صفحه 1:
خصوصيات شيميايى
PPR KYW be ra F ren
صفحه 2:
ee Ng hee End يا قليايويودزرا
LOE re ere در هدر 2 Eek
۳ محلول ۳ آب: آلی و یا غير عالى هستند.
BLD Dee Te wee) eee SD ees
بتا به ترتيب 0 /0) و بکرل از سری 011,0 اعلام شده است .
FEV o POWs IS A Vas sic cecal a Pac ae ee
صورت نیروی خراب شدن صابون در آب تعریف کرد. اگر
PS Ee Tp Bp Ae Pena IO) ل
صفحه 3:
* سختی آب معمولاً سبب حل شدن جزء بیکربنات کلسیم و
بیکربنات منیزیم» سولفات کلسیم و سولفات منیزیم است.
* جدول سختی آب بر اساس میزان کربنات کلسیم
میلی گرم کربنات
كلسيم در ليتر
2
ل 22
6-6 يا Eel
aso
» آبل شام له
ميزان سختى
سبك
نسيتاً سخت
سس
ete Re very ا 0 ا
5
صفحه 4:
* مصرف بیشتر مواد پاک کننده و صایون
*" رسوب كربنات ها روى ظروف و مصرف سوخت
بيشتر
۴ تغییر رنگ و بوی غذا
" دوام كمتر يارجه ها و عمر كوتاه لوله ها و اتصالات
صفحه 5:
روشهاى از بين رفتن سختى آب
* سختی موقت آب: از طريق جوشانيدن؛ افزودن آهک و
كربنات سديم
" سختى دائم آب: از طريق افزودن سديم
" بين ميزان سختى آب و ابتلا و مرك و مير به علت
بيماريهاى قلبى رايطه معكوس وجود دارد.
صفحه 6:
Pa a rein 5)
سرب: در اثر الودكى آب به فاضلاب صنعتى واريد آب مى
شود. موجب اختلال خونسازىء آنزيمهاء استخوانها و
اعصاب مى شود.
بیش از نیم میلی گرم در لیتر مسمومیت می دهدو ایجاد
ل ا ا ا 9
عروقی می شود.
" جيوه: باعث آلودكى آب و حيوانات آيزى شده و ايجاد
درد» اختلالات شدید عصبی» صدمه كليوى و نقص هاى
مادرزادى مى شود.
صفحه 7:
قلوئور: میزان طبیعی در آب9 /0- رک( ۱ ۳
است. كمتر از© /0 ايجاد يوسيدكي دندان و بيشتر از© /©
سبب فلوئوروزيس شده كه با شكنندكى دندان هاء زرد و لكه
دار شدن آنها نمايان مى شود.
كادميم: ايجادضايعات دردناك استخوانى و شكنندكى
se اا
نيترات: الودكى آب يا نيترات معمولاً در اثر تماس يا كود
شیمیایی روی می دهد.
نیتریت بهتر است بر ابر با صفر و آمونیاک آزاد و املاح آب
از 60 ميلى كرم در ليتر بيشتر نباشد.
دی اکسید گوگرد: ترکیب دی اکسید گوگرد با آب ایجاد اسید
Sass مى كند كه اثر تحريكى بر مجارى فوقانى تنفسى
vis
صفحه 8:
روشهای تصفیه آب
" رريسوب و حوضه هاى ته نشينى
" انعقاد
و ۱۳
es
او ا
es
صفحه 9:
روشهای گندزدایی آب
" حرارريتى: به مدت (0©-© دقيقه در مواقع فورى كاربرد دارد
" يرتو افكنى: با استفاده از نور خورشيدء لاميهاى (0() كه
لاميهاى (0) به علت كرانى موريد مصرف كمى دارند.
* شیمیایی: برم يدء ازن و كلر و تركيبات آنها
صفحه 10:
Pore Tere rene rer
درجه آب
4
a
=
ميزان اطمينان
AS
سالم
کت
غیر قابل شرب
تعداد کلی فرم در
os = (OO
صفر
94
410-9
و بیشتر 406
صفحه 11:
9
ا ل
" محلول كلر مادربراى يكماه اعتبار دارد.
* فواید کلر . ضدعفونی کردن آب - ازیین بردن سب err)
راز رشد جلبكها و لحن جلوكيرى مى كند)- كمى به انعغاد
esa
(DAS DY Bettis Bek nye a
و 7 Te ل Pk
صفحه 12:
eS ل BVO Veet
PTE OES See Sere ae wes (iil
57۲۳۱۷۷7 ۱ arn AN =O
" فاصله كف جاه فاضلاب تا سطح آب زيرزمينى حداقل © متر
70۳
و
باشند
۱
صفحه 13:
کلر عوامل میکروبی بیماریز! را می کشد اما بر
ee eee ۱
را 0
REESE DM Let Ip ore ey
ede een Ey ل ا ا ea
داشته باشد,
* آبی که کلرزنی میشود باید صاف و بدون کدورت باشد چون اثر
کل
* متداولترین ماده برای کلرژنی هییوکلریت کلسیم است مواد دیگر
PND Y On Beeb eh ۳
* مقدا ر آمونیاک آب نشانه خوبی از آلودگ ی آب به فاضلاب از یک
منشا تازه است .
صفحه 14:
تعریف فاضلاب
"انوا id فاضلاب:
1211111
۱ tb eto
ree aren ed
صفحه 15:
مقایسه فاضلابهای خانگی و صنعتی
00 Tee aa eae
بيولويكى فاضلابها مى توان از روشهاى
مناسب جم عآوری و تصفیه قاضلاب استفاده
كرد
صفحه 16:
۴ رنگ فاضلاب
" وی فاضلاب
۴ رجه حرارت فاضلاب
(Ge
" )مواد جامد فاضلاب
a a 56(O 5 زنده فاضلاب
صفحه 17:
روشهای تعیین درجه آلودگی فاضلاب
٩ ارات رو مرول ارو
(Tora Oreucir Curboa)TOOR)
(Chew OC Orwanl)COMS)
خصوصیات شیمیایی
آب های آشامیدنی
:PH غلظتی ونهایهیدروژن ،اسیدیته ی ا ق لیاییب ودنرا
ً
است
ی .
معموال در حدود ( 7خنث )
مشخصمیک ند PH.آب
جامدات محلول در آب :آلی و یا غیر عالی هستند.
مواد رادیواکتیو :مقدار مجاز در آب شرب برای ذرات آلفا و
بتا به ترتیب 0/ 1و 1بکرل از سوی WHOاعالم شده است.
سختی آب :Hardness of waterاز آن می توان به
صورت نیروی خراب شدن صابون در آب تعریف کرد .اگر
مقدار زیادی آب الزم باشد تا صابون کف کند ،آب سخت است
سختی آب معموالً سبب حل شدن جزء بیکربنات کلسیم و
بیکربنات منیزیم ،سولفات کلسیم و سولفات منیزیم است.
جدول سختی آب بر اساس میزان کربنات کلسیم
میزان سختی
میلی گرم کربنات
کلسیم در لیتر
سبک
>1یا 0-75
نسبتا ً سخت
3-1یا 75-150
سخت
6-3یا -300
150
خیلی سخت
باید از
آشامیدنی بیش
آب <6یا
سختی متوسط داشته باشد اگر سختی آب
300باید سبک شود.
بیش از 3بود
معایب سختی آب
مصرف بیشتر مواد پاک کننده و صابون
رسوب کربنات ها روی ظروف و مصرف سوخت
بیشتر
تغییر رنگ و بوی غذا
دوام کمتر پارچه ها و عمر کوتاه لوله ها و اتصاالت
روشهای از بین رفتن سختی آب
سختی موقت آب :از طریق جوشانیدن ،افزودن آهک و
کربنات سدیم
سختی دائم آب :از طریق افزودن سدیم
بین میزان سختی آب و ابتال و مرگ و میر به علت
بیماریهای قلبی رابطه معکوس وجود دارد.
اختالالت ناشی از ناخالصی آب
سرب :در اثر آلودگی آب به فاضالب صنعتی وارد آب می
شود .موجب اختالل خونسازی ،آنزیمها ،استخوانها و
اعصاب می شود.
بیش از نیم میلی گرم در لیتر مسمومیت می دهدو ایجاد
خط سیاه کنار لثه ،درد شکم ،جنون و بیماریهای قلبی و
عروقی می شود.
جیوه :باعث آلودگی آب و حیوانات آبزی شده و ایجاد
درد ،اختالالت شدید عصبی ،صدمه کلیوی و نقص های
مادرزادی می شود.
فلوئور :میزان طبیعی در آب 0/5 -1/ 5میلی گرم در لیتر
است .کمتر از 0/ 5ایجاد پوسیدگی دندان و بیشتر از1/ 5
سبب فلوئوروزیس شده که با شکنندگی دندان ها ،زرد و لکه
دار شدن آنها نمایان می شود.
کادمیم :ایجادضایعات دردناک استخوانی و شکنندگی
استخوانها می شود.
نیترات :آلودگی آب با نیترات معموالً در اثر تماس با کود
شیمیایی روی می دهد.
نیتریت بهتر است برابر با صفر و آمونیاک آزاد و امالح آب
از 50میلی گرم در لیتر بیشتر نباشد.
دی اکسید گوگرد :ترکیب دی اکسید گوگرد با آب ایجاد اسید
سولفوریک می کند که اثر تحریکی بر مجاری فوقانی تنفسی
دارد.
روشهای تصفیه آب
رسوب و حوضه های ته نشینی
انعقاد
استفاده از صافی ها
هوادهی
جوشانیدن
گندزدایی
روشهای گندزدایی آب
حرارتی :به مدت 5-20دقیقه در مواقع فوری کاربرد دارد
پرتو افکنی :با استفاده از نور خورشید ،المپهای UVکه
المپهای UVبه علت گرانی مورد مصرف کمی دارند.
شیمیایی :برم ،ید ،ازن و کلر و ترکیبات آنها
جدول آب آشامیدنی بر اساس تعداد کلی فرم
درجه آب
میزان اطمینان
1
کامالً سالم
تعداد کلی فرم در
100سی سی
صفر
2
سالم
2-1
3
مشکوک
10-3
4
غیر قابل شرب
و ب یشتر 10
طرز تهیه کلر مادر
300 گرم پرکلرین 20لیتر آب
محلول کلر مادربرای یکماه اعتبار دارد.
فواید کلر :ضدعفونی کردن آب -ازبین بردن اجزای مولد بو و
طعم(از رشد جلبکها و لجن جلوگیری می کند) -کمک به انعغاد
آب،آهن و منیزیم
آب در حدود 7باشد بیشترین اثر گندزدایی کلروجود دارد Ph .
بیشتر از 8/ 5باشد گندردایی کلر نا مطمئن استPh .
خصوصیات آب چاه
) 1 محل استقرار چاه آب برای جلوگیری از آلودگی میکروبی
حداقل 15متر با فاضالب فاصله داشته باشد.
فاصله کف چاه فاضالب تا سطح آب زیرزمینی حداقل 3متر
فاصله باشد.
هیچیک از مصرف کنندگان بیش از 100متر فاصله نداشته
باشند.
از طناب یا سطل شخصی نبایستی برای کشیدن آب استفاده نمود.
کلرعوامل میکروبی بیماریزا را می کشد اما بر
هاگ میکروبها و برخی
ویروسها(هپاتیت،پولیو،تخم کرمها و کیستها اثر
ندارد مگر اینکه مقدارش زیاد باشد)
کلر بایستی حداقل یکساعت بماند تا با ویروسها و میکروبها تماس
داشته باشد.
آبی که کلرزنی میشود باید صاف و بدون کدورت باشد چون اثر
کلر کم میشود.
متداولترین ماده برای کلرزنی هیپوکلریت کلسیم است .مواد دیگر
شامل ازن،ید،برم،اشعه ماورا ء بنفش خورشید است.
مقدار آمونیاک آب نشانه خوبی از آلودگی آب به فاضالب از یک
منشا تازه است.
تعریف فاضالب
انواع فاضالب:
)1 فاضالبهای خانگی
)2 فاضالبهای صنعتی
)3 فاضالبهای سطحی
مقایسه فاضالبهای خانگی و صنعتی
با شناخت خواص فیزیکی،شیمیایی و
بیولوژیکی فاضالبها می توان از روشهای
مناسب جمع آوری و تصفیه فاضالب استفاده
کرد.
خواص فاضالب
)1 رنگ فاضالب
)2 بوی فاضالب
)3 درجه حرارت فاضالب
فاضالب)Ph4
)5 مواد جامد فاضالب
)6 موجودات زنده فاضالب
روشهای تعیین درجه آلودگی فاضالب
(Biochemical Oxygen Demand) BOD( 1
(Total Organic Carbon)TOC2)
(Chemical O2 Demand)COD3)