آفات، بیماری ها و علف های هرز مزارع کلزا
اسلاید 1: دوره آموزشی فنّی وحرفه زراعت کلزاویژه کلزا کارانآفات، بیماری ها وعلف های هرز
اسلاید 2: آفاتآفات مهم مزارع كلزا عبارتنداز:شته موميككسوسك گرده خوارسوسك مندابسفيده كلمپرندگان
اسلاید 3: شته مومي كلزامقاومت اين شته در برابر سرما بسيار زياد بوده و از 5 درجه سانتيگراد بالاي صفرشروع به زاد وولد مي نمايند. اين حشره در زمستان هاي ملايم ومعتدل به دليل عدم حضور دشمنان طبيعي شروع به تكثير مي نمايد كه در اوايل اسفند به حالت طغياني در مي آيد.روش هاي كنترل آفتازبين بردن علف هاي هرز حاشيه مزرعه براي جلوگيري از حمله شته ها بسيار مهم است. در صورت مشاهده شته مومي لازم است كه بالافاصله حاشيه مزرعه سمپاشي گرددواين عمل هر 17-15 روز يكبار تكرار گردد.سموم آفتكش مورد استفاده از سموم گروه سيستميك بوده كه عبارتنداز: متاسيستوكس به ميزان 5/1 ليتر درهكتار- اكاتين(2 ليتر)- ديماكرون(5/0 ليتر)- پريمور(1كيلوگرم)
اسلاید 4:
اسلاید 5:
اسلاید 6:
اسلاید 7: ككاز آفات مهم مراحل اوليه رشد كلزا بوده كه در مرحله كوتيلدوني به لپه هاي در حال بيرون آمده حمله مي كند وآنها را سوراخ سوراخ مي كند كنترل كك انجام سمپاشي با يكي از سموم حشره كشزولون 5/2-2 ليتر در هكتارديازينون 5/1 -1 ليتردر هكتاراكامت 2-5/1
اسلاید 8:
اسلاید 9:
اسلاید 10: سوسك گرده خوار(پولن خوار)از آفات مهم مراحل غنچه دهي و گلدهي كلزا مي باشد كه با از بين بردن گلچه ها وتغذيه از گرده هاي كلزا عمل گرده افشاني و تشكيل كپسول را مختل مي كند وباعث كاهش عملكرد دانه مي گردد.براي كنترل آفت استفاده از سموم شيميايي زيردر مواقع طغيان توصيه مي گردد:زولون 5/2 ليتر درهكتاراندوسولفان 5/3-3 ليتردرهكتار(بي خطر براي زنبور عسل)
اسلاید 11:
اسلاید 12: سوسك منداباز آفات مهم كلزا در مرحله روزت بوده كه با تغذيه از برگ هاي كلزا باعث كاهش مقاومت به سرما ودر نهايت كاهش عملكرد دانه مي گردد.براي مبارزه با آفت استفاده از سموم حشره كش زير توصيه مي گردد:زولون 3-2 ليتردر هكتارديازينون 5/1- 1 ليتر درهكتاراكامت 2- 5/1 ليتر درهكتار
اسلاید 13: سوسك منداب
اسلاید 14: سفيده كلملاروهاي اين آفت روي بوته ها از برگ هاي ساقه دهنده ودر مواردي از جوانه هاي انتهايي تغذيه كرده وخسارت وارد مي آورند. براي كنترل سفيده كلم مي توان از سم هاي :زولون 5/2- 5/1 ليتردرهكتارنواكرون 5/2- 5/1 ليتردرهكتارمعمولا يك نوبت سمپاشي اين آفت را كنترل مي كند.
اسلاید 15: سفيده كلم
اسلاید 16:
اسلاید 17: پرندگان
اسلاید 18:
اسلاید 19: بيماري هامهم ترين بيماري هاي كلزا عبارتنداز:ساق سياهپوسيدگي اسكلروتينياييلكه سياه آلترنارياييسفيدك دروغي(داخلي)سفيدك پودري(سطحي)بيماري هاي گياهچهبيماري زردي
اسلاید 20: بيماري ساق سياهقارچ عامل بيماري در بين بذور وبقاياي گياهي ونيز علف هاي هرز زمستانگذراني مي كند. اين در حالي است كه بيماري از طريق بذور آلوده به نواحي جديد سرايت مي كند. آلودگي اوليه بوسيله بذر آلوده ويا آسكسپورهاي روي برگ كه در شرايط مرطوب قرار گرفته اند بوجود مي آيد. علايم آن به صورت نقاط به رنگ سبز روشن وبه شكل گرد و نامنظم ديده مي شود. آلودگي هاي ساقه زماني رخ مي دهد كه قارچ درون بافت برگ از طريق دمبرگ به ساقه نفوذ كند. وجود شرايط مساعد دمايي ورطوبتي باعث گسترش شانكر(زخم ها) روي ساقه مي گردد. شانكرها معمولا در نيمه دوم بهار كه گياهان در مرحله گلدهي قرار دارند ايجاد مي گردند. شانكرها به تدريج ساقه را احاطه كرده وباعث مرگ زودرس و ورس شديد كلزا مي گردد.
اسلاید 21: كنترل بيماري ساق سياهمهم ترين روش كنترل خارج كردن بيماري از منطقه است. كه اين از طريق كاشت بذور گواهي شده عاري از بيماري وضدعفوني شده با قارچ هاي مناسب مثل بنوميل است.همچنين بكارگيري روش هاي زراعي دفن بقاياي گياهي با انجام شخم عميق و رعايت موازين بهداشتي ماشين آلات مورد استفاده در مزارع سالم است.
اسلاید 22: پوسيدگي اسكلروتينيايي ساقهقارچ عامل بيماري در شرايط آب وهواي گرم ومرطوب كه مصادف با زمان گلدهي باشد بيشترين خسارت را دارد. ميزبانان اين قارچ وسيع بوده كه عمده ترين آنها شامل انواع لوبيا، آفتابگردان وسويا است. اولين نشانه هاي بيماري در مزرعه ظهور بوته هاي زودرس در ميان بوته هاي طبيعي وسالم است. ساقه ها سفيد وبي رنگ شده ودچار شكستگي مي شوند. اندام هاي سياه رنگ وسختي به نام اسكلروت در درون ساقه(مغز ساقه) نزديك سطح خاك ظاهرمي شوند. اين اسكلروت ها در زمان برداشت به زمين مي افتند كه مي توانند تا 8 سال قدرت جوانه زني داشته باشند.
اسلاید 23: پوسيدگي اسكلروتينيايي ساقه
اسلاید 24: علايم پوسيدگي اسكلروتينيا
اسلاید 25: علايم پوسيدگي اسكلروتينيا
اسلاید 26: علايم پوسيدگي اسكلروتينا
اسلاید 27: كنترل بيماريپيشگيري بهترين روش كنترل اين بيماري است. در اين راستا رعايت تناوب زراعي 4 ساله با گياهان غيرحساس وغيرميزبان بايستي رعايت گردد.كاشت با تراكم هاي پايين ومصرف مقادير كمتر ازت باعث كاهش ميزان آلودگي بيماري خواهد شد.استفاده از قارچكش هاي معمولي نيز موثر است منتهي زمان استفاده از آن مهم است كه بايد در زمان قبل از سپري شدن نميه اول گلدهي كلزا باشد.
اسلاید 28: بيماري سفيدك دروغي(داخلي)قارچ عامل بيماري لكه هاي زرد نامنظمي را روي سطح رويي برگ ايجاد كرده وبه برگ ظاهري لك وپيس مي دهد. در سطح زيرين برگ لكه هاي زرد با ظاهر سفيد ديده مي شود.كنترل بيماريرعايت اصول صحيح تناوب زراعيكاربرد بذور عاري از بيماريازبين بردن بقاياي گياهيدر صورت طغيان استفاده از قارچكش هاي متداول(تركيبات مسي)
اسلاید 29: نشانه هاي بيماري سفيدك دروغي(داخلي)
اسلاید 30: علايم ظاهري سفيدك داخلي
اسلاید 31: بيماري سفيدك پودري(سطحي)سفيدك پودري در اثر فعاليت قارچ روي گياه ايجاد مي شود. كه علايم آن به صورت ايجاد لكه هاي سفيد وكثيف روي قسمت هاي هوايي گياه قابل مشاهده است. شرايط دمايي متوسط، رطوبت بالا، مصرف بي رويه كودهاي ازته و تراكم بيش از حد سايه انداز گياه براي شيوع بيماري مساعد مي باشد.كنترلدر صورت شدت بيماري، استفاده از تركيبات گوگردي براي كنترل بيماري كافي است.
اسلاید 32: سفيدك پودري(سطحي)
اسلاید 33: سفيدك سطحي
اسلاید 34: بيماري هاي گياهچهبيماري هاي گياهچه اي با ضعف بذر در مرحله جوانه زني يا بيرون آمدن از خاك نمايان مي شود. اين بيماري معمولا در گياهچه هاي جوان كه داراي طوقه هاي مبتلا ونازك هستند ايجاد مي شود. اين حالت معمولا موقعي رخ مي دهند كه بذور در شرايط نامساعد مخصوصا خاك هاي فوق العاده سرد ومرطوب كاشته شوند. خسارت اين بيماري به ندرت مساله ساز مي شود.
اسلاید 35: علايم ظاهري بيماري مرگ گياهچه
اسلاید 36: بيماري زرديبه وسيله شبه ويروس ايجاد مي شود. عامل بيماري دامنه ميزباني وسيعي دارد. گياهان آلوده كپسول طبيعي نداشته وبه جاي آن كپسول هاي توخالي وعقيم به رنگ آبي خاكستري توليد مي كنند. بيماري زردي بوسيله زنجرك شش نقطقه اي از گياهي به گياه ديگرگسترش مي يابد.روش كنتلي نداردو عموما 2% از گياهان را آلوده مي كند.
اسلاید 37: علايم ظاهري بيماري زردي
اسلاید 38: بیماری های مشترک کلزا ومحصولات زراعی
اسلاید 39: علف هاي هرز
اسلاید 40: روش هاي كنترل علف هاي هرزروش هاي زراعيروش هاي شيميايي
اسلاید 41: علف هاي هرز 1- روش هاي زراعي - ماخار كردن آبياري زمين قبل از كاشت واز بين بردن علف هاي هرز رويش كرده با ديسك يا علفكش هاي عمومي رانداپ يا پاراكوات - كشت بذور سالم بذور علف هاي هرز تيره شب بو مانند خردل وحشي وشلمي - رعايت عمق، تراكم وتاريخ مناسب كاشت - كولتيواتور زني در زراعت هاي رديفي
اسلاید 42: روش هاي كنترل شيمياييروش كنترل علف ها قبل از كاشتترفلان ميزان مصرف خاك هاي شني وسبك 1 ليتر درهكتار- شني رسي(متوسط) 5/1 - رسي(سنگين) 2 مصرف علفكش هاي پس از سبز شدنعلفكش هاي مخصوص باريك برگ ها مزارع كلزا گالانت 2-5/1 ليتر درهكتاردر مرحله 5-3 برگي علف هرزنابواس 3-2 ليتر درهكتارگالانت سوپر 1- 75/0 ليتر درهكتارفوكوس 2- 5/1 ليتر درهكتار حداقل درجه حرارت شبانه روز براي مصرف علفكش نابواي 10 درجه سانتي گراد وگالانت سوپر 5 درجه سانتي گراد مي باشد
اسلاید 43: تصاوير مربوط به علف هاي هرزي كه با مصرف علفكش ترفلان كنترل مي گردد
اسلاید 44:
اسلاید 45: كنترل انتخابي علف هاي هرز پهن برگ كلزاعلفكش انتخابي لونترلعلفكش سيستميك كه از طريق برگ وريشه جذب مي گردد وبه اندام هاي زيرزميني وهوايي گياه منتقل مي گردد. سم لونترل را از مرحله 2 برگ حقيقي تا قبل از تشكيل جوانه هاي گل و گلدهي مي توان مصرف نمود.لونترل با علفكش هاي گالانت و گالانت سوپر قابل اختلاط مي باشد. ميزان مصرف آن 600- 500 سي سي مي باشد. محصولات سيب زميني، يونجه، سويا، انواع نخود، لوبيا، كاهو وهويج نسبت به سم لونترل فوق العاده حساس مي باشند. بنابراين اين محصولات نبايد حداقل يك سال بعداز مصرف لونترل كشت گردند. ولي مي توان گندم، جو، ذرت، چغندرقند، كلزا، كلم، سير وپياز را بدون هيچ محدوديت زماني كشت نمود.
اسلاید 46: جدول اسامی علفکش های محدود کننده رشد کلزا
اسلاید 47: بيماري هاي ناشي از عوامل غيرزنده
اسلاید 48: علايم كمبود ازت در كلزا
اسلاید 49: علايم ظاهري كمبود فسفر
اسلاید 50: علايم ظاهري كمبود پتاسيم
اسلاید 51: علايم ظاهري كمبود گوگرد
اسلاید 52: علايم ظاهري كمبود بور
اسلاید 53: علايم ظاهري كمبود منگنز
اسلاید 54: علايم كمبود كلسيم
اسلاید 55: پايان
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.