معرفی چند مفرده غذایی و دوایی بر اساس طب حکمی ایران
اسلاید 1: www.tabaye.ir
اسلاید 2: معرفی چند مفرده غذایی و دوایی بر اساس طب حکمی ایراندکتر مجید انوشیروانیدانشگاه علوم پزشکی تهران
اسلاید 3: به فارسي برنج، به پهلوي برينج يا ورينج، و به عربي اُرُز ناميده ميشود که معرّب از اوريز يوناني است. Oryza sativa برنج
اسلاید 4: در درجه 2 خشك، و در گرمی و سردی معتدل است. در گرممزاجان، حرارت و در سردمزاجان برودت احداث میکند لذا برخی اطباء آن را دارای قوای مرکب دانستهاند. ظاهراًَ به جهت اين تأثير بیماران را از مصرف مزوّره برنج نهی کردهاند.
اسلاید 5: حكما متفقاند بر آنكه برنج باعث طول عمر و صحت بدن است. اقسام برنج مسدّد و قابض است. برنج بهتنهايي قليلالغذا است، ولی با شیر و شکر کثیرالغذاء و مسمن بدن ميشود. خوردن برنج با دوغ تازه و سماق، مسكّن حرارت است.
اسلاید 6: اكثار آن مصلح حال بدن و رنگ رخسار، و مولّد خلط صالح، و مورث ديدن خوابهاي خوب، و مولّد قولنج و سدّه ميباشد. مصلحش خيسانيدن آن در آب نخاله و خوردن آن با شيريني است.
اسلاید 7: جو Barley جو يا شعير دانههاي كشيده و سفيد يا كمي تيره رنگ حاصل از گياه جو با نام علمي: Hordeum vulgare L. ازتيره غلات (Gramineae ) است كه به علت خوراكي بودن در سراسر دنيا و ايران كشت ميگردد . جو با داشتن دو زائده بلند روي پوشش دانههاي آن بهراحتي از گندم قابل شناسایی است .
اسلاید 8: در درجة اوّل سرد و خشك است. غذائيت آن از گندم كمتر است.
اسلاید 9: روش ساخت ماءالشّعیر طبی
اسلاید 10: ویژگیهای ماءالشعیر به روایت بقراط: - بارد، مسکن عطش - منضج و بیرونرانندۀ اخلاط سوخته بدون تهییج اخلاط فاسد - پاککننده معده - سهلالنفوذ به همة بدن - بدون بدمزگی و عفص - معتدلالغذا - بدون ایجاد نفخ در معده لذا بهترین غذا در بیماریهای گرم است.
اسلاید 11: گوشت گوسفند
اسلاید 12: تمامي گوشتها گرم و تر هستند؛ امّا برحسب نوع حيوان، چاقی و لاغري، نر و مادگی، زیادی و کمی حركت، پيري و جواني، اختلاف رنگها، وحشي و اهلي بودن، دریایی و خشکیزی بودن حیوان، طبیعت گوشتها نسبت به هم اختلافاتی دارند.
اسلاید 13: بهترین و مناسبترین گوشت از نظر شباهت به مزاج انسان گوشت گوسفند است مخصوصاً گوسفند نری که سنّش کمتر از شش ماه باشد. (برتری گوشت گوسفند نسبت به سایر گوشتها مانند برتری گندم نسبت به سایر حبوبات است).
اسلاید 14: گوشت دست و سينه بهتر از ران و پشت است.
اسلاید 15: گوشت گوسفند به خاطر گرمی و تریاش برای بیماران سوداوی مفید است.
اسلاید 16: گوشت گاو
اسلاید 17: در مقایسه با گوشت گوسفند سرد و خشك است.
اسلاید 18: گوشت گاو تولید خون غلیظ و سوداوی میکند و مصرف مداوم آن موجب بیماریهای سوداوی میگردد. (مخصوصاً در افرادی که مستعد بیماریهای سوداوی باشند).
اسلاید 19: غذائیت گوشت گاو بسیار است (کثیرالغذاست) و زود هم به تحلیل نمیرود (کثیف است) بدین جهت فقط برای ورزشکاران و افرادی که کارهای سنگین انجام میدهند مناسب است.
اسلاید 20: گوشت ماهي
اسلاید 21: طبيعت مطلق آن سرد در اوّل، و تر در دوّم است.بهترين ماهي، ماهی صیدشده از آب شیرین است.ماهیهای دريا و آب شور، سردی و تری كمتری دارند.
اسلاید 22: ماهي نمكسود از هر نوع که باشد گرم و مایل به خشکی است. ماهی نمکسودِ کهنه، گرم و خشک است.
اسلاید 23: کباب ماهي تازه سريعالهضم و صالحالكيموس و مرطِّب و چاقکننده است.
اسلاید 24: حرکت زیاد و فلسِ بسیار از نشانههای ماهی خوب است. بهتر است اندازة ماهی در بزرگي و كوچكي، متوسط باشد.
اسلاید 25: ماهی خوب آن است که همان روز صید شده و بوی بد نیز نداشته باشد. (گوشت ماهی لطیف است و زود دچار عفونت میگردد).
اسلاید 26: بهترین روش مصرف ماهي: كباب کردن آن بر آتش است كه برای معده سبكتر از بريان کردن آن در روغن میباشد.
اسلاید 27: گوشت ماهي برای اینگونه افراد بسیار زیانآور است: - صاحبان مزاج سرد و تر - کسانی که معدة بلغمی دارند.
اسلاید 28: مصلح آن در مزاج بلغمي، زنجبيل پرورده است.
اسلاید 29: گرم مزاجان بهتر است ماهی را با سرکه مصرف کنند.
اسلاید 30: - آشاميدن آب بسیار بعد از ماهی، بسیار زیانآور است و موجب بیماریهای سرد مزمن میگردد. - مصرف ماهی همراه با شير و تخممرغ و یا گوشت سایر حيوانات بسيار زیانآور است.
اسلاید 31: مداومت در خوردن ماهي، سبب ضعف معده میشود.
اسلاید 32: تخممرغ
اسلاید 33: طبيعت زردة آن مركبالقوی، و مايل به گرمي تا آخر درجة اول است. سفيدة آن سرد و تر در درجة دوم است.
اسلاید 34: غذائيت تخممرغ شبیه گوشت است. بهترين تخممرغ، آن است كه بزرگ باشد و در همان روزِ تخمگذاری مصرف شود. گرمای هوا سبب فساد سریع آن میشود و برای جلوگیری از فاسد شدن میتوان آن را در نمک قرار داد.
اسلاید 35: زردة تخممرغ نيمبرشت، صالحالكيموس و كثيرالغذاء است و فضولات کمی دارد. زردة تخممرغ در شخصي كه خون زياد از او دفع شده بسیار مفید است.
اسلاید 36: زردة تخممرغ مقوي قلب و مغز است.
اسلاید 37: تخم اردك و مرغابي و تخمهای مشابه آنها غليظ و ديرهضماند، بوي بدي دارند و خلط فاسد تولید میکنند.
اسلاید 38: مناسبترین و زودهضمترین و خونسازترین شکل پخت تخممرغ به صورت نيمبرشت است. برای تهیه تخممرغ نیمبرشت باید ابتدا آب را جوش آورده، سپس تخممرغ را به مدت سه تا پنج دقیقه در آن بجوشانند.
اسلاید 39: تخممرغی که بسیار جوشانده شود دیرهضم میگردد، و اصلاح آن با آویشن و فلفل و نمک است.
اسلاید 40: تخممرغ برای مزاجهاي سرد و معدههاي ضعيف مضر است؛ در صورت ضرورت بهتر است با نمك و فلفل و سركه خورده شود تا لطيفتر شود.
اسلاید 41: عسل (انگبين) Honey, Mel
اسلاید 42: بهترين نوع آن: صاف مايل به سرخي، قوامدار، با اندكی حدّت و خوشطعم و بيموم. بعد از آن عسل سفيد.
اسلاید 43: زبونترين نوع آن سبز و سياه و خشك و تلخ و كهنه است كه بیش از دو سال مانده باشد. در غايت حدّت ميباشد و مورث جنون و محرق اخلاط و مهلك است. عسل کهنه فقط برای استفاده خارجی شایستگی دارد نه برای مصرف داخلی.
اسلاید 44: عسل در آخر درجه دوم گرم و در اوايل آن خشك است.
اسلاید 45: مقوّي جوهر حرارت غريزي، و نگهدارنده قوّت ادويه و رسانندة آنها به اعضاء است.
اسلاید 46: عسل خام: - دوائیت آن بیشتر از نوع کفگرفته است. - در جلا و حدّت قويتر از آتشديده است. - صالحالغذا است. - موافق معده و درد و ورم آن است. - نفاخ و مهيّج قي است. - محرّك سرفه است.
اسلاید 47: عسل كفگرفته: انضاج و غذائيّت در آن بيشتر است. بينفخ مدرّ بول و مسكّن سرفه است.
اسلاید 48: مطبوخ عسل با شبت: برای رفع آثار ضربه و غرغرة آن برای پاك كردن چرك و جراحات حلق و لوزتين مفید است.
اسلاید 49: مضرّات عسل: مضرّ گرممزاجان سريعالأستحاله به صفرا سردردآور برای گرممزاجان مفسد دماغ حارّ
اسلاید 50: مصلحش سركه و گشنيز و ربهای ترش و آب ميوههاي ترش ميباشد .
اسلاید 51: قدر شربتش تا پانزده مثقال است. بدلش دوشاب انگوري است.
اسلاید 52: موجز: جلاّء، مفتح و جاذب است. مانع عفونت میشود و زخمهاي چركين را پاکسازی میکند. تاري ديد را برطرف نموده مقوي معده، اشتهاآور و مسهل است.
اسلاید 53: شـیـــر
اسلاید 54: طبيعت مطلق شير گرم در اول و تر در دوم است.
اسلاید 55: پس شير گاو كه مدت بارداری آن نیز نه ماه است، براي تغذيه انسان و مخصوصاً کودکان بهتر است. شیر حيواني كه مدت بارداری آن نزدیک به زمان حاملگی انسان باشد مناسبتر است.
اسلاید 56: بعد از شیر گاو شير بز و گوسفند برای تغذیه مناسبتر هستند.
اسلاید 57: شیر خوب: قوام معتدل دارد، سفيد و صاف است، طعم شيرين دارد، و بدون بوی بد میباشد.
اسلاید 58: شیر حافظ رطوبات اصلي بدن است و برای ماليخوليا، افسردگی، وسواس، مفید است. شیر موجب تقويت قلب میشود.
اسلاید 59: شیر برای سوداویان و صاحبان مزاج سرد وخشک و معتادین به تریاک مفید است.
اسلاید 60: مصرف همزمان شیر با چيزهاي ترش و شور، گوشت و تخممرغ و ماهي، ترب و پياز، و ميوههاي تازه و سبزيجات و برخی حبوبات زیانآور است.
اسلاید 61: چند نکته در مصرف شير به مقدار معتدل خورده شود.بهطور دایمی و همه روزه مصرف نشود.با مُصلحات آن مصرف شود.
اسلاید 62: در مناطق گرم (مخصوصاً در جوانان در فصل تابستان) شیر پس از مصرف در بدن تبدیل به صفرا میشود.
اسلاید 63: مناسبترین فصل برای مصرف شیر: در جوانان، بهار و در پیران، تابستان میباشد.
اسلاید 64: مداومت در خوردن شیر موجب تولید سنگ کلیه و مثانه میشود.
اسلاید 65: مصلح شیر: در افراد با مزاج گرم: شكر در سردمزاج: عسل
اسلاید 66: روش جوشاندن شیر به این نحو است: به اندازه یک چهارم شیر، آب شيرين به آن افزوده، سپس با حرارت ملایم جوشانده شود تا آب افزوده شده تبخیر گردد.
اسلاید 67:
اسلاید 68: دارچین گرم و خشك در آخر درجة دوّم است.
اسلاید 69: سر و قفسه سينه را از پاكيزه ميكند. مفرّح، گشايندة گرفتگيهاي كبد و مقوّي معده است.
اسلاید 70: بهغايت لطيف است، مدرّ بول و حيض و سقطآور است.
اسلاید 71: مصدّع محرورين و مضرّ مثانه است. مصلح آن كتيرا و اسارون است. قدر شربتش از دو مثقال تا پنج مثقال است.
اسلاید 72:
اسلاید 73: زنجبیلZingiber officinale
اسلاید 74: طبیعت:تر و تازه آن در سوّم گرم و در اوّل خشك است. خشك آن در دوّم خشك و سوم گرم است.
اسلاید 75: مقوي قوت حافظه مقوي قوت هاضمه مقوي قوت معده و كبد مبهّي محلل رياح غليظه معده و امعاء رافع تشنگي کاذب بلغمی است.
اسلاید 76: مضر حلق مصلح آن عسل و روغن بادام است.مقدار شربت آن تا دو درم است. بدل آن دارفلفل است
اسلاید 77: نکتهفلفل و زنجبیل و شونیز برانگیزانندة حرارت و خشککنندة دماغ هستند.
اسلاید 78: ابازیر معروف نزد اطباء و طباخین: نمک، سرکه، فلفل،دارفلفل، دارچینی، قاقله، خولنجان، زیرة کرمانی، گشنیز خشک، کرویا، صعتر، انجدان، کاشم، نانخواه، بادیان، شبت، زعفران، اشترغار، زنجبیل، قرنفل، شونیز
اسلاید 79: قدر شربتش تا دو درهم است و سه درهم آن كشنده به تفريح مفرط است.
اسلاید 80: تين( انجیر) Ficus caricaانجیر تازه بستاني در اوّل گرم و در دوم تر است.كثيرالغذاتر از ساير ميوهها است.
اسلاید 81: انجیر تازه: مسكّن حرارت و تشنگي، معرّق و مليّن طبع، و شکننده قوة غضبي و مبرّد دل و مسمّن بدن است.
اسلاید 82: انجیر خشك در دوم گرم و در اوّل تر است. در همه مراتبش ضعيفتر از انجیر تازه است. معطّش و ثقيل و مليّن طبع است.
اسلاید 83: سفرجل
اسلاید 84: شيرين آن در سردی نزدیک به اعتدال و در آخر اوّل تر است. ترش آن در اوّل سرد و در دوم خشك است.
اسلاید 85: به شیرین: مدرّ بول، و مقوّي معده و قلب و دماغ، و مفرّح و مسرّتافزاي روح حيواني و نفساني است.
اسلاید 86: به ترش:در تقويت معده قويتر از به شيرين است.
اسلاید 87: بویيدن اقسام آن مفرّح و مقوّي قوّتهاي حيواني و نفساني است.
اسلاید 88: خوردن آن جهت تفريح و رفع وسواس و کسالت و خفقان و حفظ جنين از سقط و برانگيختن اشتها مفید است.
اسلاید 89: جرم به مسدّد است و در مضرّتها قويتر از آب به است. مصلحش مربّا كردن آن با عسل است.
اسلاید 90: مضرات به: قصبة ريه را خشن میکند و رعشه و سرفه و قولنج پدید میآورد، خصوصاً جرم غير مربّاي آن. و مصلحش عسل و انيسون است. قدر شربتش از آب آن در درمان تا حدود 100 گرم است.
اسلاید 91: به دانهبه دانه در دوم سرد و تر است. لعاب آن برای خشونت حلقوم و حلق و سرفة گرم و خشک و تسكين حرارت معده و تبها و سوزش زبان و دهان و خشکی آن مفید است.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.