میتوکندری
اسلاید 1: میتوکندریthe mitochondrion
اسلاید 2: وقتی یک سلول مجبور است فرایند غیر خودبخودی ، مانند ساختن پروتئین را انجام دهد ، معمولاً با آزاد کردن انرژی ذخیره شده در مولکولی بنام ATP این کار را انجام می دهد.از آنجا که از ATP برای تأمین بسیاری از کارکردهای سلولی استفاده می شود ، برای سلول بسیار مهم است که بتواند مقادیر زیادی ATP را تولید کند.میتوکندری اندامک غشاداری است که تقریباً در سیتوپلاسم کلیه سلول های یوکاریوتی وجود دارد و عملکرد اصلی آن تولید مقادیر زیادی انرژی در قالب آدنوزین تری فسفات ATP است.
اسلاید 3: میتوکندری چیست؟ نام ميتوکندري ترکيبي است از دو کلمه يوناني Mito به معناي رشته و Chandrion به معني دانه؛ زیرا اين اندامک اغلب رشته اي يا به صورت دانه هاي کوچک در سيتوپلاسم است.میتوکندریها اغلب به عنوان نیروگاههای سلول شناخته میشوند. این اندامکها کمک میکنند تا انرژی ورودی حاصل از مواد غذایی به انرژی قابل استفاده برای سلول تبدیل شود. میتوکندری در تمام سلول های دارای تنفس هوازی ، به جز باکتری ها که آنزیم های تنفسی آنها در غشای سیتوپلاسمی جایگزین شدهاند ، وجود دارد.
اسلاید 4: میتوکندریها تقریباً مستقل از بقیه سلول هستند. به عنوان مثال به جای تکیه بر شبکه آندوپلاسمی صاف برای سنتز لیپیدها ، میتوکندری می تواند لیپیدهای خود را بسازد که این یک فرایند لازم برای تقسیم میتوکندری است.بررسیها نشان میدهد که DNA سازی در میتوکندری صورت میگیرد. همچنین علاوه بر همانندسازی RNA و DNA ، پروتئین سازی نیز در میتوکندری انجام می شود. این فرآیند توسط آنزیم ها و مولکول های خاص خود اندامک شکل میگیرد. محصولاتی که توسط DNA میتوکندری رمز گذاری میشوند ،شامل RNAهای ریبوزومی میتوکندری، tRNAها و برخی از پروتئینهای مسیر تنفس میباشند. بعضی از پروتئین های میتوکندری نیز در هسته رمز گذاری شده و پس از ساخته شدن در سیتوزول ، وارد اندامک میشوند.
اسلاید 5: همچنین توزیع مکانی میتوکندری در یک سلول می تواند کاملاً متمایز از یک نوع سلول به سلول دیگر باشد.میتوکندری ها اغلب در اطراف هسته دیده می شوند. پراکنش میتوکندری ها را میتوان بر حسب عمل آنها از نظر تأمین انرژی مطرح کرد به طوری که میتوکندری ها در داخل سلولها جابجا شده و خود را به جایی که نیاز به ATP بیشتر است ، میرسانند.
اسلاید 6: تعداد ميتوکندري ها در سلول تعداد میتوکندریها در هر سلول بسیار متفاوت است. به عنوان مثال، در انسان، گلبولهای قرمز حاوی هیچ میتوکندری نیستند، در حالی که سلولهای کبدی و سلولهای ماهیچهای ممکن است شامل صدها یا حتی هزاران میتوکندری باشند. سلولهایی که نیاز به انرژی زیادی برای انجام فعالیتهای خود دارند، دارای تعداد میتوکندری بیشتری نیز هستند. به عنوان مثال، حدود 40 درصد از فضای سیتوپلاسمِ سلولهای عضلانی قلب را، برای تولید انرژی بیشتر، میتوکندریها به خود اختصاص دادهاند.همچنین میتوکندری ها در سلول هاي گياهي، کمتر از سلول های جانوري مي باشند؛ چون بسياري از اعمال ميتوکندري ها ، بوسيله کلروپلاست انجام مي شود.
اسلاید 7: شکل ميتوکندري و تغييرات آن هااگرچه میتوکندریها اغلب به عنوان اندامکهای بیضی شکل ترسیم میشوند، اما دائماً در حال تقسیم و جوانه زنی برای تولید میتوکندریهای جدید هستند. ميتوکندري ها در برخي مراحل عمل خود مي توانند به شکل هاي ديگري درآيند. مثلا يک ميتوکندري طويل ممکن است در يک انتهاي خود متورم شده و به شکل گرز درآيد. یا مثلا در سلولهاي کبدي چند ساعت بعد ورود غذا ممکن است ميان تهي شده و شکلي شبيه راکت تنيس به خود بگيرد. گاهي ميتوکندري ها حفره مانند شده و داراي بخش مرکزي روشني مي شود. همچنین در سلولهای اسپرم، میتوکندری در قسمت میانی خود به شکل مارپیچ در میآید و انرژی لازم برای حرکت دم اسپرم را فراهم میکند. اما بعد از مدتي ، تمام اين تغييرات به حالت اول برمي گردد.
اسلاید 8: خاستگاه پروکاريوتي ميتوکندريمیتوکندری برخلاف سایر اندامکهای سلولی دو غشای مجزا و یک ژنوم منحصر به فرد دارند و توسط تقسیم دوتایی تکثیر میشود. این ویژگیها نشان میدهند که میتوکندریها، گذشته تکاملی مشترکی با پروکاریوتها (موجودات تک سلولی) دارند. براساس شواهد موجود، میتوکندریها از ورود باکتریهای هوازی به سلولهای یوکاریوت اولیه و همزیستی در این سلولها به وجود آمدهاند.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.