کسب و کارعلوم انسانی و علوم اجتماعیسیاست و قانون‌گذاری

دستورعمل های واحدهای سیار و ثابت عرضه مواد غذایی

صفحه 1:

صفحه 2:
دستور عمل های واحدهاى سيار ‎J‏ ثابت عرضه مواد | غذايى مركز سلامت محبط و كار ۱۳۹۲۴ ‏اردیبهشت‎ ٩ د _

صفحه 3:
دستورعمل های ‎M5‏ ‏واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی عركز سلامت معيط كار ° در راك فو عرس وو ادس هيه دعر سو سداد ع ركان هاازة انون اصلاح قانون مواد خوردنی» آشامیدنی» آرایشی و بهداشتی دستورعمل اجرایی صدور گواهی صلاحیت,و,پرولنه بهداشتی کیوسک,هاي ثلبت و سیارعرضه مواد توسط مرکز سلامت محیط و کار تدوین و,پرای اجرا به معاونت های بهداشتی کشور ابلاغ گر دید مرک سامت معيط و كار

صفحه 4:
دستورعمل های ‎Sp‏ ‏واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی عركزسلات محيط و كار مجموعه وسايل و تجهيزات لازم براى ارليه خدمات عرضه مواد غذليى يا نوشيدنى است كه در يك مكان مشخص نصب شده كيوسك ثابت ناميده مى شود.

صفحه 5:
دستورعمل های أن واحدهای سیار و ثابت عرضه مواد غذایی ۳ تاییدیه از شهرداری محل. پلیس راهنمایی و رانندگی در موارد در خواست های شخصی ارائه تعهد نامه محضری مبنی برعدم عرضه. نگهداری واستعمال مواد دخانی وپذیرش مسئولیت عواقب ناشی از آن عركز سلامت محيط و كار

صفحه 6:
دستورعمل های 0 واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی مت كانين لب :اشاميدتى كيوسك كات :وسيان باد متصل بد شبكه اب شهرى باشد در غير اينصورت بايد مجهز به مخزن آب آشامیدنی تحت فشار باشد. > مخزن لب آشاميدنى بايد حداقل ككنجايش ©©9 ليترلب را داشته باشد»ء شیلنگ پر کننده و اتصالات آن باید از مواد با درجه مواد غذایی ساخته شده و برای پر کردن آسان» تمیز کردن و گندردایی طراحی شده باشد. مر سامت معيط و كار

صفحه 7:
دستورعمل های 0 واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی ‎Sarg Shall pela gaa ®‏ فللخدوسيان ‎thas «pila ay‏ دق" فاضلاب شهری باشد در غیر اینصورت باید مجهز به مخزن دفع فاضلاب باشد. ‏< مخزن فاضلاب با گنجایش حداقل 4*0 لیتر باشد و برای تخلیه آسان» تمیز کردن و گندزدایی طراحی شده باشد. گنجایش مخزن ذخیره فاضلاب در هر حال نباید کمتر از 0/0 برابر گنجایش مخزن ذخیره آب باشد.

صفحه 8:
دستورعمل های واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی te * مالک مدیر یا متصدی کیوسک ابت باید فقط مواد غذایی بالقوه غیر خطرناک را عرضه نماید و عرضه مواد غذایی بالقوه خطرناک به طور کلی ممنوع است * مواد غذایی بالقوه خطرناکمواد غذایی که برای حفظ ایمنی و جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها و تولید سم ناشی از ن ها نیاز به کنترل زمان و دما دارند. این مواد مشتمل است بر موادی که در تمام و یا بخشی ازلن شیر یا محصولات لبنی» تخم مرغ» گوشت. مرغء ماهی؛ و یا هر یک از مواد تشکیل دهنده دیگر که قادر به حمایت از رشد میکروارگانیسم های بیماری زا و یا مولد سم باشند وجود دارد. غذاهلیی که 0۳۱ آّن ۶۴ یا پایین تر ودارای فعالیت لب ۸۵/۰ یا کمتر هستند مشمول این دسته از مواد غذايى نمی شوند. مر سامت معيط و كار

صفحه 9:
دستورعمل های 0 واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی مركز سلامت محيط و كار ممنوعيت عرضه اين نوع مواد غذايى شامل آن هايى كه با بسته بندى مورد تاييد سازمان غذا و داروء با رعايت كامل توصيه ها و دستور عمل هاى مندرج بر روى بسته بندى هاء عرضه مى شود نمى كردد. “ فروش لبوء باقلاه شلغم. انواع ذرتء سيب زمينى آب يزء منوط به رعايت ضوابط مرتبط با بهداشت مواد غذايى و عدم استفاده ازا فزودنى هاى غير مجاز مى باشد. 3

صفحه 10:
دستورعمل های أن واحدهای سیار و ثابت عرضه مواد غذایی "بازرسی بهداشتی از کیوسک ثلبت حداقل هر سه ماه یکبار انجام می گردد. ولی در صورت وجود گزارش مبنی بر تخلف. اپیدمی بیماری های منتقله از مواد غذایی» وجود نقص بحرانی پا نظر کارشناس بهداشت محیط تعداد دفعات بازدید افزايش مى يابد.

صفحه 11:
دستورعمل هاى أن واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی 4 مركز سلامت محيط و كار "مجموعه وسايل و تجهيزات لازم براى ارايه خدمات عرضه مواد غذلیی که بر روی خودرو نصب شده و به اسانی قلبل جابجلیی است و در لین دستور عمل به اختصار واحد سیار نامیده می شود.

صفحه 12:
دستورعمل های أن واحدهای سیار و ثابت عرضه مواد غذایی "ارائه تعهد نامه محضری واحد پشتیبان مبتی بر پشتیبانی از واحد پا واحد های سیارتوسط مالک. مدير يا متصدی. “ارائه تعهد نامه محضرى مالكىء مدير يا متصدى واحد سيار مبنى بر دسترسى به واحد يشتيبان

صفحه 13:
دستورعمل های واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی te * واحد پشتیبان: محلی است که اجازه بهره برداری از ن حداقل به مدت یک سال به موجب قوانین و مقررات کشور به مللک. مدیر یا متصدی واحد سیار واگذار شده باشد و وظیفه ن پشتیبلنی از واحد یا واحدهای سیار بوده و دارای تسهیلات زیر باشد: * اتصال به شبکه آبرسانی مورد تایید وزارت اتصال به سیستم دفع فاضلاب مورد تایید وزارت سردخانه یا یخچال و فریزر با ظرفیت و ویژگی های مناسب ومتناسب با حجم فعالیت * انبار با ظرفیت و ویژگی های مناسب ومتناسب با حجم فعالیت * اتصال به شبکه برق سراسری و داشتن برق اضطراری ۲ ۲ مر سامت معيط و كار

صفحه 14:
دستورعمل های ‎ie‏ ‏واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی عركز سلامت محيط و كار " تاییدیه از شهردارى محلء يليس راهنمايى و رانندكى در موارد در خواست هاى شخصى "ارائه تعهد نامه محضری مبنی برعدم عرضه. نگهداری واستعمال مواد دخلنی وپذیرش مسئولیت عواقب ناشی از آن

صفحه 15:
دستورعمل های ‎ie‏ ‏واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی "صدور پرولنه بهداشتی برای مدت یک سال توسط معاونت بهداشتی دانشگاه "صدور صلاحیت بهداشتی توسط مرکز بهداشت شهرستان یا منطقه

صفحه 16:
دستورعمل های 0 واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی ‎Se‏ محيط و كار ‏"مالک مدير يا متصدى واحد سيار بايد فقط مواد غذايى بالقوه غير خطرناك را عرضه نمايد و عرضه مواد غذايى بالقوه خطرناك به كلى ممنوع است. ‏* ممنوعيت عرضه اين نوع مواد غذايى شامل أن هايى كه با بسته بندى مورد تاييد سازمان غذا و داروء با رعليت كامل توصيه ها و دستور عمل هاى مندرج بر روى بسته بندى هاء عرضه مى شود نمى كردد.

صفحه 17:
دستورعمل های ‎Mg‏ ‏واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذایی مرکز سا معط ار * بازرسی بهداشتی از واحد سیار به صورت ماهانه انجام می شود * مللک, مدير يا متصدى واحد سيار بايد درزمان تعیین شده که توسط وزارت اعلام می گردد با واحد سیار خود در محل بازرسی حاضر شود. نسخه ای ازارت کنترل و بازرسی در اختیار واحد سیار قرار می گیرد. ‎Sle‏ مدییر یا متصدی واحد سیار موظف است تا قبل از انقضاء مدت اعتباریک ماهه بازرسی با مراجعه به محل های شده تحت بازرسی مجدد قرار گیرد. ‎ ‏17 مر سامت معيط و كار ‎

صفحه 18:
دستورعمل هاى أن واحدهاى سيار و ثابت عرضه مواد غذايى عركز سلامت محيط و كار *ادامه فعالیت واحد سیار منوط به ارلئه نتيجه بازرسی ماهلنه و پروانه بهداشتی خواهد بود. * وزارت می تواند علاوه بر بازدیدهای ماهانه از واحد سیار وپشتیبان در هر زمان بازرسی نماید. 18 مر سامت معيط و كار

صفحه 19:
با تشکر از توجه شما ع2

1 وزرات بهداشت درمان و آموزش پزشكي معاونت بهداشت مركز سالمت محيط و كار 19اردیبهشت 1394 2 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار در راستای اجرای مواد 44،43و 45آیین نامه اجرایی ماده 13قانون اص الح قانون مواد خوردنی ،آش امیدنی ،آرایش ی و بهداش تی دس تورعمل اج رایی صدور گواهی صالحیت و پروانه بهداشتی کیوسک های ث ابت و سیارعرض ه مواد توسط مرکز سالمت محیط و کار تدوین و برای اجرا به معاونت های بهداشتی کشور ابالغ گردید. 3 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار مجموعه وسایل و تجهیزات الزم برای ارایه خدمات عرضه مواد غذایی یا نوشیدنی است که در یک مک ان مش خص نصب ش ده کیوس ک ث ابت نامیده می شود. 4 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار ‏ ‏ 5 تاييديه از ش هرداري مح ل ،پليس راهنمايي و رانندگي در موارد در خواست هاي شخصي ارائه تعه د نام ه محضري مب ني برع دم عرض ه، نگه داري واس تعمال م واد دخ اني وپ ذیرش مسئولیت عواقب ناشی از آن مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار منبع تامین آب آشامیدنی کیوسک ثابت وسیار باید متصل ب ه ش بکه آب شهری باشد در غیر اینصورت باید مجهز به مخزن آب آشامیدنی تحت فشار باشد. مخزن آب آشامیدنی باید حداقل گنجایش 36لیترآب را داشته باش د، شیلنگ پ ر کنن ده و اتص االت آن بای د از م واد ب ا درج ه م واد غ ذایی ساخته شده و برای پر کردن آس ان ،تم یز ک ردن و گن دردایی ط راحی شده باشد. 6 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار سیستم دفع فاضالب کیوس ک ث ابت وس یار بای د متص ل ب ه ش بکه دف ع فاضالب شهری باش د در غ یر اینص ورت بای د مجه ز ب ه مخ زن دف ع فاضالب باشد. مخزن فاضالب با گنجایش حداقل 45لیتر باشد و برای تخلیه آسان، تم یز ک ردن و گن دزدایی ط راحی ش ده باش د .گنج ایش مخ زن ذخ یره فاض الب در ه ر ح ال نبای د کم تر از 1/25براب ر گنج ایش مخ زن ذخیره آب باشد. 7 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار ‏ ‏ 8 مالک ،مدیر یا متصدی کیوسک ثابت باید فقط مواد غذایی بالقوه غیر خطرناک را عرضه نماید و عرضه مواد غذایی بالقوه خطرناک به طور کلی ممنوع است م واد غ ذایی بالقوه خطرن اک:م واد غ ذایی ک ه ب رای حف ظ ایم نی و جلوگ یری از رش د میکروارگانیسم ها و تولید سم ناشی از آن ها نیاز ب ه کن ترل زمان و دما دارن د .این م واد مشتمل است بر موادی که در تمام و یا بخش ی ازآن ش یر یا محص والت لب نی ،تخم مرغ، گوشت ،مرغ ،ماهی ،و یا هر یک از مواد تشکیل دهنده دیگر ک ه ق ادر ب ه حمایت از رش د میکروارگانیسم های بیماری زا و یا مولد سم باشند وجود دارد .غ ذاهایی ک ه pHآن 6/4 یا پایین تر ودارای فعالیت آب 85/0یا کمتر هستند مشمول این دسته از م واد غ ذایی نمی شوند. مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار ممنوعیت عرضه این نوع مواد غذایی شامل آن هایی که با بسته بندی مورد تایید سازمان غذا و دارو ،با رعایت کامل توصیه ها و دستور عمل های مندرج بر روی بسته بندی ها ،عرضه می شود نمی گردد. فروش لبو ،باقال ،شلغم ،انواع ذرت ،سيب زميني آب پز ،منوط به رعايت ضوابط مرتبط با بهداشت مواد غذايي و عدم استفاده ازا فزودني هاي غير مجاز می باشد. 9 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار بازرسي بهداشتي از کیوسک ثابت حداقل هر س ه ماه يكبار انجام مي گردد .ولی در ص ورت وج ود گزارش مب نی ب ر تخل ف ،اپی دمی بیماری های منتقله از مواد غذایی ،وجود نقص بحرانی یا نظر کارشناس بهداش ت محی ط تع داد دفعات بازدی د افزایش می یابد. 10 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار مجموعه وسایل و تجهیزات الزم برای ارایه خدمات عرضه مواد غذایی که بر روی خودرو نصب ش ده و به آسانی قابل جابجایی است و در این دستور عمل به اختصار واحد سیار نامیده می شود. 11 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار ارائه تعهد نامه محضري واحد پش تیبان مب نی ب ر پشتیبانی از واحد یا واحد های سیارتوس ط مال ک، مدیر یا متصدی. ارائه تعهد نامه محضری مال ک ،م دیر یا متص دی واحد سیار مبنی بر دسترسی به واحد پشتیبان 12 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ 13 واحد پشتیبان :محلي است كه اجازه بهره برداری از آن حداقل به مدت یک سال ب ه موجب قوانین و مقررات کشور به مالک ،مدیر یا متصدی واح د س یار واگ ذار ش ده باشد و وظیفه آن پشتیبانی از واحد یا واحدهای سیار ب وده و داراي تس هيالت زير باشد: اتصال به شبکه آبرساني مورد تاييد وزارت اتصال به سیستم دفع فاضالب مورد تایید وزارت ژگی های مناسب ومتناسب با حجم سردخانه یا یخچال و فریزر با ظرفیت و وی فعاليت انبار با ظرفیت و ویژگی های مناسب ومتناسب با حجم فعاليت اتصال به شبکه برق سراسری و داشتن برق اضطراري مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار ◦تاييديه از شهرداري محل ،پليس راهنمايي و رانن دگي در موارد در خواست هاي شخصي ارائ ه تعه د نام ه محضري مب ني برع دم عرض ه، نگهداري واستعمال مواد دخاني وپذیرش مسئولیت عواقب ناشی از آن 14 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار صدور پروانه بهداشتي برای مدت يك سال توس ط معاونت بهداشتي دانشگاه صدور صالحيت بهداش تي توس ط مركز بهداش ت شهرستان يا منطقه 15 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار مالک ،مدیر یا متصدی واحد سیار باید فق ط م واد غ ذایی بالقوه غ یر خطرناک را عرضه نماید و عرضه م واد غ ذایی بالقوه خطرن اک ب ه کلی ممنوع است. ممنوعیت عرضه این نوع مواد غذایی شامل آن هایی که با بس ته بن دی مورد تایید سازمان غذا و دارو ،با رعایت کامل توصیه ها و دس تور عم ل های مندرج بر روی بسته بندی ها ،عرضه می شود نمی گردد. 16 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار ‏ بازرسی بهداشتي از واحد سيار به صورت ماهانه انجام مي شود مالک ،مدیر یا متصدی واحد سیار باید درزمان تعیین ش ده ک ه توس ط وزارت اعالم می گردد با واحد سیار خود در محل بازرسی حاضر شود .نسخه ای ازكارت كن ترل و بازرسي در اختیار واحد سیار قرار می گیرد. ‏ مالک ،مدیر یا متصدی واحد سیار موظف است تا قبل از انقضاء مدت اعتباريك ماهه بازرسی با مراجعه به محل های تعیین شده تحت بازرسی مجدد قرار گيرد. ‏ 17 مركز سالمت محيط و كار مركز سالمت محيط و كار ادامه فعاليت واحد سيار منوط به ارائ ه نتيج ه بازرس ي ماهان ه و پروان ه بهداشتي خواهد بود. وزارت مي تواند عالوه بر بازديدهاي ماهانه از واحد سيار وپشتيبان در هر زمان بازرسي نمايد. 18 مركز سالمت محيط و كار با تشكر از توجه شما 19

51,000 تومان