رفتار متقابله
اسلاید 1: ارائه:رفتار متقابله
اسلاید 2: رابطه متقابلرابطه متقابل اریک برن (۱۳۶۹)، رابطه متقابل را به عنوان واحد اساسی برخورد اجتماعی، مطرح می کند. اگر دو یا چند نفر در برخورد اجتماعی با یکدیگر روبرو شوند، دیر یا زود یکی از آنها حرف می زند که به گونه ای به حضور دیگران صحه گذارد، به این محرک تبادل گویند. وقتی شخص دیگری متقابلا حرفی زده یا به گونه ای کاری مرتبط با محرک ارتباط انجام داده، آن را پاسخ تبادل می نامیم. تحلیل تبادل، بررسی این مسئله است که کدام حالت من سبب بروز محرک شده و کدام حالت من به محرک پاسخ می دهد.
اسلاید 3: رابطه متقابل مکمل (مراوده باز با موازی) هر وقت محرک و پاسخ در طرح «والد»، «بالغ» و «کودک» خطوط یا حامل های موازی ایجاد کنند، رفتارهای متقابل به صورت مکمل و موافق یکدیگر بوده و می توانند تا بی نهایت ادامه پیدا کنند. فردی از همسرش می پرسد: «ساعت چند است؟»، همسر در پاسخ می گوید: «ساعت یک است.»، زن و شوهر اطلاعات این زمانی و این مکانی را مبادله نموده اند، جملات آنها بالغانه بوده و لحن صدا و حالات پا، نیز نیز حالت روانی بالغ » را تأیید می نماید.
اسلاید 4:
اسلاید 5: البته لازم به ذکر است که تمام روابط متقابل مکمل، نافع نیستند. روابط مکمل درست که در روابطمان برای رسیدن به آن می کوشیم عبارتند از:الف) حالت «کودک طبیعی» با «کودک طبیعیا۔ ب) حالت «والد پرورشی با کودک طبیعی ج) حالت اوالد پرورشی» با «والد پرورشی د) حالت بالغ» با «بالغ » (رضائیان، ۱۳۷۲).
اسلاید 6: اگر فردی از حالت من «والد پرورشی به همسر خود بگوید: «در تربیت فرزندانمان بیشتر دقت کن چون من اشکالاتی در روش تربیت تو مشاهده نمودم.»، همسر نیز از حالت کودک طبیعی خود پاسخ دهد: «بسیار خوب، من متوجه نشده بودم.» در این صورت یک رابطه متقابل مکمل صحیح داریم، که اطلاعات به سهولت مبادله شده و موجب رضایت دو طرف می شود. اما اگر فرد از حالت من «والد عيب جو» به همسرش بگوید: «چقدر بی دقتی، هنوز بعد از چند سال بلد نیستی فرزندمان را تربیت کنی؟»، همسر نیز از حالت «کودک ساز گار» خود پاسخ دهد: «ببخشید، سعی می کنم که دیگر تکرار نشود.»، این رابطه نیز رابطه متقابل مکمل است که اطلاعات به سهولت مبادله شده اما همسر احساس خوبی نداشته و فکر می کند که تحقیر شده است.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.