لوله های پلی اتیلن دو جداره در صنعت فاضلاب و مشکلات ناشی از طراحی، نصب، بهره برداری و راهکارها
اسلاید 1: لوله های پلی اتیلن دو جداره در صنعت فاضلاب مشکلات ناشی از طراحی، نصب، بهره برداری و راهکارها
اسلاید 2: مقدمههزينه هاي زياد خريد لوله و اجراي پروژه هاي جمع آوري و انتقال فاضلاب نشان مي دهد كه چگونگي انتخاب جنس و نوع لوله در اقطار مختلف و نحوه صحيح كارگذاري و بهره برداري از آنها در پروژه هاي مذكور همواره بايستي بعنوان يكي از مهمترين دغدغه هاي فکری كارشناسان و مديران ذيربط در بخشهاي مختلف طراحي ، اجرا و بهره برداري از تأسيسات جمع آوري و انتقال فاضلاب شهري مد نظر قرار گيرد.علاوه بر اين بررسي آسيب شناسانه پروژه هاي جمع آوري و انتقال فاضلاب در حال اجرا و يا بهره برداري در سطح كشور با استفاده از لوله هاي پلي اتيلن دو جداره فاضلابي نشان مي دهد كه رعايت معيارها ، الزامات و استانداردهاي فني بهنگام توليد ، حمل ، كارگذاري و نصب لوله و بهره برداري از اهميت خاص و بسزايي برخوردار مي باشد كه در ادامه اين مقاله بطور اجمال بدان اشاره خواهد شد.
اسلاید 3: انواع لوله هاي مورد استفاده در صنعت فاضلاببه ترتيب تقدم زمان كاربرد، انواع لوله هاي مورد استفاده در طرح هاي فاضلاب عبارتند از: لوله هاي آزبست سيمان (كلاس فاضلابي). لوله هاي بتني (ساده و مسلح همراه با پوشش و بدون پوشش). لوله هاي پلي اتيلن .- دو جداره فاضلابي عمدتاً در پروژه های فاضلاب شهري. (كاروگيت– كرتيوب واسپيرال).- تك جداره در اقطار 110 تا 315 ميلي متر و فشار كار 4 و 6 اتمسفرعمدتاً در پروژه های فاضلاب روستايي. لوله هاي U.P.V.C(در اقطار و فشار كار مختلف مورد نیاز در پروژه های فاضلاب شهري و روستايي) . لوله هاي پلي كريت . لوله هاي سفالي
اسلاید 4: عوامل موثر در انتخاب نوع و جنس لوله واتصالات
اسلاید 5: الف- پارامترهاي طراحي كيفيت و درجه حرارت فاضلاب جاري در لوله. نوع و جنس زمين در محل نصب لوله. عمق كارگذاري و نصب لوله. بارهاي ترافيكي وارده بر لوله. حداقل بودن ميزان نشت لوله (بداخل و يا خارج ). صافي جدار داخلي لوله. سهولت كاربرد لوله در مرحله نصب و بهره برداري (باتوجه به نوع و نحوه اتصال) . طول عمر مفيد لوله و اتصالات . قابليت توليد در داخل كشور (لوله و اتصالات) . وجود و يا عدم وجود استانداردهاي بين المللي و يا ملي براي مرحله طراحي لوله و اتصالات . اقتصادی بودن قيمت هاي خريد، حمل و نقل لوله و اتصالات .
اسلاید 6: ب- مشخصات فني لولهمقاومت لوله در برابر پديده خوردگي در جدار داخلي و خارجي.زبري جدار داخلي لوله و چگونگي تغييرات آن در طول دوره عمر مفيد. مقاومت لوله در برابر بارهاي خارجي و داخلي وارد بر آن. حداقل و حداكثر فشارهاي داخلي و خارجي قابل تحمل توسط لوله.قابليت دوام و انعطاف پذيري لوله. نوع و نحوه اتصال لوله و قابليت هاي تنوع توليد در اين خصوص (توسط سازندگان). طول لوله و قابليت هاي تنوع توليد در اين خصوص (توسط سازندگان). الزامات بسترسازي زير و اطراف لوله بهنگام نصب و كارگذاري. وزن و سبكي لوله و اتصالات بلحاظ امكان سهولت در مراحل بارگيري، حمل و نقل و انبارداري.وجود و يا عدم وجود استانداردها، آزمايشگاه هاي مرجع و امكان نظارت و کنترل کیفی لوله و اتصالات.
اسلاید 7: دلايل افزايش استفاده از لوله هاي پلاستيكي طول عمر زياد و مقاومت مناسب در برابر كيفيت انواع فاضلاب خام (شهري، روستايي، صنعتي و كشاورزي).قابليت توليد و تأمين نسبي مواد اوليه در داخل كشور .وجود استانداردهاي ملي و بين المللي، آزمايشگاههاي مرجع جهت امكان كنترل فني و كيفي لوله.هزينه كمتر خريد، حمل و نصب در مقايسه با ساير لوله ها.وجود توليد كنندگان مختلف .
اسلاید 8: مزاياي لوله هاي پلي اتيلن دو جداره فاضلابيقابليت انعطاف پذيري بالا.ضريب زبري بسيار كم در مقايسه با لوله هاي غير پلا ستيكي .مقاومت مناسب در برابر سائيدگي و فرسودگي.مقاومت در برابر زلزله و ضربه.مقاومت مناسب در برابر بارهاي خارجي (در عمق هاي مختلف كارگذاري).مقاومت قابل قبول در برابر پديده خوردگي (شيميايي و بيولوژيكي).عدم چسبندگي رسوبات و لجن ناشي از توليد الكتريسيته ساكن برجداره داخلي لوله بدليل بالا بودن درجه صافي جدار داخلي (ضريب زبري كم).سادگي در امكان نصب انشعابات فاضلاب باتوجه به امكانات و توانمندي فني داخل كشور.
اسلاید 9: ادامه مزاياي لوله هاي پلي اتيلن دو جداره فاضلابيقابليت ايجاد آب بندي مناسب در محل اتصالات اين نوع لوله ها ؟ قابليت عدم وجود نشت بداخل و يا خارج لوله در صورت انتخاب، كاربرد و نگهداري صحيح در مراحل طراحي كارگذاري و انبارداري ؟دارا بودن قابليت توليد مناسب ومورد نياز توسط سازندگان داخل كشور(بلحاظ نوع، طول ، قطر لوله و انواع اتصالات).سهولت حمل و نقل در مقايسه با لوله هاي فولادي ، چدن و بتني.هزينه هاي نسبتاً پايين خريد، حمل و نصب (كارگذاري) اين نوع لوله و اتصالات در مقايسه با ساير لوله ها .
اسلاید 10: نصب همزمان انشعابات در حالت استفاده از بتن در لايه هاي بستر سازي مطابق شكل زير.
اسلاید 11: محدوديتها و مشكلات كاربرد لوله هاي پلي اتيلن دو جداره فاضلابيعدم آگاهي كامل كارشناسان طراح از استانداردها و معيارهاي فني لازم در زمينه طراحي لوله.عدم شناخت كامل مشكلات اجرايي جهت لحاظ نمودن در طراحي (لوله و بسترسازي).حساسيت زياد به رعايت كليه مشخصات فني و استانداردهاي مورد توجه در مرحله انتخاب نوع و جنس لوله توسط طراح به هنگام بسترسازي ، كارگذاري، نصب و بهره برداري.سرعت پائين عمليات بسترسازي با توجه به الزام استفاده از بستر خاكي (انعطاف پذير) و متراكم در زير و اطراف لوله مطابق با مشخصات فني طرح.مشكلات خاص اجرايي در كارگذاري و بسترسازي زير و اطراف لوله ها در روش نقبي ؟نياز به انبارداري مناسب بمنظور حفاظت در برابر تغييرات جوي و نور خورشيد (اشعه ماوراء بنفش).عدم همزماني عمليات كارگذاري و نصب لوله با عمليات نصب انشعابات.كيفيت نامناسب اتصالات و متعلقات مربوطه.عدم رعايت استانداردها و معيارهاي نگهداري و راهبري لوله هاي پلي اتيلن دو جداره فاضلابي.
اسلاید 12: راهكارهاي كاربرد صحيح لوله هاي پلي اتيلن1- بارگيري، حمل و نگهداري لوله ها و اتصالها الف- حمل لوله هااستفاده از وسايل مناسب در زمان بارگيري حمل و جابجايي.ترجيحاً استفاده از نيروي انساني به جاي ليفتراك و جرثقيل.عدم غلطاندن لوله ها بر روي زمين.اجتناب از پرت نمودن لوله ها از بلندي.ب- نگهداري لوله هانگهداري لوله ها و متعلقات در محل هاي خارج از تابش مستقيم آفتاب.استفاده از برزنت در انبارداري براي مدت طولاني.دور نگهداشتن لوله ها و متعلقات از منابع حرارتي.دپوي صحيح لوله ها برروي يكديگر( متناسب با قطر لوله).نگهداري لوله ها در سطحي صاف و هموار.نگهداري لوله ها دور از مواد شيميايي مضر.
اسلاید 13: 2- نصب لوله هاي پلي اتيلنراه هاي نگهداري لوله در مسير مستقيم در هنگام لوله گذاريمهار لوله ها با استفاده از آرماتور مطابق با شكل زيراستفاده از كيسه هاي پر خاكاستفاده از دستكهاي مهار كننده بتني
اسلاید 14: دستور العملهاي غلط و رايج در زمينه نصب لوله هاي پلي اتيلناستفاده از بتن در بسترسازي لوله هاي پلي اتيلناستفاده از بتن در بسترسازي لوله هاي انعطاف پذير مجاز نمي باشد. استفاده از بتن باعث شده كه تغيير شكلهاي لوله امكان شكل گيري نداشته باشند، در نتيجه انتقال بار انجام نشده و باعث از بين رفتن لوله خواهد شد.در حالات خاص كه استفاده از بسترهاي خاكي بدليل شرايط اجرايي امكان پذير نمي باشد مي بايستي بستر، اطراف و بالاي لوله تماماً غرق در بتن شود.
اسلاید 15: دستور العملهاي غلط و رايج در زمينه نصب لوله هاي پلي اتيلناستفاده از غرقاب در ايجاد تراكم لايه هاي خاكبهم ريختن شيب كف در اثر نفوذ آب به بستر.بلند شدگي لوله در حالات خاص.راهكار صحيح و اصولي بسترسازي لوله هاي پلي اتيلن ريختن لايه به لايه خاك مناسب و ايجاد تراكم در اين لايه ها با كمپكتورهاي سطحي و كوبه هاي دستي خواهد بود.استفاده از كوبه هاي پاچه بزی و مصالح با قابلیت تراکم بالا نيز تأثير بسزايي در افزايش تراكم لايه ها خواهد داشت. استفاده از غرقاب و يا شفته گلي در خاكريز نهايي و در صورت اجراي صحيح بلامانع مي باشد.
اسلاید 16: دستور العملهاي غلط و رايج در زمينه نصب لوله هاي پلي اتيلناستفاده زياد از بالشتك ها و كلاف هاي بتنيلوله هاي پلي اتيلن بايستي به صورت یکنواخت بر روي يك بستر خاکی كارگذاري شوند.استفاده از بالشتك ها و يا كلافهاي بتني که به منظور پیاده کردن کدهای نقشه برداری و آب بند کردن اتصالها در كارگذاري لوله ها مورد استفاده واقع می شود بايستي به حداقل ممكن كاهش يابد تا از ايجاد غيريكنواختي در بستر لوله هاي پلي اتيلن جلوگيری گردد.عدم حفر ترانشه به صورت مستقيم عدم حفر ترانشه به صورت مستقيم باعث مي گردد تا لوله ها نتواند در آكس ترانشه كارگذاري شود و در نتيجه فضاي كافي در اطراف لوله جهت ايجاد تراكم لايه هاي بسترسازي وجود نخواهد داشت.
اسلاید 17: دستور العملهاي غلط و رايج در زمينه نصب لوله هاي پلي اتيلناستفاده از مصالح و خاكهاي نامناسب در بسترسازي لايه هاي مختلف ترانشه هميشه استفاده از خاك محل جهت پركردن ترانشه كاري صحيح و معقول نمي باشد چون هر نوع خاكي قابليت تراكم و استفاده در بسترسازي لوله را ندارد. بايستي دقت شود كه هر يك از لايه هاي بسترسازي مطابق با شرايط و نقشه هاي بسترسازي و با تركيب خاك مربوطه اجرا گردد تا مدول بستر و تراكم مورد نظر طراح تأمين گردد. عدم برداشت ترانشه با عرض مناسب عرض ترانشه تابعي از قطر لوله ، روش اجرا و كوبيدن لايه هاي مختلف مي باشد.عرض ترانشه بايد در حداقل ميزان مجاز انتخاب شود و از تعریض بي مورد ترانشه اجتناب شود. هر چه عرض ترانشه بيشتر باشد فشار خاك روي لوله نيز بيشتر خواهد شد.در صورت كم بودن عرض ترانشه فضاي كافي جهت تراكم لايه هاي خاك مهيا نبوده و عمل تراكم به درستي قابل انجام نمي باشد.
اسلاید 18: 3- طراحي و بستر سازي لوله ها
اسلاید 19: كف ترانشه بايد صاف و عاري از هرگونه سنگهاي تيز و ساير موادي كه احتمال آسيب رساندن به لوله را دارد، باشد.كف ترانشه بايستي با استفاده از مصالح دانه بندي شده مشخص شده در طرح احداث شده و توسط كمپكتورهاي سطحي و يا كوبه هاي دستي به تراكم مورد نظر در نقشه هاي فني رسانيده شود. (ناحيه Z1)يكي از مهمترين نواحي در بسترسازي لوله هاي پلي اتيلن خاك اطراف لوله مي باشد. لذا اين قسمت مي بايستي توسط مصالح دانه بندي طرح و به صورت لايه به لايه ريخته شده و به تراكم مورد نياز طراح رسانيده شود. (ناحيه Z2)در خاكريز نهايي باتوجه به اهميت كمتر نسبت به ساير لايه هاي بسترسازي در صورت وجود شرايط مناسب مي توان از روشهاي مختلف آبگيري جهت به تراكم رسانيدن لايه هاي خاكريز استفاده كرد. (ناحيه Z3)
اسلاید 20: 4- تست و آب بندي اتصالاتبمنظور تست آب بندي لوله هاي پلي اتيلن با مسدود نمودن انتهاي لوله و انتقال آب بداخل لوله با حداقل فشار يك متر اينكار انجام خواهد شد.آب درون لوله مي بايد حداقل به مدت 24 ساعت در درون لوله باشد و پس از تست آب بندي لوله از وجود هر گونه مواد زائد و آب بايد تخليه شود.
اسلاید 21: نصب و استفاده از آدم روهاي پيش ساخته از جنس پلي اتيلنآدم روهاي پیش ساخته پلي اتيلن از مواد پلي اتيلن با چگالي زياد (HDPE) ساخته مي شوند.كليه اتصالات اين آدم رو به صورت جوشي بوده و امکان تولید این آدم رو ها در داخل کشور وجود دارد.تنوع تولید بلحاظ شکل فیزیکی و تعداد مجاری ورودی و خروجی دارای محدودیتهای بسیاری می باشند.
اسلاید 22: تصاویر شماتیک آدم روهای پیش ساخته پلی اتیلننحوه اجرای آدم روهای پیش ساخته پلی اتیلن
اسلاید 23: مزاياي استفاده از آدم روهاي پلي اتيلن پيش ساختهبه دليل سبكي اين آدم روها ، نصب و اجراي آن به سهولت انجام مي شود. آدم روهاي پلي اتيلن مقاومت شيميايي بسيار بالايي در برابر عوامل خورنده و محيط هاي شيميايي و گازهاي متصاعد شده از فاضلاب دارند.آدم روهاي پلي اتيلن به دليل ساختار محكم و انعطاف پذير پلي اتيلن داراي عمر طولاني مي باشند. در اين نوع آدم روها اتصال لوله با جنس و قطر متفاوت به سهولت انجام مي شود. محيط داخلي آدم روهاي پلي اتيلن كاملاً صاف و ضريب زبري بسيار پايين آن باعث مي شود كه داخل آن هيچ گونه رسوبي تشكيل نشود. به دليل نفوذپذيري بسيار پايين پلي اتيلن و آب بند بودن اتصالات آدم روهاي پلي اتيلن ، نشتاب ورودي به آن بسيار ناچيز خواهد بود.
اسلاید 24: محدوديتهاي استفاده از آدم روهاي پلي اتيلن پيش ساختهدرصورت بالا بودن سطح آب زيرزميني به منظور مقاومت در برابر نيروهاي فشاری که از زیر آدم رو به آن وارد خواهد شد تمهيدات اجرايي خاصي لازم است در نظر گرفته شود. در محل هايي كه عمق ترانشه زياد و بارترافيكي سنگين باشد بمنظورمحافظت از آدم روهاي مذكور لازم است تمهيدات اجرايي خاص براي آنها در نظر گرفته شود.در آدم روهائي با فرعيهاي متنوع بلحاظ ارتفاع ريزش ، تنوع ساخت قالب هاي مختلف هزينه هاي اجرايي طرح را افزايش داده و همچنين تا حدودي باعث كندي عمليات اجرايي خواهد شد. ضمن اينكه امكان ساخت قالبهاي مختلف براي توليدكنندگان در شرايط فعلي مقرون به صرفه اقتصادي نمي باشد.
اسلاید 25:
اسلاید 26:
اسلاید 27:
اسلاید 28:
اسلاید 29:
اسلاید 30: با تشكراز توجه حضار محترم
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.