غنی سازی آرد با آهن
اسلاید 1: بسم الله الرحمن الرحيممعاونت امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد
اسلاید 2: اهداف جلسه :طرح موضوع فقر آهن به عنوان مشكل سلامت بررسي راهكارهاي پيشگيري و كنترل كم خوني فقر آهن انتخاب راهكار هاي حل مشكل
اسلاید 3: مقدمه : آهن يكي از عناصري است كه در ساختمان بسياري از آنزيمها. پروتئينها. خصوصا هموگلوبين شركت دارد و كمبود آن منجر به كم خوني فقر آهن مي شود .
اسلاید 4: كمبود آهن و كم خوني ناشي از آن يكي از مشكلات تغذيه اي كشور و استان است .
اسلاید 5: پيامد ها : اتلاف منابع آموزشي و مراقبتي كاهش بهره وري در اثر افزايش ميزان مرگ ومير كاهش بهره وري در اثر افزايش ابتلا به بيماريها در مادران وكودكان كاهش ظرفيت جسمي و رواني
اسلاید 6: :كودكان اختلال در تكامل و هماهنگي سيستم حركتي اختلال در تكامل گفتاري كاهش قدرت يادگيري اثرات فيزيولوژيك و رفتاري كاهش مقاومت در مقابل عفونت ها
اسلاید 7: زنان باردار ضعف وناتواني بدن افزايش خطر مرگ و مير به هنگام زايمان افزايش خطر تولد نوزاد كم وزن نارس و سقط جنين
اسلاید 8: :بزرگسالان كاهش فعاليت بدنيكاهش ظرفيت فراگيريخستگي زود رس
اسلاید 9: ميزان شيوع كم خوني فقر آهن در گروههاي سني مختلف در اقليم يزد
اسلاید 10: :IDAعلل ايجاد كمبود آهندريافت ناكافيكم بودن زيست دسترسي آهن دريافتي افزايش نياز عادات غلط غذاييبارداري مكررشروع نكردن به موقع غذاي تكميليبيماريهاي انگلي و عفوني
اسلاید 11:
اسلاید 12:
اسلاید 13: راهكار هاي پيشگيري و كنترل كمبود آهن1- مكمل ياري 2-آموزش تغذيه به منظور بهبود رژيم غذايي (توليد و مصرف مواد غذايي غني از ريز مغذيها)3-ارتقاء سطح سلامت عمومي و كنترل بيماريهاي عفوني وانگلي4- غني سازي
اسلاید 14: راهکار های اصلی مقابله با کمبود ريز مغذيها:تغيير الگوی غذايیغنی سازیمکمل ياری
اسلاید 15: پروژه غني سازي آرد با آهن
اسلاید 16: تعريف غني سازي :غني سازي عبارت است از افزودن يك يا چند ماده مغذي به غذاي مصرفي متداول
اسلاید 17: تاريخچه غني سازي در دنيا : 1.افزودن يد به نمك سفره براي پيشگيري از گواتر از سال 1831 ميلادي آغاز شد .2.تا سال 1974 ميلادي حداقل در 11 كشور جهان غني سازي آرد با آهن اجباري بوده و در 8 كشور ديگر اختياري انجام شده است .
اسلاید 18: ادامهبسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی و زامبیا شکر را با ویتامین آ غنی می کنند.چین غنی سازی سس سویا با آهن و همچنین آرد با مخلوطی از ریزمغذی ها را شروع کرده است.ویتنام سس ماهی را با آهن غنی کرده است.آفریقای جنوبی آرد ذرت و گندم را با آهن , ویتامین آ , روی و ویتامین های گروه ب غنی کرده است.
اسلاید 19: تجربیات غنی سازی در ایران در ايران غني سازي نمك با يد براي كنترل اختلالات ناشي از كمبوديد از سال 1371 آغاز شد.غني سازي آرد با آهن واسيد فوليك در سطح وسيع از سال 1380در استان بوشهر آغاز شد.شهرستان ارسنجان در استان فارس از سال 1381 غني سازي آرد را شروع كرده است.استان سيستان وبلوچستان در سال 1383 غني سازي آرد را آغاز نمود.
اسلاید 20: Anemia and Iron Deficiency in Venezuelaقبلبعدبعدقبل
اسلاید 21: China: change in prevalence of anaemia 1 year after soy fortification% a n a e m i c12000 subjects effectiveness study
اسلاید 22: هزينه اثر بخشي مداخلات ريزمغذيها سود حاصل شده در هر برنامه به دلار امريكاغني سازي ويتامين آغني سازي يدمكمل ياري آهن(زنان حامله)غني سازي آهنمكمل ياري ويتامين آ146 دلار1/84 دلارمكمل ياري آهن(زنان)50 دلار100 دلار150 دلار05/47 دلار28 دلار7/24 دلار8/13 دلار
اسلاید 23: غني سازي مواد غذايي با ريز مغذيها در مقايسه با ساير راهكارهاي پيشگيري و كنترل به عنوان ارزانترين و موثرترين راه پيشگيري است و در بلند مدت مي تواند به صورت پايدار موجب ارتقاء وضعيت ريز مغذيها شود .
اسلاید 24: شرايط وضوابط انتخاب حامل :حامل غذايي خوب غذايي است كه :نسبت و يا درصد بالايي از جمعيت ان را مصرف كنند .مصرف ان منظم و در مقادير نسبتا ثابت باشد .حداقل تفاوت در الگوي مصرف ميان افراد وجود داشته باشد .ميزان مصرف ان( بعد از غني شدن ) كه بتواند بخش قابل توجهي از نياز روزانه به ريز مغذي را تامين كند .ميزان مصرف آن به وضعيت اجتماعي – اقتصادي ارتباط نداشته باشد و همه اقشار فقير وغني از آن استفاده نمايند .احتمال مصرف زياده از حد آن كه منجر به مسموميت مي شود وجود نداشته باشد.پس از غني سازي هيچ تغييري در پذيرش مصرف كننده و هيچ تغييري در كيفيت ان (به مفهوم عام و گسترده ) به وجود نيايد .
اسلاید 25:
اسلاید 26: پرميكس :پرميكس تركيبي شامل يك يا چند ريز مغذي است كه جهت غني سازي به ماده غذايي افزوده ميشود .در حال حاضر پرميكس استفاده شده در ايران حاوي سولفات فرو و اسيد فوليك است و شامل :سولفات فرو 42%اسيد فوليك 75/0%نشاسته ذرت 25/57%
اسلاید 27: انواع پرميكس:فروس سولفات : مزايا زيست دسترسي بالا / قيمت ارزان / قابليت استفاده در غني سازي آرد با درجه استخراج پايين فروس فولات : مزايا زيست دسترسي بهتر ولي گرانتر از فروس سولفاتآهن المنتال : مزايا پايداري در مقابل نگهداري طولاني مدت و ارزانتر بودن ولي زيست دسترسي پايين دارد (2/1 فروس سولفات )
اسلاید 28: هزينه غني سازي آرد با آهن :چنانچه جهت غني سازي آرد 200 گرم پرميكس به يك تن آرد اضافه شود آرد حاوي 30PPM 30 آهن و5/1PPMاسيد فوليك خواهد بود . هزينه غني سازي آرد با آهن بر اساس برآوردهاي انجام شده معادل 6 ريال به ازاء هر كيلوگرم آرد خواهد بود اين رقم براي هر نان لواش حدود 1 ريال خواهد بود .
اسلاید 29: الف) هزينه هاي ثابت اوليه شامل : - خريد ميكروفيدر : جهت هر كارخانه 5/7ميليون تومان - خريد لوازم و تجهيزات آزمايشگاهي ومحلول مورد نياز: جهت هر كارخانه 200 هزار تومان جهت آزمايشگاه استان 5 ميليون تومان - تهيه مطالب آموزشي - برگزاري كارگاههاي آموزشي و ارائه آموزش لازم ب) هزينه ساليانه شامل : -خريد پرميكس هر كيلو 3500 تومان -نظارت مستمر وكنترل كيفيت
اسلاید 30: فن آوري غني سازيفرايند غني سازي آرد بسيار ساده است و با افزودن پرميكس به آرد و به وسيله دستگاهي به نام ميكروفيدر حجمي كه در انتهاي خط آسياب(مارپيچهاي انتقال دهنده آرد قرار داده مي شود )انجام مي گيرد .
اسلاید 31:
اسلاید 32: كميته استاني :كميته استاني غني سازي به رياست استاندار يا نماينده تام الاختيارايشان و با حضور تمام اعضاء تشكيل مي شود. وظيفه اين كميته حمايت همه جانبه از تمام واحدهاي دولتي و خصوصي مرتبط با برنامه غني سازي استان مي باشد و زير نظر كميته علمي اجرايي ملي فعاليت مي نمايد .
اسلاید 33: اعضاء:1.استاندار2.مديركل بازرگاني3.مديركل صنايع 4.مديركل جهاد كشاورزي5.رياست سازمان مديريت وبرنامه ريزي6.رياست سازمان استاندارد7.نماينده انجمن صنفي كارخانجات آرد استان 8.نماينده تعزيرات آرد ونان 9. معاون امور بهداشتي 10. مسئول بهداشت محيط11.مسئول اداره نظارت 12. مسئول آزمايشگاه مواغذايي13. مسئول واحد بهبود تغذيه
اسلاید 34: كسب تعهد و مشاركت دولتمردان به عنوان يكي از اجزاي اصلي برنامه غني سازي است اجراي مطلوب اين برنامه همكاري بين صنايع غذايي و بخش هاي دولتي را طلب مي كند .
اسلاید 35: وظايف دانشگاه علوم پزشكي: 1. تدوين برنامه غني سازي با توجه به تحقيقات و مستندات كشوري و تجربه هاي جهاني 2. سيا ست سازي و سياست گذاري در زمينه غني سازي مواد غذايي و ارئه توجيه كافي براي نهادهاي رسمي و قانونگذار 3. آموزش در سطوح مختلف: - رده هاي مختلف كاركنان بهداشتي - مسئولين كنترل كيفي ونظارت - توليد كنندگان مواد غذايي -كاركنان ساير بخشهاي موثردر برنامهرده هاي مختلف كاركنان بهداشتي مسئولين كنترل كيفي ونظارت توليد كنندگان مواد غذاييكاركنان ساير بخشهاي ذيل در برنامه غتي سازي
اسلاید 36: 4. كسب مشاركت بخش خصوصي وتوليد كنندگان مواد غذايي5. مشاركت در تدوين . تجديد نظر و اجراي استانداردها6. تدوين ضوابط فني و بهداشتي مناسب مواد غذايي در سه سطح توليد .توزيع و عرضه جهت مو غذايي غني شده و پيگيري اجراي آن 7.طراحي و اجراي برنامه هاي تشويقي جهت بهبود كيفيت محصولات عمده غذايي نظير آرد8. تدوين راههاي كنترل كيفي . در خصوص مواد اوليه و محصولات غذايي غني شده و نظارت بر اجراي آن 9. صدور مجوزهاي بهداشتي (پروانه هاي بهداشتي و مجوز واردات) به مواد اوليه و محصولات غني شده بر اساس ضوابط
اسلاید 37: وظايف اداره بازرگاني :1-طرح مسئله غني سازي در شوراي سامان دهي آرد و نان استان 2- تصويب قيمت تمام شده نان3-اتخاذ تمهيدات لازم جهت تسريع در فرايند غني سازي آرد در سطح استان
اسلاید 38: وظايف دانشگاه علوم پزشكي : پيگيري برگزاري جلسات توجيهي در سطح استان طرح مسئله در شوراي سلامت استان برگزار ي كارگاههاي توجيهي جهت كميته بين بخشي استان برگزاري دوره آموزشي كنترل كيفي جهت مسئولين فني كارخانجات نظارت بر نحوه تجهيز كارخانجات نظارت بر نحوه كنترل كيفي محصولات در مرحله توليد و توزيع
اسلاید 39: وظايف موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي كشور : ابلاغ استانداردهاي لازم براي غني سازي محصولات و مواد غذايي به كارخانجات نظارت بر رعايت استانداردها ي غني سازي در محصولات توليدي
اسلاید 40: وظايف اداره صنايع و معادن استان : نطارت بر كيفيت ميكرو فيدر هاي تهيه شده توسط كارخانجات صدور مجوز توليد محصولات غني شد ه
اسلاید 41: وظايف سازمان مديريت و برنامه ريزي :تخصيص منابع مالي كافي براي هاي غني سازي2.هدفمند كردن يارانه ها به منظور كاهش قيمت محصولات غني شده و افزايش دسترسي مردم به اين محصولات
اسلاید 42: وظايف بخش خصوصي :خريداري ميكرو فيدر تجهيز آزمايشگاه كنترل كيفي اعزام مسئول فني كارخانه جهت طي دوره آموزشي آموزش كاركنان مشاركت در كنترل كيفي و ثبت داده هاي كنترل كيفي
اسلاید 43:
اسلاید 44: از توجه شما سپاسگزارم
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.