد چرا كه ممكن است منجر به شكست مصاحبه شود.13- هدف وموضوع اصلي مصاحبه راگم نكنيد .14- قبلا بامصاحبه شوند آشنا شويد.15- ازپرسش هاي غير كليشه اي وغيرمنتظره وغيرقابل پيش بيني استفاده كنيد .16- مصاحبه را بي جهت طولاني نكنيد .17- ازمصاحبه كتبي حتي الامكان استفاده نكنيد .18- به ضبط صوت متكي نباشيد .19- همراه داشتن قلم وياد داشت درهر مصاحبه اي ضروري است.20- ازشيوه هاي تندنويسي ومخفف نويسي استفاده كنيد .
اسلاید 108: 21- در اخباري كه از موضوع آن اطمينان داريد اما به دنبال تأييد مي گرديد ، در مصاحبه با مخاطب بايد تظاهر به دانستن كنيد و از مقام مسوول بپرسيد : چرا آقاي فلان رشوه گرفته نه اينكه آيا آقاي فلان رشوه گرفته اند .22- جهت تنظيم وقت مصاحبه هاي تلفني خودتان دوباره تماس بگيريد و منتظر وعده هاي سرخرمن مصاحبه شونده نمانيد .23- نام ونام خانوادگي وعنوان كامل مصاحبه شونده را به دقت ياد داشت نماييد.24- درپرسيدن نكات اساسي موضوع ،ترديدي به خود راه ندهيد يا از طرح پرسش هاي محوري احساس خجالت نكنيد .25- در نكات مبهم ترديد خود را برطرف كرده گزارشتان را از اطلاعات بي پايه ، غلط ومشكل ساز كنار نگه داريد .26- با برنامه ريزي دقيق شروع جذاب وپايان طلائي درمصاحبه داشته باشيد .
اسلاید 109: - انواع پرسش (به پيشنهاد دكتر گالوپ) 1- درمورد اشخاص 2- درمورد واقعيت 3- قضاوت فرد در مورد پيشنهادات زندگي گروهي (قوانين درحال تصويب و اقدامات سياسي اقتصادي ) 4- در مورد اعتبار و ارزش نهادهاي اجتماعي چون خانواده ، مذهب ، آموزش ، مطبوعات 5- پيش بيني يا پيشگويي رويدادها ، گسترش يا اقدامات حكومت درآينده ، مثلا هزينه زندگي در6 ماه آينده 6- اهميت نسبي مسائلي نظير هدف هاي شخصي و غيره 7- امور اجتماعي و اخلاقي چون صداقت ، عدالت و حقيقت 8- پرسش هاي اطلاعاتي 9- پرسش هاي ارشادي (مانند چه بايد كرد)10- پرسش هاي استدلالي 11- پرسش هاي معنايي 12- پرسش حدس و فرض 13- پرسش هاي قضاوت فردي در مورد رويدادها
اسلاید 110: - پرسش هاي مناسب جهت مردم عادي 1- قضاوت در مورد افراد 2- قضاوت در مورد نهادهاي غيرحكومتي 3- قضاوت در مورد رويدادها 4- ارزيابي نتايج سياست هاي حكومتي 5- پرسش در مورد واقعيت ها و خصلت هاي فردي 6- ارز شهاي نسبي 7- معيارهاي صداقت، عدالت، اخلاقيات و نجابت
اسلاید 111: گزارش گزارش : روايت خبرنگار از فرا گرد ميان دو سوي ارتباط به منظور دستيابي به واقعيتي كه داراي ارزش خبري باشد. گزارش بايد :1- عيني باشد و از تخيل هاي نويسنده پرهيز شود.2- بايد به ارزش هاي خبري توجه كامل داشته باشد . داراي ارزش هاي خبري چون فراگيري ، شهرت ، شگفتي ، عدد و رقم ،حادثه و.. باشد در جهت جلب توجه مخاطب .3- يا در جهت آگاهي رساندن باشد ، يا غيرعادي و غيرمنتظره يا سرگرم كننده يا با حس عاطفي .4- محيط ارتباطي و اعتماد بين مخاطب و رسانه ايجاد كند.5- به موضوعات روز و جنبه هاي جدي تر اخلاق اجتماعي بپردازد .6- به طور دائم حضور مخاطب را دركنار خود احساس كند ، علاقه و نيازهاي مخاطب در گزارش لحاظ شود و مصالح خواننده و مخاطب برعقيده و سليقه گزارشگر مقدم باشد .7- روان و يك دست باشد .
اسلاید 112: 8- به يك موضوع خاص بپردازد و وحدت موضوع داشته باشد .9- مخاطب را به ارزش هاي ملي و اجتماعي سوق دهد .10- نثر يكنواخت و پيام طولاني نداشته باشد .11- داراي جذابيت و خواندني باشد ، داراي نگارش زيبا و دلچسب باشد .12- حجم مطلوب داشته باشد ، عدم استفاده از طولاني نويسي بيهوده يا كوتاه نويسي نارسا .13- مغايرت با قانون ها و مقررات كشور نداشته باشد و ملاحظه هاي قانوني در آن رعايت شود .14- با انگيزه هاي شخصي ، محفلي ، گروهي نگاه نكرده و بي طرفي خود را حفظ كند.15- از لحاظ نگارشي :الف: ساده باشد ب: جمله ها وعبارات كوتاه باشند ج: نگارش زيبا داشته باشد
اسلاید 113: انوع گزارش انواع گزارش : خبري – توضيحي – تحقيقي – بر مبناي مصاحبه – از مراسم – آزاد – تصويري – طنز – تبليغاتي – پيگيرانه – مطبوعاتي – راديوئي – تلويزيوني - خبرگزاري ( از نظر حجم محدوديت ندارد – از نظر تيتر آزاد است وجنبه فوريت آن برجنبه هاي ديگر اولويت دارد .- گزارشگر بايد :1- شم خبري داشته باشد ، كنجكاو و داراي گيرندگي قوي باشد . 2- سرعت انتقال داشته باشد .3- قلم روان داشته باشد زيرا نوشته مطبوعاتي نبايد از جذابيت ادبياتي خالي باشد .
اسلاید 114: 4- سخت كوش و مقاوم باشد ، دركسب اطلاعات ايستادگي و پا فشاري كند .5- اهل مطالعه باشد ،كتاب هاي جديد بخواند ، فيلم هاي تازه را ببيند ، اخبار را بخواند و اطلاعات عمومي خوبي داشته باشد .6- داراي منش و شخصيت باشد ، عزت شغلي خود را محترم شناسد، دركلام و پوشش و رفتار دقت كافي را داشته باشد .7- پس از تهيه گزارش مجددا با مصاحبه شونده تماس گرفته و سووالات تكميلي از وي بپرسد .
اسلاید 115: ويراستاري وشرايط يك ويراستار 1- آشنايي ديرينه و روز افزون با نوشتار (ويراستار قبل از شروع به كار ويرايش در پشت ميز خبر ، بايد 5 سال سابقه خبرنگاري وگزارشگري داشته باشد )2- اعتماد به نفس سرشار (هر اصلاحي كه به عمل مي آورم ، متن را بهبود مي بخشد)3- بلوغ فكري (عدم غرور و تكبر)4- وسواس منطقي (ويراستار لاجرم بايد شكاك باشد)5- ذهن بد گمان (پرهيز از غفلت دركار)
اسلاید 116: 6- وسعت دانش درمقوله هاي مربوط (ويراستار هم بايد بداند و درك كند و هم آگاه باشد و فرا گيرد )7- عزم استوار (اگر در فشار هاي روحي كيفيت كاري خود را ازدست مي دهيد ، از ميز خبر دوري گزينيد)8- قناعت روحي (اگر تشويق و قدراني برايتان مهم است ميزخبرجاي مناسبي براي شما نيست )ويراستاران ايفاگر نقش كليدي در توليد خبر هستند؛ويراستار بايد خبر را سه بار بخواند (يك بار آشنايي ، بار دوم ويرايش ، بار سوم كنترل ) وپس از تسلط به كار يك و نيم بار بخواند (يك بار مطلب را بخواند و در پايان جملات يا عباراتي كه به توجه خاص نياز دارند را يك بار ديگر مرور واصلاح نمايد)
اسلاید 117: نكات مهم براي ويراستار : 1- تك تك تيترهاي انتخاب شده براي اخبار را مرور كرده وكيفيت تيترها را اساسا بهبود بخشيد (تيترهاي معيوب راپذيرش نكنيد)2- بررسي املاي كلمات، نكات دستوري ، علامت گذاري ، گويايي تعابير ، سليس بودن جملات ، صحت وسقم خبر و انسجام مطالب از مهمترين وظايف يك ويراستار است .3- توجه خاص به ليد ، مطمئن باشيد كه ليد را به خوبي مي فهميد و اطمينان حاصل كنيد كه تمامي مطالب از ليد حمايت مي كنند زيرا ليد خلاصه مناسبي از كل مطلب و يا زير بناي محكمي براي ادامه مطلب است .4- شما آخرين سنگر بان هستيد، اگر كلمه اي با املاي اشتباه از چنگ شما بگريزد ،اين كلمه با املاي غلط در خروجي خبر ظاهر خواهد شد . بدون واهمه از كدورت ديگران و بدون آنكه خود نيز به يك قصاب تبديل شويد ، ويرايش كنيد.5- حذف كلمات غلط و نامناسب از متن همان قدر ضرورت دارد كه استفاده از كلمات كاملا صحيح و مناسب
اسلاید 118: 6- به كلاس تند خواني برويد اما در ويراستاري تندخواني ممنوع ، از سرعت خود بكاهيد ! متن را با دقت بخوانيد و آن را درك كنيد ، همه اشتباهات را بگيريد.7- هنگام ويراستاري متن را زير لب بخوانيد (مخصوصا اسامي را )8- نكات اصلي را حذف نكنيد ، اگر موضوعي بسيار حساس است روي آن وقت بگذاريد حتي اگر خبر به تأخير بيافتد ( البته نبايد به اين تمهيد عادت كنيد)9- هر مطلب را با نيت كوتاه كردن آن تخليص كنيد . با نيت جايگزين كردن چهار كلمه بايك كلمه يا شش كلمه يا دو كلمه و تغييراتي از اين دست با انتخاب بهترين بخش هرجمله مثال: اين دانشمند گفت كه ماهواره يا دقيقا در مدار خود يا در مدار بدون اشكال قرار گرفته است .ويرايش صحيح : اين دانشمند گفت: كه ماهواره در مدار مناسب خود قرار گرفته است .11- برش را قاطعانه انجام دهد ، رقت قلب را كنار بگذاريد و اطلاعات زائد ، معمولي و غيرقابل استفاده براي خوانندگان را حذف كنيد .12- كار را يك باره كنيد، مطلبي كه نيازمند جراحي عميق است، نبايد قبل از جراحي اساسي مورد ويرايش قرار گيرد .
اسلاید 119: 11- برش را قاطعانه انجام دهد ، رقت قلب را كنار بگذاريد و اطلاعات زائد ، معمولي و غيرقابل استفاده براي خوانندگان را حذف كنيد .12- كار را يك باره كنيد، مطلبي كه نيازمند جراحي عميق است، نبايد قبل از جراحي اساسي مورد ويرايش قرار گيرد .13- عبارات اضافي را به دور بريزد ، بعد وقت خود را صرف ويرايش دقيق باقي مطلب نمائيد.14- از تكرار پرهيز كنيد ، شايد گناهي بدتر از اين نباشد كه نكته اي را كه در ليد آورده ايم با درج نقل قول درمتن مطلب ، كلمه به كلمه تكرار كنيم .15- از تعويق كار اجتناب كنيد ، آنچه را كه مي خواهيد به متن اضافه يا كم كنيد ، همان موقع انجام دهيد يا حداقل زير آن خط كشيده و يا ياد داشت برداريد، از ثبت ذهني و اتكا به حافظه در اين مورد بپرهيزيد.
اسلاید 120: 16- از بازبيني مجدد غافل نشويد ، تنها درصورت مرور مجدد مطلب مي توان به صيقل نهايي موفق شد وگرنه خواننده ازكشف نكات مبهم و اغلاط پراكنده بي نصيب نخواهد ماند.17- محاسبه كنيد ، ارقام را با احتياط نگاه كنيد ، مهارت درتعيين درصد وجمع و تفريق براي شما الزامي است باز بيني كنيد محاسبه كنيد و جمع بزنيد .18- متن ضعيف را رنگ آميزي كنيد تا ظاهري آراسته پيدا كند و براي خواننده قابل فهم شود (حذف نواقص خبردرجهت درك آسان خبر براي خواننده )19- اصلاح جمله هاي درهم، شلوغ و مقلوب ، به كار نبردن بيش از اندازه صفت ، جلوگيري از اطناب كلام و طول وتفصيل زائد ، حذف عبارات غير اخلاقي و مبتذل از وظايف اصلي ويراستار است.
اسلاید 121: رعایت جمع در زبان فارسی مطابقت صفت وموصوف در مفرد وجمع مطابقت فعل با فاعل یا مسند الیه ترکیب واژه ها
اسلاید 122: عكس نقش عكس در خبر (فتو ژورنالسيم )- عكس بركلمه مزيت دارد ، فعاليت مغزي و عصبي كمتري براي درك سوژه درعكس انجام مي گيرد .- در اكثر مواقع عكس و خبر مكمل هم هستند .- پديده هاي تصويري داراي تأثير فوري و عميق هستند .داگلاس وگالز : يك عكاس بزرگ پيش از آنكه در پي بهره برداري احساسي از آثار خود باشد ، در جستجوي قسم صادقانه وضع انسان و حتي بهتر كردن آن است ،تصاويري كه او مي گيرد در زمره مصالح با ارزش و سازنده تاريخ به شمار مي رود .وظايف هيأت تحريه درقبال عكس 1- هرس عكس و استخراج نكته اصلي آن2- تعيين قطع عكس (به قطع بزرگتر رأي دهيد )3- نگارش شرح عكس ( درپي نكات بديع و غيرمعمول باشيد )
اسلاید 123: گزارشگری عینی گزارشگری تشریحی گزارشگری عمقی گزارشگری تحقیقی
اسلاید 124: شيوه هاي روزنامه نگاري 1- روزنامه نگاري عيني :تأثير احساسات ،پيش داوري ها،تمايلات وعلاقه هاي شخصي ورعايت بي طرفي كامل دركسب وانتشار اخبار ازاصول آن است . حقيقت جويي وصحت گرايي ،استقلال ،بيطرفي وهمچنين احترام به حيثيت فردي ونيز احساس مسووليت دربرابر مصالح عمومي ازجمله مهمترين اصول حرفه اي روزنامه نگاري شناخته مي شود.2- روزنامه نگاري تشريحي :روزنامه نگار ازسطح به درون مي رود وعمق مسايل ورويدادها را مي كاود روزنامه نگار ، خواننده را به پشت صحنه رويدادها مي برد و رويداد را به چارچوپ ذهني وتجربيات او مرتبط مي سازد . 3- روزنامه نگاري عيني تشريحي :تمايل به آگاهي از رويدادها وتشريح تبيين حقايق ارائه شده 4- روزنامه نگاري تحقيقي :
اسلاید 125: 4- روزنامه نگاري تحقيقي : افشاگري افتضاحات ، كند وكاو مسائل سياسي واجتماعي وفاش ساختن ماهيت آنها 5- روزنامه نگاري توسعه تركيب 4مورد گذشته ،يعني استفاده ازتمام مهارت ها وفنون روزنامه نگاري درجهت آگاهي مخاطبان ازوقوع رويدادها وعلت ،چگونگي ونحوه اجراي برنامه ها كمك به بهبود وضع اجتماعي مردم،انعكاس خبرهاي مثبت ومنفي اقتصادي اجتماعي صنعتي فرهنگي و... درقالب هاي ذيل :1- تأكيد بر فرآيندها (گرسنگي نه اعتصاب غذا)2- نگاه اقتصادي به برنامه ها 3- تاكيد برنيازهاي مردم 4- ارائه سابقه موضوع ها وطرح ها 5- پيش بيني نياز آينده 6- تأثير برنامه ها بر مردم 7- مقايسه فرآيند توسعه درساير مكان ها 8 - مقايسه طرح اوليه واجرا شده 9- بررسي ادعاي موفقيت برنامه ها10- نيازهاي مردم روزنامه نگاري توسعه علاوه بر توجه به چهار عنصر خبر(كه ، چه ، كجا ، كي ) به چرا و چگونه توجه خاص دارد و در ارزش هاي خبري اهميت ((دربرگيري )) از(( شهرت )) بيشتر است و((برخورد )) قابل توجه است
خرید پاورپوینت توسط کلیه کارتهای شتاب امکانپذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
در صورت عدم رضایت سفارش برگشت و وجه به حساب شما برگشت داده خواهد شد.
در صورت نیاز با شماره 09353405883 در واتساپ، ایتا و روبیکا تماس بگیرید.
- پاورپوینتهای مشابه
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.